Gentoo Logo

1.  Inleiding

Welkom!

Allereerst, welkom bij Gentoo. Je staat op het punt om de wereld binnen te stappen van aanpasbaarheid en prestaties. Wanneer je Gentoo installeerd, -- dit is meermaals vermeld -- kun je kiezen hoeveel je zelf wilt compileren, hoe je Gentoo wilt installeren, welke systeem logger je wil, enz.

Gentoo is een snel, modern meta-distributie met een schoon en flexibel design. Gentoo is gebouwd rond gratis software en verstopt niet wat er verstopt is onder de motorkap. Portage, het pakket onderhoud systeem die Gentoo gebruikt, is geschreven in Python, dit betekend dat je gemakkelijk de broncode kan bekijken en aanpassen. Gentoo's pakket systeem gebruikt broncode (hoewel de ondersteuning voor voorgecompileerde pakketten ook inbegrepen is) en het instellen van Gentoo gebeurd door reguliere tekst bestanden. Met andere woorden, overal openheid.

Het is heel belangrijk dat je begrijpt dat eigen keuzes kunnen maken hetgene is dat Gentoo doet werken. We proberen niet iets te forceren bij onze gebruikers en proberen ons best te doen om jullie vrij te laten om keuzes te maken die jullie willen. Als je denkt dat er een verandering zou moeten gemaakt worden, gelieve een er een bug report over te maken.

Hoe is het installatie proces gestructureerd ?

Het Gentoo installatieproces kan worden gezien als een 10-stappen procedure (namelijk hoofdstukken 2 - 11. Elke step resulteerd in een bepaalde staat:

 • Na stap 1, ben je in een werk-omgeving waar je klaar bent om Gentoo te installeren.
 • Na stap 2, is je internet connectie klaargemaakt (in het geval je dit nodig hebt).
 • Na stap 3, zijn je harde schijven geïnitialiseerd om je Gentoo installatie te starten.
 • Na stap 4, is je omgeving klaargemaakt en ben je klaar om te chrooten in je nieuwe omgeving.
 • Na stap 5, systeem pakketten, die dezelfde zijn op alle gentoo installaties, zijn geïnstalleerd.
 • Nafter stap 6, je hebt je Linux kernel gecompileerd.
 • Na stap 7, Je hebt de meeste van je Gentoo systeem configuratie bestanden geschreven.
 • Na stap 8, benodigde systeem hulpmiddelen (die je kunt kiezen uit een lijst) zijn geïnstalleerd.
 • Na stap 9, de keuze van je bootloader is geïnstalleerd en geconfigureerd en je bent ingelogt in je nieuwe Gentoo installatie.
 • Na stap 10, is je Gentoo Linux omgeving klaar om verkent te worden.

Als je een keuze wordt gegeven, proberen we ons best te doen om dit zo goed mogelijk uit te leggen, en de voor- en nadelen daarvan goed uit te leggen. We zullen verdergaan met een standaard keuze, geïdentificeerd door "Default: " in de titel. De andere mogelijkheden zijn duidelijk gemarkeerd door "Alternative: ". Denk niet dat de standaard keuze, de keuze is die wij aanraden. Het is wat wij geloven de meeste gebruikers zullen gebruiken.

Meestal kun je de optionele stappen overslaan. Deze stappen zijn gemarkeerd als "Optional: " en daarom niet nodig om Gentoo te installeren. Hoewel deze optionele stappen afhankelijk zijn op vorige beslissingen van jou. Wij zullen informeren wanneer dit gebeurd, als je die keuze maakt en vlak voor de optionele stap.

Wat zijn mijn opties?

Je kunt Gentoo op verschillende manieren installeren. Je kunt een van onze Installatie CDs downloaden en installeren, van een bestaande distributie, van een opstartbare CD (zoals Knoppix), van een netbooted omgeving, van een rescue floppy, enzovoord.

Dit document beschrijft de installatie waar men de Gentoo Linux Installatie CD, een opstartbare CD die alles bevat die je nodig hebt om Gentoo Linux startklaar te krijgen. Er zijn twee soorten Installatie CDs, the InstallatieCD en de Installer LiveCD. De InstallatieCD is een minimale omgeving die enkel de nodige pakketten bevat voor het installeren van Gentoo Linux. De LiveCD is een complete Gentoo Linux omgeving en kan gebruikt worden voor meerdere taken, een daarvan is het installeren van Gentoo Linux. De LiveCD si niet beschikbaar op alle architecturen op dit moment. Als je architectuur geen LiveCD beschikbaar heeft, zal dit document verwijzen naar de Universele InstallatieCD voor jou.

Deze installatie aanpak gebruikt niet direct de laatste versie van de beschikbare pakketen. Als je dit wil, bekijk je best onze installatie instructies in onze Gentoo Linux Handboeken.

Als je meer hulp nodig hebt over installatie aanpakken, gelieve onze Alternatieve Installatie Gids. We leveren ook Gentoo Installatie Tips & Truuks document die ook informatief zijn. Als je de huidige installatie instructies te gedocumenteerd vindt; voel je vrij Snelle Installatie Gids te gebruiken, beschikbaar van onze Documentatie Referenties als je architectuur geen zo'n document beschikbaar heeft.

Problemen?

Als je een probleem in onze installatie (of onze installatie documentatie), gelieve de errata op onze Gentoo Uitgave Techniek Project, bezoek onze het bug volg-systeem en controleer of er een gekende bug is. Indien dit niet het gevalis, creëer een bug rapport voor het, zodat wij er kunnen voor zorgen. Wees niet bang voor de ontwikkelaars die toegewezen zijn aan (jouw) bugs -- ze eten meestal geen mensen.

Merk ook op, dat ook al is het document dat je nu leest, architectuur-specifiek is, zal het ook bronnen bevatten naar andere architecturen. Dit is door het feit dat grote delen van het Gentoo Handboek de broencode gebruiken dat standaard is voor alle architecturen (om duplicaties te vermijden en het verhongeren van ontwikkelings bronnen). We proberen dit tot een minimumt e houden om verwarring te vermijden.

Als je onzeker bent of het probleem een gebruikers-probleem is (een fout die je gemaakt hebt hoewel je de documentatie grondig hebt door gelezen) of een software-probleem (een fout die we hebben gemaakt hoewel we de installatie/documentatie grondig hebben gestest), voel je vrij om #gentoo op irc.freenode.net toe te treden. Natuurlijk, ben je zowiezo welkom :)

Als je een vraag over Gentoo hebt, lees onze Veel gestelde vragen beschikbaar op de Gentoo Documentatie. Je kunt ook de FAQs bekijken op onze forums. Als je het antwoord niet kunt vinden, vraag het op #gentoo, ons IRC-kanaal op irc.freenode.net. Ja, verschillende van ons zijn freaks die op IRC aanwezig zijn :-)

1.  een Snelle Installatie doen door gerbruik te maken van het Gentoo Referentie Platform

Wat is het Gentoo Referentie Platform?

Het Gentoo Referentie Platform, vanaf nu afgekort tot GRP, is een momentopname van vooraf gecompileerde paketten, die gebruikers (jij dus ook!) kunnen instalern tijdens de installatie van gentoo, om het installatie proces te versnellen. Het GRP bestaat uit alle paketten die vereist zijn bij een volledig functionele Gentoo installatie. Het zijn niet enkel die je nodig hebt voor een basis installatie maar ook alle langere builds (zoals xorg-x11, Gnome, OpenOffice, Mozilla, ...) zijn ook beschikbaar als GRP pakket.

Hoewel, worden deze voorgebouwde pakketten niet voor hun levenstijd van de Gentoo distributie onderhouden. Ze zijn een momentopnames uitgegeven bij elke Gentoo uitgeve en maken het mogelijk een functionele omgevingin een korte tijd klaar te maken. Je kunt ze dan updaten terwijl je werkt in je Gentoo omgeving.

Hoe de Portage GRP pakketten handvat

Je Portage tree - de verzameling van ebuilds (bestanden die informatie over een pakket bevatten, zoals zijn beschrijving, homepatinga, broncode URLs, compilatie instructies, afhankelijke pakketten, enzovoort) - moeten gesynchroniseerd worden met de GRP set: de versies van alle beschikbare ebuilds en hun overeenkomstige GRP pakket moeten passen.

Voor deze reden kun je alleen voordeel van de GRP pakketten die Gentoo beschikbaar steld, nutigen wanneer je de huidige installatie aanpak uitvoerd. GRP is niet beschikbaar voor diegene die geïnterreseerd zijn in installatie met de laatste nieuwe pakketten.

Is GRP Beschikbaar?

Niet voor alle architecturen levert GRP pakketten. Dat betekend niet dat GRP niet geondersteund is op andere architecturen, maar het betekend dat we geen bronnen hebben om die pakketten te bouwen en te testen.

Op dit moment voorzien we GRP pakketten voor de volgende architecturen:

 • De amd64 architectuur (amd64). Merk op: De pakketten zijn niet beschikbaar op de Installer LiveCD.
 • De ppc architectuur (ppc32, ppc64)
 • De sparc architectuur (sparc64)
 • De x86 architectuur (athlon, athlon-xp, athlon-mp, pentium-pro, pentium2, pentium3, pentium4 and pentium-m) Merk op: De pakketten zijn voor i686 en beschikbaar op de Installer LiveCD.

Als je architectuur (of subarchitectuur) niet op deze lijst zich bevind, kun je niet kiezen voor een GRP installatie.

Nu dat de inleiding over is, laten we verdergaan met (Opstarten met de Universele InstallCD/Installer LiveCD).

Upgedate op 30 augustus 2006

De originele versie van dit document wordt niet meer onderhouden

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2014 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.