Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


[ << ] [ < ] [ Home ] [ > ] [ >> ]


1. Over de Gentoo Linux Installatie

1.a. Introductie

Welkom!

Allereerst, welkom bij Gentoo. Je staat op het punt de wereld van keuzes en prestatie te betreden. Gentoo draait helemaal om keuzes. Bij de installatie van Gentoo, wordt dit verschillende keren duidelijk gemaakt -- je kunt kiezen hoeveel je zelf wil compileren, hoe je Gentoo installeert, welke systeem logger je wil, etc.

Gentoo is een snelle, moderne metadistributie met een helder en flexibel ontwerp. Gentoo is gebouwd rond vrije software en schermt zijn gebruikers niet af voor wat er onder de motorkap ligt. Portage, het pakket onderhoud systeem dat Gentoo gebruikt, is geschreven in Python, wat betekent dat je gemakkelijk de broncode kunt bekijken en bewerken. Gentoo's systeem voor software pakketten gebruikt broncode (hoewel ondersteuning voor voorgeïnstalleerde pakketten ook is inbegrepen) en de configuratie van Gentoo gebeurt met normale tekstbestanden. Met andere woorden, openheid overal.

Het is erg belangrijk dat je begrijpt dat Gentoo draait om keuzes. We proberen je niet te dwingen tot iets wat je niet wil. Als je het gevoel hebt dat we dat wel doen, schrijf hier dan een foutrapport voor.

Hoe is de Installatie Gestructureerd?

De Gentoo Installatie kan gezien worden als een 10-staps procedure, overeenkomend met hoofdstukken 2 - 11. Elke stap leidt tot een bepaalde toestand.

  • Na stap 1, zit je in een werkomgeving die klaar is om Gentoo te installeren
  • Na stap 2, is jouw internet verbinding klaar om Gentoo te installeren
  • Na stap 3, zijn jouw harde schijven gereed om jouw Gentoo installatie te huisvesten
  • Na stap 4, is jouw installatie omgeving voorbereid en ben je klaar om te chrooten naar de nieuwe omgeving
  • Na stap 5, zijn de kern pakketten, die op alle Gentoo installaties hetzelfde zijn, geïnstalleerd
  • Na stap 6, heb je jouw Linux kernel gecompileerd
  • Na stap 7, heb je de meeste van jouw Gentoo systeem configuratie bestanden geschreven
  • Na stap 8, zijn de nodige systeem programma's (die je uit een aardige lijst kunt kiezen) geïnstalleerd
  • Na stap 9, is de bootloader van jouw keuze geïnstalleerd en geconfigureerd en ben je ingelogd in jouw nieuwe Gentoo installatie
  • Na stap 10, is jouw Gentoo Linux omgeving klaar om te worden ontdekt.

Wanneer je voor een bepaalde keuze gesteld wordt, zullen we ons best doen om uit te leggen wat de voor- en nadelen zijn. Vervolgens gaan we door met de standaard keuze, aangegeven met "Standaard: " in de titel. De andere mogelijkheden zijn aangeven met "Alternatief: ". Denk niet dat we de standaard keuze aanraden. Het is echter wat wij denken dat de meeste gebruikers willen.

Soms kun je een optionele stap volgen. Zulke stappen zijn aangegeven met "Optioneel: " en zijn daarom niet nodig om Gentoo te installeren. Echter, sommige optionele stappen zijn afhankelijk van een beslissing die je daarvoor hebt gemaakt. We zullen je informeren wanneer dit gebeurt, wanneer je zo'n beslissing maakt, en vlak voordat de optionele stap wordt beschreven.

Wat zijn mijn Opties?

Je kunt Gentoo op verschillende manieren installeren. Je kunt het downloaden en installeren vanuit een van onze Installatie CD's, vanuit een bestaande distributie, vanuit een opstartbare CD (zoals Knoppix), vanuit een netwerk-gestarte omgeving, vanuit een reddingsfloppy, etc.

Dit document behandelt de installatie waarbij gebruikt gemaakt wordt van een Gentoo Installatie CD of, in zeldzame gevallen, NetBooting. Deze installatie gaat ervan uit dat je de laatste beschikbare versie van elk pakket wil installeren. Als je een netwerkloze installatie wil uitvoeren, dan zou je de Gentoo 2008.0 Handboeken (Engels) moeten lezen, die de installatie instructies voor een netwerkloze omgeving bevat.

Let op, als je van plan bent om GRP (het Gentoo Referentie Platform, een collectie van voorgeïnstalleerde pakketten bedoelt voor onmiddelijk gebruik na een Gentoo installatie) te gebruiken, moet je de instructies in de Gentoo 2008.0 Handboeken (Engels) volgen.

Voor hulp bij de andere installatie aanpakken, lees dan onze Alternatieve Installatie Gids (Engels). We bieden ook een Gentoo Installatie Tips & Trucs (Engels) document aan dat wellicht ook handig kan zijn om te lezen. Als je het gevoel hebt dat de huidige installatie instructies te uitgebreid zijn, gebruik dan gerust onze Snelle Installatie Gids beschikbaar vanuit onze Documentatie Bronnen (Engels) als voor jouw architectuur zo'n document beschikbaar is.

Je hebt ook verschillende mogelijkheden: je kunt je gehele systeem vanuit niets compileren of een voorgeïnstalleerde omgeving gebruiken om je Gentoo omgeving in geen tijd draaiend te krijgen. En natuurlijk zijn er tussenoplossingen beschikbaar waarin je niet alles compileert maar start vanuit een half klaar systeem.

Problemen?

Als je een probleem vindt in de installatie (of in de installatie documentatie), bezoek dan ons fout volgsysteem en ga na of de fout al bekend is. Zoniet, maak er dan een foutrapport voor aan opdat wij het kunnen oplossen. Wees niet bang voor de ontwikkelaars die aan (jouw) fouten zijn toegewezen -- ze eten normaal gesproken geen mensen op.

Let op dat, hoewel het document dat je nu leest architectuur-specifiek is, het ook referenties zal bevatten naar andere architecturen. De reden hiervoor is het feit dat grote delen van het Gentoo Handboek broncode gebruiken die gemeenschappelijk is voor alle architecturen (om verdubbeling van moeite en gebrek van ontwikkelings middelen te voorkomen). We zullen dit tot een minimum beperken om verwarring te voorkomen.

Als je niet zeker weet of een probleem een gebruikers-probleem is (een door jou gemaakte fout ondankts het zorgvuldig lezen van de documentatie) of een software-probleem (een door ons gemaakte fout ondanks het zorgvuldig testen van de installatie/documentatie) ben je vrij om op #gentoo te komen op irc.freenode.net. Natuurlijk ben je daar anders ook welkom :)

Als je een vraagt hebt over Gentoo, bekijk onze Veelgestelde Vragen (Engels), beschikbaar vanuit de Gentoo Documentatie (Engels). Je kunt ook de FAQs bekijken op onze forums. Als je daar het antwoord niet kunt vinden, vraag op #gentoo, ons IRC-kanaal op irc.freenode.net. Ja, sommige van ons zijn freaks die op IRC zitten :-)


[ << ] [ < ] [ Home ] [ > ] [ >> ]


Print

View all

Upgedate op 1 april 2008

De originele versie van dit document was laatst geupdate om 17 augustus 2014

Korte inhoud: Dit hoofdstuk vertelt u hoe we de installatie documentatie hebben opgezet.

Sven Vermeulen
Author

Roy Marples
Author

Daniel Robbins
Author

Chris Houser
Author

Jerry Alexandratos
Author

Seemant Kulleen
Gentoo x86 Developer

Tavis Ormandy
Gentoo Alpha Developer

Jason Huebel
Gentoo AMD64 Developer

Guy Martin
Gentoo HPPA developer

Pieter Van den Abeele
Gentoo PPC developer

Joe Kallar
Gentoo SPARC developer

John P. Davis
Editor

Pierre-Henri Jondot
Editor

Eric Stockbridge
Editor

Rajiv Manglani
Editor

Jungmin Seo
Editor

Stoyan Zhekov
Editor

Jared Hudson
Editor

Colin Morey
Editor

Jorge Paulo
Editor

Carl Anderson
Editor

Jon Portnoy
Editor

Zack Gilburd
Editor

Jack Morgan
Editor

Benny Chuang
Editor

Erwin
Editor

Joshua Kinard
Editor

Tobias Scherbaum
Editor

Xavier Neys
Editor

Grant Goodyear
Reviewer

Gerald J. Normandin Jr.
Reviewer

Donnie Berkholz
Reviewer

Ken Nowack
Reviewer

Lars Weiler
Contributor

Dimitry Bradt
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.