Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


[ << ] [ < ] [ Home ] [ > ] [ >> ]


3. Software takken door elkaar gebruiken

Inhoud:

3.a. Het gebruik van verschillende software takken door elkaar

De stabiele tak

De ACCEPT_KEYWORDS variabele definieert welke software tak op uw systeem wordt gebruikt. Gebruik van de standaard, stabiele software voor de gebruikte architectuur, wordt aangeduid met bijvoorbeeld x86.

We raden u aan alleen de stabiele tak te gebruiken. Indien u echter niet zoveel geeft om stabiliteit en u wilt Gentoo helpen door het zenden van BUG rapporten naar http://bugs.gentoo.org, lees dan verder.

De Test Tak

Als u de meest recente applicaties wilt gebruiken, kunt u overwegen de test tak te gebruiken. Om Portage de test tak te laten gebruiken, plaats een ~ voor uw architectuur.

De pakketten in de test tak is bedoeld om te testen - zoals de naam al doet vermoeden. Het geeft aan dat de ontwikkelaars het pakket functioneel vinden, maar dat het nog niet genoeg getest is. U kunt de eerste zijn die een fout vindt, die u dan kunt rapporteren op bugzilla. Laat de ontwikkelaars weten wat er fout gaat, zodat ze er iets aan kunnen doen (aub wel in het engels invullen).

U moet er wel rekening mee houden dat uw systeem onstabiel kan worden, pakketten verkeerd instelt (bijvoorbeeld de afhankelijkheden), erg vaak een update wordt gemaakt (de resultaten van het testen) of dat een pakket helemaal niet werkt. Als u nog niet goed weet hoe Gentoo werkt en de bovenstaande problemen niet zelf kunt oplossen, dan raden we aan om alleen de stabiele tak van Gentoo te gebruiken.

Om bijvoorbeeld de test tak voor de x86 architectuur te kiezen, wijzig /etc/make.conf en zet:

Codevoorbeeld 1.1: Het zetten van de ACCEPT_KEYWORDS variabele

ACCEPT_KEYWORDS="~x86"

Als u nu uw systeem vernieuwt, zult u zien dat veel pakketten worden vernieuwd. Vergeet echter niet: als u het systeem vernieuwd hebt, zodat de test tak gebruikt wordt, is er meestal geen gemakkelijke weg terug naar de stabiele, officiële tak (tenzij u van te voren een back-up gemaakt hebt natuurlijk).

3.b. Combineren van stabiel met test

De locatie van het package.keywords bestand

Portage kan gevraagd worden om de test tak voor specifieke pakketten te gebruiken en de stabiele tak voor de rest van het systeem te gebruiken. Om dit voor elkaar te krijgen, dient de pakket categorie en de naam die u wilt gebruiken in de test tak toegevoegd te worden aan /etc/portage/package.keywords. Je kunt ook een map maken (met de zelfde naam) en een lijst van de pakketten van de bestanden in die map. Bijvoorbeeld om de test tak toe te passen voor gnumeric:

Codevoorbeeld 2.1: /etc/portage/package.keywords instellingen voor gnumeric, volledige regel

app-office/gnumeric ~x86

Specifieke versies gebruiken om te testen

Als u een specifieke versie van een applicatie wilt gebruiken van de test tak, maar u wilt niet dat Portage de test tak voor andere versies gebruikt, kunt u de versie toevoegen aan het package.keywords locatie. In dit geval moet u de = operator gebruiken. U kunt ook een versie-reeks opgeven door gebruik te maken van de <=, <, > or >= operators.

Als u versie-informatie toevoegt, moet u altijd een operator gebruiken. Als u de versie-informatie weglaat, kunt u ervoor kiezen geen operator te gebruiken.

In het volgende voorbeeld vragen we Portage om gnumeric-1.2.13 te accepteren:

Codevoorbeeld 2.2: Gebruik van een specifieke gnumeric versie

=app-office/gnumeric-1.2.13 ~x86

3.c. Gebruik van gemaskeerde pakketten

Het package.unmask locatie

De ontwikkelaars van Gentoo geven geen ondersteuning voor het gebruik van deze locatie. Gebruik ze dus voorzichtig. Vragen om hulp met betrekking tot package.unmask en/of package.mask zullen niet worden beantwoord. U bent bij deze gewaarschuwd!

Als een pakket gemaskeerd is door de Gentoo ontwikkelaars en u het, ondanks de reden die genoemd wordt in het package.mask bestand (standaard te vinden in /usr/portage/profiles), toch wilt gebruiken, plaats dan exact dezelfde regel in /etc/portage/package.unmask (of in een bestand in die map, moest het een map zijn).

Bijvoorbeeld, als =net-mail/hotwayd-0.8 gemaskeerd is, kun u dit masker eraf halen door exact dezelfde regel te plaatsen in het package.unmask locatie:

Codevoorbeeld 3.1: /etc/portage/package.unmask

=net-mail/hotwayd-0.8

Het package.mask locatie

Als u niet wilt dat Portage een bepaald pakket of een specifieke versie van een pakket gebruikt, kunt u deze zelf maskeren door de betreffende regel op te nemen in het /etc/portage/package.mask locatie (of in dat bestand of een bestand in die map).

Bijvoorbeeld, als u niet wilt dat Portage een nieuwere kernelversie dan gentoo-sources-2.6.8.1 installeert, kunt u de volgende regel toevoegen aan het package.mask locatie:

Codevoorbeeld 3.2: /etc/portage/package.mask voorbeeld

>sys-kernel/gentoo-sources-2.6.8.1

[ << ] [ < ] [ Home ] [ > ] [ >> ]


Print

View all

Upgedate op 30 augustus 2006

De originele versie van dit document was laatst geupdate om 17 augustus 2014

Korte inhoud: Gentoo verstrekt pakketten software verdeelt in verschillende takken, afhankelijk van stabiliteit en naar (hardware-)architectuur gescheiden. Dit hoofdstuk legt u uit hoe deze takken kunnen worden ingesteld en hoe u de scheiding per pakket kunt aanpassen.

Sven Vermeulen
Author

Roy Marples
Author

Daniel Robbins
Author

Chris Houser
Author

Jerry Alexandratos
Author

Seemant Kulleen
Gentoo x86 Developer

Tavis Ormandy
Gentoo Alpha Developer

Jason Huebel
Gentoo AMD64 Developer

Guy Martin
Gentoo HPPA developer

Pieter Van den Abeele
Gentoo PPC developer

Joe Kallar
Gentoo SPARC developer

John P. Davis
Editor

Pierre-Henri Jondot
Editor

Eric Stockbridge
Editor

Rajiv Manglani
Editor

Jungmin Seo
Editor

Stoyan Zhekov
Editor

Jared Hudson
Editor

Colin Morey
Editor

Jorge Paulo
Editor

Carl Anderson
Editor

Jon Portnoy
Editor

Zack Gilburd
Editor

Jack Morgan
Editor

Benny Chuang
Editor

Erwin
Editor

Joshua Kinard
Editor

Tobias Scherbaum
Editor

Xavier Neys
Editor

Grant Goodyear
Reviewer

Gerald J. Normandin Jr.
Reviewer

Donnie Berkholz
Reviewer

Ken Nowack
Reviewer

Lars Weiler
Contributor

Dimitry Bradt
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.