Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


Nano voor Dummies

1.  Nano Basisgebruik

Doel

Deze handleiding is geschreven om je snel de basiscommando's van nano aan te leren en is bedoeld om compact te blijven. Voor meer informatie over nano, gelieve de volgende bronnen te raadplegen:

http://www.nano-editor.org

Bestanden openen en aanmaken

Openen en aanmaken van bestanden is gemakkelijk in nano. Type simpelweg:

Codevoorbeeld 1.1:

# nano bestandsnaam

Nano is een modeloze editor, wat wil zeggen dat je direct kan beginnen met typen om tekst in het bestand te steken. Indien je een configuratiebestand aan het aanpassen bent, zoals /etc/fstab, gebruik je het best de -w optie, bijvoorbeeld:

Codevoorbeeld 1.2:

# nano -w /etc/fstab

Het is zeer belangrijk dat je deze optie gebruikt bij configuratiebestanden. Indien je dit vergeet kan dit leiden tot verkeerd functioneren van het systeem, aangezien dit ervoor zorgt dat regels doorlopen (als je de optie vergeet worden nieuwe regels aangemaakt).

Cutting and pasting

Om een enkele regel te knippen gebruik je ^K. Je drukt simpelweg CTRL en k tegelijkertijd in. De regel zal verdwijnen. Om deze regel te plakken ga je met je cursor naar de plaats waar de regel moet komen en druk je ^U (CTRL u). De regel verschijnt terug (deuh). Veronderstel dat je een volledige paragraaf moet knippen. Om dit te doen knip je regel per regel (direct na elkaar), waarna je met je cursor naar de positie gaat waar de paragraaf moet verschijnen en druk je (1 keer) op plakken (i.e. ^U).

Indien je iets meer controle wenst moet je de tekst die je wil knippen markeren. Om dit te doen ga je naar het begin van die tekst en druk je ^^ (dat is CTRL ^). Ga nu met je cursor naar het eind van de tekst die je wil knippen. De tekst die je markeert moet normaal gezien geselecteerd worden. Om een selectie ongedaan te maken druk je opnieuw ^^, om deze echter te knippen druk je ^K zoals voordien. Opnieuw gebruik je ^U om te plakken.

Zoeken naar tekst.

Zoeken naar een stukje tekst is zeer simpel, zolang je maar denkt aan "Waar is het" in plaats van "Zoek". Je drukt dus gewoon ^W (CTRL w) en je typt de string die je wil zoeken. Zoals ik dus al zei, simpel.

Afwerken

Dit is alles. Bedankt aan kiyose en quazion op #gentoo. Opnieuw, voor meer informatie over nano, surf naar: http://www.nano-editor.orgPrint

Upgedate op 21 Maart 2003

De originele versie van dit document wordt niet meer onderhouden

Korte inhoud: Dit is een kleine introductie tot nano. Het helpt je snel werken met zijn basisfuncties.

Sherman Boyd
Gentoo Doc Editor

Sven Vermeulen
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2014 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.