Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


Gentoo 1.4 Upgrade Gids

Inhoud:

1.  Voordat je begint

Wees op uw hoede

Zoals altijd het geval is bij het updaten van kern-zaken van je Gentoo Linux systeem is er de kans dat er niet-voorziene problemen de kop opsteken. Het is ten zeerste aangeraden alle belangrijke data (hint: vergeet uw etc-directorie niet) te backuppen. Reserveer indien mogelijk een grote tijdspanne voor de upgrade zodat je je niet gehaast voelt. Alle software of je systeem zal moeten worden gehercompileerd.

Andere opties

Dit is niet de enige manier waarop je je systeem kan upgraden. Je kan een nieuw 1.4-systeem installeren op een andere partitie en bepaalde configuratiebestanden hergebruiken. Deze methode heeft als voordeel dat je nog steeds naar je "oud" systeem kan terugkeren. Je kan natuurlijk ook opteren om je systeem niet te upgraden. Indien je van plan bent je systeem te upgraden, lees dan verder...

Algemene opmerkingen

Wanneer de code-fragmenten in dit document het emerge commando voorschotelen is het altijd een goed idee om een test uit te voeren met het -p of --pretend argument om te zien of het commando inderdaad zal doen wat je verwacht dat het doet.

2.  Upgraden van je systeem

Een zo recent mogelijke Portage binnenhalen

Sommige syntaxis in de huidige ebuilds zijn niet leesbaar door oudere versies van Portage. Indien je niet Portage 2.0.44 of later hebt probeer je best eerst eens Portage te updaten.

Codevoorbeeld 2.1:

# emerge sync
# emerge -u portage

Nota: Indien je Portage versie zeer oud is kan het zijn dat je een foutmelding krijgt die "unscriptable object" bevat. Lees en volg de instructies die in /usr/portage/sys-apps/portage/files/README.RESCUE staan. Hierna zou je Portage een recente versie moeten hebben.

GCC klaarstomen voor dubbele aanwezigheid

Je zal een nieuwe versie van GCC installeren tijdens deze upgrade. Versies van GCC die ouder zijn dan 2.95.3-r8 kunnen niet naast recentere GCC-versies leven. Je moet daarom GCC eerst upgraden naar versie 2.95.3-r8 of hoger. Hierdoor zal gcc-config ook op je systeem geinstalleerd worden, wat het switchen tussen 2 verschillende GCC-versies eenvoudig maakt.

Codevoorbeeld 2.2:

# emerge -u gcc

Je kan nu controleren of gcc-config correct functioneert of niet:

Codevoorbeeld 2.3:

# gcc-config --get-current-profile

Dit moet i686-pc-linux-gnu-2.95.3 op de meeste x86-systemen teruggeven. Oudere systemen kunnen mogelijk i586-pc-linux-gnu-2.95.3 teruggeven.

GCC-3 installeren

Nu kan je een nieuwe versie van GCC installeren zonder dat je je huidige compiler beschadigt. Kijk in /usr/portage/sys-devel/gcc en zoek naar een versie die minstens 3.2.1-r6 leest. Kies de hoogst mogelijke versie die stabiel bevonden is voor jouw architectuur. Om dit te weten te komen, kijk in de ebuild en zoek naar de KEYWORDS regel. Indien deze jouw architectuur bevat zonder een ~ voor, dan is deze stabiel. In de veronderstelling dat 3.2.2 de meest recente stabiele versie is voeren we het volgende commando uit:

Codevoorbeeld 2.4:

# emerge /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild

Profielen aanpassen

Je moet nu 2 zaken van je totaal profiel aanpassen: je gcc-config profiel en je Portage profiel.

Codevoorbeeld 2.5:

# cd /etc
# rm make.profile
# ln -s ../usr/portage/profiles/default-x86-1.4 make.profile (Vervang "x86" met jouw architectuur)

Codevoorbeeld 2.6:

# gcc-config --list-profiles (Noteer het recentste nummer dat je verkrijgt en vul deze hieronder in)
# gcc-config i686-pc-linux-gnu-3.2.2 (Vervang dus met de hoogste versie die je in vorig commando verkreeg)

Hercompileer een bende tools

Je moet nu je kern packages hercompileren met de nieuwe compiler. Indien je verder werkt in dezelfde shell moet je eerst source /etc/profile uitvoeren zoals gcc-config je zal verteld hebben. Emerge daarna glibc en binutils met je nieuwe compiler:

Codevoorbeeld 2.7:

# emerge glibc binutils

Waarschuwing: Het is mogelijk dat je glibc zal moeten upgraden van 2.2 of ouder naar 2.3. Downgrade glibc hierna niet meer. De software die je gecompileerd hebt met glibc 2.3 zal niet meer functioneren onder oudere glibc-versies. Het downgraden van glibc kan dus je systeem onbruikbaar maken.

Hercompileer alles met je nieuwe compiler

Het is nu tijd om alles te hercompileren met je nieuwe compiler:

Codevoorbeeld 2.8:

# emerge -e world

Nota: Indien dit commando op enige plaats faalt wegens een compilatiefout kan je verder doen met emerge --resume. Dit vereist Portage 2.0.47 of later.Print

Upgedate op 3 Maart 2003

De originele versie van dit document was laatst geupdate om 24 juli 2012

Korte inhoud: Een methode om oudere Gentoo installaties te upgraden naar Gentoo 1.4

Robert Coie
Author

Jon Portnoy
Copy Editor

Sven Vermeulen
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.