Avertisment : Acest document nu este valid şi nu mai este întreţinut.

Întrebări Frecvente pentru Gentoo Linux

Daniel Robbins  Autor
Colin Morey  Corector
John P. Davis  Editor
Eric Stockbridge  Editor
Stoyan Zhekov  Editor
Carl Anderson  Editor
Jorge Paulo  Editor
Sven Vermeulen  Editor
Benny Chuang  Editor
Jonathan Smith  Editor
Talos Teodor  Translator Iniţial
Alin Dobre  Translator

Actualizat la 13 Februarie 2006
Versiunea originală a acestei traduceri nu mai este întreţinută

1.  Întrebări

Să Începem

Notaţi faptul că multe dintre aceste întrebări au răspunsul în documentele şi ghidurile oficiale Gentoo. Aceasta este pur şi simplu o listă de întrebări comune. Vă rugăm să consultaţi documentaţia şi/sau paginile de manual pentru a acumula cunoştinţe despre funcţionarea Gentoo şi GNU/Linux şi pentru răspunsuri la întrebările ce nu au răspunsul aici.

Instalare

Administrarea Pachetelor

Utilizare

Mentenanţă

Dezvoltare

Resurse

2.  Să Începem

Cum se pronunţă Gentoo şi ce înseamnă?

Un Gentoo este o specie de pinguini mici şi rapizi, pronunţat "gen-too" (consoana "g" din "Gentoo" este una moale ca în cazul pronunţiei cuvântului "gentil"). Numele ştiinţific al pinguinului Gentoo este Pygoscelis papua. Numele Gentoo a fost acordat pinguinului de către locuitorii Insulelor Falkland (Islas Malvinas).

Ce îl face pe Gentoo diferit?

Gentoo utilizează un sistem asemănător porturilor BSD denumit Portage. Portage este un sistem de administrare al pachetelor ce permite o flexibilitate în instalarea şi mentenanţa aplicaţiilor pe un sistem Gentoo. Acesta oferă suport pentru opţiunilor de compilare (prin intermediul Indicatorilor USE), dependenţele condiţionale, afişarea de sumare pentru pre-instalarea pachetelor, instalări sigure (prin intermediul sistemului sandbox) şi dezinstalarea aplicaţiilor, profile de sistem, protecţia fişierelor de configuraţie alături de multe alte caracteristici.

Cum ajutorul Gentoo puteţi construi un sistem din surse, utilizând exclusiv alegerea dvs. pentru optimizare. Deţineţi controlul complet asupra pachetelor ce sunt sau nu instalate. Gentoo vă oferă numeroase opţiuni putând, deci, să vă instalaţi Gentoo după preferinţe. Acesta este motivul pentru care Gentoo este denumită o meta-distribuţie.

Gentoo este dezvoltat activ. Întreaga distribuţie are un ritm foarte rapid pentru stilul de dezvoltare: seturile de patch-uri sunt integrate rapid în arborele principal, documentaţia este actualizată zilnic, caracteristici al structurii Portage sunt adăugate frecvent, versiunile oficiale sunt publicate de două ori pe an.

3.  Instalare

Lucrurile sunt instabile şi utilizez optimizările "-O9 -ffast-math -fomit-frame-pointer". Ce înseamnă?

Nu încercaţi să utilizaţi orice mai mare decât -O3 deoarece nu este suportat de versiunile curente de gcc. Optimizările foarte agresive cauzează, în general, compilatorului să reorganizeze codul de asamblare până la punctul în care nu mai efectuează aceleaşi acţiuni.

Vă rugăm să încercaţi să compilaţi cu CFLAGS -O2 -march=<arhitectura_dvs>, înainte de a raporta o eroare.

Cum schimb parola pentru root (sau pentru alţi utilizatori de sistem)?

Puteţi utiliza utilitarul passwd pentru a schimba parola utilizatorului cu care sunteţi autentificat. Ca root, puteţi să schimbaţi parola oricărui utilizator cu ajutorul comenzii passwd nume_utilizator. Pentru mai multe opţiuni şi setări, vă rugăm să consultaţi man passwd.

Cum adaug un utilizator de sistem normal?

Comanda adduser nume_utilizator va adăuga un utilizator de sistem denumit "nume_utilizator". În orice caz, această modalitate nu-i dă utilizatorului multe dintre drepturile pe care aţi fi dorit să-i daţi, deci următoarea comandă este preferată:

Cod 3.1: Utilizarea useradd