Gentoo Logo
Gentoo Spaceship

Get Started
Gentoo Handbook
Downloads

News
Security Announcements
Calendar
Infrastructure Status

Documentation
Gentoo Handbook
Featured Documentation
IBM dW/Intel article archive

Get Gentoo
Downloads
Mirrors

Community
Discussion Forums
IRC Channels
Mailing Lists
Report Issues
Planet (Blogs)
Online Package Database
Wiki
Contact Us
Sponsors

Get Involved
Report Issues
Help Wanted
Help maintaining packages
Discussion Forums
IRC Channels
Mailing Lists
Become a Developer
Offer Resources
Enhancement Proposals (GLEPs)
Source Repositories
Developer's Manual

Other
Developer List
Developer Map
Gentoo Stores
Projects

About
About Gentoo
Philosophy
Social Contract
Name and Logo Guidelines
Logos and themes
Screenshots
1.  Gentoo Linux

Gentoo Linux... in een poster

Gentoo Linux in een paragraaf

Wij maken Gentoo Linux. Gentoo Linux is een speciale Linux versie dat automatisch kan worden geoptimaliseerd en aangepast aan zo goed als iedere applicatie of behoefte. Gentoo Linux staat voor extreme prestaties, configureerbaarheid en een user en development gemeenschap die tiptop in orde is.

Dankzij de technologie dat Portage heet, kan Gentoo Linux als een ideale server, een development workstation, professional desktop, gaming systeem of wat dan ook dienen. Omdat Gentoo Linux zo goed als ongelimiteerd aangepast kan worden, noemen we Gentoo Linux metadistributie.

Wat is Portage?

Portage is het hart van Gentoo Linux, en heeft verschillende sleutelrollen. Ten eerste is Portage software distributie systeem voor Gentoo Linux. Om de laatste software voor Gentoo Linux te installeren, typ je enkel het commando emerge sync. Dit commando vertelt Portage om de lokale "Portage tree" te updaten via het internet. Je Portage tree die je op je computer hebt staan, bevat een complete verzameling van scripts die gebruikt kunnen worden door Portage om de nieuwste Gentoo packages te maken en installeren. Op het moment hebben we meer dan 4000 packages in de Portage tree. Nieuwe packages worden constant toegevoegd.

Portage dient ook als package building en installatie systeem. Wanneer je een package wilt installeren, typ je emerge packagename. Op dat moment begint Portage automatisch een aangepaste versie van het package te bouwen. De aanpassingen sluiten precies aan op de specifieke specificaties en hardware zoals je die zelf hebt bepaald.

Tot slot houdt Portage je systeem ook up-to-date. Door emerge -u world -- een enkel commando - te typen, ben je er zeker van dat de packages die op je systeem staan, automatisch up-to-date worden gemaakt wanneer er een nieuwe versie in Portage blijkt te zijn.

Gentoo Linux 1.4_rc4

Portage zal je systeem zo up-to-date houden als je zelf wilt. Het gevolg hiervan is dat ervaren Gentoo Linux gebruikers maar weinig aandacht besteden aan "nieuwe versies" van Gentoo Linux. De niewste versie van Gentoo Linux is immers altijd beschikbaar door het emerge sync commando in te typen. Het is niet nodig om verschillende maanden te wachten op een "nieuwe versie" van Gentoo Linux, omdat Gentoo Linux continue wordt geüpdate en verbeterd. Deze verbeteringen zijn gelijk tot je beschikking.

Natuurlijk komen er af en toe nieuwe officiële CD releases uit van Gentoo Linux. Dit is om nieuwe Gentoo Linux installaties te vergemakkelijken, en om het systeem al zo up-to-date mogelijk te hebben tijens de installatie. Hieronder staat opgesomd wat er in de nieuwste 1.4_rc release van Gentoo Linux zit:

 • Support voor x86, PowerPC, UltraSparc en Alpha processors
 • LiveCD-based installatie voor x86 en PowerPC
 • KDE 3.1.1a en GNOME 2.2.1
 • Verschillende geoptimaliseerde Linux kernels (2.4.20, 2.4.21_pre)
 • Een erg modern GNU development omgeving(glibc 2.3, gcc 3.2.2)
 • Perfecte filesystem support: ReiserFS, XFS, ext3, EVMS, LVM
 • Uitstekende hardware support: NVIDIA, Creative Labs Live! en Audigy
 • Modulair OpenGL en compiler sub-systeem (ondersteund meerdere, naast elkaar, bestaande versies)
 • Schoon, dependency-gebaseerd sytem initialization scripts
 • Nieuw "hardened" Gentoo veiligheids initiatieven
 • 4000+ packages van de nieuwste en beste software
 • Aangepaste Portage mogelijkheden

Als de kracht, snelheid en flexibiliteit van Gentoo Linux je aantrekt, dan moedigen wij je aan om het eens te proberen. We denken niet dat je teleurgesteld zal zijn.Upgedate op 23 February 2003

Deze vertaling wordt niet meer onderhouden

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.