Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 3 februari 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Inhoud

KDE 3.1 is uitgebracht

Donderdag werd KDE 3.1 uitgebracht voor de linux gemeenschap, met Gentoo ebuilds die dezelfde dag beschikbaar waren. Deze nieuwe release bevat veel nieuwe features en veiligheidsverbeteringen. Er zijn een aantal meldingen van problemen geweest, maar het upgrade proces lijkt vloeiend te gaan voor de meeste gebruikers. De grootste klacht tot nu toe is de hoeveelheid tijd die het duurt om de nieuwe KDE versie te compileren. Daarbij melden vele gebruikers dat er een grote toename in tijd nodig is om te compileren in vergelijking met KDE 3.0 compileertijden.

Mirror vertragingen

Een van de neveneffecten van het uitbrengen van KDE 3.1 is de opmerkelijke vertraging van de distfile mirrors voor de meeste Gentoo gebruikers. Daar komt nog bij, dat door de groeiende populariteit van Gentoo, ibiblio (de hoofd mirror provider van de Gentoo Linux distfiles) niet anders kon dan een groot deel van het Gentoo verkeer naar een tweede 'relief' server af te leiden. Dit heeft geholpen het verkeer wat te spreiden, maar het aantal van Gentoo-verwante aanvragen is ver boven wat de server aan kan, en dit zorgt ervoor dat http aanvragen in een wachtrij worden gezet. Dit zorgt op z'n beurt voor vertragingen en timeouts tijdens het emergen en dit heeft ook gezorgd voor enkele problemen op de Gentoo.org website, aangezien vele afbeeldingen vanop ibiblio worden opgevraagd.

Er wordt werk geleverd om de website afbeeldingen naar een andere locatie over te brengen, wat een oplossing zou moeten bieden voor de mensen die de laatste tijd ontbrekende afbeeldingen gezien hebben op gentoo.org. Wat betreft de algemene mirror traagheid worden gebruikers aangespoord om de dichtsbijzijnde mirror te gebruiken en geduldig te blijven tot de KDE 3.1 vloedgolf voorbijgaat.

Gentoo server overzettingen

Een van de hoofd Gentoo Linux servers wordt uit dienst genomen, en zo worden sommige Gentoo Services verdeeld over andere servers. bugs.gentoo.org werd al overgezet naar dezelfde server die forums.gentoo.org draait. Andere services zullen ook worden overgezet over de volgende dagen. Tijdens dit proces, kunnen gebruikers enkele kleine problemen ondervinden wanneer de veranderingen in DNS zich aanpassen over het internet.

2.  Gentoo Beveiliging

Inhoud

Nieuwe Security Bug Meldingen

Nieuwe security bug meldingen deze week, waaronder:

3.  Ontwikkelaar van de week

Mark Guertin


Figure 3.1: Mark Guertin

Fig. 1: Mark Guertin aka Gerk

De ontwikkelaar waar we deze week nader kennis mee maken is Mark Guertin. Hij is het hoofd van het ontwikkelteam voor Gentoo PPC. Hij coördineert het PPC ontwikkelteam en houdt alles in het oog. Verder lost hij ook nog heel wat bugs op en test hij de PPC pakketten om een zo goed mogelijke ondersteuning voor de PPC architectuur te verkrijgen. Mark begon met Gentoo toen hij hoorde dat er een onofficiële port naar PPC was. Hij viel met de deur dadelijk in huis en het duurde niet lang voor hij het #gentoo-ppc kanaal opende. Verder leverde hij ook Gentoo PPC binaries en werd een ontwikkelaar. Naast vijf x86 computers die alles van Gentoo tot Windows XP draaien heeft Mark ook nog zeven PPC machines draaien. De meeste daarvan zijn Gentoo behalve enkele die op een versie van Slackware die hij lang geleden geport heeft draaien. Sommige zijn dual en zelfs quad-processor machines, maar daar stopt zijn PPC gekte niet. Mark heeft onlangs enkele veranderingen aan yabootconfig gemaakt. Dit is een automatische configurator voor de Yaboot boot manager voor PPC waardoor de manager automatisch Mac OS9, OS X en Linux detecteert en instelt. Verder host en onderhoudt hij al enkele jaren de build machines van ppckernel.org, een site die binary kernels compileert voor verschillende PPC takken, waarbij sommige voor specifieke hardware configuraties gemaakt worden. Hiervoor wordt een geautomatiseerd kernel build systeem gebruikt, gkb - GNU kernel builder, geschreven door een vriend van Mark. Hij heeft ook Xeasyconf, een automatische configurator voor X in PPC geschreven, specifiek voor PPC, maar ook bruikbaar met andere distributies. Een van zijn favoriete applicaties is momenteel kio-fish, een flexibele kio-slave dat je via shell toegang en enkele basiscommando's je toelaat om een bestandsysteem op afstand te benaderen alsof het lokaal was.

Mark is een inwoner van Toronto, ON in Canada. Hij werkt als een IT manager en database programmeur voor een grafisch ontwerp/printing bedrijf en als de hoofdontwikkelaar van Cartwise, een zeer succesvolle B2B e-commerce suite. Wanneer hij niet bezig is met het programmeren houdt hij zich bezig met het schrijven, uitvoeren en bewerken van muziek in zijn 100% digitale gecomputeriseerde opnamestudio bij zijn thuis. Je kan wat van Mark zijn muziek hier beluisteren.

4.  Opgevangen in de gemeenschap

Web Forums

Wil je wat Gentoo Artwork? - Plaats je verzoekjes...

Het begon redelijk onschuldig met een enkele gebruiker genaamd port001 die niet meer wou als wat nieuwe visuele effecten uiproberen. Toen gaf hij aan iedereen de mogelijkheid om een icoon voor zijn/haar favoriete applicatie aan te vragen. Binnen een week groeide het aantal designers uit tot echt Gentoo-gebruikers met een voorliefde voor mooie knopjes en samen hebben ze een van de grootste collecties voor window managers gemaakt. En moest het icoontje voor jouw favoriete programma nog niet aanwezig zijn kan je dit aanvragen in dezelfde thread, of je kan gewoon de Photoshop of Gimp template downloaden en het zelf maken. En waarom stoppen als het juist goed begonnen is? Veel geluk aan het Gentoo Environment Agency:

Laptops

Als het op mobiele computers aankomt staan window gebruikers een stapje verder. Niet alleen krijgen ze hun draagbare computer met een besturingssysteem al geïnstalleerd, ook de fabrikanten doen alles in hun macht om de hardware compatibel te maken met het besturingssysteem. Ondertussen moeten Linux gebruikers overal bugs en waarschuwingen posten om het ergste te voorkomen tijdens het installeren van een laptop. Het laatste voorbeeldje op het forum: energiebeheer met de 1.4 LiveCD kernel doet zeer slechte dingen met HP Omnibooks...

DHZ Ebuild Scripting

Op sommige mailinglists en nieuwsgroepen is het zeldzaam dat mensen threads die reeds maanden geleden in de stilte verdwenen weer naar boven halen. Maar op het forum moet een thread soms gewoon een paar maanden oud worden en dan pikt plots iemand de "draad" weer op en plaatst enkele toevoegingen waardoor het meer bruikbaar wordt. Hier is een perl script om pakketten te builden zodat je deze op een minder krachtige machine kan installeren of je ze kan kopiëren over het netwerk:

Forum Now Hosting Bugs

rac heeft een aankondiging geplaatst die verschillende mensen kippenvel bezorgde omdat ze dachten dat phpBB eindelijk enkele fatale fouten vertoonde. Vrees niets, het is enkel bugs.gentoo.org dat nu gehost wordt op dezelfde server als het forum. Dit lijkt dan ook de perfecte gelegenheid om mensen er aan te herinneren dat alvorens ze een bericht plaatsen over hun problemen ze best eerst eens proberen om op zowel het forum als in de bugs database de zoekfunctie te gebruiken. Tenzij je natuurlijk het slachtoffer wil worden van de "Spot the dup" thread:

gentoo-user

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

... Wie is de snelste van ze allemaal? Met de aankomst van KDE 3.1 final zijn de afvoerpijpen van ibiblio.org verstopt met Gentoo gebruikers die hun best doen om de laatste sources vast te krijgen. Twee threads zijn begonnen op gentoo-user waarin men klaagt over de verlaagde download snelheden en met de vraag naar alternatieven. Adam Mercer merkte het bestaan van de GENTOO_MIRRORS in /etc/make.conf op, samen met de pagina http://www.gentoo.org/main/en/where.xml om je te helpen met het selecteren van een mirror om zo de traagheid van ibiblio.org te vermijden.

Er is meer dan één soort Java

Tom Eastman schreef dat hij enkel de JDK van Sun gebruikte voor alle Java zaken. Nadat hij Gentoo gebruiker werd merkte hij niks van het feit dat zijn systeem standaard afhankelijk is van de JDK van Blackdown. Dit zorgde natuurlijk voor de interessante vraag: welke is beter? Ben Ricker zijn antwoord stuurde ons in de richting van enkele goeie benchmarks die men vindt op http://www.volano.com/benchmarks.html. In het kort komt het er op neer dat het afhangt waarvoor Java gebruikt wordt en dat alle JVMs niet tekort schieten voor het algemene gebruik.

gentoo-dev

Portage

Emiel Kollof schreef: "Hoe komt het dat als ik een pakket (met een hogere versienummer dan de "officiële") unmask door gebruik te maken van ACCEPT_KEYWORDS, portage bij de volgende emerge -u world automatisch het pakket weer downgrade naar de lagere versie? Dit is zeer irritant gedrag. Kan het uitgeschakeld worden?" . Caleb antwoordde met een oplossing en J Robert Ray verwees naar een patch in bugzilla om die functionaliteit toe te voegen.

Follow-up: Methodes om etc files te beheren

Jeff Kowing zegt: "Nu dat ik mijn naam vermeld heb gezien in de GWN[...] was ik geïnspireerd om een auto-update feature toe te voegen aan etc-update. Het werkt door md5sums op te slaan alvorens je een grote emerge doet. Het gebruikt die md5sums om vast te stellen welke config files je persoonlijk hebt aangepast. Diegene die je nooit persoonlijk aangepast hebt worden automatisch gewijzigd." Zie Bugzilla Bug 14666.

Portage Database Management

Ingo Krabbe vroeg zich af of er enige plannen zijn om Portage een database te laten gebruiken om zo de snelheid te verbeteren.

5.  Gentoo Internationaal

Onofficiële Europese Gentoo Websites (vervolg)

Sinds dat Enrico Morelli op 1 mei 2002 de Italiaanse Gentoo website startte krijgt hij al hulp van twee andere vrienden. Ze beheren de enige Europese Gentoo website die de GWN vorige week overgeslagen had: gentoo.it... Omdat hij overdag een systeembeheerder is heeft Enrico Gentoo op elk stuk hardware waar hij zijn handen aan kon krijgen geïnstalleerd. Niet dat iemand aan zijn departement van de Universiteit van Florence daardoor verwonderd was, omdat hij ook diegene was die Linux binnenbracht in het Magnetische Resonantie Centrum zo'n tien jaar geleden. Nu staat op bijna alles buiten de koelkast Gentoo geïnstalleerd, waaronder de mail server, verschillende workstations en een hele Mosix-cluster. De gentoo.it server heeft nog steeds zijn drie beheerders en het lijkt alsof ze in contact zijn met meerdere vrijwilligers, maar spijtig genoeg heeft de server last van trage connecties op zijn huidige locatie. Als er iemand weet waar je goedkoop kan hosten in Italië, of een reserve server heeft om een PHP forum en mailinglist te installeren of gewoon zijn steentje wil bijdragen aan de uitstekende documentatie en beveiligingsberichten, contacteer dan gentoo-dev@gentoo.it.

6.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten werden toegevoegd aan portage deze week

Note: Vanwege de aankomende release van 1.4_final is de Portage tree momenteel bevroren. Hierdoor werden er geen nieuwe stabiele pakketten toegevoegd aan Portage deze week.

Updates aan belangrijke pakketten

 • sys-kernel/* - development-sources-2.5.59-r3.ebuild; development-sources-2.5.59-r4.ebuild; development-sources-2.5.59-r5.ebuild; development-sources-2.5.59-r6.ebuild; gs-sources-2.4.21_pre3-r3.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r41.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r42.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r43.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r44.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r45.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r46.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r47.ebuild; wolk-sources-4.0_pre9.ebuild;
 • dev-db/mysql - mysql-3.23.55.ebuild;

Nieuwe USE variabelen

 • ethereal - Voegt ondersteuning voor ethereal wiretap log ondersteuning toe aan kismet
 • usb - Voegt USB ondersteuning toe aan applicaties die optionele USB ondersteuning hebben (vb. cups)

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistics

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) voor het rapporteren en opvolgen van bugs, aankondigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam. Het resultaat van de laatste 7 dagen resulteerde in:

 • 287 nieuwe of heropende bugs deze week
 • 1590 bugs momenteel gemarkeerd als 'new'
 • 568 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars
 • 52 bugs die eerst gesloten waren zijn heropend.
Er staan momenteel 2210 bugs open in bugzilla. Van deze zijn er 43 gemarkeerd als 'blocker', 80 zijn 'critical' en 151 zijn 'major'.

Gesloten bugs klassement

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs gesloten hebben deze week zijn:

Nieuwe bugs klassement

De ontwikkelaars en teams dewelke de meeste bugs zijn toegewezen week zijn:

8.  Tips en Trucs

De titel van je Terminal instellen

Omdat de meeste Gentoo gebruikers regelmatig terminals (xterm, Eterm, etc.) gebruiken gaat deze tip over het meer nutig maken van de terminals door informatie toe te voegen aan de titel. Men kan de gebruikersnaam, hostnaam en werkdirectory opnemen in de terminal title, waardoor het makkelijker wordt om te zien om welke terminal het gaat, zeker als deze geminimaliseerd is. In plaats van de terminal te openen kan een vlugge blik op de taakbalk zeggen welke terminal het is.

Als je Bash gebruikt voeg dan het volgende toe aan je ~/.bashrc file.

Code Listing 1.1: ~/.bashrc

SHORT_HOST=`hostname -s`

if [ "$SHELL" = '/bin/bash' ] || [ "$SHELL" = '/bin/sh' ]
then
  case $TERM in
    rxvt|*term)
    PROMPT_COMMAND='echo -ne "\033]0;${USER}@${SHORT_HOST}: ${PWD}\007"'
    ;;
  esac
fi

Als je Zsh gebruikt, voeg dan het volgende toe aan je ~/.zshrc file. Zsh gebruikers kunnen de huidige directory zien als men op een promt zit, of de commando's als een programma aan het lopen is.

Code Listing 1.1: ~/.zshrc

if [ "$SHELL" = '/bin/zsh' ]
then
  case $TERM in
    rxvt|*term)
      precmd() { print -Pn "\e]0;%n@%m - %~\a" }
      preexec () { print -Pn "\e]0;%n@%m - $1\a" }
      ;;
  esac
fi

Het idee voor deze tip kwam van het Gentoo Forum. Deze functionaliteit is ook in /etc/skel/.bashrc terecht gekomen, dus vele gebruikers zullen dit al in hun .bashrc file hebben staan.

9.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars verlieten zopas het Gentoo team:

 • geen deze week

Toevoegingen

De volgende developers versterkten zopas het Gentoo team:

 • Peter Johanson (latexer) -- Wireless and laptops
 • Jason Shoemaker (kutsuya) -- Python

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden zopas hun functie of namen nieuwe verantwoordelijkheden op binnen het Gentoo project:

 • Tobias Eichert (viz) -- audio/sound related stuff

10.  Draag bij tot GWN

Ben je geinteresseerd om bij te dragen aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email

11.  GWN Feedback

Stuur ons alstublieft je feedback en help ons om GWN te verbeteren.

12.  Andere Talens

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in volgende talen:Print

Page updated 3 feb 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 3 februari 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Tom Van Laerhoven
Nederlandse vertaling

Roel Adriaans
Nederlandse vertaling

Nicolas Ledez
Franse vertaling

Guillaume Plessis
Franse vertaling

Eric St-Georges
Franse vertaling

John Berry
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Michael Kohl
Duitse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilie) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Brazilie) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Brazilie) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Brazilie) vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2014 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.