Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 17 februari 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Krijg de Gentoo Zetagrid Koorts

We hebben eerder bericht over het Zetagrid project. Recent is echter het GLUE team de top 100 productie lijst binnengekomen en staat momenteel op plaats 86 in de lijst. Dankzij een ebuild in Portage, samen met een voorbeeld configuratie bestand van Micheal's zetagrid website, is het nu nog makkelijker voor Gentoo-gebruikers om hun overtollige CPU-cycles te doneren aan het GLUE team en te helpen de kans om $1.000.000 te winnen te vergroten.

Nieuwe rsync mirrors.

Na onze recente melding over het steeds langzamer worden van de Gentoo mirrors hebben verscheidene Gentoo gebruikers zich aangemeld om nieuwe Gentoo Linux mirrors op te zetten, zowel voor de Portage lijst als voor de bronbestanden. Het resultaat hiervan is een significante toename van het aantal beschikbare download mirrors voor de Gentoo gemeenschap.

Een handleiding is beschikbaar voor gebruikers die een publieke mirror op willen zetten om het Gentoo Linux project te helpen. Deze handleiding bevat instructies voor het opzetten van rsync mirrors, welke alleen de Portage lijst bevat, alsook instructies voor het opzetten van source mirrors, welke de actuele bronbestanden van de verschillende pakketten uit de Portage lijst bevat.

GNOME 2.2 nu in Portage

De GNOME 2.2 ebuilds zijn vrijgegeven aan de Gentoo gemeenschap in het begin van vorige week. Overal zijn Gentoo GNOME gebruikers verheugd over de nieuwe kenmerken zoals multihead ondersteuning, unified theming en de officiele opname van de Metacity window manager. Een complete lijst van kenmerken en veranderingen kan worden gevonden in de GNOME 2.2 release notes.

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSA

Er zijn in de afgelopen week geen nieuwe veiligheids meldingen geweest.

Nieuwe Veiligheid Bug Reports

De volgende nieuwe veiligheids gerelateerde bug reports zijn deze week aangemeld in de bugzilla database :

3.  Ontwikkelaar van de week

Dan Armak


Figure 3.1: Dan Armak

Fig. 1: Dan Armak

Onder de KDE gebruikers heerst er tegenwoordig veel vreugde door de release van KDE 3.1 en deze week hebben we het dan ook over één van de ontwikkelaars die het mogelijk maakte dat KDE 3.1 naar Gentoo kwam: Dan Armak, het hoofd van het KDE team. Dan begon reeds met Gentoo toen je nog ver naar beneden moest scrollen in een lijst van meer dan honderd kleine distributies. Maar hij zag dat het de krachtige distributie was die hij zocht en hij begon het te gebruiken en ebuilds te schrijven voor enkele belangrijke applicaties die hij nodig had, zoals Lyx. Het was rond deze tijd dat Dan met het idee kwam voor CVS ebuilds en eclasses in het algemeen, en voor hij het goed wist werd hij uitgenodigd om ontwikkelaar te worden. Dan schreef de KDE eclasses (Dan huivert bij de gedachte aan de oude KDE ebuilds, die de meeste van de code die eclasses vandaag bevatten ook gebruikten) en ook de cvs.eclass en onderhoudt ze nu allebei. Dankzij deze eclasses moet Dan niet veel werk doen met willekeurige KDE pakketten (tenzij er een bug in de broncode zit die ze moeten maken) dus kde-base (samen met koffice en kdevelop) neemt het meeste van Dan en de andere KDE ontwikkelaars hun tijd in beslag.

Naast KDE zijn nog enkele andere favoriete programma's van Dan mc, Lyx (een frontend voor LaTeX), bash en epsxe. Zijn Toshiba laptop is momenteel weg voor herstelling, maar hij leent een mooie Athlon met veel geheugen van een vriend. Verder heeft hij ook nog een hoop oude machines die hij gebruikt voor onderdelen en als deurstoppen. Dan leeft in Matan, een klein stadje in Israël en is een student aan de Ami Asaf hoge school overdag en aan de Open Universiteit in de namiddag. Volgend jaar gaat hij naar het leger maar hij hoopt een leuke job te vinden in de tech/computers eenheid van het IDF, waar hij dus over Gentoo zal preken. Zijn hobby's houden onder andere Squaresoft RPG's, lezen schrijven, interessantee mensen observeren en OSS evangelisme naar zijn vrienden toe in.

4.  Opgevangen in de gemeenschap

Forum

Nieuwe powebooks en Gentoo PPC

Apple Computers heeft de honger van zijn fans vorige maand gestild met de nieuwe 12 en 17 inch Powerbooks die nu overal verkrijgbaar zijn. Gentoo PPC gebruikers zijn niet minder opgewonden, want zij hebben hun krachten verzameld om Linux op hun nieuwe gadgets te installeren zo gauw als ze aankomen met de post. Na wat beginnende achterdochtigheid over de kernel support van de nieuwe hardware lijkt het er op dat een gemakkelijke oplossing misschien toch beschikbaar is:

Bob de Ebuilder

Er zijn verschillende pogingen gedaan door ouders die Gentoo gebruiken om informatie te verzamelen over Linux software voor de jongere kinderen. Een paar uitzonderlijk verslavende spellen en educatieve applicaties voor Linux zijn altijd al aanwezig geweest in de portage tree, maar veel alternatieven voor de grote Windows markt voor kinderprogramma's wachten er nog op om omgezet te worden voor Gentoo. Vorige week is er tenslotte een collectief "Bob the Ebuilder" initiatief opgestart dat beloofd om vlug de schade in te halen door dingen toe te voegen aan Portage. De officiële thread om requests aan te vragen of ebuilds toegevoegd aan bugs.gentoo.org aan te kondigen en om feedback te krijgen van beta testers vind je hier:

Gentoo muzikanten

De personen die gebruik maken van Linux zijn net zo gevarieerd als enige andere willekeurige groep van mensen. Het is niet omdat we hetzelfde besturingssysteem gebruiken dat we nog wat anders gemeen hebben. Blijkbaar is dit voor sommige mensen niet het geval: een groep van muzikanten die Gentoo Linux gebruiken is door toeval samengekomen op het Forum en in hun streven om iets speciaals te verzinnen zijn ze op het idee gekomen om een Gentoo muziekje op de LiveCD te zetten, iets om met mee te neuriën tijdens de installatie:

Dertig minuten...

...is alles wat je nodig hebt om een ebuild te schrijven voor een window manager die niet aanwezig is in Gentoo. Wat begon als een onschuldige vraag over Wing's Desktop Manager en het waarom dat deze niet beschikbaar was als een ebuild is uitgelopen in een mooi voorbeeld over hoe iemand met de juiste vaardigheden en een half uurtje vrije tijd dat onmiddellijk kon oplossen. Neem een kijke in deze thread:

gentoo-user

'gcc: command not found'

Er werd deze week veel gepraat over het feit dat gcc niet aanwezig zou zijn op het systeem deze week. Een thread getiteld 'distcc' begon met de auteur zijn oplossing voor het 'gcc: command not found' probleem. De bron van dit probleem wordt veroorzaakt door het aanroepen van gcc in een shell waar /etc/profile niet gesourced is. Drie verschillende oplossingen werden aangeboden binnen deze thread. Nick Jones had de simpelste, namelijk 'su -'. Een van de sterktes van Gentoo is het aanmoedigen van zelf aanpassingen maken, dus kies zelf welke optie je het liefst hebt.

Verschillende soorten tar

Brett Holcomb, een gentoo-user veteraan, vroeg ofdat het "tar" commando in Gentoo een aangepaste versie was van die op de GNU site. Tar is het standaard *nix gereedschap om allerlei soorten data in één enkele file te compresseren. Uit de antwoorden blijkt dat het tar commando kan variëren van distro tot distro. De switches, vooral die bzip2 en gzip afhandelen zullen vakk verschillen, afhankelijk van de compilatiemethode van de tar sources. Dit zou niet voor problemen mogen zorgen aangezien men er makkelijk rond kan werken door het gebruik van pipes en de standalone gereedschappen.

gentoo-dev

ProPolice enabled gcc/gentoo.

Matt Rickard heeft een voor ProPolice gepatchte GCC ebuild toegevoegd. Hij zegt: "Deze patch zal een hoge bescherming invoegen in je code tijdens het compileren. Dit is een zeer goede veiligheidsmaatregel, een die onlgangs nog ingevoegd werd in OpenBSD-current. Het kan specifiek ingeschakeld worden door de CFLAG -fstack-protector of standaard gebruikt worden met een afzonderlijke patch." Dylan Carlson verwees ook naar een bug over dit onderwerp.

5.  Gentoo Internationaal

Weense Gentoo bijeenkomst

Bijeenkomsten door de Oostenrijkse afdeling van Gentoo enthousiastelingen vonden in juli vorig jaar reeds plaats, maar zijn nooit een echt succes geweest. Vorige week, heeft men in de thread Weense Gentoo gebruikers een poging gestart om de bijeenkomsten te doen heropleven en is men plannen aan het maken voor een volgende bijeenkomst. Dit zal algauw plaats vinden, maar een exacte datum is nog niet vastgelegd, dus je kan nog altijd je voorkeuren laten horen.

Pingüino Papúa

tirantloblanc heeft de officiële Spaanse naam achterhaald voor de Gentoo pinguin, en heeft ontdekt dat groepen van deze snelle zwemmer onder de vogels, leven in het meest zuidelijke gedeelte van Chili. De grootste kolonies van de Pingüino Papúa leven echter op de Falk Malvinas eilanden aan de kust van Argentinië. We kunnen hieruit veronderstellen dat ze inwoners van Groot-Brittanië zijn, maar aangezien het over een open source vogel gaat zal er niet veel meer gebeuren als misschien de nodige flamewars die hieruit ontstaan...

6.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten werden deze week aan portage toegevoegd

Note: Door de opkomende release van 1.4_final, is de huidige Portage tree bevrozen. Dus, deze week werden geen nieuwe pakketten toegevoegd aan Portage.

Updates van belangrijke pakketten

 • gnome-base/gnome - gnome-2.2-r1.ebuild;
 • sys-kernel/* - ac-sources-2.4.21_pre4-r3.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre4-r4.ebuild; ck-sources-2.4.20-r3.ebuild; development-sources-2.5.60-r1.ebuild; development-sources-2.5.60.ebuild; hppa-sources-2.4.20_p23.ebuild; hppa-sources-2.4.20_p24.ebuild; hppa-sources-2.4.20_p26.ebuild; mjc-sources-2.5.59-r1.ebuild; ppc-sources-2.4.20-r3.ebuild; rsbac-sources-2.4.20.ebuild; wolk-sources-4.0_pre10.ebuild;
 • dev-php/php - php-4.3.0-r3.ebuild; php-4.3.0-r4.ebuild;
 • app-admin/gentoolkit - gentoolkit-0.1.18-r1.ebuild; gentoolkit-0.1.18.ebuild;

7.  Bugzilla

Inhoud

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) voor het opnemen en bijhouden van bugs, opmerkingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelings team. In de laatste 7 dagen heeft de activiteit op de site geresulteerd in:

 • 270 nieuwe bugs deze week
 • 191 bugs gesloten deze week
 • 1680 bugs in totaal die op dit moment gemarkeerd zijn als 'new'
 • 574 bugs in totaal die op dit moment toegewezen zijn aan ontwikkelaars
 • 51 bugs die voordien waren gesloten maar nu weer zijn geopend.
Er zijn op dit moment 2305 bugs open in bugzilla. Van deze: zijn 45 gemarkeerd als 'blocker', 82 als 'critical', en 160 zijn gemarkeerd als 'major'.

Gesloten Bug Rangschikking

De ontwikkelaars en teams die deze week het meeste bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe Bug Rangschikking

De ontwikkelaars en teams die het meeste bugs toegewezen kregen deze week zijn:

8.  Tips en Trucs

Bash Commands en verschillende trucs

Zowat alle Gentoo gebruikers maken gebruik van de command line. Deze week concentreren we ons op sommige minder gekende navigeercommando's die het leven verrassend aangenamer kunnen maken.

Code Listing 8.1: Bash toetsenombinaties

Alt+B  (Ga één woord terug)
Alt+F  (Ga één woord verder)
Ctrl+K (Verwijder alles vanaf de cursor tot het einde van de regel)
Ctrl+U (Verwijder alles van voor de cursor tot aan het begin van de regel)
Ctrl+Y (Plak verwijderde karakters op de huidige lokatie)
Ctrl+H (Verwijder één karakter)
Ctrl+L (Leeg scherm)
Ctrl+P (Ga naar het vorige commando)
Ctrl+N (Ga naar het volgende commando)

Ook kan je !woord gebruiken om het laatste commando dat met "woord" begint uit te voeren.

Code Listing 1.1: !woord gebruiken

$ gcc -o test test.c
$ !gcc
gcc -o test test.c
$

Ben je het al ooit beu geworden om al die lange directory namen te tpen? Probeer eens om de directory stack te gebruiken met de commando's pushd, popd, en dirs. De directory stack laat je toe om een lijst van directories bij te houden en ertussen te navigeren.

Code Listing 1.1: De directory stack

(pushd voegt een directory toe)
~:$ pushd /usr/portage
(dirs geeft alle directories in de stack weer)
~:$ dirs
/usr/portage ~
(En popd verwijdert de bovenste directory en cd't naar daar)
~:$ popd
/usr/portage:$

Het idee van deze tip kwam van Pavel Tcholakov en werd ingediend op de GWN feedback list.

9.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars verlieten zopas het Gentoo team:

 • geen deze week

Toevoegingen

De volgende developers versterkten zopas het Gentoo team:

 • Guy Martin (GMSoft) -- Gentoo/HPPA
 • Graham Forest (vladimir) -- Gentoo/PPC
 • Bartosch Pixa (DarkSpecter) -- Gentoo/PPC

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden zopas hun functie of namen nieuwe verantwoordelijkheden op binnen het Gentoo project:

 • geen deze week

10.  Draag bij tot GWN

Ben je geinteresseerd om bij te dragen aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email

11.  GWN Feedback

Stuur ons alstublieft je feedback en help ons om GWN te verbeteren.

12.  Andere Talens

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in volgende talen:Print

Page updated 17th Feb 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 17 februari 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Tom Van Laerhoven
Nederlandse vertaling

Roel Adriaans
Nederlandse vertaling

Peter Dijkstra
Nederlandse vertaling

Nicolas Ledez
Franse vertaling

Guillaume Plessis
Franse vertaling

Eric St-Georges
Franse vertaling

John Berry
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Michael Kohl
Duitse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Braziliaanse) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gòmez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2014 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.