Gentoo Logo

Gentoo wekelijkse nieuwsbrief: 3 maart 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Inhoud

Gentoo Linux op de Game Developers Conferentie


Figure 1.1: GDC

Fig. 1: Game Developers Conference

Dee 2003 Game Developers Conference gaat van start op dinsdag 14 maart. De GDC is een van de eerste conferenties in de wereld toegespitst op de computer gaming industrie, waarbij verschillende conferentie tracks focussen op de populaire gaming onderwerpen van vandaag. Een van de hoogtepunten op de conferentie is de GDC Expo, waar verkopers de allernieuwste software en hardware tentoonstellen. Dit jaar zal Gentoo Linux aanwezig zijn bij de NVIDIA stand samen met Emmett Plant, CEO van Vorbis. Er zullen demonstraties van Unreal Tournament 2003 gegeven worden om de kracht van Gentoo Linux en NVIDIA hardware te demonstreren.

Indien je dus naar GDC gaat, zorg dan dat je even passeert langs de NVIDIA stand om je steun aan Gentoo Linux te betuigen. Je zal de kans krijgen om Daniel Robbins, Seemant Kulleen en enkele andere Gentoo Developers te ontmoeten. Aanwezigen krijgen misschien ook de kans om even met Emmett Plant te praten over de toekomst van Ogg Vorbis, de toekomstige portables met Ogg ondersteuning of andere ontwikkelingen in verband met Ogg.

Developer Vacatures in het Gentoo Linux Project

Momenteel heeft het Gentoo Linux project een aantal openstaande ontwikkelaarsposities beschikbaar voor mensen die geïnteresseerd zijn in het betrokken raken met het Gentoo Linux project. De beschikbare posities zijn:

 • Technical Writer -- Help het documentatieteam met het onderhouden van de hoge kwaliteit van de GentooLinux Documentatie. We zijn op zoek naar mensen met een gevoel voor technisch schrijven, samen met een geweldig gevoel voor de Engelse taal.
 • Kernel Developer -- Help met het zo feature-rijk maken van de gentoo-sources als mogelijk. Breng je kernel hacking kwaliteiten naar het Gentoo LInux project en help de huidige kernel ontwikkelaars met het verbeteren van de kwaliteit van de kernels binnen Gentoo Linux.
 • Web Developer -- Gentoo Linux is op zoek naar web ontwikkelaars met een grondige kennis van Python, Perl of PHP om te helpen in de ontwikkeling en verbetering van de infrastructuur die het Gentoo Linux Project ondersteunt. Help met projecten als mailing list archieven, mirror status tools en andere projecten die de robuustheid en betrouwbaarheid van onze infrastructuur verbeteren.
Denk je dat één van de bovenstaande posities interessant is? Help dan door je tijd en je vaardigheden te besteden aan het Gentoo Linux project. Geïnteresseerde partijen kunnen Kurt Lieber contacteren voor meer details. Alsjeblieft geen cv's, zo formeel zijn we niet :-) Geef gewoon een korte beschrijving van je achtergrond en kwaliteiten samen met welke positie je zou willen mee helpen.

Gentoo Linux 1.4_rc3 gereleased

De derde en hopelijk de laatste release kandidaat van Gentoo Linux 1.4 werd gereleased op 27 februari. verbetering aan deze release zijn geupdate LiveCD's en een hele hoop bug fixes. Met deze release schuift Gentoo Linux in de package updates fase, beschreven in het officiële Gentoo Linux Release Policy. Gedurende de komende twee weken zullen ontwikkelaars zich concentreren op het omzetten van pakketten van een gemaskeerde naar een ongemaskeerde (stabiele) staat. Gebruikers kunnen zich verwachten aan lange lijsten in hun emerge -up world gedurende de komende weken terwijl de hoop gemaskeerde pakketten verwerkt wordt.

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSA: usermin

Usermin is onderworpen aan dezelfde kwetsbaarheid als welke gemeld is voor Webmin afgelopen week, waar een veiligheidslek ongeautoriseerde toegang kan verlenen. Er is nog geen misbruik van gemeld.

 • Ernst: Kritiek - Ongeautoriseerde toegang met administratieve rechten
 • Betrokken pakketten: app-admin/usermin versies eerder dan usermin-1.000
 • Remedie: Emerge sync en emerge -u usermin, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: apcupsd

De apcupsd daemon voor de controle van UPS'es is blootgesteld aan een kwetsbaarheid die bestaat uit root toegang op afstand en een aantal buffer overflows.

 • Ernst: Kritiek - Root toegang op afstand
 • Betrokken pakketten: sys-apps/apcupsd versies eerder dan apcupsd-3.10.5
 • Remedie: Emerge sync en emerge -u apcupsd, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: vnc

De VNC server genereert een cookie voor het authentificeren in X door gebruik te maken van een zwakke willekeurige nummer generator. Dit kan een aanvaller de kans geven om gemakkelijker deze waarde te raden en makkelijk toegang te krijgen tot het systeem. Er is nog geen misbruik van gemeld maar een gebruikstechniek die snel zaken probeert en de response vergelijkt is al beschreven

 • Ernst: Middelmatig tot hoog - Encryptie gevaar
 • Betrokken pakketten: net-misc/vnc versies eerder dan vnc-3.3.6-r1
 • Remedie: Emerge rsync en emerge -u vnc, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: tightvnc

TightVNC is blootgesteld aan dezelfde kwetsbaarheid als hierboven beschreven voor VNC.

 • Ersnst: Middelmatig tot hoog - Encryptie gevaar
 • Betrokken pakketten: net-misc/tightvnc versiies eerder dan tightvnc-1.2.8
 • Remedie: Emerge rsync en emerge -u tightvnc, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsbugs reports

De volgende nieuwe veiligheidsbugs zijn gemeld de afgelopen week:

3.  Ontwikkelaar van de week

José Alberto Suárez López


Figure 3.1: José Alberto Suárez López, aka BaSS

Fig. 1: José Alberto Suárez López, aka BaSS

Deze week nemen we José Alberto Suárez López onder de loep, een inwoner van Spanje die met Gentoo is begonnen na een gesprek met Daniel Robbins over het opzetten van een Spaanse website (met bijvoorbeeld documentatie en vertalingen) voor Gentoo. Behalve dat hij nu de bewerker en de coördinator is van alle spaanse zaken in Gentoo is hij ook deelnemer aan het app-games team en onderhoudt hij diverse ebuilds. Zijn meest recente werk is de integratie van win4lin met Gentoo en het werken aan een aantal grafische zaken. José is eveneens erg betrokken bij OSS buiten Gentoo: hij helpt met het vertalen van Mozilla in het spaans, doet wat ontwikkelwerk, wat grafisch werk voor OSS projecten en werkt mee aan enkele locale LUGs, zoals HispaLiNUX en ADALA. Hetgene waar hij het meest trots op is, is de integratie van Free Software in het computer netwerk van zijn school en het oprichten van de Spaanse Gentoo groep.

José woont in Sevilla, de hoofdstad van Andalusië in het zuiden van Spanje, een zonnige en bruisende stad waarvan hij zegt dat het vol is met de mooiste meiden, inclusief het mooiste meisje van de wereld. Hij studeert 's ochtends grafisch ontwerpen en is 's middags bezig te werken in een hectisch kantoor aan embedde system die draaien onder Linux en ander leuke zaken. José zijn hobbies zijn muziek (hij is laatst naar een concert van Lou Donaldson en Lonei Smith geweest waar hij erg van houdt), het lezen van boeken van Lovecraft, Tolkien en anderen, sport en reizen. In zijn kamer staat naast een HIFI-installatie ook een berg CD's, zijn enige functionele computer, een laptop, welke hij om politieke redenen aan het omzetten is van Gnome naar KDE. Hij houdt van Sylpheed maar gebruikt Evolution voor dagelijks gebruik, links en Mozilla voor het surfen, BitchX en gaim voor messaging, en kan niet leven zonder bash en mc.

4.  Opgevangen in de community

Web Forums

1.4-rc3 beschikbaar

Huishouden in het forum is altijd een uitdagende job, maar het wordt heel erg wanneer er een nieuwe release kandidaat uitkomt en al de nieuwe kinderen binnenstormen en overal moddersporen achterlaten. Laten we de moderators een handje helpen door een bord op te zetten: Ja, 1.4-rc3 is gereleased. Nee, je kan niet upgraden van 1.4-rc2... Hoe zou je iets "upgraden" wat al up to date is door je 'emerge rsync && emerge -u world' routines? Als je ontwikkelaars wil helpen, test dan gerust de nieuwe LiveCD images voor de verschillende platformen en kijk of ze goed werken voor de installaties. Vertel over je ervaringen, chat over de nieuwe release kandidaten, liefst in de eerste twee threads voor x86 en in de derde voor PPC (kijk naar het hogere RC nummer, de Macintosh ontwikkelaars lopen wat voor):

Xfree 4.3.0

Ook lang verwacht is de laatste nieuwe XFree86 die vorige week de portage tree binnenkwam slechts enkele dagen nadat de ebuild voor de release kandidaat 4.2.99.902 werd uitgebracht. De thread die hierover werd opgestart groeide tot drie paginas binnen de 24 uren. Het gepraat in het forum is in het algemeen positief met hier en daar enkele opmerkingen en de hoop dat bugs in vorige versies eruit gehaald zijn. De XFree86 ontwikkelaars hebben blijkbaar zeer goed werk afgeleverd. Momenteel moet je nog ACCEPT_KEYWORDS="~arch" gebruiken, maar dat zal vlug veranderen...

Commerciële applicaties geport naar Linux? Waarom niet?

Waarom zouden de ontwikkelaars van Windows software niet geïnteresseerd zijn in ondersteuning voor Linux voor hun producten? Het is immers niet ingewikkeld, mits ze wat compatibiliteit met de beschikbare Windows emulators inbouwen. Of zelfs nog beter, waarom niet proberen om te lobby'en zodat ze de groeiende potentiële markt voor Linux ports van hun software opmerken? Een initiatief rond dit idee ontstond in het forum twee weken geleden, maar is zo fel gegroeid dat er ondertussen al een eigen mailinglist uit ontstaan is. Matija Suklje (aka hook, de initiële poster van de thread bracht het allemaal op gang met een artikel op Newsforge dat zelfs in het Zweeds vertaald werd. Als je wil helpen met het aflopen van de mogelijkheden om de verkopers van software en drivers rechtstreeks aan te schrijven, kijk dan even naar de originele thread, Matija zijn artikel en de LCSP list op yahoogroups.com:

gentoo-user

Gentoo releases en wat ze voor jou betekenen

In een poging om het aantal berichten over "hoe upgrade ik naar 1.4_rc3" te beperken heeft Gentoo ontwikkelaar Troy Dack een bericht gepost waarin hij nauwkeurig uitlegt wat Gentoo releases doen (en belangrijker nog, wat ze niet doen). De korte versie is: emerge -u world. Voor de lange versie en om een idee wat veel gebruikers niet vatten te begrijpen moet je Troy zijn bericht lezen.

Is Gentoo vergelijkbaar?

Alvorens hij Gentoo zou proberen vroeg Daniel Carrerra enkele belangrijke vragen over hoe de distributie vergelijkbaar is met andere 'grotere' distro's. Hoe compleet (aantal pakketten) is het? Hoe snel volgen nieuwe ebuilds op source releases? Is het net zo makkelijk om te updaten als apt-get? Kunnen pakketten makkelijk gecreëerd worden? Loopt Gentoo sneller? De unanieme 'ja' antwoorden op zijn vijf vragen maakte één ding duidelijk: Gentoo is volwassen, en net zo een grote distributie als de rest. In het kort: Gentoo is rotsvast...

gentoo-dev

USE FLAG voor DJB's daemontools

Christian Wiese stelde een nieuwe USE vlag voor "om automatisch pakketten met daemontools support te compileren wanneer mogelijk". Rajiv Aaron Manglani vroeg of de ondersteuning voor daemontools hetzelfde zou betekenen als het creëren van een aparte set van init-scripts. David Pavlotzky verwees naar een artikel over daemontools.

Waar lisp sources installeren in een ebuild?

Burton Samograd zegt dat hij een ebuild is aan het schrijven voor een pakket volledig geschreven in lisp en hij is niet compleet zeker waar de source files moeten worden geïnstalleerd. Hij heeft nog geen antwoorden gekregen!

GCC mythes en feiten

Tom Eastman heeft een zeer verhelderend artikel met tips over de optimalisatie van GCC geschreven.

RFC voor Gentoo GNU Emacs gebruikers

Matthew Kennedy kondigde in een bericht aan de lijst aan dat hij een wijziging heeft aangebracht aan de manier waarop GNU Emacs geïnstalleerd wordt in Gentoo systemen. Dit zal meer mogelijkheden leveren voor het aanpassen van Emacs.

5.  Gentoo Internationaal

Herinnering: Weense meeting morgen

Dit is je laatste kans om jezelf beschikbaar te maken voor de Gentoo User Meeting in Wenen morgen, dinsdag 4 maart 2003, vanaf 19:00 in het Siebensternbräu, Siebensterngasse 19 in 1070 Wien. Plaats een berichtje in de Weense coördinatie forum thread alvorens je langsgaat.

Italiaans Gentoo Forum is er

Slechts enkele uren na de publicatie van de vorige GWN werd de Italiaanse campagne beloond met de creatie van een officieel Gentoo forum in het Italiaans. In alle eerlijkheid komt het slechts op de tweede plaats na het Gentoo Italia Forum gecreëerd door de starter van Gentoo.it, Enrico Morelli, slechts een maand voor dit forum, maar het officiële leeft op de grote groep mensen die aangetrokken worden door het algemeen Engels taalgebruik. Dit heeft als gevolg dat het forum zeker meer dynamisch is als de site van Enrico aan de Universiteit van Florence. De openingsuren van beide forums zijn redelijk flexibel, kom binnen wanneer je wil...

6.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten zijn deze week aan portage toegevoegd

Updates aan belangrijke pakketten

 • sys-apps/portage - portage-2.0.47-r5.ebuild; portage-2.0.47-r6.ebuild; portage-2.0.47-r7.ebuild;
 • sys-devel/gcc - gcc-3.2.2-r1.ebuild;
 • sys-libs/glibc - glibc-2.3.2_pre1.ebuild;
 • x11-base/xfree - xfree-4.2.99.902.ebuild;
 • sys-kernel/* - ac-sources-2.4.21_pre4-r5.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre4-r6.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre4-r7.ebuild; arm-headers-2.4.19.ebuild; arm-sources-2.4.19.ebuild; development-sources-2.5.63.ebuild; mm-sources-2.5.60-r1.ebuild; mm-sources-2.5.60-r2.ebuild; mm-sources-2.5.61-r1.ebuild; mm-sources-2.5.62-r1.ebuild; mm-sources-2.5.62-r2.ebuild; mm-sources-2.5.62-r3.ebuild; mm-sources-2.5.63-r1.ebuild; ppc-sources-benh-2.4.20-r6.ebuild; redhat-sources-2.4.20.2.48.ebuild; wolk-sources-4.0_rc1.ebuild;
 • net-www/apache - apache-1.3.27-r3.ebuild; apache-1.3.27-r4.ebuild;
 • dev-php/php - php-4.3.1-r1.ebuild;
 • app-admin/gentoolkit - gentoolkit-0.1.18-r2.ebuild; gentoolkit-0.1.18-r3.ebuild;

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft activiteit op de site geresulteerd in:

 • 252 nieuwe bugs deze week
 • 329 bugs gesloten of opgelost deze week
 • 13 voordien gesloten bugs zijn heropend deze week.
 • 1888 bugs zijn momenteel gemarkeerd als 'new'
 • 539 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars
Er zijn momenteel 2487 bugs open in bugzilla. Van deze zijn er: 46 gemerkt 'blocker', 84 gemerkt 'critical' en 169 gemerkt 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die deze week de meeste bugs hebben gesloten zijn:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs zijn toegewezen deze week zijn:

8.  Tips en trucs

Werken met bestanden met spaties

Veel Gentoo gebruikers verkiezen nog altijd command line tools (ls, find, enz.) boven de nieuwere GUI interfaces zoals Nautilus of Konqueror. Maar vele command line gebruikers vinden het moeilijk om met bestanden met spaties te werken; vooral wanneer men probeert een proces te automatiseren of met meerdere bestanden tegelijkertijd te werken.

Een veelgebruikt tool om met meerdere bestanden te werken is xargs, dat opdrachten bouwt en uitvoert vanaf standaard input. Een voorbeeld is om xargs te gebruiken bij het verwijderen van oude bestanden.

Code Listing 1.1: Bestanden ouder dan een maand verwijderen

# find . -type f -mtime +30 | xargs rm

Warning: Wees voorzichtig bij het uitvoeren van rm aangezien je snel dingen kunt verwijderen die je best niet verwijderd. find kan ook recursief zoeken - je kan de -maxdepth optie gebruiken om te controleren hoe diep er gezocht word.

Normaal werkt dit vrij goed. Maar, als er spaties in de bestandsnamen staan, krijgen we problemen. De spaties worden geïnterpreteerd als breaks, dus wordt elk woord in de bestandsnaam geïnterpreteerd als een nieuwe bestandsnaam - wat natuurlijk niet is wat je wou.

De oplossing hiervoor is om de --null (of -0) optie te gebruiken die spaties in de bestandsnamen veranderd in een NULL karakter.

Code Listing 1.1: --null gebruiken om bestandsnamen met spaties correct te behandelen

# find . -type f -mtime +30 -print0 | xargs --null rm
(of)
# find . -type f -mtime +30 -print0 | xargs -0 rm

Note: Onthoud dat je find altijd moet vertellen NULL karakters te printen in plaats van spaties, vandaar de -print0 optie.

9.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars verlieten zopas het Gentoo team:

 • Bruce Locke (blocke)
 • Tobias Echert (viz)

Toevoegingen

De volgende developers versterkten zopas het Gentoo team:

 • Dylan Carlson (absinthe) -- java and stuff

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden zopas hun functie of namen nieuwe verantwoordelijkheden op binnen het Gentoo project:

 • Peter Brown (rendhalver) -- php
 • Jared Hudson (jhhudso) -- php
 • Masatomo Nakano (nakano) -- php, PostgreSQL
 • Bryon Roche (kain) -- PostgreSQL
 • Matthew Kennedy (mkennedy) -- PostgreSQL
 • Kurt Lieber (klieber) -- Gentoo infrastructure

10.  Draag bij tot GWN

Ben je geinteresseerd om bij te dragen aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email

11.  GWN Feedback

Stuur ons alstublieft je feedback en help ons om GWN te verbeteren.

12.  Andere Talens

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in volgende talen:Print

Page updated 03 maart 2003

Summary: Dit is de wekelijkse Gentoo nieuwsbrief van 3 maart 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Tom Van Laerhoven
Nederlandse vertaling

Roel Adriaans
Nederlandse vertaling

Peter Dijkstra
Nederlandse vertaling

Nicolas Ledez
Franse vertaling

Guillaume Plessis
Franse vertaling

Eric St-Georges
Franse vertaling

John Berry
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Michael Kohl
Duitse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilie) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2014 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.