Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 12 mei 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Gentoo Linux zal een belangrijke mededeling doen op E3

Gentoo Linux zal aanwezig zijn op de komende Electronics Entertainment Exposition in Los Angeles. E3, zoals iedereen het beter kent, concentreert zich op alles in verband met elektronische ontspanning, zoals spelletjes-consoles, computerspelletjes, edutainment software en vele andere ontspanningsgerelateerde technologieën en industrieën. E3 word beschouwd als DE bijeenkomst in zijn genre, het brengt alle belangrijke spelers samen onder één dak.

Op E3 zal Gentoo Technologies niet alleen aan haar naambekendheid werken en de mensen warm maken voor de voordelen van Gentoo Linux, maar het zal ook een belangrijke mededeling doen. Voor details moeten we nog wachten op de GWN van volgende week. Maar voorlopig kunnen we al zeggen dat het één van de (zoniet de) belangrijkste mededeling uit de Gentoo-geschiedenis zal zijn.

Gentoo Technologies gaat samen met Super Computer, Inc. om Gentoo Linux naar het Opteron platform te brengen

We zijn blij om aan te kondigen dat Super Computer, Inc. (SCI) het ontwikkelingsteam zal helpen met het ontwikkelen van een 64-bit versie van Gentoo Linux voor de AMD Opteron Processor. SCI zal deze samenwerking beginnen met het leveren van een dual Opteron workstation en andere hulp om officiële ondersteuning van het AMD Opteron platform te verkrijgen.

In samenwerking met RackSaver zal SCI zorgen voor vroege toegang tot toekomstige bedrijfsgerichte hardware. RackSaver is SCI bijgetreden in hun poging om de verdere ontwikkeling van Gentoo Linux in een volwaardig besturingssysteem voor bedrijven te bevorderen.

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSAs

Er waren geen nieuwe GLSAs deze week.

Nieuwe Veiligheidsmeldingen

Er werden geen nieuwe veiligheidsbugs gemeld deze week.

3.  Verhalen van gebruikers

Vanaf deze editie start de GWN met een gloednieuw item. Vanaf nu krijg je de kans om jouw verhaal te delen met de Gentoo-gemeenschap!

Zo, je schakelde voor je volledige serverlokaal over op Gentoo? Je hebt je grootmoeder ervan overtuigd om Larry de Koe niet tot biefstukken te versnijden? Of je hebt Gentoo Linux gebruikt voor de bouw van een volledig ruimtestation, klaar om de wereld over te nemen? Vertel het ons! Al het interessante, grappige of totaal ongelofelijke dat je tegenkwam bij de installatie, het gebruik of het gesleutel aan Gentoo Linux is welkom. Stuur gewoon uw verhaal naar user-stories@gentoo.org en geniet van je 15 minuten van roem! ;)

Important: We verwachten tonnen reacties, voel je dus niet beledigd als jouw inzending de volgende GWN niet haalt. Er zijn vele duizenden Gentoo gebruikers, maar er is slechts één GWN per week.

Genoeg gepraat, laat ons in gang schieten en eens kijken wat de uitverkorene van deze week ons te vertellen heeft:

Kai-Uwe Kriewald en rsync7.de.gentoo.org


Figure 3.1: Kai en zijn servers

Fig. 1: Kai en zijn servers

Kai is momenteel 35 jaar oud en leeft in Hannover, Duitsland. Daar werk hij aan de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen en Kunst waar hij samen met zijn 3 collega's probeert om de IT-structuur van de Universiteit draaiende te houden. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk wanneer je rekening moet houden met 6000 studenten, 100 werkstations (Windows) en 15 servers (Novell/Windows/Linux). Behalve zijn werk heeft hij ook nog wel andere hobby's: alles wat met computers te maken heeft en ook films/naar de cinema gaan, met zijn fiets rijden en lezen (vooral drama en Science Fiction).

Waarom Gentoo Linux?

Kai ontdekte Linux toen de Kernel pas aan versie 0.9x zat. Er was toen heel wat zelfstandig zoekwerk nodig om die te gebruiken. Na een tijdje stapte hij over op SuSE Linux en dat gebruikte hij effectief meerdere jaren. Maar net zoals Larry de Koe raakte hij gefrustreerd van de opgeklopte toestanden en van de grafische wizards die in de meeste van de recente distributies verschenen. Dus ging hij op zoek naar een geoptimaliseerd besturingssysteem voor servers dat hem, als administrator, de volledige controle gaf over elk detail van de configuratie. Eind 2002 ontdekte hij eindelijk Gentoo Linux dat precies dat bleek te zijn wat hij nodig had.

De mirrors

Kai begon zo van Gentoo te houden dat hij besloot om een rsync- (rsync7.de.gentoo.org) en distfiles-mirror op te zetten. Hij deed dit om twee redenen: Eerst en vooral wou hij snelle toegang tot alle distributiebestanden om Gentoo Linux zo makkelijk uit te kunnen proberen en op te zetten. Ten tweede wou hij Gentoo Linux ondersteunen en iets terug geven aan de gemeenschap die deze distributie mogelijke maakte en nog steeds maakt. Dat is nu eens een mooi voorbeeld van hoe open source/gratis software zou moeten werken.

Momenteel wordt een Celeron 1.3GHz, met 256Mb RAM, een 100GB HDD en een 100MBit netwerkverbinding gebruikt voor de mirror. Deze zal binnenkort vervangen worden door een P4 2.6GHz, met 1GB RAM, een 250GB HDD en een 1GBit verbinding. Maar Kai heeft grotere plannen voor de toekomst: hij wil een 'High Availability cluster' opzetten die beide eerder vermelde systemen gebruikt.

Conclusie en toekomstperspectieven

Dankzij zijn jaren ervaring in het draaien van mirrors (in zijn "Windows-dagen" draaide Kai de belangrijkste Tucows server van Duitsland), het goede advies van Kurt Lieber en de vriendelijke mensen van de mirror-admin mailling lijst, ondervond hij totnogtoe geen onoverkomelijke problemen (behalve misschien het gebruik van 'compressed rsync' dat hij deactiveerde). De mirror biedt de distributiebestanden op drie verschillende manieren aan: rsync, WWW (Apache) en FTP (PureFTPd). Al deze paketten zijn goed getest en gedocumenteerd; het is dus mogelijk om ze zonder al te veel hoofdpijn te draaien.

Samen met huidige hardware-opwaarderingen, blijven Kai en zijn team de bestaande SuSE installaties vervangen door Gentoo Linux. Ze plannen ook om het te gebruiken als firewall, proxy, databank en CMS server. Jammer genoeg slaagden ze er niet in om Informix 9.3 onder Gentoo aan de praat te krijgen (Kai denkt dat dit aan de te nieuwe bibliotheken in Gentoo ligt), dus daarvoor blijven ze voorlopig SuSE 8.1 gebruiken.

Als je vragen hebt over het opzetten en draaien van mirrors voor Gentoo Linux kan je contact op nemen met Kai via mail.

4.  Ontwikkelaar van de week

Jack Morgan


Figure 4.1: Jack Morgan

Fig. 1: Jack Morgan

Jack Morgan is één van de Gentoo-SPARC project co-leaders, en zorgt er in die hoedanigheid voor dat de releases klaar geraken, nieuwe ontwikkelaars aangeworven worden, bugs hersteld worden, ISO's gemaakt worden, en meer. Als Gentoo-SPARC ontwikkelaar sinds juli 2002, juist na de SPARC port gestart werd, heeft Jack ongeveer de helft van de Gentoo ontwikkelaars ontmoet op de Linux World Expo, FOSDEM, en in Oregon, waar hij woont. Zijn doel is om er meer dan 80% te ontmoeten.

Jack zijn favoriete applicaties zijn onder andere Mutt en exim, en niet te vergeten Tux Racer. Hij heeft een SPARCStation 5 waarop hij tests uitvoert, een Ultra 30, zijn primaire ontwikkelingscomputer, en nog twee Athlon XP pc's: een fileserver en een workstation; he gebruikt SCSI schijven waar mogelijk. Normaal draait hij geen XFree, maar gebruikt fluxbox wanneer het toch gebeurt, alsook irssi, mutt, en vele andere console applicaties. Jack is onlangs naar Eugene, Oregon verhuisd vanuit Japan, waar hij acht en een half jaar heeft gewoond en z'n vrouw heeft ontmoet. Hij brengt zijn vrije tijd vooral door met z'n drie kinderen, maar loopt ook marathons en speelt Japanse bordspelen zoals Shogi en Go.

5.  Opgevangen in de Community

Web Forums

De druk op de rsync Servers opheffen

De GWN van vorige week herinnerde Gentooisten eraan dat de portage tree syncen met gezond verstand moet gebeuren, in tegenstelling tot het systeem te misbruiken door ieder uur ofzo een 'emerge rsync' uit te voeren. Een aantal van de usuals suspects in de Forums begonnen al snel hun eigen slimme oplossingen aan te bieden, waaronder controles op de CVS changelogs en alleen syncen als er iets is geupdated dat interessant is voor de eigen configuratie.

Lotus Domino in Gentoo

Applicaties draaien die enkel in binary vorm beschikbaar zijn kan tricky zijn in een op broncode gebasseerde distributie. In een mooi voorbeeld van help jezelf, help anderen heeft steveb zijn init scripts gedocumenteerd om een Lotus Domino server up en running te krijgen:

Binary Pakketten in Gentoo, Portage in andere distributies?

Voorstanders van op broncode gebaseerde distributies worden zelden verleid door voor-gecompileerde applicaties, en zelfs als ze verleid werden, wat met de USE flags... In tegenstelling tot populair geloof, zijn er mooie binaire package management systemen, zoals Arch's Pacman of Crux' cvsup-based port system, maar zijn deze wel nuttig als tools in Gentoo? Bekijk eens de laatste thread over binary vs. broncode distro voordelen:

gentoo-user

gentoo-user als een nieuwsgroep

Laten we eerlijk zijn, we kunnen allemaal wat extra tijd gebruiken. Als je net zoals velen lijdt onder verscheidene high traffic mailing lists per dag, dan zou een kleine tijdsplanning enkele uren kunnen besparen! Nee, we gaan geen pocket organizer verkopen of je aanmoedigen een rolodex te kopen. Wat er hier aan de hand is, is een heftige discussie over hoe het beste de gentoo-user list gesorteerd kan worden. Blijkbaar is gebruik maken van gmane als een nieuwsgroep lezer en/of gnus om threads te sorteren een populaire oplossing. Martin Gramatke maakte duidelijk hoe men zich kan abonneren op de gentoo-user list als 'post only' en hoe gmane te gebruiken om de lijst te lezen.

waarom rsync?

Het blijkt voor te komen dat sommige leden van de gentoo-user community, namelijk Rev. Jeffrey Paul, het gebruik van rsync in Gentoo's pakketten management systeem betwijfelen. Zijn bezwaar is simpel; "rsync vereist speciale server en client software, verhoogt de load op de servers, en het limiteert het aantal mirrors (door niet http/ftp compatibel te zijn)." Anderen denken dat een verandering aan het systeem niet nodig is op dit moment, zoals Paul de Vrieze het beste omschrijft. Terwijl anderen rsync verder getweaked willen zien als Troel van Mandrake zijn bandbreedte besparingssysteem. Hoe dan ook, dit is een thread die een interessant probleem aan het licht stelt.

Meer Portage Sync Etiquette

Om bij het onderwerp van bandbreedte besparing en rsync te blijven, Louis Candell begon een lange discussie over de juiste methodes om meerdere Gentoo machines te updaten op een LAN. NFS (Network File System) was de overeengekomen oplossing. Rex Young liet ons weten dat "Het[NFS] werkt gewoon, en is gewoon makkelijk. Als je /usr/portage exporteert naar alle machines op het netwerk, synchroniseer een van hen en ze zullen allemaal gesynchroniseerd zijn. Het scheelt echt bandbreedte, en kan gebruikt worden om het administreren te vergemakkelijken op die machines." Als je van plan bent om NFS een 'common' /usr/portage te laten delen, dan zal het lezen van Marius Mauch zijn aanpak misschien helpen, en wees er zeker van dat alle GID's en UID's gelijk zijn op alle machine's en dat je Lee Fickenscher zijn advies leest.

gentoo-dev

Deze week is er weer veel aandacht besteed aan het init systeem. Er waren voorstellen om het huidige systeem gebaseerd op shell scripts te verbeteren of zelfs volledig te vervangen in Python.

Nieuwe service dependency

Er werd een idee geopperd om een manier van communicatie tussen init en service scripts te voorzien wanneer een script succesvol gestart is. Zo kan een service er op vertrouwen dat een andere service zeker gestart en aan het werken is voor deze gestart wordt. Lees hier hoe dit juist in zijn werk zou gaan.

Init vervanging

Een interessant voorstel werd gebracht over het schrijven van init scripts in python. De voor- en nadelen.

GentooBSD

Ondertussen is Jeff Jeter aan het werk geweest om Portage te laten werken op FreeBSD. Hier kan je zien hoe ver hij staat met zijn project. Geïnteresseerde mensen zouden Jeff moeten contacteren met hun feedback en inbreng.

XFree 4.3.0

Eindelijk zijn we goed in de tweede release van XFree 4.3.0 geraakt. Neem een kijkje naar de laatste discussies.

6.  Gentoo Internationaal

Regionale Duitse Gentoo User Meeting in Cologne, niet Bonn!

De Duitse meeting van Gentooïsten van in en rond Kࣆln/Bonn zal inderdaad plaatshebben deze woensdag, 14 May 2003, maar Hellers Brauhaus ligt natuurlijk in de Roonstrasse in Köln, niet in Bonn zoals we eerder vermelden in de vorige GWN. Zorg dat je daar bent om 18.00 en vertel hier dat je afkomt.

Duitse Gentoo gebruikers kaart

Het is slechts een deel van een meer ambitieus project om te zorgen dat Duitse Gentoo gebruikers voor een toekomstige meeting zich zullen registreren, maar het is ook mooi op zich: bevat een interactieve kaart waar Gentooïsten in Duitsland hun huidige verblijfplaats kunnen markeren gebaseerd op GPS data.

7.  Portage Watch

De volgende pakketten zijn geupdate sinds de vorige editie:

We gebruiken nu een nieuwe methode om de informatie hier te vergaren, dus meld ons aub enige fouten die je vindt. Bedankt!

Totaal aantal categoriën beschikbaar: 82

Totaal aantal pakketten beschikbaar: 4167

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft de activiteit op de site geresulteerd in:

 • 229 niewe bugs deze week
 • 423 bugs afgesloten of opgelost deze week
 • 5 eerder gesloten bugs waren geopend.
 • 2523 bugs in totaal gemarkeerd als 'new'
 • 345 bugs in totaal toegewezen aan developers

Op het moment zijn er 2914 bugs open in bugzilla. Van deze zijn er 48 gemarkeerd als 'blocker', 104 als 'critical' en 228 als 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs hebben gesloten zijn deze week:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs zijn toegewezen deze week zijn:

9.  Tips en trucs

Het gebruik van Fluxbox Autogrouping

Mits je gebruik maakt van Fluxbox (window manager), geven autogrouping en tabs je de mogelijkheid om programma's als gegroepeerde vensters in plaats van aparte vensters te bekijken. De tip van deze week demonstreert deze mogelijk met Eterm als voorbeeld.

Eerst moet je ~/.fluxbox/init aanpassen. Zorg ervoor dat het group bestand is gedefinieerd.

Code Listing 9.1: ~/.fluxbox/init

(Voeg de volgende regel toe)
session.groupFile:    ~/.fluxbox/groups

Note: Zorg ervoor dat er geen extra tabs of spaties aan het einde van de regel staan, anders gaat het niet correct werken.

Het volgende bestand dat aangepast moet worden is ~/.fluxbox/groups. Dit bestand specificieert de programma's die automatisch geopend moeten worden in een groep. Voeg simpelweg 1 programma per regel toe.

Code Listing 9.2: ~/.fluxbox/groups

(Gebruikmakend van ons Eterm voorbeeld, voeg je deze lijn toe)
Eterm

Note: Om erachter te komen wat de exacte naam is van het commando dat je wilt toevoegen, gebruik je dit commando xprop | grep '^WM_CLASS' en plak je de uitvoer in het bestand.

Wanneer je nu verschillende Eterm opent, zullen ze zich openen als groep. Als je andere programma's hetzelfde wilt laten doen, voeg je ze gewoon toe aan ~/.fluxbox/groups.

10.  Quote/Signature van de week

Vanaf deze week, zal er in elke uitgave van de GWN een grappige of interesante signature of quote staan die gespot is in de Gentoo gemeenschap (fora, IRC, mailing lists).

Gentoo ontwikkelaar Sven Vermeulen gebruikt volgende signature in zijn mails:

"Thanks to DRM, you know that something has been built in environment of unspecified degree of security, from source you cannot check, written by programmers you don't know, released after passing QA of unknown quality and which is released under a license which disclaims any responsibility..."

"Dankzij DRM, weet je dat iets gemaakt is in een omgeving met een onbekende graad van beveiliging, met een broncode die je niet kan controleren, geschreven door programmeurs die je niet kent, vrijgegeven na het doorlopen van een QA van onbekende kwaliteit en vrijgegeven onder een licentie die alle verantwoordelijkheid afwijst"

Iets waar we allemaal over zouden moeten nadenken

11.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende developers hebben recent het ontwikkelteam verlaten:

 • Rodney Rees (manson)

Toevoegingen

De volgende developers zijn er recent bijgekomen:

 • niemand deze week

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden hun functie binnen het team:

 • niemand deze week

12.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

13.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

14.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

15.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 12 May 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van 12 mei 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandstalige vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandstalige vertaling

Jorn Eilander
Nederlandstalige vertaling

Bernard Bernieke
Nederlandstalige vertaling

Peter Ter Borg
Nederlandstalige vertaling

Jochen Maes
Nederlandstalige vertaling

Roderick Goessen
Nederlandstalige vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandstalige vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Nogueira
Portugese (Brazilië) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.