Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 26 mei 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Hardware kwalen op de Oregon State mirror

Afgelopen vrijdag liep de server die gentoo.oregonstate.edu host problemen op met de harde schijven van een RAID5 array, waarvan er 1 ongelukkig genoeg de reserve was. Dit veroorzaakte een reeks problemen, waaronder een aantal corrupte bestanden en slechte digests. We werken hard samen met de mensen van OSU om het probleem te verhelpen, zowel op korte als op lange termijn. In de tussentijd worden de gebruikers gevraagd om een alternatief te gebruiken totdat het probleem verholpen is.

Gentoo Linux is op zoek naar developers voor het GNOME team

Het Gentoo GNOME Desktop team is op zoek naar nieuwe developers om te helpen bij het oplossen van bugs en om de Gentoo GNOME-gerelateerde ebuilds zo recent mogelijk te houden. We zijn op zoek naar toegewijde ontwikkelaars, het liefst met wat ervaring in het ontwikkelen voor GNOME/GTK, wat ervaring in het maken van ebuilds en met een goede probleemoplossende geest. Een pluspunt zou ervaring zijn in het gebied van toegankelijkheid, misschien in combinatie met GNOME. Maar vooral zijn we op zoek naar mensen die achter de ontwikkel filosofie van GNOME staan. Als jij denkt te hebben wat wij nodig hebben en je kan ons helpen, stuur dan een CV naar Marinus Schraal, leg uit waarom jij een deel uit wil maken van ons team, inclusief referenties naar werk wat je gedaan heb aan OSS en geef ons je Bugzilla e-mail adres als je dat hebt.

2.  Gentoo Beveiliging

Samenvatting

GLSA: lv

De lv file viewer lees een configuratie bestand uit de huidige directory. Dit kan toegang bieden aan een kwaadaardige gebruiker om commando's in te voeren die door lv zouden worden uitgevoerd bij het bekijken van een bepaald bestand

 • Belangrijk: Hoog - Potentieel locale root exploitatie.
 • Betrokken pakketten: app-text/lv voor versie lv-4.49.5
 • Remedie: emerge sync en emerge lv, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging

GLSA: cdrtools

cdrecord bevat een 'format string'-kwetsbaarheid die de uitvoering van willekeurige code zou kunnen toelaten.

 • Ernst: Hoog - Het uitvoeren van willekeurige code.
 • Betrokken pakketten:
  1. app-cdr/cdrtools versies voor cdrtools-1.11.33-r1 (xcdroast gebruikers)
  2. app-cdr/cdrtools versies voor cdrtools-1.11.39-r1 (sparc)
  3. app-cdr/cdrtools versies voor cdrtools-2.01_alpha14 (anderen)
 • Remedie: emerge sync en emerge app-cdr/(uw_versie), emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: xinetd

De xinet daemon heeft een geheugenlek bij het verwerpen van verbindingen.

 • Ernst: Gemiddeld - Geheugenlek.
 • Betrokken pakketten: sys-apps/xinetd versies voor xinetd-2.3.11
 • Remedie: emerge sync en emerge xinetd, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: ut2003-demo

Dee Unreal Tournament demo bevat een bug in de code die 'spoofed' negatieve indexwaarden behandeld. Dit maakt een DoS (denial of service) van de client mogelijk.

 • Ernst: Gemiddeld - DoS.
 • Betrokken pakketten: app-games/ut2003-demo versies voor ut2003-demo-2206-r1
 • Remedie: emerge sync en emerge ut2003-demo, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsbugs meldingen

Volgende nieuwe veiligheidsbugs werden deze week gemeld:

 • imap clients
 • kernel
 • app-games/maelstrom
 • net-analyzer/nessus

3.  Verhalen van gebruikers

Mathy en lanzone.be


Figure 3.1: Mathy Vanvoorden (links)

Fig. 1: Mathy (links) die moe is en een probleem probeert op te lossen met Squid

Mathy Vanvoorden uit België organiseert LAN parties samen met zijn broer en andere mensen. Hij is de webmaster van lanzone.be (waarvoor hij ook de HTML en PHP coding heeft verzorgd) en politics.be. Enkele maanden geleden heeft het LANzone team belosten om hun gameservers te laten switchen naar Gentoo Linux (behalve voor Delta Force Land Warrior, die alleen draait onder Windows) en nu staan we op het punt om te weten te komen wat er allemaal bij komt kijken:

Voorkom rugpijn

Alle gameservers van Mathy zijn thin clients die booten van een Dual Pentium III. Deze setup heeft veel voordelen boven andere reguliere servers. Ten eerste hebben ze geen harddisks nodig, wat geld bespaart en leidt tot lichtere servers wat een pluspunt is voor de ruggen van mensen die ze dragen. :-) Maar het grootste voordeel is de eenvoudigheid van het aansluiten van een nieuwe gameserver: plug gewoon twee netwerk kaarten in, stel het MAC adres in dhcpd in zodat de machine een statisch IP adres krijgt, kopieer een base dirrectory en heb veel plezier!

Details over de thin clients

De setup die door Mathy en z'n vrienden wordt gebruikt is lichtelijk gebaseerd op de Linux Terminal Server Project maar streefde dat voorbij. Hoewel ze de kernel patch van het project gebruiken, is het initrd script alweer aangepast en zijn er een hoop aanpassingen gemaakt aan de Gentoo Linux init scripts (bijvoorbeeld: het verwijderen van dependencies zo dat init niet zou proberen om fsck uit te voeren op gemounte NFS systems).

Het gebruik van deze thin clients is erg gemakkelijk: ze zijn verbonden aan de main server via een 100 MBit switch en booten van een floppy (hoewel de jongens van LANzone denken over het aanschaffen van netwerk kaarten met boot roms zodat ze van de diskdrives af kunnen wat nog beter zou zijn voor hun ruggen ;-). Na het booten, presenteren de systemen een normaal login scherm. Een gameserver wordt gestart op basis van welke user inlogt. Dit wordt bereikt door het vervangen van de login shells met een script dat de server opstart. Als voorbeeld, login als UID 'ut2k3instadm' en een UT 2003 Instagib deathmatch server zal gestart worden.

Tenslotte

Veel andere kleine aanpassingen moesten gedaan worden voor specifieke gameservers, maar dat valt buiten het bestek van dit verhaal. Als laatste opmerking, LANzone gebruikt ook Gentoo Linux voor de 0.5 Terabyte FTP server (ProFTPD) en de router (iptables en Squid die gebruikt wordt om inkomend verkeer te limiteren tot 5 kB/s per gebruiker), hoewel Mathy er over denkt om de router over te laten schakelen naar een BSD omdat hij gehoord heeft dat ze verkeer beter afhandelen dan Linux en hij nieuwsgierig is om het uit te proberen.

4.  Opgevangen in de Community

Web Forums

Gnome 2.3.2

Forum veteraan Lovechild startte een thread en kondigde de ebuild aan die hij in elkaar had gezet enkele minuten nadat de nieuwe Gnome versie uitkwam, en sinds toen is de band van Gnome fanatiekelingen in de forums bezig met het patchen en tweaken ervan totdat het bijna stabiel is in gebruik. Wordt meegenomen door het enthousiasme in deze thread:

When Portage Chokes

Je zou kritieke waarschuwingen verwachten op bugs.gentoo.org of als eerste via de mailing lists, maar wanneer iets een groot aantal mensen raakt, zal veel van hen als eerste naar de Forums grijpen als main emergency waarschuwings mechanisme. Afgelopen week, Oregon State University had hun rsync server tijdelijk problemen dat direct werd gezien door veel gebruikers. Check de sticky thread voor een directe workaround in gevallen als deze:

gentoo-dev

JRE Support - Is het het waard?

Het is naar voren gebracht dat er misschien een paar goede redenen kunnen zijn om de Java Runtime Environment (JRE) support uit Gentoo te verwijderen.Lees de volledige discussie.

5.  Gentoo Internationaal

Gentoo Polen Verwezenlijkt

Hun URL linkt naar meer dan juist Polen als basis, maar het is voornamelijk voor hun kameraden hier en daar en overal dat de Poolse Gentooisten zichzelf hebben beziggehouden met een complete Gentoo Polen framework op te zetten. Het #gentoo-pl IRC kanaal op irc.freenode.net dat door enkele activisten een paar weken terug is opgestart, is nu tamelijk populair, en de zeer georganiseerde website heeft veel vooruitgang geboekt door vertalingen van de Gentoo documentatie, een eigen forum, en vele andere features aan te bieden. En om alles af te ronden, is de groep rond Jaroslaw Swierad momenteel bezig om genoeg vertalers samen te brengen om een Poolse versie van de Gentoo Weekly Newsletter aan te bieden.

Duitse Gentoo Usermeeting gepland

Een kleine groep van Gentoo Linux users, geleid door Gentoo ontwikkelaar Sascha Schwabbauer en Gentoo Linux gebruiker Tilman Klar, is gestart met de poging een Duitse Gentoo Usermeeting op poten te zetten. Als onderdeel van deze inspanning, heeft Sascha een webpagina online gezet die de Duitse Gentoo Linux gebruikers vraagt waar zij wonen. De antwoorden van deze rondvraging zal bepalen waar de meeting fysisch zal plaatsvinden. Iedereen die geïnteresseerd is om af te komen, kan hun locatie op het bovenstaande forum invullen.

Aanvullende details over de Duitse Gentoo Linux Usermeeting zullen aangekondigd worden in komende edities van de GWN.

6.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten werden toegevoegd aan portage deze week

Totaal aantal categoriën: 82

Totaal aantal pakketten: 4428 (32 nieuwe pakketten toegevoegd deze week).

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft de activiteit op de site geresulteerd in:

 • 343 nieuwe bugs deze week
 • 346 gesloten bugs gesloten of opgelost deze week
 • 7 gesloten bugs zijn heropend deze week
 • 2669 bugs zijn gemarkeerd als 'new'
 • 339 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars

Er staan momenteel 3056 bugs open in Bugzilla. Van deze zijn er 41 gemarkeerd als 'blocker', 111 zijn 'critical' en 242 zijn 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs hebben gesloten zijn deze week:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs zijn toegewezen deze week zijn:

8.  Tips and trucs

Het blokken van spam door middel van Bogofilter

We hebben al eens een tip gehad over het blokken van spam door middel van SpamAssassin. Deze week bekijken we een andere manier om spam te blokkereb, door gebruik te maken van bogofilter (wat beschikbaar is in portage), crontab en Evolution. Diit voorbeeld gebruikt MH-style mailboxes, maar kan uitgebreid worden naar andere types.

De tip van deze week is ingestuurd door John Mylchreest.

Je zal bogofilter en een mail client die MH style mailboxes ondersteund, zoals mutt of Evolution, nodig hebben.

Code Listing 8.1: bogofilter installeren

# emerge bogofilter

Maak een map aan die SPAM heet. Markeer deze als een MH formaat. Eventueel kun je de map Inbox ook als een MH formaat markeren.

Voeg een filter toe voor de inkomende mail die naar een shell command leidt. Het shell command dat je moet invoegen is/usr/bin/bogofilter. Zet de "return condition" op 0, en zet de action op "Move to Folder SPAM". Voeg nog een actie "Stop Processing" toe aan deze filter.

Maak nogmaals een filter, die na de eerste filter actief wordt. Deze filter moet twee criteria hebben. Het eerste criterium is dat de grootte van de inkomende mail hoger moet zijn dan 0. Het tweede criterium is weer een "external pipe", deze keer naar /usr/bin/bogofilter -Sn (merk -Sn op). De -Sn optie vertelt bogofilter dat het de tekst als non-spam moet registreren en om alles als spam aan te merken dat voor de registraties plaatsvond.

De laatste stap is om crontab in te stellen om spam messages te evalueren. Voeg het onderstaande toe aan je crontab door middel crontab -e.

Code Listing 8.2: crontab

(Ga de spam map in, en bekijk eens goed hoe het eruit ziet.)
0 0 * * * cd ~/evolution/local/SPAM/mbox/ ; for i in *; do if [ ! "$i" = "*" ] ; then /usr/bin/bogofilter -Ns < $i ; rm $i ; fi ; done
(Kijk eens in de Inbox, en ontdek wat geen spam is.)
5 0 * * * cd ~/evolution/local/Inbox/mbox/; for i in *; do if [ ! "$i" = "*" ] ; then /usr/bin/bogofilter -Sn < $i ; fi ; done

9.  Quote/Signature van de week

Oud maar nog steeds goed: "There are 10 types of people in the world; those who understand binary, and those who don't".

"Er zijn 10 types van mensen in de wereld. Diegenen die binair verstaan, en diegenen die dat niet doen" (Signature van forumgebruiker ssjf)

10.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende developers hebben recent het ontwikkelteam verlaten:

 • geen deze week

Toevoegingen

De volgende developers zijn er recent bijgekomen:

 • geen deze week

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden hun functie binnen het team:

 • geen deze week

11.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

12.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

13.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

14.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 26 mei 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 26 mei 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Kerckenaere
Nederlandse vertaling

Peter ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Antoine Raillon
Franse vertaling

Sebastien Cevey
Franse vertaling

Jean-Christophe Choisy
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Nogueira
Portugese (Brazilië) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Anton Vorovatov
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Fernando J. Pereda
Spaanse vertaling

Lluis Peinado Cifuentes
Spaanse vertaling

Zephryn Xirdal T
Spaanse vertaling

Guillermo Juarez
Spaanse vertaling

Jesús García Crespo
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.