Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 2 juni 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Noord Amerika krijgt er twee nieuwe source mirrors bij

Zoals de meeste Gentoo gebruikers in Noord Amerika weten zijn de source mirrors voor Gentoo Linux dikwijls overladen gezien de distributie alsmaar populairder wordt. Gelukkig kan de load wat verzacht worden met de toevoeging van twee nieuwe source mirrors, voorzien door de Universiteit van Californië, Santa Barbara en pair Networks.

UCSB, gelegen in het zonnige Santa Barbara in Californië, heeft zich onlangs als de 14de beste publieke universiteit in de Verenigde Staten geplaatst. Onderscheiden voor hun wetenschappelijk onderzoek hebben UCSB professoren onlangs drie Nobelprijzen op het vlak van chemie en fysica gewonnen.

Pair Networks voorziet web hosting services van wereldklasse aan klanten wereldwijd. Met meer dan 140.000 unieke web sites en klanten van 150 verschillende landen, heeft pair Networks een reputatie gevestigd in de industrie om uitstekende service aan te bieden tegen een redelijke prijs.

Gentoo Linux zou graag zowel pair Networks als de Universiteit van Californië, Santa Barbara, bedanken voor hun gulle steun aan het project. Zonder hun steun, en die van onze vele andere sponsors, zou Gentoo Linux onmogelijk de succesvolle distributie kunnen zijn die het vandaag is. Gebruikers die graag hun voordeel zouden nemen van deze nieuwe sponsors kunnen meer informatie vinden op onze mirrors pagina.

CFLAGS/cpuinfo collectie projecten

Eén van de projecten waar binnen het Gentoo Linux project wordt aangewerkt, is een toepassing die een aanbevolen set CHOST/CFLAGS/CXXFLAGS voor een systeem zal geven. Om deze toepassing zo handig en nauwkeurig mogelijk te kunnen maken, zijn we op zoek naar veel /proc/cpuinfo voorbeelddata. Om dit te vergemakkelijken is een web pagina gecreëerd die zowel verzend formulieren als een snelle verzendtool aanbied. Gebruikers worden aangemoedigd om hun informatie te verzenden. De web pagina bevat aanvullende informatie omtrent welke systemen we precies extra data voor nodig hebben.

Komende infrastructuursveranderingen

De infrastructuur die Gentoo Linux ondersteunt zal een aantal veranderingen ondergaan in de komende weken. Deze zijn onder andere:

 • Onze DNS server migreren naar een outsourced provider.
 • Load balancing en failover services voor de meerdere servers die www.gentoo.org draaien.
 • bugs.gentoo.org verplaatsen naar een nieuwe, dedicated server.
 • cvs.gentoo.org verplaatsen naar een nieuwe, dedicated server.
 • Onze mail infrastructuur verspreiden en de-centralizeren, list mail op één server plaatsen en andere mail op een andere.
 • Aanzienelijke veranderingen aan de veiligheids infrastructuur, waaronder kernel patches, chrooted omgevingen voor vele van onze publieke services, iptables script en andere.
 • Vele andere aanpassingen.

Aanzienlijke moeite zal hierin gestopt worden om te verzekeren dat deze veranderingen zo vlot mogelijk verlopen, met zo weinig, of geen directe impact op de user community. Maar, zoals met alle technologische zaken, kunnen onvoorzien zaken en Murphy's Law naar boven komen op de slechtst denkbare momenten. Uw geduld tijdens deze veranderingen wordt dan ook sterk geappreciëerd.

2.  Gentoo Beveiliging

Samenvatting

GLSA: heimdal

Een cryptografisch foutje in Kerberos 4 stond een aanvaller toe om zich voor te doen als iedere hoofdpersoon in een rijk door een gekozen-plaintext attack. Deze kwetsbaarheid reikt tot de implementatie van mit-krb5 (zie de GLSA in de 7 April GWN) en de Heimdal implementatie.

 • Belangrijk:: Kritiek - Authenticatie overeenkomst
 • Betrokken pakketten: app-crypt/heimdal voor heimdal-0.6
 • Remedie: emerge sync en emerge heimdal, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: nessus

De scripting engine in de Nessus security scanner heeft een aantal kwetsbaarheden. Voor het uitbuiten hiervan, om willekeurige code uit te kunnen voeren zou een kwaadwillige gebruiker een geldige account nodig hebben, evenals een gebruiker zo ver krijgen om een script te laten uitvoeren.

 • Belangrijk: Gemiddeld - Willekeurige code uitvoeren, gematigd door vereiste voor privileges van de uitbuiter.
 • Betrokken pakketten: net-analyzer/nessus voor nessus-2.0.6a
 • Remedie: Synchroniseer en emerge nessus, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsbugs meldingen

Volgende nieuwe veiligheidsbugs werden deze week gemeld:

 • net-print/cups
 • sys-devel/gcc
 • net-www/apache

3.  Gebruikersverhalen

Een kleine herinnering

Jammer genoeg hebben we in de afgelopen week geen inzendingen ontvangen voor de gebruikers verhalen. :( Dus het lijkt een goed moment om jullie eraan te herinneren om je ervaringen met Gentoo Linux die interessant zijn voor andere Gentooers op te sturen naar user-stories@gentoo.org zoals Kai, Kenneth en Mathy jullie voorgegaan zijn.

Gelukkig hebben we al een kandidaat (die zeer interessant zal zijn, beloofd!) voor de volgende uitgave, maar we hadden net tekort tijd voor deze week...

4.  Ontwikkelaar van de week

Jon Portnoy, aka avenj


Figure 4.1: Jon Portnoy, aka avenj

Fig. 1: Jon Portnoy, aka avenj

Deze week nemen we een kijkje achter de schermen bij Jon Portnoy, wiens taken in het Gentoo ontwikkelings team onder andere het werven van nieuwe leden en het management van ontwikkelaars (samen met Ontwikkelings Manager Seemant Kulleen), coördineren van releases, toezichthouder van de distfiles repository, en het onderhouden van ongeveer 30 ebuilds, waaronder ICC, Intel's C++ Compiler omvat. Als de werver en manager van ontwikkelaars, is Jon de persoon waar Project Managers tegen praten wanneer ze iemand in het team willen, en overziet hij de training van nieuwe recruten (die wordt uitgevoerd door de eigenlijke sponsor/mentor). Hij en Seemant hebben ook een grote vinger in de pap bij het maken van de ontwikkelingsbeleid. Als release coördinator, overziet Jon het gehele uitgave proces, het delegeren van taken zoals stage building, QA, GRP building, and werkt hij mee aan het soepel verlopen ervan. Tevens zorgt hij ervoor dat de distfiles repository in een zo goed mogelijke staat verkeerd, en werkt hij aan het integreren van ICC in het huidige GCC-gecentreerde Gentoo Linux omgeving sinds hij bij het ontwikkelingsteam zit. Jon was even gestopt op freenode's #gentoo, op zoek naar hulp bij een lastige initrd probleem, en is daar gebleven om andere mensen te helpen met hun problemen, en uiteindelijk werd hij gezien door Seemant, en kwam hij in het team als ICC implementator. Hij is trots op alles dat hij gedaan heeft voor Gentoo, in het bijzonder op zijn management van ontwikkelaars en coordinatie van releases.

Jon gebruikt Enlightenment 0.16.5 met het Maw theme, tesamen met X-CHAT 2, Mutt, Mozilla, XMMS, screen, en slrn (hij is erg actief op comp.os.linux.advocacy en alt.os.linux.gentoo) op zijn workstation - cerberus, een PIII 866mhz met 384MB RAM. Hij vind het spelletje Icebreaker erg verslavend. Hij gebruikt ook deze andere bakken: tempest, een PIII ontwikkeling/test bak, eris, een K6-2 nameserver/proxy server, en lucifer, een celeron 1,8ghz toegewijd aan compileren. Hij is een student gehuisvest in the middle of nowhere in New Hamshire, en hij vindt het leuk om zijn tijd te besteden in de buitenlucht, weg van zijn monitoren, met zaken als lopen, fietsen, of kayakken. Hij spendeert ook veel tijd aan lezen en het bestuderen van geschiedenis, voornamelijk Russiche geschiedenis. Verder is hij een fanaat van gevarieerde muzieksoorten, van Bob Dylan tot Lucinda Williams tot Juno Reacotr tot KMFDM, hij is in het bijzonder fan van industrial muziek.

5.  Gehoord in de Gentoo Linux gemeenschap

Web Forums

Spam, Spam, Spam, Gebakken bonen en Spam

Wist je dat episode 25 van Monty Python's Flying Circus de reden is dat we het zo noemen? "SPiced hAM" is een synoniem geworden voor ongewenste, commerciële email die de internetgemeenschap woedend maakt. Gentoo gebruikers zijn niet anders. De een is echter wel wat meer divers als de ander in het gevecht met spam. De forums zijn getuige van wat inventievere ideeën om hoe om te gaan met de nummer 1 bron van irritatie op het internet vandaag de dag:

Break My Gentoo

Gepromoot als "een thuishaven voor al die CVS ebuilds die dakloos geworden zijn door de "Grote Portage CVS opschoon aktie van '03" [tm] is verbonden aan een website die onderhouden wordt door Forum Guru's karl11 en Lin_Matt. Deze site bevat tevens builds van nieuwe packages die nog niet direct beschikbaar zijn in Portage en/of niet officieel door Gentoo Linux development zijn opgenomen. Breakmygentoo.net heeft zijn eigen bugzilla, maar iedereen schijnt liever ervaringen uit te delen middels de Gentoo forums...

OSnews Poll: En de winnaar is...

Wat de belangrijkheid van dit bericht ook moge wezen: Gentoo heeft alle grote distributies verslagen in de Linux popularity poll van OSnews.com van dit jaar. Gentoo's populariteit is gestegen van 11 procent vorig jaar naar exact het dubbele dit jaar. Interessant is dat de site waar Gentooïsten gaan om te stemmen (welke met het huidige forum verkeer zou kunnen hebben geleid tot een duidelijke leidende positie in de poll) ook één van de zeldzame doch welkome bezoeken van Eugenia Loli-Queru, hoofd meesteres van een ieders favoriete website, en Gentoo forum gebruikers met een van de eerst uitgegeven lidmaatschap nummer heeft getriggerd...

gentoo-user

Performance van nVidia kaarten

In een buiten gewoon actieve thread heeft Spider aan de gemeenschap gevraagd om glxgear benchmark resultaten van hun nVidia grafische kaarten op te sturen. De inzendingen zijn een goede manier om jouw hardware met die van anderen te vergelijken en zo doende configuratie fouten op te sporen die van invloed zijn op die speciale en van onschatbare waarde zijnde FPS (frames per second). Ik ben er zeker van dat de 3D wereld Ernie Schroder's whoopin' it up zal waarderen.

** fixpackages **

We zijn hard op weg om van Portage de beste package manager voor Linux van altijd te maken. Gaandeweg worden er nieuwe features toegevoegd. Toen Tom Veldhouse portage had ge-update werd hij geconfronteerd met een onbekende aktie 'fixpackages'. Andere leden van de gemeenschap hebben dezelfde verwarring ervaren. Brett Holcomb merkt op dat, "Het een nieuwe feature is die dingen controleert en repareert wanneer een package van de ene catagorie naar de andere wordt verplaatst." De handmatige tool is te vinden in /usr/lib/portage/bin/fixpackages. De gentoo-forums bevatten ook een thread welke deze nieuwe functionaliteit bespreekt.

gentoo-dev

XFree

Seemant Kulleen postte een aankondiging voor de r3 (gemaskeerd) release van v4.3.0.

Het plan is om voor deze derde release van xfree alles i.v.m. lettertypes in een apart pakket te steken. Hoewel de release reeds uitgebracht is, is er toch nog wat werk aan.

Menu systeem voor alle gentoo wm's

Er werd ook een veelbelovend idee geopperd om een layoutsysteem onafhankelijk van de windowmanager te implementeren. Een systeem dat alle links naar geïnstalleerde en verwijderde programma's op een wm-onafhankelijke manier onderhoudt. Je kan het het beste vergelijken met het .idesktop systeem voor freedesktop.org.

Unieke systeem uid/gid toekennen voor nieuwe ebuilds

Er was recentelijk heel wat discussie over hoe men moet beslissen onder welke uid/gid een nieuw pakket uitgevoerd moet worden. De bedoeling is om het installatie proces flexibeler te maken en om dynamisch een lijst van uids/gids aan te passen. Momenteel zit alles vast rond /etc/passwd, wat een onderdeel is van de basislayout.

6.  Gentoo Internationaal

Documentatievertalingen

Vers van de pers: Makoto Yamakura heeft een up-to-date Japanse versie van de Gentoo Installatiegids (x86) aangekondigd, beschikbaar via de hoofdwebsite van Gentoo. Hoewel de Japanse, Nederlandse, Franse en Duitse vertalingen min of meer gesynchroniseerd zijn met de meest recente versie, lopen de docmentatievertalingen in het Spaans, Italiaans en Zweeds een paar stappen achter. Als je wil bijdragen tot de vertaalinspanningen voor de Gentoo documentatie, door bestaande versies bij te werken of er nieuwe toe te voegen, aarzel niet om John P. Davis te contacteren.

7.  Portage Watch

De volgende vermeldenswaardige pakketten werden deze week toegevoegd of gewijzigd.

De volgende stabiele pakketten werden deze week aan Portage toegevoegd.

Totaal aantal categoriën: 82

Totaal aantal pakketten: 4478 (82 toegevoegd sinds vorige week)

8.  Bugzilla

Samenvatting

Wegens technische problemen is er deze week geen Bugzilla info. Volgende week zal er een samenvatting van twee weken zijn.

9.  Tips en trucs

Een X Sessie exporteren

De tip van de week toont hoe je remotely (van op afstand dus) GUI programma's kan draaien door een X sessie te exporteren en te tunnelen over SSH. Merk op dat dit sterk afhankelijk is van je netwerk connectie. Als je Mozilla wil draaien vanop een box aan de andere kant van de wereld met 56K modem dan zal dit waarschijnlijk niet al te goed gaan. Je kan dit het best gebruiken op een LAN of op een WAN met een hoge snelheid. Een gemakkelijk voorbeeld is GVIM gebruiken zodat je een GUI editor op afstand hebt.

Voor dit voorbeeld gaan we er vanuit dat de lokale pc 192.168.1.2 als IP adres heeft en de remote pc 192.168.1.3. Op de lokale pc zal je de remote pc toestemming moeten geven om te connecteren naar de X server. Gebruik het commando xhost om dit te doen.

Code Listing 9.1: Lokale machine

(Dit commando laat de machine met het ip adres 192.18.1.3 toe om met X te connecteren.) 
# xhost +192.168.1.3

Op de remote pc moet je de $DISPLAY variable exporteren naar je lokale machine. Nu kan je vanop afstand GUI programma's draaien

Code Listing 9.2: Remote machine

# export DISPLAY="192.168.1.2:0.0"
# gvim /etc/passwd
(Nu zou gvim moeten openen op jouw machine met als inhoud de /etc/passwd file van de remote computer.)

Note: Dit is echter heel onveilig en wordt niet aangeraden, alles wat je ingeeft dus ook paswoorden worden in ascii over het netwerk gezonden.

Om de connectie over SSH te tunnelen en te encrypteren moet je je /etc/sshd2_config file bewerken.

Code Listing 9.3: /etc/sshd2_config

(Bewerk volgende lijn of voeg deze toe.)
ForwardX11   yes

Nu connecteer van je lokale pc naar de remote pc via ssh en start je je X applicatie.

Code Listing 9.4: Remote machine

# gvim /etc/passwd
(Nu zou gvim moeten openen op jouw machine met als inhoud de /etc/passwd file van de remote computer.)

Merk op dat je niet de DISPLAY variable moet zetten, ssh doet dit automatisch voor jou. Je moet echter wel je lokale pc toegang geven op de remote X server.

10.  Quote/Signature van de week

Als je ooit een post van Gentoo ontwikkelaar Spider hebt gelezen zal je zijn sig misschien opgevallen zijn:

Code Listing 1.1: Spider zijn .sig

begin .signature
This is a .signature virus! Please copy me into your .signature!
See Microsoft KB Article Q265230 for more information.
end

Als je nieuwsgierig bent waarover dit gaat kijk dan even naar het Knowledge Base artikel.

11.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende developers hebben recent het ontwikkelteam verlaten:

 • geen deze week

Toevoegingen

De volgende developers zijn er recent bijgekomen:

 • Rob Holland (robh) -- media-sound
 • Ned Ludd (solar) -- gentoo-hardened, grsecurity

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden hun functie binnen het team:

 • geen deze week

12.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

13.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

14.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

15.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 02 June 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van de week van 2 juni 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Kerckenaere
Nederlandse vertaling

Peter ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Antoine Raillon
Franse vertaling

Sebastien Cevey
Franse vertaling

Jean-Christophe Choisy
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Nogueira
Portugese (Brazilië) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Anton Vorovatov
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Fernando J. Pereda
Spaanse vertaling

Lluis Peinado Cifuentes
Spaanse vertaling

Zephryn Xirdal T
Spaanse vertaling

Guillermo Juarez
Spaanse vertaling

Jesús García Crespo
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.