Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 16 juni 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Gentoo Linux Voorstellen Voor Verbetering

Grant Goodyear heeft recentelijk Gentoo Linux Voorstellen Voor Verbetering (GLVVV, Engels: GLEPs) aangekondigd. Deze zijn bedoeld om breed opgezette voorstellen, zoals "Herds" voorstel, op te sporen en te onderhouden. Gebaseerd op het PEPs systeem van Python (Python Enhancement Proposals) zal dit systeem mee helpen te voorkomen dat grootscheepse voorstellen niet ten onder gaan in het verwerkingsproces. Grant's GLEP voorstel is nog in de ontwerp fase kan op basis van respons uit de gebruikers en ontwikkelaars gemeenschap gewijzigd worden.

bugs.gentoo.org krijgt een nieuw thuis

Zoals eerder vermeld ondergaat Gentoo Linux een aantal veranderingen op het gebied van de infrastructuur. Deze zijn ontwikkeld om de toename in load op de servers van onze infrastructuur te huisvesten. Een van deze nieuwe verandering is afgelopen week met success in gebruik genomen: de migratie van bugs.gentoo.org op een nieuwe en alleen voor deze taak beschikbare server. Deze verandering geeft niet alleen bugs.gentoo.org additionele capaciteit, maar geeft ook meer additionale capaciteit aan forums.gentoo.org. Hiervoor deelden beide services een en dezelfde server.

2.  Gentoo security

GLSAs

Note: Deze week zijn er geen security bugs geannonceerd.

Nieuwe security bug rapporten

De volgende security bugs zijn de afgelopen week gepost:

3.  Verhalen van gebruikers

Rev. Jeffrey Paul, Gentoo Linux in productie omgevingen en veel meer


Figure 3.1: Rev. Jeffrey Paul, alias Sneak

Fig. 1: Spelen van de records op Rubi-Con 4 (2002)

Deze week staat Jeffrey Paul in de schijnwerpers, alias sneak. Hij is momenteel 20 jaar oud en woont in de buitenwijken van Detrout, Michigan. sneak is een van de hoofdorganisators van RUBI-CON, een data en netwerkbeveiligings conferentie, dat elk voorjaar wordt gehouden in Detroit. Hij is van plan een speech te houden op RC6 over het gebruik van Gentoo Linux in een productie omgeving, en hoopt erop dat hij een kans heeft om rond die tijd Gentoo Hardened/SELinux te gebruiken in productie zodat hij dat kan betrekken in zijn speech. Hij is ook onderzocht door de FBI voor het kraken van overzee gelegen UNIX computers toen hij 14 was, hoewel er nooit wat van gekomen is. Sinds die tijd, is hij bijna 100% whitehat. Daarnaast is Jeffery een geestelijke van de Universal Life Church, een freelance photograaf die foto's maakt van lokale gebeurtenissen en een DJ die exclusief techno speelt in Detroit. Om meer over hem te weten te komen, bezoek zijn website.

Gentoo Linux in productie omgevingen

sneak is een freelance IT consultant geweest voor vijf jaar. Hij richtte zich op stabiliteit en beveiliging, dat is ook waarom hij voor Gentoo Linux heeft gekozen. Een van zijn klanten, een sales en marketing bedrijf in Troy, Michigan vertrouwt er op Gentoo Linux. Hun infrastructuur is er met het voornaamste doel hun office LAN en de WLAN tussen de twee locaties te ondersteunen. Hun twee servers die Gentoo draaien zijn verantwoordelijk voor hun internet verbinding via proxy (Squid), hun next-generation database systeem (MySQL/PHP/Apache), hun publieke website (MySQL/PHP/Apache), hun bestanden en samenwerking (Samba en netatalk), hun backups (OpenSSH/scp), en hun email (postfix). Gentoo's snelheid en gemak, goedkope x86 hardware, en de flexibiliteit van Linux maakt het mogelijk het hele kantoor gladjes te laten draaien met weinig IT resources. Met Portage neemt systeem administratie ongeveer een tiende van de tijd in beslag dan de tijd voordat hij naar Gentoo overschakelde.

Een andere klant van hem is een IT services en application development provider in Oak Park, Michigan. Hun infrastructuur is er voor het hosten van de sites van hun klanten, als een hosting provider en als een web application development company. Ze hebben mix van NT servers (alleen vanwege het feit dat Exchange niet onder Linux draait en VBScript beter werkt onder NT) en Gentoo waarbij hij consulting voor hun datacenter netwerk levert en hun drie Gentoo Linux servers beheert.. Daar wordt Gentoo gebruikt voor alles wat belangrijk is, namelijk DNS, DHCP, IDS, en mail. Deze services worden geleverd door qmail, sqwebmail, en qmailadmin (op Apache) voor de meeste klanten. Ze draaien ook ISC BIND9, ISC dhcpd, en natuurlijk OpenSSH. De administratie manchine draait Nagios (voorheen Netsaint), MRTG, en wat andere custom monitoring tools.

De laatste tijd beweegt Jeffrey zich af van consulting, en probeert een full-time baan te vinden in IT in het Detroit gebied. Als je denkt zijn banenjacht te kunnen staken, dan zal hij dat zeker niet vervelend vinden.

datavibe.net en de Gentoo community op Livejournal

Voor vier jaar nu, heeft sneak datavibe.net, een nonprofit freenet provider van UNIX services, gerund. Het draait nog geen Gentoo omdat hij aan het wachten was voor nieuwe hardware, maar dit zal zeer binnenkort veranderen. Het plan is om Gentoo Hardened te draaien op datavibe.net direct wanneer het productie gereed is.

sneak is ook co-maintainer van de Gentoo community op Livejournal, een bron die hij graag adverteert in de GWN.

4.  Ontwikkelaar van de week

Rob Holland


Figure 4.1: Rob Holland

Fig. 1: Rob Holland

Rob Holland is een lid van het sound@g.o team dat media-sound verzorgt. He neemt deel aan ebuild bug fixing, testen, en maken van ebuilds, met meer interesse in he ardour-cvs, jack-cvs, en ander Digital-Audio-Workstation spul, omdat hij ze thuis veel gebruikt. Het was zelfs door zijn werk met de ardour-cvs ebuild dat Rob bij het Gentoo team kwam: toen hij een paar updates opstuurde, kwam hij in contact met Jon Ellis, een van de meer ervaren ontwikkelaars van het sound team, die op een of andere manier Rob overhaalde om zijn werk te doen. (Rob wil "Meh!" zeggen naar Jon, omdat dat hem geheid aan het giegelen krijgt zoals hij vaker doet). Rob onderhoudt ook de GNUStep verzameling van ebuilds en WindowMaker spul, alsook de keychain en cyrus-imapd ebuilds. Hij deed veel werk met OpenBSD - niet als ontwikkelaar, maar lokaal, door het maken van embedded systemen, hij heeft ook een aantal suggesties gedaan aan Paul Davis, de maker van Ardour, waarvan sommigen zijn geïmplementeerd.

Overdag is Unix System Developer en System Admin (Rob prefereert het eerste) bij LINX terwijl hij in zijn vrije tijd een Linux consultatiebureau draait ("vrije tijd...hahahaha", zegt Rob). Rob heeft de neiging om desktops met WindowMaker, Galeon, irssi, en ardour, Muse, Timidity, en freqtweak voor audio spul, te laten draaien. Hij runt een klein netwerk thuis met zijn desktops, een Athlon XP 1400+ met 512MB RAM en een delta midiman kaart, zijn verloofde twee Windows machines en een Apple Powerbook (allemaal met wavelan), tesamen met een Compaq Evo N400c voor zijn LINX werk. Voor zijn bedrijf runt hij vijf of zes PCs, allemaal x86s met verschillende hardware configuraties. De meesten draaien apache, cyrus imapd en exim met wat lijm code die hij schreef in Perl om virtual domains af te handelen zonder te moeten modderen met een zooi config bestanden. Zijn favoriete apps zijn oa.: vi, omdat hij verloren zou zijn zonder, ardour omdat hij muziek kan schrijven zonder zorgen over crashes, Jack omdat het geen glitches in het geluid achterlaat tijdens opnemen, Mulberry omdat hij een doetje is voor GUI email clients en het heeft goede IMAP ondersteuning, en irssi omdat het alles doet wat een IRC client moet doen.

Verder is hij gitarist, bass speler, en drummer en vindt hij het leuk om zijn eigen nummers te spelen en op te nemen. Hij kijkt graag slechte films zoals Seven en Roadkill, hij speelt graag op zn XBox, en hij spendeert graag tijd met Jasmine, zijn kat. Op 31 augustus gaat hij met zn verloofde, Sarah, trouwen op de delicate leeftijd van 21.

5.  Opgevangen in de Community

Web Forums

Lokale Rsync en Distfile Server

Verkozen voor onze eerste "Beste newbie forum post" award heeft Grimthorne het Documentatie, Tips & Trucs forum met een schitterende Howto verrijkt, handelend over hoe een "Portage gateway" op te zetten, een single-entry-point om de portage tree te rsyncen, en een centrale repository voor de distfiles. Voor iedereen die meer dan één Gentoo host heeft, thuis of op het werk, kan dit inderdaad héél handig blijken:

XPM bug probeert XFree te verwijderen

De snell reflexen van één van de Forum moderators, bsolar, heeft schade aan de Gentoo gebruikers hun desktop voorkomen donderdag. Het XPM (XPixMap) pakket was uit de portage tree genomen, wat ongelukkig genoeg tot gevolg had dat alles van Xfree verdween als iemand autocleaning had geactiveerd, een bug die nog veel meer mensen had kunnen schade berokkenen:

gentoo-dev

Algemene tool voor Gentoo-specifieke taken?

Er zijn gedachten aan het rondzweven rond een algemene configuratie tool voor de Gentoo-specifieke taken, zoals welke mirror portage zal gebruiken om pakketten te downloaden. Michael Kohl, de man achter het idee, spreekt verder over de UI.

Voorgestelde md5sum verandering.

De md5sum is een checksum die voor de veiligheid van data instaat, en om de gebruikers ervan te verwittigen wanneer belangrijke data is gecorrupteerd. Op deze manier kan portage de gebruiker laten weten wanneer een ge-md5't pakket is veranderd. Maar, portage kijkt naar de md5sum van het gecompresseerde bestand, en niet naar z'n inhoud. Lees over de verschillen en de voor- en nadelen.

Ebuild vraag...

Hoe flexibel is de pakket-compilatie / het installatie proces met portage. En wat met de informatie die naar de gebruiker wordt doorgespeeld tijdens een multi-pakket emerge.

Is het mogelijk om scripts te runnen tussen de decompressie / compilatie en installatie van een pakket?

6.  Gentoo Internationaal

Nieuwe Website voor Sweedse Gentoo'ers

Anders Olsson en een groep van mede-IT studenten aan het Koninglijk Instituut voor Technologie in Stockholm hebben onlangs het gentoo.se domein verkregen en zijn beginnen werken aan een mooie kleine website daarrond. Sweden was vroeger een IRC-enkel land, er was bijvoorbeeld een zeer actief Zweeds kaneel op irc.freenode.net, maar documentatie en andere Gentoo info was er nog niet. De normale inhoud die je op de meeste nationale Gentoo pagina's vindt is nog in de planning stage, maar Gentoo.se bied reeds webmail services aan! jouwnaam@gentoo.se, iemand?

7.  Portage Watch

De volgende vermeldenswaardige pakketten werden deze week toegevoegd of gewijzigd

De volgende stabiele pakketten werden deze week toegevoegd of gewijzigd

Totaal aantal categorieën: 83 (1 categorie toegevoegd deze week)

Totaal pakketten: 4655 (91 pakketten toegevoegd deze week)

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo Linux gemeenschap gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, bemerkingen, suggesties en andere interacties te melden bij, en de voortgang te controleren van, het team van ontwikkelaars van Gentoo Linux. Tussen 6 juni 2003 en 12 juni 2003 heeft deze activiteit geleid tot:

  • 293 nieuwe bugs gedurende deze periode
  • 438 gesloten bugs gedurende deze periode
  • 15 voorheen gesloten bugs zijn heropend in gedurende deze periode

Van de momenteel 3303 geopende bugs zijn er 55 gelabeled als 'blocker', 137 als 'critical' en 262 als 'major'.

Gesloten bugs statistieken

Onderstaande ontwikkelaars hebben, al dan niet in teamverband, de meeste bugs opgelost:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die deze week de meeste bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Tips en trucs

Tips & Trucs is er deze week niet. Volgende week zal Tips en trucs er gewoon weer zijn. Mocht je intussen nog enkele tips of trucs weten dan willen wij die graag weten! Stuur deze dan naar gwn-tips@gentoo.org

10.  Quote/Signature van de week

De sig van deze week komt van Stewart Honsberger toen hij het volgende aan gentoo-dev mededeelde: "Capitalists, by nature, organize to protect themselves. Geeks, by nature, resist organizaion".

11.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verlaters

De volgende developers hebben recent het ontwikkelteam verlaten:

  • Chuck Brewer ("killian") -- net-dialup
  • Jeraimee Hughes (A.Sleep)

Toevoegingen

De volgende developers zijn er recent bijgekomen:

  • geen deze week

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars hebben nu een andere taak binnen het team:

  • geen deze week

12.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

13.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

14.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

15.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 16 juni 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 16 juni 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Kerckenaere
Nederlandse vertaling

Peter ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Antoine Raillon
Franse vertaling

Sebastien Cevey
Franse vertaling

Jean-Christophe Choisy
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Jaroslaw Swierad
Poolse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Anton Vorovatov
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Fernando J. Pereda
Spaanse vertaling

Lluis Peinado Cifuentes
Spaanse vertaling

Zephryn Xirdal T
Spaanse vertaling

Guillermo Juarez
Spaanse vertaling

Jesús García Crespo
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.