Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 30 juni 2003

Content:

1.  Gentoo News

Summary

Gentoo Linux adopteert een nieuwe bestuursstructuur.

Op dinsdag 24 juni kondigde Daniel Robbins een nieuwe bestuursstructuur aan voor het Gentoo Linux Project. Deze nieuwe structuur is ontwikkeld om de bestuurs-, de coördinatie- en de communicatieproblemen binnen het Gentoo project op te lossen. De structuur werd opgebouwd uit verschillende hoofdpunten waaronder:

 • Verbeterde communicatie door het regelmatig organiseren van meetings tussen de bestuursleden. Momenteel worden meetings willekeurig en wanneer nodig georganiseerd wat kan zorgen voor een blokkering binnen de communicatiekanalen en het maken van beslissingen.
 • Authoriteit toewijzen door duidelijk de rollen bin het Gentoo Project aan te duiden en per gebied een bestuurder te kiezen. Deze personen worden uit het huidige ontwikkelaarsteam gehaald en zullen volledige controle hebben over dagelijkse beslissingen binnen hun gebied. Beslissingen die verschillende gebieden bestrijken zullen door het volledige bestuursteam genomen worden, in plaats van door één of twee personen.
 • Verbeterde aansprakelijkheid door te verzekeren dat iedereen in het team weet wie verantwoordelijk is voor welk gedeelte. Projecten zonder duidelijk eigenaar stagneren vaak of ze vallen zelfs volledig door de mazen van het net omdat mensen niet weten aan wie ze wat moeten vragen. Deze nieuwe structuur zal ervoor zorgen dat iedereen begrijpt wie verantwoordelijk is voor grote projecten binnen Gentoo LInux.

Door deze veranderingen door te voeren zal de interne werking van het Gentoo Linux Project meer efficiënt worden. Ze zullen ook helpen bij het reorganiseren van het project zodat Gentoo kan groeien naar de geplande niet-voor-winst organisatie. Hoewel de meeste van deze veranderingen vooral intern uitgevoerd worden zullen veel gebruikers voordelen opmerken alsook snellere levering, verbeterde kwaliteitscontrole en andere voordelen.

Fork van Gentoo Linux aangekondigd.

Op woensdag 25 juni werd er een nieuwe linux distributie aangekondigd. The Zynot Foundation heeft een nieuwe linux distributie, gebaseerd op Gentoo Linux, ontwikkeld en zal zich concentreren op totaalsystemen en ook andere architecturen. Door zich te concentreren op die markt zal de nieuwe distributie het mogelijk maken om tools en technologiën te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor dit gebied wat anders niet geschikt zou zijn voor traditionele desktop of server omgevingen.

GWN op zoek naar extra vertalers

De oproep van vorige week voor vertalers was zo een succes dat we het deze week nog eens opnieuw proberen. De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is op zoek naar hulp voor de Portugese (Portugal) vertaling. Kandidaten zouden een grondige kennis moeten hebben van zowel het Portugees als van het Engels. Geïnteresseerden kunnen ons contacteren op gwn-feedback@gentoo.org.

2.  Gentoo Security

Summary

GLSA: proftpd

De mod_sql van de ProFTPD server laat toe om een SQL Inject aanval uit te voeren welke een persoon de mogelijkheid kan bieden om in te loggen zonder een geldig wachtwoord of gebruikersnaam.

 • Ernst: Hoog - Veiligheidsbug van op afstand.
 • Geïnfecteerde pakketten: net-ftp/proftpd voor proftpd-1.2.9_rc1
 • Remedie: emerge sync en emerge proftpd, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: ethereal

Het is mogelijk om een DoS aanval of vreemde code uit te voeren op ethereal door het gebruik van gemodificeerde pakketjes of een zorgvuldig gecreëerd trace bestand.

 • Ernst: Hoog - potentiële uitvoering van vreemde code.
 • Geïnfecteerde pakketten: net-analyzer/ethereal voor ethereal-0.9.13
 • Remedie: emerge sync en emerge atftp, emerge ethereal.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: xpdf

Hyperlinks in pdf bestanden kunnen vreemde shell commando's uitvoeren in verschillende pdf lezers. Gebruikers moeten de links activeren/gebruiken om de misbruiken te activeren.

 • Ernst: Gemiddeld - Uitvoering van vreemde code na activatie door gebruiker.
 • Geïnfecteerde pakketten: app-text/xpdf voor to xpdf-2.02.1
 • Remedie: emerge sync en emerge xpdf, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: acroread

Hyperlinks in pdf bestanden kunnen vreemde shell commando's uitvoeren in verschillende pdf lezers. Gebruikers moeten de links activeren/gebruiken om de misbruiken te activeren.

 • Ernst: Gemiddeld - Uitvoering van vreemde code na activatie door gebruiker.
 • Geïnfecteerde pakketten: app-text/acroread voor acroread-5.07
 • Remedie: emerge sync en emerge acroread, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe Veiligheidsbugs

De volgende veiligheidsbugs werden gemeld afgelopen week:

3.  Gebruikersverhalen

Michael en zijn gebroken belofte

In de vorige editie vertelde ik jullie dat het gebruikersverhaal deze week zou terugkeren maar omdat ik geen inzending gekregen heb zal ik deze belofte dus niet kunnen houden.

Laat me echter wel deze gelegenheid aangrijpen om jullie er nogmaals aan te herinneren dat je jouw persoonlijk verhaal kan opsturen naar user-stories@gentoo.org en zo in het spotlicht kunt komen. Dit is de manier om anderen te imponeren!

4.  Ontwikkelaar van de week

Paul de Vrieze


Figure 4.1: Paul de Vrieze

Fig. 1: Paul de Vrieze

Paul de Vrieze is ontwikkelaar binnen verschillende projecten: Hij is een lid van het KDE team maar hij werkt ook aan het toekomstige gebruik van Berkel DB4 in Gentoo en aan het Herds project. Het doel van deze laatste is het verbeteren van de verspreiding van ontwikkelaars over de meer dan 4000 ebuilds in de Portage tree. Nadat hij meer als een jaar doorgebracht had op de gentoo-dev mailinglijst waarbij hij commentaar gaf op discussies en mensen door verwees naar vorige discussies, werd hij uitgenodigd in het team door Dan Armak die reeds de lege plaatsen in het KDE team had opgevuld maar hij hield van Paul zijn werk met aegypten. Nu lost Paul bugs op net zoals elke andere ontwikkelaar, maar hij houdt er ook van om verbeteringen te vinden voor problemen die hij tegenkomt. Dat is hoe hij begonnen is aan het DB4 probleem. Vroeger konden db4 en db3 niet naast elkaar leven. Nu gaat dat welk dankzij de versie-symbolen die gebruikt worden door de db4 ebuilds, maar sommige pakketten moeten gepatched worden opdat ze zouden werken met deze symbolen en deze opzoeken heeft al veel werk gevraagd. Momenteel worden nog vele pakketten achtergehouden wegens het maskeren van db4 dus het oplossen van deze problemen zou Gentoo een grote stap voorwaarts doen zetten. Op een gelijkaardige manier werd Paul de bugfixer van openoffice. Hij wou de nieuwe beta uitproberen, maar de enige manier om dit te doen was om het dan ook te maken en de mensen lieten hem de eer.

Paul zijn favoriete programma's zijn onder andere kpat, het verslavende KDE patience spel dat zijn vriendin bekeerde tot Linux, pdflatex, een neef van latex die onmiddelijk PDF files genereert, Openoffice, waarvan hij denkt dat het evenwaardig is met MS Office (hij geeft toe dat sommige geavanceerde functies nog niet geïmplementeerd zijn, maar andere, zoals de tekenmogelijkheden, zijn meer geavanceerd) en tenslotte OpenSSH, waardoor zijn communicatie veel veiliger verloopt. Zijn thuiscomputer is een Pentium III 500 MHz met 256 MB RAM en een 7200 RPM harde schijf van 30 GB die 99% van de tijd Linux boot, alhoewel Windows 2000 en 98se ook erop geïnstalleerd zijn. Hij boot in een GDM bootscreen ("Ja, het is Gnome, maar het ziet er beter uit als KDM", zegt hij) met het Gentoo thema, waaruit hij inlogt in kde-3.1.2 met het standaard hoge kleuren thema omdat hij het keramik thema niet mooi vindt. Zijn kicker paneel staat op een kleine grootte om meer plaats te laten voor icoontjes, programma's en de knewsticker. De eerste programma's die hij start zijn galeon, konsole en kmail. Hij is nog steeds op zoek naar een goede grafische imap client omdat kmail veel te traag werkt. In zijn thuisnetwerk zit ook nog de computer van zijn vriendin, die op gelijkaardige wijze is ingesteld en nog een onregelmatig geupdate Pentium 60 met 24 MB RAM waarop een paar servers onder Gentoo draaien.

Overdag is Paul een student die momenteel voor zijn doctoraat gebruikersafhankelijke systemen bestudeerd. Dit zijn systemen die hun gedrag aanpassen aan wat zij denken dat de gebruiker wil. Enkele simpele voorbeelden zijn MRU(most recently used, meest recent gebruikt) lijsten, of het MFU(most frequently used, meest gebruikt) systeem van het KDE start menu. Paul is geboren op 30 september 1979 en is momenteel 23 en wonende in Tilburg in Nederland maar hij reist een uur per trein naar Nijmegen. De meeste van zijn avonden brengt hij door met bijdragen aan Gentoo, behalve op woensdag dankzij de uitzendingen van de Nederlandse tv-stations van detective series als Inspector Morse en Dalziel and Pascoe waar hij en zijn vriendin graag naar kijken. Zijn andere hobby's zijn onder andere nieuwslezen, hockey spelen en rondtrekken met zijn vriendin.

5.  Opgevangen in de gemeenschap

Forum

Fork? TINC?

Veel opgewonden gepraat ontstond op verschillende fora toen vorige week het nieuws dat de hoofdontwikkelaar van Gentoo-ARM, Zwelch, het team zou verlaten op ./ en OSNews kwam. En zoals het op het forum hoort ontstonden er allerlei verschillende theorieën. Is Drobbins de Messias? Is de -core mailinglijst vals. Is het allemaal gewoon een plan om obscene bedragen te verdienen aan een ingebouwde Gentoo dat achter dit alles zit? Of weer een ruzie omdat portage niet geschreven is in C++? Nu is het moment om je eigen theorieën te spuien:

Nieuwe Moderatrice

Brandy uit Nieuw-Zeeland komt bij het moderatieteam om de tijdzone kloof die Azië zowat aan de zijlijn van het forum laat de laatste maanden te sluiten. Het feit dat zij een van de zeldzame nerdettes tussen een grote meerderheid van mannen is, heeft al enkele threads doen ontstaan, zelfs alvorens zij gepromoveerd werd tot moderator. Doe geen moeite om je hormonen uit te sproeien over de volgende threads, want ze zijn allebei gesloten, en Brandy kan nu zelf ook dergelijke uitbraken in toom houden...

gentoo-user

Naast de gebruikelijke discussies over de recente splitsing zijn er ook vele andere discussies geweest op gentoo-user. Deze week waren er vragen van grub en kernel modules tot het zoeken naar ieders mening over de sterke punten in de Gentoo distributie.

Laptop installatieproblemen

Gebruiker Alberto Bert makte een van de meer algemene fouten in een Gentoo installatie. Toen hij zag dat zijn laptop niet wou booten postte hij vlug een bericht om hulp. Hij ontdekte dat zijn systeem het root filesysteem niet kon mounten. Andere gebruikers wezen vlug op de mogelijkheden. Ofwel was de configuratie van zijn grub misgelopen, ofwel was de juiste driver voor het filesysteem niet in de kernel gecompiled. Link hier.

Wat vind jij het best aan Gentoo?

Timo Boettcher werd onlangs gevraagd om een presentie te maken over het gebruik van Gentoo voor zijn lokale LUG en hij besloot om opinies te vragen aan zijn medegebruikers over wat zij de sterke punten vinden van Gentoo. Verschillende punten werden aangehaald waarond de community van gebruikers en ontwikkelaars, de USE variabelen en de weinig "onderhoudswerken" die nodig zijn eens geïnstalleerd. Link hier.

6.  Gentoo Internationaal

Niks te zien hier, gelieve verder te lopen...

Internationaal nieuws neemt deze week een pauze. Als er iets is wat je de GWN lezers wilt laten weten, stuur een mailtje naar gwn-feedback@gentoo.org

7.  Portage Watch

De volgende opmerkelijke pakketten werden geupdate of toegevoegd aan portage afgelopen twee weken:

De volgende stabiele pakketten werden geupdate of toegevoegd aan portage afgelopen twee weken:

Totaal aantal categoriën: 86 (4 nieuwe afgelopen twee weken)

Totaal aantal pakketten: 4478 (241 nieuwe afgelopen twee weken)

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs te melden en op te volgen. Tussen 20 juni 2003 en 26 juni 2003 leidde de activiteit op de site tot:

 • 313 nieuwe bugs
 • 457 bugs gesloten of opgelost
 • 10 gesloten bugs heropend

Van de 3361 open bugs zijn er 65 gemarkeerd als 'blocker', 129 zijn 'critical' en 279 zijn 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs gesloten hebben in deze periode zijn:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs toegewezen zijn deze week zijn:

9.  Tips en trucs

Snelle backup trucs

Deze week tonen we je enkele manieren om snelle backups te maken van belangrijke files voor als er een fout optreedt. Om deze dagelijks uit te voeren moet je deze scripts toevoegen aan /etc/cron.daily. Deze zijn niet geheelomvattend maar kunnen makkelijk uitgebreid of gecombineerd worden met andere scripts om te zorgen dat je systeem steeds een backup heeft.

Dit zal alle MySQL databases backuppen naar de tweede harde schijf gemount in /backup. Je krijgt een file mysql-2003-06-30.bz2 (mysql en de huidige datum).

Code Listing 9.1

 #!/bin/sh

 mysqldump --user=root --password=password --all-databases | bzip2 > \
   /backup/mysql-`date +%Y-%m-%d`.bz2

Dit zal alle .maildir directories in /home backuppen naar /backup.

Code Listing 9.2

 #!/bin/sh

 find /home -type d -maxdepth 2 -name '.maildir' | xargs \
   tar -cjf /backup/maildir-`date +%Y-%m-%d`.bz2 > /dev/null 2>&1

Dit zal /etc/make.conf opslaan met een datum en tijdstip. Dit commando zou gemakkelijk uitgebreid kunnen worden om naar een andere server te backuppen. Zie man rsync of http://rsync.samba.org voor meer voorbeelden.

Code Listing 9.3

 rsync --backup --suffix=.`date +%Y-%m-%d.%T` /etc/make.conf /backup

10.  Quote/Signature van de week

Forumgebruiker Anacific zijn signature is iets voor de kleine nerd in ieder van ons: "To know recursion, you must first know recursion." ("Om recursie te kennen, moet je eerst recursie kennen")

11.  Opzeggingen, toevoegingen en veranderingen

Opzeggingen

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo Linux team verlaten:

 • Jack Morgan
 • Graham Forest
 • Zach Welch
 • Bart Verwilst

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk toegetreden tot het Gentoo Linux team:

 • Stewart Honsberger (Blkdeath) - proftpd and other ebuilds
 • Alex Veber (CoronaLVR) - wine
 • Brian Jackson (iggy) - courier
 • Donnie Berkholz (spyderous) - xfree

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk van taak binnen het Gentoo Linux project veranderd:

 • geen deze week

12.  Meewerken aan GWN

Ben je geinteresseerd om mee te werken aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons dan een email.

13.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

14.  GWN abonnements informatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief (Engelse versie) stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org.

15.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated 30 June 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van de week van 30 juni 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Kerckenaere
Nederlandse vertaling

Peter ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Antoine Raillon
Franse vertaling

Sebastien Cevey
Franse vertaling

Jean-Christophe Choisy
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Jaroslaw Swierad
Poolse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Anton Vorovatov
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Fernando J. Pereda
Spaanse vertaling

Lluis Peinado Cifuentes
Spaanse vertaling

Zephryn Xirdal T
Spaanse vertaling

Guillermo Juarez
Spaanse vertaling

Jesús García Crespo
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.