Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 23 mei, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

De GWN van afgelopen week...

... ging verloren door de Pinkstervakantie en het ziek zijn van de GWN-editor, Ulrich Plate. De GWN van deze week is een soort 'nooduitgave', uitgegeven door oude GWN-auteurs en -bijdragers. We zijn blij, dat we genoeg artikelen konden verzamelen om je een goedgevulde GWN te presenteren, die voor twee weken geldt!

Gentoo voor 2005-2006

De eerste verkiezing van de 13 Gentoo Stichting Bestuurders door de Ontwikkelaars is goed begonnen! Met de hulp van de votify en countify scripts van Aron Griffis, hadden de ontwikkelaars die minstens een jaar actief waren, de kans om op hun favoriete kandidaten te stemmen. Ongeveer 45% van de bijna 200 leden van de Stichting namen de kans om te stemmen. De wiskundige verkiezingsprocedure van de Gentoo Stichting wordt 'Condorcet Voting' genoemd.

De ontwikkelaars hoefden niet lang te wachten op de officiele bestuurdersverkiezingsuitslag van 2005 die werd gepubliceerd door de verkiezingsfunctionarissen Aron Griffis, Mike Frysinger en Tom Martin:

Met de gegeven resultaten, maakte Gentoo ontwikkelaar Ciaran McCreesh een aardige populariteitsgrafiek voor alle genomineerden.

Felicitaties aan de nieuwgekozen Bestuurders!

Nieuwe verzendlijst: gentoo-perl

Een nieuwe verzendlijst is opgezet: gentoo-perl@gentoo.org, om Perl in Gentoo te bespreken, verbeteringen, g-cpan, etc.

Informatie om je in te schrijven en andere verzendlijstinformatie is beschikbaar op de verzendlijstpagina op de Gentoo site.

2.  Gebruikersverhalen

Gentoo op Open Source Development Labs (OSDL)

Het GWN-team ontving een verhaal van Leann Ogasawara en andere leden van de Open Source Development Labs (OSDL), over hoe Gentoo op hun laboratorium wordt gebruikt. We willen je graag het hele verhaal in de GWN van de ze week presenteren:

“OSDL maakt, hier op het lab, voor verschillende projecten gebruik van Gentoo. Een zo'n project is BRT (Binary Regression Testing). De bedoeling van het BRT-project is om verschillende regressietests uit te voeren, gericht op specifieke binaire pakketten van applicaties, op een specifieke verzameling van softwarepakketten. Het doel is om het voor ontwikkelaars makkelijker te maken om regressietests te draaien op de nieuwste verzameling open source software en de resultaten hiervan vast te leggen. De behoefte om vanuit niets een op maat gemaakte verzameling software pakketten te maken, was wat in eerste instantie onze aandacht naar Gentoo deed gaan, en meer specifiek, naar het Portage-beheerprogramma voor pakketten. We hadden een programma nodig dat niet alleen het compileer- en installatieproces van pakketten zou automatiseren, maar ook bijgewerkt zou zijn met de laatste uitgaven van pakketten alsmede de oudere versies. De tool moest ook de mogelijkheid hebben om de compileerafhankelijkheden van een pakket op te sporen en hun installatie netjes af te handelen. De enige toegevoegde functionaliteit die we misschien in Portage zouden willen zien is de mogelijkheid om automatisch de compileerafhankelijkheden van een pakket te verwijderen, maar de 'run time'-afhankelijkheden geinstalleerd te houden (een DEPENDS vs RDEPENDS geval). Op die manier zou ons testsysteem alleen de absoluut noodzakelijke verzameling pakketten hebben, die wij geinstalleerd willen hebben en zouden de onbelangrijke pakketten geen kans hebben om onze tests die we willen draaien te hinderen. Verder zijn we erg tevreden met het Portage-programma en Gentoo in het algemeen. Sinds we begonnen zijn met Gentoo te spelen en te onderzoeken wat het ons zou kunnen bieden, hebben we het dagelijks gebruikt en heeft het een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van ons project. Andere ontwikkelaars op OSDL zijn ook begonnen Gentoo te gebruiken voor hun dagelijkse taken en geven het vaak de voorkeur om het te gebruiken als hun testplatform."

Bedankt voor het leuke verhaal!

3.  Ontwikkelaar van de week

"An eye for an eye will make the whole world blind" (Ghandi)


Figure 3.1: Tom Martin aka slarti

Fig. 1: slarti

Deze week is de "dev-van-de-week" Tom Martin, beter bekend onder de naam Slarti. Hij is een AMD64 keyworder, beheerder van sommige net-mail pakketten, onderdeel van de shell-tools kudde en recruteerder. Zijn volgende "big thing" zal het testen van Mono op AMD64 zijn met de hulp van Mono beheerder Peter "latexer" Johanson. Zoals vele Gentoo devs, is Gentoo zijn eerste OSS project en ook gelijk het softwareproject waar hij het meest trots op is (om precies te zijn, zijn werk aan de mailer-config en de UTF-8 gids). Hij vermaakt zich ook met het recruteren van nieuwe ontwikkelaars en met het zien dat ze “the Right Thing”™ doen.

Ondanks dat hij meer lijkt te zijn, zit hij nog steeds op school in Guernsey, Kanaal Eilanden, waar hij binnenkort zijn laatste GCSE examens zal doen. Guersnsey is een klein eiland met ongeveer 65000 permanente inwoners en is ongeveer 24 vierkante mijlen groot.

Zijn favoriete programma's zijn een wilde mix: "Zsh is zo ongeveer het gaafste ding dat ik ooit heb gezien. Ik denk dat imagemagick, LaTeX, rubber, mpd en t-prot allemaal erg bruikbare programma's zijn. Normaal gezien draaien deze in Openbox, samen met mutt, vim, irssi en hun hulpprogramma's. Natuurlijk draaien deze programma's op een zelf gebouwde AMD64 machine, samen met een nieuw gekochte Sun Ultra 2. Voor programmeren wordt Ruby voornamelijk (mis)bruikt (omdat het een "geweldig concept van OOP" heeft), draaiende in rxvt-unicode.

Op de momenten dat hij niet vastgeplakt zit aan een computer vermaakt hij zich met het spelen van rugby en gitaar, maar ook met het luisteren naar verschillende soorten van muziek. Indien je nog meer informatie wilt, kan je terecht op slarti's ontwikkelaars webstek

“‘Gentoo is all about choice!’
Haha. Nee, echt, Ik denk dat Gentoo niet alles met keuze te maken heeft, het heeft te maken met flexibiliteit. Je kan het voor je laten werken."

4.  Gehoord in de gemeenschap

Webforums

Gentoo genoemd in boeken

Forumgebruiker radulucian meldde dat hij Gentoo genoemd heeft gevonden in ongeveer 27 gepubliceerde boeken en plaatste een bericht met wat een van hun had te zeggen over Gentoo. Het recensie in "Linux Transfer for Windows Power Users: Getting Started with Linux for the Desktop" lijkt vrij eerlijk, wijzende op de grote gemeenschap achter Gentoo, maar dat het wellicht niet de beste keuze is voor nieuwe Linux gebuikers. Gentoo valt onder de 6 meest belangrijke distributies van de auteur.

Gentoo Foundation Website Herontwerpwedstrijd

Forummoderator M Curtis Napier (curtis119) plaatste in een bericht enkele huidige screenshots van zijn werk aan het Website Herontwerp. Als je een indruk wil krijgen van hoe de Gentoo-Website er in de toekomst uit zal zien, moet je dit bericht lezen.

gentoo-dev

elibtoolize mislukkingen

Als een emerge mislukt met "Portage patch failed to apply (ltmain.sh version 1.3.4)!" of iets dergelijks, kan je wel eens op een bekende bug zijn gestuit. Raak niet in paniek, het zal binnenkort worden gerepareerd, zoals Mike Frysinger ons vertelt.

bugs.gentoo.org upgraded

Jeffrey Forman van Gentoo's infrastructuurteam heeft onze bugzilla geupgrade op . De nieuwe mogelijkheden staan in zijn e-mail.

Nieuwe categorie voorstel

Wat begon als een voorstel voor een "cellphone" categorie voor alle programma's die helpen met mobiele telefoons, dreef af tot een discussie of portage meerdere categorien per ebuild zou moeten ondersteunen.

Nieuwe profuse versie beschikbaar

Onze libconf en profuse hacker Damien Krotkine heeft een nieuwe versie van profuse vrijgegeven, een Use-flag editor en mogelijke ufed vervanger.

dood aan de 'underquoted M4' definities

Aaron Walker schrijft: “Ik wil graag een nieuwe functie voor eutils.eclass voorstellen die m4 bestanden repareert zodat aclocal niet van die vervelende 'underquoted definition' waarchuwingen geeft.”
Dat zou het aantal (onschadelijke) waarschuwingen die vrij vaak voorkomen sterk verminderen.

5.  Gentoo Internationaal

Oostenrijk: Grazer Linuxtage was een succes

Dankzij het organisatieteam van de Grazer Linuxtage was het evenement afgelopen zaterdag 14 mei een succes. Het was niet alleen een kans om mensen over Gentoo te vertellen en om flyers en LiveCD's weg te geven, maar ook een kans om elkaar beter te leren kennen.


Figure 5.1: Links: Gentoo lui, rechts: Gentoo, Debian en Grml teams

Fig. 1: Grazer Linuxtage

In het linker plaatje staan wat Gentoo lui die elkaar voor een groot gedeelte nog nooit in het echt gezien hadden: Gregor Perner, forumbeheerder Wernfried Haas (amne), Gregor's broer Philip, Gentoo ontwikkelaar Roger Miliker (roger55), forumgebruiker nephros en Markus Lang. In het rechter plaatje zie je het Gentoo team dat teams van andere distributies ontmoet: Debian en grml. Toen het Linux evenement eenmaal afgelopen was, deden de meesten van hen ook nog mee aan een sociale activiteit wat een mooie afsluiting van de dag was.

Note: Plaatjes van de Grazer Linuxtage gallery.

6.  Gentoo in de pers

MyOSS (mei 2005)

Ow Mun Heng uit Kuala Lumpur heeft de eerste uitgave van zijn splinternieuwe "Malaysian OSS Magazine" uitgegeven, een maandelijkse publicatie. Het openingsnummer bevat een artikel over swsuspend2, de stroombeheerapplicatie voor notebook Linux gebruikers, gebaseerd op de voorkeursdistributie van de editor, Gentoo Linux.

Emediawire (11 mei 2005)

Kan je je de de Kuro-Box herinneren in onze "Toekomstzone" van een paar maanden geleden? Nou, een klein bedrijf uit Illinois genaamd Sumo Computer schijnt het idee zo leuk te hebben gevonden, dat ze het hebben getransformeerd in iets wat te valt verkopen: Een persbericht van vorige week kondigde een Kuro-Box aan uitgerust met een extra 250GB Maxtor schijf en Gentoo Linux voorgeinstalleerd, nu beschikbaar voor geinteresseerde klanten in een "meer gebruikersvriendelijke, klaar-om-te-gebruiken-systeem" dat ze 549 USD afhandig maakt. Sumo Computer's Melody Bornheimer zegt dat ze Gentoo Linux hebben gekozen, vanwege "het gemak om te beheren, en meer dan 9000 'geporte' open-source applicaties."

Distrowatch (9 mei 2005)

Ieders favoriete website voor Linux distributienieuws en informatie, Ladislav Bodnar's Distrowatch, zorgt ook voor een zeer informatieve nieuwsbrief, die elke week uitgegeven wordt op dezelfde dag als de GWN. De Distrowatch nieuwsbrief opende afgelopen maandag met een mini-recensie van Gentoo Linux 2005.0, geschreven door Robert Storey, uitvoerig vertellend over zijn ervaringen tijdens zijn allereerste Gentoo Linux installatie. "Niet voor tante Tilly," maar verder best positief...

7.  Verplaatsingen, Toevoegingen en Veranderingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • John Davis (zhen)

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

  • Benjamin Smee (strerror) (net-mail)
  • Daniel Gryniewicz (dang) (amd64)
  • René Nussbaumer (Killerfox) (hppa)

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Brian Jackson (iggy) - het devrel team verlaten

8.  Gentoo veiligheid

gzip: meerdere kwetsbaarheden

gzip bevat meerdere kwetsbaarheden die een aanvaller de mogelijkheid geven om willekeurige commando's uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

TCPDump: Decodeer routines Denial of Service kwetsbaarheid

Een zwakheid in het decoderen van netwerk pakketjes maakt TCPDump kwetsbaar voor een DoS aanval op afstand.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

libTIFF: Buffer overflow

De linTIFF library is kwetsbaar voor een buffer overflow, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

HT Editor: meerdere buffer overflows

Twee kwetsbaarheden zijn ontdekt in HT Editor, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

Gaim: Denial of Service en buffer overflow kwetsbaarheden

Gaim bevat twee kwetsbaarheden, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekerige code of een DoS.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

phpBB: Cross-Site Scripting kwetsbaarheid

phpBB is kwetsbaar voor een cross-site scripting aanval dat kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige script code.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

Mozilla Suite, Mozilla Firefox: veiligheidslek vanaf een afstand

Meerdere kwetsbaarheden in de Mozilla Suite en Firefox geven een aanvaller de mogenlijkheid tot het uitvoeren van cross-site script code of willekeurige andere code.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

PostgreSQL: meerdere kwetsbaarheden

PostgreSQL is kwetsbaar voor een DoS aanval en kunnen mogenlijk een ongeauthoriseerde gebruiker root rechten geven.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

FreeRADIUS: SQL injection en Denial of Service kwetsbaarheid

De FreeRADIUS server is kwetsbaar voor een SQL injection aanval en een buffer overflow, dit kan leiden tot het vrijgeven en aanpassen van code en een DoS.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

Cheetah: Onveilige module zoekpad

Cheeta bevat een kwetsbaarheid in de module importeer code, dit kan een lokale gebruiker meer rechten geven.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

gdb: meerdere kwetsbaarheden

Meerdere kwetsbaarheden zijn ontdekt in de GNU debugger, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

ImageMagick, GraphicsMagick: Denial of Service kwetsbaarheid

De ImageMagick en GraphicsMagick utilities kunnen worden misbruikt tot het uitvoeren van een Denial of Service aanval.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

9.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 08 mei 2005 en 22 mei 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 1650 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 987 gesloten of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 48 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8469 huidige openstaande bugs zijn er 89 gemarkeerd als 'blocker', 221 als 'critical' en 621 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

10.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

11.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

12.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated May 23, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 23 mei 2005.

“German Conspiracy”
Editor

Ulrich Plate
Author

Patrick Lauer
Author

Tobias Scherbaum
Author

Wernfried Haas
Author

Lars Weiler
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Mans Matulewicz
Vertaler

Roderick Goessen
Vertaler

Lennard Klein
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.