Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 6 juni, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Python 2.4 wordt 'unmasked'

Bryan Østergaard (zie lager voor zijn portret) kondigde aan dat python-2.4 'unmasked' zal worden op woensdag 8 juni. Het is lange tijd 'masked' geweest voor degelijk testen en bugs oplossen. De Python kuddeleden zijn nu zeker dat er geen grote bugs over zijn. Details over wat nieuw is in de nieuwe Python-2.4 kunnen worden gevonden op de officiele Python website.

Let wel, dat het 'unmasken' alleen gebruikers van ~arch zal beinvloeden en denk eraan om python-updater te draaien na het updaten van Python, om alle benodigde modules te 'remergen'.

Busybox fout in bedwang gehouden

Zoals een aantal van jullie al opgemerkt zullen hebben, was de "rescue shell" veranderd van sash naar busybox, een paar dagen geleden. Dit was gedaan vanwege de extra eigenschappen en het makkelijke uitbreiden van busybox, maar op sommmige systemen heeft het geleid tot compilatiefouten. Omdat busybox nu een onderdeel is van "system", werd het bij elke update 'ge-emerged', dus had het mogelijk invloed op alle gebruikers.

Na wat debuggen werd het probleem geidentificeerd als een bug in de 'stable toolchain', dat te maken heeft met de nptl en nptlonly USE flags, welke vergeten waren tijdens het eigenlijke testen. Het kwam doordat busybox als een statisch binair pakket werd gemaakt - indien dit niet het geval is, kan het niet gebruikt worden voor systeemherstel. Voor zover wij kunnen zien, is dit nu hersteld. Sorry voor het ongemak!

2.  Toekomstzone

Gentoo voor Zaurus


Figure 2.1: `emerge -B cpio` op een Sharp Zaurus

Fig. 1: Gentooforzaurus

Het Gentoo voor Zaurus project is een port van Gentoo Linux en Portage in bijzonder, naar de Zaurus-familie van PDA's van de Japanse producent Sharp. Het is gebaseerd op Anton Maslovsky's "cacko ROM", een vervangende 'image' voor Sharp's eigen Linux implementatie, dat geleverd wordt met de verschillende Zauri. Cacko ROM probeert zo dicht mogelijk bij de originele Sharp ROMs te blijven voor maximale compatibiliteit met de applicaties die geleverd worden door de producent. Gentoo voor Zaurus maakt ook gebruik van het Emerde project, wat een Portage-port voor Slackware en andere distributies biedt.

Gentoo Zaurus kan via NFS gemount worden, dus extra veranderingen aan een huidige configuratie zijn niet nodig. Het bevat een eigen gcc omgeving voor ARM, de zgcc-3.3.1 cross compiler voor de hoofd-PC en X11 voor het testen van applicaties. Het meest belangrijke is, dat Opensistemas een applicatie heeft ontwikkeld genaamd tbz2ipk, wat binaire Gentoo-pakketten converteert van .tbz2 bestanden naar het Itsy Package formaat van het beheerssysteem (.ipk), wat veel gebruikt wordt op de Zaurus en andere 'handhelds' die Linux draaien. Pakketten die gecompileerd zijn op Gentoo kunnen daarom gebruikt worden op zowel implementaties die op Qtopia zij gebaseerd, zoals Cacko of zelfs de orginele Sharp ROMs, of andere enigzins gerelateerde alternatieve distributies als OpenZaurus.

Het project was begonnen in December 2003. Gentoo was gekozen vanwege het idee om "alles te compileren" (wat bij het porten veel hielp), en omdat het gewoon juist leek. Omdat compileren veel ruimte vraagt, is meestal een NFS mount op externe schijven nodig, maar de nieuwe Zaurus SL-3000 (met 4GB schijf) zou theoretisch alles lokaal kunnen doen. Maar, omdat de Zaurus redelijk traag is (met ARM xscale processoren, die momenteel een limiet hebben van 400MHz) is een distcc opstelling van te voren opgezet.

Opensistemas levert hardware en mensen om Gentoo/ARM, zo goed als ze kunnen, te ondersteunen. Zij voorzien een uitgave van Gentoo voor Zaurus ergens rond juli als er niks vreselijk mis gaat. Bij de nieuwe onderdelen zal een 2.6 kernel en een nieuwe glibc zitten. Wat aanvullende documentatie kan gevonden worden op de OpenEmbedded website (de opvolger van de OpenZaurus distributie). Als alles volgens plan gaat, zouden de meeste core pakketten aan het eind van het jaar goed moeten werken, en mischien zal ARM weer een volledig ondersteunde architectuur zijn in Gentoo.

Note: Het Spaanse consultatiebureau Opensistemas kondigde pas aan om de broncode van al hun ontwikkelingen vrij te geven, niet alleen gentoo voor Zaurus. CRM software SIC en modules waar zij de rechten van bezitten zullen onder de GNU Public License worden geplaatst, zeg Diario TI (in Spaans).

3.  Ontwikkelaar van de week

"Wat ik het mooiste aan Gentoo vind: de flexibiliteit van Portage en de geweldige gemeenschap" -- Bryan Østergaard


Figure 3.1: Bryan Østergaard aka kloeri

Fig. 1: kloeri

De ontwikkelaar van deze week is Bryan Østergaard, beter bekend als kloeri. Bryan organiseert de maandelijkse Gentoo Bugdag, en beheert de site die erover gaat. Bugdagen zijn iedere eerste zaterdag van de maand, dan komen gebruikers en ontwikkelaars bij elkaar in een speciaal hiervoor gecreeert irc kanaal: (#gentoo-bugday op irc.freenode.net), daar brengen ze de dag door met het oplossen van problemen die zich de afgelopen maand hebben opgestapelt.

Bryan is ook een mede-leider bij het Gentoo/Alpha project, is een lid van de Python kudde en het IA64 team dat zich buigt over de Itanium architectuur voor Gentoo -- en hij is zojuist aangewezen als de Gentoo Apache teamleider. Hij slaagt erin om een gezonde balans te vinden tussen het beheren van ebuilds aan de ene kant, en veel plezier hebben met het ontmoeten van nieuwe mensen op irc tijdens bugdagen aan de andere.

Nadat hij klaar was met z'n studie in de Advanced Computer Studies in 1999, heeft kloeri zichzelf aan het werk geholpen, waar hij de meeste tijd stopt in het beheren van een netwerk en server, maar als het nodig is doet hij ook veiligheid en ontwikkelingswerk. Zoals zovele andere Ontwikkelaars van de Week hem voorgingen, heeft ook kloeri nog niet bij veel andere FOSS projecten gewerkt, maar hij vindt het verbeteren van Gentoo leuk (vooral Gentoo/Alpha). Op het moment woont hij in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen.

Zoals verwacht gebruikt hij een Alphaserver 800, maar ook twee x86 laptops. Deze draaien vooral screen, irssi, vim, bash en Portage. En als hij toch X gebruikt (wat niet al te vaak is), dan is enlightenment zijn favoriete WM, maar "er is niet veel dat je niet in tekst mode kan doen", aldus Bryan. In het sporadische geval dat hij niet verbonden is met zijn computers, houdt hij van fietsen en het kijken naar films met z'n vrienden. Wat nauwelijks verbaast is z'n motto die hij geleend heeft van Douglas Adams: "You live and learn. At any rate, you live."

4.  Gehoord in de gemeenschap

Webforums

Verse stages voor Cobalt Qube2/Raq2

Gentoo ontwikkelaar Stuart Longland is op zoek naar "brave gebruikers" om z'n spiksplinter nieuwe pakketen voor MIPS te proberen. Heb je een Cobalt Qube2 of Raq2, dit is waar je ze kunt uittesten:

gentoo-dev

Oproep voor testers

Sommige pakketten ondergaan wijzigingen die zaken kunnen slopen. Om frustraties bij gebruikers laag te houden, hebben de ontwikkelaars informatie nodig over hoe de nieuwe pakketen zich gedragen - waar anders dan op de ontwikkelaarsverzendlijst moet je dan wezen?

Pakketten die verwijderd worden

In korte tijd zijn een aantal waarschuwingen m.b.t. verwijdering van onbeheerde of onnodige pakketen langsgekomen:

Meer Spam! Nu 30% minder bruikbaar!

Naar aanleiding van de zoektocht naar Debian ontwikkelaars en andere headhunter spam van de laatste weken, krijgen we deze week een prachtig voorbeeld hoe spammers meer en meer resources nodig hebben om minder mensen te bereiken. Omdat Gentoo al een forum heeft, kun je je afvragen wat iemand motiveert om mensen op een Gentoo lijst te vragen om lid te worden van een obscure "Web Services Discussion Forum" ...

5.  Gentoo Internationaal

Japan: GentooJP

3 Actieve Gentoo ontwikkelaars, Masatomo Nakano, Matsuu Takuto, Jason Stubbs) en voormalig ontwikkelaar Chris White kwamen samen met meer dan 20 andere Gentoo gebruikers om gezamelijk wat te gaan eten in Tokio's Ginza. Het feest was onderdeel van een jaarlijkse Japanse “Open Source Party” waar meer dan honderd opensource ontwikkelaars en gebruikers bij elkaar waren gekomen -- van wie een op de vier al een Gentooist was.

Op het aparte Gentoo-feest, was het moeilijk alle fanverhalen op tijd te beeindigen, dus werd het feest voortgezet bij een tweede trefpunt ("nijikai") in een Japanse kroeg. Met een zeer internationale groep om de tafel, werd er zijn even vloeiend in Japans als in het Engels gesproken, voornamelijk gericht op Gentoo verhalen, Japanse cultuur en verschillende andere onderwerpen.

De volgende keer dat je in Japan bent, laat het dan de GentooJP-mensen van te voren weten! De Japanse Gentooists zijn altijd op zoek naar goede excuses om een feest te organiseren... Schrijf je in op de (Japanse) gentoojp-misc@ml.gentoo.gr.jp verzendlijst, meer informatie kan gevonden worden op de GentooJP website.


Figure 5.1: GentooJP drinkfestijn in Tokyo

Fig. 1: GentooJP nomikai

Note: Van links naar rechts: nakano (op bezoek vanuit de UK), matsuu, mudrii ( aanvoerder van de Roemeense gentoo.ro, maar een lokale burger), Tomoyuki Sakurai (GentooJP en GWN hoofdvertaler voor Japans), Chris White op bezoek uit California, en jstubbs, een Australier die in Japan woont.

Spain: "Grootschalige Gentoo-Installatie" in Lloret de Mar

70 Kilometer naar de kust van Barcelona, zal een van de grootste 'LAN parties' van Spanje, van 23 tot 26 juni 2005, voor het eerst zijn deuren openen. 3LP is het cyberhome voor dit evenement wat plaats zal vinden in de stad Lloret de Mar aan de Costa Brava. Ongeveer 400 bezoekers worden verwacht aangekoppeld te worden op zo'n 4000 meter CAT5 kabel, voor het spelen van spellen natuurlijk, maar ook om mee te doen in een net-installatiefeest van een paar honderd Linux distributies, inclusief een 'grootschalige' Gentoo stage3 installatie, volgens de organisatoren. Aanvragen voor een van de laatste plaatsen in de gymzaal, die voor dit evenement gebruikt zal worden, kunnen gedaan worden via de 3LP website.

6.  Gentoo in the pers

Newsforge (25 mei 2005)

Jem Matzan verzamelt advies voor gebruikers om ze te helpen bij de moeilijk begaanbare weg langs de helpdesk van hardware- of softwareleveranciers, of "no-help desk", zoals hij ze liever noemt. Matzan biedt tips aan om te voorkomen dat helpdesks zich uit dingen praten die ze eigenlijk wel ondersteunen, en hij ziet een leugen voor bestwil expliciet door de vingers: "Als je gevraagd wordt om Windows te herstarten om de veranderingen door te voeren, wacht dan een redelijke tijd voor je ze zegt dat het systeem succesvol is herstart." Hij adviseert ook het verhullen van je werkelijke omgeving in de weinig voorkomende gevallen, als een bedrijf daadwerkelijk ondersteuning biedt aan Linux, omdat dit meestal alleen geldt voro bepaalde distributies: "Dezelfde handelswijze geldt hier: je gebruikt Red Hat Linux Enterprise Linux 3 (of wat dan ook ondersteund wordt), niet 64-bit Gentoo Linux of OpenBSD 3.7. Probeer niet in discussie te gaan met ondersteunend personeel."

7.  Vertrokken, Toevoegingen en Veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

  • Colin Kingsley (tercel) - mirrorselect, verschillende ebuilds
  • Stuart Longland (redhatter) - MIPS
  • Kevin Quinn (kevquinn) - Hardened Gentoo

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Bryan Østergaard (kloeri) - Apache leider
  • Aaron Walker (ka0ttic) - bij de recruiters gegaan

8.  Gentoo veiligheid

Binutils, elfutils: Buffer overflow

Verschillende hulpprogramma's van de GNU Binutils en elfutils pakketten zijn kwetsbaar voor een 'heap based buffer overflow', wat eventueel kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

9.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 29 mei 2005 en 05 juni 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 729 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 402 bugs gesloten of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 33 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8477 huidige openstaande bugs zijn er 88 gemarkeerd als 'blocker', 216 als 'critical' en 610 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

10.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

11.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

12.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated June 6, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 6 juni 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Author

Fernando Monero
Author

Tomoyuki Sakurai
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Emil Jacobs
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Roderick Goessen
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.