Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 27 juni, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Gentoo ontwikkelaar wint prijs voor 'home entertainment system'

Felicitaties gaan naar Gentoo ontwikkelaar Pieter van den Abeele, die naar het Freescale Technology Forum ging in Orlando - Florida, en er met de "Best of Show" prijs vandoorging voor zijn home media entertainment center gebaseerd op een prototype van een hardware ontwerp van Gentoo-sponsor Genesi's, de maker van de Open Desktop Workstation. Interessante kenmerken zijn o.a. een THX-gecertificeerd 7.1 audiosysteem, een 256M ATI grafische kaart, SATA harde schijf capaciteit gemeten in terabytes, ondersteuning voor full-screen video conferencing met Altivec geoptimaliseerde audio codecs, een dual TV tuner, Vacuum Fluorescent Display voor systeemberichten, een snelle DVD-brander, smartcard ondersteuning voor opnamebeveiliging, voor authentificatie en encryptie, en infrarood ondersteuning, zodat je via een afstandbediening je media center kan bedienen, zoals elke oude videorecorder. Meer details over de show, inclusief video- en audiostreams kunnen gevonden worden op Pieter's blogsite.


Figure 1.1: Pieter en zijn prijs: Best of Show op het Freescale Technology Forum

Fig. 1: Prijs

Gentoo op de Duitse LinuxTag 2005 in Karlsruhe

"Linux overal", het motto van de LinuxTag van dit jaar, was vooral waar voor het Gentoo team toen PPC ontwikkelaar Lars Weiler wederom was uitgenodigd om Gentoo Linux op een machine te installeren in de dichtbijzijnde HP-kraam in dezelfde hal. Na een Quad-Opteron installatie, deed Pylon dit jaar een bootstrap van Gentoo Linux op een glimmende Dual Intel Itanium 2 server, met 1.6GHz processoren, 4GB RAM en twee 73GB Ultra320-SCSI schijven, waarvan 36GB was gereserveerd voor de Gentoo installatie. De machine had een gigabit netwerkkaart, maar geen grafische- of inputapparatuur: serial console en later ssh, waren de enige manier om erin te komen. Vanuit een chroot omgeving in een geinstalleerde SuSE Linux, werd een foutloze stage1 installatie gedaan, inclusief een 2.6.12 kernel die -- interessant genoeg -- haast geen veranderingen nodig had t.o.v. de standaard configuratie-instellingen. Met het uitproberen van een ia64 installatie CD en het geven van een catalyst-demonstratie, het spelen met de elilo bootloader en het maken van interessante observaties, was Lars lekker aan de gang en de hele dag tevreden.


Figure 1.2: HP's Christian Franck, Gentoo ontwikkelaars Robin Johnson en Lars Weiler aan het hacken

Fig. 2: HP

Hoewel het totaal aantal bezoekers van de LinuxTag enigzins was afgenomen door het invoeren van een toegangsprijs voor alle bezoekers, was de Gentoo-kraam nog even populair als altijd. Portabiliteit was het hoofddoel van de aanwezigheid van gentoo dit jaar, met PPC, MIPS en x86 architecturen tentoongesteld bij de Gentoo-stal, en nog een HPPA host in dezelfde hal, bij de Linux Portability-stal - een 66MHz HP 735, KDE 3.3.2 draaiend... 60 T-Shirts werden verkocht, 15 ontwikkelaars en helpers uit Duitsland zorgden voor de bezoekers bij de Gentoo-stal, ondersteund door Robin Johnson, die vanuit Canada op bezoek was.


Figure 1.3: Nog steeds lachened op de slotdag: het Gentoo LinuxTag team 2005

Fig. 3: Linuxtag

Note: van links naar rechts: Stefan Knoblich (stkn), Marc Herren (dj-submerge), Robin Johnson (robbat2),Lars Weiler (pylon), Michael Imhof (tantive), Sebastian Müller (dakjo), Christian Hartmann (ian!), Markus Nigbur (pyrania), Timo Antweiler (azze), Marc Hildebrand (zypher), Stefan Schweizer (genstef)

Na de show, werd de onofficiele lokaal gemaakte Gentoo XLiveCD beschikbaar gemaakt, wat een soort van traditie is geworden voor de bezoekers van IT beursen met aanwezigheid van Gentoo, verzorgd door de Duitse NFP "Friends of Gentoo e.V.". Iedereen die geen mogelijkheid had om een van de 120 CD's te kopen die over de toonbank gingen bij de stal in Karlsruhe, kan nu de 'image' downloaden van de Fizzlewizzle server of via Bittorrent. x86 is al beschikbaar, de PPC versie zal spoedig volgen.


Figure 1.4: Cover art van Christian Hartmann (ian!) voor de Fizzlewizzle Gentoo XLiveCD

Fig. 4: Fizzlewizzle

Accounts voor ontwikkelaars op de gedoneerde AMD64 machine zijn nu beschikbaar

Verscheidene nieuwe ontwikkelsystemen worden deze week online gebracht! Genaamd pitr, dustball en poseidon, werd het gros van de hardware afgelopen maand gul gedoneerd door AMD. Andere donaties van verschillende ontwikkelaars en de Gentoo Stichting hebben gezorgd voor het aanschaffen van essentiele onderdelen voor het klaarmaken van de systemen, zoals stroomblokken en hardeschijven. De specificaties van de drie nieuwe machines zijn:

  • poseidon.amd64.dev.gentoo.org: Dual Opteron 844, 4GB ECC/Registered RAM, een 80GB HDD
  • pitr.amd64.dev.gentoo.org: Dual Opteron 842, 2GB ECC/Registered RAM, twee 120GB schijven
  • dustpuppy.amd64.dev.gentoo.org: Dual Opteron 842, 1GB ECC/Registered RAM, diskloze node

Figure 1.5: Vernoemd naar een figuur op userfriendly.org: Pitr in al zijn glorie

Fig. 5: AMD64

Twee van de systemen zullen gebruikt gaan worden voor het Gentoo/AMD64 testen/ontwikkelen, terwijl de derde bedoeld is om een 'dedicated release engineering platform' te worden. Hun ingebruikname is mooi op tijd om samen te gaan met de uitgavecyclus van gentoo 2005.1 - waar hun belangrijke verwerkingssnelheid zal bijdragen aan het bouwen van de 'stages', wat hopelijk de compileertijd van catalyst flink zal verminderen!

2.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

Een source package in meerdere binaries opsplitsen

Aangezien de meeste Linux distributies aparte packages hebben voor binaries en headers, waarom gebeurt dit niet in Gentoo? Waar helpt het en welke problemen veroorzaakt het? Lees verder om het uit te vinden.

Glibc, non-glibc en externe libs

Naarmate Gentoo/BSD volwassener wordt worden de problemen met het werken met verschillende libcs duidelijker. Hoe gaat men om met de extra libraries die nodig zijn op BSD systemen om alle glibc functionaliteiten te krijgen?

3.  Gentoo Internationaal

Duitsland: Gentoo zomerkamp

Neem een tent en genoeg eten en drinken voor 2 dagen mee en voeg je bij de vrolijke Gentoo kampeerders bij het eerste Duitse Gentoo zomerkamp. Van 13 tot 14 augustus 2005, ontmoeten Duitse en andere Europese Gentooisten elkaar op een camping in Wissen, dichtbij Siegen en Koblenz in de regio van het Westerwald bos. Neem ook een laptop mee als je dat leuk vind, maar het kamp is vooral bedoeld voor real-life interactie: voor de lol, om elkaar te leren kennen en een leuk weekend door te brengen a la campagne. Computeren zal, als dit al gebeurd, gebeuren met wat er opgeslagen is op de schijven, want internet is er niet. De prijzen zijn zeer bescheiden met 5 euro per nacht, registreer op de website van de organisator Slick (link in het Duits).

4.  Gentoo in the pers

eMediawire (24 juni 2005)

Sumo Computer, bekend van hun Gentoo-aangedreven Kuro-Box, hebben nu een Asus Pundit-R Booksize Barebones systeem genomen en een 3.2GHz Pentium 4 Prescott processor, een GB aan geheugen, 400GB aan SATA diskcapaciteit en een DVD/CD-RW drive toegevoegd -- en weer wordt de kleine machine verzonden met Gentoo Linux voorgeinstalleerd, zegt het persbericht geplaatst op eMediaWire.

5.  Vertrokken, Toevoegingen en Veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

  • Johannes Traub (_bambam) - PPC arch tester

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Andrea Barisani (lcars) - Neemt sendmail ebuild onderhoud bij zijn taken

6.  Gentoo veiligheid

cpio: Directory traversal kwetsbaarheid

cpio bevat een fout, wat een speciaal gemaakt cpio archief de mogelijkheid geeft om bestanden uit te pakken naar een willekeurige directory.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

SpamAssassin 3, Vipul's Razor: Denial of Service kwetsbaarheid

SpamAssassin and Vipul's Razor zijn kwetsbaar voor een Denial of Service aanval als het bepaalde misvormde berichten afhandeld.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

Tor: Informatie onthulling

Een fout in Tor zou het onthullen van willekeurige geheugendelen kunnen toestaan.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

SquirrelMail: Verscheidene XSS kwetsbaarheden

Squirrelmail is kwetsbaar voor verscheidene cross-site scripting kwetsbaarheden die zouden kunnen leiden tot het in gevaar brengen van webmail accounts.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

Cacti: Verscheidene kwetsbaarheden

Cacti is kwetsbaar voor verscheidene SQL injection en bestandsinvoeging kwetsbaarheden.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

Trac: File upload kwestbaarheid

Trac kan een aanvaller op afstand de mogelijkheid geven om bestanden te uploaden, wat kan leiden tot het uitvoeren van willekurige code.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

sudo: Willekeurige commando uitvoering

Een kwetsbaarheid in sudo kan lokale gebruikers de mogelijkheid geven om meer rechten te krijgen.

Voor meer informatie, lees de GLSA Aankondiging

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 19 juni 2005 en 26 juni 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 585 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 397 bugs gesloten of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 18 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8396 huidige openstaande bugs zijn er 106 gemarkeerd als 'blocker', 208 als 'critical' en 597 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

8.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

9.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

10.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated June 27, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 27 juni 2005.

Ulrich Plate
Editor

Alex Howells
Author

Patrick Lauer
Author

Lars Weiler
Author

Jochen Maes
Editor

Senno During
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.