Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 11 juli, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

2,5 miljoen berichten

Terwijl het promoveren van Gentoo forummoderatoren naar officiele stafmedewerkers goed verloopt, is er op hun werkterrein net weer een indrukwekkende mijlpaal gepasseerd: op 6 juli, werd het magische aantal van 2,5 miljoen berichten bereikt. Aangezien het uitzoeken van de persoon, die dit historische bericht plaatste ongelooflijk moeilijk is en ingewikkelde operaties vereist op de onderliggende database, moeten we het voor nu doen met visueel bewijs van het moment:


Figure 1.1: de grens van 2,5 miljoen voorbij: Totaal aantal forumberichten op 6 juli 2005

Fig. 1: Postcount

Update van het documentatieproject

Shyam Mani, recentelijke toegevoegd aan het documentatieteam, heeft de hevig verouderde ALSA handleiding herschreven en Daniel Robbins' artikelen van IBM DeveloperWorks naar het standaard GuideXML-formaat geconverteerd en ze beschikbaar gemaakt op de Gentoo website. Een compleet nieuw stuk documentatie is de door Benedikt Boehm bijgedragen vserver Howto, terwijl grote veranderingen zijn gemaakt aan het Gentoo Handbook, nu met een verbeterde beschrijving van lspci en een update op devfsd versus udev. Een nieuw deel over netwerkconfiguratie, dat de huidige Gentoo baselayout bespreekt en ook draadloze netwerken omvat, is ook toegevoegd, en de nVidia, Gentoo Secutiry en Print handleidingen zijn ook bijgewerkt. De complete status van de updates kunnen bekeken worden op de Gentoo website.

Grieks vertaalteam zoekt nieuwe leden

Het Griekse vertaalteam van de Gentoo documentatie zijn op zoek naar nieuwe teamleden om de dekking van al het materiaal in zijn geheel te versterken. Als je Grieks goed genoeg is en je wilt je wel aansluiten bij de andere vertalers, neem dan alsjeblieft contact op met Ioannis Aslanidis.

2.  Ontwikkelaar van de week

"It's done when it's done" -- Tobias Scherbaum (dertobi123)


Figure 2.1: Tobias Scherbaum aka dertobi123

Fig. 1: dertobi123

De ontwikkelaar van deze week is Tobias Scherbaum, beter bekend bij de meesten als dertobi123. Hij woont in Oberhausen in Duitslands industrieel Ruhrgebied, en is een van de veteranen onder de Duitse ontwikkelaars. Zoals vele andere Gentoo ontwikkelaars, maakte hij zichzelf eerst meer thuis met Gentoo voor hij zich met andere OSS projecten ging bemoeien.

Tobias is de Duitse hoofdvertaler, maar is pas begonnen met het maken van HPPA stages en ook met 'PPC stable keywording'. Waarschijnlijk is zijn meest bekende project, waar hij veel tijd aan heeft besteed, de FizzleWizzle XLiveCD's waarvan de nieuwe uitgaven net op tijd worden gemaakt voor de meeste grote Europese Linux evenementen, zoals FOSDEM, LinuxTag of de Duitse editie van de Linux World Expo. Momenteel is hij aan het leren voor "Fachinformatiker Systemintegration", wat neerkomt op een goed getrainde aap worden voor het repareren van kabel- en computerproblemen. Daarvoor heeft hij zijn Duitse "Abitur" gehaald (na 12 of 13 jaar school) en studeerde hij twee jaar economie.

Zoals vele Gentooisten bezit hij een indrukwekkende hardwarecollectie, wat meerdere architecturen omvat, inclusief SGI, SUN en HPPA, plus een iBook en een aantal verouderde x86 machines. Een aantal platformen ontbreken nog, maar een van Tobais zijn ambities in het leven is, om zijn huis aan te kleden met minstens een exemplaar van elke architectuur waar gentoo op draait.

Zijn normale werkomgeving is Gnome, met ssh en screen als de hoofdhelpers voor het beheren van conencties op afstand. De applicatie die hij elke ochtend als eertse start is meestal Evolution, gevolgd door genoeg terminals om al zijn screen sessies te voorzien. In tegenstelling tot wat wordt beweerd heeft hij een leven buiten computers, met meer exotische hobbies zoals tuinieren (met barbecues als een belangrijk onderdeel ervan), computerboeken lezen en fietsen, maar zit momenteel zonder vrouwelijk gezelschap.

Tobias is een van de oprichters van de "Friends of gentoo e.V.", de Duitse NFP vereniging, en een vaste kraammedewerker op de Duitse Linux gebeurtenissen. Pas een paar weken geleden haalde hij de 'ebuild quiz' en heeft nu de mogelijkheid om schade aan te richten aan de Portage tree, en hij beheert de GTK+-2 frontend voor CD/DVD branden, graveman. Tobias heeft tot dusver compleet gefaald om de tree te beschadigen, maar aan de andere kant heeft hij wel een aantal verouderde pakketten aan een stable status geholpen, met als belangrijkste Gnome 2.10 voor PPC.

3.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

Keywording problemen

Enkele minuten na elkaar, werden twee discussies gestart naar aanleiding van wat schendingen van het keywording-beleid. Zo te zien waren een paar devs wat optimistisch en maakten wat dingen stuk op SPARC. Dit zou niet moeten gebeuren, maar op een of andere manier gebeurt het toch zo nu en dan. Om Monty Python te quoten: "Onze excuses hiervoor. De mensen die verantwoordelijk waren zijn ontslagen".

GLEP 38: Status van forummoderatoren

De forummoderatoren, die nog geen ontwikkelaars zijn, werden neit gezien als officiele stafmedewerkers, terwijl de forums wel officieel waren. Om dit recht te zetten was GLEP 38 voorgesteld waarin de algemene moderatoren officiele stafmedewerkers zouden worden door het nemen van de 'staff quiz'. Door niet echt optimale bewoording werd dit verkeerd opgevat en leidde het tot een 'flamewar', maar uiteindelijk werd tot een overeenkomst gekomen.

4.  Gentoo Internationaal

Argentinie: Ututo-E 2005.1 uitgave

Het core team van Ututo-e kondigt de uitgave van zijn op Gentoo gebaseerde GNU/linux distributie aan, Ututo XS 2005.1. Ututo-e is een op Gentoo gebaseerde distributie voor dekstopgebruikers dat blijft aansluiten op Gentoo en de aanbeveling van de FSF en Richard M. Stallman zelf geniet als de "enige vrije GNU/Linux distributie" die hij kent.

De nieuwe uitgave XS 2005.1 is bedoeld om met gemak over te stappen van commerciele operatiesystemen. Ututo-e biedt een geheel per-processor geoptimaliseerde bron aan softwarepakketten , te downloaden processor-geoptimaliseerde ISO images voor de installatie, en een LiveCD die speodig uitgegeven zal worden. Daarbij, ondersteunt Ututo-e de x86_64 architectuur. je kan de verschillende soorten van Ututo-e's XS 2005.1 direct downloaden van de GNU Project servers, of van een van de negen mirrors die wereldwijd beschikbaar zijn, of via BitTorrent. Het Ututo-e XS 2005.1 instalatiesysteem is bschikbaar in het Engels, Italiaans, Portugees en Spaans en komt met een GUI- of console-based (ncurces) beheersysteem.

Ututo-e's core team zou graag hun dank willen betuigen in deze aankondiging: heel veel dank aan een ieder persoon dat heeft bijgedragen aan het Gentoo Project. Mensen, baseer je projecten op gentoo. Het is een geweldige meta-distributie. Nogmaals, bedankt!

Japan: Bezoekende Europese ontwikkelaars worden rondgeleid

Gentoo ontwikkelaar Marcs D. Hanwell uit de UK, bleef een week in Tokyo, nadat hij was teruggekomen van een bijeenkomst in Sapporo. Een goed genoeg excuus voor Tomoyuki Sakurai, GWN hoofdvertaler, om een avondje uit te organiseren for cryos en zijn engelse vrienden: ze gingen naar Tokyo's traditionele gedeelte van Asakusa, waar zij hebben genoten van het Japanse eten, inclusief Okonomiyaki en Monjayaki, waarna zij naar een echte spa zijn geweest, een van de weinige bronnen in hartje Tokyo. De lange dag werd afgesloten in een typische Izakaya, een bar in Japanse stijl watnet wat meer snacks te bieden heeft en de vier Engelsmannen, die niets anders kenden dan Sushi en Sashimi, gingen blij verrast over het brede aanbod aan eten, naar huis.


Figure 4.1: Cryos (rechts) en vrienden op het station in Ueno

Fig. 1: Cryos

Maar een paar dagen later, op 7 juli, hield de groep GentooJP een feest ter ere van een volgende Gentoo ontwikkelaar op bezoek, Luca Barbato en zijn Italiaanse vrienden. Als een Japanse familie van Gentooisten, sloten de in Japan wonende Jason Stubbs en Mudrii zich aan bij de groep, wat handig was, aangezien zij ervaren buitenlanders levend in Japan zijn: handige informatiebronnen, vooral als gidsen voor ongedocumenteerde regels in de Japanse maatschappij voor Italiaanse reizigers. Het soort informatie dat Luca en zijn vrienden kregen kan je onmogelijk uit de boeken halen, en is beschikbaar voor andere Gentooisten, mochten zij eens helemaal in Japan komen. De volgende keer dat je dat doet, vergeet dan niet om van je te laten horen op de gentoojp-misc@ml.gentoo.gr.jp verzendlijst, of /join het #gentoo-ja IRC kanaal op Freenode.


Figure 4.2: Mudrii, jstubss en lu_zero in een kroeg in Tokyo

Fig. 2: Luca en vrienden

5.  Gentoo in de pers

Linux Weekly News (28 juni 2005)

Gentoo ontwikkelaar en regelmatig bijdrager aan GWN Patrick Lauer's artikel over de Gentoo gemeenschap is twee geleden gepubliceerd, maar is nu pas beschikbaar gemaakt voor niet-leden van de Linux Weekly News. Hij geeft een overzicht van de gemeenschap, met mede Gentoo ontwikkelaars Donnie Berkholz en Grant Goodyear die bijval geven voor de doorlopende discussie.

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo team recentelijk verlaten:

 • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

 • Brent Baude (ranger) - PPC/PPC64
 • Jan Hendrik Grahl (grahl04) - Documentation vertaler
 • Joshua Baergen (Josh_B) - X11
 • Kahtryn Kulick - commonbox, net-im, X11 themes
 • Michael Curtis Napier (curtis119) - WWW redesign
 • Scott Shawcroft (tannewt) - Bugday team

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

 • Tobias Scherbaum (dertobi123) - Voegt HPPA release engineering toe aan z'n andere werkzaamheden

7.  Gentoo veiligheid

Clam AntiVirus: Denial of Service kwetsbaarheid

Clam Antivirus is kwetsbaar voor een Denial of Service aanval bij het verwerken van bepaalde Quantum archieven.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

Heimdal: Buffer overflow kwetsbaarheden

Meerdere buffer overflow kwetsbaarheden in Heimdal's telnetd server kunnen ertoe leiden dat ongeautoriseerde code wordt uitgevoerd.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

PEAR XML-RPC, phpxmlrpc: PHP script injection kwetsbaarheid

De PEAR XML-RPC en phpxmlrpc bibliotheken kunnen gebruikt worden door aanvallers om op afstand ongeautiseerde PHP script commando's uit te voeren.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

WordPress: Meerdere kwetsbaarheden

WordPress bevat PHP script injection, cross-site scripting en path disclosure kwetsbaarheden.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

phpBB: Uitvoeren van ongeautoriseerde code

Een kwetsbaarheid in phpBB staat toe dat een aanvaller op afstand ongeautoriseerde commando's kan uitvoeren met de rechten van de web server.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

RealPlayer: Heap overflow kwetsbaarheid

RealPlayer is kwetsbaar voor een heap overflow die kan leiden tot het uitvoeren van ongeautoriseerde code op afstand.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

zlib: Buffer overflow

Een buffer overflow is ontdekt in zlib, die potentieel kan leiden tot het uitvoeren van ongeautoriseerde code.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

TikiWiki: Ongeautoriseerde code uitgevoerd door XML-RPC

TikiWiki bevat PHP XML-RPC code, waardoor het kwetsbaar is voor het uitvoeren van ongeautoriseerde code.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

phpWebSite: Meerdere kwetsbaarheden

phpWebSite is kwetsbaar voor het uitvoeren van ongeautoriseerde PHP script code op afstand en bevat andere, nog niet bekend gemaakte, kwetsbaarheden.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

phpGroupWare, eGroupWare: PHP script injection kwetsbaarheid

phpGroupWare en eGroupWare bevatten een XML-RPC implementatie waardoor aanvallers op afstand ongeautoriseerde PHP script commando's kunnen uitvoeren.

Voor meer info, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 26 juni 2005 en 10 juli 2005, leidde de activiteit op de site tot:

 • 1437 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 840 bugs gesloten of opgeloste bugs tijdens deze periode
 • 35 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8392 huidige openstaande bugs zijn er 103 gemarkeerd als 'blocker', 200 als 'critical' en 597 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated July 11, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 11 juli 2005.

Ulrich Plate
Editor

Arturo 'Buanzo' Busleiman
Author

Wernfried Haas
Author

Patrick Lauer
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Johan de Wolff
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.