Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 25 juli, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Bugzilla: Bug 100,000!

In het begin van 2002 werd Gentoo Bugzilla gestart om een centrale tool te hebben voor het bijhouden van bugs. Gaandeweg, werden andere zaken, zoals functionaliteits-verzoeken en version bumps ook bijgehouden als bugs, aangezien Bugzilla dit vrij eenvoudig maakt.

Op zaterdag 23 juli om 9:58 UTC, werd bug nummer 100.000 geplaatst.


Figure 1.1: Bug 100,000 in Gentoo Bugzilla

Fig. 1: Bug 100,000

Dit is een numerieke mijlpaal dat aangeeft hoe populair Bugzilla is geworden. Dit database is al bijna een 1,5GB! Het huidige tempo is net over de 100 nieuwe bugs per dag met een kleine piek in de weekeinden en een grotere piek gedurende de BugDays, wat zich nu over bijna alle besckikbare tijdzones uitspreidt en dus bijna twee dagen duurt.

Zonder de constante aanpassingen en upgrades door Jeffrey Forman zou dit niet mogelijk zijn. Ook gaat dank uit naar de 'bugwranglers', die de bugs beheren en ons behoeden van het omkomen in de bugs!

Behouden van gentoo-sources-2.4

In de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van afgelopen week, schreven we over de “Beeindiging Gentoo-2.4-sources”. Vanwege de vele emails die het Gentoo kernelteam ontving, gesloten ze om gentoo-sources-2.4 te behouden, naast vanilla-sources-2.4.

Er was een update voor sys-kernel/gentoo-sources-2.4.31-r1, die momenteel 'masked' is. Gentoo ontwikkelaar Tim Yamin vraagt om deze kernelversie te testen, aangezien sommige patches verwijderd zijn. Een gedetaileerde lijst van de patches en wat hulp voor de migratie kan gevonden worden in de blogpost van Gentoo Ontwikkelaar John Mylchreest van afgelopen maandag, nadat de eerste aantallen emails van gebruikers het Gentoo kernelteam bereikt hadden.

Verder vraagt John de gebruikers, die OpenSWAN gebruiken met gentoo-sources-2.4 en die niet in staat zijn om over te gaan naar een 2.6-kernel, te mailen naar kernel@gentoo.org, zodat ze met de reacties die ze krijgen een beslissing kunnen maken over de toekomst van deze 'patchset'. Tot slot wil het kernelteam aan de gebruikers van OpenAFS aangeven, dat dit pakket de nodige aandacht krijgt en dat een uitgave, compatible met de 2.6-kernel, binnenkort beschikbaar zal zijn.

2.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

upgrades en rc-scripts

Brian Harring begint een aardige discussie met de naieve vraag: “Uit nieuwsgieringheid, heeft er iemand wel eens nagedacht over een geautomatiseerde methode of manier om het restarten van rc-scripts na een upgrade/re-emerge van een package mogelijk te maken?”

Bugzilla is er niet alleen voor bugs [herinnering]

Misschien is de naam slecht, misschien is de documentatie niet duidelijk genoeg, maar Gentoo Bugzilla is er niet alleen voor bugs, maar ook voor functionaliteits-verzoeken en andere zaken. Michael Cummings vraagt zelfs om verslagen van werkende packages in ~ARCH, zodat het makkelijker voor ontwikkelaars is om te zien of er bevindingen zijn. Uiteraard moet hier geen misbruik van gemaakt gaan worden!

3.  Gentoo Internationaal

Duitsland: Nationale Gebruikers-Bijeenkomst in Augustus

De Duitse forummoderator slick organiseert momenteel een nationale gebruikers-bijeenkomst gedurende het weekend van 13 en 14 augustus. Momenteel is een camping vlakbij een herberg in het lieflijke dorp Wissen in de streek genaamd Westerwald (tussen Keulen en Frankfurt/Main) gepland. Potentiele bezoekers van deze bijeenkomst worden verzocht om zich te registreren op een speciale website, opgezet door slick voor deze gebeurtenis.

Het idee hierachter is dat er veel mensen in de redelijk grote Duitse gemeenschap zijn die elkaar dagelijks ontmoeten op IRC of de forums, waarschijnlijk elkaar ontmoet hebben op een lokale Gentoo Gebruikers Bijeenkomst of op een beurs ergens in Duitsland. Maar vaak was er te weinig tijd voor een langer gesprek om elkaar beter te leren kennen.

4.  Gentoo in de pers

Intel's virtualization tests met Gentoo als basis

In NewsForge's Ottawa Linux Symposium dagboek werd een toespraak geplaatst van Intel’s architect Gordon McFadden. Deze toespraak ging over de virtualization testsetup. Hij gebruikte Gentoo met een 2.6.11-kernel en XFS bestandssysteem als basis voor een User-Mode-Linux server. Hij had gekozen voor Gentoo vanwege filosofische redenen, daarnaast was hij gewoon nieuwsgierig naar Gentoo omdat hij deze distributie nog nooit gebruikt had.

5.  Tips en Trucs

Gebruik van vim als Man-page en Info browser

Man-pages en Info zijn goede bronnen voor extra informatie over een programma. Man-pages worden normaal weergegeven met less en voor Info gebruik je de info-browser. Vooral de info-browser voelt nogal vreemd aan als je geen emacs-gebruiker bent. In de Tips en Trucs van deze week laten we je zien hoe je vim kan gebruiken als Man-page en Info browser.

Om te beginnen moeten we een pakket installeren voor de Info browser in vim. De Man-page browser is al standaard meegeleverd, maar heeft een aanpassing in de configuratie nodig voor vim:

Code Listing 5.1: app-vim/info installeren

# emerge app-vim/info
   

Code Listing 5.2: vim voor Man configureren

# echo "runtime ftplugin/man.vim" >> ~/.vimrc
   

Hierna zullen we bash-functies gebruiken om vim te starten en gebruik maken van aliassen voor man en info. Verander hiervoor je ~/.bashrc:

Code Listing 5.3: man- and info-functies maken

function viminfo () { vim -R -c "Info $1 $2" -c "bdelete 1"; }
alias info=viminfo
function vimman () { vim -R -c "Man $1 $2" -c "bdelete 1"; }
alias man=vimman
   

Het gebruik van aliassen heeft als voordeel dat je \man en \info nog gewoon kan gebruiken.

Binnen vim's Man-page browser kan je CTRL-] gebruiken om de man-page te starten voor het woord dat onder de cursor zit, en CTRL-T om terug te springen. Meer informatie is beschikbaar met :help Man. Er zijn meer toetsencombinaties voor de Info browser. Een korte uitleg kan getoond worden met H als je een Info-file weergeeft.

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

 • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

 • Nieuwe ontwikkelaar: Bjarke Istrup Pedersen (Gurligebis) (bugday)

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binne het Gentoo Linux project van rol veranderd:

 • Geen deze week

7.  Gentoo veiligheid

Mozilla Thunderbird: Meerdere kwetsbaarheden

Meerdere kwetsbaarheden in Mozilla Thunderbird maken aanvallen mogelijk, varierend van het uitvoeren van scriptcode met verhoogde privileges tot het lekken van informatie.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

MediaWiki: Cross-site scripting kwetsbaarheid

MediaWiki is kwetsbaar voor een cross-site scripting aanval dat kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige JavaScript code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

zlib: Buffer overflow

zlib is kwetsbaar voor een buffer overflow, die zou kunnen leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Shorewall: Beveiling omzeilen

A vulnerability in Shorewall allows clients authenticated by MAC address filtering to bypass all other security rules. Een kwetsbaarheid in Shorewall laat gebruikers geauthoriseerd via MAC adres filters toe alle andere beveiligingsregels te omzeilen.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 16 juli 2005 en 23 juli 2005, leidde de activiteit op de site tot:

 • 811 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 426 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
 • 29 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8200 huidige openstaande bugs zijn er 106 gemarkeerd als 'blocker', 193 als 'critical' en 553 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated July 25, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 25 juli 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Auteur

Lars Weiler
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Roderick Goessen
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.