Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 5 september, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Gentoo ontwikkelaarsbestuur gekozen

Afgelopen woensdag sloot de verkiezing, die alleen voor Gentoo ontwikkelaars was, van het nieuw gevormde Gentoo Bestuur. Het Bestuur zal gaan bestaan uit zeven ontwikkelaars, gekozen uit een groep van 25 kandidaten op het stemformulier. De taak van het Bestuur zal zijn om de samenwerking van de subprojecten binnen Gentoo te ondersteunen. Het Bestuur zal verontwoordelijkheid hebben voor het maken van beslissingen die op de gehele distributie betrekking hebben, en die het project stappen voorwaarts helpen. Deze verkiezing volgde de Gentoo Metastructure verkiezing, die eerder dit jaar Grant Goodyear's voorstel voor een hervorming van Gentoo's project management koos, daarbij rekening houdend met de verbeteringen van Ciaran McCreesh.

De opkomst van de stemmers was "niet slecht" volgens de verkiezingsfunctionarissen, met 148 actieve Gentoo ontwikkelaars, die de volgende zeven raadsleden kozen:

Felicitaties aan allen die gekozen zijn voor de nieuwe rol (waarmee trouwens collectief contact kan worden opgenomen via "council@gentoo.org"), en heel veel dank aan de andere genomineerden en iedereen die heeft gestemd.

Ondersteuning voor gelijktijdig PHP4/PHP5 in Gentoo

De PHP groep is blij aan te kondigen, dat het nieuwe pakketten aan Portage heeft toegevoegd, wat Gentoo in staat stelt tegelijkertijd stabiele PHP4 en PHP5 pakketten aan te bieden op dezelfde machine. Deze pakketten komen uit de succesvolle PHP Overlay. In de kern van deze pakketten zit het nieuwe dev-lang/php pakket (die de huidige dev-php/php, dev-php/php-cgi, en dev-php/mod_php pakketten zal vervangen), en de nieuwe dev-php4 en dev-php5 categoriën, die ons in staat stellen om support, PHP extensies en frameworks aan te bieden die specifiek zijn voor beide versies van PHP.

Deze veranderingen geven ons ook een goede uitgangspositie voor de volgende grote uitgave van PHP (mogelijk PHP-6 genaamd), die momenteel door ontwikkelaars wordt gebrouwen. We hopen deze pakketten op donderdag 8 september (op architecturen die de PHP groep ondersteund) naar ~arch te zetten, als onderdeel van onze migratieplannen. Als je enige problemen hebt met de pakketten, maak dan een bug aan in Bugzilla, zoals gewoonlijk.

We proberen de oude dev-php/php-4* pakketten e.d. op 8 January 2006 te verwijderen; ondersteuning voor de problemen die niet met veiligheid hebben te maken zullen drie maanden eerder, op 8 October 2005, gestopt worden. De oudere dev-php/php-5* pakketten e.d. zijn vandaag verwijderd; iedereen die deze pakketten nog gebruikt zou moeten overgaan naar het nieuwe dev-lang/php pakket.

Ondersteuning voor andere architecturen zal volgen als de andere teams het aankunnen; je kan de voortgang volgen in een metabug, opgezet voor dit doeleinde, en om de arch teams te helpen de stabiliteit te onderzoeken van deze pakketten. De PHP Overlay zal de plaats blijven waar de PHP groep het meeste van zijn ontwikkeling en testen zal doen. Je zal meer pakketten in de Overlay vinden dan in Portage, en nieuwe versies van pakketten zullen eerst in Overlay getest worden.

Gentoo Forums TOR weigeringsbeleid verzacht

Zoals eerder gerapporteerd, werden TOR gebruikers geweigerd op de Gentoo Forums. Met dank aan reacties vanuit de TOR gebruikersgemeenschap, heeft het hoofd van de Forums infrastructuur, Tom Knight, het TOR beleid aangepast om read-only toegang te verlenen tot de Forums. Alle TOR gebruikers kunnen nu de Forums weer bekijken zonder instellingen te hoeven veranderen. TOR gebruikers die berichten willen plaatsen op de forums, zullen het volgende moeten toevoegen aan hun exit policy:

Code Listing 1.1: Weigering Forums - TOR exit policy

ExitPolicy reject 140.211.166.170:80,reject 140.211.166.170:443

Als je een TOR foutmelding krijgt als je een bericht probeert te plaatsen op de Gentoo Forums en je gebruikt geen TOR, stuur dan een email naar de Forum beheerders inclusief het IP dat is geblokkeerd.

2.  Ontwikkelaar van de week

"Aight, I put on my robe and wizard hat." -- Mike Doty (KingTaco)


Figure 2.1: Mike Doty ook bekend als KingTaco

Fig. 1: kingtaco

Mike Doty, beter bekend als KingTaco voor de meesten, is het strategisch hoofd van AMD64, draagt bij aan relaties/recrutering van ontwikkelaars en is deeltijd lid van het infrastructuur team (voor torrents en als aanspreekpunt voor twee hosting faciliteiten). Zijn rol in Gentoo is, in zijn eigen woorden: "zorgen voor lange termijn doelen voor het AMD64 team, als mede zorgdragen dat hun inspanningen juist daar gebeuren waar dat het meeste nodig is". Mike's activiteiten voor het ontwikkelaars relatie project dekken accountbeheer voor nieuwe ontwikkelaars, recrutering en hij zit in het "devrel panel als rechter. Hij treedt ook op als contact voor de hosting aangeboden door de Loyola Universiteit in Chicago en Tavros Technology Services, die beiden bandbreedte en apparatuur beschikbaar stellen aan Gentoo.

Het grootste wat Mike tot nu toe bereikt heeft, in termen van PR, is het ArchTester project, dat startte als een experiment om te helpen met power users meer betrokken te krijgen bij Gentoo. Het kreeg al snel brede publieke aandacht en bracht verscheidene nieuwe ontwikkelaars naar het AMD64 team.

"Geloof het of niet niet, maar ik ben van de Loyola University in Chicago getrapt omdat ik niet aanwezig was tijdens colleges," zegt Mike, die nu werkt voor Tavros Technology Services als consultant. Maar hij heeft niet alle banden met de universiteit compleet verbroken, omdat hij samenwerkt met een onderzoeksgroep aan Loyola bij het doen van onderzoek naar cluster- en grid computing. Mike experimenteert daar met complexe topologien, gebruikmakend van hardware basisonderdelen, hoofdzakelijk verbonden via ieee1394a ("firewire"). Op dit moment werkt het op een 8-node AMD64 cluster met een cubus topologie, maar dat zou binnenkort wel eens uitgebreid kunnen worden naar 64 nodes - en uiteraard draait op elke node Gentoo! "Buiten werk, onderzoek en Gentoo, dan vind ik soms nog tijd om met mijn katten te spelen en om naar South Park te kijken."

Voordat hij werd ondergedompeld in de Gentoo ervaring was Mike een programmeur en admin voor StrangeMUD, maar tegenwoordig is zijn tijd meestal verdeeld tussen werk en Gentoo. De hardware die hij thuis heeft vereist ook enige aandacht: een AMD Athlon64 3000+ 1280MB RAM met twee beeldschermen dient als hoofdontwikkelsysteem, een andere AMD AthlonXP 1800+ 768MB RAM dient als file/web/VoIP server en secundaire router. Deze twee worden gezelschap gehouden door een oude, robuste Intel PII 350 256MB RAM (zijn primaire router), een VIA C3/800 ITX 384MB RAM die bedoeld is om de nieuwe web/email server te worden, en twee Intel PIII 600 laptops, een voor tijdens het reizen en een als testomgeving voor andere distributies. Mike's favoriete window manager is xfce4, aangevuld met zijn keuze aan applicaties: Emacs, Firefox, Thunderbird, beep-media-player, xchat, xterm en gxine.

3.  Gehoord in de gemeenschap

Webforums

Gentoo evenementen wereldwijd

De forums hebben een speciale plaats gehad met "Gentoo Chat" om te proberen Gentoo evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Het wordt continu bijgehouden, als je een evenement weet, waar de gemeenschap van zou moeten weten, dan hoef je alleen maar een persoonlijk bericht te sturen aan de Forum moderatoren.

gentoo-dev

x86 arch team

Wat begon als een voorstel om x86 en amd64 onder één keyword te delen, zorgde voor een lange en verhitte discussie die samengevat werd door Chris White in een aparte discussie, wat uiteindelijk omgezet werd naar een ander voorstel: het creëeren van een x86 arch team dat zich zou moeten richten op Quality Assurance en x86-specifieke problemen.

4.  Gentoo internationaal

Japan: Gentoo kraam en conferentiedeelname op OSC 2005


Figure 4.1: Router, firewall, web server: The OpenBlockS, tentoongesteld bij de Gentoo kraam

Fig. 1: OpenBlockS

De jaarlijkse Open Source Conference in Tokyo staat voor dit jaar gepland op 17 september, en de GentooJP activisten maken zich klaar voor een werkgroep dat een complete 2005.1 stage 3 installatie zal presenteren, em iets van hunzelf zal tonen: de OSC Gentoo kraam wordt geplaatst onder het motto van "Actually, this runs Gentoo, too..." en zal voornamelijk systemen op zakformaat, zoals de OpenBlockS, tonen en een aantal naamloze zelfgemaakte x86 PC's en ander hardware. Boeken over Gentoo zullen verkocht worden en CD's van de 2005.1 uitgave zullen natuurlijk uitgedeeld worden aan bezoekers. Als je in Tokyo bent op 17 september, mis dit evenement dan niet.

5.  Gentoo in de pers

Linux User & developer (september 2005)

In hun huidige uitgave heeft het Britse Linux User & Developer magazine een enthousiaste review gepubliceerd van Genesi's Open Desktop Workstation met Gentoo Linux voor PPC voorgeïnstalleerd (wat aangeschaft kan worden via Gentoo's leverancierspagina, waarbij van elke verkoop, tien procent naar de Gentoo Stichting gaat). Het artikel geeft de hoogste waardering aan de "krachtige doch niet dure PowerPC workstation, puur gericht op de Linux markt", noemt Gentoo en het handje vol andere Linux/PPC distributies die voorgeïnstalleerd worden op de ODW "robuust en eigenlijk identiek aan hun tegenhangers van Intel", alhoewel één van de minpunten naast de vele pluspunten in het review is, dat "PowerPC Linux nog steeds achterblijft bij x86 Linnux in term van populariteit", en concludeert dat - ten minste voor PPC ontwikkelaars - "het moeilijk is om de Open Desktop Workstation als iets anders te zien dan perfect." Het magazine is alleen beschikbaar voor leden, maar Gentoo sponsor Genesi heeft toestemming om het te herdrukken, en het complete artikel kan gedownload worden van hun website.

6.  Tips en Trucs

Zoeken naar kernel eigenschappen

Als je niet kan vinden wat je zoekt in de kernel, dan is er een minimale zoekfunctie d.m.v. de "/" (slash) toets. Gewoon

Code Listing 6.1: make menuconfig

# make menuconfig op de slash toets drukken, en dan je zoekterm

en probeer het eerst uit met iets makkelijks, zoals DMA.

7.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Edgar Hucek (gimli) - Xbox
  • Stefaan De Roeck (stefaan) - OpenAFS filesystem
  • Marco Morales (soulse) - netmon herd

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

8.  Gentoo veiligheid

lm_sensors: Onveilige tijdelijke bestandsaanmaak

lm_sensors is kwetsbaar voor linking aanvallen, dit kan ertoe leiden dat lokale gebruikers willekeurige bestanden kunnen overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

phpGroupWare: Meerdere kwetsbaarheden

phpGroupware is kwetsbaar voor meerdere gevallen die variëren van het bekend worden van gevoelige informatie tot het potentieel uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

phpWebSite: Draaien van willeurige commando's via XML-RPC en SQL injectie

phpWebsite is kwetsbaar voor meerdere gevallen van het draaien van het uitvoeren van willekeurige code en SQL injecties.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

pam_ldap: Authenticatie omzeilkwetsbaarheid

pam_ldap bevat een kwetsbaarheid dat een aanvaller van buitenaf de mogelijkheid geeft om toegang te krijgen tot het systeem.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

MPlayer: Heap overflow in ad_pcm.c

Een heap overflow in Mplayer kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Gnumeric: Heap overflow in de meegeleverde PCRE library

Gnumeric is kwetsbaar voor een heap overflow, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

9.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 28 augustus 2005 en 04 september 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 753 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 393 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 36 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8169 huidige openstaande bugs zijn er 97 gemarkeerd als 'blocker', 197 als 'critical' en 536 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

10.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

11.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

12.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated September 5, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 5 September 2005.

Ulrich Plate
Editor

Aron Griffis
Auteur

Stuart Herbert
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

Curtis Napier
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.