Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 3 oktober, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Python upgrade naar 2.4

Python 2.4 zal deze komende zaterdag, 8 oktober 2005, stabiel gemaakt worden. Andere architecturen zullen waarschijnlijk snel daarna volgen. Een pagina met de details van de nieuwe eigenschappen en veranderingen in Python 2.4 is beschikbaar op de Python project website.

Important: Alle Gentoo gebruikers die naar Python 2.4 updaten moeten python-updater uitvoeren.

Gentoo/ALT herzien

Het alternatieve platform project van Gentoo doet een nieuwe poging om uit de onbekendheid te geraken, en terug onder de aandacht te komen wat eerder al het geval was vanwege de interessante diversiteit die het vertegenwoordigt. Een bijkomst deze week, van de twee hoofdstromingen binnen het Gentoo/ALT project herverdeelde de taken en haalde wat verse ideëen op om de processen wat te versnellen binnen Gentoo/BSD, de geavanceerde port van Gentoo naar een non-Linux kernel en non-GNU gebruikersland, en binnen het MacOSX project, wat vol was van de inactiviteit, gebrek aan testers en een laag aantal gemotiveerde ontwikkelaars.

Drijvende kracht achter de wederopstanding van het Gentoo/ALT project is Diego Pettenò -- en hij neemt de leidersrol van Pieter van den Abeele over. Zijn eigen achtergrond is Gentoo/BSD, maar "alternatieve platformen" omvat meer dan alleen de BSD's, en de twee huidige subprojecten zijn zich zeker van bewust van het feit dat veel van hun problemen gedeeld worden door beide platformen en operatiesystemen. Functies platform-onafhankelijk maken in Portage is essentieel voor zowel BSD als MacOSX, en er is zelfs ruimte voor meer subprojecten; zo is het MacOSX team momenteel bezig om ook Darwin activiteiten af te handelen, die uiteindelijk zullen moeten worden hergegroepeerd, en Gentoo op OpenSolaris is nog een andere kandidaat voor het uitbreiden van de scope van het project.

Stephen Bennett behoudt zijn rol als hoofdontwikkelaar van het BSD subproject, en Fabian Groffen is akkoord gegaan met een voorlopig leiderschap van de MacOSX ontwikkeling.

Italiaanse vertalers nodig

Het documentatie vertaalteam is op zoek naar meer hulp, voornamelijk voor de nieuwe gidsen, maar ook om de bestaande gidsen te updaten. Als je je wilt aansluiten bij het team, neem dan zo snel mogelijk contact op met Stefano Rossi of Marco Mascherpa.

2.  Gentoo internationaal

Japan: Kansai open-source conferentie

Osaka's Sansokan is deze keer voor het jaarlijkse open-source festival in Osaka, de plaats van samenkomst, op 28 en 29 oktober. Gentoo zal op de tweede dag van de conferentie uitgestald staan met een kraam, georganiseerd door de Japanse Gentoo gemeenschap. Als je zou willen helpen bij de conferentie, neem dan voor dinsdag contact op met Takuto Matsuu.

Japan: PacSec/core05 conferentie

Gentoo's Andrea Barisani zal één van de sprekers zijn op de derde jaarlijkse PacSec (van "Pacific Security") conferentie in Tokyo, 15 en 16 november 2005. Andrea's verhaal zal gaan over "een modern op LDAP gebaseerd security framework bouwen" en zal ongetwijfeld een aantal overeenkomsten tonen met zijn presentatie tijdens de Gentoo ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Registreren voor dit evenement in de Aoyama Diamond Hall (aan Omotesando in de Shibuya wijk van Tokyo) is 90.000 JPY, als je voor 15 oktober registreert.

3.  Gentoo in de pers

MacDevCenter (30 september 2005)

Schrijvend over "Het installeren van Fink op Mac OS X", denkt MacDevCenter auteur Koen Vervloesem met liefde terug aan het Metapkg initiatief, een samenwerkingsverband om pakketten voor compilatie in Mac OS X te verstrekken. Hij geeft toe dat er tussen de Fink, Opendarwin en Gentoo projecten op het punt van actieve ontwikkeling weinig actie is, maar "dat betekent niet dat Metapkg verleden tijd is. Ontwikkelaars van Gentoo, Fink en Opendarwin bezoeken vaak elkaars chatrooms en werken dagelijks samen. De kracht van Metapkg ligt vooral in het handvest dat de verschillende partners getekend hebben." Alhoewel Gentoo voor Mac OS X het tot nu toe niet voor elkaar gekregen heeft een grote schare fans te ontwikkelen, wijt Vervloesem dit aan het gebrek van het testen van de pakketten.

Houston Chronicle, KLTV en anderen (28/29 september 2005)

Orkaan Rita is er totaal niet in geslaagd indruk te maken op de Gentoo pinguins van Moody Gardens, d.w.z. de dierentuin van Galveston. De plaatselijke pers doet met groot genoegen verslag over een paartje Antartische loopvogels die er blijkbaar in geslaagd zijn het eerste Gentoo ei in Galvestonse gevangenschap ooit te leggen en door te gaan met broeden te midden van het rondvliegende puin. Terwijl de Houston Chronicle deze "triomf voor de dierentuin" viert en een voorspelling doet over het uitkomen van het ei in nette biologische terminologie, vinden anderen minder accurate maar zeker meer verlichte woorden: "Er wordt een pluizig kuikentje verwacht" -- althans volgens de plaatselijke TV zender KLTV -- "en het komt uit op Halloween." Wij brengen dan inderdaad wel vaker wat uit, echt waar.

4.  Tips en trucs

Heb je ooit de kriebels gehad om eens een experimenteel bestandssysteem uit te proberen, maar had je geen zin om je complete systeem daarvoor op het spel te zetten? Dan heeft deze discussie op het Gentoo Forum een suggestie die het hem moet doen: test het op een aparte partitie voor /usr/portage -- als er iets mis gaat, dan is alles wat je moet doen herformatteren van /usr/portage en een emerge --sync om alles weer in de oude staat te brengen.

5.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Diego Pettenò (flameeyes) - nieuw hoofd voor Gentoo op alternatieve platforms

6.  Gentoo Veiligheid

Qt: Buffer overflow in de bijgeleverde zlib bibliotheek

Qt is kwetsbaar voor een buffer overflow, dat zou kunnen leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

PHP: Kwetsbaarheden in bijgeleverde PCRE en XML-RPC bibliotheken

PHP maakt gebruik van een aangetaste PCRE bibliotheek en wordt geleverd met een aangetaste XML-RPC bibliotheek en is daarom mogelijk kwetsbaar voor het op afstand uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

AbiWord: RTF import stack-baseerde buffer overflow

AbiWord is kwetsbaar voor een stack-gebaseerde buffer overflow gedurende het importeren van een RTF, wat het kwetsbaar maakt voor uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Hylafax: Onveilig aanmaken van tijdelijke bestanden in xferfaxstats script

Hylafax is kwetsbaar voor linking aanvallen, wat het mogelijk maakt dat een lokale gebruiker willekeurige bestanden zou kunnen overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 25 september en 02 oktober 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 702 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 353 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 39 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8426 huidige openstaande bugs zijn er 106 gemarkeerd als 'blocker', 188 als 'critical' en 556 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

8.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

9.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

10.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated October 3, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 3 oktober 2005.

Ulrich Plate
Editor

Bryan Østergaard
Auteur

George Prowse
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.