Gentoo Logo

Disclaimer : This document is not valid and is not maintained anymore.


Gentoo 1.4 Opgraderingsvejledning

Indhold:

1.  Før du starter

Vær forberedt

Som med enhver større opgradering til kernen af dit Gentoo system er der altid muligheder for at uforudsete problemer kan opstå. Det er altid klogt at tage backup af alle vigtige data før man begynder denne proces. Hvis muligt, så prøv at afsæt et stort tidsrum til denne opgradering, så du ikke vil føle dig tidspresset. Alt software på din maskine vil være nødt til at blive genkompileret.

Andre muligheder

Dette er ikke den eneste måde at opgradere dit system på. Du kan installere et nyt 1.4 system på en separat partition og genbruge noget af din system konfiguration i stedet. Denne metode har også den fordel, at du altid kan gå tilbage til dit gamle system i mellemtiden, som en backup. Du kan også beslutte simpelthen ikke at opgradere dit system. Hvis du beslutter, at du vil opgradere i stedet, så læs videre.

Generelle notater

Hvorend kodelistningerne foreslår dig at køre emerge kommandoen, er det altid en god ide at lave en testkørsel af kommandoen ved at bruge -p eller --pretend mulighederne, for at være sikker på at kommandoen gør hvad du forventer at den gør.

2.  Opgradering "in place"

At få Portage så opdateret som muligt

Noget af syntaksen i nye ebuilds er ulæsbar fra ældre versioner af Portage. Hvis du ikke har mindst Portage 2.0.44, skal du prøve at opgradere Portage.

Kode oversigt 2.1: At opdatere Portage

# emerge --sync
# emerge -u portage

Bemærk: Hvis den Portage version er meget gammel, kan du møde denne fejlmeddelelse indeholdende sætningen "unscriptable object". Læs og følg instruktionerne i /usr/portage/sys-apps/portage/files/README.RESCUE. Din Portage installation skulle nu være nuværende.

Forberede GCC til flere versioner på samme system

Du vil komme til at installere en nyere version af GCC under denne opgradering. Versioner af GCC, som er ældre end 2.95.3-r8, er ikke designet til at have flere versioner af GCC installeret. Du må derfor opgradere GCC til mindst version 2.95.3-r8. Dette vil også have den fordelagtige bivirkning at installere gcc-config-pakken på dit system, som kan bruges til at skifte frem og tilbage mellem forskellige installerede versioner af GCC.

Kode oversigt 2.2: At opdatere GCC

# emerge -u gcc

Du kan nu tjekke om gcc-config virker korrekt:

Kode oversigt 2.3: At verificere GCC profil

# gcc-config --get-current-profile

Dette skulle gerne returnere i686-pc-linux-gnu-2.95.3 på de fleste x86 systemer. På ældre systemer returnerer den måske i586-pc-linux-gnu-2.95.3.

Installering af GCC 3

Nu kan du installere en nyere version af GCC uden af beskadige din nuværende kompilere. Kig i /usr/portage/sys-devel/gcc efter en version af GCC ebuilden, som er mindst 3.2.1-r6. Vælg den højeste version som er markeret "stable" for din arkitektur. For at se om en ebuild er regnet for at være stabil for din arkitektur, kig efter KEYWORDS linien i ebuild filen. Hvis den har din arkitektur listet uden et ~ foran sig, er den betragtet stabil. Hvis vi antager at 3.2.2 er den mest nye stabile version, så skal vi først fjerne glibc afhængigheden fra gcc

Editer /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild og søg efter den line der indeholder DEPEND. Fjern glibc afhængigheden og gem ebuilden.

Kode oversigt 2.4: At editere gcc-3.2.2.ebuild

# vim /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild

Installer nu den nyeste version af GCC på dit system:

Kode oversigt 2.5: Installer den nyeste GCC

# USE="-java" emerge /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild

Skifte profiler

Nu skal du ændre to sæt profiler: din gcc-config profil og din Portage profil.

Kode oversigt 2.6: At skifte Portage profil

# cd /etc
# rm make.profile
(Erstat "x86" med din arkitektur)
# ln -s ../usr/portage/profiles/default-x86-1.4 make.profile

Kode oversigt 2.7: At skifte GCC profil

(Notér den version du lige installerede, brug den nedenunder)
# gcc-config --list-profiles
(Erstat med versionen du noterede ovenover)
# gcc-config i686-pc-linux-gnu-3.2.2 

Genkompilering af toolchain

Nu skal du genkompilere din toolchain, der udgør kernen i dit system, med din nye kompiler. Hvis du fortsætter i den samme shell, er du nødt til at køre source /etc/profile da gcc-config bad dig om det. Derefter emerger du glibc og binutils med din nye kompiler:

Kode oversigt 2.8: At bygge toolchain igen

# emerge glibc binutils

Advarsel: Det er højest sandsynligt at du vil opgradere glibc fra en 2.2 eller ældre version til 2.3. Lad være med at nedgradere glibc bagefter. Al software som du har kompilet mod glibc 2.3 vil ophøre med at virke, og dette kan gøre dit system ubrugeligt.

Genkompilér alting med din nye kompiler

Nu skal du genkompilere alting på dit system med din nye kompiler:

Kode oversigt 2.9: At bygge hele systemet igen

# emerge -e world

Bemærk: Hvis denne kommando fejler på et hvilket som helst tidspunkt på grund af fejl, kan du bruge emerge --resume til at fortsætte processen hvor du slap. Dette kræver Portage 2.0.47 eller nyere.Udskriv

Opdateret 2. juli 2005

The original version of this document was last updated July 24, 2012

Opsummering: En metode til at opgradere ældre Gentoo installationer til Gentoo 1.4

Robert Coie
Forfatter

Jon Portnoy
Redaktør

Bjarke Istrup Pedersen
Oversætter

Arne Mejlholm
Korrektur

Jesper Brodersen
Korrektur

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.