Gentoo Logo

Gentoo-käsikirja 2006.0 Linux-PPC:lle

Sisällysluettelo:

 • Gentoon asentaminen
  Tässä osassa kerrotaan kuinka Gentoo-järjestelmä asennetaan. Kappaleita tästä on vielä kääntämättä. Ne tunnistaa allaolevasta vaikkapa englanninkielisestä kappaleennimestä ja -kuvauksesta.
  1. Gentoo Linuxin asentamisesta
   Tässä kappaleessa esitellään dokumentissa käytetyt asennusmenetelmät.
  2. Choosing the Right Installation Medium
   You can install Gentoo in many ways. This chapter explains how to install Gentoo using the minimal asennus-CD although installation through the Universal asennus-CD is possible as well.
  3. Verkon asetusten tekeminen
   Verkkoasetukset on tehtävä, jos halutaan hakea ohjelmien tuoreimpien versioiden lähteet asennettaessa.
  4. Preparing the Disks
   To be able to install Gentoo, you must create the necessary partitions. This chapter describes how to partition a disk for future usage.
  5. Gentoon asennustietojen asentaminen
   Gentoon asennus toimii niinkutsuttujen stage-tiedostojen avulla. Tässä kappaleessa tarkastelemme kuinka stage-tiedosto puretaan ja Portagen asetukset säädetään kohdilleen.
  6. Gentoojärjestelmän perustan asentaminen
   Riippumatta stagesta jota käytetään, lopputuloksen saat järjestelmän perustan käytettäväksesi. Tässä kappaleessa saatetaan asennus siihen tilaan.
  7. Configuring the Kernel
   The Linux kernel is the core of every distribution. This chapter explains how to configure your kernel.
  8. Järjestelmän asetusten tekeminen
   Joitain asetuksia täytyy muokata. Tässä kappaleessa luodaan yleiskatsaus asennustiedostojen muokkaamiseen.
  9. Tarvittavien järjestelmätyökalujen asentaminen
   Kuten aiemmin mainittiin, Gentoon idea on valinnanvarassa. Tässä kappaleessa opitaan valitsemaan ja asentamaan joitain tärkeitä työkaluohjelmia.
  10. Configuring the Bootloader
   Several bootloaders exist. Each one of them has its own way of configuration. In this chapter we'll describe all possibilities for you and step you through the process of configuring a bootloader to your needs.
  11. Gentoo-asennuksen viimeistely
   Melkein valmista, enää tarvitaan yksi tai useampi käyttäjätunnus järjestelmään ja voidaan uudelleenkäynnistää Gentoo-järjestelmään.
  12. Minne seuraavaksi?
   Nyt meillä on valmis Gentoo-järjestelmä, mitä teemme sitten?
 • Gentoon käyttäminen
  Tässä osassa kerrotaan kuinka Gentoota käytetään: asennetaan ohjelmistoja, muutetaan muuttujia, vaihdetaan portagen käyttäytymistä ja niin edelleen.
  1. Johdanto Portageen
   Tässä kappaleessa kerrotaan ohjelmistonhallinnasta muutamia yksinkertaisia juttuja, jotka kaikkien käyttäjien tulisi tietää.
  2. USE-asetukset
   Use-asetukset ovat erittäin tärkeä osa Gentoota. Tässä kappaleessa opit käyttämään USE-asetuksia ja ymmärtämään niiden vuorovaikutus järjestelmään.
  3. Portagen ominaisuudet
   Tässä kappaleessa kerrotaan Portagen mahdollisuuksista, kuten rinnakkaisjärjestelmien käytöstä kääntämiseen, ccachen käytöstä ja sen sellaisesta.
  4. Initskriptit
   Gentoo käyttää erityistä initscript-muotoa, joka tukee esimerkiksi riippuvuuksia ja virtuaalisia initskriptejä. Tämä kappale kertoo kaiken näistä toiminnallisuuksista ja selittää miten käyttää tällaisia komentojonotiedostoja.
  5. Ympäristömuuttujat
   Gentoossa ympäristömuuttujia voidaan helposti hallita. Tässä kappaleessa kerrotaan miten se tehdään ja kuvataan yleisimmin käytetyt muuttujat.
 • Portagen käyttö
  Tässä osassa kerrotaan kuinka Portage, Gentoon ohjelmiston hallinta toimii.
  1. Tiedosto ja hakemistot
   Tässä kappaleessa kerrotaan tarkemmin, missä Portage säilyttää tiedostojaan ja muuta dataansa.
  2. Asetusten säätäminen muuttujilla
   Portage on täysin mukautettavissa erilaisten asetusmuuttujien avulla. Näitä voi hallita joko asetustiedostojen tai ympäristömuuttujien kautta.
  3. Ohjelmistohaarojen sekoittaminen
   Gentoon tarjoamista ohjelmista on saatavilla useita versioita stabiilisuuden ja arkkitehtuurin mukaan luokiteltuna. Tässä kappaleessa kerrotaan, kuinka näitä versioita säädetään, ja kuinka voidaan ohittaa versiotiedot tapauskohtaisesti.
  4. Muut Portagen työkalut
   Portageen liittyy muutamia työkaluja, jotka helpottavat Gentoon käyttämistä. Tässä kappaleessa kerrotaan, kuinka voit parantaa elämääsi dispatch-confilla ja vastaavilla työkaluilla.
  5. Portagepuun mukauttaminen ja ohitus
   Tässä kappaleessa kerrotaan muutamia vihjeitä, kuinka voit käyttää omaa ohjelmistohakemistoasi virallisen Portagepuun ohella, kuinka voit synkronisoida puusta vain ne luokat jotka haluat, kuinka voit injektoida paketteja ja niin edelleen.
 • Gentoon verkkoasetukset
  Kattava opas verkkoasetusten tekoon Gentoo-järjestelmässä.
  1. Aloittaminen
   Tässä kappalseesa kerrotaan miten verkon saa nopeasti käyttöön yleisimmissä tapauksissa.
  2. Erikoisasetukset
   Tässä kappaleessa kerrotaan miten asetukset toimivat. Tämä kannattaa lukea ennen kuin käy modulaaristen verkkoasetusten kimppuun.
  3. Modulaariset verkkoasetukset
   Tässä kappaleessa kerrotaan Gentoon joustavista verkkoasetusmahdollisuuksista, DHCP-asiakasohjelmista, siltauksista, VLANeista ja muista.
  4. Langattomat verkot
   Tässä kappaleessa kerrotaan langattomien verkkojen asettamisen ongelmista.
  5. Lisätoimintojen tekeminen
   Tässä kappaleessa kerrotaan miten tehokäyttäjä voi lisätä omia erikoistoimintojaan verkkoasetuksiinsa.
  6. Verkkojen ylläpito
   Tässä kappaleessa kerrotaan miten kannettavien käyttäjät tai muut verkkoja usein vaihtavat ihmiset voivat asettaa eri verkkoasetuksia.

A. Gentoon asentaminen

1. Gentoo Linuxin asentamisesta

1.a. Johdatus

Tervetuloa!

Ensiksikin tervetuloa Gentoon pariin. Gentoossa on kyse mukauttamisesta ja suorituskyvystä. Tämä tulee Gentoota asennettaessa selväksi useampaankin otteeseen; voit valita miten paljon käännät itse, miten asennat Gentoon, mitä järjestelmälokia käytät, jne.

Gentoo on nopea ja moderni, puhtaasti ja joustavasti suunniteltu metajakelupaketti. Gentoo on rakennettu avoimen ohjelmiston ympärille, eikä se piilota käyttäjältä järjestelmän sisäisiä yksityiskohtia. Gentoon ohjelmistonhallintajärjestelmä Portage on kirjoitettu Pythonilla, joten voit helposti tarkastella ja muokata sen koodia. Gentoon paketointijärjestelmä hyödyntää lähdekoodia (vaikka voit käyttää myös valmiiksi käännettyjä ohjelmistoja), ja voit asettaa Gentoon toimintoja tavan tekstieditorilla. Toisin sanoen Gentoo on täysin avoin järjestelmä.

On erittäin tärkeää, että ymmärrät vaihtoehdot ja valinnat, joiden pohjalta Gentoo toimii. Emme aio pakottaa sinua käyttämään mitään, mikä ei ole tarpeellista. Jos sinusta tuntuu, ettei tämä pidä paikkaansa, voit lähettää vikailmoituksen Gentoon kehittäjille. Ilmoitus tulee tehdä englanniksi.

Kuinka asennus on jäsennelty?

Gentoon asennus voidaan jakaa kymmeneen kohtaan, jotka vastaavat kappaleita kahdesta yhteentoista. Jokainen askel vastaa tiettyä järjestelmän tilaa:

 • Askeleen 1 jälkeen olet sopivassa tilassa asentaaksesi Gentoon.
 • Askeleen 2 jälkeen olet verkossa Gentoon asennusta varten (tämä askel voi olla vapaaehtoinen).
 • Askeleen 3 jälkeen kovalevysi ovat valmiina Gentoon asennusta varten.
 • Askeleen 4 jälkeen asennusympäristö on valmis ja voit edetä chroot-komennolla uuteen ympäristöön.
 • Askeleen 5 jälkeen kaikille Gentoo-asennuksille yhteiset ydinpaketit on asennettu.
 • Askeleen 6 jälkeen olet kääntänyt Linux-ytimen.
 • Askeleen 7 jälkeen olet säätänyt useimmat Gentoon asetustiedostoista kohdilleen.
 • Askeleen 8 jälkeen valitsemasi käynnistyslatain on asennettu.
 • Askeleen 9 jälkeen tarvittavat järjestelmätyökalut (jotka voit valita listasta) on asennettu.
 • Askeleen 10 jälkeen olet uudessa Gentoo-järjestelmässäsi.

Aina kun asennuksessa tarvitsee valita, yritämme parhaamme mukaan selostaa eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Seuraavaksi ohje jatkuu oletusvaihtoehdolla, joka on merkitty sanalla Oletus otsikon edellä. Muut vaihtoehdot merkitään otsikoissa sanalla Vaihtoehto. Huomaa että oletusarvo ei ole välttämättä suositeltu arvo, mutta uskomme, että sen valtaosa käyttäjistä muutenkin valitsisi.

Joitakin osia ei ole pakko tehdä. Sellaiset merkitään sanalla Valinnainen otsikon edellä. Jotkin näistä valittavista osista riippuvat aiemmista tekemistäsi valinnoista, kerromme tästä sekä ennen päätöksentekoa että valinnaisen suorituksen vaiheessa.

Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Gentoon voi asentaa useilla tavoilla. Gentoon voi ladata ja asentaa joltakin Gentoon asennus-CD:ltä (asennuslevyltä), olemassaolevasta järjestelmästä, käynnistävältä CD:ltä kuten Knoppixilta, verkkokäynnistysjärjestelmästä, hätäkäynnistyslevykkeiltä jne.

Tämä dokumentti kertoo asennuksesta asennus-CD:ltä, se on käynnistettävä asennus-CD jossa on toimiva Gentoo-järjestelmä. Asennus-CD:itä on kahta tyyppiä: asentimen Live-CD ja asennus-CD. Live-CD sisältää täyden Gentoo-käyttöympäristön, jolla voi tehdä asentamisen ohella kaikkea muutakin. Live-CD:tä ei kuitenkaan saa kaikille alustoille, joten muissa tapauksissa pitää käyttää asennus-CD:tä.

Tämä asennustapa ei kuitenkaan asenna tuoreimpia paketteja ja järjestelmää. Jos tällainen halutaan, kannattaa katsoa asennusohjeita versioimattomasta Gentoo-käsikirjasta.

Muita lähestymistapoja löydät ohjeesta Alternative Installation Guide. Tarjolla on myös Gentoo Installation Tips & Tricks, joka voi olla hyödyllistä lukea. Jos tämä opas tuntuu liian yksityiskohtaiselta ja monisanaiselta, voi olla parempi katsoa dokumenttilistauksestamme josko saatavilla olisi sopivalle alustalle suunniteltua pika-asennusopasta.

Huomaa: Suomennetussa dokumentaatiossa on käytetty usein englanninkielisiä linkin nimiä viittaamaan suomentamattomiin dokumentteihin.

Sinulla on useita asennusvaihtoehtojakin: voit kääntää koko järjestelmän alusta lähtien tai asentaa valmiiksikäännetyt paketit saadaksesi Gentoon käyttöösi nopeasti. Sen lisäksi on vielä useita väliratkaisuja, joissa et käännä kaikkea vaan vain jonkin osan.

Ongelmia?

Jos törmäät ongelmiin asennuksen (tai asennusdokumentin) kanssa, tarkasta tunnetut virheet Gentoon Release Engineering -projektin sivuilta ja vianseurantajärjestelmästä (dokumentointiin liittyvissä ongelmissa vertaa alkukieliseen versioon käännösvirheiden varalta). Jollei sitä löydy niin ilmoita siitä. Ei kannata pelätä Gentoon kehittäjiä, ne eivät useinkaan syö ihmisiä.

Huomaa, että vaikka tämä ohje on alustaspesifinen, se viittailee muihinkin alustoihin. Tämä johtuu siitä että Gentoo-käsikirjan lähdekoodista valtaosa on yhteistä kaikille (ettei samaa tietoa tarvitse toistaa joka paikassa ja hukata kehitysresursseja turhaan). Yritämme pitää aiheutuneen hämäännyksen mahdollisimman pienenä.

Jos olet epävarma siitä, onko vastaantullut ongelma (joka tulee esille huolimatta siitä, että olet seurannut ohjeita tarkkaan) omaa syytäsi vai ohjelmisto-ongelma (joka on meidän syytämme huolellisesta testauksesta huolimatta), voit vapaasti tulla #gentoo-kanavalle irc.freenode.net-palvelimelle kysymään. Suomalaisen yhteisön ja mahdollisesti kääntäjät tavoittaa kanavalta #gentoo-fi. Tottakai voit ottaa yhteyttä myös muilla keinoilla.

Jos sinulla on kysymyksiä Gentoosta, tarkasta Frequently Asked Questions Gentoon englanninkielisistä dokumenteista. Voit myös tarkastaa VUKK:n Gentoon foorumeilta (ja kysellä suomenkieliseltä foorumilta opastusta). Jos et löydä vastausta kysy IRC-kanavaltamme #gentoo:lta (suomea jutellaan kanavalla #gentoo.fi), irc.freenode.net-palvelimelta.

1.b. Nopea asennus Gentoo Reference Platformin avulla

Mikä on Gentoo Reference Platform?

Gentoo Reference Platform, myöhempänä GRP, on otos valmiiksi käännetyistä paketeista, joita käyttäjät (juuri sinä!) voivat asentaa nopeuttaakseen Gentoon valmistumista. GRP rakentuu kaikista paketeista, jotka ovat pakollisia täysin toiminnallisen Gentoon aikaansaamiseksi. Sen lisäksi, että siinä on mukana järjestelmän perusta asennuksen nopeuttamiseksi, myös kaikki suuremmat ohjelmistot (kuten KDE, X-palvelin, Gnome, OpenOffice, Mozilla,…) löytyvät GRP:stä.

Näitä valmiiksikäännettyjä paketteja ei kuitenkaan ylläpidetä Gentoon tavallisen elinkaaren aikaan. Ne ovat otoksia jokaisen julkaisun ajasta ja mahdollistavat toimivan järjestelmän pystyttämisen lyhyessä ajassa. Voit sen jälkeen päivittää järjestelmääsi taustalla käyttämisen ohella.

Kuinka Portage käsittelee GRP-paketteja?

Portage-puu on kokoelma ebuildeja, tiedostoja, jotka sisältävät tiedot paketeista, kuten niiden kuvauksen, ohjelmiston kotisivun, lähdekoodin verkko-osoitteen, käännösohjeet, riippuvuudet ja niin edelleen. Portagepuu pitää saattaa ajantasalle GRP:n kanssa; ohjelmistoversioiden on oltava samoja ebuildien kanssa.

Tästä syystä, käyttäessäsi GRP-asennusta, sinun täytyy asentaa Portagen vanhempi otos sen sijaan, että synkronisoisit Portagen tuoreimman ohjelmistopuun kanssa. GRP:tä ei voi käyttää jos haluaa suoraan asentaa tuoreimmat versiot paketeista.

Onko GRP:tä saatavilla?

Kaikille alustoille ei tarjota GRP-paketteja. Tämä ei tarkoita, etteikö GRP olisi tuettu kaikilla alustoilla, mutta se tarkoittaa, ettei meillä nyt ole resursseja tehdä ja testata GRP-paketteja.

Version 2006.0 GRP-paketteja on seuraaville alustoille:

 • amd64-arkkitehtuurille (amd64)
 • ppc-arkkitehtuurille (ppc32, ppc64)
 • sparc-arkkitehtuurille (sparc64)
 • x86-arkkitehtuurille (athlon, athlon-xp, athlon-mp, pentium-pro, pentium2, pentium3, pentium4 ja pentium-m) Huomaa: Paketit ovat i686:lle ja löytyvät asentimen CD:ltä.

Jos arkkitehtuurisi (tai aliarkkitehtuurisi) ei ole listassa, et voi käyttää GRP-asennusta tässä versiossa.

Johdanto päättyy tähän, jatkakaamme kohti Universal asennus- tai asennin-CD:n käynnistystä.

2. Choosing the Right Installation Medium

2.a. Hardware Requirements

Introduction

Before we start, we first list what hardware requirements you need to successfully install Gentoo on your box.

Hardware Requirements

Apple NewWorld Machines Power/PowerPC microprocessors (G3, G4, G5) such as iMac, eMac, iBook PowerBook, Xserver, PowerMac
Apple OldWorld machines Apple Machines with an OpenFirmware revision less than 3, such as the Beige G3s, PCI PowerMacs and PCI PowerBooks. PCI based Apple Clones should also be supported.
Genesi's Pegasos Pegasos I/II, Open Desktop Workstation
IBM RS/6000, iSeries, pSeries
Memory At least 64 MB
Diskspace 1.5 GB (excluding swap space)
Swap space At least 256 MB

Be sure to read the Gentoo PPC FAQ for help with some common installation related issues or if you're unsure as to just what's in that PowerPC machine you've got sitting on your desk right now.

2.b. The Gentoo Universal Installation CD

Introduction

Gentoo Linux can be installed using a stage3 tarball file. Such a tarball is an archive that contains a minimal environment from which you can succesfully install Gentoo Linux onto your system.

Installations using a stage1 or stage2 tarball file are not documented in the Gentoo Handbook - please read the Gentoo FAQ on these matters.

Gentoo Universal Installation CD

An Installation CD is a bootable medium which contains a self-sustained Gentoo environment. It allows you to boot Linux from the CD. During the boot process your hardware is detected and the appropriate drivers are loaded. The Gentoo Installation CDs are maintained by Gentoo developers.

There currently are two Installation CDs available:

 • The Universal Installation CD contains everything you need to install Gentoo. It provides stage3 files for common architectures, source code for the extra applications you need to choose from and, of course, the installation instructions for your architecture.
 • The Minimal Installation CD contains only a minimal environment that allows you to boot up and configure your network so you can connect to the Internet. It does not contain any additional files and cannot be used during the current installation approach.

Gentoo also provides a Package CD. This is not an Installation CD but an additional resource that you can exploit during the installation of your Gentoo system. It contains prebuilt packages (also known as the GRP set) that allow you to easily and quickly install additional applications (such as OpenOffice.org, KDE, GNOME, ...) immediately after the Gentoo installation and right before you update your Portage tree.

The use of the Package CD is covered later in this document.

2.c. Download, Burn and Boot the Gentoo Universal Installation CD

Downloading and Burning the Installation CD

You can download the Universal Installation CD (and, if you want to, the Packages CD as well) from one of our mirrors. The Installation CDs are located in the releases/ppc/2006.0/ppc32/installcd directory; the Package CDs are located in the releases/ppc/2006.0/ppc32/packagecd directory.

Inside those directories you'll find ISO-files. Those are full CD images which you can write on a CD-R.

After downloading the file, you can verify its integrity to see if it is corrupted or not:

 • You can check its MD5 checksum and compare it with the MD5 checksum we provide (for instance with the md5sum tool under Linux/Unix or md5sum for Windows). Verifying MD5 checksums with Mac OS X is described in the Gentoo PPC FAQ.
 • You can verify the cryptographic signature that we provide. You need to obtain the public key we use (0x17072058) before you proceed though.

To fetch our public key using the GnuPG application, run the following command:

Koodilistaus 3.1: Obtaining the public key

$ gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys 0x17072058

Now verify the signature:

Koodilistaus 3.2: Verify the cryptographic signature

$ gpg --verify <signature file> <downloaded iso>

To burn the downloaded ISO(s), you have to select raw-burning. How you do this is highly program-dependent. We will discuss cdrecord and K3B here; more information can be found in our Gentoo FAQ.

 • With cdrecord, you simply type cdrecord dev=/dev/hdc <downloaded iso file> (replace /dev/hdc with your CD-RW drive's device path).
 • With K3B, select Tools > CD > Burn Image. Then you can locate your ISO file within the 'Image to Burn' area. Finally click Start.

Default: Booting the Installation CD with Yaboot

On NewWorld machines place the Installation CD in the CD-ROM and reboot the system. When the system-start-bell sounds, simply hold down the 'C' until the CD loads.

After the Installation CD loaded, you will be greeted by a friendly welcome message and a boot: prompt at the bottom of the screen.

We provide one generic kernel, ppc32. This kernel is built with support for multiple CPUs, but it will boot on single processor machines as well.

You can tweak some kernel options at this prompt. The following table lists some of the available boot options you can add:

Boot Option Description
video This option takes one of the following vendor-specific tags: nvidiafb, radeonfb, rivafb, atyfb, aty128 or ofonly. You can follow this tag with the resolution refresh rate and color depth you want to use. For instance, video=radeonfb:1280x1024@75-32 will select the ATI Radeon frame buffer at a resolution of 1280x1024 with a refresh rate of 75Hz and a color depth of 32 bits. If you are uncertain what to choose, and the default doesn't work, video=ofonly will most certainly work.
nol3 Disables level 3 cache on some PowerBooks (needed for at least the 17")
dofirewire Enables support for IEEE1394 (FireWire) devices, like external harddisks.
dopcmcia If you want to use PCMCIA devices during your installation (like PCMCIA network cards) you have to enable this option.

To use the above options, at the boot: prompt, type ppc32 followed by the desired option. In the example below, we'll force the kernel to use the OpenFirmware framebuffer instead of the device specific driver.

Koodilistaus 3.3: Force the use of the OpenFirmware framebuffer

boot: ppc32 video=ofonly

If you don't need to add any options, just hit enter at this prompt, and a complete Gentoo Linux environment will be loaded from the CD. Continue with And When You're Booted....

Alternative: Booting the Installation CD on a Pegasos

On the Pegasos simply insert the CD and at the SmartFirmware boot-prompt type boot cd /boot/menu. This will open a small bootmenu where you can choose between several preconfigured video configs. If you need any special boot options you can append them to the command-line just like with Yaboot above. For example: boot cd /boot/pegasos video=radeonfb:1280x1024@75 mem=256M. The default kernel options (in case something goes wrong and you need it) are preconfigured with console=ttyS0,115200 console=tty0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/image.squashfs cdroot root=/dev/ram0.

Alternative: Booting the Installation CD with BootX

If you have an OldWorld Mac the bootable portion of the livecd can't be used. The most simple solution is to use MacOS 9 or earlier to bootstrap into a Linux environment with a tool called BootX.

First, download BootX and unpack the archive. Copy the the BootX Extension from the unpacked archive into Extensions Folder and the BootX App Control Panel into Control Panels, both of which are located in your MacOS System Folder. Next, create a folder called "Linux Kernels" in your System folder and copy the ppc32 kernel from the CD to this folder. Finally, copy ppc32.igz from the Installation CD boot folder into the MacOS System Folder.

To prepare BootX, start the BootX App Control Panel. First select the Options dialog and check Use Specified RAM Disk and select ppc32.igz from your System Folder. Continue back to the initial screen and ensure that the ramdisk size is at least 32000. Finally, set the kernel arguments as shown below:

Koodilistaus 3.4: BootX kernel arguments

cdroot root=/dev/ram0 init=linuxrc loop=image.squashfs looptype=squashfs console=tty0 

Huomaa: The kernel parameters in the yaboot section above are also applicable here. You can append any of those options to the kernel arguments above.

Check once more to make sure the settings are correct and then save the configuration. This saves typing just in case it doesn't boot or something is missing. Press the Linux button at the top of the window. If everything goes correctly, it should boot into the Installation CD. Continue with And When You're Booted...

And When You're Booted...

You will be greeted by a root ("#") prompt on the current console. You can also switch to other consoles by pressing Alt-F2, Alt-F3 and Alt-F4. Get back to the one you started on by pressing Alt-F1. Due to the keyboard layout, you may need to press Alt-fn-Fx on Apple machines.

If you are installing Gentoo on a system with a non-US keyboard, use loadkeys to load the keymap for your keyboard. To list the available keymaps, execute ls /usr/share/keymaps/i386. On NewWorld machines or the Pegasos do not use the keymaps in ppc or mac as they are for ADB-based OldWorld machines.

Koodilistaus 3.5: Listing available keymaps

(PPC uses x86 keymaps on most systems. The mac/ppc keymaps provided
 on the Installation CD are ADB keymaps and unusable with the Installation CD 
 kernel)
# ls /usr/share/keymaps/i386

Now load the keymap of your choice:

Koodilistaus 3.6: Loading a keymap

# loadkeys be-latin1

Now continue with Extra Hardware Configuration.

Extra Hardware Configuration

When the Installation CD boots, it tries to detect all your hardware devices and loads the appropriate kernel modules to support your hardware. In the vast majority of cases, it does a very good job. However, in some cases, it may not auto-load the kernel modules you need. If the PCI auto-detection missed some of your system's hardware, you will have to load the appropriate kernel modules manually.

In the next example we try to load the airport module. This module supports only the old Airport cards (802.11b). Airport Extreme (802.11g) is not supported on the InstallCD due to restrictions on firmware distribution.

Koodilistaus 3.7: Loading the airport module

# modprobe airport

On older iMacs, sometimes the network card is not detected properly. These use the BMAC driver:

Koodilistaus 3.8: Loading the bmac module

# modprobe bmac

Optional: Tweaking Hard Disk Performance

If you are an advanced user, you might want to tweak the IDE hard disk performance using hdparm. With the -tT options you can test the performance of your disk (execute it several times to get a more precise impression):

Koodilistaus 3.9: Testing disk performance

# hdparm -tT /dev/hda

To tweak, you can use any of the following examples (or experiment yourself) which use /dev/hda as disk (substitute with your disk):

Koodilistaus 3.10: Tweaking hard disk performance

Activate DMA:                    # hdparm -d 1 /dev/hda
Activate DMA + Safe Performance-enhancing Options: # hdparm -d 1 -A 1 -m 16 -u 1 -a 64 /dev/hda

Optional: User Accounts

If you plan on giving other people access to your installation environment or you want to chat using irssi without root privileges (for security reasons), you need to create the necessary user accounts and change the root password.

To change the root password, use the passwd utility:

Koodilistaus 3.11: Changing the root password

# passwd
New password: (Enter your new password)
Re-enter password: (Re-enter your password)

To create a user account, we first enter their credentials, followed by its password. We use useradd and passwd for these tasks. In the next example, we create a user called "john".

Koodilistaus 3.12: Creating a user account

# useradd -m -G users john
# passwd john
New password: (Enter john's password)
Re-enter password: (Re-enter john's password)

You can change your user id from root to the newly created user by using su:

Koodilistaus 3.13: Changing user id

# su - john

Optional: Viewing Documentation while Installing

If you want to view the Gentoo Handbook (either from-CD or online) during the installation, make sure you have created a user account (see Optional: User Accounts). Then press Alt-F2 to go to a new terminal and log in.

If you want to view the documentation on the CD you can immediately run links or even links -g for a graphical framebuffer browser to read it:

Koodilistaus 3.14: Viewing the on-CD documentation

# links /mnt/cdrom/docs/html/index.html

However, it is preferred that you use the online Gentoo Handbook as it will be more recent than the one provided on the CD. You can view it using links as well, but only after having completed the Configuring your Network chapter (otherwise you won't be able to go on the Internet to view the document):

Koodilistaus 3.15: Viewing the Online Documentation

# links http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-ppc.xml

You can go back to your original terminal by pressing Alt-F1.

Optional: Starting the SSH Daemon

If you want to allow other users to access your computer during the Gentoo installation (perhaps because those users are going to help you install Gentoo, or even do it for you), you need to create a user account for them and perhaps even provide them with your root password (only do that if you fully trust that user).

To fire up the SSH daemon, execute the following command:

Koodilistaus 3.16: Starting the SSH daemon

# /etc/init.d/sshd start

To be able to use sshd, you first need to set up your networking. Continue with the chapter on Configuring your Network.

3. Verkon asetusten tekeminen

3.a. Tarvitaanko verkkoa?

Missä tapauksessa pärjää ilman?

Normaalisti asennus-CD:ltä tai asentimella asennettaessa ei tarvitse verkkoyhteyttä. On kuitenkin joitain tapauksia, joissa Internet-yhteys on hyvä olla:

 • stage3-tiedostot, jotka ovat asennus-CD:llä eivät toimi ja täytyy noutaa oikeampi stage3-tiedosto verkosta
 • stage3, jonka asennin tekee ei sovi arkkitehtuurille, ja täytyy noutaa oikea stage3 verkosta
 • täytyy asentaa erityisiä verkkosovelluksia, joita ilman ei pääse nettiin, eikä asennus-CD:llä ei ole sopivia lähteitä (siten, että Internetiin kuitenkin pääsee asennus-CD:n avulla)
 • tarvitaan etäavustusta asennuksen aikana (joki SSH:n läpi tai irkitse).

Tarvitseeko verkkoyhteyttä?

Stage3:n sopivuuden omalle laitteistolle voi tarkastaa katselemalla hakemistosta /mnt/cdrom/stages/ josko siellä olisi sopivaa tiedostoa. Jollei, voi yrittää lähintä yhteensopivaa arkkitehtuuria.

X86-Asentimen tekemä stage3 on i686-arkkitehtuurille optimoitu ja käyttää NPTL:ää. AMD64-asentimen stage3 on optimoitu amd64:llä ja käyttää NPTL:ää.

Toisaalta jollei optimoitua stage3:a löydy, ja halutaan kuitenkin asentaa sellainen, pitää sekin hakea verkosta asennuksessa.

Siis, jollet tarvitse verkkoyhteyttä, sivuuta loppuosa tästä kappaleesta ja mene valmistelemaan kovalevyjäsi. Muutoin jatka verkkoasetustan kanssa alla.

3.b. Automaattinen verkontunnistus

Jospa se toimisi itsestään?

Jos järjestelmäsi on kytketty Ethernetillä verkkoon, jossa on DHCP-palvelin, verkkoasetuksesi on todennäköisesti jo tunnistettu valmiiksi. Tässä tapauksessa pystyt jo hyödyntämään asennus-CD:n verkkoa käyttäviä ohjelmia kuten ssh:ta, scp:tä, pingiä, irssiä, wgetiä ja linksiä, sekä monia muitakin.

Jos verkkoasetukset ovat valmiina, /sbin/ifconfig-komennon pitäisi kertoa käytössä olevista verkkorajapinnoista kuten lo:sta ja eth0:sta:

Koodilistaus 2.1: /sbin/ifconfig toimivassa ympäristössä

# /sbin/ifconfig
(...)
eth0   Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:BA:8F:61:7A
     inet addr:192.168.0.2 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
     inet6 addr: fe80::50:ba8f:617a/10 Scope:Link
     UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
     RX packets:1498792 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
     TX packets:1284980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
     collisions:1984 txqueuelen:100
     RX bytes:485691215 (463.1 Mb) TX bytes:123951388 (118.2 Mb)
     Interrupt:11 Base address:0xe800

Verkkoyhteyden testaaminen

Kannattanee aloittaa pingaamalla palveluntarjoajan nimipalvelinta (osoitteen löydät tiedostosta /etc/resolv.conf) ja sitten jotain satunnaista webbisivustoa. Tällä varmistetaan että verkkopaketit pääsevät Internetiin ja DNS-palvelin toimii moitteettomasti.

Koodilistaus 2.2: Tarkempaa verkon testausta

# ping -c 3 www.yahoo.com

Jos verkkoyhteytesi toimii, voit ohittaa loput tästä kappaleesta ja jatkaa matkaasi kovalevyjen valmisteluun. Jollei toimi, niin ei voi mitään; pitänee jatkaa säätämistä :)

Valinnainen: Välipalvelimien asetusten teko

Jos käytät välipalvelinta Internet-yhteydessäsi, sinun kannattanee laittaa sen asetukset kohdalleen asennuksen ajaksi. Välipalvelimen asetukset ovat erittäin yksinkertaisia säädettäviä: tarvitsee vain luoda ympäristömuuttuja, joka sisältää välipalvelimen asetukset.

Useimmissa tapauksissa välipalvelimen määritys onnistuu pelkkää palvelinnimeä käyttämällä. Esimerkiksi jos käyttäisimme palvelimen proxy.gentoo.org porttia 8080, määritys tapahtuisi näin:

Koodilistaus 2.3: Välipalvelinten määrittely

(Jos välipalvelin käsittelee HTTP-yhteyksiä)
# export http_proxy="http://proxy.gentoo.org:8080"
(Jos välipalvelin käsittelee FTP-yhteyksiä)
# export ftp_proxy="ftp://proxy.gentoo.org:8080"
(Jos välipalvelin käsittelee RSYNC-yhteyksiä)
# export RSYNC_PROXY="proxy.gentoo.org:8080"

Jos välipalvelin vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttämistä, voit antaa ne seuraavasti:

Koodilistaus 2.4: Käyttäjänimen ja salasanan lisääminen välipalvelinmuuttujaan

http://username:password@server

Jos esimerkiksi siis HTTP-välipalvelimellamme käytämme tunnusta pekka ja salasanaa f00b_r, sanomme:

Koodilistaus 2.5: Autentikoitu välipalvelin

# export http_proxy="http://pekka:f00b_r@proxy.gentoo.org:8080"

3.c. Verkon automaattiasetukset

Jollei verkkoyhteytesi toimi suoraan käynnistyksestä, jotkin asennusvälineet sisältävät net-setup-komennon (tavallisille ja langattomille verkkoyhteyksille), adsl-setup-komennon (ADSL-korteille) tai pptp-toiminnon (PPTP-käyttäjille, vain x86-järjestelmissä).

Jos asennusvälineelläsi ei ole näitä työkaluja, eikä verkkosi vieläkään toimi, jatka Verkkoasetusten käsisäädöllä.

Oletus: net-setupin käyttö

Yksinkertaisin tapa asentaa verkkoyhteys, joka ei lähtenyt suoraan käynnistyksestä toimimaan, on käyttää net-setup-komentoa:

Koodilistaus 3.1: net-setupin ajaminen

# net-setup eth0

net-setup kysyy seuraavaksi kysymyksiä verkkoympäristöstäsi. Vastattuasi kaikkiin kysymyksiin sinulla pitäisi olla toimiva verkkoyhteys. Testaa yhteyden toimintaa aiemmin kuvatulla tavalla. Jos testit toimivat, onneksi olkoon! Olet valmis asentamaan Gentoon ja voit ohittaa loput kappaleesta jatkaen Kovalevyjen valmisteluun.

Jos verkkoyhteytesi ei vieläkään toimi, jatka Verkkoasetusten käsisäätöön.

Vaihtoehto: RP-PPPoE:n säätäminen

Jos internetyhteytesi käyttää PPPoE:tä, asennus-CD:illä (kaikilla niistä) on asioiden helpottamiseksi toiminto rp-pppoe. Komennolla adsl-setup pystyt asettamaan yhteytesi. Adsl-setup kysyy sinulta ethernet-laitetiedostoa, joka on kiinni adsl-modeemissasi, sen käyttäjätunnusta ja salasanaa, DNS-palvelinten IP-osoitteita ja palomuuriasetuksia.

Koodilistaus 3.2: rp-pppoe:n käyttö

# adsl-setup
# adsl-start

Jos jokin menee pieleen, tarkista käyttämäsi käyttäjätunnus ja salasana tiedostosta /etc/ppp/pap-secrets tai /etc/ppp/chap-secrets, ja varmista että käyttämäsi ethernet-laite on oikea. Jos ethernet-laitetiedostoa ei ole, sinun tulee ladata sen tarvitsemat moduulit. Tähän ohjeet löydät Verkkoasetusten käsisäädöstä.

Jos kaikki toimii nyt, jatka kohti Kovalevyjen valmistelua.

Vaihtoehto: PPTP:n käyttö

Huomaa: PPTP on vain x86-alustoille.

Jos tarvitset PPTP-tuen, voit käyttää asennus-CD:iltä löytyvää pptpclientiä. Ensin täytyy kuitenkin tarkistaa asetukset. Muokkaa tiedosto /etc/ppp/pap-secrets tai /etc/ppp/chap-secrets sellaiseen muotoon että siinä on oikea käyttäjätunnus ja salasana:

Koodilistaus 3.3: /etc/ppp/chap-secretsin muokkaus

# nano -w /etc/ppp/chap-secrets

Tarvittaessa muokkaa tiedostoa /etc/ppp/options.pptp:

Koodilistaus 3.4: /etc/ppp/options.pptp:n muokkaus

# nano -w /etc/ppp/options.pptp

Sen jälkeen suorita komento pptp (niillä komennoilla, jotka eivät sisältyneet tiedostoon options.pptp) palvelimelle yhdistämiseksi:

Koodilistaus 3.5: Dial-in-palvelimeen yhdistäminen

# pptp <palvelimen ip>

Seuraavaksi jatka Kovalevyjä valmistellen.

3.d. Verkkoasetusten käsisäätö

Sopivien moduulien lataaminen

Käynnistyessään asennus-CD yrittää tunnistaa kaiken laitteistosi ja ladata sopivat ydinmoduulit (ajurit) niitä varten. Valtaosassa tapauksia se onnistunee hyvin, mutta toisinaan se saattaa jättää lataamatta tarvittuja ydinmoduuleja.

Net-setupin tai adsl-setupin epäonnistuminen johtui todennäköisesti siitä, ettei verkkokorttiasi löydetty. Näin voi käydä jollei sopivaa ydinmoduulia ole ladattu.

Nähdäksesi mitä verkkokortin ajureita ydinmoduuleissa on, käytä ls:ää:

Koodilistaus 4.1: Moduulien etsiminen

# ls /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/net

Jos näet sopivan ajurin verkkokortillesi, käytä modprobea sen lataamiseen:

Koodilistaus 4.2: Ydinmoduulin lataaminen modprobella

(Esimerkkinä käytämme pcnet32-moduulia)
# modprobe pcnet32

Tarkastaaksesi onko verkkokortti nyt toiminnassa, käytä ifconfigia. Toimiva verkkokortti näkyy tulosteessa jokseenkin tällaisena:

Koodilistaus 4.3: Onnistunut verkkokortin saatavuuden testaus

# ifconfig eth0
eth0   Link encap:Ethernet HWaddr FE:FD:00:00:00:00
     BROADCAST NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1
     RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
     TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
     collisions:0 txqueuelen:0
     RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

Jos törmäät seuraavaan virheilmoitukseen, verkkokorttia ei löydetty:

Koodilistaus 4.4: Epäonnistunut verkkokortin saatavuuden testaus

# ifconfig eth0
eth0: error fetching interface information: Device not found

Jos järjestelmässäsi on useampia verkkokortteja, ne nimetään eth0:ksi, eth1:ksi ja niin edelleen. Varmista tällöin että käsittelet sitä verkkokorttia jota on tarkoituskin; dokumentoinnin esimerkeissä käytämme kuitenkin säännöllisesti nimeä eth0.

Jos verkkokortti on nyt onnistuneesti löydetty, voit koettaa uudelleen net-setupia tai adsl-setupia (jonka pitäisi nyt toimia). Tehokäyttäjille selvitämme kuitenkin verkkokortin käsin asentamisenloppuun asti.

Etene johonkin seuraavista osioista asentaaksesi verkkosi:

DHCP:n käyttö

DHCP:llä (Dynamic Host Configuration Protocol) pystyt automaattisesti selvittämään verkkosi asetustiedot (IP-osoitteen, verkon peitteen, broadcast-osoitteen, gatewayn, nimipalvelimet jne.). Tämä toimii vain, jos lähiverkossasi on DHCP-palvelin (tai palveluntarjoajallasi on DHCP-palvelu). dhcpcd-komennolla palautat tämän tiedon automaattisesti:

Koodilistaus 4.5: dhcpcd:n käyttö

# dhcpcd eth0
Jotkin verkkojen ylläpitäjät vaativat
DHCP-palvelimen tarjoaman palvelin- ja verkonimen käyttöä.
Tässä tapauksessa komento on:
# dhcpcd -HD eth0

Jos verkko nyt toimii (koeta pingittää jotain Internet-palvelinta, kuten Googlea), niin voit jatkaa asennusta kappaleesta Kovalevyjen valmistelu.

Langattoman verkon asetus

Huomaa: Iwconfig-komentoa löytyy vain x86-, amd64- ja ppc-asennus-CD:iltä. Muissa tapauksissa voit kuitenkin saada laajennukset toimimaan linux-wlan-ng-projektin ohjeilla.

Langattoman (802.11) verkkokortin käyttäjän saattaa olla tarpeellista tarkistaa langattoman asetukset ennen jatkamista. Komennolla iwconfig saat näkyviin nykyiset asetuksesi. Lopputulos voi näyttää vaikka tältä:

Koodilistaus 4.6: Langattoman asetuksien näyttäminen

# iwconfig eth0
eth0   IEEE 802.11-DS ESSID:"GentooNode"
     Mode:Managed Frequency:2.442GHz Access Point: 00:09:5B:11:CC:F2
     Bit Rate:11Mb/s  Tx-Power=20 dBm  Sensitivity=0/65535
     Retry limit:16  RTS thr:off  Fragment thr:off
     Power Management:off
     Link Quality:25/10 Signal level:-51 dBm Noise level:-102 dBm
     Rx invalid nwid:5901 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx
     excessive retries:237 Invalid misc:350282 Missed beacon:84

Huomaa: Joidenkin langattomien verkkokorttien laitenimi saattaa olla vaikkapa wlan0 tai ra0, eikä suinkaan eth0. Komento iwconfig paljastaa oikean laitenimen.

Useimpien käyttäjien tarvinnee tarkastella vain kahta asetusta, ESSID:tä (eli langattoman verkon nimeä) tai WEP-avainta. Jos ESSID ja Access Point -osoite ovat jo oikein etkä käytä WEP:iä, on langattomasi jo toimintakunnossa. ESSID:n muuttaminen tai WEP-avaimen lisääminen hoituu seuraavilla komennoilla:

Koodilistaus 4.7: ESSID:n muuttaminen ja WEP-avaimen lisäys

(Näin asetat ESSID:n GentooNoodiksi)
# iwconfig eth0 essid GentooNoodi

(Näin asetat WEP-avaimen)
# iwconfig eth0 key 1234123412341234abcd

(Näin asetat ASCII-avaimen, s:-etuliite on pakollinen)
# iwconfig eth0 key s:jokin-salasana

Komennolla iwconfig voi varmistaa langattomien asetusten toiminnallisuuden. Kun olet saanut langattoman yhteyden toimimaan, voit seurata seuraavan kappaleen (Verkkoterminologian ymmärtäminen) ohjeita saadaksesi sen käyttökuntoon tai käyttää komentoa net-setup kuten aiempana kuvattiin.

Verkkoterminologian ymmärtäminen

Huomaa: Jos tunnet IP-osoitteen, broadcastin, verkon peitteen ja nimipalvelimet, voit ohittaa tämän osion ja jatkaa ifconfigilla ja routella.

Kaiken edellä mainitun epäonnistuttua ei ole muuta mahdollisuutta kuin asettaa verkko käsin, mutta pelko pois! Se ei ole ollenkaan vaikeaa. Aiomme tosin selvittää perustietoutta verkoista, mikä auttaa asetusten tekemisessä. Luettuasi tämän toivottavasti tiedät mikä on gateway, mitä verkon peitteellä tehdään, miksi broadcast-osoite on olemassa ja mihin nimipalvelimia käytetään.

Verkkopalvelimet tunnistetaan IP-osoitteiden (Internet Protocol) perusteella. Tällaisen esitystapa on yleensä neljä lukua väliltä 0 - 255. Käytännössä osoite kuitenkin koostuu vain 32 bitistä (nollista ja ykkösistä). Tässä eräs esimerkki:

Koodilistaus 4.8: IP-osoitteen esimerkki

IP-osoite (desimaaleina):  192.168.0.2
IP-osoite (bitteinä):    11000000 10101000 00000000 00000010
              -------- -------- -------- --------
                 192   168    0    2

Kaikissa tavoitettavissa verkoissa jokaisen laitteen IP-osoite on ainutlaatuinen (ts. jokaiseen koneeseen, johon voi saada Internetissä yhteyden liittyy ainutlaatuinen IP-osoite). Paikallisverkon koneiden ja ulkoverkon koneiden erottamiseksi IP-osoitteessa on kaksi osaa: verkon osa ja isännän osa.

Erotuksen merkinnässä käytetään verkon peitettä: joukko ykkösiä, jota seuraa joukko nollia. Se osa osoitteesta, jonka voi yhdistää ykkösiin kuuluu verkko-osaan. Toinen osa on isännän. Kuten tavallista, verkon peitteen voi esittää IP-osoitteena.

Koodilistaus 4.9: Esimerkki verkon ja laitteen erottelusta

IP-osoite:     192   168   0     2
         11000000 10101000 00000000 00000010
Verkon peite:  11111111 11111111 11111111 00000000
          255   255   255    0
         +--------------------------+--------+
             Verkko       Isäntä

Eli tässä tapauksessa 192.168.0.14 olisi vielä samassa verkossa, mutta 192.168.1.2 ei olisi.

broadcast on IP-osoite, jossa verkko-osa on sama kuin isännällä, mutta laiteosa onkin pelkkiä ykkösiä. Verkon jokainen laite tarkkailee tätä osoitetta, ja se on tosiaan tarkoitettu tiedon kuuluttamiseen.

Koodilistaus 4.10: Broadcast-osoite

IP-osoite:   192   168   0     2
      11000000 10101000 00000000 00000010
Broadcast: 11000000 10101000 00000000 11111111
        192   168   0    255
      +--------------------------+--------+
           Verkko       Isäntä

Pystyäksesi surfaamaan verkossa, sinun täytyy tietää, mikä laite jakaa Internet-yhteyksiä. Tätä laitetta kutsutaan gatewayksi. Koska gateway on tavallinen isäntä, on sillä myös IP-osoite, esimerkiksi 192.168.0.1.

Aiempana huomasimme, että jokaisella laitteella on IP-osoitteensa. Käyttääksesi nimiä (IP-osoitteiden asemesta) on paikannettava palvelu, joka osaa muuntaa nimet (tyyppiä dev.gentoo.org) IP-osoitteiksi (kuten 64.5.62.82). Tällaista toimintoa kutsutaan nimipalveluksi. Nimipalvelimien osoitteet Täytyy kirjoittaa /etc/resolv.conf-tiedostoon.

Joskus gatewayän sisältyy myös nimipalvelimen toiminnallisuus, muissa tapauksissa sinun on käytettävä palveluntarjoajasi antamia nimipalvelimia.

Siis, seuraavat asiat pitää olla tiedossa ennen jatkamista:

Verkkokäsite Esimerkki
Ip-osoitteesi 192.168.0.2
Verkon peite 255.255.255.0
Broadcast 192.168.0.255
Gateway 192.168.0.1
Nimipalvelimia 195.130.130.5, 195.130.130.133

Ifconfigin ja routen käyttö

Verkon asetusten tekemisessä on kolme kohtaa. Ensin täytyy asettaa oma IP-osoite komennolla ifconfig. Sitten käskyllä route määritetään gateway. Työ viimeistellään asettamalla nimipalvelimien IP-osoitteet tiedostoon /etc/resolv.conf.

IP-osoitteen asennuksessa tarvitaan itse osoitteen lisäksi myös broadcast-osoitetta ja verkon peitetettä. Korvaa seuraavissa komennoissa ${IP_ADDR} IP-osoitteellasi, ${BROADCAST} broadcast-osoitteella ja ${NETMASK} verkon peitteellä:

Koodilistaus 4.11: ifconfigin käyttö

# ifconfig eth0 ${IP_ADDR} broadcast ${BROADCAST} netmask ${NETMASK} up

Reitityksen asettamisessa käytetään route-komentoa. ${GATEWAY} korvataan gatewayn IP-osoitteella:

Koodilistaus 4.12: routen käyttö

# route add default gw ${GATEWAY}

Sitten avaat tiedoston /etc/resolv.conf suosikkieditorillasi (esimerkissä käytämme nanoa):

Koodilistaus 4.13: /etc/resolv.confin luonti

# nano -w /etc/resolv.conf

Syötä nyt nimipalvelimia tiedostoon seuraavan mallin mukaisesti. Muista tietenkin korvata ${NAMESERVER1} ja ${NAMESERVER2} sopivilla nimipalvelinten osoitteilla:

Koodilistaus 4.14: /etc/resolv.conf malli

nameserver ${NAMESERVER1}
nameserver ${NAMESERVER2}

Siinäpä se nyt sitten olisi. Nyt voit testata verkkoa pingaamalla jotain Internet-palvelinta (kuten Googlea). Jos tämä toimii, onneksi olkoon! Olet nyt valmis asentamaan Gentoon. Jatka matkaasi Kovalevyjen valmistamiseen.

4. Preparing the Disks

4.a. Introduction to Block Devices

Block Devices

We'll take a good look at disk-oriented aspects of Gentoo Linux and Linux in general, including Linux filesystems, partitions and block devices. Then, once you're familiar with the ins and outs of disks and filesystems, you'll be guided through the process of setting up partitions and filesystems for your Gentoo Linux installation.

To begin, we'll introduce block devices. The most common block device is the one that represents the first IDE drive in a Linux system, namely /dev/hda. If you are installing onto SCSI, FireWire, USB or SATA drives, then your first hard drive would be /dev/sda.

The block devices above represent an abstract interface to the disk. User programs can use these block devices to interact with your disk without worrying about whether your drives are IDE, SCSI or something else. The program can simply address the storage on the disk as a bunch of contiguous, randomly-accessible 512-byte blocks.

Partitions

Although it is theoretically possible to use a full disk to house your Linux system, this is almost never done in practice. Instead, full disk block devices are split up in smaller, more manageable block devices. On most systems, these are called partitions.

4.b. Designing a Partitioning Scheme

Default Partitioning Scheme

If you are not interested in drawing up a partitioning scheme for your system, you can use the partitioning scheme we use throughout this book:

Huomaa: If you are using an OldWorld machine, you will need to keep MacOS available. The layout here assumes MacOS is installed on a separate drive.

Partition NewWorld Partition OldWorld Partition Pegasos Partition RS/6000 Filesystem Size Description
/dev/hda1 /dev/hda1 (Not applicable) (Not applicable) (Partition Map) 32k Apple_partition_map
/dev/hda2 (Not needed) (Not applicable) (Not applicable) (bootstrap) 800k Apple_Bootstrap
(Not applicable) (Not applicable) (Not applicable) /dev/sda1 (PReP Boot) 800k Type 0x41
(Not applicable) /dev/hda2 (If using quik) /dev/hda1 (Not applicable) ext2 32MB Boot partition
/dev/hda3 /dev/hda2 (/dev/hda3 if using quik) /dev/hda2 /dev/sda2 (swap) 512M Swap partition, Type 0x82
/dev/hda4 /dev/hda3 (/dev/hda4 if using quik) /dev/hda3 /dev/sda3 ext3, xfs Rest of the disk Root partition, Type 0x83

Huomaa: There are some partitions named: Apple_Driver63, Apple_Driver_ATA, Apple_FWDriver, Apple_Driver_IOKit, Apple_Patches. If you are not planning to use MacOS 9 you can delete them, because MacOS X and Linux don't need them. To delete them, either use parted or erase the whole disk by initializing the partition map.

Varoitus: parted is able to resize partitions including HFS+. Unfortunately it is not possible to resize HFS+ journaled filesystems, so switch off journaling in Mac OS X before resizing. Remember that any resizing operation is dangerous, so attempt at your own risk! Be sure to always have a backup of your data before resizing!

If you are interested in knowing how big a partition should be, or even how many partitions you need, read on. Otherwise continue now with Default: Using mac-fdisk (Apple) to Partition your Disk or Alternative: Using parted (IBM/Pegasos) to Partition your Disk.

How Many and How Big?

The number of partitions is highly dependent on your environment. For instance, if you have lots of users, you will most likely want to have your /home separate as it increases security and makes backups easier. If you are installing Gentoo to perform as a mailserver, your /var should be separate as all mails are stored inside /var. A good choice of filesystem will then maximise your performance. Gameservers will have a separate /opt as most gaming servers are installed there. The reason is similar for /home: security and backups. You will definitely want to keep /usr big: not only will it contain the majority of applications, the Portage tree alone takes around 500 Mbyte excluding the various sources that are stored in it.

As you can see, it very much depends on what you want to achieve. Separate partitions or volumes have the following advantages:

 • You can choose the best performing filesystem for each partition or volume
 • Your entire system cannot run out of free space if one defunct tool is continuously writing files to a partition or volume
 • If necessary, file system checks are reduced in time, as multiple checks can be done in parallel (although this advantage is more with multiple disks than it is with multiple partitions)
 • Security can be enhanced by mounting some partitions or volumes read-only, nosuid (setuid bits are ignored), noexec (executable bits are ignored) etc.

However, multiple partitions have one big disadvantage: if not configured properly, you might result in having a system with lots of free space on one partition and none on another. There is also a 15-partition limit for SCSI and SATA.

4.c. Default: Using mac-fdisk (Apple) Partition your Disk

At this point, create your partitions using mac-fdisk:

Koodilistaus 3.1: Starting mac-fdisk

# mac-fdisk /dev/hda

First delete the partitions you have cleared previously to make room for your Linux partitions. Use d in mac-fdisk to delete those partition(s). It will ask for the partition number to delete. Usually the first partition on NewWorld machines (Apple_partition_map) could not be deleted.

Second, create an Apple_Bootstrap partition by using b. It will ask for what block you want to start. Enter the number of your first free partition, followed by a p. For instance this is 2p.

Huomaa: This partition is not a /boot partition. It is not used by Linux at all; you don't have to place any filesystem on it and you should never mount it. Apple users don't need an extra partition for /boot.

Now create a swap partition by pressing c. Again mac-fdisk will ask for what block you want to start this partition from. As we used 2 before to create the Apple_Bootstrap partition, you now have to enter 3p. When you're asked for the size, enter 512M (or whatever size you want -- 512MB is recommended though). When asked for a name, enter swap (mandatory).

To create the root partition, enter c, followed by 4p to select from what block the root partition should start. When asked for the size, enter 4p again. mac-fdisk will interpret this as "Use all available space". When asked for the name, enter root (mandatory).

To finish up, write the partition to the disk using w and q to quit mac-fdisk.

Huomaa: To make sure everything is ok, you should run mac-fdisk once more and check whether all the partitions are there. If you don't see any of the partitions you created, or the changes you made, you should reinitialize your partitions by pressing "i" in mac-fdisk. Note that this will recreate the partition map and thus remove all your partitions.

Now that your partitions are created, you can continue with Creating Filesystems.

4.d. Using parted (especially Pegasos) to Partition your Disk

parted, the Partition Editor, can now handle HFS+ partitions used by Mac OS and Mac OS X. With this tool you can resize your Mac-partitions and create space for your Linux partitions. Nevertheless, the example below describes partitioning for Pegasos machines only.

To begin let's fire up parted:

Koodilistaus 4.1: Starting parted

# parted /dev/hda

If the drive is unpartitioned, run mklabel amiga to create a new disklabel for the drive.

You can type print at any time in parted to display the current partition table. If at any time you change your mind or made a mistake you can press Ctrl-c to abort parted.

If you intend to also install MorphOS on your Pegasos create an affs1 filesystem named "BI0" (BI zero) at the start of the drive. 32MB should be more than enough to store the MorphOS kernel. If you have a Pegasos I or intend to use reiserfs or xfs, you will also have to store your Linux kernel on this partition (the Pegasos II can only boot from ext2/ext3 or affs1 partitions). To create the partition run mkpart primary affs1 START END where START and END should be replaced with the megabyte range (e.g. 0 32 creates a 32 MB partition starting at 0MB and ending at 32MB.

You need to create two partitions for Linux, one root filesystem for all your program files etc, and one swap partition. To create the root filesystem you must first decide which filesystem to use. Possible options are ext2, ext3, reiserfs and xfs. Unless you know what you are doing, use ext3. Run mkpart primary ext3 START END to create an ext3 partition. Again, replace START and END with the megabyte start and stop marks for the partition.

It is generally recommended that you create a swap partition the same size as the amount of RAM in your computer times two. You will probably get away with a smaller swap partition unless you intend to run a lot of applications at the same time (although at least 512MB is recommended). To create the swap partition, run mkpart primary linux-swap START END.

Write down the partition minor numbers as they are required during the installation process. To display the minor numbers run print. Your drives are accessed as /dev/hdaX where X is replaced with the minor number of the partition.

When you are done in parted simply run quit.

4.e. Creating Filesystems

Introduction

Now that your partitions are created, it is time to place a filesystem on them. If you don't care about what filesystem to choose and are happy with what we use as default in this handbook, continue with Applying a Filesystem to a Partition. Otherwise read on to learn about the available filesystems...

Filesystems?

Several filesystems are available. ext2, ext3, ReiserFS and XFS have been found stable on the PPC architecture.

ext2 is the tried and true Linux filesystem but doesn't have metadata journaling, which means that routine ext2 filesystem checks at startup time can be quite time-consuming. There is now quite a selection of newer-generation journaled filesystems that can be checked for consistency very quickly and are thus generally preferred over their non-journaled counterparts. Journaled filesystems prevent long delays when you boot your system and your filesystem happens to be in an inconsistent state.

ext3 is the journaled version of the ext2 filesystem, providing metadata journaling for fast recovery in addition to other enhanced journaling modes like full data and ordered data journaling. ext3 is a very good and reliable filesystem. It has an additional hashed b-tree indexing option that enables high performance in almost all situations. You can enable this indexing by adding -O dir_index to the mke2fs command. In short, ext3 is an excellent filesystem.

ReiserFS is a B*-tree based filesystem that has very good overall performance and greatly outperforms both ext2 and ext3 when dealing with small files (files less than 4k), often by a factor of 10x-15x. ReiserFS also scales extremely well and has metadata journaling. As of kernel 2.4.18+, ReiserFS is solid and usable as both general-purpose filesystem and for extreme cases such as the creation of large filesystems, the use of many small files, very large files and directories containing tens of thousands of files.

XFS is a filesystem with metadata journaling which comes with a robust feature-set and is optimized for scalability. We only recommend using this filesystem on Linux systems with high-end SCSI and/or fibre channel storage and an uninterruptible power supply. Because XFS aggressively caches in-transit data in RAM, improperly designed programs (those that don't take proper precautions when writing files to disk and there are quite a few of them) can lose a good deal of data if the system goes down unexpectedly.

Applying a Filesystem to a Partition

To create a filesystem on a partition or volume, there are tools available for each possible filesystem:

Filesystem Creation Command
ext2 mkfs.ext2
ext3 mkfs.ext3
reiserfs mkfs.reiserfs
xfs mkfs.xfs

For instance, to have the root partition (/dev/hda4 in our example) in ext3 (as in our example), you would use:

Koodilistaus 5.1: Applying a filesystem on a partition

# mkfs.ext3 /dev/hda4

Now create the filesystems on your newly created partitions (or logical volumes).

Huomaa: On the PegasosII your partition which holds the kernel must be ext2 or ext3. NewWorld machines can boot from any of ext2, ext3, XFS, ReiserFS or even HFS/HFS+ filesystems. On OldWorld machines booting with BootX, the kernel must be placed on an HFS partition, but this will be completed when you configure your bootloader.

Activating the Swap Partition

mkswap is the command that is used to initialize swap partitions:

Koodilistaus 5.2: Creating a Swap signature

# mkswap /dev/hda3

To activate the swap partition, use swapon:

Koodilistaus 5.3: Activating the swap partition

# swapon /dev/hda3

Create and activate the swap now.

4.f. Mounting

Now that your partitions are initialized and are housing a filesystem, it is time to mount those partitions. Use the mount command. Don't forget to create the necessary mount directories for every partition you created. As an example we create a mount-point and mount the root partition:

Koodilistaus 6.1: Mounting partitions

# mkdir /mnt/gentoo
# mount /dev/hda4 /mnt/gentoo

Huomaa: If you want your /tmp to reside on a separate partition, be sure to change its permissions after mounting: chmod 1777 /mnt/gentoo/tmp. This also holds for /var/tmp.

We will have to mount the proc filesystem (a virtual interface with the kernel) on /proc. But first we will need to place our files on the partitions.

Continue with Installing the Gentoo Installation Files.

5. Gentoon asennustietojen asentaminen

5.a. Stage-tarpaketin asennus

Päiväyksen asettaminen

Ennen kuin jatketaan koneen päiväys pitää tarkistaa. Väärää näyttävä kello voi johtaa outoihin ongelmiin!

Ajan tarkastamiseen käytetään komentoa date:

Koodilistaus 1.1: Päiväyksen tarkastaminen

# date
ma marraskuun 11. 03:43:18 EET 2004

Jos aika on väärä, sen voi päivittää syntaksia date MMDDhhmmYYYY vastaavalla komennolla (missä M on kuukaudet, D on päivät, h on tunnit, m on minuutit ja Y on vuosi). Tässä vaiheessa käytetään UTC-aikaa, vyöhykkeen voi vaihtaa myöhemmin. Jos vaikkapa asetettaisiin päiväykseksi 24. marraskuuta 2004, kello 18:21:

Koodilistaus 1.2: Päiväyksen asettaminen

# date 112416212004

Stage3:n hakeminen

Jos verkko on asetettu kuntoon, voidaan seurata ohjeesta vaihtoehtoa: hae stage3 verkosta. Muutoin jatketaan oletuksella: asennus-CD:n stage3:n käyttäminen.

5.b. Oletus: asennus-CD:n Stagen käyttö

Stage-paketin purkaminen

Staget sijaitsevat CD:llä hakemistossa /mnt/cdrom/stages. Komento ls listaa olemassaolevat paketit:

Koodilistaus 2.1: Stagejen listaaminen

# ls /mnt/cdrom/stages

Jos tämä aiheuttaa virheilmoituksen niin CD kannattaa liittää ensin:

Koodilistaus 2.2: CD:n liittäminen

# ls /mnt/cdrom/stages
ls: /mnt/cdrom/stages: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
# mount /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom
# ls /mnt/cdrom/stages

Siirry nyt Gentoon liitoshakemistoon (todennäköisesti /mnt/gentoo):

Koodilistaus 2.3: Siirtyminen hakemistoon /mnt/gentoo

# cd /mnt/gentoo

Seuraavaksi puretaan valittu stage-tarpaketti. Työhön käytetään GNUn tar-työkalua. Muista käyttää samoja asetuksia (xvjpf)! X purkaa (engl. extract) tiedostoja arkistosta, v listaa monisanaisesti (engl. verbose) käsitellyt tiedostot (no, ehkei tämä ole täysin välttämätön), j suodattaa paketin bzip2:lla, p säilyttää (engl. preserve) käyttöoikeudet ja f lukee syötteen tiedostosta (engl. file) vakiosyötevirran asemesta. Kuitenkin v on valinnainen, eikä edes toimi kaikkialla. Esimerkissä puretaan stage-tarpaketti stage3-<arkkitehtuuri>-2006.0.tar.bz2. Muista korvata nimi omalla paketillasi.

Koodilistaus 2.4: stage-tarpaketin purku

# tar xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3-<arkkitehtuuri>-2006.0.tar.bz2

Nyt kun stage on asennettu voidaan jatkaa asentamalla Portage.

5.c. Vaihtoehto: Internetistä haetun Stagen asentaminen

Stagen lataaminen verkosta

Siirry Gentoon liitospisteeseen tiedostojärjestelmässäsi (todennäköisesti hakemisto /mnt/gentoo):

Koodilistaus 3.1: Gentoon osion tiedostojärjestelmään siirtyminen

# cd /mnt/gentoo

Asennusvälineestä riippuen voit käyttää muutamaa eri työkalua stagen lataamiseen. Jos links on mukana, voit surfata sillä Gentoon peilipalvelinlistaukseen. Valitse sieltä itseäsi lähin peilipalvelin (ainoa Suomessa kirjoitushetkellä listatuista on trumpetti.atm.tut.fi, muitakin löytynee joiltain korkeakouluilta).

Jos links ei ole käytettävissä, sen asemesta voi käyttää vaikkapa lynxiä. Jos käytössä on välipalvelimia, pitää ne kertoa muuttujilla http_proxy ja ftp_proxy:

Koodilistaus 3.2: Välipalvelinten kertominen lynxille

# export http_proxy="http://proxy.example.com:port"
# export ftp_proxy="http://proxy.example.com:port"

Oppaassa oletetaan tästä eteenpäin, että käytössä on links.

Hakemisto josta paketti löytyy alkaa releases/-osalla, jonka jälkeen tulee Gentoon versio (2006.0) ja käytetty alusta (kuten x86/) ja lopulta stages/-hakemisto. Näkyvissä pitäisi olla kaikki alustan stage-tiedostot. Painamalla D ladataan tiedostoa ja selain sulkeutuu näppäimestä Q.

Koodilistaus 3.3: Peilipalvelinlistauksen avaaminen linksillä

# links http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml
(Välipalvelimella ja linksillä)
# links -http-proxy proxy.example.com:8080 http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

Varmista että käytössä on stage3-paketti — stage1- ja stage2-asennuksia ei enää tueta käsikirjassa.

Ladatun paketin yhtäpitävyyden voi tarkastaa komennolla md5sum, joka vertaa MD5-tarkistussummia peilipalvelimelta löytyviin. Esimerkiksi x86-tarpaketin voi testata seuraavalla tavalla:

Koodilistaus 3.4: esimerkki stage-tarpaketin eheyden tarkastuksesta

# md5sum -c stage3-x86-2006.0.tar.bz2.md5
stage3-x86-2006.0.tar.bz2: OK

Stage-tarpaketin purkaminen

Seuraavaksi ladattu paketti puretaan järjestelmään. Tässä käytetään GNUn tar-komentoa, koska se lienee yksinkertaisin:

Koodilistaus 3.5: Stage-paketin purkaminen

# tar xvjpf stage3-*.tar.bz2

Muista käyttää täsmälleen samoja valitsimia (xvjpf). X purkaa (engl. extract) tiedostoja arkistosta, v listaa monisanaisesti (engl. verbose) käsitellyt tiedostot (no, ehkei tämä ole täysin välttämätön), j suodattaa paketin bzip2:lla, p säilyttää (engl. preserve) käyttöoikeudet ja f lukee syötteen tiedostosta (engl. file) vakiosyötevirran asemesta.

Nyt stage on asennettu ja voit jatkaa asentamalla Portagen.

5.d. Portagen asennus

Portagen purkaminen

Seuraavaksi pitää asentaa Portagen otos, kokoelma tiedostoja, jotka kertovat Portagelle mitä voi asentaa, mitä profiileita käyttää jne.

Otoksen asennus asennus-CD:ltä

Otokset löytyvät hakemistosta /mnt/cdrom/snapshots/:

Koodilistaus 4.1: /mnt/cdrom/snapshots-hakemistolistauksen katselu

# ls /mnt/cdrom/snapshots

Varmista että käytät purkaessasi oikeita tarin valitsimia. Tällä kertaa pitää myös antaa valitsin -C (suuraakkonen C). Seuraavassa esimerkissä käytetään tiedostonimeä portage-<päivä>.tar.bz2, korvaa tämä asennus-CD:n versiolla.

Koodilistaus 4.2: Portagen otoksen purkaminen

# tar xvjf /mnt/cdrom/snapshots/portage-<päivä>.tar.bz2 -C /mnt/gentoo/usr

Kopioi lähdekoodit mukaan

Myös lähdekoodit pitää kopioida Universal asennus-CD:ltä.

Koodilistaus 4.3: Lähdekoodin kopiointi

# mkdir /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles
# cp /mnt/cdrom/distfiles/* /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/

5.e. Käännösasetusten tekeminen

Johdanto

Gentoo-järjestelmän voi optimoida muutamalla Portagen käytökseen vaikuttavalla muuttujalla. Portage huomioi ympäristömuuttujat (joita asetetaan komennolla export), mutta ne ovat väliaikaisia. Pysyvät asetukset tehdään Portagen asetustiedostoon /etc/make.conf, jota muokataan seuraavaksi.

Huomaa: Kommentoitu listaus kaikista mahdollisista muuttujista löytyy tiedostosta /mnt/gentoo/etc/make.conf.example. Gentoon asentamiseksi et tarvitse kuin alta löytyviä muuttujia.

Käytä suosikkimuokkaintasi (oppaassa nano) optimointiasetusten muuttamiseksi.

Koodilistaus 5.1: /etc/make.conf-tiedoston avaus

# nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf

Huomannet, että make.conf.example on järjestetty hyvin yleisellä tavalla: kommentit alkavat merkillä # ja muut rivit määrittävät muuttujia syntaksilla MUUTTUJA="sisältö". Alla muutamia käytetyistä muuttujista

Varoitus: Jos asennat stage3:lta ja GRP-asennuksella, älä muokkaa USE-muuttujaa. USE-asetuksia voidaan vaihtaa asennuksen jälkeen, mutta jos sitä muokataan varhemmassa vaiheessa vuorimaahiset murskaavat järjestelmäsi!

CHOST

CHOST-asetus määrittelee kohdeasennusjärjestelmän. Tämä muuttuja on valmiiksi asetettu oikeaan arvoon. CHOSTia ei saa muuttaa, koska se voi rikkoa asennetun järjestelmän. Jos CHOST on väärä, käytät väärää stage3-pakettia. The CHOST variable declares the target build host for your system. This

CFLAGS ja CXXFLAGS

CFLAGS- ja CXXFLAGS-muuttujat asettavat gcc:n C- ja C++-käännösten optimointiasetuksia vastaavasti. Vaikka ne määritellään tässä yleisesti niin jokainen ohjelma saavuttaa parhaan suorituskyvyn eri asetuksilla.

Tiedostoon make.conf kannattaa määritellä sellaiset optimointiasetukset jotka yleensä takaavat parhaan lopputuloksen. Älä käytä kokeellisia asetuksia täällä; liian tehokkaat optimoinnit saavat ohjelmat epävakaiksi (kaatuilemaan tai käyttäytymään viallisesti).

Tässä ei selvitetä kaikkia optimointiasetuksia, tarkempia tietoja kaikista löytyy GNU Online Manual(s)-sivuilta tai gcc:n infosivuilta (info gcc -komennolla täysimittaisessa toimivassa Linux-järjestelmässä) make.conf.example sisältää paljon esimerkkejä ja tietoa, lue se huolellisesti myös.

Ensimmäinen vastaantuleva asetus on -march=. Se määrittelee käytettävät arkkitehtuurioptimoinnit. Mahdolliset arvot on kuvattu make.conf.example-tiedoston kommenteissa. Esimerkiksi Athlon XP-suorittimelle:

Koodilistaus 5.2: GCC:n march-asetukset

# Niiden AMD64:n omistajien, jotka haluavat natiivin 64-bittisen
ympäristön, asettavat -march=k8
# EM64T:n käyttäjien pitää käyttää valitsinta -march=nocona
-march=athlon-xp

Toinen asetus on -O-valitsin (suuraakkonen O, ei nolla). Se kertoo gcc:lle optimointiluokan. Mahdolliset arvot ovat s (koon optimointiin), 0 (nolla optimointien poistamiseksi), 1, 2 tai 3 lisäoptimointien asettamiseksi (jokainen luokista siis sisältää edeltävän optimoinnit ja jotain lisää). Esimerkiksi luokan 2 optimoinnit asetetaan näin:

Koodilistaus 5.3: GCC:n O-asetus

-O2

Usein käytetään myös valitsinta -pipe (joka määrittelee putket käytettäviksi väliaikaistiedostojen asemesta käännettäessä).

Kannattaa huomata, että toinen suosittu, -fomit-frame-pointer (joka poistaa kehysosoittimen rekisteristä niissä funktioissa, joissa sitä ei tarvita) saattaa hankaloittaa ohjelmien vianetsintää.

CFLAGS- ja CXXFLAGS-valitsimissa kannattaa yhdistellä monia optimointikeinoja, kuten seuraavassa:

Koodilistaus 5.4: CFLAGS- ja CXXFLAGS-määrittelyt

CFLAGS="-march=athlon-xp -pipe -O2"
# AMD64:lle voidaan käyttää asetusta -march=k8
# EM64T:lle käytetään asetusta march=nocona
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# Käytetään samaa asetusta molemmissa muuttujissa

MAKEOPTS

MAKEOPTS määrittelee rinnakkaisten käännösprosessien määrän paketin asennuksessa. Suositeltu määrä on prosessorien lukumäärä lisättynä yhdellä.

Koodilistaus 5.5: MAKEOPTS yhden prosessorin järjestelmässä

MAKEOPTS="-j2"

Paikoillanne, valmiit, hep!

Päivitä ja tallenna tiedosto /mnt/gentoo/etc/make.conf. Nyt voit jatkaa chroottaamalla Gentoo-järjestelmään.

6. Gentoojärjestelmän perustan asentaminen

6.a. Chroot-ympäristön asettaminen

Valinnainen: Peilipalvelimen valinta

Jos käynnistit Gentoon asennus-CD:ltä, voit päivittää /etc/make.confin asetukset käyttämään nopeita peilipalvelimia Portagen ja lähdekoodien latauksessa komennolla mirrorselect (tämä tietenkin vaatii toimivan verkkoyhteyden):

Varoitus: Mirrorselectissä on ongelma joka saattaa johtaa roskan tulostumiseen GENTOO_MIRRORS-asetusen perään. Avaa /mnt/gentoo/etc/make.conf ja poista turhuudet GENTOO_MIRRORS-riviltä, jos se on tarpeen.

Koodilistaus 1.1: Nopean peilipalvelimen valinta

# mirrorselect -a -s4 -o | grep 'GENTOO_MIRRORS=' >>
/mnt/gentoo/etc/make.conf

Jos mirrorselect ei toimikaan niin se ei haittaa. Sen käyttäminen on täysin valinnaista, virhetilanteissa oletusarvoilla pärjää kyllä.

DNS-osoitteiden kopiointi

Ennen uuteen ympäristöön menemistä pitää vielä kopioida DNS-palvelinten tiedosto tiedostosta /etc/resolv.conf. Tietoja tarvitaan, että verkkoympäristö toimii vielä uudessakin ympäristössä. /etc/resolv.conf sisältää tiedot käytettävistä nimipalvelimista.

Koodilistaus 1.2: DNS-tietojen kopiointi

(valitsin -L varmistaa, ettei kopio ole symbolinen linkki)
# cp /etc/resolv.conf /mnt/gentoo/etc/resolv.conf

Proc ja dev-tiedostojärjestelmien liittäminen

Jotta asennus voisi saada tietoa nykyisestä ytimestä chrootin sisältäkin, täytyy /proc liittää hakemistoon /mnt/gentoo/proc. Lisäksi pitää bindmountata /dev/:

Koodilistaus 1.3: /proc:n ja /dev:n liittäminen

# mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
# mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev

Uuteen ympäristöön siirtyminen

Nyt kun kaikki osiot on alustettu ja perusjärjestelmä on asennettu, voidaan siirtyä chrootaamaan ympäristöä. Tämä tarkoittaa nykyisestä asennusympäristöstä (asennus-CD:ltä tai vastaavasta) siirtymistä uuteen asennusympäristöön (alustetuille osioille).

Chrootaus tehdään kolmessa osassa. Ensin vaihdetaan juurihakemisto chroot-komennolla /-hakemistosta (asennusvälineen) /mnt/gentoo-hakemistoksi (uusilla osioilla). Uusi ympäristö luodaan komennolla env-update, joka luo ympäristömuuttujat. Lopuksi muuttujat asetetaan komennolla source.

Koodilistaus 1.4: Uuden ympäristön chrootaus

# chroot /mnt/gentoo /bin/bash
# env-update
Regenerating /etc/ld.so.cache...
* Caching service dependencies...
# source /etc/profile
# export PS1="(chroot) $PS1"

Olet nyt Gentoo Linux -järjestelmässäsi. Asennusta on toki vielä paljolti jäljellä, kuten jäljellä olevien kappaleiden määräkin vihjaa :-)

Portagen välimuistin luonti

Kun Portage-puu on asennettu, kannattaa rakentaa Portagen välimuisti. Komento emerge --metadata luo välimuistin uudelle puulle.

Koodilistaus 1.5: Portagen välimuistin luonti

# emerge --metadata

6.b. USE-muuttujien asettaminen

Mikä on USE-muuttuja?

USE on yksi Gentoo-ympäristön tärkeimmistä muuttujista. Suureen osaan ohjelmista voidaan kääntää mukaan vaihtoehtoinen tuki tietyille asioille. Esimerkiksi joissakin ohjelmissa voi olla sekä gtk- että qt-tuki. Joihinkin voi saada valinnaisena SSL-tuen. Jotkin kääntyvät jopa framebuffer-tuella (svgalib) ilman X11:ä.

Useimmat jakelut kääntävät paketteihin mukaan tuen kaikelle mahdolliselle, mikä on omiaan lisäämään ohjelmien kokoa ja käynnistysaikaa riippuuvuuksien määrästä puhumattakaan. Gentoolla voit päättää mitkä asetukset käännetään mukaan. Tähän käytämme juuri USE-muuttujia.

USE-muuttujaan määritetään avainsanoja jotka tulkitaan sitten käännösasetuksiksi. Esimerkiksi ssl kääntää SSL-tuen jos ohjelmassa sellainen on ja -X poistaa X-palvelintuen käytöstä (äksän edessä on siis miinus). Asetuksella gnome gtk -kde -qt ohjelmat käännetään Gnome- ja gtk-tuen kanssa, mutta ilman kde- tai qt-tukea. Näin aikaansaataisiin täysin Gnome järjestelmä.

USEn muuttaminen

Varoitus: Älä tee muutoksia USE-muuttujaan jos käytät esikäännettyjä paketteja (GRP:stä). Tässä tapauksessa USEa voi muutella asentamisen jälkeen. Peikot hakkaavat koneesi säleiksi jos ohitat tämän varoituksen!

Oletusarvoiset USE-asetukset ovat profiilin make.defaults-tiedostoissa. make.defaultsit ovat löydettävissä symbolisen linkin /etc/make.profile osoittamassa hakemistossa ja kaikissa sen ylähakemistoissa aina profiilihakemistojen juurihakemistoon saakka. Itsetehdyt asetukset tiedostossa /etc/make.conf lisätään niiden päälle. Lisätty asetus lisätään oletusten listaan ja poistettu (asettamalla miinusmerkki asetuksen eteen) poistetaan listasta (jos se siellä oli alunperinkään). Hakemiston /etc/make.profile asetuksia ei saa muuttaa sillä se korvataan jokaisessa Portagen päivityksessä.

USE-järjestelmän täydempi kuvaus löytyy käsikirjan toisen osan kappaleesta 2: Use-muuttujat. Muuttujien kuvaukset majailevat järjestelmän tiedostossa /usr/portage/profiles/use.desc.

Koodilistaus 2.1: USE-kuvausten katselu

# less /usr/portage/profiles/use.desc
(Nuolinäppäimillä vieritetään ja q:lla lopetetaan)

Esimerkissä on USE-asetukset KDE-järjestelmälle DVD-, ALSA- ja CD:n polttotuella.

Koodilistaus 2.2: /etc/make.confin avaus

# nano -w /etc/make.conf

Koodilistaus 2.3: USE-asetukset

USE="-gtk -gnome qt kde dvd alsa cdr"

7. Configuring the Kernel

7.a. Timezone

You first need to select your timezone so that your system knows where it is located. Look for your timezone in /usr/share/zoneinfo, then copy it to /etc/localtime. Please avoid the /usr/share/zoneinfo/Etc/GMT* timezones as their names do not indicate the expected zones. For instance, GMT-8 is in fact GMT+8.

Koodilistaus 1.1: Setting the timezone information

# ls /usr/share/zoneinfo
(Suppose you want to use GMT)
# cp /usr/share/zoneinfo/GMT /etc/localtime

7.b. Installing the Sources

Choosing a Kernel

The core around which all distributions are built is the Linux kernel. It is the layer between the user programs and your system hardware. Gentoo provides its users several possible kernel sources. A full listing with description is available at the Gentoo Kernel Guide.

We suggest using either vanilla-sources or gentoo-sources on PPC, which are both 2.6 kernels. The latter is available when you perform a networkless installation. So let's continue with emerge'ing the kernel sources. The USE="-doc" is necessary to avoid installing xorg-x11 or other dependencies at this point. USE="symlink" is not necessary for a new install, but ensures proper creation of the /usr/src/linux symlink.

Koodilistaus 2.1: Installing a kernel source

# USE="-doc symlink" emerge gentoo-sources

If you take a look in /usr/src you should see a symlink named linux pointing to your current kernel source. In this case, the installed kernel source points to gentoo-sources-2.6.15. Your version may be different, so keep this in mind.

Koodilistaus 2.2: Viewing the kernel source symlink

# ls -l /usr/src/linux
lrwxrwxrwx  1 root   root      22 Mar 18 16:23 /usr/src/linux -> linux-2.6.15

Now it is time to configure and compile your kernel source. You can use genkernel for this, which will build a generic kernel as used by the Installation CD. We explain the "manual" configuration first though, as it is the best way to optimize your environment.

If you want to manually configure your kernel, continue now with Default: Manual Configuration. If you want to use genkernel you should read Alternative: Using genkernel instead.

7.c. Default: Manual Configuration

Introduction

Manually configuring a kernel is often seen as the most difficult procedure a Linux user ever has to perform. Nothing is less true -- after configuring a couple of kernels you don't even remember that it was difficult ;)

However, one thing is true: you must know your system when you start configuring a kernel manually. Most information can be gathered by emerging pciutils (emerge pciutils) which contains lspci. You will now be able to use lspci within the chrooted environment. You may safely ignore any pcilib warnings (like pcilib: cannot open /sys/bus/pci/devices) that lspci throws out. Alternatively, you can run lspci from a non-chrooted environment. The results are the same. You can also run lsmod to see what kernel modules the Installation CD uses (it might provide you with a nice hint on what to enable). Another place to look for clues as to what components to enable is to check the kernel message logs from the successful boot that got you this far. Type dmesg to see the kernel messages.

Now, go to your kernel source directory, it's time to configure your kernel. It is recommended that you add the default settings to your configuration by first running make defconfig. After the default configuration has been generated, run make menuconfig which will fire up an ncurses-based configuration menu.

Koodilistaus 3.1: Invoking menuconfig

# cd /usr/src/linux
# make defconfig
# make menuconfig

You will be greeted with several configuration sections. We'll first list some options you must activate (otherwise Gentoo will not function, or not function properly without additional tweaks).

Activating Required Options

First of all, activate the use of development and experimental code/drivers. You need this, otherwise some very important code/drivers won't show up:

Koodilistaus 3.2: Selecting experimental code/drivers, General setup

Code maturity level options --->
 [*] Prompt for development and/or incomplete code/drivers
General setup --->
 [*] Support for hot-pluggable devices

Now go to File Systems and select support for the filesystems you use. Don't compile them as modules, otherwise your Gentoo system will not be able to mount your partitions. Also select /proc file system and Virtual memory.

Koodilistaus 3.3: Selecting necessary file systems

File systems --->
 Pseudo Filesystems --->
  [*] /proc file system support
  [*] Virtual memory file system support (former shm fs)

(Select one or more of the following options as needed by your system)
 <*> Reiserfs support
 <*> Ext3 journalling file system support
 <*> Second extended fs support
 <*> XFS filesystem support

If you are using PPPoE to connect to the Internet or you are using a dial-up modem, you will need the following options in the kernel:

Koodilistaus 3.4: Selecting PPPoE necessary drivers

Device Drivers --->
 Networking support --->
  <*> PPP (point-to-point protocol) support
  <*>  PPP support for async serial ports
  <*>  PPP support for sync tty ports

The two compression options won't harm but are not definitely needed, neither does the PPP over Ethernet option, that might only be used by rp-pppoe when configured to do kernel mode PPPoE.

If you require it, don't forget to include support in the kernel for your ethernet card.

Users of NewWorld and OldWorld machines will want HFS support as well. OldWorld users require it for copying compiled kernels to the MacOS partition. NewWorld users require it for configuring the special Apple_Bootstrap partition:

Koodilistaus 3.5: Activating HFS support

File Systems --->
 [*] HFS Support

At this time, kernel preemption is still unstable on PPC and may cause compilation failures and random segfaults. It is strongly suggested that you do not use this feature.

Koodilistaus 3.6: Ensure the Preemptible Kernel Option is Off

Platform options --->
 [ ] Preemptible Kernel

If you're booting from Firewire, you'll need to enable these options. If you do not want to compile in support, you'll need to include these modules and their dependencies in an initrd.

Koodilistaus 3.7: Enable support for firewire devices on boot

Device Drivers --->
 IEEE 1394 (FireWire) support --->
  <*> IEEE 1394 (FireWire) support
  <*>  OHCI-1394 support
  <*>  SBP-2 support (Harddisks etc.)

If you're booting from USB, you'll need to enable these options. If you do not want to compile in support, you'll need to include these modules and their dependencies in an initrd.

Koodilistaus 3.8: Enable support for USB devices on boot

Device Drivers --->
 USB support --->
  <*> Support for Host-side USB
  <*>  OHCI HCD support
  <*>  USB Mass Storage support

Do not turn off kernel framebuffer support as it is required for a successful boot. If you are using an NVIDIA based chipset, you should use the OpenFirmware framebuffer. If you are using an ATI based chipset, you should select the framebuffer driver based upon your chipset (Mach64, Rage128 or Radeon).

Koodilistaus 3.9: Chosing a Framebuffer Driver

Device Drivers --->
 Graphics support --->
  <*> Support for frame buffer devices
  [*] Open Firmware frame buffer device support
  <*> ATI Radeon display support
  <*> ATI Rage128 display support
  <*> ATI Mach64 display support
  Console display driver support --->
   <*> Framebuffer Console support

Huomaa: If you select more than one framebuffer device, it may default to a less than optimal driver. Either use only one framebuffer device or specify which to use by passing the driver to use to the kernel on boot such as video=radeonfb.

When you're done configuring your kernel, continue with Compiling and Installing.

Compiling and Installing

Now that your kernel is configured, it is time to compile and install it. Exit the configuration and run the commands which will compile the kernel:

Koodilistaus 3.10: Compiling the kernel

# make && make modules_install

When the kernel has finished compiling, copy the kernel image to /boot (be sure that it is mounted properly on Pegasos computers). If you are using BootX to boot, we'll copy the kernel later.

Yaboot and BootX expect to use an uncompressed kernel unlike many other bootloaders. The uncompressed kernel is called vmlinux and it is placed in /usr/src/linux after the kernel has finished compiling. If you are using a Pegasos machine, the Pegasos firmware requires a compressed kernel called zImage.chrp which can be found in /usr/src/linux/arch/ppc/boot/images.

Koodilistaus 3.11: Installing the kernel

# cd /usr/src/linux
replace <kernel-version> with your kernel version
(Apple/IBM)
# cp vmlinux /boot/<kernel-version> 
(Pegasos)
# cp arch/ppc/boot/images/zImage.chrp /boot/<kernel-version> 

Now continue with Installing Separate Kernel Modules.

7.d. Installing Separate Kernel Modules

Configuring the Modules

You should list the modules you want automatically loaded in /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6. You can add extra options to the modules too if you want.

To view all available modules, run the following find command. Don't forget to substitute "<kernel version>" with the version of the kernel you just compiled:

Koodilistaus 4.1: Viewing all available modules

# find /lib/modules/<kernel version>/ -type f -iname '*.o' -or -iname '*.ko'

For instance, to automatically load the 3c59x.o module, edit the kernel-2.6 file and enter the module name in it.

Koodilistaus 4.2: Editing /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

# nano -w /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

Koodilistaus 4.3: /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

3c59x

Continue the installation with Configuring your System.

7.e. Alternative: Using genkernel

If you are reading this section, you have chosen to use our genkernel script to configure your kernel for you.

Now that your kernel source tree is installed, it's now time to compile your kernel by using our genkernel script to automatically build a kernel for you. genkernel works by configuring a kernel nearly identically to the way our Installation CD kernel is configured. This means that when you use genkernel to build your kernel, your system will generally detect all your hardware at boot-time, just like our Installation CD does. Because genkernel doesn't require any manual kernel configuration, it is an ideal solution for those users who may not be comfortable compiling their own kernels.

Now, let's see how to use genkernel. First, emerge the genkernel ebuild:

Koodilistaus 5.1: Emerging genkernel

# emerge genkernel

Next, copy over the kernel configuration used by the Installation CD to the location where genkernel looks for the default kernel configuration:

Koodilistaus 5.2: Copying over the Installation CD kernel config

# zcat /proc/config.gz > /usr/share/genkernel/ppc/kernel-config-2.6

If you are using firewire or USB to boot, you'll need to add modules to the initrd. Edit /usr/share/genkernel/ppc/modules_load and change MODULES_FIREWIRE="ieee1394 ohci1394 sbp2" for firewire support or MODULES_USB="usbcore ohci-hcd ehci-hcd usb-storage" for USB support.

Now, compile your kernel sources by running genkernel --genzimage all. For Pegasos, we will need to use a different config and create a zImage instead of the vmlinux kernel used on Apple machines. Be aware, as genkernel compiles a kernel that supports almost all hardware, this compilation can take quite a while to finish!

Note that, if your partition where the kernel should be located doesn't use ext2 or ext3 as filesystem you might need to manually configure your kernel using genkernel --menuconfig --genzimage all and add support for your filesystem in the kernel (i.e. not as a module). Users of EVMS2 or LVM2 will probably want to add --evms2 or --lvm2 as argument as well.

Koodilistaus 5.3: Running genkernel

# genkernel --genzimage all

Koodilistaus 5.4: Running genkernel on the Pegasos

# genkernel --genzimage --kernel-config=/usr/share/genkernel/ppc/Pegasos all

Once genkernel completes, a kernel, full set of modules and initial root disk (initrd) will be created. We will use the kernel and initrd when configuring a boot loader later in this document. Write down the names of the kernel and initrd as you will need it when writing the bootloader configuration file. The initrd will be started immediately after booting to perform hardware autodetection (just like on the Installation CD) before your "real" system starts up. Be sure to also copy down the required boot arguments, these are required for a successful boot with genkernel.

Koodilistaus 5.5: Checking the created kernel image name and initrd

# ls /boot/kernel* /boot/initramfs*

If you want your system to be more like the Installation CD you should, when your Gentoo installation is over, emerge coldplug. While the initrd autodetects hardware that is needed to boot your system, coldplug autodetects everything else. coldplug is available as one of the packages on the Package CD.

Koodilistaus 5.6: Emerging and enabling coldplug

(Do this after the installation, during the GRP installation instructions)
# emerge -k coldplug
# rc-update add coldplug boot

If you want your system to react to hotplugging events, you will need to install and setup hotplug as well:

Koodilistaus 5.7: Emerging and enabling hotplug

# emerge hotplug
# rc-update add hotplug default

Now continue with Configuring your System.

8. Järjestelmän asetusten tekeminen

8.a. Tiedostojärjestelmän tiedot

Mikä on fstab?

Linuxissa tieto kaikista osioista on tiedostossa /etc/fstab. Tiedosto sisältää osioiden liitospisteet (sijainnin tiedostojärjestelmässä), liitosasetukset (erityisasetukset) ja liitostavan (automaattisesti, käyttäjien toimesta jne.).

/etc/fstabin luonti

Tiedoston /etc/fstab tiedoilla on oma syntaksinsa. Jokaisella rivillä on kuusi tyhjeiden (välilyöntien tai tabien) erottamaa kenttää. Jokaisella kentällä on merkityksensä:

 • Ensimmäisessä kentässä on osion kuvaus (laitetiedoston hakemistopolku).
 • Toisessa kentässä on liitospiste johon osio liitetään.
 • Kolmannessa kentässä on osion tiedostojärjestelmä.
 • Neljännessä kentässä on liitosasetukset joita mount käyttää liittäessään osion. Koska jokaisella tiedostojärjestelmällä on omat liitosasetuksensa kannattanee tutustua mountin man-sivuun (man mount) täyttä listausta varten. Useammat asetukset erotetaan pilkuin.
 • Viidettä kenttää käyttää dump tarkastaakseen pitääkö osio dumpata. Yleensä se kannattaa jättää nollaksi (0).
 • Kuudetta kenttää käyttää fsck selvittääkseen pitääkö tiedostojärjestelmä tarkistaa odottamattoman sammutuksen jälkeen. Juuren tiedostojärjestelmässä kannattaa käyttää arvoa 1 ja muilla arvoa 2 (tai 0 järjestelmissä joissa tarkistukset eivät ole tarpeen).

Gentoon oletusarvoinen /etc/fstab ei ole toimiva vaan esimerkki: käytä nanoa (tai suosikkieditoriasi) /etc/fstabin luomiseen.

Koodilistaus 1.1: /etc/fstabin avaus

# nano -w /etc/fstab

Tarkastelkaamme esimerkkinä /boot-osion asetuksia. Jollei järjestelmässäsi ole osiota /boot (esimerkiksi Apple PPC on tällainen), älä kopioi asetuksia esimerkistä sellaisenaan.

Oletusarvoisessa x86-osiointimallissamme ext2-tiedostojärjestelmä /boot liittyi osioon /dev/hda1. Tämä järjestelmä pitää tarkistaa käynnistyksen yhteydessä, joten kirjoitamme seuraavaa:

Koodilistaus 1.2: esimerkki-/boot-osion rivi /etc/fstabissa

/dev/hda1  /boot   ext2  defaults    1 2

Jotkin käyttäjät eivät turvallisuussyistä halua osion kiinnittyvän tiedostojärjestelmään käynnistyksessä, tämän saa vaihtamalla defaultsin noautoksi; tällöin /boot pitää tietenkin erikseen liittää aina käytettäessä.

Suorituskyvyn parantamiseksi useimmat halunnevat käyttää noatime-asetusta. Se nopeuttaa järjestelmää, koska käsittelyaikoja ei tallenneta (niitä ei yleensä tarvita kuitenkaan):

Koodilistaus 1.3: Parannettu /boot-osion rivi /etc/fstabissa

/dev/hda1  /boot   ext2  defaults,noatime  1 2

Samalla tavalla jatkamalla saamme aikaan kolme riviä (osioille /boot ja / sekä sivutusosiolle):

Koodilistaus 1.4: Kolmirivinen /etc/fstab

/dev/hda1  /boot   ext2  defaults,noatime  1 2
/dev/hda2  none   swap  sw        0 0
/dev/hda3  /     ext3  noatime      0 1

Lopuksi lisätään säännöt hakemistolle /proc, tiedostojärjestelmälle tmpfs (pakollisia) ja cd-asemille (sekä muille vastaaville tietenkin):

Koodilistaus 1.5: Täysimittainen /etc/fstab-esimerkki

/dev/hda1  /boot   ext2  defaults,noatime  1 2
/dev/hda2  none   swap  sw        0 0
/dev/hda3  /     ext3  noatime      0 1

none    /proc   proc  defaults     0 0
none    /dev/shm tmpfs  defaults     0 0

/dev/cdroms/cdrom0  /mnt/cdrom  auto   noauto,user  0 0

Asetuksella auto komento mount yrittää arvata tiedostojärjestelmän (mikä on hyödyllistä siirrettäville muisteille koska niissä olevat tiedostojärjestelmät vaihtelevat). Asetus user antaa käyttäjän liittää CD:itä tiedostojärjestelmään myös.

Ylläolevan esimerkin mukaan voit nyt luoda /etc/fstabin. SPARCin käyttäjien kannattaa lisätä seuraavakin rivi /etc/fstab:iin:

Koodilistaus 1.6: Openprom-tiedostojärjstelmän lisäys fstabiin

none    /proc/openprom openpromfs  defaults   0 0

Tarkista /etc/fstab vielä kerran, tallenna ja lopeta muokkaus.

8.b. Verkkoasetuksia

Isäntänimi, domainnimi jne.

Käyttäjillä on mahdollisuus tietokoneidensa nimeämiseen. Tämän pitäisi olla helppoa, mutta monilla tuntuu olevan ongelmia kunnollisen nimen löytämisessä. Asioiden nopeuttamiseksi kerrottakoon että nimeä voi vaihtaa milloin tahansa. Tässä kutsutaan järjestelmää tuxiksi ja domainia kotiverkoksi.

Ensin asetetaan koneen nimi:

Koodilistaus 2.1: Isäntänimen asetus

# nano -w /etc/conf.d/hostname

(HOSTNAMEksi asetetaan koneen nimi)
HOSTNAME="tux"

Sitten domainnimi:

Koodilistaus 2.2: Domainnimen asetus

# nano -w /etc/conf.d/domainname

(DNSDOMAINiksi asetetaan domainnimi)
DNSDOMAIN="kotiverkko"

Jos käytössä on NIS-domain (jollet tiedä mikä se on et varmaankaan käytä sellaista) sekin pitää määrittää:

Koodilistaus 2.3: NIS-domainnimen asetus

# nano -w /etc/conf.d/domainname

(NISDOMAINiksi asetetaan NIS-domainnimi)
NISDOMAIN="oma-nisdomain"

Verkon asetus

Ennen kuin keksit, että ”tämähän on jo tehty aiemminkin”, muista, että alussa tehty verkon asettaminen oli vain asennusjärjestelmää varten. Nyt määritellään verkon asetukset pysyvälle Gentoo-järjestelmälle.

Huomaa: Lisätietoja verkkoasetuksista, mukaanlukien monimutkaisemmat järjestelmät, kuten bondaukset, siltaukset, VLANit ja langattomat verkot selitetään juurta jaksain käsikirjan Verkkoasetukset osiossa.

Tiedostosta /etc/conf.d/net löytyvät kaikki verkkoasetukset. Syntaksi lienee itsestäänselvä, joskaan ei kovin ilmeinen, jollei ole asentanut verkkoyhteyksiä käsin. Tässä selitetään kuitenkin kaikki tarkkaan. Kommentoitu esimerkki asetusvaihtoehdoista on tiedostossa /etc/conf.d/net.example.

DHCP:tä käytetään oletusarvoisesti, eikä sen säätämiseen tarvita muita asetuksia.

Jos tarvitaan erikoisia DHCP-asetuksia tai DHCP ei ole käytössä, pitää muokata tiedostoa /etc/conf.d/net editorilla (tässä käytetään nanoa):

Koodilistaus 2.4: /etc/conf.d/netin muokkaaminen

# nano -w /etc/conf.d/net

Tiedoston pitäisi olla seuraavanlainen:

Koodilistaus 2.5: Default /etc/conf.d/net

# This blank configuration will automatically use DHCP for any net.*
# scripts in /etc/init.d. To create a more complete configuration,
# please review /etc/conf.d/net.example and save your configuration
# in /etc/conf.d/net (this file :]!).
# (suomeksi:)
# Tämä tyhjä asetustiedosto asettaa /etc/init.d:n skriptit
# käyttämään DHCP:tä. Täydemmät asetukset löytää tiedostosta
# /etc/conf.d/net.example, tarkista ne ja tallenna /etc/conf.d/netiksi
# (tämän tiedoston päälle :]!).

Jos IP-osoite, verkon peite ja gateway syötetään käsin, pitää asettaa sekä config_eth0 että routes_eth0:

Koodilistaus 2.6: IP-osoitteiden käsinsyöttö eth0:lle

config_eth0=( "192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 brd 192.168.0.255" )
routes_eth0=( "default gw 192.168.0.1" )

DHCP-asetuksia varten pitää säätää config_eth0 ja dhcp_eth0:

Koodilistaus 2.7: Vain IP-osoitteen haku DHCP:llä

config_eth0=( "dhcp" )
dhcp_eth0="nodns nontp nonis"

Tiedostossa /etc/conf.d/net.example on kaikki käytettävät asetukset.

Jos käytössä on useita rajapintoja, samat askeleet tehdään erikseen muuttujille config_eth1, config_eth2 jne.

Sitten tallennetaan asetukset ja poistutaan.

Verkon yhdistäminen käynnistyksessä

Verkorajapintojen ylösnostoon käynnistyksen yhteydessä tarvitsee lisätä sopiva palvelu default-runlevelille. Jos käytössä on PCMCIA-rajapintoja tätä ei kannata tehdä, sillä PCMCIA:n initskripti hoitaa asiat itse.

Koodilistaus 2.8: net.eth0:n lisäys default-runlevelille

# rc-update add net.eth0 default

Jos käytössä on useampia verkkorajapintoja niille tarvitaan vastaavat käynnistysskriptit net.eth1, net.eth2 jne. Nämä voi luoda ovelasti ln-komennolla:

Koodilistaus 2.9: Ylimääräisten käynnistysskriptien teko

# cd /etc/init.d
# ln -s net.eth0 net.eth1
# rc-update add net.eth1 default

Verkkoasetusten selvittäminen

Seuraavaksi Linuxille pitää kertoa verkon asetuksista. Tiedostossa /etc/hosts määritellään isäntänimien yhteyksiä IP-osoitteisiin niitä laitteita varten joita nimipalvelin ei tunne. Ainakin käytettävä kone pitää lisätä tiedostoon. Sinne voi myös lisätä muut saman verkon koneet, joiden tietoja ei haeta DNS-palvelimelta.

Koodilistaus 2.10: /etc/hostsin avaaminen

# nano -w /etc/hosts

Koodilistaus 2.11: Tietojen syöttö

127.0.0.1   tux.kotiverkko tux localhost
192.168.0.5  lassi.kotiverkko lassi
192.168.0.6  leevi.kotiverkko leevi

Tallenna tiedosto ja poistu editorista.

Jollei järjestelmässä ole PCMCIA:ta, voidaan jatkaa Järjestelmän tietoihin. Seuraavassa osiossa kerrotaan PCMCIA:n asennukesesta.

Valinnainen: PCMCIA toimintakuntoon

Huomaa: pcmcia-cs on saatavilla vain x86-, amd64- ja ppc-järjestelmille.

PCMCIA:lle pitää ensin asentaa paketti pcmcia-cs. Tämä koskee myös 2.6-ytimen käyttäjiä, vaikkeivät he välttämättä tulekaan lopulta käyttämään tämän paketin ajureita. Asennettaessa tarvitaan asetusta USE="-X" ettei xorg-x11 vielä lähde asentumaan:

Koodilistaus 2.12: pcmcia-cs:n asennus

# USE="-X" emerge pcmcia-cs

pcmcia-cs:n asennuttua pcmcia pitää lisätä default-runlevelille:

Koodilistaus 2.13: pcmcia:n lisäys default runlevelille

# rc-update add pcmcia default

8.c. Järjestelmän tiedot

Pääkäyttäjän salasana

Rootin salasana asetetaan kirjoittamalla:

Koodilistaus 3.1: Rootin salasanan asettaminen

# passwd

Jos pääkäyttäjän tarvitsee kirjautua sisään sarjakonsolilta, lisätään tts/0 tiedostoon /etc/securetty:

Koodilistaus 3.2: tts/0:n lisääminen /etc/securetty:yyn

# echo "tts/0" >> /etc/securetty

Järjestelmän tiedot

Gentoossa yleiset järjestelmäasetukset sijaitsevat tiedostossa /etc/rc.conf. Avaa se ja nautiskele tehokkaasta kommentoinnista :)

Koodilistaus 3.3: /etc/rc.confin avaus

# nano -w /etc/rc.conf

Kuten voidaan huomata, tiedosto on hyvin kommentoitu asetusten tekoa varten. Ole tarkkana KEYMAP-asetuksen kanssa, sillä väärällä KEYMAPilla näppäimistön painelu antaa vääriä lopputuloksia.

Huomaa: USB-pohjaisissa SPARCeissa ja SPARC-klooneissa saattaa pitää käyttää i386-näppäinkarttaa (kuten fi-latin9) sunkeymapin asemesta. PPC:llä käytetään useimmiten x86-näppäinkarttoja. ADB-näppäinkarttojen käyttämiseksi pitää asettaa päälle ADB-näppäinkoodien lähettäminen kernelin asetuksista ja asettaa mac/ppc-näppäinkartta /etc/conf.d/keymapsiin.

Jos järjestelmän kello ei ole UTC-ajassa, pitää CLOCK="local" lisätä rc.confiin, muuten aika saattaa mennä väärin.

Kun /etc/rc.confin asetukset on tehty, tallenna ja lopeta.

Jollei käytössä ole IBM PPC64-järjestelmä, jatka järjestelmävehkeiden asennukseen.

Konsolin asetukset

Huomaa: Tämä koskee vain IBM PPC64-järjestelmiä.

Jos gentoota käytetään IBM PPC64:llä, /etc/inittabista pitää poistaa hvc-rivin kommentointi jotta virtuaalikonsoli spawnaa oikein kirjautumiskehotteen.

Koodilistaus 3.4: Hvc tai hvsi-tuen lisääminen /etc/inittabiin

hvc0:12345:respawn:/sbin/agetty -L 9600 hvc0
hvsi:12345:respawn:/sbin/agetty -L 19200 hvsi0

Muista myös tarkistaa että sopiva konsoli on tiedostossa /etc/securetty.

Sitten voidaan jatkaa Järjestelmätyökalujen asentamiseen.

9. Tarvittavien järjestelmätyökalujen asentaminen

9.a. Järjestelmäloki

Stage3 sisältää kaikki järjestelmätyökalut, joille ei ole vaihtoehtoisia toteutuksia. Nyt asennamme työkalut, joille on vaihtoehtoisia versioita.

Ensimmäisenä pitää päättää millaiset lokitoiminnot järjestelmään asennetaan. Unixeissa ja Linuxissa on perinteisesti ollut tehokas loggaus; parhaimmillaan voi lokeihin saada kirjoitetuksi kaiken järjestelmän toiminnan. Tätä toimintoa hoitaa järjestelmäloki.

Gentoossa on valittavana useita järjestelmälokeja. Perinteinen lokipalveluiden joukko on sysklogd, msyslog on muokkautuva modulaarinen loki, syslog-ng on eräs tehokas järjestelmäloki ja metalog on hyvin pitkälle säätyvä järjestelmäloki.

Jos asennat sysklogd:n tai syslog-ng:n, saatat haluta lisätä järjestelmään logrotaten jälkikäteen, sillä nuo palvelut eivät osaa kierrättää lokitiedostoja.

Järjestelmäloki asennetaan emergellä ja lisätään default-runlevelille komennolla rc-update. Seuraavassa asennetaan syslog-ng, korvaa se millä ikinä lokilla haluatkaan:

Koodilistaus 1.1: Järjestelmälokin asennus

# emerge syslog-ng
# rc-update add syslog-ng default

9.b. Valinnainen: Cron-palvelu

Seuraavaksi cron-palvelun kimppuun. Vaikkei se aivan pakollinen ole se on hyvin tarpeellinen usein. Mutta mitä cron tekeekään? Sehän on palvelu jolla voimme ajastaa toimintoja. Sillä on näppärä suorittaa sääännöllisin väliajoin joitain komentoja (vaikkapa sitten päivittäin, viikoittain ja kuukausittain).

asennus-CD:llä on tarjolla vain vixie-cron verkottomille asennuksille. Muita voi asentaa jälkikäteen jos tarvitsee.

Koodilistaus 2.1: cron-palvelun asentaminen

# emerge vixie-cron
# rc-update add vixie-cron default

9.c. Valinnainen: Tiedostojen indeksointi

Jos haluat, että tiedostojärjestelmäsi tiedostot indeksoidaan niin, että niitä voi nopeasti hakea, kannattaa asentaa sys-apps/slocate, jossa on myös näppärä locate-työkalu tiedostohakuja varten.

Koodilistaus 3.1: slocaten asentaminen

# emerge slocate

9.d. Tiedostojärjestelmätyökalut

Jotkin asennetut tiedostojärjestelmät vaativat myös työkaluja mukaansa (esimerkiksi eheyden tarkistamiseen ja uusien tiedostojärjestelmien luontiin ja niin edelleen).

Seuraavaassa on taulukoituna tiedostojärjestelmäkohtaisesti tarvitut työkalut (huomaa kuitenkin, etteivät kaikki tiedostojärjestelmät ole saatavilla kaikille alustoille):

Tiedostojärjestelmä Työkalu Asennuskomento
XFS xfsprogs emerge xfsprogs
ReiserFS reiserfsprogs emerge reiserfsprogs
JFS jfsutils emerge jfsutils

Jos käytössä on EVMS pitää myös asentaa evms: If you are an LVM user, you also need to install lvm-user:

Koodilistaus 4.1: Evms:n asentaminen

# USE="-gtk" emerge evms

USE="-gtk" on välttämätön tässä asennusvaiheessa, ettei graafinen käyttöliittymä riippuvuuksineen tulisi asennettua ennen aikojaan. Evms:n voi halutessaan kääntää uudeelleen graafisen käyttöliittymän kanssa asennuksen loputtua.

Jollet tarvitse muita verkkotyökaluja (kuten rp-pppoe:tä tai dhcp-asiakasohjelmaa), jatka käynnistyslataimen asennuksella. Muutoin jatka Vaihtoehdon: verkkotyökalut parissa.

9.e. Verkkotyökalut

Valinnainen: DHCP-asiakkasohjelman asennus

Jos järjestelmä hakee IP-osoitteensa automaattisesti verkkorajapinnoille, tarvitaan dhcpcd-ohjelmaa (tai muuta DHCP-asiakasohjelmaa). Järjestelmä saattaa tulla asennuksen jälkeen kyvyttömäksi Internetiin yhdistämiseen, jollei tätä nyt asenneta!

Koodilistaus 5.1: dhcpcd:n asennus

# emerge dhcpcd

Valinnainen: PPPoE-asiakasohjelman asennus

Jos tarvitset rp-pppoe:n verkkoyhteyttä varten, aloita asentamalla se.

Koodilistaus 5.2: rp-pppoe:n asennus

# USE="-X" emerge rp-pppoe

Asetuksella USE="-X" estetään xorg-x11:ä asentumasta tässä vaiheessa (rp-pppoe sisältää graafisiakin työkaluja, jos tarvitset niitä voit uudelleenkääntää rp-pppoe:n myöhemmin tai asentaa sen X:n kanssa nyt. X:n asennuksessa kuitenkin kestää aika kauan.).

Valinnainen: RAID IBM-laitteistolle

Jos käytössä on POWER5-järjestelmä SCSI RAIDilla, kannattanee asentaa iprutils, jolla voi käsitellä RAIDia, hakea levyjen tiloja ja päivittää mikrokoodia.

Koodilistaus 5.3: Iprutilsin asennus

# emerge iprutils

Jatka käynnistyslataimen asentamisella.

10. Configuring the Bootloader

10.a. Choosing a Bootloader

Introduction

Now that the kernel is configured and compiled, you'll need a bootloader to start your new linux installation. The bootloader that you use will depend upon the type of PPC machine you have.

If you are using a NewWorld Apple or IBM machine, you need to use yaboot. OldWorld Apple machines have two options, BootX (recommended) and quik. The Pegasos does not require a bootloader, but you will need to emerge BootCreator to create SmartFirmware bootmenus.

10.b. Default: Using yaboot

Introduction

Tärkeää: yaboot can only be used on NewWorld Apple and IBM systems!

In order to find the boot devices, yaboot needs access to the device nodes created by udev on startup and the sysfs filesystem. These two filesystems are found at /dev and sys respectively. To do this, you will need to "bind mount" these filesystems from the Installation CD's root to the /dev and /sys mount points inside the chroot. If you have already bind mounted these filesystems, there is no need to do it again.

Koodilistaus 2.1: Bind-mounting the device and sysfs filesystems

# exit # this will exit the chroot
# mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev
# mount -o bind /sys /mnt/gentoo/sys
# chroot /mnt/gentoo /bin/bash
# /usr/sbin/env-update && source /etc/profile 

To set up yaboot, you can use yabootconfig to automatically create a configuration file for you. If you are installing Gentoo on a G5 (where yabootconfig does not always work), or you plan to boot from firewire or USB, you will need to manually configure yaboot.

Huomaa: You will need to manually edit the yaboot.conf when using genkernel, even if yabootconfig is used. The kernel image section of yaboot.conf should be modified as follows:

Koodilistaus 2.2: Adding genkernel boot arguments to yaboot.conf

###########################################################
## This section can be duplicated if you have more than one
## kernel or set of boot options - replace kernel-2.6.15
## with the exact filename of your kernel.
###########################################################
image=/boot/kernel-2.6.15
 label=Linux
 root=/dev/ram0
 partition=3
 append="real_root=/dev/hda3 init=/linuxrc" 
 # You can add additional kernel arguments to append such as 
 # rootdelay=10 for a USB/Firewire Boot
 read-only
##########################################################

Default: Using yabootconfig

yabootconfig will auto-detect the partitions on your machine and will set up dual and triple boot combinations with Linux, Mac OS, and Mac OS X.

To use yabootconfig, your drive must have an Apple_Bootstrap partition, and /etc/fstab must be configured to reflect your Linux partitions. These steps should have already been completed before, but check /etc/fstab before proceeding. Now, ensure that you have yaboot installed.

Koodilistaus 2.3: Installing yaboot with GRP

# emerge --usepkg yaboot

Now exit the chroot and run yabootconfig --chroot /mnt/gentoo. First, the program will confirm the location of the bootstrap partition. If you are using the suggested disk partitioning scheme, your bootstrap partition should be /dev/hda2. Type Y if the output is correct. If not, double check your /etc/fstab. yabootconfig will then scan your system setup, create /etc/yaboot.conf and run mkofboot for you. mkofboot is used to format the Apple_Bootstrap partition, and install the yaboot configuration file into it. After this enter the chroot again.

Koodilistaus 2.4: Re-enter the chroot

# chroot /mnt/gentoo /bin/bash
# /usr/sbin/env-update && source /etc/profile

You might want to verify the contents of /etc/yaboot.conf. If you make changes to /etc/yaboot.conf (like setting the default/boot OS), make sure to rerun ybin -v to apply changes to the Apple_Bootstrap partition.

Now continue with Rebooting the System.

Alternative: Manual yaboot Configuration

First make sure you have yaboot installed on your system:

Koodilistaus 2.5: Installing yaboot with GRP

# emerge --usepkg yaboot

An example yaboot.conf file is given below, but you will need to alter it to fit your needs. G5 users and users booting from firewire and USB should be aware that their disks are seen as SCSI disks by the Linux kernel, so you will need to substitute /dev/hda with /dev/sda).

Koodilistaus 2.6: /etc/yaboot.conf

## /etc/yaboot.conf
##
## run: "man yaboot.conf" for details. Do not make changes until you have!!
## see also: /usr/share/doc/yaboot/examples for example configurations.
##
## For a dual-boot menu, add one or more of:
## bsd=/dev/hdaX, macos=/dev/hdaY, macosx=/dev/hdaZ

## our bootstrap partition:

boot=/dev/hda2

## ofboot is the openfirmware way to specify the bootstrap partition.
## If this isn't defined, yaboot fails on the G5 and some G4s (unless 
## you pass the necessary arguments to the mkofboot/ybin program).
## hd:X means /dev/sdaX (or /dev/hdaX).
## 
## G5 users should uncomment this line!!

#ofboot=hd:2

## Users booting from firewire should use something like this line:
# ofboot=fw/node/sbp-2/disk@0:

## Users booting from USB should use something like this line:
# ofboot=usb/disk@0:

## hd: is shorthand for the first hard drive OpenFirmware sees
device=hd:

## Firewire and USB users will need to specify the whole OF device name
## This can be found using ofpath, which is included with yaboot.

# device=fw/node@0001d200e00d0207/sbp-2@c000/disk@0:


delay=5
defaultos=macosx
timeout=30
install=/usr/lib/yaboot/yaboot
magicboot=/usr/lib/yaboot/ofboot

#################
## This section can be duplicated if you have more than one kernel or set of
## boot options - replace 2.6.9 with your kernel-version
#################
image=/boot/kernel-2.6.9
 label=Linux
 root=/dev/hda3
 partition=3
# append="rootdelay=10" # Required for booting USB/Firewire
 read-only
##################

## G5 users and some G4 users should set 
##  macos=hd:13
##  macosx=hd:12
## instead of the example values.
macos=/dev/hda13
macosx=/dev/hda12
enablecdboot
enableofboot

Once yaboot.conf is configured, run mkofboot -v to format the Apple_bootstrap partition and install the settings. If you change yaboot.conf after the Apple_bootstrap partition has been created, you can update the settings by running ybin -v

For more information on yaboot, take a look at the yaboot project. For now, continue the installation with Rebooting the System.

10.c. Alternative: BootX

Tärkeää: BootX can only be used on OldWorld Apple systems with MacOS 9 or earlier!

Since BootX boots Linux from within MacOS, the kernel will need to be copied from the Linux Partition to the MacOS partition. First, mount the MacOS partition from outside of the chroot. Use mac-fdisk -l to find the MacOS partition number, sda6 is used as an example here. Once the partition is mounted, we'll copy the kernel to the system folder so BootX can find it.

Koodilistaus 3.1: Copying the kernel to the MacOS partition

# exit
cdimage ~# mkdir /mnt/mac
cdimage ~# mount /dev/sda6 /mnt/mac -t hfs
cdimage ~# cp /mnt/gentoo/usr/src/linux/vmlinux "/mnt/mac/System Folder/Linux Kernels"

If genkernel is used, both the kernel and initrd will need to be copied to the MacOS partition.

Koodilistaus 3.2: Copying the Genkernel kernel and initrd to the MacOS partition

# exit
cdimage ~# mkdir /mnt/mac
cdimage ~# mount /dev/sda6 /mnt/mac -t hfs
cdimage ~# cp /mnt/gentoo/boot/kernel-* "/mnt/mac/System Folder/Linux Kernels"
cdimage ~# cp /mnt/gentoo/boot/initramfs-* "/mnt/mac/System Folder"

Now that the kernel is copied over, we'll need to reboot to set up BootX.

Koodilistaus 3.3: Unmounting all partitions and rebooting

cdimage ~# cd /
cdimage ~# umount /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo/dev /mnt/gentoo /mnt/mac
cdimage ~# reboot

Of course, don't forget to remove the bootable CD, otherwise the CD will be booted again instead of MacOS.

Once the machine has booted into MacOS, open the BootX control panel. If you're not using genkernel, select Options and uncheck Use specified RAM disk. If you are using genkernel, ensure that the genkernel initrd is selected instead of the Installation CD initrd. If not using genkernel, there is now an option to specify the machine's Linux root disk and partition. Fill these in with the appropriate values. Depending upon the kernel configuration, additional boot arguments may need to be applied.

BootX can be configured to start Linux upon boot. If you do this, you will first see your machine boot into MacOS then, during startup, BootX will load and start Linux. See the BootX home page for more information.

Tärkeää: Make sure that you have support for HFS and HFS+ filesystems in your kernel, otherwise you will not be able to upgrade or change the kernel on your MacOS partition.

Now reboot again and boot into Linux, then continue with Finalizing your Gentoo Installation.

10.d. Alternative: quik

quik allows OldWorld Macs to boot without MacOS. However, it isn't well supported and has a number of quirks. If you have the option, it is recommended that you use BootX instead since it is much more reliable and easier to set up than quik.

First, we'll need to install quik:

Koodilistaus 4.1: Emerge quik

# emerge quik

Next, we'll need to set it up. Edit /etc/quik.conf and set your image to the kernel that we copied to your boot partition.

Koodilistaus 4.2: Configuring quik.conf

# Example of quik.conf
init-message = "Gentoo 2006.0\n"
partition = 2		# This is the boot partition
root = /dev/hda4
timeout = 30
default = gentoo
image = /vmlinux-2.6.15
	label = gentoo

Your quik.conf file must be on the same disk as the quik boot images, however it can be on a different partition on the same disk, although it is recommended to move it to your boot partition.

Koodilistaus 4.3: Moving quik.conf to /boot

# mv /etc/quik.conf /boot/quik.conf

We will now set your boot variables so that quik loads on boot. To do this, we'll use a program called nvsetenv. The variables that you want to set vary from machine to machine, it's best to find your machine's quirks before attempting this.

Koodilistaus 4.4: Setting the boot variables

# nvsetenv auto-boot true # Set to false if you want to boot into OF, not all models can display the OF output
# nvsetenv output-device video # Check the quirks page, there are many variations here
# nvsetenv input-device kbd
# nvsetenv boot-device scsi/sd@1:0 # For SCSI
# nvsetenv boot-device ata/ata-disk@0:0 # For ATA
# nvsetenv boot-file /boot/vmlinux-2.6.15 root=/dev/hda4 First item is the path to the kernel, the second is the root partition. You may append any kernel options to the end of this line.
# nvsetenv boot-command boot # Set this to bye for MacOS and boot for Linux

Huomaa: It is also possible to change your boot variables from MacOS. Depending upon the model, either bootvars or Apple System Disk should be used. Please see the quik quirks page above for more information.

Now that we've set up our machine to boot, we'll need to make sure the boot images are installed correctly. Run quik -v -C /boot/quik.conf. It should tell you that it has installed the first stage QUIK boot block.

Huomaa: If something has gone wrong, you can always reset your PRAM back to the default values by holding down command + option + p + r before powering on your machine. This will clear the values you set with nvsetenv and should allow you to boot either a MacOS bootdisk or a Linux bootdisk.

Now, continue the installation with Rebooting the System.

10.e. Alternative: BootCreator

Tärkeää: BootCreator will build a nice SmartFirmware bootmenu written in Forth for the Pegasos.

First make sure you have bootcreator installed on your system:

Koodilistaus 5.1: Installing bootcreator

# emerge --usepkg bootcreator

Now copy the file /etc/bootmenu.example into /etc/bootmenu and edit it to your needs:

Koodilistaus 5.2: Edit the bootcreator config file

# cp /etc/bootmenu.example /etc/bootmenu
# nano -w /etc/bootmenu

Below you find a completed /etc/bootmenu config file. Alter it at will.

Koodilistaus 5.3: bootcreator config file

#
# Example description file for bootcreator 1.1
#

[VERSION]
1

[TITLE]
Boot Menu

[SETTINGS]
AbortOnKey = false
Timeout  = 9
Default  = 1

[SECTION]
Local HD -> Morphos   (Normal)
ide:0 boot2.img ramdebug edebugflags="logkprintf"

[SECTION]
Local HD -> Linux 2.6.15 (Normal)
ide:0 linux-2.6.15 video=radeonfb:1024x768@70 root=/dev/hda3

[SECTION]
Local HD -> Genkernel (Normal)
ide:0 kernelz-2.6.15 root=/dev/ram0 real_root=/dev/hda3 init=/linuxrc

Finally the bootmenu must be transfered into Forth and copied to your boot partition, so that the SmartFirmware can read it. Therefore you have to call bootcreator:

Koodilistaus 5.4: Install the bootmenu

# bootcreator /etc/bootmenu /boot/menu

Huomaa: Be sure to have a look into the SmartFirmware's settings when you reboot, that menu is the file that will be loaded by default.

For now, continue the installation with Rebooting the System.

10.f. Rebooting the System

Exit the chrooted environment and unmount all mounted partitions. Then type in that one magical command you have been waiting for: reboot.

Koodilistaus 6.1: Exiting the chroot, unmounting all partitions and rebooting

# exit
livecd ~# umount /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo/dev /mnt/gentoo
livecd ~# reboot

Once rebooted in your Gentoo installation, finish up with Finalizing your Gentoo Installation.

11. Gentoo-asennuksen viimeistely

11.a. Käyttäjienhallinta

Käyttäjän lisäys normaalikäyttöä varten

Unix tai Linux-järjestelmissä on hyvin vaarallista käyttää pääkäyttäjän tunnusta ja sitä tuleekin välttää kun vain mahdollista. Suositellaan vahvasti, että lisäät tavan käyttäjän jokapäiväistä käyttöä varten.

Käyttäjän ryhmät määrittelevät joitain toimintoja, joita hän pystyy tekemään; alla on luettelo järjestelmän tärkeistä käyttäjäryhmistä, joita voi kannattanee käyttää:

Ryhmä Toiminto
audio voi käyttää audiolaitteita
cdrom voi käyttää cd-laitteita (ja muita vastaavia)
floppy voi käyttää diskettilaitteita
games voi käyttää pelejä
portage voi käyttää komentoa emerge --pretend
plugdev voi liittää ja käyttää mm. kameroita ja USB-muisteja
usb voi käyttää USB-laitteita
video voi käyttää videonkaappauslaitteita tai hyödyntää näytönajurin laitteistokiihdytystä
wheel voi käyttää komentoa su

Luodaan käyttäjä pekka ryhmien wheel, users ja audio jäsenenä. Mutta ensin kirjaudutaan pääkäyttäjäksi:

Koodilistaus 1.1: Käyttäjän lisääminen jokapäiväistä käyttöä varten

Login: root
Password: (pääkäyttäjän salasanasi)

# useradd -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash pekka
# passwd pekka
Password: (Anna pekan salasana)
Re-enter password: (Anna salasasana uudelleen varmistukseksi)

Pekka voi nyt tarvitessaan suorittaa komentoja pääkäyttäjänä siirtymällä väliaikaisesti siihen tilaan komennolla su -. Toinen tapa toteuttaa sama toiminnallisuus on sudo-paketin avulla. Se on oikein käytettynä myös hyvin turvallinen.

11.b. Valinnainen: GRP-pakettien asennus

Tärkeää: Tämä osio on vain GRP-asennuksille. Muussa tapauksessa sen voi ohittaa ja jatkaa kohtaan mihin tästä edetään?.

Nyt kun uusi järjestelmäsi on käynnistynyt, kirjaudu sisään luomanasi käyttäjänä (esimerkiksi pekkana) ja ota pääkäyttäjän oikeudet käyttöön komennolla su -:

Koodilistaus 2.1: Pääkäyttäjän oikeuksien hankkiminen

$ su -
Password: (Anna pääkäyttäjän salasana)

Nyt pitää muuttaa Portagen asetuksia toisen cd:n (Gentoo Packages CD) esikäännettyjä paketteja varten. Aloitetaan liittämällä cd:

Koodilistaus 2.2: Packages CD:n liittäminen

(Aseta Gentoo Packages CD asemaan)
# mount /mnt/cdrom

Nyt säädetään Portage käyttämään hakemistoa /mnt/cdrom esikäännettyjen pakettien hakuun:

Koodilistaus 2.3: Portagen säätäminen käyttämään /mnt/cdromia

# ls /mnt/cdrom

(Jos cd:llä on hakemisto /mnt/cdrom/packages:)
# export PKGDIR="/mnt/cdrom/packages"

(Muutoin:)
# export PKGDIR="/mnt/cdrom"

Nyt voit asentaa haluamasi paketit. Packages CD:llä on useita esikäännettyjä paketteja, kuten KDE tai Gnome:

Koodilistaus 2.4: Gnomen asennus

# emerge --usepkg gnome

Käytössä olevat paketit saa selville listaamalla tiedostot hakemistossa /mnt/cdrom/All. Esimerkiksi jos halutaan katsoa mitä KDE:stä voi asentaa:

Koodilistaus 2.5: KDE:n asennettavuuden tarkastelu

# ls /mnt/cdrom/All/kde*

Muista asentaa kaikki esikäännetyt binääripaketit tässä vaiheessa. Sen jälkeen, kun olet seuraavan kerran päivittänyt Portagen komennolla emerge --sync (mistä lisää myöhemmin), esikäännetyt binäärit eivät välttämättä vastaa tuoreimman portagen ebuildeja. Tätä ongelmaa voi yrittää kiertää käyttämällä komentoa emerge --usepkgonly komennon emerge --usepkg sijaan.

Jatka pohtimalla minne tästä mennään, niin opit lisää Gentoosta.

12. Minne seuraavaksi?

12.a. Dokumentointi

Onnea! Nyt käytössäsi on täysin toiminnallinen Gentoo. Mutta mitä seuraavaksi? Mitä vaihtoehtoja on tarjolla? Mihin kannattaa tutustua ensimmäisenä? Gentoo tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuksia ja siten paljon dokumentoituja (ja vähemmän dokumentoituja) ominaisuuksia.

Kannattaa ehdottomasti vilkaista Gentoo-käsikirjan seuraavaa osaa Gentoon käyttäminen. Siinä selitetään kuinka ohjelmisto pidetään ajan tasalla, kuinka lisäohjelmisto asennetaan, mitä USE-asetukset ovat, kuinka Gentoon Init toimii, jne.

Jos olet kiinnostunut järjestelmän optimoimisesta työpöytäkäyttöön tai haluat asentaa täysimittaisen työpöytäaseman, lue lisää työpöytäoppaistamme.

Tietoturvasta kiinnostuneiden kannattanee vilkaista laajahkoa Gentoo Security Handbook -opasta, joka tosin on vielä suomentamatta.

Täysi listaus dokumenteista löytyy dokumentti-indeksistä.

12.b. Gentoo verkossa

Olet tietenkin tervetullut Gentoon foorumeille (joilla on myös suomenkielinen osio!) sekä Gentoon irkkikanaville.

Käytettävissä on myös useita kaikille avoimia postituslistoja. Liittymisohjeet löytyvät sivulta.

12.c. Muutoksia sitten 2006.0:n

Muutoksia?

Gentoo on nopeasti kehittyvä distro. Seuraavassa muutoksia, joita Gentoossa on tapahtunut sen jälkeen kun 2006.0 julkaistiin. Tässä vain ne, jotka vaikuttavat kaikkiin asennuksiin, ei yksittäisten pakettien sisäisiä muutoksia.

Ei muutoksia.

B. Gentoon käyttäminen

1. Johdanto Portageen

1.a. Johdanto Portageen

Portage lienee Gentoon merkittävimpiä keksintöjä. Koska se on niin mukautuva ja sisältää paljon toimintoja, monet pitävät sitä Linux-järjestelmien parhaana ohjelmistonhallintatyökaluna.

Portage on kirjoitettu Pythonilla ja Bashilla. Se on molempien skriptauskielten käyttäjien käytettävissä.

Useimmat käyttäjät hyödyntävät Portage emergen läpi. Tässä kappaleessa ei aiota toistaa tietoja, jotka on saatavilla emergen man-sivulta. Täysimittainen listaus emergen mahdollisuuksista on vain man-sivulla:

Koodilistaus 1.1: Emerge man-sivun tarkastelu

$ man emerge

1.b. Portagepuu

Ebuildit

Kun ohjeessa puhutaan paketeista, sillä useimmiten tarkoitetaan ohjelmia, jotka ovat Gentoon käyttäjien saatavilla Portagepuun kautta. Portagepuu on kokoelma ebuildeja, tiedostoja, jotka sisältävät Portagen tarvitsemat ohjelman ylläpito-ohjeet (asennukseen, hakemiseen, jne.). Nämä sijaitsevat oletusarvoisesti hakemistossa /usr/portage.

Kun Portagelta kysytään ohjelmiin liittyviä toimintoja, se käyttää järjestelmän ebuildeja pohjatietonaan. On tärkeää, että ebuildit päivitetään tarpeeksi säännöllisesti, että Portage tietäisi uusista ohjelmista, turvallisuuspäivityksistä ja niin edelleen.

Portagepuun päivitys

Portagepuuta päivitetään tyypillisesti rsyncillä. Rsync on nopea ja tehokas tiedostojensiirtokäytäntö. Kun käyttää emergeä apuna, päivitys on helppoa:

Koodilistaus 2.1: Portagepuun päivitys

# emerge --sync

Jos rsyncin käyttö ei onnistu palomuurin takia, voi Portagepuun silti päivittää päivittäisistä otostarrapalloista. Komento emerge-webrsync hakee ja asentaa tuoreimman otoksen järjestelmään:

Koodilistaus 2.2: Emerge-webrsyncin suoritus

# emerge-webrsync

1.c. Ohjelmiston ylläpito

Ohjelmien etsiminen

Portagepuuta voi hakea läpi emergen hakutoiminnoilla. Oletuksena komento emerge --search hakee paketit, joiden nimissä on annettu hakutermi.

Esimerkiksi näin etsittäisiin paketteja, joiden nimessä esiintyy pdf:

Koodilistaus 3.1: Pdf-pakettien haku

$ emerge --search pdf

Haun saa myös käymään läpi pakettien kuvaukset valitsimella --searchdesc (lyhyesti -S):

Koodilistaus 3.2: Pdf:iin liittyvien pakettien haku

$ emerge --searchdesc pdf

Tulosteessa on paljon tietoja. Kentät on selkeästi otsikoitu, joten emme selitä niistä sen enempää:

Koodilistaus 3.3: Ote emerge searchin tulosteesta

* net-print/cups-pdf
   Latest version available: 1.5.2
   Latest version installed: [ Not Installed ]
   Size of downloaded files: 15 kB
   Homepage:  http://cip.physik.uni-wuerzburg.de/~vrbehr/cups-pdf/
   Description: Provides a virtual printer for CUPS to produce PDF files.
   License:   GPL-2

Ohjelmien asentaminen

Sopivia ohjelmia on hyvin helppo asentaa tarvitessa, käytetään vain komentoa emerge ja paketin nimeä. Esimerkiksi gnumeric asennettaisiin näin:

Koodilistaus 3.4: Gnumericin asennus

# emerge gnumeric

Monet ohjelmat tosin tarvitsevat toisia ohjelmia tai kirjastoja toimiakseen; tällaista asennettaessa saattaa asentua useita riippuvuuksia mukana. Näistä ei kuitenkaan yleensä tarvitse huolehtia, sillä Portage osaa hoitaa riippuvuudet hyvin. Tarkastellaksesi mitä Portage aikoo asentaa jonkin paketin ohella, käytä valitsinta --pretend. Esimerkiksi:

Koodilistaus 3.5: Gnumericin asennuksen tarkastelu

# emerge --pretend gnumeric

Kun Portagella asentaa pakettia, se hakee lähdekoodit Internetistä (jos tarpeen) ja tallentaa ne oletusarvoisesti hakemistoon /usr/portage/distfiles. Tämän jälkeen se purkaa, kääntää ja asentaa paketin. Jos halutaan Portagen vain hakevan paketin asentamatta sitä, pitää antaa valitsin --fetchonly komennolle emerge:

Koodilistaus 3.6: Gnumericin lähdekoodin lataus

# emerge --fetchonly gnumeric

Asennettujen ohjelmien dokumentit

Monet paketeista sisältävät myös dokumentaationsa. Joskus tätä varten on valinnainen doc-USE-asetus. USE-asetuksen voi tarkistaa komennolla emerge -vp <paketti>.

Koodilistaus 3.7: doc-asetuksen tarkastelu

(alsa-lib on vain hyvä esimerkki.)
# emerge -vp alsa-lib
[ebuild N  ] media-libs/alsa-lib-1.0.14_rc1 -debug 698 kB

USE-asetusta on järkevintä käyttää pakettikohtaisesti tiedostossa tai hakemistossa /etc/portage/package.use. Järjestelmänlaajuisena asetuksena se voi aiheuttaa ongelmia riippuvuuksien kanssa. Käsikirjan USE-asetuskappaleessa on lisää USE-asetuksista.

Kun paketti on asennettu, sen dokumentaatio yleensä löytyy hakemiston /usr/share/doc paketin nimeä vastaavasta alihakemistosta. Kaikki paketin asennetut tiedostot näkee myös equery-työkalulla, joka kuuluu pakettiin app-portage/gentoolkit (ks. Gentoolkit documentation).

Koodilistaus 3.8: Paketin dokumentaation etsintä

# ls -l /usr/share/doc/alsa-lib-1.0.14_rc1
total 28
-rw-r--r-- 1 root root 669 May 17 21:54 ChangeLog.gz
-rw-r--r-- 1 root root 9373 May 17 21:54 COPYING.gz
drwxr-xr-x 2 root root 8560 May 17 21:54 html
-rw-r--r-- 1 root root 196 May 17 21:54 TODO.gz

(Vaihtoehtoisesti equeryllä:)
# equery files alsa-lib | less
media-libs/alsa-lib-1.0.14_rc1
* Contents of media-libs/alsa-lib-1.0.14_rc1:
/usr
/usr/bin
/usr/bin/alsalisp
...ja niin edelleen

Ohjelmien poistaminen

Paketit poistetaan järjestelmästä komennola emerge --unmerge. Tämä käskee Portagen poistamaan kaikki paketin asentamat tiedostot paitsi asetustiedostot, joita on muutettu asennuksen jälkeen. Asetustiedostojen säilyttäminen helpottaa ohjelman käyttämistä, jos se asennetaan joskus uudelleen.

On kuitenkin erittäin tärkeää huomata, että Portage ei tarkasta onko poistettava paketti tarpeellinen jollekin muulle paketille. Se varoittaa kuitenkin, jos poistetaan pakettia, joka on tarpeellinen koko järjestelmälle.

Koodilistaus 3.9: Gnumericin poistaminen

# emerge --unmerge gnumeric

Pakettia poistettaessa, sen mukana asennetut riippuvuudet eivät poistu. Portage osaa hakea kaikki riippuvuudet jotka voisi poistaa emergen komennolla --depclean, tästä kerromme lisää myöhemmin.

Järjestelmän päivittäminen

Jotta järjestelmä pysyisi kunnossa (ja tietoturvakin ajan tasalla), sitä pitää päivittää säännöllisesti. Koska Portage tarkistaa päivitykset Portagepuun ebuildeista, täytyy ensimmäisenä päivittää Portagepuu. Kun Portagepuu on päivitetty, järjestelmän voi päivittää komennolla emerge --update world. Seuraavassa komennossa käytetään myös valitsinta --ask, joka kysyy ennen muutosten tekemistä:

Koodilistaus 3.10: Järjestelmän päivittäminen

# emerge --update --ask world

Tällä komennolla Portage etsii uudet versiot ohjelmista, jotka on asennettu. Tämä kuitenkin vaikuttaa vain ohjelmiin, jotka on erikseen pyydetty asennettaviksi (so. ohjelmat tiedostossa /var/lib/portage/world), ei niiden kaikkiin riippuvuuksiin. Jos tarvitaan päivittää jokainen paketti järjestelmässä, pitää lisätä valitsin --deep:

Koodilistaus 3.11: Koko järjestelmän päivittäminen

# emerge --update --deep world

Koska tietoturvapäivitykset usein osuvat paketteihin, joita ei ole erikseen asennettu koneelle, vaan vain muiden ohjelmien riippuvuuksina, tämän komennon käyttöä aika ajoin suositellaan vahvasti.

Jos joitain USE-asetuksia on muutettu, voi olla järkevää lisätä myös valitsin --newuse joukkoon. Tällöin Portage tarkastaa jos muutkoset vaativat pakettien uudelleenasennusta.

Koodilistaus 3.12: Koko järjestelmän täydellinen päivittäminen

# emerge --update --deep --newuse world

Metapaketit

Portagepuussa on joitain paketteja, joilla ei ole varsinaista sisältöä, vaan pikemminkin ne asentavat joukkoja paketteja. Esimerkiksi kde asentaa täyden KDE-ympäristön järjestelmään hakien tarpeelliset KDE-liittyvät paketit riippuvuuksina.

Tällaista pakettia poistaessa emerge --unmerge ei paljoa auta, sillä riippuvuudethan jäävät järjestelmään.

Portage osaa poistaa myös orpoutuneet riippuvuudet, mutta koska ohjelmat riippuvat toisistaan myös dynaamisesti, pitää koko järjestelmä päivittää ensin, mukaanlukien USE-asetuspohjaiset muutokset. Tämän jälkeen voi suorittaa emerge --depclean poistaakseen orvot riippuvuudet. Kun tämä on tehty, pitää uudelleenasentaa ohjelmat, jotka oli dynaamisesti linkitetty näihin poistettuihin, mutta jotka eivät tarvitse niitä enää.

Kaikki tämä onnistuu kätevästi kolmella komennolla:

Koodilistaus 3.13: Orpojen riippuvuuksien poisto

# emerge --update --deep --newuse world
# emerge --depclean
# revdep-rebuild

Revdep-rebuild kuuluu pakettiin gentoolkit: muista asentaa se ensin:

Koodilistaus 3.14: Gentoolkitin asentaminen

# emerge gentoolkit

1.d. Kun Portage antaa virheilmoituksia

Virheilmoitukset SLOTeista, Virtualeista, Brancheista, Architectureista ja Profileista

Kuten aiemmin sanottiin, Portage on hyvin tehokas ja siinä on paljon ominaisuuksia.

Portagessa samasta paketista voi olla useita versioita yhtä aikaa asennettuana. Kun muissa distroissa paketin nimissä ilmoitetaan versionumero (kuten freetype vs. freetype2), Portage käyttää tähän SLOTeja. Ebuildit kertovat ohjelmien SLOTin versioittain. Ebuildit, joissa on määritetty eri SLOTti, voidaan asentaa samaan aikaan järjestelmälle. Esimerkiksi freetypellä on ebuildeja joissa on määritelty SLOT="1" ja SLOT="2".

Lisäksi on joukoittain pakettia, jotka tekevät samaa asiaa, mutta eri toteutuksella. Esimerkiksi metalogd, sysklogd ja syslog-ng ovat kaikki järjestelmälokeja. Ohjelmat, jotka riippuvat tällaisesta toiminnallisuudesta, eivät voi valita riippuvuudekseen vaikkapa metalogd:tä, sillä muutkin toimisivat yhtä hyvin. Portage ratkaisee tämän virtuaaleilla: jokainen järjestelmäloki sisältää virtuaalin virtual/syslog, johon muut sovellukset voivat merkitä riippuvuuden.

Ohjelmisto Portagepuussa jaotellaan useisiin eri haaroihin. Oletusarvoisesti järjestelmään asennetaan vain paketteja, jotka Gentoon kehittäjien mielestä ovat stabiileja. Useimmat uudet ohjelmat liitetään aluksi testaushaaraan, joka tarkoittaa että niitä pitää testata, ennen kuin ne uskaltaa merkitä stabiileiksi. Vaikka näitä paketteja pystyy katselemaan Portagepuusta, niitä ei voi asentaa, ennen kuin ne on sijoitettu stabiiliin haaran.

Jotkut ohjelmat on tehty vain muutamille arkkitehtuureille, toiset vain eivät toimi joillain, tai tarvitsevat lisää testausta. Joissain tapauksissa ohjelman Portagepuuhun lisännyt kehittäjä ei pysty testaamaan ohjelman vakautta muilla alustoilla.

Gentoo-asennukset seuraavat tiettyjä profiilitietoja, joissa on luettelo tarvittavista järjestelmäpaketeista ja muutakin.

Blokatut paketit

Koodilistaus 4.1: Portagen virheilmoitus blokatusta paketista (--pretend-vaiheessa)

[blocks B   ] mail-mta/ssmtp (is blocking mail-mta/postfix-2.2.2-r1)

Koodilistaus 4.2: Portagen varoitus blokatusta paketista asennettaessa

!!! Error: the mail-mta/postfix package conflicts with another package.
!!!    both can't be installed on the same system together.
!!!    Please use 'emerge --pretend' to determine blockers.

Ebuildeissa on tietoa riippuvuuksista. Riippuvuuksia on kahta luokkaa: asennusaikaisia ja ajonaikaisia, jotka määritellään vastaavasti muuttujissa DEPEND ja RDEPEND. Jos näissä on merkitty jotakin, jota ei voi asentaa, se johtaa blokkaamiseen.

Blokkaamisen voi ratkaista joko jättämällä paketin asentamatta tai poistamalla blokaavan paketin. Annetussa esimerkissä voi joko jättää postfixin asentamatta tai poistaa ssmtp:n ensin.

Joskus blokkaukset voivat olla versiokohtaisia, kuten <media-video/mplayer-bin-1.0_rc1-r2. Tällöin pelkkä päivitys saattaa ratkaista ongelman.

Joskus voi myös käydä niin, että kaksi asentamatonta pakettia blokkaavat toisensa. Tällaisessa tapauksessa pitää ottaa selvää miksi molempien asennus on tarpeellinen. Yleensä ongelma ratkeaa asentamalla vain toisen paketeista, mutta jollei, raportoi asiasta englanniksi Gentoon bugzillaan.

Peitetyt paketit

Koodilistaus 4.3: Portagen varoitus peitetystä paketista

!!! all ebuilds that could satisfy "bootsplash" have been masked.

Koodilistaus 4.4: Portagen selitys peitetystä paketista

!!! possible candidates are:

- gnome-base/gnome-2.8.0_pre1 (masked by: ~x86 keyword)
- lm-sensors/lm-sensors-2.8.7 (masked by: -sparc keyword)
- sys-libs/glibc-2.3.4.20040808 (masked by: -* keyword)
- dev-util/cvsd-1.0.2 (masked by: missing keyword)
- games-fps/unreal-tournament-451 (masked by: package.mask)
- sys-libs/glibc-2.3.2-r11 (masked by: profile)

Jos pitää asentaa paketti, joka ei nykyiselle järjestelmälle ole saatavilla, tulee jokin virheilmoituksista. Tällöin kannattaisi kokeilla toista samanlaista pakettia, tai odottaa että tarvittava paketti tulee saataville. Pakettien peittämiselle on aina erittäin pätevä syy:

 • ~arch keyword tarkoittaa, että sovellusta ei ole vielä testattu tarpeeksi sen merkitsemiseksi stabiiliksi. Odottele muutamia viikkoja ja yritä uudelleen.
 • -arch keyword tai -* keyword tarkoittaa, että sovellus(versio) ei toimi tällä arkkitehtuurilla. Jos olet toista mieltä, kirjoita aiheesta sopiva englanninkielinen ilmoitus bugzillaan.
 • missing keyword tarkoittaa, ettei sovellusta ole testattu koko arkkitehtuurilla vielä. Pyydä arkkitehtuurin ylläpitoa testaamaan, tai kerro omista testituloksista englanniksi bugzillaan.
 • package.mask tarkoittaa, että paketti on viallinen, epästabiili, tai jotain pahempaa, ja kehittäjä on merkannut sen käyttökelvottomaksi.
 • profile tarkoittaa, että paketti ei sovi tämän järjestelmän profiiliin. Sovellus saattaa rikkoa tämän järjestelmän asennettuna, tai sitten se ei vain sovi käytettyyn profiiliin.

Puuttuvat riippuvuudet

Koodilistaus 4.5: Portagen varoitus puuttuvasta riippuvuudesta

emerge: there are no ebuilds to satisfy ">=sys-devel/gcc-4.2-r4".

!!! Problem with ebuild sys-devel/gcc-3.4.2-r2
!!! Possibly a DEPEND/*DEPEND problem.

Sovellus, jota asennetaan, vaatii sovelluksen, jota ei ole saatavilla tähän järjestelmään. Selaa bugzillaa, josko tämä olisi tunnettu virhe, ja jollei ole, tee siitä vikailmoitus. Jollet käytä useampia versiohaaroja (testausta ja stabiilia) sekaisin, tämän virheen ei pitäisi esiintyä, ja se on siis ilmoitettava bugi.

Monimerkityksiset ebuildien nimet

Koodilistaus 4.6: Portagen varoitus monimerkityksisistä nimistä

!!! The short ebuild name "aterm" is ambiguous. Please specify
!!! one of the following fully-qualified ebuild names instead:

  dev-libs/aterm
  x11-terms/aterm

Asennettava sovellus on saman niminen kuin joku toinenkin paketti. Tällöin sille pitää määritellä myös kategoria. Portage kertoo mahdolliset vaihtoehdot joista valita.

Edestakaiset riippuvuudet

Koodilistaus 4.7: Portagen varoitus edestakaisista riippuvuuksista

!!! Error: circular dependencies:

ebuild / net-print/cups-1.1.15-r2 depends on ebuild / app-text/ghostscript-7.05.3-r1
ebuild / app-text/ghostscript-7.05.3-r1 depends on ebuild / net-print/cups-1.1.15-r2

Asennettavista sovelluksista kaksi tai useampi riippuu toisistaan, eikä niitä voi asentaa. Tämä on todennäköisesti ongelma Portagepuussa. Koeta uudelleen-rsyncata ja asentaa uudelleen. Voit myös selata läpi bugzillaa, josko ongelma olisi tiedossa, ja ilmoitta, jollei ole.

Haku epäonnistui

Koodilistaus 4.8: Portagen varoitus epäonnistuneesta hausta

!!! Fetch failed for sys-libs/ncurses-5.4-r5, continuing...
(...)
!!! Some fetch errors were encountered. Please see above for details.

Portage ei saanut haettua lähdekoodeja ja yrittää jatkaa asennusta ilman (jos mahdollista). Tämä virhe johtuu usein siitä, että peilipalvelimet eivät ole ajan tasalla, tai että ebuild osoittaa väärään paikkaan. Myös lähdekoodeja majoittavassa palvelimessa saattaa olla ongelmia.

Koeta uudelleen tunnin päästä nähdäksesi jos ongelma jatkuu.

Järjestelmäprofiilin suojaus

Koodilistaus 4.9: Portagen varoitus profiilisuojatuista paketeista

!!! Trying to unmerge package(s) in system profile. 'sys-apps/portage'
!!! This could be damaging to your system.

Yritetään poistaa pakettia, joka kuuluu järjestelmän välttämättömiin paketteihin. Tällainen paketti on merkitty profiiliin, eikä sitä pitäisi koskaan poistaa järjestelmästä.

Digestin varmennusvirheet

Joskus paketin asennus epäonnistuu seuraavalla virheilmoituksella:

Koodilistaus 4.10: Digest-virhe

>>> Verifying ebuild Manifests...

!!! Digest verification failed:
!!! /usr/portage/virtual/c++-tr1-memory/c++-tr1-memory-0.ebuild
!!! Reason: Failed on MD5 verification
!!! Got: cccc4738cc08ac3c67b14932c85d7cb2
!!! Expected: cccc4738cc08ac3c67b14932c85d7cb3

Tämä tarkoittaa, että Portage-puussa on jotain vialla, yleensä niin, että kehittäjä on tehnyt virheen paketin lisäämisessä puuhun.

Varmennusvirheen tapahtuessa ei kannata yrittää korjata ongelmaa itse. Komento ebuild foo digest ei korjaa ongelmaa, vaan tekee sen pahemmaksi.

Sen sijaan kannattaa odottaa tunti tai pari. Yleensä tällaiset virheet huomataan välittömästi, mutta korjauksen eteneminen puuhun asti saattaa kestää tovin. Odottaessa kannattaa selailla Bugzillasta, josko joku muu olisi huomannut ja ilmoittanut vian. Jollei, kannattaa tehdä uusi bugi-ilmoitus siitä.

Kun vika on korjattu, tarvitsee vain synkata puu uudestaan.

Tärkeää: Edes tämän vian sattuessa ei ole sallittua synkata puuta useampaa kertaa päivässä! Rsync-käytännön mukaan (se viesti emerge --syncin alussa) useasti päivässä synkkaavat käyttäjät bännätään. Kannattaa siis odottaa seuraavaan synkkauskertaan.

2. USE-asetukset

2.a. Mitä USE-asetukset ovat?

USE-asetusten tarkoitus

Gentoota (kuten muita distroja tai käyttöjärjestelmiäkin) asennettaessa tehdään valintoja käyttöympäristön mukaan. Palvelimen asetukset ovat erilaiset kuin työaseman ja pelikone näyttää erilaiselta kuin 3D-kehittäjän kone.

Tämä vaikuttaa paitsi asennettuihin paketteihin myös pakettien ominaisuuksiin. Jos OpenGL:lle ei ole tarvetta, ei varmaankaan ole järkevää pitää kaikissa sovelluksissa OpenGL-tukea mukana. Jos KDE ei ole käytössä, et varmasti myöskään halua kääntää KDE-tukea mukaan paketteihin, jotka eivät välttämättä sitä tarvitse.

Auttaaksemme käyttäjiä valitsemaan asennettavat paketit ja aktivoitavat toiminnallisuudet haluamme käyttäjän määrittelevän käyttöympäristönsä yksinkertaisella tavalla. Käyttäjän tarvitsee valita mitä haluaa helpottaakseen Portagea, paketinhallintajärjestelmäämme, tekemään järkeviä päätöksiä.

USE-asetusten määritelmä

Tutustukaamme USE-asetuksiin. Jokainen asetus on totuusarvoinen avainsana joka sisältää tiedon jonkin käsitteen tuista ja riippuvuuksista. Valitessasi USE-asetuksen kerrot Portagelle haluavasi tuen avainsanan tarkoitteelle. Tämä tietenkin vaikuttaa paketin riippuvuustietoihinkin.

Tarkastelkaamme asioita esimerkin kde avulla. Jollei tätä avainsanaa ole määritetty USE-muuttujissasi, kaikki paketit joissa on valinnainen KDE-tuki kääntyvät ilman sitä. Samoin kaikki paketit jotka vaihtoehtoisesti ovat riippuvaisia KDE:stä jättävät KDE:n vaihtoehtoiset kirjastoriipuvuudet asentamatta. Jos taas kde-avainsana on määritelty, KDE-tuki käännetään mukaan ja KDE-kirjastot asennetaan riippuvuuksien mukaan.

Oikein määritellyillä avainsanoilla saadaan aikaan järjestelmä joka on tarkalleen räätälöity tarpeitasi varten.

Mitä USE-asetuksia on olemassa?

USE-asetuksia on kahta lajia: globaaleja ja paikallisia.

 • Globaalit USE-asetukset ovat useampien pakettien käytössä järjesetelmänlaajuisesti. Näitä useimmat käyttäjät pitävät USE-asetuksin.
 • Paikalliset USE-asetukset ovat vain yhden paketin käytössä pakettikohtaisia asetuksia varten.

Listaus käytössä olevista USE-asetuksista on saatavilla verkosta tai paikallisen järjestelmän tiedostosta /usr/portage/profiles/use.desc.

Luettelo paikallisista USE-asetuksista on tiedostossa /usr/portage/profiles/use.local.desc.

2.b. USE-asetusten käyttäminen

Pysyvien USE-asetusten määritteleminen

Nyt kun olet toivottavasti vakuuttunut USE-asetusten tärkeydestä, opastamme USE-asetusten määrittelyssä.

Kuten aiemmin huomattiin, USE-asetukset määritellään USE-muuttujaan. Helpottaaksemme käyttäjien tehtävää USE-asetusten valinnassa olemme valmiiksi tarjonneet oletusasetuksia. Oletusasetuksiin on valittu kokoelma USEja joita uskomme valtaosan Gentoon käyttäjistä käyttävän. Nämä oletukset löytyvät profiilihakemistojen tiedostoista make.defaults. 2004.3 asetukset näyttivät tältä:

Koodilistaus 2.1: /usr/portage/profiles/default-linux/x86/2004.3/make.defaultsin koottu USE-muuttuja

(Tämä esimerkki saattaa olla muuttunut sen ottamisen jälkeen)
USE="x86 oss apm arts avi berkdb crypt cups encode foomaticdb gdbm gif gpm gtk
   imlib jpeg kde gnome libg++ libwww mad mikmod motif mpeg ncurses nls
   oggvorbis opengl pam pdflib png python qt3 qt4 quicktime readline sdl slang
   spell ssl svga tcpd truetype X xml2 xmms xv zlib"

Voinet huomata että muuttujaan on jo määritelty aika monia avainsanoja. Älä käytä mitään tiedostoja make.defaults muuttaaksesi USE-asetuksia; nämä muutokset häviävät Portagen päivitysten mukana!

Oletusasetusten muuttaamiseksi tulee poistaa avainsanoja USE-muuttujasta. Järjestelmänlaajuisesti tämän voi tehdä muuttamalla USE-muuttujaa tiedostossa /etc/make.conf. Tähän muuttujaan voi lisätä tarvittuja USE-asetuksia tai poistaa niitä joita ei haluta, poistaminen tapahtuu lisäämällä miinus ’-’ avainsanan eteen.

Jos esimerkiksi halutaan poistaa KDE- ja QT-tuki mutta lisätä ldap, merkitään USE-muuttuja tiedostoon /etc/make.conf seuraavasti:

Koodilistaus 2.2: Esimerkki USE-asetuksesta tiedostossa /etc/make.conf

USE="-kde -qt3 -qt4 ldap"

USE-asetusten määrittely pakettikohtaisesti

Joskus on järkevää määritellä jokin USE-asetus vain muutamalle paketille, muttei suinkaan kaikille. Tällöin on parasta luoda hakemisto /etc/portage, jollei sitä ole vielä, ja lisätä hakemistoon tai tiedostoon /etc/portage/package.use. Lisätietoja tästä löytyy ohjesivulta man portage. Seuraavat esimerkit olettavat package.use-tiedoston.

Koodilistaus 2.3: /etc/portage/package.usen paikallinen asetuslisäys

dev-db/mysql berkdb

On myös mahdollista poistaa joitain USE-asetuksia pakettikohtaisesti, esimerkiksi poistetaan java PHP:stä:

Koodilistaus 2.4: /etc/portage/package.usen paikallinen asetuspoisto

dev-php/php -java

Väliaikaisten USE-asetusten tekeminen

Joskus on tarve käyttää USE-muuttujaa vain kerran. Sen sijaan että tässä tapauksessa joutuisi muokkaamaan tiedostoa /etc/make.conf kahdesti (asetuksen lisäämiseksi ja poistamiseksi), voidaan USE-muuttuja määritellä ympäristömuuttujana.

Esimerkkinä poistamme hetkellisesti javan USE-asetuksista Mozillan asentamisen ajaksi.

Koodilistaus 2.5: USEn käyttäminen ympäristömuuttujalla

# USE="-java" emerge seamonkey

Tärkeysjärjestys

Tietenkin näillä eri USE-muuttujilla on tietty prioriteettijärjestys, eikä ole järkevää sanoa USE="-java" vain nähdäkseen että java kuitenkin on päällä korkeampiarvoisen asetuksen takia. Asetukset luetaan siis seuraavassa tärkeysjärjestyksessä (ensimmäisenä vähiten tärkeä):

 1. Oletusasetukset profiilin tiedostoissa make.defaults
 2. käyttäjän määrittelemät asetukset tiedostossa /etc/make.conf
 3. käyttäjän määrittelemät USE-asetukset ympäristömuuttujassa.

Nähdäksesi lopullisen USEn muodon käytä komentoa emerge info. Se antaa listauksen kaikista Portagelle merkittävistä muuttujista (ml. USE-asetukset) nykyisine sisältöineen.

Koodilistaus 2.6: emerge infon suorittaminen

# emerge --info

Järjestelmä mukauttaminen uusiin USE-asetuksiin

Kokonainen järjestelmä pystytään päivittämään vastaamaan täysin muutettuja USE-asetuksia emergen valitsimella --newuse:

Koodilistaus 2.7: Järjestelmän uudelleenkääntäminen

# emerge --update --deep --newuse world

Seuraavaksi Portagen depclean-toiminnolla poistetaan ne vaihtoehtoiset riippuvuudet mitkä kuuluivat vanhaan järjestelmääsi mutta eivät sisälly nykyisiin USE-asetuksiin.

Varoitus: emerge depclean on vaarallinen komento ja sitä käytettäessä on noudatettava varovaisuutta. Varmista että annettu lista "vanhentuneista" paketeista ei sisällä paketteja jotka ovatkin tarpeellisia. Seuraavassa esimerkissä käytetään valitsinta -p listauksen tuottamiseen ilman varsinaista poistotoimintoa.

Koodilistaus 2.8: Vanhentuneiden pakettien poisto

# emerge -p --depclean

Depclean-toiminnon loputtua päivitä dynaamisesti äskettäin päivittyneitä kirjastoja vastaan linkittyvät sovellukset komennolla revdep-rebuild. Tämä komento on osa gentoolkit-pakettia, joten se pitää tietenkin asentaa ennen käyttämistä.

Koodilistaus 2.9: Revdep-rebuildin suorittaminen

# revdep-rebuild

Tämän jälkeen järjestelmä onkin täysin tuoreiden USE-asetusten mukainen.

2.c. Pakettikohtaiset USE-asetukset

Mahdollisten USE-asetusten tarkastelu

Otetaan esimerkiksi seamonkey, mitä USE-asetuksia se totteleekaan? Selvittääksemme annamme komennolle emerge valitsimet --pretend (teeskentelemme asennusta tekemättä mitään) ja --verbose (katselemme monisanaista tulostetta):

Koodilistaus 3.1: USE-asetusten katselu

# emerge --pretend --verbose seamonkey
These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild N  ] net-www/seamonkey-1.7.12-r2 USE="crypt gnome java mozsvg ssl
truetype xprint -debug -ipv6 -ldap -mozcalendar -mozdevelop -moznocompose
-moznoirc -moznomail -moznoxft -postgres -xinerama" 0 kB

emergen lisäksi on myös muita työkaluja tätä varten. Itse asiassa equery on jopa pääasiallisesti tarkoitettu pakettien tiedon tarkasteluun. Se sijaitsee gentoolkit-paketista. Ensin siis asennetaan gentoolkit:

Koodilistaus 3.2: gentoolkitin asennus

# emerge gentoolkit

Komento equery argumentilla uses näyttää nyt annetun paketin USE-muuttujat. Esimerkiksi katsomme gnumericia:

Koodilistaus 3.3: Using equery to view used USE-flags

# equery --nocolor uses =gnumeric-1.6.3 -a
[ Searching for packages matching =gnumeric-1.6.3... ]
[ Colour Code : set unset ]
[ Legend    : Left column (U) - USE flags from make.conf ]
[        : Right column (I) - USE flags packages was installed with ]
[ Found these USE variables for app-office/gnumeric-1.6.3 ]
 U I
 - - debug : Enable extra debug codepaths, like asserts and extra output.
           If you want to get meaningful backtraces see
           http://www.gentoo.org/proj/en/qa/backtraces.xml.
 - - gnome : Adds GNOME support
 + + python : Adds support/bindings for the Python language
 - - static : !!do not set this during bootstrap!! Causes binaries to be
            statically linked instead of dynamically

3. Portagen ominaisuudet

3.a. Portagen ominaisuudet

Portagessa on muutamia ominaisuuksia, joiden avulla Gentoota on mukavampi käyttää. Monet näistä liittyvät joihinkin työkaluohjelmiin, joilla saadaan järjestelmän suorituskykyä, luotettavuutta, turvallisuutta ja niin poispäin parannettua.

Portagen ominaisuuksia muutetaan tiedoston /etc/make.conf FEATURES-muuttujalla, johon ominaisuudet kirjoitetaan välilyönnein eroteltuna. Toisinaan joudutaan myös asentamaan erillinen työkaluohjelma, johon ominaisuus liittyy.

Kaikkia Portagen ominaisuuksia ei luetteloida täällä; täyden ajantasaisehkon luettelon löydät make.confin man-sivuilta:

Koodilistaus 1.1: make.confin man-sivujen tarkastelu

$ man make.conf

Komennolla emerge --info voi tarkastella myös nykyisiä FEATURES-asetuksia. Etsi tulosteesta rivi FEATURES tai hae se vaikkapa grepin avulla.

Koodilistaus 1.2: Nykyisten FEATURES-arvojen tarkastelu

$ emerge --info | grep FEATURES

3.b. Rinnakkaisjärjestelmien käyttö kääntämisessä

Distcc:n käyttö

distcc on ohjelma joka osaa jakaa käännökset useammalle, jopa erilaiselle, verkotetulle koneelle. distcc-asiakasohjelma lähettää tarpeelliset tiedot kaikille saatavilla oleville distcc-palvelimille (käynnistetyille distccd-palveluille), jotta ne voivat kääntää osia koodista asiakkaan puolesta. Tästä netotaan yleensä vähemmän käännösaikaa.

Tarkemmin tietoa distcc:stä (ja sen käytöstä Gentoo-järjestelmissä) löydät erillisestä Gentoo Distcc-dokumentistamme.

Distcc:n asennus

Distcc:n mukana tulee graafisia valvontaohjelmia joilla voi tarkastella lähetettyjä käännöksiä. Jos käytät Gnomea, lisää gnome USE-asetuksiisi. Jollet käytä Gnomea ja tarvitset silti valvontaohjelmaa, käytä USE-asetusta gtk.

Distcc:n asennus on helppoa kuten kaikkien muidenkin Gentoon ohjelmistojen:

Koodilistaus 2.1: Distcc:n asennus

# emerge distcc

Portagen tuen aktivointi

Aloita avaamalla tiedosto /etc/make.conf ja lisää muuttujaan FEATURES arvo distcc. Sitten muuta muuttujaa MAKEOPTS siten, että siinä sanotaan -jX, missä X on verkossa olevien distccd:tä ajavien prosessorien määrä (nämä mukaanlukien) lisättynä yhdellä:

Koodilistaus 2.2: /etc/make.confin MAKEOPTS-asetus

# Oletetaan kaksi yhden prosessorin järjestelmää tämän
lisäksi:
MAKEOPTS="-j4"

Seuraavaksi lisää distcc-configilla käytettävät DistCC-palvelimet. Esimerkissä käytämme palvelimia osoitteissa 192.168.1.102 (tämä kone), 192.168.1.103 ja 192.168.1.104 (kaksi etäkonetta):

Koodilistaus 2.3: Distcc:n asettaminen etäkoneita varten

# distcc-config --set-hosts "192.168.1.102 192.168.1.103 192.168.1.104"

Älä tietenkään unohdaa käynnistää itse distccd-palvelua:

Koodilistaus 2.4: Distccd-palvelun käynnistäminen

# rc-update add distccd default
# /etc/init.d/distccd start

3.c. Cachettava käännösprosessi

Yleistä ccachesta

ccache on nopea kääntäjän välimuisti. Ohjelmaa käännettäessä se tallentaa tulokset jotta saman ohjelman uusien kääntöjen ajat nopeutuisivat. Yleisissä käännöksissä nopeutus on jotain viisin-, kymmenkertaisen luokkaa.

Jos haluat tietää tarkemmin ccachen käyttäytymisestä, vieraile ccachen kotisivuilla.

ccachen asennus

Ccache asennetaan Gentooseen käyttämällä emergeä:

Koodilistaus 3.1: ccachen asennus

# emerge ccache

Ccachen lisäys Portageen

Avaa tiedosto /etc/make.conf ja lisää muuttujaan FEATURES arvo ccache. Lisää myös muuttuja CCACHE_SIZE tiedostoon ja aseta arvoksi vaikkapa 2G:

Koodilistaus 3.2: CCACHE_SIZEn muokkaus tiedostossa /etc/make.conf

CCACHE_SIZE="2G"

Jos epäilet ccachen toimivuutta, komennolla ccache -s saa näkyviin joitain statistiikkatietoja. Koska Portagella on oma ccachen kotihakemistonsa, se pitää asettaa CCACHE_DIR-muuttujaan:

Koodilistaus 3.3: ccachen statistiikkatietojen katselu

# CCACHE_DIR="/var/tmp/ccache" ccache -s

/var/tmp/ccache on Portagen oletusarvo ccache-hakemistolle, tätä voi muuttaa asettamalla muuttujan CCACHE_DIR tiedostossa /etc/make.conf.

Kuitenkin ccachea ajettaessa sen oma oletus on ${HOME}/.ccache. Tämän takia muuttuja CCACHE_DIR pitää olla asetettuna kun Portagen ccache-tilastoja katsellaan.

Ccachen käyttö Portagen ulkopuolella C-koodin kanssa

Jos aiot käyttää ccachea Portagen ulkopuolella kääntäessäsi itse C-kielistä koodia, lisää /usr/lib/ccache/bin polkumuuttujan PATH alkuun (erityisesti ennen kohtaa /usr/bin). Tähän päästään muokkaamalla tiedostoa ~/.bash_profile, joka on yksi mahdollisuus ympäristömuuttujien säätämiseen:

Koodilistaus 3.4: ~/.bash_profilen muokkaus

	PATH="/usr/lib/ccache/bin:/opt/bin:${PATH}"

3.d. Binääripaketit

Esikäännettyjen binääripakettien luonti

Portagessa on tuki esikäännettyjen pakettien asentamiselle. Vaikka Gentoo-projekti ei tarjoa esikäännettyjä paketteja itse (pl. GRP-otokset), Portage voidaan määrätä tekemään ja käyttämään näitä.

Esikäännetyn paketin voi tehdä komennolla quickpkg, jos paketti on jo asennettu järjestelmään, tai emergen valitsimilla --buildpkg tai --buildpkgonly.

Jos haluat Portagen luovan esikäännetyt paketit kaikista asennetuista ohjelmista, lisää buildpkg FEATURES-muuttujaan.

Laajempi tuki esikäännetyille paketeille on catalystissä. Lisätietoa tästä saat Catalyst Reference Manual ja Catalyst Howto -sivuilta.

Esikäännettyjen pakettien asentaminen

Vaikkei Gentoolla ole omaa esikäännetyjen pakettien palvelinta, voit tehdä sellaisen itsellesi pakettien säilyttämiseen. Käyttääksesi tällaista palvelinta sinun täytyy kertoa Portagelle sen osoitteesta muuttujalla PORTAGE_BINHOST. Esimerkiksi jos esikäännetyt pakettisi ovat osoitteessa ftp://keskuspalvelin/gentoo:

Koodilistaus 4.1: PORTAGE_BIHOSTin asettaminen /etc/make.confiin

PORTAGE_BINHOST="ftp://buildhost/gentoo"

Kun asennat esikäännetyn paketin, lisää valitsin --getbinpkg emergen komentoon --usepkg-valitsimen kaveriksi. Ensimmäinen käskee emergeä lataamaan esikäännetyt paketit aiemmin mainitulta palvelimelta ja toinen koettamaan asentaa esikäännettyä pakettia ennen ryhtymistä kääntämiseen.

Esimerkiksi gnumeric asennettaisiin esikäännettynä näin:

Koodilistaus 4.2: Esikäännetyn Gnumericin asentaminen

# emerge --usepkg --getbinpkg gnumeric

Lisätietoa esikäännetyistä paketeista on emergen man-sivuilla.

Koodilistaus 4.3: Emergen man-sivun tarkastelu

$ man emerge

3.e. Tiedostojen haku

Rinnakkaishaku

Kun asennetaan useita paketteja, Portage voi hakea seuraavan paketin tiedostoja edellistä asennettaessa, joka lyhentää kokonaisasennusaikaa. Tämän saa päälle FEATURES-asetuksella ”parallel-fetch”.

Userfetch

Kun Portagea suoritetaan roottina, FEATURES="userfetch" saa Portagen tiputtamaan rootin oikeudet haun ajaksi. Tämä parantaa hieman tietoturvatasoa.

4. Initskriptit

4.a. Runlevelit

Järjestelmän käynnistys

Järjestelmän käynnistyessä liuta tekstiä soljunee ohitse. Jos katsot tarkkaan, ilmoitukset ovat samoja joka kerta. Tätä toimintojen sarjaa kutsutaan käynnistyssekvenssiksi ja se on (enimmäkseen) staattisesti määrätty.

Ensimmäisenä käynnistyslatain lataa asetustenmukaisen ytimen muistiin, jonka jälkeen suorittimelle annetaan käsky ytimen ajamisesta. Ytimen latauduttua se käynnistää omat rakenteensa ja ajaa init-prosessin.

Tämä prosessi varmistaa (/etc/fstabissa) määriteltyjen tiedostojärjestelmien liitokset ja käyttäkelpoisuuden. Tämän jälkeen suoritetaan hakemistossa /etc/init.d sijaitsevia palveluita jotka ovat käynnistykselle välttämättömiä.

Kun kaikki skriptit on vihdoin ajettu, init aktivoi terminaalit (yleensä, virtuaalikonsolit jotka löytyvät näppäilemällä Alt-F1, Alt-F2, jne.) liittämällä agetty-prosessin niihin. Tämä prosessi huolehtii kirjautumismuodollisuuksista ajamalla komennon login.

Initskriptit

init ei tietenkään suorita satunnaisesti skriptejä hakemistosta /etc/init.d. Se ei edes suorita kaikkia /etc/init.d:n skriptejä, vaan vain ne jotka on määrätty. Suoritettaviksi määrätyt skriptit löytyvät hakemistosta /etc/runlevels.

Ensiksi init ajaa kaikki /etc/runlevels/bootiin linkitetyt skriptit hakemistosta /etc/init.d. Yleensä suoritusjärjestys noudattaa aakkostusta, mutta joissakin skripteissä on riippuvuustietoja jotka käskevät järjestelmää käynnistämään muita ennen itseään.

Huomaa: Aakkosjärjestys jota noudatetaan on useissa tilanteissa POSIX-määritelmän mukainen, siis ääkköset eivät ole järjestyksessä ja aakkoset a-z esiintyvät tunnetussa järjestyksessä.

Kun kaikki /etc/runlevels/bootin skriptit on suoritettu, init jatkaa ajamalla skriptejä joihin on linkit hakemistossa /etc/runlevels/default. Järjestys vastaa jälleen aakkostettua riippuvuustietojen muokkaamaa käynnistyssarjaa.

Kuinka init toimii?

Tietenkään init ei päätä kaikkea itsestään. Se käyttää asetustiedostoja ratkaistessaan mitä toimintoja tulee suorittaa. Asetustiedosto löytyy sijainnista /etc/inittab.

Jos muistelet mitä käynnistyssekvenssistä kerrottiin äsken, niin ensimmäisenähän init liitti kaikki tiedostojärjestelmät. Tämän määrää asetustiedoston /etc/inittab seuraavannäköinen rivi:

Koodilistaus 1.1: Järjestelmän alustus tiedostossa /etc/inittab

si::sysinit:/sbin/rc sysinit

Rivillä käsketään initiä ajamaan komento /sbin/rc sysinit järjestelmän alustamiseksi. Skripti /sbin/rc pitää pitkälti huolen alustuskuvioista, joten voisi sanoa ettei initille jää paljoakaan tehtävää -- sehän vain delegoi alustustoiminnot muille prosesseille.

Seuraavaksi init suoritti kaikki ne skriptit joihin oli symboliset linkit hakemistossa /etc/runlevels/boot. Tästä toiminnosta määrää rivi:

Koodilistaus 1.2: Jatkoa järjestelmän alustukselle

rc::bootwait:/sbin/rc boot

Taas kutsutaan rc-skriptiä tekemään tehtäviä. Huomaa, että rc:lle annettu parametri (boot) on sama kuin /etc/runlevels:in alihakemisto jota käytetään.

Seuraavaksi init etsii asetustiedostosta runlevelin joka ajetaan. Tästä kerrotaan /etc/inittabissa rivillä:

Koodilistaus 1.3: Initdefault-rivi

id:3:initdefault:

Tässä tapauksessa (kuten valtaosassa Gentoita yleensä) runlevelin tunnus on 3. Tämän tiedon avulla init voi tarkastaa mitä tarvitaan runlevel 3:n käynnistämiseksi:

Koodilistaus 1.4: Runlevelien määritelmät

l0:0:wait:/sbin/rc shutdown
l1:S1:wait:/sbin/rc single
l2:2:wait:/sbin/rc nonetwork
l3:3:wait:/sbin/rc default
l4:4:wait:/sbin/rc default
l5:5:wait:/sbin/rc default
l6:6:wait:/sbin/rc reboot

Kolmatta leveliä määrittävä rivi, jälleen kerran, käyttää rc-skriptiä palveluiden käynnistämiseen (tällä kertaa parametriksi tarjoillaan default). Jälleen huomaa että rc:n parametri on /etc/runlevelsin alihakemisto

rc:n lopetettua init päättää aktivoitavat virtuaalikonsolit ja niillä suoritettavat komennot:

Koodilistaus 1.5: Virtuaalikonsolien määritelmät

c1:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty1 linux
c2:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty2 linux
c3:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty3 linux
c4:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty4 linux
c5:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty5 linux
c6:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty6 linux

Mikä on runlevel?

Edellä huomattiin että init käyttää numeroita runlevelien tunnistamiseen. Runlevel on tila jota järjestelmä suorittaa, ja se sisältää joukon skriptejä (runlevel-skriptejä tai initskriptejä) jotka täytyy suorittaa tiloihin tullessa ja poistuttaessa.

Gentoossa on seitsemän runleveliä: kolme sisäiseen käyttöön ja neljä käyttäjän määriteltäviksi. Sisäiset ovat sysinit, shutdown sekä reboot ja ne toimivat kuten nimet antavat ymmärtää: käynnistävät järjestelmän, sammuttavat koneen ja uudelleenkäynnistävät.

Käyttäjän määrittelemät ovat ne, joihin liittyy /etc/runlevelsin alihakemistot: boot, default, nonetwork ja single. boot käynnistää kaikki järjestelmälle tarpeelliset palvelut joita muut runlevelitkin käyttävät. Jäljellä olevat kolme käynnistävät eri joukot palveluita: default liittyy päivittäiseen käyttöön, nonetwork verkottomaan ja single järjesetelmän korjailemiseen.

Initskriptien käsitteleminen

rc:n käynnistämiä skriptejä kustutaan initskripteiksi. Kaikki hakemiston /etc/init.d skriptit ymmärätävät parametreja start, stop, restart, pause, zap, status, ineed, iuse, needsme, usesme ja broken.

Palvelun käynnistämiseen, pysäyttämiseen ja uudelleenkäynnistämiseen käytetään parametreja start, stop ja restart vastaavasti:

Koodilistaus 1.6: Postfixin käynnistys

# /etc/init.d/postfix start

Huomaa: Vain palvelut jotka tarvitsevat (need) tätä palvelua pysähtyvät tai uudelleenkäynnistyvät. Muut riippuvaiset palvelut (ne jotka käyttävät (use) tätä palvelua) jäävät koskematta.

Pysäyttääksesi vain yhden palvelun jättäen siitä riippuvat palvelut käyntiin käytät komentoa pause:

Koodilistaus 1.7: Postfixin pysäytys pysäyttämättä riippuvia palveluja

# /etc/init.d/postfix pause

Jos haluat nähdä missä tilassa jokin palvelu on (käynnissä, pysäytetty, pause, ...), käytä komentoa status:

Koodilistaus 1.8: Postfixin tila

# /etc/init.d/postfix status

Jos tila näyttää siltä että palvelu olisi käynnissä vaikka tiedät sen olevan poissa päältä, voit nollata tilatiedon pysähtyneeksi komennolla zap:

Koodilistaus 1.9: Postfixin tilatiedon nollaus

# /etc/init.d/postfix zap

Riippuvuuksia saa selville parametreillä iuse ja ineed. ineed kertoo toiminnalle välttämättömät riippuvuudet, iuse taas palvelut joita voi käyttää hyväksi, mutta jotka eivät ole välttämättömiä.

Koodilistaus 1.10: Postfixin välttämättömien riippuvuuksien tarkastelu

# /etc/init.d/postfix ineed

Samoin voidaan katsella mitkä palvelut tarvitsevat annettua palvelua (needsme) tai mitkä voivat käyttää sitä (useme):

Koodilistaus 1.11: Postfixia tarvitsevien palvelujen tarkastelu

# /etc/init.d/postfix needsme

Lopulta voidaan tarkstella mitkä tarpeelliset riippuvuudet puuttuvat:

Koodilistaus 1.12: Postfixin puuttuvien riippuvuuksien tarkastelu

# /etc/init.d/postfix broken

4.b. Rc-updaten käyttäminen

Mikä on rc-update?

Gentoon käynnistysjärjestelmä käyttää riippuvuuspuuta päättääkseen palvelujen käynnistysjärjestyksen. Tehtävä on hankala, joten käyttäjiltä on säästetty sen tekemisen vaivaa; tekemämme työkalut helpottavat runlevelien ja initskriptien ylläpitoa.

Komennolla rc-update voit lisätä ja poistaa initskriptejä runleveliltä. rc-update päivittää riippuvuuspuun automaattisesti komennolla depscan.sh.

Palveluiden lisäys ja poisto

Asennuksen aikaan olet jo lisännyt default-runlevelille joitain initskriptejä. Silloin defaultin merkitys ei kai ollut vielä selvä, mutta nyt varmaan tiedetään tarkemmin mitä se tekee. rc-updaten toiseksi komennoksi pitää antaa toiminnon nimi: add, del tai show.

Skriptin lisäyksessä ja poistossa rc-updatelle annetaan komennot add ja del, vastaavasti, ja perään skriptin nimi ja runlevelin nimi. Esimerkiksi:

Koodilistaus 2.1: Postfixin poisto default runlevelistä

# rc-update del postfix default

Komennolla rc-update -v show saadaan esiin listaus initskripteistä ja niihin liitetyistä runleveleistä:

Koodilistaus 2.2: Initskriptien tietojen tarkastelu

# rc-update -v show

Komennolla rc-update show ilman -v:tä näkee päällä olevat initskriptit runleveleineen.

4.c. Palvelujen asettaminen

Mihin tarvitaan ylimääräisia asetuksia?

Initskriptit voivat olla kovinkin monimutkaisia. Siksi ei varmaankaan ole mielekästä ihmisten suoraan niitä editoida, se lisäisi virhealttiuttakin huomattavasti. On kuitenkin tärkeää että palvelun asetuksia voi muuttaa, esimerkiksi niille voi tarvita antaa lisäparametreja.

Toinen syy erillisiin asetustiedostoihin on initskriptien päivitettävyyden mahdollistaminen sotkematta käyttäjän asetuksia.

Hakemisto /etc/conf.d

Gentoossa palvelujen asetukset on helppo tehdä: jokaisella asetettavissa olevalla skriptillä on asetustiedosto hakemistossa /etc/conf.d. Esimerkiksi apache2:n initskripti (/etc/init.d/apache2) tottelee asetuksia tiedostossa /etc/conf.d/apache2, mikä sisältää Apache 2 -palvelimelle meneviä käynnistysasetuksia:

Koodilistaus 3.1: Muuttuja tiedostossa /etc/conf.d/apache2

APACHE2_OPTS="-D PHP5"

Tällainen asetustiedosto sisältää vain ja ainoastaan muuttujia (aivan kuten /etc/make.conf), joten sitä on erittäin helppo säätää. Se myöskin mahdollistaa muuttujien toiminnan informatiivisen kommentoinnin.

4.d. Initskriptien kirjoittaminen

Onko se pakollista?

Skriptejä ei täydy kirjoittaa. Gentoo tarjoaa valmiiksi käyttöön jo skriptit kaikilla käytetyillä palveluille, joten omien kirjoittaminen ei useinkaan ole tarpeen. Kuitenkin, jos vaikkapa asensit palvelun Portagen ulkopuolelta saattaa olla tarpeellista luoda sille initskripti.

Älä käytä palvelujen omia initskriptejä jollei niitä ole erikseen kirjoitettu Gentoota varten; Gentoon initskriptit eivät ole yhteensopivia muiden jakeluiden initskriptien kanssa!

Sisällöt

Initskriptin perussisältö näyttää seuraavalta:

Koodilistaus 4.1: Initskriptin perussisältö

#!/sbin/runscript

depend() {
 (Tiedot riippuvuuksista)
}

start() {
 (Käynnistyskomennot)
}

stop() {
 (Sulkemiskomennot)
}

restart() {
 (Uudelleenkäynnistyskomennot)
}

Kaikissa initskripteissä pitää olla start()-funktio. Muut ovat vapaaehtoisia.

Riippuvuudet

Voidaan määritellä kahdentyyppisiä riippuvuuksia: use ja need. Kuten aiempana mainittiin, need on tiukempi vaatimus kuin use. Tällä riippuvuudella määritellään tarvittu palvelu tai virtuaalinen riippuvuus.

Virtuaalinen riippuvuus on sellainen jonka jokin palvelu täyttää, mutta sen täyttäviä palveluita on olemassa useampia. Initskripti voisi olla riippuvainen järjestelmälokista, mutta niitä on useita (metalogd, syslog-ng, sysklogd, ...). Koska ei ole mahdollista tarvita (need) jokaista niistä (eihän missään järjestelmässä kaikkia järjestelmälokeja ole käytössä), nämä palvelut varmasti tarjoavat (provide) sopivan virtuaalisen riippuvuuden.

Katsokaamme esimerkiksi postfixin riippuvuuksia.

Koodilistaus 4.2: Postfixin riippuvuudet

depend() {
 need net
 use logger dns
 provide mta
}

Kuten näet, postfix:

 • vaatii toimivan (virtuaalisen) net-riippuvuuden (jonka voi tarjota vaikkapa /etc/init.d/net.eth0)
 • käyttää (virtuaalista) logger-riippuvuutta (jonka esimerkiksi /etc/init.d/syslog-ng tarjoaa)
 • käyttää (virtuaalista) dns-riippuvuutta (jonka esimerkiksi /etc/init.d/named tarjoaa)
 • tarjoaa (virtuaalisen) mta riippuvuuden (joka liittyy kaikkiin postipalvelimiin)

Järjestyksen määrittäminen

Joissain tapauksissa ei ole tarpeellista vaatia jotain palvelua, vaan saada vain se käynnistämään ennen (before) tai jälkeen (after) määrättyä palvelua, jos sellainen järjestelmästä löytyy (ja vain jos löytyy - kyseessä ei ole enää riippuvuus), ja jos se on samalla runlevelillä (ja vain jos runlevel on sama - muihin ei puututa). Nämä tiedot voidaan laittaa asetuksiin before ja after.

Esimerkkinä tarkastelemme Portmapin asetuksia:

Koodilistaus 4.3: Portmapin depend()-funktio

depend() {
 need net
 before inetd
 before xinetd
}

Jokerimerkillä "*" valitaan kaikki samalla runlevelillä olevat toiminnot, tämän käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Koodilistaus 4.4: Initskriptin ajaminen runlevelin ensimmäisenä

depend() {
 before *
}

Standardifunktiot

Seuraavaksi toiminnallisuuden depend() jälkeen täytyy määritellä start()-funktio. Se sisältää kaikki palvelun käynnistämiseen tarvittavat komennot. On järkevää kertoa käyttäjälle tapahtumista käskyillä ebegin ja eend:

Jos palvelun pitää kirjoittaa levylle, se tarvitsee localmountin. Jos palvelu kirjoittaa /var/runiin jotain, kuten pidin, se käynnistetään bootmiscin jälkeen:

Koodilistaus 4.5: depend()-esimerkki

depend() {
 need localmount
 after bootmisc
}

Koodilistaus 4.6: start()-esimerkki

start() {
 ebegin "Palvelu käynnistyy"
 start-stop-daemon --start --quiet --exec /hakemisto/polku/palveluun
 eend $?
}

Valitsimet --exec ja --pidfile yleensä tarvitaan sekä startissa että stopissa. Jos palvelu ei kirjoita pidiään tiedostoon, valitsin --make-pidfile auttaa, mutta tämä kannattaa testata varmuuden varaksi. Muussa tapauksessa ei kannata käyttää pid-tiedostoja. start-stop-daemonille voi myös antaa valitsimen --quiet, mutta tämä ei ole suositeltavaa, ellei palvelu tulosta suurta määrää tietoja. --quiet-valitsimen käyttö haittaa vianetsintää, jos palvelu ei käynnisty.

Huomaa: Varmista, että --exec osoittaa palveluun, eikä esimerkiksi kuoriskriptiin, joka käynnistää palvelun ja loppuu, sillä se on initskriptin tehtävä.

Lisäesimerkkejä start()-funktion toteutuksista löytyy valmiista skripteistä hakemistossa /etc/init.d/.

Muut määriteltävät funktiot ovat stop() ja restart(). Näitä ei ole pakko määritellä! Init-järjestelmämme pystyy täyttämään nämä kohdat itsekin jos komentoa start-stop-daemon on käytetty.

Vaikka stop() ei ole pakollinen, tässä on esimerkki:

Koodilistaus 4.7: stop()-esimerkki

stop() {
 ebegin "Stopping my_service"
 start-stop-daemon --stop --exec /path/to/my_service \
  --pidfile /path/to/my_pidfile
 eend $?
}

Jos palvelu suorittaa muita skriptejä (vaikkapa bashia, pythonia tai perliä) ja skripti muuttaa nimeään (vaikkapa foo.py:stä fooksi), lisää valitsin --name start-stop-daemonille. Täsää kerrotaan nimi, joksi skripti muuttuu. Tässä esimerkissä palvelu käynnistyy foo.pynä ja muuttuu fooksi.

Koodilistaus 4.8: Palvelu joka käyttää foo-skriptiä

start() {
 ebegin "Starting my_script"
 start-stop-daemon --start --exec /path/to/my_script \
  --pidfile /path/to/my_pidfile --name foo
 eend $?
}

Start-stop-daemonilla on loistava ohje-sivu:

Koodilistaus 4.9: Start-stop-daemonin ohjesivun lukeminen

$ man start-stop-daemon

Gentoon initskriptit ovat syntaksiltaan lähinnä bashia (Bourne Again Shell), joten niissä voi käyttää bashmaisia rakenteita missä vain.

Mukailtujen asetusten lisäily

Jos tarvitset initskriptiin enemmän parametrejä kun mihin me olemme törmänneet, lisää nimi opts-muuttujaan ja tee nimeä vastaava funktio. Esimerkiksi tuki restartdelay-komennolle lisättäisiin seuraavasti:

Koodilistaus 4.10: Tuki restartdelay-komennolle

opts="${opts} restartdelay"

restartdelay() {
 stop
 sleep 3  # Odota uudelleenkäynnistysta 3 sekuntia
 start
}

Palvelujen asetusmuuttujat

Hakemistossa /etc/conf.d sijaitsevien asetustietojen tukemiseen ei tarvita mitään muuta: kun initskripti käynnistyy nämä tiedostot sourcetetaan (eli niiden muuttujat tulevat käytettäviksi):

 • /etc/conf.d/<initskriptisi>
 • /etc/conf.d/basic
 • /etc/rc.conf

Lisäksi jos initskripti tarjoaa virtuaalisen riippuvuuden (kuten netin), siihen liittyvä tiedostokin (kuten /etc/conf.d/net) sourcetetaan.

4.e. Runlevelin toiminnan muuttaminen

Kuka tällaisesta hyötyisi?

Useille kannettavien käyttäjille tuttu tilanne: kotona ollessa pitää saada käyntiin net.eth0 kun taas matkoilla ei (kun ei verkkoakaan ole saatavilla). Gentoossa runleveleitä voi muokata mielensä mukaan.

Esimerkiksi voisi luoda toisen käynnistyvän default-runlevelin, joka ajaisi erilaiset initskriptit. Sitten käynnistysaikaisesti voisi valit minkä runlevelin haluaa.

Softlevelin käyttö

Aloita tekemällä runlevel toista defaulttia varten. Esimerkkinä käytämme offlineä:

Koodilistaus 5.1: Runlevel-hakemiston luonti

# mkdir /etc/runlevels/offline

Lisää tarvittavat initskriptit uusille runleveleille. Esimerkiksi yksityiskohtainen kopio nykyisestä defaultista ilman net.eth0:aa saadaan aikaan näin:

Koodilistaus 5.2: Tarvittavien initskriptien lisäys

(Kopioi kaikki palvelut oletusrunleveliltä offlineen)
# cd /etc/runlevels/default
# for service in *; do rc-update add $service offline; done
(Poista tarpeettomat)
# rc-update del net.eth0 offline
(Katso offlinen aktiiviset palvelut)
# rc-update show offline
(Pätkä esimerkkitulostetta)
        acpid | offline
     domainname | offline
        local | offline
      net.eth0 |

Vakka net.eth0 ei ole offline-runlevelillä, udev yrittää käynnistää sen joka tapauksessa kun huomaa laitteen. Siksi on tarpeellista lisätä verkkolaitteet, joita ei käynnistetä (sekä muut asiat, joita ei käynnistä udeviltä) tiedostoon /etc/conf.d/rc seuraavasti:

Koodilistaus 5.3: Palvelujen poisto tiedostosta /etc/conf.d/rc

RC_COLDPLUG="yes"
(Kirjoitetaan palvelut, joita ei käynnistetä)
RC_PLUG_SERVICES="!net.eth0"

Huomaa: Lisätietoja palveluista on tiedoston kommenteissa.

Seuraavaksi editoidaan käynnistyslataimen asetustiedostoon kohta offline-runlevelille. Esimerkiksi tiedostoon /boot/grub/grub.conf:

Koodilistaus 5.4: Offlinen lisäys

title Gentoo Linux ilman verkkoa
 root (hd0,0)
 kernel (hd0,0)/kernel-2.4.25 root=/dev/hda3 softlevel=offline

Ja sitten kaikki olikin valmista. Jos nyt uudelleenkäynnistät järjestelmän ja valitset uuden valikkokohdan, offline-runlevel ajetaan defaultin asemesta.

Bootlevelin käyttö

bootleveliä käytetään täysin samoin kuin softleveliäkin. Ainoa ero on että tässä määriteltäisiin toinen boot-runlevel eikä toista defaulttia.

5. Ympäristömuuttujat

5.a. Ympäristömuuttujat

Mitä ne ovat?

Ympäristömuuttujat ovat nimettyjä olioita jotka sisältävät yhden tai useamman ohjelmiston käyttämää tietoa. Monet käyttäjistä (etenkin Linuxiin aiemmin tutustumattomat) pitävät näitä outoina ja hankalasti hallittavina, mutta ovat kuitenkin väärässä: ympäristömuuttujilla voi helposti ja kätevästi muuttaa ohjelman tai ohjelmien asetuksia.

Tärkeitä esimerkkejä

Seuraavassa taulukossa on muutamia Linux-järjestelmien muuttujia selityksineen. Esimerkkiarvot ovat taulukon alla.

Muuttuja Kuvaus
PATH Tässä muuttujassa on kaksoispistein eroteltu listaus hakemistoista joista suoritettavia tiedostoja etsitään. Kun suoritettavan komennon nimi annetaan (sellainen kuten ls, rc-update tai emerge), mutta vastaavaa tiedostoa ei löydy listatuista hakemistoista, sitä ei voida suorittaa (ellei suorituksessa nimetty ohjelman koko polkua, kuten /bin/ls).
ROOTPATH tämä muuttuja on muuten sama kuin PATH, mutta sen hakemistot tarkastetaan vain kun pääkäyttäjä antaa komentoja
LDPATH tämä muuttuja on kaksoispistein eroteltu lista hakemistoista, joista dynaaminen linkitin etsii kirjastotiedostoja
MANPATH tämä muuttuja on kaksoispistein eroteltu lista hakemistoista, joilta man-komento etsii ohjesivuja
INFODIR Tämä muuttuja on kaksoispistein eroteltu lista hakemistoista, joista info-komento etsii infosivuja
PAGER tämä muuttuja kertoo tiedostojen sisältöjen katselemiseen tarkoitetun ohjelman (kuten less tai more) täyden hakemistopolun
EDITOR tämä muuttuja kertoo tiedostojen sisältöjen muokkaamiseen tarkoitetun ohjelman (kuten nano tai vi) täyden hakemistopolun
KDEDIRS tämä muuttuja on kaksoispistein eroteltu lista hakemistoista, joista löytyy KDE-keskeistä tietoa.
CONFIG_PROTECT Tämä muuttuja on välilyönnein eroteltu lista hakemistoista, joita Portage ei automaattisesti päivitä
CONFIG_PROTECT_MASK Tämä muuttuja on välilyönnein eroteltu lista hakemistoista, jotka Portage kuitenkin päivittää automaattisesti.

Alla esimerkki näiden muuttujien arvoista.

Koodilistaus 1.1: Esimerkkimäärittelyjä

PATH="/bin:/usr/bin:/usr/local/bin:/opt/bin:/usr/games/bin"
ROOTPATH="/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin"
LDPATH="/lib:/usr/lib:/usr/local/lib:/usr/lib/gcc-lib/i686-pc-linux-gnu/3.2.3"
MANPATH="/usr/share/man:/usr/local/share/man"
INFODIR="/usr/share/info:/usr/local/share/info"
PAGER="/usr/bin/less"
EDITOR="/usr/bin/vim"
KDEDIRS="/usr"
CONFIG_PROTECT="/usr/X11R6/lib/X11/xkb /opt/tomcat/conf \
        /usr/kde/3.1/share/config /usr/share/texmf/tex/generic/config/ \
        /usr/share/texmf/tex/platex/config/ /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/gconf"

5.b. Muuttujien järjestelmänlaajuinen määrittäminen

Hakemisto /etc/env.d

Näiden muuttujien keskittämiseen Gentoossa on kehitetty hakemisto /etc/env.d. Tässä hakemistossa on joukko tiedostoja, kuten esimerkiksi 00basic, 05gcc jne., mitkä sisältävät muuttujia nimetyn sovelluksen käytettäväksi.

Esimerkiksi gcc:n asennuksessa ebuildi loi tiedoston 05gcc, joka sisältää seuraavat muuttujat:

Koodilistaus 2.1: /etc/env.d/05gcc

PATH="/usr/i686-pc-linux-gnu/gcc-bin/3.2"
ROOTPATH="/usr/i686-pc-linux-gnu/gcc-bin/3.2"
MANPATH="/usr/share/gcc-data/i686-pc-linux-gnu/3.2/man"
INFOPATH="/usr/share/gcc-data/i686-pc-linux-gnu/3.2/info"
CC="gcc"
CXX="g++"
LDPATH="/usr/lib/gcc-lib/i686-pc-linux-gnu/3.2.3"

Muissa Linux-jakeluissa ympäristömuuttujia määritellään tiedostossa /etc/profile tai muissa paikoissa. Gentoossa taas muuttujien ylläpito on tehty käyttäjälle (ja Portagelle) helpoksi kun ei tarvitse kiinnittää huomiota kaikkiin mahdollisiin ympäristömuuttujia sisältäviin tiedostoihin.

Esimerkiksi gcc:n päivittäminen päivittää myös tiedoston /etc/env.d/05gcc ilman käyttäjän vuorovaikutusta.

Tästä on hyötyä Portagen lisäksi käyttäjälle. Toisinaan on tarve asettaa joitain järjestelmänlaajuisia muuttujia. Esimerkkinä käytämme http_proxyä, sitä varten luodaan uusi tiedosto (/etc/env.d/99local) johon sisällytetään määritelmä:

Koodilistaus 2.2: /etc/env.d/99local

http_proxy="proxy.example.com:8080"

Kun käytetään samaa tiedostoa kaikille omille muuttujille, niitä voidaan kätevästi tarkastella ja muuttaa yhdessä näkymässä.

Skripti nimeltä env-update

Useat tiedostot hakemistossa /etc/env.d määrittelevät polkumuuttujan PATH. Siinä ei ole mitään virheellistä; komento etc-update yhdistää moninkertaiset määrittelyt ympäristömuuttujia päivittäessään, joten pakettien (ja käyttäjien) on helppo lisäillä omia muuttujiaan välittämättä siitä onko se jo määritetty muualla.

Yhdistely ei koska kaikkia muuttujia, vain seuraavia: KDEDIRS, PATH, LDPATH, MANPATH, INFODIR, INFOPATH, ROOTPATH, CONFIG_PROTECT, CONFIG_PROTECT_MASK, PRELINK_PATH ja PRELINK_PATH_MASK. Muista käytetään viimeiseksi mainittua (eli /etc/env.d:stä aakkosjärjestyksessä poimittuna viimeistä).

env-udpate yhdistää muuttujat hakemiston /etc/env.d tiedostonimien mukaan numerojärjestyksessä. Tiedostonimien on alettava kahdella numerolla.

Koodilistaus 2.3: env-updaten päivitysjärjestys

     00basic    99kde-env    99local
   +-------------+----------------+-------------+
PATH="/bin:/usr/bin:/usr/kde/3.2/bin:/usr/local/bin"

Komento env-update luo kaikki ympäristömuuttujat tiedostoon /etc/profile.env (jonka /etc/profile puolestaan lataa). Se myös hakee tiedot muuttujasta LDPATH ja luo niistä tiedoston /etc/ld.so.conf, minkä jälkeen suoritetaan ldconfig dynaamisen linkittäjän tiedoston /etc/ld.so.cache luomiseksi.

Jos haluat nähdä env-updaten muutokset välittömästi, suorita seuraava komento ympäristön päivittämiseksi. Ne jotka asensivat Gentoon itse muistanevat tämän asennusohjeista:

Koodilistaus 2.4: Ympäristön päivitys

# env-update && source /etc/profile

Huomaa: Ylläolevat komennot päivittävät vain nykyisen terminaalin, uusien konsolien ja niiden lapsiprosessien muuttujat. Jos siis X11 on käytössä, pitää source /etc/profile kirjoittaa jokaiselle avatulle terminaalille tai uudelleenkäynnistää X, jotta uudet terminaalit saavat muuttujat. Jos käytössä on kirjautumisohjelma, uudelleenkäynnistys tapahtuu komennolla /etc/init.d/xdm restart, muutoin pitää kirjautua ulos X:stä ja takaisin sisään.

Tärkeää: Kuoren muuttujia ei voi käyttää osana muita muuttujia, eli tyyppiä FOO="$BAR" olevat määrittelyt eivät toimi, jossa $BAR olisi kuoren muuttuja.

5.c. Paikallisten muuttujien määrittely

Käyttäjäkohtaiset

Joskus ympäristömuuttujia ei haluta määritellä järjestelmänlaajuisiksi. Esimerkiksi käyttäjä voisi lisätä hakemiston /home/kayttaja/bin ja nykyisen hakemiston polkumuuttujaan PATH, mutta tätä eivät varmaankaan muut käyttäjät halua omiin polkuihinsa. Paikallinen ympäristömuuttuja määritellään tiedostossa ~/.bashrc tai ~/.bash_profile:

Koodilistaus 3.1: PATHin paikallinen laajennus tiedostossa ~/.bashrc

(Ylimääräinen kaksoispiste lasketaan viittaukseksi aina nykyiseen
hakemistoon)
PATH="${PATH}:/home/my_user/bin:"

PATH-muuttuja päivittyy seuraavassa sisäänkirjautumisessa.

Istuntokohtaiset

Joskus tarvitaan vieläkin tarkempia määritelmiä. Esimerkiksi käyttäjä voisi haluta suorittaa komentoja luomastaan väliaikaishakemistosta muuttamatta tiedostoa ~/.bashrc niiksi hetkiksi kun väliaikaista hakemistoa käytetään.

Tällöin voidaan määrittää PATH nykyistä istuntoa varten komennolla export. Silloin PATH-muuttuja säilyttää arvonsa uloskirjautumiseen saakka.

Koodilistaus 3.2: Istuntokohtaisen muuttujan määrittely

# export PATH="${PATH}:/home/my_user/tmp/usr/bin"

C. Portagen käyttö

1. Tiedosto ja hakemistot

1.a. Portagen käyttämät tiedostot

Asetukset

Portagen oletusasetukset ovat tiedostossa /etc/make.globals. Katsellessasi sitä huomannet, että Portagen kaikki asetukset määrittellään muuttujina. Portagen käyttämät muuttujat eritellään myöhempänä merkityksineen.

Koska jotkin asetukset vaihtelevat arkkitehtuureittain, Portagessa on myös eräs oletusasetusto profiilissa, johon symbolinen linkki /etc/make.profile osoittaa. Portagen asetukset ovat tiedostoissa make.defaults profiilihakemiston ja yliprofiilien hakemistojen varrella. Profiileista lisää tuonnempana, silloin myös kerromme mikä hakemisto /etc/make.profile oikein on.

Jos aioit muuttaa asetuksia, älä koskaan muokkaa tiedostoja /etc/make.globals tai make.defaults. Tiedosto /etc/make.conf on oikeampi ratkaisu, ja sillä on myös korkeampi arvo päällekkäisten asetusten ratkonnassa. Samasta paikasta löytyy myös tiedosto /etc/make.conf.example, joka nimensä mukaisesti sisältää esimerkkejä. Portage ei itse käytä tätä tiedostoa; siinä on vain esimerkkejä luettavaksi.

Portagen asetuksia voi muuttaa myös saman nimisillä ympäristömuuttujilla, mutta tällaista tapaa ei suositella.

Profiilikohtainen tieto

Törmäsimme jo aiempana hakemistoon /etc/make.profile directory. Tarkkaanottaenhan tämä tosin ei ole hakemisto, vaan symbolinen linkki profiilihakemistoon, joka oletusarvoisesti on jossakin hakemistossa /usr/portage/profiles, mutta on toki mahdollista luoda myös oma profiili ja linkittää siihen. Portage käyttää tämän profiilin osoittamaa hakemistoa.

Profiilissa on arkkitehtuurikohtaista tietoa Portagelle. Tähän lukeutuvat luettelo paketeista, jotka kuuluvat profiilin ydinjärjesetelmään, luettelo paketeista, jotka eivät toimi tällä alustalla (tai ovat muutoin estettyjä), ja niin edelleen.

Ohjelmakohtaiset asetukset

Kun jonkin ohjelman asentamiseksi pitää muuttaa Portagen käytöstä, on parasta muokata hakemiston /etc/portage tiedostoja. Suositellaan erittäin vahvasti, että käytät hakemiston /etc/portage tiedostoja, etkä käytä ympäristömuuttujia asetusten ylikirjoittamisessa.

Hakemistoon /etc/portage voi tehdä ainakin seuraavia tiedostoja:

 • package.maskiin luetellaan paketit, joita Portagen ei haluta asentavan ollenkaan
 • package.unmaskiin luetellaan paketit, jotka Portagen halutaan asentavan, vaikka Gentoon kehittäjät ovat tämän tarkoituksellisesti estäneet
 • package.keywords:iin luetellaan paketit, jotka Portegen halutaan asentavan, vaikka pakettia ei ole merkitty sopivaksi käytetylle alustalle tai järjestelmälle (vielä)
 • package.use:iin luetellaan USE-asetukset pakettikohtaisesti, sikäli kun ne järjestelmänlaajuisista USE-asetuksista poikkeavat.

Lisää tietoa hakemistosta /etc/portage ja täysi ajantasainen luettelo sen tiedostomahdollisuuksista on Portagen man-sivuilla:

Koodilistaus 1.1: Portagen man-sivun katselu

$ man portage

Portagen hakemistojen ja tiedostojen sijaintien muuttaminen

Edellisen kappaleen asetustiedostoja ei voida tallentaa muualle: Portage etsii niitä aina vain samoista paikoista. On kuitenkin olemassa muita hakemistoja ja sijainteja, joita Portage käyttää erinäisiin tarkoituksiin: buildaushakemisto, lähdekoodivarasto, ohjelmistohakemisto, ...

Kaikille näille on tunnetut oletussijainnit, mutta niitä voi mukauttaa maun mukaan asetustiedostossa /etc/make.conf. Loppukappale erittelee Portagen erityiset hakemistot, ja miten niiden sijaintia pystytään muuttamaan.

Tämä dokumentti ei ole kuitenkaan täysimittainen referenssi, jos haluat sellaista, katsele Portagen ja make.confin man-sivuja:

Koodilistaus 1.2: Portagen ja make.confin man-sivujen tarkastelu

$ man portage
$ man make.conf

1.b. Tiedostojen säilytys

Portagepuu

Portagepuun oletushakemisto on /usr/portage. Tämän kertoo PORTDIR-muuttuja. Jos Portagepuuta siirretään muualle (muuttujaa muokkaamalla). pitää symbolinen linkki /etc/make.profile päivittää vastaavasti.

Jos PORTDIR-muttujaa muutetaan, seuraaviakin kannattanee tarkistaa, jotta ne varmasti ovat selvillä muutoksesta. Tämä johtuu Portagen muuttujien käsittelystä: PKGDIR, DISTDIR ja RPMDIR.

Esikäännetyt binäärit

Vaikkei Portagen esikäännettyjen binäärien tuki ole oletusarvoisesti päällä, se on toki saatavilla. Kun Portagea käsketään käyttämään esikäännettyjä paketteja, se etsii niitä hakemistosta /usr/portage/packages. Tätä voidaan muuttaa muuttujalla PKGDIR.

Lähdekoodit

Ohjelmien lähdekoodeja säilytetään hakemistossa /usr/portage/distfiles oletusarvoisesti. Tätä voidaan muuttaa muuttujalla DISTDIR.

Portagen tietokanta

Portage tallentaa järjestelmän tilan (asennetut paketit tiedostotietoineen jne.) tiedostoon /var/db/pkg. Älä muuta tätä tiedostoa käsin, sillä se saattaa sotkea Portagen!

Portagen välimuisti

Portage pitää välimuistinaan (tiedostojen muuttamisajat, näennäispaketit ja riippuvuudet jne.) tiedostoa /var/cache/edb. Tämä tiedosto on tosiaan vain väliaikainen: sen voi tyhjätä sen milloin vain kun portagen sovelluksia ei ole käynnissä.

1.c. Ohjelmistojen buildaus

Portagen väliaikaistiedostot

Portagen väliaikaistiedostoja säilytetään hakemistossa /var/tmp oletusarvoisesti. Tätä voidaan muuttaa muuttujalla PORTAGE_TMPDIR.

Jos muutat PORTAGE_TMPDIR-muuttujaa, saattaa pitää tarkistaa myös seuraavia, jotta ne huomaisivat PORTAGE_TMPDIRin muutoksen. Tämä johtuu tavasta, jolla Portage käsittelee muuttujia: BUILD_PREFIX.

Buildaus-hakemisto

Portage luo pakettikohtaiset build-hakemistot jokaiselle emergen asennuskomennolle hakemiston /var/tmp/portage alle. Tätä voidaan muuttaa muuttujalla BUILD_PREFIX.

Käytettävän tiedostojärjestelmä sijainti

Oletusarvoisesti Portage asentaa kaiken nykyiseen tiedostojärjestelmään (/). Tätä voidaan muuttaa muuttujalla ROOT, ja vain ympäristömuuttujana. Sen pääasiallinen tarkoitus on uusien otosten luominen.

1.d. Lokiominaisuudet

Ebuildien loggaus

Portage luo ebuild-kohtaisesti lokitiedostoja, mutta vain jos PORT_LOGDIR-muuttuja on asetettu siten, että se osoittaa paikkaan, johon Portage (portage-käyttäjätunnus) voi kirjoittaa. Oletusarvoisesti tämä muuttuja on tyhjä, eli kytketty pois päältä. Jos PORT_LOGDIRiä ei ole asetettu, lokeja ei tehdä ollenkaan. Kuitenkin elogilta tulevia tietoja saattaa olla saatavilla. Jos PORT_LOGDIR on olemassa ja, elogilta tulevat viestit tallennetaan myös kuten jäljempänä on kuvattu.

Portagessa on tehokas lokiominaisuus, jota kutsutaan elogiksi:

 • PORTAGE_ELOG_CLASSES: Muuttuja määrittää mitä viestejä otetaan talteen. Mahdolliset arvot ovat välein eroteltuja yhdistelmiä luokista info, warn, error, log ja qa:
  • info: einfo-viestit
  • warn: ewarn-viestit
  • error: eerror-viestit
  • log: elog-viestit
  • qa: QA Notice -viestit
 • PORTAGE_ELOG_SYSTEM: Muuttuja määrittää moduulit, joilla loki hoidetaan. Tyhjä arvo poistaa lokin käytöstä. Muut mahdolliset arvot ovat välilyönnein eroteltuja yhdistelmiä arvoista save, custom, syslog, mail, save_summary ja mail_summary. Ainakin yhtä pitää käyttää, että elog toimisi.
  • save: Tallentaa tiedostoja hakemistoon $PORT_LOGDIR/elog, tai hakemistoon /var/log/portage/elog jos $PORT_LOGDIR on asettamatta.
  • custom: Lähettää lokitiedot komennolle $PORTAGE_ELOG_COMMAND, jonka käytöstä lisää tuonnempana.
  • syslog: Lähettää lokidataa syslogille.
  • mail: Lähettää lokit viestien muodossa osoitteeseen $PORTAGE_ELOG_MAILURI, josta lisää tuonnempana. Tämä ominaisuus on uusi Portageissa >=portage-2.1.1.
  • save_summary: kuten save, mutta kerää kaikki viestit tiedostoon $PORT_LOGDIR/elog/summary.log, tai /var/log/portage/elog/summary.log, jos $PORT_LOGDIR ei ole määritelty.
  • mail_summary: kuten mail, mutta lähettää vain yhden viestin emergen lopuksi.
 • PORTAGE_ELOG_COMMAND: Tätä käytetään jos custom on valittu lokiasetuksista. Tässä määritellään komento, joka osaa käsitellä lokiviestit. Komennolle voi antaa kaksi muuttujaa: ${PACKAGE} on paketin nimi ja ${LOGFILE} on absoluuttinen tiedostonimi. Esimerkiksi:
  • PORTAGE_ELOG_COMMAND="/hakemisto/lokijuttu -p '\${PACKAGE}' -f '\${LOGFILE}'"
 • PORTAGE_ELOG_MAILURI: sisältää mail-asetuksen asetukset: osoitteen, käyttäjä, salasanan, palvelimen ja portin. Oletusasetus on root@localhost localhost.
 • Esimerkiksi smtp-palvelin, jolla on käyttäjätunnus ja salasana eri portissa kuin oletuksessa 25:
  • PORTAGE_ELOG_MAILURI="user@some.domain username:password@smtp.some.domain:995"
 • PORTAGE_ELOG_MAILFROM: sisältää käytetyn viestin lähettäjän eli From-otsakkeen tiedot. Oletusarvo on portage.
 • PORTAGE_ELOG_MAILSUBJECT: sisältää käytetyn viestin aiheen eli Subject-otsakkeen tiedot. Tässä on mahdollista käyttää kahta muuttujaa: ${PACKAGE} on paketin nimi ja versio ja ${HOST} FQDN, jolta Portagea ajetaan. Esimerkkinä:
  • PORTAGE_ELOG_MAILSUBJECT="Paketti \${PACKAGE} päivitetty koneella \${HOST}"

Tärkeää: Jos käytit enotice-sovellusta vanhan Portagen kanssa, se pitää poistaa, sillä se ei toimi elogin kanssa.

2. Asetusten säätäminen muuttujilla

2.a. Portagen asetukset

Kuten aiemmin on huomattu, Portage voi säätää muuttujilla, jotka majailevat tiedostossa /etc/make.conf. Lisää tietoja näistä löytyy make.confin man-sivuilta:

Koodilistaus 1.1: make.confin man-sivujen tarkastelu

$ man make.conf

2.b. Buildikohtaiset asetukset

Configuren ja kääntäjän asetukset

Kun Portage kääntää sovelluksia, seuraavia muuttujia välitetään kääntäjälle ja configure-skriptille:

 • CFLAGS ja CXXFLAGS antavat valitsimia ja parametrejä C- ja C++-kääntäjille vastaavasti.
 • CHOST antaa laitteistotiedot sovelluksen configure-skriptille.
 • MAKEOPTS antaa valitsimia ja parametrejä make-ohjelmalle. Sitä tyypillisesti käytetään määrittelemään rinnakaiskääntämisprosessit. Lisää tietoa tästä ja muista mahdollisuuksista löytyy maken man-sivuilta.

USE-muuttujaa käytetään myös valitsemaan sekä configuren että käännösten valitsimia, mutta siitä kerrottiinkin jo edellisissä kappaleissa.

Asennusasetukset

Portagen asennettua uuden version jostakin ohjelmasta, se poistaa vanhentuneet tiedostot järjestelmästä. Ennen poistamista Portage antaa 5 sekunnin miettimisajan. Tämä 5 sekunnin aika määritellään muuttujassa CLEAN_DELAY.

Voit asettaa emergelle oletusasetuksia muuttujaan EMERGE_DEFAULT_OPTS. Hyviä valintoja ovat esim. --ask, --verbose tai --tree.

2.c. Asetustiedostojen suojaaminen

Portagen suojaukset

Portage ylikirjoittaa tiedostot uudemmilla versioilla ohjelman päivityksissä, ellei niitä ole suojattu sijainnin perusteella. Suojatut hakemistot määritellään CONFIG_PROTECT-muuttujassa, ja niiksi valitaan tyypillisesti asetustiedostojen sijainteja. Hakemistolistauksen hakemistot erotellaan toisistaan välilyönnein.

Jos Portage joutuisi ylikiroittamaan tiedoston tällaisesta hakemistosta, uusi versio uudelleennimetään ja käyttäjää tiedotetaan (oletetun) asetustiedoston muutoksesta.

Tämänhetkisen CONFIG_PROTECT-arvon saa emerge --infon tulosteesta:

Koodilistaus 3.1: CONFIG_PROTECTin tarkastelu

$ emerge --info | grep 'CONFIG_PROTECT='

Lisää tietoa Portage asetustiedostosuojauksesta on saatavilla ohjesivulla man emerge osassa CONFIGURATION FILES:

Koodilistaus 3.2: Asetustiedostosuojausohjeen tarkastelu

$ man emerge

Hakemistojen poisjättäminen suojauksesta

Suojattujen hakemistojen alihakemistoja voi poistaa suojauksen alta muuttujan CONFIG_PROTECT_MASK avulla.

2.d. Tiedostojen latausasetukset

Palvelinten sijainnit

Kun tarvittavaa dataa ei ole paikallisella koneella, Portage hakee sitä oletusarvoisesti Internetistä. Palvelinten sijainnit erilaisten asioiden hakemiseksi määritellään seuraavilla muuttujilla:

 • GENTOO_MIRRORS luetteloi palvelimet, joilta lähdekoodit voi hakea (ns. distfilesit)
 • PORTAGE_BINHOST kertoo palvelimen, jolta tälle järjestelmälle sopivat esikäännetyt paketit voi hakea.

Kolmas asetus liittyy portagepuun päivityksen rsync-palvelimeen:

 • SYNC kertoo palvelimen, jolta Portage hakee portagepuunsa.

GENTOO_MIRRORS- ja SYNC-muuttujat voi asettaa automaattisesti mirrorselect-sovelluksella. Aluksi pitää tietenkin asentaa se komentalla emerge mirrrorselect. Mirrorselectin sisäänrakenettu ohjetoiminto kertoo lisätietoja:

Koodilistaus 4.1: Mirrorselectin ohjeiden tarkastelu

# mirrorselect --help

Jos käyttöympäristösi tarvitsee välipalvelinta, pitää määritellä HTTP_PROXY-, FTP_PROXY- ja RSYNC_PROXY-muuttujat tämän mukaisiksi.

Tiedostojen hakukomento

Oletusarvoisesti Portage käyttää wget-sovellusta lähdekoodien hakemiseen verkosta. Tämän voi vaihtaa FETCHCOMMAND-muuttujalla.

Portage osaa jatkaa keskeytynyttä tiedostonhakua. Oletuksena tähänkin käytetään wgetiä, mutta tätä voi muuttaa RESUMECOMMAND-muuttujalla.

Varmista, että FETCHCOMMAND- ja RESUMECOMMAND-ohjelmat tallentavat lataukset oikeaan paikkaan. Muuttujuen sisällä tulee käyttää ilmauksia \${URI} ja \${DISTDIR} osoittamaan haettavan tiedoston verkko-osoitteeseen ja tallennuspaikkaan vastaavasti.

Tiedostojen hakukomennot väi määritellä myös yhteyskäytännöittäin (protokollittain), muuttujat ovat tällöin muotoa FETCHCOMMAND_HTTP, FETCHCOMMAND_FTP, RESUMECOMMAND_HTTP, RESUMECOMMAND_FTP, ja niin pois päin.

Rsync-asetukset

Portagen käyttämää rsync-komentoa ei voi muokata, mutta sille voi antaa joitain parametreja:

 • PORTAGE_RSYNC_OPTS sisältää oletusasetukset. Näitä ei pidä muuttaa, jollei tiedä mitä niiden tarkalleen pitää tehdä. Joitakin aivan välttämättömiä rsync-asetuksia käytetään vaikka PORTAGE_RSYNC_OPTS jätettäisiin tyhjäksi.
 • PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTSiin lisätään käyttäjän asetuksia rsyncille:
  • --timeout=<luku>: määritä aikakatkaisun odotusaika sekunneissa. Oletusarvona on 180, mutta hitaan yhteyden tai tietokoneen kanssa saattaa kannattaa käyttää 300:aa tai suurempaa
  • --exclude-from=/etc/portage/rsync_excludes: määritä tiedosto, jossa on tiedostot, joita ei päivitetä. Tässä tapauksessa käytettäisiin tiedostoa /etc/portage/rsync_excludes. Lue lisää aiheesta Portagen puun mukauttaminen -kappaleesta.
  • --quiet: vähennä tulosteita
  • --verbose: tulosta kaikki tiedostot
  • --progress: näytä edistymispalkki joka tiedostolle
 • PORTAGE_RSYNC_RETRIES sisältää montako kertaa rsync yrittää päästä SYNCin määrittelemälle peilille ennen lopettamista. Oletusarvo on 3.

Lisätietoja ohjesivulta man rsync.

2.e. Gentoon asetukset

Ohjelmistohaarojen valinta

Oletusversiohaaraa voi vaihtaa muuttujalla ACCEPT_KEYWORDS. Sen oletusarvona on arkkitehtuurin stabiili haara. Lisätietoa eri haaroista on käsikirjan seuraavassa kappaleessa.

Portagen ominaisuudet

Portagen eri ominaisuuksia muutellaan FEATURES-muuttujalla. Näistä ominaisuuksista on kerrottu jo edellisissä kappaleissa, kuten kappaleessa Portagen ominaisuudet.

2.f. Portagen käyttäytyminen

Järjestelmäresurssien hallinta

PORTAGE_NICENESS-muuttujalla voi säätää Portage-prosessien niin kutsuttua nice-arvoa. PORTAGE_NICENSS-muuttujan arvo ynnätään nykyiseen nice-arvoon.

Lisätietoa nice-arvosta löytyy nicen man-sivulta:

Koodilistaus 6.1: Nicen man-sivun katselu

$ man nice

Ulkoasun säätäminen

NOCOLOR-muuttuja, joka on oletuksena "false" (epätosi), kertoo, josko Portagen pitäisi olla käyttämättä värejä tulosteissa vai ei. Värit saa pois päältä arvolla "true".

3. Ohjelmistohaarojen sekoittaminen

3.a. Yhdessä versiohaarassa pysyminen

Stabiili haara

ACCEPT_KEYWORDS-muuttuja kertoo, mitä ohjelmistohaaraa käytetään. Sen oletusarvona on järjestelmän arkkitehtuurin stabiili haara, kuten x86.

Stabiili haara on suositeltavin ratkaisu, kuitenkin, jollei vähän epävakaampi järjestelmä haittaa, ja haluat auttaa Gentoon kehittämisessä lähettämällä virheistä tiedon vianhallintajärjestelmään http://bugs.gentoo.org, jatka lukemista.

Testaushaara

Jos haluat välttämättä käyttää kaikkein tuoreimpia saatavilla olevia versioita, voit koettaa testaushaaraa. Portagen saa käyttämään testaushaaran ohjelmaversioita lisäämällä merkin ~ arkkitehtuurimäärittelyn eteen.

Testaushaara on, kuten voisi arvata, testaamista varten. Paketit ovat testauksessa silloin, kun ylläpitäjä on nähnyt ne toimiviksi, muttei ole vielä testannut täysin. Tällaisista paketeista löytynee bugeja, jotka ilmoitetaan englanniksi bugzillaan.

Muista kuitenkin, että tässä haarassa voi olla vakausongelmia, virheellisiä paketteja (rikkinäisillä ja puutteellisilla riippuvuustiedoilla), paljon päivittelyä, ja rikkinäisiä paketteja. Jollet tiedä miten Gentoo toimii tai osaa ratkoa ongelmia kannattaa käyttää vakaata haaraa.

Esimerkiksi x86-arkkitehtuurilla muokattaisiin tiedostoa /etc/make.conf seuraavasti:

Koodilistaus 1.1: ACCEPT_KEYWORDSin muuttaminen

ACCEPT_KEYWORDS="~x86"

Jos tämän jälkeen ryhdyt päivittämään järjestelmääsi, huomannet, että paljon paketteja tulee päivittymään. Pidä kuitenkin mielessä, että kun järjestelmä on kerran päivitetty testaushaaraan, takaisin stabiiliin haaraan on huomattavan vaikeaa päästä (ellei käytä varmuuskopio-otosta vaikkapa).

3.b. Molempien haarojen rinnakkaiskäyttö

Package.keywords

Portage on mahdollista asettaa käyttämään stabiilia haaraa valtaosalle paketeista, mutta testaushaaraa joillekin harvoille valituille. Tämä toteutetaan lisäämällä paketin kategoria ja nimi tiedostoon /etc/portage/package.keywords. Asetustiedostoja on myös mahdollista luoda useampia vapaasti nimettyinä hakemiston /etc/portage/package.keywords/ alle. Esimerkiksi gnumericin testausversion saa käyttöön tällaisella rivillä:

Koodilistaus 2.1: /etc/portage/package.keywords gnumericille

app-office/gnumeric ~x86

Yksittäisen ohjelmaversion testaus

Tarvittaessa on myös mahdollista käyttää stabiilissa ympäristössä vain jotain tiettyä testausversiota jostain paketista, mutta ei sen päivitettyjä testausversioita. Tämä toteutetaan lisäämällä versionumerointi tiedostoon tai hakemistoon package.keywords. Tällaisissa tapauksissa on pakko käyttää operaattoria = ohjelmiston edessä. Käytettävissä ovat myös operaattorit <=, <, > tai >= vastaaville versiojoukoille.

Joka tapauksessa, jos versionumerointi lisätään, silloin on pakko käyttää jotain operaattorimerkinnöistä. Jos versionumerointia ei käytetä, silloin ei myöskään operaattoreita saa käyttää.

Seuraavalla esimerkillä tiedostossa package.keywords Portage hyväksyy vain tämän version testausversion.

Koodilistaus 2.2: Tietyn gnumericin version valinta

=app-office/gnumeric-1.2.13 ~x86

3.c. Peitettyjen pakettien käyttäminen

Package.unmask

Näiden tiedostojen käyttöä ei tueta erityisesti. Niiden käytössä tulee olla varovainen, ja huomata, ettei moniin niistä johtuviin apupyyntöihin tulla vastaamaan tukikanavilla.

Jos haluat käyttää Gentoon kehittäjien peittämää pakettia välittämättä syystä, joka mainitaan tiedostossa package.mask (hakemistossa /usr/portage/profiles/ oletusarvoisesti), lisää täsmälleen siitä tiedostosta löytyvä rivi tiedostoon /etc/portage/package.unmask (tai johonkin vapaasti nimettyyn tiedostoon hakemistossa /etc/portage/package.unmask/).

Esimerkiksi, jos =net-mail/hotwayd-0.8 olisi peitetty, se poistettaisiin lisäämällä tiedostoon tai hakemistoon package.unmask rivi:

Koodilistaus 3.1: /etc/portage/package.unmaskin muokkaus

=net-mail/hotwayd-0.8

Package.mask

Jos haluat estää Portagea asentamasta jotain pakettia, tai sen jotain versioita, peitä se lisäämällä sopiva rivi tiedostoon /etc/portage/package.mask (tai vapaasti nimettyyn tiedostoon hakemistossa /etc/portage/package.mask/).

Jos et vaikkapa halua versiota 2.6.8.1 uudempia kernelin lähdekoodeja vanilla-sources-paketista, voit lisätä tiedostoon tai hakemistoon package.mask seuraavan rivin:

Koodilistaus 3.2: /etc/portage/package.maskin muokkaus

>sys-kernel/vanilla-sources-2.6.8.1

4. Muut Portagen työkalut

4.a. Etc-update

Etc-updatella yhdistellään asetustiedostoja muotoa ._cfg0000_<nimi>. Se mahdollistaa vuorovaikutteisen vanhan ja uuden tiedoston yhdistelyn ja osaa myös automaattisesti yhdistellä triviaalit muutokset. ._cfg0000_<nimi>-tiedostot ovat Portagen CONFIG_PROTECTilla suojattujen asetustiedostojen päivityksiä.

Komennon etc-update käyttäminen on yksinkertaista:

Koodilistaus 1.1: Etc-updaten suorittaminen

# etc-update

Kun yksiknkertaisimmat päivitykset on yhdistelty, etc-update tarjoaa listan tiedostoista, joihin on merkitseviä päivityksiä. Listan lopussa on ohje mahdollisista toiminnoista:

Koodilistaus 1.2: Etc-updaten toiminnot

Please select a file to edit by entering the corresponding number.
       (-1 to exit) (-3 to auto merge all remaining files)
              (-5 to auto-merge AND not use 'mv -i'):

Komennolla -1, etc-update lopettaa tekemättä enää muutoksia. Komennolla -3 tai -5 kaikki listatut tiedostot päivitetään. On tärkeää, että poimit listasta pois ensin ne, jotka eivät saa päivittyä. Tämä onnistuu antamalla tiedoston listausnumero, joka tulostetaan sen tiedostonimen vasemmalle puolelle.

Esimerkissä käsittelemmäe tiedostoa /etc/pear.conf:

Koodilistaus 1.3: Asetustiedoston päivittäminen

Beginning of differences between /etc/pear.conf and /etc/._cfg0000_pear.conf
[...]
End of differences between /etc/pear.conf and /etc/._cfg0000_pear.conf
1) Replace original with update
2) Delete update, keeping original as is
3) Interactively merge original with update
4) Show differences again

Etc-update näyttää muutokset kahden tiedoston välillä. Jos ne näyttävät järkeviltä ja voi yhdistää sellaisenaan, paina 1. Jos päivitykset ovat turhia tai haitallisia, paina 2. Jos haluat valikoida muutoksia vuorovaikutteisesti, paina 3.

Vuorovaikutteisen yhdistelyn läpikäyntiä ei ole järkevää opastaa tässä. Täydellisyyden vuoksi ohessa on lista mahdollisista komennoista, joita voi yhdistellessään käyttää. Yhdistelytila näyttää koko ajan kahta riviä, alkuperäistä ja uutta, ja pyytää valitsemaan jotain seuraavista:

Koodilistaus 1.4: Vuorovaikutteisen yhdistelyn komentaminen

ed:   Edit then use both versions, each decorated with a header.
eb:   Edit then use both versions.
el:   Edit then use the left version.
er:   Edit then use the right version.
e:   Edit a new version.
l:   Use the left version.
r:   Use the right version.
s:   Silently include common lines.
v:   Verbosely include common lines.
q:   Quit.

Kun tärkeät asetustiedostot on päivitetty, voidaan loput päivittää automaattisesti. Etc-update lopettaa kun se ei enää löydä päivitettävää.

4.b. Dispatch-conf

Dispatch-confilla voi yhdistellä asetustiedostojen päivitykset ja pitää kirjaa kaikista muutoksista. Se osaa säilyttää muutokset asetustiedostoon pätseinä tai käyttää RCS-muutoksenhallintajärjestelmää.

Kuten etc-updatellakin, dispatch-confilla voi asentaa päivitykset sellaisenaan, pitää vanhan tiedoston, muokata nykyistä tai yhdistellä tiedostoja vuorovaikutteisesti. Sen lisäksi dispatch-confissa on joitain lisäominaisuuksia:

 • asetustiedostojen automaattinen kommentointimuutosten päivittäminen
 • asetustiedostojen automaattinen tyhjemuutosten päivittäminen.

Muista muokata asetustiedostoa /etc/dispatch-conf.conf ensin ja päivittää archive-dir-muuttujan arvo.

Lisätietoja läytyy dispatch-confin man-sivulta:

Koodilistaus 2.1: Dispatch-confin man-sivun tarkastelu

$ man dispatch-conf

4.c. Quickpkg

Quickpkg:llä voi luoda arkistoja asennetuista paketeista. Näitä voi sitten käyttää esikäännettyinä paketteina. Quickpg:tä on helppo käyttää: parametreiksi annetaan vain ohjelmien nimet.

Näin paketoitaisiin curl, arts ja procps:

Koodilistaus 3.1: Quickpkg:n käyttäminen

# quickpkg curl arts procps

Esikäännetyt paketit tallennetaan hakemistoon $PKGDIR/All. Näihin osoittavat symboliset linkit ovat hakemistoissa nimeltä $PKGDIR/<kategoria>.

5. Portagepuun mukauttaminen ja ohitus

5.a. Portagepuun osajoukon käyttäminen

Pakettien ja kategorioiden poisjättö

Paketteja ja kategorioita voi päivittää valikoivasti. Tämä onnistuu pyytämällä rsynciä ohittamaan paketit ja kategoriat emerge --sync -komennossa.

Tiedoston /etc/make.confissa valitsimella --exclude-from määritellään muuttuja RSYNC_EXCLUDEFROM, joka osoittaa tiedostoon, jossa on ohitettavat tiedostot ja hakemistot merkittynä.

Koodilistaus 1.1: Ohitettavien kohteiden luettelotiedoston määrittäminen

PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS="--exclude-from=/etc/portage/rsync_excludes"

Koodilistaus 1.2: Pelien poistaminen tiedostolla /etc/portage/rsync_excludes

games-*/*

Huomaa kuitenkin, että tämän käyttäminen saattaa johtaa riippuvuusongelmiin, jos käytetyt paketit tarvitsevat poisjätettyjä.

5.b. Epävirallisen ebuildin käyttäminen

Oman ohjelmistohakemiston antaminen Portagelle

Portage voi käyttää ebuildeja myös virallisen Portagepuun ulkopuolelta. Tätä varten tehdään uusi hakemisto (esimerkiksi /usr/local/portage), jossa muita ebuildeja säilytetään. Hakemiston sisältörakenne on sama kuin Portagepuunkin.

Lisäksi pitää määritellä muuttuja PORTDIR_OVERLAY tiedostossa /etc/make.conf osoittamaan äsken luotuun hakemistoon. Nyt Portage ottaa myös tämän hakemiston ebuildit huomioon, muttei ylikirjoita tai sotke tätä hakemistoa emerge --syncin aikana.

Useiden ohjelmistohakemistojen käyttö

Paketissa app-portage/gentoolkit-dev on tehokäyttäjille ohjelma nimeltä gensync, jonka avulla voi pitää useita ohjelmistohakemistoja ajan tasalla. Tämä helpottaa epävirallisten pakettine testaamista useista lähteistä.

Gensyncillä voi päivittää kaikki ohjelmistohakemistot kerralla, tai vaikka vain osan niistä. Jokaista hakemistoa kohden pitää olla .syncsource-tiedosto /etc/gensync/-hakemistossa. Tiedosto sisältää ohjelmistohakemiston osoitteen, nimen, tunnisteen jne.

Esimerkiksi kahta lisäohjelmistohakemistoa nimeltä java (java-kehitysversioille) ja entapps (yrityksen sisäisille ohjelmistoille) voisi hallita seuraavalla komennolla:

Koodilistaus 2.1: Ohjelmistohakemistojen päivitys gensyncillä

# gensync java entapps

5.c. Portagen ulkopuoliset ohjelmistot

Portagen käyttö muun ohjelmiston kanssa

Joskus saattaa tarvita säätää, asentaa ja ylläpitää ohjelmistoja ilman Portagen apua, vaikka Portagessa olisikin näiden ohjelmien versioita. Tyypillisiä tapauksia ovat kernelin lähdekoodit ja nvidian ajurit. Portagen voi säätää niin, että se tietää paketin olemassaolosta, vaikkei ole itse sitä asentanut. Tätä toimintoa sanotaan paketin injektioksi ja toteutetaan asetustiedostolla /etc/portage/profile/package.provided.

Esimerkiksi, jos haluat kertoa Portagelle itse noudetusta gentoo-sources-2.6.11.6-ytimestä, lisää tiedostoon /etc/portage/profile/package.provided rivi:

Koodilistaus 3.1: package.provided-esimerkki

sys-kernel/gentoo-sources-2.6.11.6

D. Gentoon verkkoasetukset

1. Aloittaminen

1.a. Aluksi

Huomaa: Tässä ohjeessa oletetaan, että ydin on jo asennettu, ja laitteistolle sopivat ajurit on mukana. Myös rajapinnan nimi pitää tietää, oppaassa oletetaan eth0, mutta se voi olla yhtä hyvin eth1, wlan0 tai jotain muuta.

Verkkokortin asetukset aloitetaan kertomalla Gentoon RC-järjestelmälle siitä. Tämä hoituu luomalla linkki net.eth0 osoittamaan net.lo:hon hakemistossa /etc/init.d.

Koodilistaus 1.1: eth0-skriptin linkkaus

# cd /etc/init.d
# ln -s net.lo net.eth0

Gentoon RC-järjestelmä tunnistaa tästä rajapinnan. Lisäksi pitää kertoa rajapinnan asetukset. Verkkorajapinnat asetetaan tiedostossa /etc/conf.d/net. Alla on esimerkki DHCP:stä ja kiinteästä osoitteesta.

Koodilistaus 1.2: /etc/conf.d/net:n asetusten esimerkkejä

# DHCP:lle
config_eth0="dhcp"

# Kiinteä IP CIDR-merkinnöin
config_eth0="192.168.0.7/24"
routes_eth0="default via 192.168.0.1"

# Kiinteä IP verkon peitteellä merkittynä
config_eth0="192.168.0.7 netmask 255.255.255.0"
routes_eth0="default gw 192.168.0.1"

Huomaa: Jos mitään ei määritellä, oletusarvo on DHCP.

Huomaa: CIDR viittaa Classless InterDomain Routingiin. Alunperin IPv4-osoitteet oli luokiteltu luokkiin A, B ja C. Luokittelujärjestelmässä ei osattu arvata Interneti suurta suosiota, joten tapa on aiheuttamassa IP-osoitteiden loppumista. CIDR:ssä yksi IP-osoite viittaa moneen osoitteeseen. CIDR-tyyppinen IP näyttää muutoin tavalliselta, mutta siinä on perässä kauttaviiva ja luku, kuten 192.168.0.0/16. CIDR-standardi on kuvattu kannanottopyynnössä RFC 1519.

Kun rajapinta on asetettu, sen voi käynnistää tai sammuttaa seuraavin komennoin:

Koodilistaus 1.3: Verkon käynnistys ja sammutus

# /etc/init.d/net.eth0 start
# /etc/init.d/net.eth0 stop

Tärkeää: Verkon ongelmia selvitettäessä kannattaa katsoa tiedostoa /var/log/rc.log, joka sisältää käynnistyksenaikaista lokia, jollei tiedostossa /etc/rc.conf ole asetusta rc_logger="NO".

Nyt kun verkko käynnistyy ja sammuu kunnollisesti, sen voi lisätä vaikkapa järjestelmän käynnistykseen automaattiseksi. Toinen rc-komento käynnistää kaikki nykyisen runlevelin palvelut, jotka eivät vielä ole käynnissä:

Koodilistaus 1.4: Verkkorajapinnan käynnistymisen lisääminen järjestelmän käynnistykseen

# rc-update add net.eth0 default
# rc

2. Erikoisasetukset

2.a. Erikoisasetukset

Asetus config_eth0 määrittelee keskeisen osan rajapinnan asetuksista. Se on korkean tason määritys rajapinnalle eth0. Jokainen komento siinä suoritetaan järjestyksessä. Rajapinnan katsotaan olevan pystyssä, jos yksikin kommenoista on onnistunut.

Tässä luettelo komentovaihtoehdoista.

Komento Kuvaus
null Ei tee mitään
noop Jos rajapinta on pystyssä ja sillä on osoite, peruuta onnistuneesti.
IPv4- tai IPv6-osoite Lisää osoite rajapintaan
dhcp, adsl tai apipa (tai mukailtu komento jostain ulkoisesta moduulista) Käynnistä moduuli joka tarjoaa komennon. Dhcp käynnistää jonkin moduuleista joka tarjoaa toiminnon dhcp, eli dhcpcd:n, dhclientin tai pumpin.

Jos komento epäonnistuu, on mahdollista määritellä varakomento. Varakomentojen rakenne vastaa täsmälleen configin rakennetta.

Näitä komentoja voi ketjuttaa yhteen, tässä on esimerkiksi joitain käytettyjä asetuksia:

Koodilistaus 1.1: Asetusesimerkkejä

# IPv4-osoitteiden lisäys
config_eth0=(
  "192.168.0.2/24"
  "192.168.0.3/24"
  "192.168.0.4/24"
)

# IPv4-osoitteen ja IPv6-osoitteiden lisäys
config_eth0=(
  "192.168.0.2/24"
  "4321:0:1:2:3:4:567:89ab"
  "4321:0:1:2:3:4:567:89ac"
)

# Pidetään ytimen antama osoite kunnes se lakkaa toimimasta,
# Tämän jälkeen haetaan DHCP:llä. Jos DHCP ei onnistu haetaan sopiva
# kiinteä osoite APIPAlla
config_eth0=(
  "noop"
  "dhcp"
)
fallback_eth0=(
  "null"
  "apipa"
)

Huomaa: Jos käytössä on ifconfig-moduuli ja asetataan useampia osoitteita, niille luodaan rajapinta-aliakset. Ylläolevissa esimerkeissä tehdään rajapinnat eth0, eth0:1 ja eth0:2. Näillä rajapinnoilla ei voi tehdä mitään suurempia, sillä ydin ja ohjelmat käsittelevät eth0:1:tä ja eth0:2:ta kuten eth0:aa.

Tärkeää: Fallback-komennon järjestys on merkityksellinen! Jos ensimmäinen komento ei olisi null, apipa ajettaisiin vain jos noop ei toimi.

Huomaa: APIPAsta ja DHCP:stä kerrotaan lisää tuonnempana

2.b. Verkkoriippuvuudet

Initskriptit /etc/init.d:ssä voivat riippua tietyistä verkkorajapinnoista tai vain netistä. Kaikki rajapinnat ovat Gentoon initissä mitä net-asetus määrittää.

Jos tiedostossa /etc/rc.conf asetus rc_depend_strict="YES" on päällä, kaikki verkkorajapinnat pitää käynnistää ennen kuin riippuvuusasetus net täyttyy. Jos rajapinnat net.eth0 ja net.eth1 ovat molemmat olemassa ja initskripti riippuu netistä, molempien pitää olla ylhäällä.

Jos asetus on rc_depend_strict="NO", riippuvuus net täyttyy heti, kun ainakin yksi verkkorajapinta on ylhäällä.

Mutta jos net.br0 riippuu net.eth0:sta ja net.eth1:stä? Net.eth1 saattaa olla langaton tai ppp-yhteys, joka pitää asettaa ennen siltausta. Tätä ei voi tehdä /etc/init.d/net.br0:lla, koska se on vain linkki net.lo:hon.

Ratkaisuna voi käyttää rc_need-asetusta /etc/conf.d/netissä.

Koodilistaus 2.1: net.br0:n riippuvuuden asettaminen /etc/conf.d/netiin

rc_need_br0="net.eth0 net.eth1"

Tarkemmat selitykset riippuvuuksista löytyvät, Käsikirjan initskriptiosiosta. Lisätiedot rc.conf-asetuksista löytyvät tiedostosta itsestään.

2.c. Muuttujien nimet ja arvot

Muuttujien nimet ovat dynaamisia. Ne vastaavat yleensä rakennetta muuttuja_${rajapinta|mac|essid|apmac}. Esimerkiksi dhcpcd_eth0 on rajapinnan eth0 dhcpcd-asetusmuuttuja ja dhcpcd_essid on minkä tahansa essid:tä käyttävän rajapinnan dhcpcd-asetukset.

Kuitenkaan ei ole olemassa mitään sääntöä, että rajapintanimien pitäisi olla muotoa ethN. Esimerkiksi monet langattomat rajapinnat ovat wlanN tai raN ethN:n lisäksi. Käyttäjien rajapinnatu kuten sillat ovat myös usein vapaasti nimettyjä. Lisäksi langattomien AP-nimet voivat sisältää muitakin kuin aakkosia ja numeroita, tämä on tärkeää huomata, koska on mahdollista asettaa ESSID-kohtaisia verkkoasetuksia.

Huonona puolena Gentoo käyttää bashin muuttujia verkkoasetuksiin, ja bash ei voi käyttää muita kuin englantilaisia aakkosia ja numeroita. Tämän ohittamiseksi kaikki muut kirjaimet pitää muuttaa alaviivoiksi _.

Toinen haittapuoli bashissa on, että muuttujien arvoissa olevia merkintöjä pitää joskus merkitä escape-merkinnöin. Tähän tarkoitukseen käytetään takakenoviivaa \. Merkit " ' ja \ pitää merkitä aina escape-merkinnöillä.

" ' \

Esimerkiksi jos käytämme ESSID:tä joka sisältää erikoismerkkejä:

My "\ NET

Koodilistaus 3.1: Muuttujan nimiesimerkki

(Toimii, paitsi domainnimi on virheellinen)
dns_domain_My____NET="My \"\\ NET"

(Ylläoleva asettaa domainiksi My \" NET kun langattomalla
yhdistetään AP:hen jonka ESSID on My \" NET)

3. Modulaariset verkkoasetukset

3.a. Verkkomoduulit

Nykyisissä verkkoskripteissä on tuet eri moduuleille, joten siihen voi lisätä helposti uusia rajapintatyyppejä ilman että vanhoja tarvitsee päivittää.

Moduulit latautuvat automaattisesti jos niiden tarvitsemat paketit on asennettu. Kun moduulia, jonka tarvitsemat paketit eivät ole asenettu, yritetään käyttää, tulostuu näytölle virheilmoitus, jossa kerrotaan, mikä paketti pitää asentaa. Moduuliasetuksia ei yleensä tarvitse käyttää muutoin, kun jos on asennettu kaksi saman toiminnon tarjoavaa pakettia ja niistä pitää valita sopivampi.

Huomaa: Kaikki muutokset tehdään /etc/conf.d/netiin jollei toisin sanota.

Koodilistaus 1.1: Moduulien valitseminen

# iproute2 ennen ipconfigia
modules="iproute2"

# Myös rajapinnoille voi valita moduuleja
# tässä valitaan udhcpc ennen dhcpcd:tä
modules_eth0=( "udhcpc" )

# Moduulien käytön voi myös kieltää. Esimerkiksi jos käyttää
# muuta korviketta tai linux-wlan-ng:tä asetusten tekoon ja haluaa kuitenkin
# asettaa asetustiedostoon ESSID:t ja muut tiedot.
modules="!iwconfig"

3.b. Rajapintakäsittelimet

Tarjolla on kaksi rajapintojen käsittelijää: ifconfig ja iproute2. Toinen näistä pitää valita että mitään saa asetetuksi ylipäätään.

Ifconfig on Gentoon oletusarvo ja se sisältyy profiiliin. Iproute2 on tehokkaampi ja mukautuvampi, muttei ole oletusasennuksissa mukana.

Koodilistaus 2.1: Iproute2:n asennus

# emerge sys-apps/iproute2

# Iproute2 valitaan suositummaksi jos molemmat on asennettu
modules="iproute2"

Koska ifconfig ja iproute2 tekevät käytännössä samoja juttuja, niiden asetukset toimivat molemmilla samoin. Esimerkiksi seuraavat ratkaisut toimivat käytetystä paketista riippumatta.

Koodilistaus 2.2: ifconfigin ja iproute2:n esimerkit

config_eth0="192.168.0.2/24"
config_eth0="192.168.0.2 netmask 255.255.255.0"

# Myös broadcastin voi määritellä
config_eth0="192.168.0.2/24 brd 192.168.0.255"
config_eth0="192.168.0.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255"

3.c. DHCP

DHCP:llä haetaan verkon asetustiedot (IP, DNS-palvelimet, Gateway jne.) automaattisesti DHCP-palvelimelta. Jos verkossa on DHCP-plavelin, koneiden tarvitsee vain käyttää DHCP:tä ja verkon asetukset toimivat itsestään. Muut laitteet, kuten langattomat verkot ja PPP pitää tietenkin asettaa tarvitessa ennen DHCP:tä.

DHCP löytyy paketeista dhcpcd, dhclient tai pump. Jokainen DHCP-moduuli sisältää hyviä ja huonoja puolia:

DHCP-moduuli Paketti Hyödyt Haitat
dhclient net-misc/dhcp ISC:n, BINDin DNS-ohjelmistojen tekijöiden tekemä, erittäin muokattava. Asetukset ovat monimutkaisia, ohjelmisto on turhan iso, ei osaa hakea NTP-palvelimia, ei lähetä konenimeä oletuksena.
dhcpcd net-misc/dhcpcd Gentoon oletusarvo, ei riipu ulkoisista työkaluista, Gentoon ylläpitämä Toisinaan hitaahko. Ei osaa irroitautua palveluksi jos IP:n käyttöaika on ääretön.
pump net-misc/pump Kevyt, ei riipu ulkoisista työkaluista Ei enää ylläpidetty, epäluotettava (erityisesti modeemeilla), ei osaa hakea NIS-palvelimia.

Jos käytössä on useampia DHCP-ohjelmia, pitää niistä määritellä jokin suosituimmaksi, oletusarvona on muutoin dhcpcd.

Lisäkomentoja moduulikohtaisesti saa muuttujaan moduuli_eth0. Esimerkiksi dhcpcd:lle dhcpcd_eth0="...".

Yleisesti toimiva DHCP-asetuksiakin on olemassa, ne asetetaan muuttujaan dhcp_eth0. Näistä yksikään ei oletusarvoisesti ole päällä:

 • release — vapauttaa IP-osoitteen
 • nodns — ei ylikirjoita /etc/resolv.confia
 • nontp — ei ylikirjoita /etc/ntp.confia
 • nonis — ei ylikirjoita /etc/yp.confia

Koodilistaus 3.1: DHCP-esimerkkiasetusten teko tiedostoon /etc/conf.d/net

# Jos useampia dhcp-moduuleja on asennettu
modules="dhcpcd"

config_eth0="dhcp"
dhcpcd_eth0="-t 10" # Aikakatkaisu 10 sekuntia
dhcp_eth0="release nodns nontp nonis" # Vain osoitteenhaku

Huomaa: Dhcpcd ja pump lähettävät DHCP-palvelimelle konenimen oletusarvoisesti, joten sitä ei tarvitse erikseen määritellä.

3.d. ADSL ja PPPoE tai PPPoA

Ensin asennetaan ADLS-ohjelmat.

Koodilistaus 4.1: Ppp:n asentaminen

# emerge net-dialup/ppp

PPP- ja eth0-skriptit pitää luoda:

Koodilistaus 4.2: Nettiskriptien teko

# ln -s /etc/init.d/net.lo /etc/init.d/net.ppp0
# ln -s /etc/init.d/net.lo /etc/init.d/net.eth0

Aseta rc_depend_strict="YES" tiedostoon /etc/rc.conf.

Seuraavaksi asetetaan tiedosto /etc/conf.d/net.

Koodilistaus 4.3: A basic PPPoE setup

config_eth0=null (Aseta ethernet-rajapinta)
config_ppp0="ppp"
link_ppp0="eth0" (Aseta ethernet-rajapinta)
plugins_ppp0="pppoe"
username_ppp0='user'
password_ppp0='password'
pppd_ppp0="
    noauth
    defaultroute
    usepeerdns
    holdoff 3
    child-timeout 60
    lcp-echo-interval 15
    lcp-echo-failure 3
    noaccomp noccp nobsdcomp nodeflate nopcomp novj novjccomp
"


rc_need_ppp="net.eth0"

Käyttäjänimi ja salasana voidaan asettaa myös tiedostoon /etc/ppp/pap-secrets.

Koodilistaus 4.4: /etc/ppp/pap-secretsin asettaminen

# *-merkki on tärkeä!
"username"	*	"password"

Jos PPPoE:ta käytetään USB-modeemilla, pitää asentaa br2684ctl. Lue myös asennusohjeet tiedostosta /usr/portage/net-dialup/speedtouch-usb/files/README.

Tärkeää: Lue myös tarkkaan ADSL- ja PPP-ohjeet tiedostossa /etc/share/doc/openrc-<versio>/net.example.bz2. Siinä on tarkempia selityksiä monista tarpeellisista asetuksista. Tietenkin <versio> pitää korvata versionumerolla.

3.e. APIPA

APIPA (Automatic Private IP Adressing) toimii hakemalla vapaata osoitetta alueelta 169.254.0.0—169.254.255.255. Jos jostain osoitteesta ei vastata niin se otetaan käyttöön.

Tämä on lähinnä hyödyllinen LANeilla kun DHCP-palvelinta eikä suoraa Internet-yhteyttä ole käytössä, ja kaikki käyttävät APIPAa.

APIPA-tuen saa paketista net-misc/iputils tai net-analyzer/arping.

Koodilistaus 5.1: APIPA-asetusten tekeminen tiedostoon /etc/conf.d/net

# Ensin yritetään DHCP:tä sitten APIPAa
config_eth0="dhcp"
fallback_eth0="apipa"

# Just use APIPA
config_eth0="apipa"

3.f. Bonding

Linkkien bondaus ja yhdistely onnistuu ohjelmalla net-misc/ifenslave.

Bondaus nostaa kaistanleveyttä. Jos käytössä on kaksi verkkoyhteyttä samaan verkkoon ne vou liittää yhteen siten, että ohjelmille ne näkyvät yhtenä yhteytenä.

Koodilistaus 6.1: bonding-asetusten teko tiedostoon /etc/conf.d/net

# Rajapintojen yhteenliittäminen
slaves_bond0="eth0 eth1 eth2"

# Bonding-rajapinnalle ei ehkä haluta osoitetta
config_bond0="null"

# Liittäminen riippuu kaikista liitettävistä rajapinnoista
 rc_need_bond0="net.eth0 net.eth1 net.eth2"

3.g. Siltaus (802.1d-tuki)

Siltaustuki löytyy paketista net-misc/bridge-utils.

Siltauksella liitetään verkkoja toisiinsa. Esimerkiksi jos käytössä on palvelin, joka liitetään Internetiin ADSL:llä ja langaton paikallinen yhteys siihen muista koneista, voidaan yhdistää sillan läpi ADSL:llä Internetiin.

Koodilistaus 7.1: Siltausasetusten tekeminen tiedostoon /etc/conf.d/net

# Siltauksen asetukset, ohjesivulta man brctl lisätietoja
brctl_br0="setfd 0" "sethello 0" "stp off"

# Lisää portteja siltaan br0
bridge_br0="eth0 eth1"

# Portit pitää asettaa nulleiksi ettei dhcp käynnisty
config_eth0="null"
config_eth1="null"

# Lopulta sillalle annetaan osoite, tähän voi käyttää DHCP:täkin
config_br0="192.168.0.1/24"

# Riippuvuus eht0:aan ja eth1:een jos ne tarvitsevat lisäasetuksia
rc_need_br0="net.eth0 net.eth1"

Tärkeää: Joissain silta-asetuksissa kannattaa pitää mielessä muuttujien nimet.

3.h. MAC-osoite

MAC-osoiteen voi muuttaa asetustiedostostakin.

Koodilistaus 8.1: MAC-osoitteen muuttaminen

# Aseta rajapinnan MAC-osoite
mac_eth0="00:11:22:33:44:55"

# Satunnaista kolme viimeistä tavua
mac_eth0="random-ending"

# Satunnaista kaikki samantyyppiset yhteydet (valokaapeli,
# kupari, langaton)
mac_eth0="random-samekind"

# Satunnaista kaikentyyppiset yhteydet
mac_eth0="random-anykind"

# Satunnaista täysin, huomaa: tämä ei useinkaan toimi niinkuin
# olisi odotettua
mac_eth0="random-full"

3.i. Tunnelointi

Tunnelointia varten ei tarvitse mitään eri ohjelmia, koska sen hoitaa rajapinnan käsittelijä.

Koodilistaus 9.1: Tunnelointiasetusten tekeminen tiedostoon /etc/conf.d/net

# GRE-tunneli
iptunnel_vpn0="mode gre remote 207.170.82.1 key 0xffffffff ttl 255"

# IPIP-tunneli
iptunnel_vpn0="mode ipip remote 207.170.82.2 ttl 255"

# Rajapinta-asetukset
config_vpn0="192.168.0.2 peer 192.168.1.1"

3.j. VLAN (802.1q-tuki)

VLAN-tuelle tarvitaan paketti net-misc/vconfig.

Virtuaali-LAN tarkoittaa joukkoa verkkolaitteita, jotka käyttäytyvät paikallisena verkkosegmenttinä, vaikkeivät fyysisesti olisikaan. VLANin osat näkevät vain saman VLANin osat paikallisina, vaikka jakaisivatkin fyysisen verkon muiden kanssa.

Koodilistaus 10.1: VLAN-asetusten tekeminen tiedostoon /etc/conf.d/net

# Määrittele VLAN-numerot rajapinnoille
# Muista ettei VLAN-numeroita täydennetä etunollilla
vlans_eth0="1 2"

# VLANille voi myös antaa asetuksia
# lisätietoja vconfigin man-sivuilta
vconfig_eth0="set_name_type VLAN_PLUS_VID_NO_PAD"
vconfig_vlan1="set_flag 1" "set_egress_map 2 6"

# Aseta rajapinnat tavalliseen tapaan
config_vlan1="172.16.3.1 netmask 255.255.254.0"
config_vlan2="172.16.2.1 netmask 255.255.254.0"

Tärkeää: Joissakin VLAN-asetuksissa kannattaa muistaa muuttujien nimet.

4. Langattomat verkot

4.a. Johdanto

Langattomia verkkoja on nykyään helpohko asentaa Gentooseen. Asennustapoja on kaksi, graafinen ja tekstipohjainen.

Helpointa on asentaa graafinen sovellus työpöytäympäristöön. Useimmat graafisista asetusohjelmista, kuten wicd ja NetworkManager, ovat helppokäyttöisiä.

Huomaa: wicdissä on mukana myös komentorivisovellus. Sen saa käyttöönsä asentamalla wicdin USE-asetuksen ncurses kanssa. Komento wicd-curses tarjoaa kätevän käyttöliittymän jollei halua asentaa täyttä gtk-pohjaista työpöytää, mutta tarvitsee helpon verkkoasetussovelluksen.

Jollei tarvitse graafista sovellusta, voi langattoman asentaa myös komentoriviltä muuttamalla muutamaa asetustiedostoa. Tämä lisää hieman asennusaikaa, mutta vaatii vähemmän ohjelmia asennettavaksi. Graafisten sovellusten käyttö on suoraviivaista, joten näissä ohjeissa kuvataan tarkemmin vain asetustiedostot tekstipohjaisessa asennuksessa.

Langattomat verkot voi asentaa joko sovelluksella wireless-tools tai wpa_supplicant. Langattomien asetukset tehdään kaikille rajapinnoille.

Wpa_supplicant on parempi vaihtoehto, mutta siinä ei ole kaikkia ajureita tuettuna. Luettelo ajureista löytyy wpa_supplicantin sivuilta .

Wireless-tools tukee lähes kaikkia kortteja ja ajureita, muttei osaa yhdistää WPA-kohteisiin. Jos verkot ovat avoimia tai käyttävät vain WEPiä, wireless-tools saattaa olla helpompi.

Varoitus: Linux-wlan-ng:tä ei tueta baselayoutissa vielä. Linux-wlan-ng:ssä on omat asetuksesnsa, jotka ovat kokonaan erilaiset kuin muilla. Sen tekijöiden mukaan kuitenkin asetukset ovat muuttumassa wireless-toolsin-laisiksi, joten sen jälkeen myös linux-wlan-ng on baselayoutissa.

4.b. WPA Supplicant

WPA Supplicant on paketti, joka yhdistää WPA-yhteensopiviin yhteyspisteisiin.

Koodilistaus 2.1: wpa_supplicantin asennus

# emerge net-wireless/wpa_supplicant

Tärkeää: Ytimessä pitää olla CONFIG_PACKET asetettu, jotta wpa_supplicant toimisi. Komennolla grep CONFIG_PACKET /usr/src/linux/.config saa selville onko tämä mukana valitussa kernelissä.

Huomaa: USE-asetusten mukaan wpa_supplicant saattaa asentaa graafisia Qt4:ää käyttäviä työkaluja KDE-työpöydälle. Ne saa käyttöön komennolla echo "net-wireless/wpa_supplicant qt4" >> /etc/portage/package.use ennen wpa_supplicantin asennusta.

Seuraavaksi asetetaan tiedostoon /etc/conf.d/net wpa_supplicant käyttöön wireless-toolsin tilalle (wireless-tools on oletus jos molemmat löytyvät).

Koodilistaus 2.2: /etc/conf.d/net-asetusten tekeminen wpa_supplicantille

# wpa_supplicant ennen wireless-toolsia
modules="wpa_supplicant"

# wpa_supplicantille pitää kertoa mikä ajuri on käytössä
# koska se ei osaa arvata oikeaa ajuria kovin hyvin
wpa_supplicant_eth0="-Dmadwifi"

Huomaa: Jos käytössä on host-ap-ajuri, se pitää asettaa Managed-tilaan, jotta wpa_supplicant toimisi oikein. Tämän voi hoitaa komennolla iwconfig_eth0="mode managed" tiedostossa /etc/conf.d/net.

Wpa_supplicant itse pitää vielä asettaa, ja se voi olla hankalaakin riippuen AP:istä mitä käytetään. Alla on esimerkki yksinkertaistetusta /usr/share/doc/wpa-supplicant-<version>/wpa_supplicant.conf.gz/, joka tulee paketin mukana.

Koodilistaus 2.3: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf-esimerkkiasetus

# Tämä rivi täytyy olla
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

# Vain root voi lukea asetuksia
ctrl_interface_group=0

# wpa_supplicant hoitaa AP-skannauksen ja -valinnan.
ap_scan=1

# Helppo tapa: WPA-PSK, PSK on ASCII-salana ja kaikki koodaukset sallittu
network={
  ssid="simple"
  psk="very secret passphrase"
  # Mitä korkeampi arvo sen pikemmin täsmäys toimii
  priority=5
}

# Kuten yllä, mutta SSID-kohtainen skannaus päällä (jos AP:t
# torjuvat broadcast SSID:t)
network={
  ssid="second ssid"
  scan_ssid=1
  psk="very secret passphrase"
  priority=2
}

# WPA-PSK käytössä. Mikä tahansa salaus toimii
network={
  ssid="example"
  proto=WPA
  key_mgmt=WPA-PSK
  pairwise=CCMP TKIP
  group=CCMP TKIP WEP104 WEP40
  psk=06b4be19da289f475aa46a33cb793029d4ab3db7a23ee92382eb0106c72ac7bb
  priority=2
}

# Raakatekstiyhteys (ei WPA:ta, ei IEEE 802.1X:ää)
network={
  ssid="plaintext-test"
  key_mgmt=NONE
}

# Jaettu WEP-avain (ei WPA:ta, ei IEEE 802.1X:ää)
network={
  ssid="static-wep-test"
  key_mgmt=NONE
  # lainausmerkeissä olevat ovat ASCII-avaimia
  wep_key0="abcde"
  # lainaamattomat numerosarjat ovat heksa-avaimia
  wep_key1=0102030405
  wep_key2="1234567890123"
  wep_tx_keyidx=0
  priority=5
}

# Jaettu WEP-avain (ei WPA:ta, ei IEEE 802.1X:ää)
# IEEE 802.11 -todennus
network={
  ssid="static-wep-test2"
  key_mgmt=NONE
  wep_key0="abcde"
  wep_key1=0102030405
  wep_key2="1234567890123"
  wep_tx_keyidx=0
  priority=5
  auth_alg=SHARED
}

# IBSS/ad-hoc-verkko WPA-None/TKIP:llä
network={
  ssid="test adhoc"
  mode=1
  proto=WPA
  key_mgmt=WPA-NONE
  pairwise=NONE
  group=TKIP
  psk="secret passphrase"
}

4.c. Langattomien työkalut

Alkuasetukset ja alkutila

Langattomat työkalut tarjoavat yleisen liittymän langattomien rajapintojen ja WEP-turvatasojen asettamiseen. Vaikka WEP on heikko salaustapa, se on yleisin.

Langattomien työkalujen asetuksia säädetään muutamalla muuttujalla. Esimerkkiasetukset tiedostossa joka mainitaan tuonempana kertovat kaiken mitä tarvitaan. Kannattaa muistaa, että ilman asetuksia oletus on yhdistää vahvimpaan salaamattomaan AP:hen.

Koodilistaus 3.1: Wireless-tolsin asennus

# emerge net-wireless/wireless-tools

Huomaa: Vaikka langattomien asetukset voi säätää tiedostossa /etc/conf.d/wireless tässä oppaassa käytetään /etc/conf.d/netiä.

Tärkeää: Muista myös muuttujien nimet.

Koodilistaus 3.2: /etc/conf.d/net-esimerkkiasetukset

# iwconfig ennen wpa_supplicantia
modules="iwconfig"

# Aseta WEP-avaimet ESSID1 ja ESSID2
# WEP-avaimia voi tehdä yhdestä neljään, mutta vain yksi voi olla
# käytössä kerralla. Oletusindeksiksi annetaan [1] asettamaan avain [1] ja
# sen jälkeen vaihdetaan aktiiviseksi avaimeksi [1].
# Tämä tehdään jos toiset ESSID:t käyttävät muita WEP-avaimia kuin 1
# Avaimen eteen liitetty s: tarkoittaa että se on ASCII-avain, muuten
# se on HEX-avain.
# enc open tarkoittaa avointa suojaust (varmin)
# enc restricted tarkoittaa rajoitettua suojausta (heikoin)
key_ESSID1="[1] s:yourkeyhere key [1] enc open"
key_ESSID2="[1] aaaa-bbbb-cccc-dd key [1] enc restricted"

# Allaoleva toimii vain jos AP:t skannataan

# Jos näkyvillä on useampia AP:itä niin valitaan
# suosituimmuusjärjestys
preferred_aps="'ESSID1' 'ESSID2'"

AP-valinnan hienosäätö

AP-valintaa voi lisätä myös hienosäätöasetuksia, mutta yleensä ei tarvitse.

On mahdollista päättää yhdistetäänkö vain haluttuihin AP:ihin vai ei. Oletuksena jos kaikki asetetut AP:t jäävät toimimatta niin yritetään yhdistää salaamattomiin AP:ihin. Tätä voi muuttaa associate_order-muuttujalla. Taulukossa on arvoja joita voi käyttää:

Arvo Kuvaus
any Oletus
preferredonly Yhdistää vain haluttuihin kohteisiin
forcepreferred Pakottaa yhteyden haluttuihin AP:ihin jos ne eivät löydy skannaamalla.
forcepreferredonly Ei skannaa AP:itä vaan yhdistää niihin järjestyksessä.
forceany Kuten forcepreferred, ja yrittää hakea mitä tahansa AP:ita jälkikäteen.

Lisäksi on olemassa blacklist_aps ja unique_ap-arvot. Blacklist_aps toimii kuin preferred_aps. Unique_ap asetetaan arvoksi yes tai no joka kertoo saako toinen langaton rajapinta käyttää samaa yhteyttä kuin ensimmäinen.

Koodilistaus 3.3: Blacklist_aps ja unique_ap

# Joskus on hyvä olla ottamatta yhteyttä joihinkin AP:ihin
blacklist_aps="'ESSID3' 'ESSID4'"

# Jos käytössä on useampia langattomia kortteja, voidaan valita
# halutaanko molemmat yhdistää samaan AP:hen vai ei.
# asetukset ovat ”yes” tai ”no”
# Oletus on yes.
unique_ap="yes"

Ad-Hoc tai Master

Jos halutaan päästä Ad-Hoc-tilaan yhteyden epäonnistuttuessa, sekin onnistuu.

Koodilistaus 3.4: Varmistuksena ad-hoc

adhoc_essid_eth0="This Adhoc Node"

Ja Ad-Hoc-verkkoihin yhdistäminen, tai Master-tila AP:ksi tulemiseksi? Tässä on myös asetukset sille: tarvitsee vain määritellä WEP-avain kuten yllä.

Koodilistaus 3.5: ad-hoc/master-asetukset

# Tila voi olla managed (oletus), ad-hoc tai master
# Kaikki tilat eivät toimi kaikilla ajureilla
mode_eth0="ad-hoc"

# Aseta rajapinnalle ESSID
# Managed-tilassa tämä yhdistää vain annettuun ESSID:hen eikä muuanne
essid_eth0="This Adhoc Node"

# Oletuksena on kanava 3 jollei muuta sanota
channel_eth0="9"

Tärkeää: Seuraava on suoraan NetBSD:n wavelan-ohjeesta the NetBSD documentation: Käytettävissä on 14 kanavaa; Kanavat 1—11 ovat käytettävissä Pohjois-Amerikassa, 1—14 Euroopassa, 10—13 Ranskassa ja 14 Japanissa. Jollet ole varma, lue käyttöohjeistasi. Varmista että käyttämäsi kanava on sama kuin AP:lläsi (tai toisella kortilla ad-hoc-verkossa). Lähes koko Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa oletusarvo on 3; Ranskassa 11 ja Japanissa 14.

Langattomien ongelmien selvittely

On olemassa joitakin muuttujia joita voi käyttää selvittääkseen ongelmia langattomien käynnistyksessä ja yhteyksissä. Taulukossa on joitain kokeiltavia asioita:

Muuttuja Oletusarvo Kuvaus
iwconfig_eth0 man iwconfig
iwpriv_eth0 man iwpriv
sleep_scan_eth0 0 Sekuntien määrä odottamista ennen skannausta. Tätä tarvitaan kun ajuri tai firmware vaatii aikaa käynnistyäkseen.
sleep_associate_eth0 5 Sekuntien määrä rajapinnan liittymisestä AP:hen ennen seuraavaan siirtymistä.
associate_test_eth0 MAC Jotkin ajurit eivät nollaa MAC-osoitetta viallisesta tai kun yhdistysyritys epäonnistuu. Jotkin ajurit eivät nollaa laatutasoj kun menettevät yhteyden. Asetuksiksi kelpaa MAC, laatuasetus tai all.
scan_mode_eth0 Jotkin ajurit skannaavat ad-hoc-tilassa, jos skannaus epäonnistuu, aseta tähän ad-hoc.
iwpriv_scan_pre_eth0 Lähetä iwpriv-komennot ennen skannausta, man iwpriv antaa lisätietoja
iwpriv_scan_post_eth0 Lähetä iwpriv-komennot skannaamisen jälkeen, man iwpriv kertoo lisätietoja

4.d. ESSID-kohtaiset asetukset

Joskus ESSID1 vaatii staattisen IP:n ja ESSID2 vaatii DHCP:n. Käytännössä monetkin asetukset voi säätää ESSID-kohtaisesti.

Huomaa: Nämä toimivat jos käytössä on WPA_supplicant tai Wireless-tools.

Tärkeää: Muista myös muuttujien nimet.

Koodilistaus 4.1: Korvaa verkon asetukset ESSID-kohtaisesti

config_ESSID1="192.168.0.3/24 brd 192.168.0.255"
routes_ESSID1="default via 192.168.0.1"

config_ESSID2="dhcp"
fallback_ESSID2="192.168.3.4/24"
fallback_route_ESSID2="default via 192.168.3.1"

# Myös muita nimipalvelimia voi antaa
# DHCP korvaa nämä jollei sitä kielletä
dns_servers_ESSID1="192.168.0.1 192.168.0.2"
dns_domain_ESSID1="some.domain"
dns_search_domains_ESSID1="search.this.domain search.that.domain"

# AP:n MAC-osoitteen korvaus
# Toimii kätevästi jos käytössä on eri paikkoja samalla ESSID:llä
config_001122334455="dhcp"
dhcpcd_001122334455="-t 10"
dns_servers_001122334455= "192.168.0.1 192.168.0.2"

5. Lisätoimintojen tekeminen

5.a. Normaalit funktiokoukut

On olemassa neljä funktiota, jotka kutsutaan start- ja stop-operaatioissa. Nämä funktiot nimetään rajapinnan nimen mukaan siten, että yksi funktio voi käyttää monia laitteita.

Paluuarvot preup- ja predown-funktioille on 0 (onnistumisissa), jotta laitteen asettaminen tai asetusten poisto voi jatkua. Jos preup on jotain muuta, rajapinnan asetukset perutaan. Jos predown on jotain muuta, rajapinnan asetusten poistoa ei jatketa.

Paluuarvot postup- ja postdown-funktioille ohitetaan, sillä niille ei voi tehdä mitään enää vaikka ne ilmoittaisivat virheestä.

${IFACE} on rajapinta jota käynnistetään
${IFVAR} on ${IFACE} bashin muuttujana.

Koodilistaus 1.1: Pre/post up/down -funktioita /etc/conf.d/netissä

preup() {
  # Testataan linkin rajapintaa ennen nostamista.
  # Tämä toimii vain joillain laitteilla ja vaatii ethtoolin asennettuna
  
  if ethtool ${IFACE} | grep -q 'Link detected: no'; then
    ewarn "No link on ${IFACE}, aborting configuration"
    return 1
  fi

  # Muista return 0 onnistuttua
  return 0
}

predown() {
  # oletuksena skripti testaa NFS-juuren ja kieltää verkkorajapinnan
  # tiputuksen tapauksittain. Jos predown() määritellään itse, oletusarvo
  # häipyy, joten tässä on sama funktio jos kuitenkin se halutaan.
  if is_net_fs /; then
    eerror "root filesystem is network mounted -- can't stop ${IFACE}"
    return 1
  fi

  # Muista return 0 onnistuttua
  return 0
}

postup() {
  # Tätä voisi käyttää vaikka dyndns-palvelun kanssa. Toinen
  # vaihtoehto on vaikkapa postin toimitus kun rajapinta on ylhäällä
  
    return 0
}

postdown() {
  # Tämä funktio on täällä kai symmetrian vuoksi, kehittäjä itse
  # ei ainakaan keksi mitään hyötykäyttöä ;-)
  return 0
}

Huomaa: Täysiä esimerkkejä löytyy tiedostosta /etc/conf.d/net.example.

5.b. Langattomien työkalujen funktiokoukut

Huomaa: Nämä eivät toimi WPA Supplicantin kanssa, mutta ${ESSID}- ja ${ESSIDVAR}-muuttujat ovat käytössä postupissa.

On olemassa kaksi funktiota, jotka voi määritellä tänne. Funktioiden nimet ovat rajapinnan nimet siten, että yksi funktio sopii monelle laitteelle.

Palautusarvojen pitää olla 0 (onnistumiselle), jotta asetusten teko tai purku voi jatkua. Jos preassociate palauttaa jotain muuta, rajapinnan asetukset perutaan.

Postassociaten paluuarvo ohitetaan, sillä sille ei voi tehdä mitään vaikka siinä olisikin virhe.

${ESSID} on yhdistettävän AP:n ESSID
${ESSIDVAR} on ${ESSID} bash-muuttujana.

Koodilistaus 2.1: pre/post association -funktioita

preassociate() {
  # Allaoleva lisää muuttujat leap_user_ESSID ja leap_pass_ESSID.
  # kun ne on asetettu yhdistettyyn ESSID:hen voidaan ajaa CISCOn LEAP-skripti
  

  local user pass
  eval user=\"\$\{leap_user_${ESSIDVAR}\}\"
  eval pass=\"\$\{leap_pass_${ESSIDVAR}\}\"

  if [[ -n ${user} && -n ${pass} ]]; then
    if [[ ! -x /opt/cisco/bin/leapscript ]]; then
      eend "For LEAP support, please emerge net-misc/cisco-aironet-client-utils"
      return 1
    fi
    einfo "Waiting for LEAP Authentication on \"${ESSID//\\\\//}\""
    if /opt/cisco/bin/leapscript ${user} ${pass} | grep -q 'Login incorrect'; then
      ewarn "Login Failed for ${user}"
      return 1
    fi
  fi

  return 0
}

postassociate() {
  # Tämä funktio on täällä vain symmetrian takia ;-)
  return 0
}

Huomaa: ${ESSID} ja ${ESSIDVAR} eivät ole mukana predown- ja postdown-funktioissa.

Huomaa: Täysiä esimerkkejä löytyy tiedostosta /etc/conf.d/net.example.

6. Verkkojen ylläpito

6.a. Verkon ylläpito

Jos käytettyä tietokonetta liikutellaan usein, verkkoliitäntä saattaa puuttua tai AP on tavoittamattomissa. Joskus on myös hyödyllistä jättää yhteys pois vaikka se olisikin saatavilla.

Tässä joitain työkaluja, jotka auttavat ylläpidossa.

Huomaa: Tässä kerrotaan vain ifplugd:stä, mutta muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi netplug. Netplug on kevyt versio ifplugdista, mutta se vaatii, että verkkoajurit toimivat oikein, mikä ei aina ole totta.

6.b. Ifplugd

ifplugd on palvelu joka käynnistää ja sammuttaa rajapintoja kun verkkokaapeli kiinnitetään tai poistetaan. Se hoitaa myös AP:iden tunnistuksen ja yhdistyksen kun sellainen osuu kohdalle.

Koodilistaus 2.1: Ifplugd:n asentaminen

# emerge sys-apps/ifplugd

Asetukset ifplugd:lle ovat aika suoraviivaisia. Asetustiedosto on /etc/conf.d/net. man ifplugd Kertoo tarkemmin muuttujista. Tiedosto /etc/conf.d/net.example sisältää joitain esimerkkejä

Koodilistaus 2.2: Ifplug-asetusesimerkki

(Korvaa eth0 rajapinnalla)
ifplugd_eth0="..."

(Langattomalle)
ifplugd_eth0="--api-mode=wlan"

Useiden verkkoyhteyksien hallitsemisen lisäksi on usein tarpein hallita useita DNS:iä ja asetuksia. Tämä on myös hyödyllistä jos IP tulee DHCP:ltä. Asennettava sovellus on openresolv.

Koodilistaus 2.3: Resolvconf-gentoon asennus

# emerge openresolv

Ohjesivulla man resolvconf on lisätietoja.

Tulostettava muoto

Tämä sivu on viimeksi päivitetty 13. elokuuta 2011

Tätä käännöstä ei enää ylläpidetä

Tiivistelmä: Tämän käsikirjan tarkoitus on keskittää Gentoo/Linux-ohjeet. Tämä käsikirja kertoo verkottoman asennuksen ppc-järjestelmillä ja oppaat Gentoon sekä Portagen käyttöön. Osia tästä käsikirjasta on vielä kääntämättä, ne tunnistaa englanninkielisistä kappaleennimistä ja -kuvauksista.

Sven Vermeulen
Tekijä

Daniel Robbins
Tekijä

Chris Houser
Tekijä

Jerry Alexandratos
Tekijä

Seemant Kulleen
Gentoon x86-kehittäjä

Tavis Ormandy
Gentoon alpha-kehittäjä

Aron Griffis
Gentoon alpha-kehittäjä

Brad House
Gentoon AMD64-kehittäjä

Guy Martin
Gentoon HPPA-kehittäjä

Pieter Van den Abeele
Gentoon PPC-kehittäjä

Joe Kallar
Gentoon SPARC-kehittäjä

John P. Davis
Toimittaja

Pierre-Henri Jondot
Toimittaja

Eric Stockbridge
Toimittaja

Rajiv Manglani
Toimittaja

Jungmin Seo
Toimittaja

Stoyan Zhekov
Toimittaja

Jared Hudson
Toimittaja

Colin Morey
Toimittaja

Jorge Paulo
Toimittaja

Carl Anderson
Toimittaja

Jon Portnoy
Toimittaja

Zack Gilburd
Toimittaja

Jack Morgan
Toimittaja

Benny Chuang
Toimittaja

Erwin
Toimittaja

Joshua Kinard
Toimittaja

Xavier Neys
Toimittaja

Grant Goodyear
Katselmoija

Gerald J. Normandin Jr.
Katselmoija

Donnie Berkholz
Katselmoija

Ken Nowack
Katselmoija

Lars Weiler
Kirjoittaja

Flammie Pirinen
Vastuullinen kääntäjä

Jouni Hätinen
Käännöksen laatutarkistaja

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.