Gentoo Logo

[ << ] [ < ] [ Etusivu ] [ > ] [ >> ]


3. GTK+-pohjainen Gentoon asennin

Sisällysluettelo:

3.a. Johdanto

Aluksi

Gentoo Linux Installer eli GLI näyttää latauduttuaan tervetuliaisruudun. Se johdattaa Gentoon asennukseen. Muista lukea kaikki vaihtoehdot tarkasti. Jokaisen vaiheen aikana on saatavilla lisäohjeita Help-painiketta painamalla. Ohjesivujen lukeminen on aina suositeltavaa. Muista, että asennuksen voi tallentaa missä tahansa vaiheessa ja jatkaa sitä myöhemmin.

Gentoon voi asentaa kahdella tapaa. Valitse Networkless, koska tämä on verkoton asennus.

Huomaa: Networkless-asennuksessa on vähemmän vaihtoehtoja.

3.b. Osiointi

Levyjen valmistelu

Gentoon asennusta varten kovalevyjen pitää olla oikein valmisteltu. Partitioning-näkymässä on luettelo tunnistetuista levyistä. Siihen on mahdollista syöttää tiedostojärjestelmät, joita osioissa käytetään. Painamalla Clear partitions -nappia kaikki osiot levyltä poistuvat, joten sitä kannattaa käyttää varoen. Joidenkin osioiden kokoja voi myös muuttaa.

Valitsemalla Recommended layout asennin luo kolme osiota: 100-megaisen /boot-osion, enintään 512-megaisen swapin ja lopputilan juuriosiolle.

Varoitus: Kuten aina osioitaessa, kannattaa varmuuskopioida ennen muutosten tekoa, sillä mahdolliset bugit voivat hävittää dataa. Muutokset, jotka osiointiin tehdään, kirjoitetaan kovalevylle välittömästi.

3.c. Verkko-osiot

Valinnainen: Verkko-osioiden määrittäminen

Tässä näkymässä voi asettaa olemassaolevia verkko-osioita toimimaan asennuksen ajaksi ja lopulliseen järjestelmään. Painamalla New-nappia tehdään asetukset. Tällä hetkellä vain NFS on tuettuna.

3.d. make.conf

USE-flägit

Koska käytössä on verkoton asennusmenetelmä, USE-flägejä ei voi asennusta varten muuttaa. Sen sijaan omat USE-flägit voi panna /etc/make.confiin asennuksen jälkeen.

CFLAGS

Prosessorityyppi kannattaa kuitenkin valita CFLAGSeihin, sekä muut mahdolliset optimoinnit ja asetukset kuten -O2 ja -pipe.

Muut

Muut asetukset kannattaa tehdä myös nyt. Build binary packages tekee asennetuista paketeista tarrapalloja, jotka voi uudelleenasentaa purkamalla. DistCC kääntää päälle tuen hajautetuille järjestelmille ohjelmien asennusta varten.

CHOSTia ei tule muuttaa, sillä se aiheuttaa ongelmia järjestelmään. MAKEOPTSiin määritellään montaako rinnakaista prosessia käytetään ohjelmien asennuksessa. Yleisesti käytetty arvo on suorittimien määrää yhtä suurempi. Yksisuorittimisessa koneessa se tarkoittaa -j2:ta.

3.e. Aikavyöhyke

Aikavyöhykkeen valinta

Valitse kartasta lähin sijaintisi, esimerkiksi Europe/Helsinki. Myöhemmin pitää myös valita onko järjestelmän kello UTC- vai paikallisessa ajassa.

3.f. Ytimen lähdekoodit

Live-CD:n ydin

Verkottomassa asennuksessa pitää käyttää Live-CD:llä olevaa ydintä. Tämä on tavallinen gentoo-sources-paketti, joka on käännetty genkernelillä. Genkernel on Gentoon ytimenteko-ohjelma, jolla tehdyt ytimet tunnistavat laitteistoa automaattisesti käynnistykessä.

3.g. Verkko

Laiteasetukset

Tässä kohtaa voi asettaa verkkolaitteita. Asetukset kannattaa lukea läpi huolella.

Hostname/Proxy Information/Other-välilehdällä valitaan laitteen verkkonimi. On myös mahdollista määritellä välipalvelin ja DNS-asetukset.

3.h. Palvelut

Cron

Cron on ajastuspalvelu, jolla voi suorittaa säännöllisin väliajoin asioita. Vaikka cron ei olekaan aivan pakollinen, se on hyvin hyödyllinen apuväline. Koska asennustapa on verkoton, ainoa vaihtoehto on tällä hetkellä käyttää vixie-cronia.

Järjestelmäloki

Järjestelmäloki on keskeinen sovellus Linuxeissa. Koska asennustapa on verkoton, ainoa vaihtoehto on tällä hetkellä käyttää syslog-ng:tä.

3.i. Käynnistyslatain

Tässä näkymässä voi valita käynnistyslataimen ja lisätä ytimelle parametreja, joita käynnistyksessä käytetään. Koska asennustapa on verkoton, ainoa vaihtoehto on käyttää grubia.

Käynnistettävän levyn voi valita kohdasta Boot Drive. Linuxeissa ensimmäinen IDE-levy on hda, toinen hdb ja niin edelleen. Jos käytössä on SATA- tai SCSI-levyjä, ne ovat järjestyksessä sda, sdb ja niin edelleen. Muista valita oikea levy käynnistettäväksi.

Jos ytimelle tarvitsee antaa parametreja kuten video-asetuksia, ne listään riville Extra kernel parameters.

Jos kovalevylle on määritelty ko’on katkaisu jumppereilla, koska BIOS ei tue suuria kovalevyjä, pitää asetuksiin lisätä hdx=stroke. Jos käytössä on SCSI-laitteita, pitää asetuksiin lisätä doscsi.

3.j. Käyttäjät

Käyttäjien ja ryhmien lisääminen

Aluksi pitää asettaa pääkäyttäjälle (rootille) salasana.

Tavan käyttäjän luominen on myös tärkeää. Pääkäyttäjänä toimiminen on riskialtista ja sitä tulisi välttää. Luo käyttäjiä, lisää ne ryhmiinsä ja aseta niille salasanat. Voit myös asettaa kotihakemistot, kirjautumiskuoret sekä lisätä kommentteja.

3.k. Lisäpaketit

Valinnainen: Lisäpakettien asennus

Live-CD:llä on joitakin valmiiksikäännettyjä paketteja. Niitä asennetaan ruksimalla ruutuja.

3.l. Käynnistyvät palvelut

Tässä näkymässä määritellään käynnistyksen yhteydessä suoritettavia palvelimia. Lue vaihtoehdot kuvauksineen tarkasti ja valitse tarpeelliset. Esimerkiksi jos olet asentanut xorg-x11:n ja haluat käynnistyksen avaavan graafisen ympäristön, kannattaa valita xdm luettelosta.

3.m. Muut asetukset

Muut asetukset

Täältä voi muokata muita asetuksia, kuten näppäimistöasettelua, graafista sisäänkirjautumista, tekstinmuokkainoletusta ja laitteistokelloa.

3.n. Lopuksi

Asennus on valmis, järjestelmään pääsee uudelleenkäynnistämällä.

Seuraavaksi voi pohtia minne tästä edetään.


[ << ] [ < ] [ Etusivu ] [ > ] [ >> ]


Tulostettava muoto

Näytä kaikki

Tämä sivu on viimeksi päivitetty 2. kesäkuuta 2007

Tätä käännöstä ei enää ylläpidetä

Tiivistelmä: Gentoo on mahdollista asentaa graafisesti. Asetukset valitaan näppärällä käyttöliittymällä.

Sven Vermeulen
Tekijä

Joshua Saddler
Tekijä

Daniel Robbins
Tekijä

Chris Houser
Tekijä

Jerry Alexandratos
Tekijä

Seemant Kulleen
Gentoon x86-kehittäjä

Tavis Ormandy
Gentoon alpha-kehittäjä

Aron Griffis
Gentoon alpha-kehittäjä

Brad House
Gentoon AMD64-kehittäjä

Guy Martin
Gentoon HPPA-kehittäjä

Pieter Van den Abeele
Gentoon PPC-kehittäjä

Joe Kallar
Gentoon SPARC-kehittäjä

Shyam Mani
Toimittaja

John P. Davis
Toimittaja

Pierre-Henri Jondot
Toimittaja

Eric Stockbridge
Toimittaja

Rajiv Manglani
Toimittaja

Jungmin Seo
Toimittaja

Stoyan Zhekov
Toimittaja

Jared Hudson
Toimittaja

Colin Morey
Toimittaja

Jorge Paulo
Toimittaja

Carl Anderson
Toimittaja

Jon Portnoy
Toimittaja

Zack Gilburd
Toimittaja

Jack Morgan
Toimittaja

Benny Chuang
Toimittaja

Erwin
Toimittaja

Joshua Kinard
Toimittaja

Xavier Neys
Toimittaja

Grant Goodyear
Katselmoija

Gerald J. Normandin Jr.
Katselmoija

Donnie Berkholz
Katselmoija

Ken Nowack
Katselmoija

Lars Weiler
Kirjoittaja

Flammie Pirinen
Vastuullinen kääntäjä

Jouni Hätinen
Käännöksen laatutarkistaja

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.