Gentoo Logo

[ << ] [ < ] [ Etusivu ] [ > ] [ >> ]


1. Gentoo Linuxin asentamisesta

1.a. Johdatus

Gentoossa on kyse vaihtoehdoista ja suorituskyvystä. Tämä tulee Gentoota asennettaessa selväksi useampaankin otteeseen; voit valita miten paljon käännät itse, miten asennat Gentoon, mitä järjestelmälokia käytät, jne.

Gentoo on nopea ja moderni, puhtaasti ja joustavasti suunniteltu metajakelupaketti. Gentoo on rakennettu avoimen ohjelmiston ympärille, eikä se piilota käyttäjältä järjestelmän sisäisiä yksityiskohtia. Gentoon ohjelmistonhallintajärjestelmä Portage on kirjoitettu Pythonilla, joten voit helposti tarkastella ja muokata sen koodia. Gentoon paketointijärjestelmä hyödyntää lähdekoodia (vaikka voit käyttää myös valmiiksi käännettyjä ohjelmistoja), ja voit asettaa Gentoon toimintoja tavan tekstieditorilla. Toisin sanoen Gentoo on täysin avoin järjestelmä.

On erittäin tärkeää, että ymmärrät vaihtoehdot ja valinnat, joiden pohjalta Gentoo toimii. Emme yritä pakottaa sinua käyttämään mitään, mikä ei ole tarpeellista. Jos sinusta tuntuu, ettei tämä pidä paikkaansa, voit lähettää vikailmoituksen Gentoon kehittäjille. Ilmoitus tulee tehdä englanniksi.

Kuinka asennus on jäsennelty?

Gentoon asennus voidaan jakaa kymmeneen kohtaan, jotka vastaavat kappaleita 2–11. Jokainen askel vastaa tiettyä järjestelmän tilaa:

  • Askeleen 1 jälkeen olet sopivassa tilassa asentaaksesi Gentoon.
  • Askeleen 2 jälkeen olet verkossa Gentoon asennusta varten.
  • Askeleen 3 jälkeen kovalevysi ovat valmiina Gentoon asennusta varten.
  • Askeleen 4 jälkeen asennusympäristö on valmis ja voit edetä chroot-komennolla uuteen ympäristöön.
  • Askeleen 5 jälkeen kaikille Gentoo-asennuksille yhteiset ydinpaketit on asennettu.
  • Askeleen 6 jälkeen olet kääntänyt Linux-ytimen.
  • Askeleen 7 jälkeen olet säätänyt useimmat Gentoon asetustiedostoista kohdilleen.
  • Askeleen 8 jälkeen valitsemasi käynnistyslatain on asennettu.
  • Askeleen 9 jälkeen tarvittavat järjestelmätyökalut (jotka voit valita listasta) on asennettu.
  • Askeleen 10 jälkeen olet uudessa Gentoo-järjestelmässäsi.

Aina kun asennuksessa tarvitsee valita, yritämme parhaamme mukaan selostaa eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Seuraavaksi ohje jatkuu oletusvaihtoehdolla, joka on merkitty sanalla Oletus otsikon edellä. Muut vaihtoehdot merkitään otsikoissa sanalla Vaihtoehto. Huomaa että oletusarvo ei ole välttämättä suositeltu arvo, mutta uskomme, että sen valtaosa käyttäjistä muutenkin valitsisi.

Joitakin osia ei ole pakko tehdä. Sellaiset merkitään sanalla Valinnainen otsikon edellä. Jotkin näistä valittavista osista riippuvat aiemmista tekemistäsi valinnoista, kerromme tästä sekä ennen päätöksentekoa että valinnaisen suorituksen vaiheessa.

Mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Gentoon voi asentaa useilla tavoilla. Gentoon voi ladata ja asentaa joltakin Gentoon asennus-CD:ltä, olemassaolevasta järjestelmästä, toiselta käynnistyslevyltä, kuten Knoppixilta, verkkokäynnistysjärjestelmästä, hätäkäynnistyslevykkeiltä jne.

Tässä dokumentissa kerrotaan asennus Gentoon asennus-CD:ltä, tai joissain tapauksissa verkkokäynnistyksellä. Tällä asennusohjeella asennetaan pakettien tuoreimmat versiot verkoitse

Huomaa: Muunlaisia asennustapoja varten kannattaa lukea avuksi ohje vaihtoehtoisista asennustavoista

Jos täytyy asentaa ilman Internet-yhteyttä, siihen löytyy ohjeet 2008.0-version käsikirjoista.

Lisäksi dokumentissa Gentoo Installation Tips & Tricks on paljon hyödyllistä luettavaa erilaisista asennuskeinoista. Jos tämä opas vaikuttaa liian yksityiskohtaiselta ja aloittelijalle suunnatulta, kannattanee katsoa dokumenttiluettelosta, josko arkkitehtuuriin sopivaa pika-asennusopasta olisi saatavilla.

Huomaa: Suomennetussa dokumentaatiossa on käytetty usein englanninkielisiä linkin nimiä viittaamaan suomentamattomiin dokumentteihin.

Sinulla on useita asennusvaihtoehtojakin: voit kääntää koko järjestelmän alusta lähtien tai käyttää valmiiksikäännettyjä paketteja saadaksesi Gentoon käyttöösi nopeasti. Sen lisäksi on vielä useita väliratkaisuja, joissa et käännä kaikkea vaan vain jonkin osan.

Ongelmia?

Jos törmäät ongelmiin asennuksen (tai asennusdokumentin) kanssa, tarkasta tunnetut virheet vianseurantajärjestelmästä (dokumentointiin liittyvissä ongelmissa vertaa alkukieliseen versioon käännösvirheiden varalta). Jollei sitä löydy niin ilmoita siitä. Ei kannata pelätä Gentoon kehittäjiä, ne eivät useinkaan syö ihmisiä.

Huomaa, että vaikka tämä ohje on alustaspesifinen, se viittailee muihinkin alustoihin. Tämä johtuu siitä että Gentoo-käsikirjan lähdekoodista valtaosa on yhteistä kaikille (ettei samaa tietoa tarvitse toistaa joka paikassa ja hukata kehitysresursseja turhaan). Yritämme pitää aiheutuneen hämäännyksen mahdollisimman pienenä.

Jos olet epävarma siitä, onko vastaantullut ongelma (joka tulee esille huolimatta siitä, että olet seurannut ohjeita tarkkaan) omaa syytäsi vai ohjelmisto-ongelma (joka on meidän syytämme huolellisesta testauksesta huolimatta), voit vapaasti tulla #gentoo-kanavalle irc.freenode.net-palvelimelle kysymään. Suomalaisen yhteisön ja mahdollisesti kääntäjät tavoittaa kanavalta #gentoo-fi. Tottakai voit ottaa yhteyttä myös muilla keinoilla.

Jos sinulla on kysymyksiä Gentoosta, tarkasta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ja Gentoon muut ohjeet. Voit myös tarkastaa VUKK:n Gentoon foorumeilta (ja kysellä suomenkieliseltä foorumilta opastusta). Jos et löydä vastausta kysy IRC-kanavaltamme #gentoo:lta (suomea jutellaan kanavalla #gentoo.fi), irc.freenode.net-palvelimelta.


[ << ] [ < ] [ Etusivu ] [ > ] [ >> ]


Tulostettava muoto

Näytä kaikki

Tämä sivu on viimeksi päivitetty 19. heinäkuuta 2010

Tämän tekstin alkukielinen versio on uudempi kuin käännös, se on viimeksi päivitetty 17. elokuuta 2014

Tiivistelmä: Tässä kappaleessa kerrotaan Gentoon asennustavoista, jotka tässä käsikirjassa on kuvattu

Sven Vermeulen
Tekijä

Daniel Robbins
Tekijä

Chris Houser
Tekijä

Jerry Alexandratos
Tekijä

Seemant Kulleen
Gentoon x86-kehittäjä

Tavis Ormandy
Gentoon alpha-kehittäjä

Brad House
Gentoon AMD64-kehittäjä

Guy Martin
Gentoon HPPA-kehittäjä

Pieter Van den Abeele
Gentoon PPC-kehittäjä

Joe Kallar
Gentoon SPARC-kehittäjä

John P. Davis
Toimittaja

Grant Goodyear
Toimittaja

Pierre-Henri Jondot
Toimittaja

Eric Stockbridge
Toimittaja

Rajiv Manglani
Toimittaja

Jungmin Seo
Toimittaja

Stoyan Zhekov
Toimittaja

Jared Hudson
Toimittaja

Colin Morey
Toimittaja

Jorge Paulo
Toimittaja

Carl Anderson
Toimittaja

Jon Portnoy
Toimittaja

Zack Gilburd
Toimittaja

Jack Morgan
Toimittaja

Benny Chuang
Toimittaja

Erwin
Toimittaja

Joshua Kinard
Toimittaja

Xavier Neys
Toimittaja

Gerald J. Normandin Jr.
Katselmoija

Donnie Berkholz
Katselmoija

Ken Nowack
Katselmoija

Lars Weiler
Tekijä

Flammie Pirinen
Vastuullinen kääntäjä

Jouni Hätinen
Käännöksen laatutarkistaja

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.