Gentoo Logo

Gentoo-käsikirja

Sisällysluettelo:

1.  Gentoo-käsikirja

Käännökset

Gentoo-käsikirjaa on saatavissa myös seuraavilla kielillä:

englanti | espanja | italia | puola | ranska | saksa | yksinkertaistettu kiina

Johdanto

Tällä sivulla kerrotaan Gentoon käsikirjasta ja periaatteista sen taustalla, tämänhetkisestä tilasta, tulevaisuuden suunnitelmista, virheraporttien käsittelystä ja niin edelleen.

2.  Katsele käsikirjaa

Muoto Kuvaus Linkit
HTML Tuorein versio, jokainen kappale omalla sivullaan, paras verkossa katselemiseen x86, sparc¹, amd64, ppc¹, ppc64¹, alpha¹, hppa¹, mips¹, ia64¹, arm¹
HTML Tuorein versio, kaikki yhdellä sivulla x86, sparc¹, amd64, ppc¹, ppc64¹, alpha¹, hppa¹, mips¹, ia64¹, arm¹
HTML Tuorein, tulostettava versio, kaikki yhdellä sivulla x86, sparc¹, amd64, ppc¹, ppc64¹, alpha¹, hppa¹, mips¹, ia64¹, arm¹

¹ Osittainen suomennos

Vanhemmat versiot

Myös vanhempia käsikirjoja säilytetään (versiosta 2004.2 eteenpäin). Sivujen tulostettavat versiot saa käyttöön painamalla Print-linkkiä jokaisen sivun oikeassa yläkulmassa. Kaikki dokumentit yhdelle sivulle saa lisäämällä osoitteeseen ?full=1.

Varoitus: Näitä käsikirjoja ei ylläpidetä.

Versio Arkkitehtuurit
2008.0 amd64, hppa, ppc, ppc64, sparc, x86
2006.1 alpha¹, amd64¹, hppa¹, ppc¹, ppc64¹, sparc¹, x86
2006.0 alpha¹, amd64¹, hppa¹, ppc¹, sparc¹, x86
2005.1 alpha¹, amd64¹, hppa¹, ppc¹, sparc¹, x86
2005.0 alpha¹, amd64¹, hppa¹, ppc¹, sparc¹, x86
2004.3 alpha¹, amd64¹, hppa¹, mips¹, ppc¹, sparc¹, x86
2004.2 alpha², amd64², hppa², mips², ppc², sparc², x86²

¹ Osittain kääntämättä.

² Kääntämättä.

3.  Tietoa käsikirjasta

Tavoitteet

Gentoo-käsikirjan tavoitteena on yhtenäinen dokumentaatio, joka kuvaa Gentoon kaikkia aspekteja. Se yhdistää olemassaolevat oppaat yhdeksi kaikille alustoille, asennuksille ja käyttäjille sopivaksi käsikirjaksi. Tämän ansiosta käsikirja on paitsi helpommin ylläpidettävä, myös käyttäjän silmiin yhtenäisempi, sillä eri alustat eivät näytä eroavilta kohteilta.

Tämä käsikirjan muoto myös mahdollistaa tehokkaamman selittämisen vaikeissa kohdissa ja helpottaa useampien esimerkkien antamista. Ohje lienee myös helpompi lukea, kun koko tarinaa ei tarvitse pakata yhdelle sivulle.

Tilanne

Tällä hetkellä käsikirjan neljäs osa Verkkoasetukset on valmis ja virallisesti saatavilla. Tämä osa sisältää tarkempaa tietoa verkkoasetusmahdollisuuksista, jotka liittyvät uuteen baselayoutiin.

Jos olet kiinnostunut käsikirjan tuottamisesta edelleen, käytä gentoo-doc-postituslistaa kaikkiin yhteydenottoihin. Suomalaiseen käännöstiimiin saat yhteyden gentoo-doc-fi-postituslistalta tai lähettämällä sähköpostia suoraan Flammielle.

Virheiden ilmoittaminen ja parannustoiveiden esittäminen

Jos löydät virheitä käsikirjasta, mene Gentoo Linuxin Bugzillaan ja luo bugi kohteelle Docs-user, komponentille Installation Handbook. Vikailmoitukset tulee tietenkin tehdä englanniksi, ja kannattaa myös tarkastaa alkukielistä dokumentaatiota vasten josko kyseessä olisikin käännösvirhe (joka ilmoitetaan bugzillaan kohteelle Doc Translations komponentille [FI]).

4.  Vastauksia Usein Kysyttyihin Kysymyksiin

Eikö käsikirjaa voi automaagisesti luoda kaikille vaihtoehdoille?

Kaikki on mahdollista, mutta päätimme olla tekemättä näin seuraavista syistä.

Oppaan ylläpidosta tulisi huomattavasti hankalampaa. Ensiksikin meidän täytyisi yhdistää virheilmoitukset tehtyihin ratkaisuihin (suurin osa ilmoituksista ei varmaankaan kertoisi kaikkia tehtyjä valintojaan). Lisäksi olisi hankalaa kirjoittaa opasta sujuvasti, täytyisi kiinnittää huomiota käsikirjan muotoon, yhtenäisyyteen, jne.

Vaikka tällä hetkellä on olemassa vain verkkoversio, muut muodot kuten PDF ovat työn alla. Jos tekisimme PDF:iä jokaiselle alustalle ja vaihtoehdolle meidän pitäisi tarjota lukuisia tiedostoja joista vain muutama osa eroaa ollenkaan, menisi hieman resurssien tuhlaamiseksi :)

Käyttäjän tekemiä valintoja tapahtuu useissa eri paikoissa, minkä takia käsikirjan suora tulostaminen on hankalaa. Ensin pitäisi opastaa käyttäjää kaikkien asetusten säätämiseen, mikä pelottaisi hänet pois.

Gentoon asennus ei ole ainoa osa Gentoon käsikirjaa. Se on ensimmäinen osa, mutta yksikään jälkimmäisistä osista ei muutu valintojen mukaan. Käsikirjan luominen dynaamisesti olisi hieman yliampuvaa.

Kun eri ohjeita ei ole eroteltu, käyttäjä voi katsella muita vaihtoehtoja helposti. Tämä tarjoaa paremman näkymän asennusohjeisiin käyttäjälle;

Käsikirjastani puuttuu stage1-asennusohjeet

Ohjeet stage1- tai stage2-asennukseen ovat nyt erikseen Gentoo VUKK:ssa. Stage3-asennus on ainoa virallisesti tuettu menetelmä.

Olen eri mieltä kohdan … kanssa!

Ole hyvä ja raportoi näkemyksesi; hiljainen erimielisyys ilman rakentavaa palautetta ei tee tilannetta paremmaksi. Dokumentointi on yhteisön hyväksi ja yhteisön palaute siten arvostettua.

Tietenkin sinun tulee huomioida että ohjeita kehitettäessä muutokset tehdään yhteisellä päätöksellä. On mahdotonta kirjoittaa tai jäsennellä ohjetta siten että se miellyttäisi kaikkia. Saatat siis joutua tyytymään kieltävään vastaukseen tilanteessa, jossa nykyinen toteutus näyttäisi hyödyttävän valtaosaa ihmisistä.Tulostettava muoto

Tämä sivu on viimeksi päivitetty 14. kesäkuuta 2009

Tämän tekstin alkukielinen versio on uudempi kuin käännös, se on viimeksi päivitetty 17. elokuuta 2014

Tiivistelmä: Gentoo-käsikirja sisältää Gentoon asennusohjeet, Gentoon käyttöohjeita ja Portagen käyttöohjeita.

Sven Vermeulen
Tekijä

Flammie Pirinen
Vastuullinen kääntäjä

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.