Gentoo Logo

Visszavonások : Ez a dokumentum már nem érvényes, ezért nincs többé karbantartva.


[ << ] [ < ] [ Kezdőlap ] [ > ] [ >> ]


1. A Gentoo Linux telepítéséről

1.a. Bevezetés

Üdvözlünk!

Először is üdvözlünk a Gentooban! Hamarosan belépsz a választások és a teljesítmény világába. A Gentoo a választásokról szól. A telepítés során ez többször is nyilvánvalóvá válik majd számodra: eldöntheted, hogy mennyit akarsz magad fordítani, választhatsz a telepítési módok közül, kiválaszthatod a naplózó programokat, stb.

A Gentoo egy egyszerű és rugalmas felépítésű, gyors, modern meta-disztribúció. Szabad szoftverekre épül és nem rejti el, mi zajlik a háttérben. A Gentoo csomagkezelő rendszere a Portage, Python nyelven íródott, így könnyen belenézhetsz és módosíthatod a forráskódját. A csomagkezelő rendszer forrásalapú (ugyanakkor az előfordított csomagokat is kezeli) és a Gentoo beállítása egyszerű szöveges állományokon keresztül történik. Más szavakkal, nyitottság mindenhol.

Nagyon fontos, hogy megértsd: a választások mozgatják a Gentoo-t. Nem akarunk semmi olyat rád erőltetni, ami neked nem tetszik. Ha mégis úgy érzed, hogy ezt tesszük, kérjük jelezd ezt nekünk.

A telepítés menete

A Gentoo Telepítése 10 lépésre osztható. A 2-11 fejezetek tartoznak ide. Minden lépés egy bizonyos állapotot eredményez:

  • Az 1. lépés után egy olyan működő környezetben találod magadat amely készen áll a Gentoo telepítésére
  • A 2. lépés után az Internet kapcsolatod készen áll a telepítésre
  • A 3. lépés után a merevlemezeiden megtörténtek az előkészületek ahhoz, hogy otthont adjanak a Gentoonak
  • A 4. lépés végére a telepítési környezet elkészül és így készen állsz arra, hogy az új környezetet használatba vedd
  • Az 5. lépés után a rendszer magját alkotó csomagok, amelyek minden Gentoo rendszeren azonosak, már telepítve vannak
  • A 6. lépésben fordítottad le a Linux kerneledet
  • A 7. lépés után a Gentoo beállításait tartalmazó fájlok közül a legtöbb elkészült
  • A 8. lépés után a szükséges rendszerprogramok (amelyeket egy szép kis listából tudsz kiválasztani) már telepítve vannak
  • A 9. lépés után az általad választott rendszerindító program már fel van telepítve, és megfelelően be is van állítva, és be is vagy lépve a frissen telepített Gentoo rendszeredbe
  • A 10. lépés után a Gentoo-d készen áll arra, hogy jobban megismerd!

Minden egyes alkalommal amikor választanod kell, megpróbáljuk a lehető legjobban részletezni az előnyöket és a hátrányokat. Utána az alapértelmezéssel haladunk tovább, ezt a címben található "Alapértelmezés:" szóval jelezzük. Az egyéb lehetőségeket az "Alternatíva:" szóval jelöljük. Ez nem azt jelenti, hogy mi az alapértelmezettek használatát javasoljuk! Csupán úgy gondoljuk, hogy a legtöbb felhasználó számára ezek megfelelőek.

Látni fogsz olyan, "Opcionális: " szóval jelölt lépéseket is, amelyeket kihagyhatsz. Ezek a lépések nem szükségesek a Gentoo telepítéséhez. Bár, közülük néhány függhet a korábbi döntésedtől. Ha ilyenhez érünk, fel fogják rá hívni a figyelmedet, a szabadon választható lépés leírása előtt és a korábbi lépésnél is, amelytől az függ.

Milyen lehetőségeim vannak?

A Gentoo többféleképpen is telepíthető. Telepítheted a letölthető Telepítő CD segítségével vagy egy már telepített Linux terjesztésből, rendszerindításra alkalmas CD lemez használatával (mint amilyen a Knoppix), hálózaton keresztül indított rendszerből, vészindító lemezről, stb.

Ez a leírás a Gentoo Telepítő CD-ről történő telepítésről szól, illetve bizonyos részeken a hálózatos telepítésről. Ez a telepítés feltételezi, hogy mindenből a legújabbat szeretnék használni. Ha hálózat nélkül szeretnél telepíteni, olvasd el a Gentoo 2007.0 Kézikönyvet, amelyben megtalálhatóak a telepítési utasítások hálózat nélküli környezet esetére.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy ha a GRP (Gentoo Referencia Platform, amely előregyártott csomagok gyűjteménye, melyek a telepítés után azonnal használhatók) használatát tervezed, követned kell a Gentoo 2007.0 Kézikönyvben található utasításokat.

Ha a többi telepítési móddal kapcsolatban segítségre van szükséged, kérjük olvasd el az Egyéb telepítési módokról szóló leírást. Összeállítottunk egy Gentoo Telepítési tippek és trükkök dokumentumot is, amelyet szintén hasznos olvasmány lehet. Ha neked az aktuális telepítési utasítások túl szájbarágósak, használd a Telepítési Kisokost ami Dokumentációs forrás oldalról érhető el, feltéve, hogy létezik ilyen a te architektúrádhoz.

Néhány további lehetőséged is van: az egész rendszert te magad is előállíthatod forráskódból vagy használhatod az előre elkészített környezetet, így pillanatok alatt lehet egy működő Gentood. Természetesen a kettő között is találhatsz kedvedre valót, ahol nem kell mindent lefordítanod, hanem egy félig kész rendszerrel kezdhetsz.

Problémák?

Ha problémád támad a telepítéssel (vagy a telepítési útmutatóval), kérjük látogasd meg a hibakövető rendszerünket és nézd meg, hogy ismert-e a hiba. Ha nem, kérjük küldj be egy hibajelentést, így tudunk vele majd foglalkozni! Ne félj azoktól a fejlesztőktől akik az általad beküldött hibához vagy a többi hibához vannak rendelve -- általában nem esznek embereket.

Felhívjuk a figyelmedet, arra, hogy ez a leírás amit most olvasol egy bizonyos architektúrára vonatkozik, de tartalmazhat utalásokat más architektúrákra is. Ennek az az oka, hogy a Gentoo Kézikönyv egy jelentős része olyan forráskódot használ amely közös minden architektúránál (így elkerülhetjük a többszöri erőfeszítést és a fejlesztői erőforrások kimerülését). Annak érdekében, hogy ez ne okozzon problémákat, megpróbáljuk a lehető legkisebbre szorítani.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a probléma amivel találkoztál miattad van (olyan hiba, amit a leírás alapos átolvasása ellenére vétettél) vagy programhiba (olyan hiba ami felett átsiklottunk a telepítés és a leírás alapos tesztelése során) lépj be bátran a #gentoo (vagy #gentoo-hu) csatornára az irc.freenode.net szerveren! Persze, ha nincs semmi gondod, akkor is szívesen látunk! :-)

Ha Gentoo-val kapcsolatos kérdésed van, nézd meg a Gyakran Ismételt Kérdések listáját, amelyet a Gentoo dokumentációk oldaláról érhetsz el. Ezen kívül a fórumonkon található GYIKokat is a figyelmedbe ajánljuk. Ha itt sem találsz választ a kérdésedre, tedd fel a #gentoo (vagy #gentoo-hu) csatornán ami az irc.freenode.net szerveren található. Igen, néhányunk van olyan őrült és bent ül az IRC-en :-)


[ << ] [ < ] [ Kezdőlap ] [ > ] [ >> ]


Nyomtatás

View all

Frissítve 2007. május 7.

Ezen dokumentum eredeti változatának utolsó frissítési dátuma 2014. augusztus 17.

Összefoglaló: Ebben a részben ismerheted meg, hogy hogyan telepítsd a Gentoo rendszered.

Sven Vermeulen
Szerző

Grant Goodyear
Szerző

Roy Marples
Szerző

Daniel Robbins
Szerző

Chris Houser
Szerző

Jerry Alexandratos
Szerző

Seemant Kulleen
Gentoo x86 fejlesztő

Tavis Ormandy
Gentoo Alpha fejlesztő

Jason Huebel
Gentoo AMD64 fejlesztő

Guy Martin
Gentoo HPPA fejlesztő

Pieter Van den Abeele
Gentoo PPC fejlesztő

Joe Kallar
Gentoo SPARC fejlesztő

John P. Davis
Szerkesztő

Pierre-Henri Jondot
Szerkesztő

Eric Stockbridge
Szerkesztő

Rajiv Manglani
Szerkesztő

Jungmin Seo
Szerkesztő

Stoyan Zhekov
Szerkesztő

Jared Hudson
Szerkesztő

Colin Morey
Szerkesztő

Jorge Paulo
Szerkesztő

Carl Anderson
Szerkesztő

Jon Portnoy
Szerkesztő

Zack Gilburd
Szerkesztő

Jack Morgan
Szerkesztő

Benny Chuang
Szerkesztő

Erwin
Szerkesztő

Joshua Kinard
Szerkesztő

Tobias Scherbaum
Szerkesztő

Xavier Neys
Szerkesztő

Joshua Saddler
Szerkesztő

Gerald J. Normandin Jr.
Elbíráló

Donnie Berkholz
Elbíráló

Ken Nowack
Elbíráló

Lars Weiler
Közreműködő

Konkoly Katalin
Fordító

Sipos Tibor
Fordító

Nyitrai István
Fordító

Lukács Árpád
Fordító

Lónyai Gergely
Fordító, lektor

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.