Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


Gentoo Linux Kernel Gids

Inhoud:

1.  Introductie

Zoals alles in Gentoo Linux is de filosofie van het Gentoo Kernel Team om jou, als gebruiker, zo veel mogelijk keuzevrijheid te geven als mogelijk. Indien je eens kijkt naar de output van emerge -s sources zie je verschillende kernels voorbij flitsen. In dit document zal ik proberen je een overzicht te geven van de beschikbare kernel patches die we vanuit Gentoo beschikbaar stellen, en je uitleggen wat deze kernels eigenlijk zijn.

2.  De Keuze, Deel I

gentoo-sources

Voor de meeste gebruikers is de aangeraden kernel source de gentoo-sources. Het gentoo-sources pakket bevat de kernel patches gericht op performantieverbetering en taakoptimalisatie zoals bij het luisteren naar muziek terwijl je aan het surfen bent op het internet. De meeste nieuwe Gentoo gebruikers zijn het waarschijnlijk niet gewend om regelmatig te compileren terwijl ze normale dag-tot-dag taken aan het uitvoeren zijn. Je zal mogelijk vinden dat, indien je vanilla-sources (de officiele kernel broncode van http://www.kernel.org) gebruikt, dat normale taken -- zoals het beluisteren van muziek, bewegen van je muis en zo meer -- mogelijk storend werken wanneer je aan het compileren bent.

De gentoo-sources bevat een geupdate ACPI subsysteem en is gebaseerd op Con Kolivas' hoog-performante kernelpatches (ck-sources). We ondersteunen tevens grSecurity (een set van veiligheidsgerelateerde patches met ondersteuning voor ACLs), EVMS(2) (een hoogflexibel opslag managment systeem met eenvoudige partitieherschaling), JFS (IBM's hoogperformant bestandssysteem), de laatste NTFS drivers en meer.

Omdat de gentoo-sources gericht zijn op volledige performantie zijn ze tevens goed te gebruiken voor games.

De volgende USE-vlaggen kunnen gebruikt worden om optionele patches te implementeren:

Vlag Uitleg
aavm Gebruik Andrea Arcangeli's geheugenbeheer
evms2 Gebruik EVMS 2.0.1 in plaats van EVMS 1.2.1
crypt Pas cryptografische patches toe
usagi Behoud USAGI, laat superfreeswan, patch-int en loop-jari vallen

vanilla-sources

De volgende kernel broncode die velen van jullie waarschijnlijk kennen zijn de vanilla-sources. Zoals ik al eerder vermeldde zijn deze de officiele kernel sources die op http://www.kernel.org te vinden zijn. Deze kernel wordt, in tegenstelling tot wat velen denken, niet onderhouden door Linus Torvalds zelf want hij is toch nog steeds menselijk. Daarom vertrouwt hij het onderhoud van bepaalde kernels toe aan andere mensen. Marcelo Tosatti is de onderhouder van de 2.4 kernel broncode, terwijl Alan Cox de 2.2-serie onderhoudt. De 2.4-serie is deze waarop de meerste andere kernels gebaseerd zijn. Marcelo doet zijn job uitstekend, de kernel is gekend als een zeer stabiele maar toch up-to-date kernel (met recente en zelfs bleeding-edge hardware ondersteuning).

vanilla-sources zijn waarschijnlijk de meest stabiele sources beschikbaar aangezien ze het meest getest zijn en bijna alle andere kernels hierop gebaseerd zijn. Indien je niet de extras vereist die in de andere kernels beschikbaar zijn is vanilla-sources datgene wat je nodig hebt.

gs-sources

Voor gebruikers van wie desktop performantie minder belangrijk is dan stabiliteit en hardware ondersteuning hebben we gs-sources. GS staat voor Gentoo Stable (wat zijn we creatief :). Deze patch set is gemaakt en getest om de beste ondersteuning te bieden voor (recente) hardware en stabiliteit zodat je missie-kritieke servers beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt. Deze kernel heeft niet alle harde performantie-patches in zich zitten zoals gentoo-sources, maar de performantie die je kent van de vanilla kernels blijft behouden. Waar mogelijk hebben we server-gerelateerde performantie-patches toegevoegd, dit uiteraard zonder de stabiliteit in het gedrang te brengen.

Deze kernel brengt je ondersteuning voor het laatste ACPI subsysteem, EVMS, ECC (nodig voor HA Linux systemen), Encrypted Loopback devices, NTFS, Win4Lin en XFS. Het bevat tevens updates voor IDE, ext3 en verschillende netwerkkaarten samen met andere patches.

In andere woorden, deze kernel is perfect voor servers en High-Availability systemen.

De volgende USE-vlaggen kunnen gebruikt worden om optionele patches te implementeren:

Vlaggen Uitleg
crypt Pas de cryptografische patches toe

gentoo-test-sources

gentoo-test-sources is wat later de gentoo-sources zal worden na vele tests en QA. Patches aan de gentoo-sources worden eerst toegepast op de gentoo-test-sources om ze te testen. Indien je dus de performantie van de gentoo-sources wil met de zo recent mogelijke patches, gebruik dan de gentoo-test-sources.

De volgende USE-vlaggen kunnen gebruikt worden om optionele patches te implementeren:

Vlaggen Uitleg
aavm Gebruik Andrea Arcangeli's geheugenbeheer
evms2 Gebruik EVMS 2.0.1 in plaats van EVMS 1.2.1
crypt Pas de cryptografische patches toe
usagi Behoud USAGI, laat superfreeswan, patch-int en loop-jari vallen

hardened-sources

hardened-sources levert je patches voor de verschillende subprojecten van Gentoo Hardened, samen met stabiliteit- en veiligheids-aanpassingen. Zie http://www.gentoo.org/proj/en/hardened/ voor meer informatie.

De volgende USE-vlaggen kunnen gebruikt worden om optionele patches te implementeren:

Vlaggen Uitleg
selinux Vervang grSecurity met SELinux ondersteuning

xfs-sources

xfs-sources bevat ondersteuning voor EVMS, ACPI, grSecurity en, wat je waarschijnlijk al wist, de laatste XFS ondersteuning van de XFS ontwikkeling. De Gentoo LiveCD gebruikt xfs-sources, indien je dat echt wil weten :-)

Meer informatie over XFS op http://oss.sgi.com/projects/xfs/.

Je kan de volgende USE-vlaggen gebruiken om optionele patches te implementeren:

Vlaggen Uitleg
crypt Pas de cryptografische patches toe

Architectuur afhankelijke kernels

alpha-sources, arm-sources, hppa-sources, mips-sources, ppc-sources en sparc-sources zijn, zoals hun namen al doen vermoeden, gepatched om optimaal te werken op de vermeldde architecturen. Ze bevatten tevens de patches voor specifieke hardware alsook ondersteuning voor enkele zaken die andere kernels ook leveren.

ppc-sources-benh

De ppc-sources-benh ebuilds leveren ondersteuning voor extra hardware t.o.v. de ppc-sources kernel. Het is iets meer experimenteel dan de ppc-sources.

ppc-sources-crypto

De ppc-sources-crypto ebuild levert CryptoAPI ondersteuning voor de Gentoo Linux PPC kernel. Meer informatie over CryptoAPI vind je op http://www.kerneli.org/about/.

ppc-sources-dev

De ppc-sources-dev kernel levert de ontwikkelings-broncode voor de ppc-sources. Elke patch die in ppc-sources moet komen moet eerst via ppc-sources-dev gaan.

compaq-sources

De compaq-sources kernel levert RedHat's kernel voor de Alpha, onderhouden door Compaq.

3.  De Keuzes, Deel II

Ik zal je nu kort uitleggen wat de andere sys-kernel/*-sources kernels zijn die je voorbij zag flitsen tijdens de emerge -s sources. Laten we ze in alfabetische volgorde bekijken.

aa-sources

Allereerst hebben we aa-sources. Dit is Andrea Arcangeli's patch set. Andrea is gekend als een enorm goede programmeur door verschillende andere kernel programmeurs. Zijn kernel patch heeft enkele van de meest agressieve patches op gebied van virtueel geheugenbeheer. De laatste keer dat ik keek zat er tevens ondersteuning in voor SGI's XFS bestandssysteem en O(1) scheduling-ondersteuning van Ingo Molar (welke de default scheduler zal worden voor Linux 2.6).

Deze kernel levert tevens User Mode Linux ondersteuning (zie onze UML Gids voor meer informatie) en de laatste TUX Webserver (een webserver die in de kernel zit voor extreme performantie).

Indien je geheugenbeheer problemen hebt met andere kernels, dan kan aa-sources jouw oplossing zijn. Indien je Linux' geheugenbeheer wil optimaliseren, dan is aa-sources zeker en vast wat je nodig hebt.

Bezoek http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/andrea/kernels/v2.4 voor meer informatie over de patches die in deze kernel zit.

ac-sources

Vervolgens hebben we de ac-sources. Dit is Alan Cox' patch set tegen de 2.4 kernel serie. In deze patch set zal je de O(1) scheduler vinden, de laatste IDE updates en verschillende andere patches die mogelijk in de toekomst van de 2.4-serie zullen uitmaken.

Deze kernel is gekend om zeer goede ondersteuning te bieden voor verschillende nieuwe hardware-apparaten en is een goede kandidaat indien je een stabiele maar minder conservatieve kernel wil dan de vanilla-sources.

Bezoek http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/alan/linux-2.4/ om te zien waaraan Alan bezig is.

ck-sources

ck-sources is Con Kolivas's kernel patch set. Deze kernel is zeer actief gepatched om desktop performantie te verbeteren ten koste van I/O snelheid, en om de scheduler beter de applicaties te laten kiezen die prioritair belangrijker zijn. Con Kolivas doet benchmarks op zijn kernels om de beste combinatie te vinden voor desktop gebruik. Zie http://kernel.kolivas.org voor meer informatie over Con en zijn patches.

development-sources

De development-sources is de huidige onstabiele kernel-serie. Deze is de kernel broncode serie die Linus zelf onderhoudt. Ze is een snel-veranderende speelgrond voor de kernelhackers waarin de features voor de nieuwe stabiele kernelserie getest en geimplementeerd worden alvorens ze op de wijde wereld losgelaten worden.

Indien je de allerlaatste, bleeding-edge ondersteuning en experimentele aanpassingen wil, dan is deze kernel wat je zoekt. Je moet wel weten dat deze kernel zeer experimenteel is en het is ten zeerste aangeraden deze niet te gebruiken op missie-kritische systemen.

Waarschuwing: Gentoo Linux ondersteunt niets wat met de development-sources of zijn afgeleide kernels te maken heeft aangezien ze te vaak verandert en af en toe zaken breekt.

gaming-sources

gaming-sources is gebaseerd op ck-sources en is daarom aangepast voor zeer hoge performantie. Ze bevat patches voor de laatste game-gerelateerde hardware (grafische kaarten, geluidskaarten en dergelijke meer).

Indien je een hardcore gamer bent is dit jouw beste keuze voor kernel.

mm-sources

De mm-sources is gebaseerd op de development-sources en bevat Andrew Morton's patch set. Ze assembleert verschillende andere kernel patches, zoals ext2/3 Extended Attributes en Access Control Lists, Page Table Sharing, de Orlov Allocator, niet-lineaire Mapping en meer in een enkele patch set.

Indien je werkelijk op de rand wil leven en je denkt dat development-sources voor wussies is, dan moet je mm-sources proberen.

mosix-sources

De mosix-sources is gepatched om MOSIX-operaties voor gedistribueerde zaken te ondersteunen (een cluster). Een cluster is een verzameling van nodes (PCs) met software die het mogelijk maakt om taken in een gedistribueerde manier af te handelen. Met clusters heb je geen hoog geprofileerde supercomputers nodig om lange taken af te handelen. Voor meer informatie ga je het best naar http://www.mosix.org.

openmosix-sources

De openmosix-sources zijn gepatched om het openMosix systeem (zoals MOSIX maar dan Open Source) te ondersteunen. Voor meer informatie zie http://www.openmosix.org.

redhat-sources

redhat-sources is, zoals de naam al doet vermoeden, de RedHat kernel. Dankzij de wonderen der Open Source kan iedereen gebruik maken van het werk dat de RedHat ingenieurs in hun kernels steken. Bij ons in Gentoo hebben we een ebuild ter beschikking gesteld zodat je gemakkelijk deze kernel met Gentoo kan gebruiken.

rsbac-sources

rsbac-sources bevat de patches van http://www.rsbac.org. RSBAC staat voor Rule Set Based Access Control. Deze kernel patches laten je toe om bepaalde gebruikers te laten identificeren gebaseerd op rollen in plaats van normale uid/gid permissies.

selinux-sources

selinux-sources is van http://www.nsa.gov/selinux en bevat ondersteuning voor LSM (Linux Security Modules) en het Flask Security Architecture.

usermode-sources

usermode-sources zijn de User Mode Linux kernel patches. Deze kernel is gemaakt om Linux in Linux in Linux in ... te laten draaien. User Mode Linux is bedoeld voor tests en virtuele servers. Voor meer informatie over deze prachtige toedrage aan de stabiliteit en schaleerbaarheid van Linux, zie http://user-mode-linux.sourceforge.net.

Voor meer informatie over UML en Gentoo, lees de Gentoo UML Handleiding.

win4lin-sources

win4lin-sources zijn gepatched om de userland win4lin tools te ondersteunen die Linux-gebruikers toelaten om Microsoft Windows (TM) applicaties te draaien op bijna volledige snelheid. Zie http://www.netraverse.com voor meer informatie.

wolk-sources

wolk-sources bevat de Working Overloaded Linux Kernel van http://sourceforge.net/projects/wolk. Deze kernel bevat zo veel mogelijk patches van allerlei allooi, allemaal gecombineerd in de kernel met grote voorzichtigheid. Het is de bedoeling dat je eender welke combinatie van patches kan gebruiken in deze kernel zonder dat je fouten verkrijgt.

Indien je een bepaalde combinatie van patches nodig hebt die je niet in andere kernels kan vinden dan is WOLK zeker een gok waard.Print

Upgedate op 18 Oktober 2003

De originele versie van dit document wordt niet meer onderhouden

Korte inhoud: Dit document geeft je een overzicht van alle beschikbare kernels die Gentoo naar zijn gebruikers toe beschikbaar stelt via Portage.

Sven Vermeulen
Author, Translator

Brandon Low
Contributor

Carl Anderson
Editor

Jorge Paulo
Editor

Tiemo Kieft
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.