Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


De muis in console gebruiken

Inhoud:

1.  GPM Installeren

Als je net Gentoo hebt geïnstalleerd heb je zeker en vast nog geen muis ingesteld om in de command line interface (CLI) te gebruiken. Of misschien kan of hoef je geen X server te draaien maar wil je wel je muis kunnen gebruiken. De oplossing is zeer eenvoudig: gpm, de General Purpose Mouse server.

Eerst en vooral moeten we GPM installeren:

Codevoorbeeld 1.1: GPM installeren

# emerge gpm

Misschien is het je opgevallen dat er enkele berichten kwamen tijdens het compileren die waarschuwden dat je je server moest configureren. Dit moet je doen voor je GPM start.

2.  GPM Configureren

Voordat je GPM kan gebruiken moet je enkele lijnen inschakelen die overeen komen met de locatie en het protocol van je muis. Dit doe je door het GPM configuratiebestand te wijzigen:

Codevoorbeeld 2.1: GPM instellen

# nano /etc/conf.d/gpm

Ik heb een USB muis op /dev/input/mouse0, dus moet ik /dev/input/mice inschakelen omdat dit het overkoepelend apparaat is voor muizen op het systeem en het het juiste protocol is. Probeer steeds eerst /dev/input/mice voor /dev/psaux, aangezien het laatste verouderd is en uitgeschakeld kan worden in de laatste 2.6 kernels. Indien /dev/input/mice niet werkt, kan je terugvallen op andere apparaten. Hier is een voorbeeld van /etc/conf.d/gpm:

Codevoorbeeld 2.2: Voorbeeld GPM configuratie

(Uncomment het type muis dat je gebruikt en het overeenkomstige
MOUSEDEV)

#MOUSE=ps2
MOUSE=imps2
#MOUSEDEV=/dev/psaux
MOUSEDEV=/dev/input/mice

Als je een wheelmouse hebt kan je best het imps2 protocol gebruiken, dus uncomment je die lijn. Als imps2 en ps2 beide mislukken kan je even kijken in de info pagina van GPM (info gpm) om andere protocollen te proberen. Als je op hyperlinks wil klikken in terminals om een website te navigeren is het een goed idee om het volgende in /etc/conf.d/gpm te plaatsen:

Codevoorbeeld 2.3: Andere opties

(Uncomment deze lijn als je wilt dat GPM de charsets in URL's en namen
met een ~ of : enz. kan begrijpen. Dit is een goed idee!)

APPEND="-l \"a-zA-Z0-9_.:~/\300-\326\330-\366\370-\377\""

De rest van het bestand bevat andere voorstellen voor je muis server; uncomment de opties die je wenst te gebruiken. Zie man gpm voor meer info.

3.  GPM uitvoeren

Nu de muis server geïnstalleerd en geconfigureerd is, is het tijd geworden om het te gebruiken.

Codevoorbeeld 3.1: Het GPM init script

# /etc/init.d/gpm start

Je zou een cursor moeten zien verschijnen. Onthoud dat enkel root het GPM init script kan starten, maar als je niet elke keer dat je een sessie start su wil gebruiken om het script uit te voeren kan je GPM laten starten als je je computer opstart.

Codevoorbeeld 3.2: GPM aan het default runlevel toevoegen

# rc-update add gpm default

Elke keer dat je je computer opstart zal de console cursor je welkom heten vanaf je aan de login prompt komt. De muis server zal blijven werken, ook al ben je niet als root ingelogd.

4.  GPM gebruiken

Kopiëren en plakken

Kopiëren en plakken van grote stukken tekst met behulp van de muis server is zeer eenvoudig. Duid simpelweg de tekst aan met de linkermuisknop (de tekst zal opgelicht blijven als je de knop los laat). Verander naar een andere terminal als je wil, plaats de cursor op de juiste positie en druk op de middle mouse button om de tekst op die positie te plakken. Merk op dat je tekst kan kopiëren en plakken zonder dat je de oorspronkelijke terminal moet verlaten. Dit maakt het makkelijk om foutmeldingen naar de Gentoo Forums te kopiëren.

Tekst-mode browsen en GPM

Als je een bericht op het ene scherm en een tekst-mode browser op het andere hebt kan je het bericht kopiëren door het te selecteren. Klik in het juiste tekstvak en klik dan met de middle mouse button om te tekst te plakken. Voilà , je foutmelding kan nu op de forums gepost worden.

Hoewel tekst browsers niet echt het doel zijn van deze gids hebben gebruikers console compatibele browsers nodig. lynx is misschien wel de oudste en gekende browser maar de interface heeft geen goede muis ondersteuning of herkenning. Daarom kan je best links proberen, deze heeft wel een uitstekende integratie.

Codevoorbeeld 4.1: links installeren

# emerge links

Dit gezegd zijnde is deze gids afgehandeld. Veel plezier!Print

Upgedate op 17 februari 2006

De originele versie van dit document wordt niet meer onderhouden

Korte inhoud: Deze gids toont je hoe GPM (General Purpose Mouse server) vanaf de command line instelt en gebruikt. Dit is essentieel voor nieuwe Gentoo installaties en systemen die geen X server (kunnen) gebruiken.

Joshua Saddler
Author

Thomas Wouters
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.