Gentoo Logo

Gentoo Handboek

Inhoud:

1.  De Gentoo Handboek Prestatie

Beschikbare talen

Het Gentoo Handboek is beschikbaar in de volgende talen:

Duits | Engels | Frans | Italiaans | Pools | Vereenvoudigd Chinees

Introductie

Welkom bij de Gentoo Handboek pagina. Deze pagina zal enige uitleg geven over het Gentoo Handboek en zal antwoord geven op je meeste vragen over het handboek. We gaan over de ideeën achter het handboek praten, de huidige status, de toekomstplannen, hoe foutrapporten afgehandeld worden, etc.

2.  Bekijk het Handboek (alleen Engels)

Formaat Beschrijving Links
HTML Laatse versie, een pagina per hoofdstuk, ideaal voor online lezen x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips, ia64, arm
HTML Laatse versie, alles op een pagina x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips, ia64, arm
HTML Laatste versie, alles op een pagina, printversie x86, sparc, amd64, ppc, ppc64, alpha, hppa, mips, ia64, arm
HTML 2008.0 Specifieke Netwerkloze Installatie Instructies 2008.0 Gentoo Handboeken

We hebben ook uitgave-specifieke handboeken met de installatie instructies voor netwerkloze installaties die gebruik maken van de uitgegeven CDs. Als je interesse hebt in het doen van een netwerkloze installatie, raadpleeg dan het Gentoo Linux 2008.0 Handboek (Engels) voor jouw architectuur.

Historische Uitgaven

Om historische redenen hebben we ook de handboek versie van oudere uitgaven (sinds 2004.2). Printversies van losse pagina's kunnen worden bereikt via de "Print" link in de rechterboven hoek. Om een alles-op-een-pagina versie te krijgen, voeg ?full=1 toe aan de URL.

Waarschuwing: Deze handboeken worden niet onderhouden.

Uitgave Architectuur
2004.2 (Engels) alpha, amd64, hppa, mips, ppc, sparc, x86
2004.3 (Engels) amd64, hppa, ppc, sparc, x86
2005.0 (Engels) alpha, amd64, hppa, ppc, sparc, x86
2005.1 (Engels) alpha, amd64, hppa, ppc, ppc64, sparc, x86
2006.0 (Engels) alpha, amd64, hppa, ppc, ppc64, sparc, x86
2006.1 alpha, amd64, hppa, ppc, ppc64, sparc, x86
2007.0 (Engels) amd64, hppa, ppc, ppc64, sparc, x86

3.  Informatie over het handboek

Doel

Het doel van het Gentoo Handboek is het maken van een samenhangend document dat elk mogelijk aspect van Gentoo Linux beschrijft. Het combineert reeds bestaande gidsen in een consistent boek zodat hetzelfde document gebruikt wordt voor elke mogelijke architectuur, elke installatie, en elke gebruiker. Hierdoor is het voor ons niet alleen makkelijker te onderhouden, maar ook is het voor de gebruikers gemakkelijk te zien dat de verschillen klein zijn, en dat andere architectuur niet worden gezien als losstaande delen.

Dit geeft ons de gelegenheid om lastige punten uit te werken en meer voorbeelden te geven. We worden niet meer gedwongen om alle documentatie op een pagina te schrijven waardoor de documentatie beter leesbaar wordt.

Status

Op dit moment is het vierde deel over Gentoo Netwerk Configuratie (Engels) af en officieel beschikbaar. Dit deel bevat een diepgaand verslag over de netwerk configuratie opties voor de nu stabiele baselayout.

Als je interesse hebt in de ontwikkeling van het handboek, gebruik dan de gentoo-doc mailinglist voor alle feedback.

Fouten en verzoeken voor verbetering rapporteren

Als je een fout in het handboek vindt, bezoek dan onze Gentoo Linux Bugzilla en maak een bug aan voor Documentation, Component Installation Handboek.

4.  Veelgestelde Vragen

Kunnen jullie het handboek niet op magische wijze dynamisch creeën voor elke keuze?

Alles is mogelijk, maar we hebben hier niet voor gekozen om verschillende redenen.

Het onderhouden van de gids zou een stuk moeilijker worden. Niet alleen zouden we foutrapporten moeten indelen voor bepaalde beslissingen (lang niet alle foutrapporten zouden ons vertellen welke keuzes we daarvoor gemaakt hebben) maar ook zou het moeilijker zijn om de gids vloeiend te schrijven: we zouden maar aandacht moeten besteden aan de lijn in het handboek, de consistenties, etc.

Alhoewel we nu slechts een online versie hebben, andere formaten zouden ontwikkeld kunnen worden, zoals PDF versies. Als we PDFs voor elke architectuur en optie zouden maken, zouden we vele PDF's moeten aanbieden waarvan slechts weinig secties van elkaar zouden verschillen. Over verspilling gesproken :).

De keuzes van een gebruiker worden gemaakt op verschillende plekken. Hierdoor zou het voor de gebruiker moeilijker worden om zo het handboek uit te printen -- we zouden de gebruikers eerst moeten informeren over alle mogelijke keuzes voordat ze kunnen beginnen, en ze waarschijnlijk afschrikken.

Het deel over "Gentoo Installeren" is niet het enige onderdeel van het Gentoo Handboek. Het is het eerste, maar de opvolgende delen zijn onafhankelijk van de keuzes die een gebruiker maakt. Het dynamisch genereren van het handboek voor alleen de installatie instructies zou overkill zijn.

Door de instructies voor elk mogelijk probleem niet te scheiden, kan de gebruiker de resultaten van andere keuzes gemakkelijk zien. Dit geeft de gebruiker een een beter zicht over de installatie instructies.

Ik kan de stage1 informatie niet in het Gentoo Handboek vinden

Instructies over het gebruik van een stage1 of stage2 tarball zijn nu beschikbaar in de Gentoo FAQ (Engels). Een stage3 installatie voor nu is de enige ondersteunde installatie.

Ik ben het niet eens met ...

Vertel dan je idee; het niet eens zijn met, zonder ons te voorzien van constructieve feedback, helpt de situatie niet. Documentatie is gemaakt voor de gemeenschap, dus feedback uit de gemeenschap wordt zeker gewaardeerd.

Aan de andere kant moet je meten dat de meeste beslissingen die gemaakt worden terwijl documentatie ontwikkeld wordt gebaseerd zijn op het consensus-model. Het is onmogelijk om de documentatie op zo'n manier te schrijven/structureren zodat iedereen er tevreden mee is. Je moet "Nee" kunnen accepteren met de reden dat wij geloven dat de huidige implementatie goed is voor de meeste mensen.Print

Upgedate op 1 april 2008

De originele versie van dit document was laatst geupdate om 17 augustus 2014

Korte inhoud: Het Gentoo Handboek is een poging om documentatie te centraliseren in een samenhangend handboek. Dit handboek bevat de installatie instructies voor de internet-gebaseerde installatie methodes en de onderdelen over het werken met Gentoo en Portage.

Sven Vermeulen
Auteur

Wim Muskee
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.