Gentoo Logo

Disclaimer : Dit document is niet juist en is niet meer onderhouden.


De KDE Configuratie HOWTO

Inhoud:

1.  Wat is de K Desktop Omgeving ?

Het project

Het KDE Project is een gratis software project die door het ontwikkelingsteam van KDE wordt onderhouden. Het is een opensource grafische desktop omgeving voor linux en unux werkstations. De ontwikkeling is gedaan door honderden ontwikkelaars afkomstig van overal ter wereld om gratis software te schrijven. Zie ook Wat is het KDE Project.

De Software

De K desktop omgeving is een gemakkelijk-tegebruiken desktop omgeving die gebouwd is rond een goed applicatie framework dat makkelijk met andere applicaties kan samengaan/samenwerken (zoals slepen en loslaten). Buiten de essentiele componenten verstrekt KDE ook kant-en-klare software voor 101 taken: Bestandbeheer, internet, bureau-applicaties, e-mail, ... KDE heeft alles wat je maar kunt denken.

De KDE omgeving is beschikbaar in meer dan 70 talen en heeft veel gebruikers. Voor de geinterreseerden, zijn er veel screemafdrukken beschikbaar. Voor meer informatie over KDE , lees Wat is KDE? artikel op KDE.org.

The Gemeenschap

Veel KDE-gebaseerde gemeenschap-websites bestaan. Op KDEnews.org vind je het laatste nieuws KDE in het algemeen. KDEdevelopers.org is gespecifieerd op de KDE ontwikkeling, terwijl KDE-forum een beter geschikte plaats is voor grote hoeveelheden. Meer links kunnen gevonden worden op de KDE Familie pagina.

2.  Installeren van KDE

Wat heb je nodig?

Als je geinterresseerd bent in het installeren van KDE (of KDE ondersteuning), zul je moeten controleren als je jouw USE variabelen de kde en qt opties bevatten. Qt is de grafische bibliotheek die KDE gebruikt.

Je moet ook hal als USE variabele instellen als je ondersteuning voor het automatisch mounten van aparaten wilt toevoegen zoals hieronder uitgelegd in Setup KDE to Mount Devices.

ALs je geen aRts wilt gebruiken voor je multimedia, schakel dit dan de arts gebruikser-optie uit. (het wordt standaard gebruikt).

Installeren van KDE als Monolitisch Packages

Het KDE project geeft nieuwe versies van zijn desktop omgeving in een set van 16 grote pakketen. Elk van dit pakket bevat veel appliacties (dus worden ze "monolitisch" genoemt), Je zult dus moeten beslissen welk van deze pakketten je wilt installeren.

Als je wilt zien hoe het eruit ziet als je elk pakket hebt geinstalleerd; Start het volgende commando:

Codevoorbeeld 2.1: Zet alle pakketten die KDE zou installeren in een lijst

# emerge --pretend kde | less

Als je niet geinterreseert bent in al deze pakketten te installeren, kun je ze van elkaar installeren. Je zult zeker het kdebase pakket willen, want dit bevat KDE's basis pakketten en nodige ebase package as it contains KDE's base packages and required afhankelijkheden. De volgende tabel somt enkele van de andere pakketten op die je kunt installeren.

Package Description
kdeaccessibility Toegankelijkheid verwante programma's, die worden beheerd door KDE Accessibility Project
kdeadmin KDE administratieve hulpmiddellen, zoals KCron (Takenplanner), KUser (gebruikersbeheer) en KDat (Backupbeheer).
kdeartwork Diverse kunst-gerelateerd materiaal, waaronder screensavers en thema's. Zie ook www.kde-artists.org voor meer KDE gerelateerde kunst.
kdeedu Onderwijs gerichte KDE applicaties gericht op schoolgaande kinderen van 3 tot 18jaar. Zie ook het KDE Edu Project.
kdegames Verschillende door KDE geontwikkelde spelletjes. Meer informatie kan gevonden worden op het KDE Games Center.
kdegraphics Grafisch-gerlateerde hulpmiddelen voor KDE, waaronder KSnapshot (screenshot software), KolourPaint (simpele grafische editor), Kpdf (Pdf applicatie), KIconEdit (icoon editor) en KpovModeler (een 3D Modeler).
kdemultimedia Multimedia-verwante applicaties, waaronder ondersteuning voor cd, mp3, dvd, Multimedia-related applications, including support for CD, MP3, DVD, geluid en video applicaties. Meer informatie kan gevonden worden op de KDE Multimedia Project website.
kdenetwork Netwerk-verwnate applicaties zoals Kopete ( Multi-Protocol Instant Messaging), kppp (Inbellen) en KSirc (IRC client). Merk ook op dat konquero (Bestandsbrowseren browser) zijn deel van kdebase!
kdepim Persoonlijk informatiebeheer hulpmiddelen, zoals KOrganizer (Agenda), KAddressbook (adresboek), Kontact (Groupware) en KMail (E-mail). Meer informatie kunt u online vinden op de KDE PIM Project website.
kdesdk Bevat ontwikkelings hulpmiddelen, waaornder Kbabel (Vertaal hulpmiddel), KBugBuster (Grafische gebruikers-interface om fouten in KDE op te sporen) en Kompare (Grafische gebruikers-interface om het verschil te zien tussen bestanden).
kdetoys Een brede waaier aan software waarmee je jezelf kunt amuzeren tijdens het wachten op je aflevering van je pizza. Je kunt er tools vinden zoals eyesapplet en fifteenapplet, maar ook hulpmiddelen als armor die je voorziet met voedingsbronnen :)
kdeutils Grafisch systeem zoals kcalc (Rekenmachine), kdessh (SSH terminal), kfloppy (Diskette geralateerde acties, enzovoort.
kde-i18n Geinternationaliseerde bestanden voor KDE. Dit bevat vertaalde documenten. Zie ook het KDE i18n project voor meer informatie.

Om bijvoorbeeld KDE te installeren met alleen netwerk- en administrator gerelateerde aplicaties:

Codevoorbeeld 2.2: Voorbeeld van een installatie van individuele KDE onderdelen

# emerge kdebase kdenetwork kdeadmin

In het geval dat je het zou afvragen: het compileren van KDE duurt een heel eindje.

Installeren van KDE als gesplitste pakketten

Als je meer controle over welke delen van KDE je installeert, je hebt de mogelijkheid om elk pakket dat je nodig hebt afzonderlijk te installeren. Om meer te weten over de ebuilds voor de individuele KDE programmas zie de Splitsen van Ebuilds gids.

Weten wat je wilt installeren en een pak minder moeilijk is dan splitsen van ebuilds, is het installeren van een groot pakket. Gentoo voorziet dat voor je :

  • Als je een volledige KDE installatie wilt, installeer dan kde-meta. Dit pakket zal alle aplicaties met benodigdheden installeren.
  • Als je de basis van KDE wilt installeren, neem dan kdebase-startkde. Je kunt altijd hierna extra pakketen instaleren wanneer je dat wilt.

Deze twee mogelijkheden zijn de extereme eindpunten; Je zult waarschijnlijk geinsterreseert zijn in een mogelijke en veilige mix van de twee :) Om het kies-proces wat makkelijker te maken, geeft de volgende tabel een kort overzicht met beschikbare KDE pakketten.

Dit pakkete maken geen deel uit van de kdebase-startkde installatie.

Ebuild naam Omschrijving
akregator De aplicatie die makkelijk toelaat RSS feeds te lezen, beheren.
juk De afspeellijst georienteerde mediaspelere, met een uitzicht die lijkt op Apple's Itunes.
kate het KDE Advanced Text Editor project, is een multi-document aanpasser met syntax ondersteuning, foutopsporing...
kcontrol Het KDE controlecentrum.
kicker Het KDE kicker applicatie is een goed-gekende KDE applicatie opstartpaneel. Het bevat het K Menu en geeft de mogelijkheid om applets zoals pager, taakbeheer, klok,... te starten vanuit het dock.
kmail Organiseer je e-mails efficienter met KMail.
knetattach Met KNetAttach (ook gekent als de netwerk mappen wizard), Je kunt ook gemakkelijk extra netwerken toevoegen aan je KDE bureaublad.
knode KNode is een krachtige KDE-applicatie om nieuws te lezen.
konqueror With Konqueror you have a featureful file manager and web browser.
konsole Konsole is de KDE terminal emulator bij uitstek.
kontact Kontact is de KDE Persona Informatie Beheerder, die je helpt om makkelijker gesprekken te beheren, organiseer je werk sneller en werk hechter samen met anderen.
kopete Kopete is KDE's Instant Messenger, die alle gekende IM protcollen ondersteund.
korganizer Korganizer is de calendar en taakbeheer applicatie voor KDE.
kpdf Met KPDF kunt u PDF bestanden bekijken en bewerken. Het heeft enkele unieke mogelijkheden die uw werk aangenamer te maken.
kscd kscd is een grafische cd speler voor KDE.
ksnapshot Met ksnapshot kunt u schermafbeeldingen nemen van u bureaublad
kuickshow Het KDE kuickshow programma is capabel om afbeeldingen van alle mogelijke soort af te beelden.

En Dit is maar de top van de ijsberg. Als je meer wilt weten over alle mogelijke KDE applicaties, neem een kijkje in de kde-base categorie. Hun functie zou moeten duidelijk zijn in de omschrijving.

Om vooraf bekijken wat je systeem wilt installeren, gebruik het emerge -p commando samen met het less hulpmiddel, anders zult u niet alle pakketten kunnen zien.

Codevoorbeeld 2.3: Bekijk van vooraf welke pakketten je systeem wilt installeren

(Speel met je pakketkeuze)
# emerge -p kdebase-startkde kicker | less

Als je gelukkig bent met het resultaat, laat dan de -p weg. Dit zal het bouw-proces starten. Dit kan een heel eindje duren, daar dat KDE een grote omgeving is. Wees niet verrast als uw systeem niet onmiddelijk klaar is met installeren.

Externe KDE applicaties

Het aantal KDE applicates is niet gelimiteerd tot deze die meekomen met de officiele lijst van programma's die kde levert, maar bevat nog honderden meer pakketen, die gamaakt zijn op basis van het KDE werkomgeving en bibliotheken. Hier is er een lijst met de meest populaire.

Ebuild naam Omschrijving
koffice KOffice is beheert applicaties zoals een textverwerker (KWord), rekenblad (KSpread), presentatie (KPresenter), beeld bewerking (Krita), database beheer (Kexi) en veel meer. KDE kan geinstalleerd worden via de kde of kde-meta ebuilds. Je kunt KOffice als een enkel pakket (koffice) of als een set van individuele pakketten (koffice-meta) installeren. the comprehensive KDE
amarok Met amaroK heb je een krachtige muziek speler voor Unix/Linux.
k3b K3B is een complete CD/DVD schrijfapplicatie. CD's schrijven was nog nooit zo gemakkelijk.
kaffeine Kaffeine is een volledige multimedia speler voor KDE met veel opties.

Eerste Indruk

Laat ons eens kijken naar het resultaat. Je moeder heeft waarschijnlijk nooit verteld niet te werken met root. Dus geven wij jouw moeder's raad .. Test KDE als een gebruiker. Log in als een gebruiker en configureer jouw sessie zodat KDE start als je startx uitvoert. Je kunt dit doen door exec startkde in ~/.xinitrc te plaatsen. (zie ook Gebruiken van startx in het X Server Configuratie gids):

Codevoorbeeld 2.4: Configureer je locale sessie

$ echo "exec startkde" > ~/.xinitrc

Start nu je grafische omgeving op door startx uit te voeren.

Codevoorbeeld 2.5: Starting KDE

$ startx

Je zult worden begroet door een programma dat KPersonalizer heet. Proficiat, laten we nu kijken naar hoe we KDE kunnen configureren.

3.  Configureren van KDE

KPersonalizer

KPersonalizer is het programma dat je toelaat om KDE voor jouw te configureren. Het is erg gemakkelijk.. het werkt namelijk met een grafische wizard, die KDE toestaat aan te passen naar je eigen smaak. ALs je KDE start voor de eerste keer, start KPersonalizer automatisch.

De eerste invoer die KPersonalizer vraagt is je Land en de taal van jouw keuze. Omdat we nog niet alle talen hebben geinstaleerd op je systeem zul je waarschijnlijk alleen engels kunnen kiezen als taal. Dit kan natuurlijk achteraf nog veranderd worden door de talen te installeren voor KDE.

Het twweede dat KDe je toestaat in te stellen is Systeem Gedrag. Dit laat toe om de venster selectie, muise type, etc. in te stellen. Als je een bepaald gedrag hebt geslecteerd, zie je de beschrijving van het gedrag op het scherm verschijnen. Als je niet zeker bent van je keuze; Maak je geen zorgen. Je kunt dit herinstellen wanneer je wilt.

Vervolgens vraagd de wizard naar de hoeveelheid van eye-candy je wilt activeren. Hoemeer eye-candy, hoe toffer KDE zal reageren, maar ook hoe meer CPU je zult gebruiken. Hoewel dit met een korreltje zout moet genomen worden; Hoewel.. als je op een 600 Mhz CPU met 128 Mb gegeugen alles activeerd resulteerd dit nog seeds in een traag systeem.

Ten laatste vraagd KDE je welke stijl je wil gebruiken . Een stijl beschrijft hoe venster decoratie, thema, knop-layout, etc er uit zullen zien. Probeer verschillende stijlen om te zien welke je het leukste vind. Vertelden we je al dat KDE volledig configureerbaar is ?

Leun nu naar achter en geniet -- KDE zal nu opstarten en je zult begroet worden met een toffe fucntionele desktop omgeving.

Installeren van Taal Pakketen

Als engels niet je moedertaal is, of als je gewoon geinsterreseerd bent im in een andere taal te werken, gelieve dan verder te lezen. We zullen de taal pakketten voor KDE installeren die je wilt gebruiken.

Taal pakketen zijn beschikbaar in het kde-i18n pakket. Om het te installeren van een pakket naar je keuze, zul je de LINGUAS variabele moeten instellen in je /etc/make.conf zodat je je talen niet kwijt bent bij het updaten van je systeem.

Codevoorbeeld 3.1: Instellen van LINGUAS in /etc/make.conf

# nano -w /etc/make.conf
(Als een voorbeeld, installeren we de taal-pakketten voor het
nederlands (nl) en het frans (fr)
LINGUAS="nl fr"

Start nu emerge kde-i18n om de taal-pakketen te installeren. Eenmaal gedaa, start KDE ip en start vervolgens het KDE Control Center (K-menu > Control center). Dit is het programma waar je bijna alle aspecten van KDE kunt instellen. Veel meer dan gebruikt in KPersonalizer.

Om je taal te veranderen, ga naar Regionale & Toehankelijkheid, Taal-Regio & Talen. Voeg daar de talen van je keuze toe. Om je (gelokaliseerde KDE te zien moet je opnieuw inloggen.

Grafische Login

Als je kdm als grafische login manager (wat betekend dat je niet hoeft een terminal te openen en startx elke keer te typen), moet je je configuratie-bestand aanpassen en je systeem zodanig instellen dat de KDM opstart na het opstarten:

Pas in /etc/rc.conf, de DISPLAYMANAGER variabele aan naar kdm.

Codevoorbeeld 3.2: instellen van DISPLAYMANAGER in /etc/rc.conf

# nano -w /etc/rc.conf
(Pas de volgende variabele aan)
DISPLAYMANAGER="kdm"

Finish up by adding xdm to the default runlevel:

Codevoorbeeld 3.3: Adding xdm to the default runlevel

# rc-update add xdm default

Als je de computer opnieuw opstart, zal KDM opstarten als grafische login manager.

KDM zal een lijst weergeven met beschikbare sessies, waarin KDE natuurlijk. KDM vindt deze in /usr/share/xsessions. Als je KDM gebruikt hoef je dus niet je ~/.xinitrc aanpassen.

Laat KDE automatisch je aparaten mounten

KDE geeft je de mogelijkheid om je aparaten autmatisch te mounten (zoals CDROMs en andere opslagmedia. Om dit doel te bereiken moet je KDE geinstalleerd hebben met de HAL-optie. Je moet ook dbus en hal aan het standaard opstartlevel hebben toegevoegt. Ook de lokale gebruiker moet in de plugdev-groep zitten.

Codevoorbeeld 3.4: Installeer apparaat mounting

# emerge --noreplace dbus hal
# rc-update add dbus default
# rc-update add hald default
Voeg <user> tot de plugdev groep
# gpasswd -a <user> plugdev

4.  beheer KDE installaties

Meerdere installaties

Een specialiteit in de manier dat KDE wordt beheert in Gentoo is dat als er een nieuwe versie van KDE verschijnt (zoals 3.5.x series, die nieuwer zijn dan 3.4.x series) het zal geinstalleerd worden naast de oude en dus niet worden overschreven. Dus als je bijvoorbeeld KDE 3.4 isntalleerd kan je ook 3.5 installeren naast elkaar. Deze versies komen te staan in /usr/kde/3.4/ en /usr/kde/3.5/.

Merk op dat de instellingen voor verschillende KDE installaties zullen apart gehouden worden in je home-map. KDE 3.4 leest zijn instellingen uit de /home/<user>/.kde3.4 map, en de instellingen die je de eerste keer genereerd als KDE 3.5 op starten zullen worden opgeslagen in /home/<user>/.kde3.5 vanaf dan zal die map gebruikt worden.

Een andere belangrijke opmerking is dat je kunt problemen ondervinden met externe KDE applicaties die je al hebt geinstalleerd (zoals koffice, amarok or k3b) Dit moet in het achterhoofd houden tijdens de installatie van KDE. Door dit opnieuw te compileren maak je de link goed naar de nieuwe bibliotheken.

Deinstallatie van oude versies

Als je meerdere versies van KDE hebt geinstalleerd kan het een probleem vormen om een oudere versie te verwijderen. Jammer genoeg heeft de portage geen optie om versies te deinstalleren met al zijn benogdigdheden in een enkel commando. emerge --unmerge kde zal bijvoorbeeld niet het kde pakket deinstalleren.

om een installatie te verwijderen (bvb. KDE 3.4):

Codevoorbeeld 4.1: verwijderen KDE 3.4 packages

# emerge --unmerge =arts-3.4* =kdelibs-3.4* =kdebase-3.4* ...

Dit kan natuurlijk nogal vervelend zijn als je meerdere KDE pakketten hebt geinstalleerd. Deze acties kunnen natuurlijk ook worden geautomatiseerd.

Laten we eerst een lijst maken van alle pakketen die we willen verwijderen. We gebruiker hiervoor het equery commando, die deel uitmaakt van het app-portage/gentoolkit pakket:

Codevoorbeeld 4.2: een lijst maken van alle pakketen die we willen verwijderen

(Geeft een lijst van alle geinstalleerde KDE pakketten)
# equery list kde-base/
(Geeft een lijst van alle geinstalleerde KDE 3.4 pakketten)
# equery list kde-base/ | grep 3\.4

Nu zou je moeten controleren welke pakketen je wil en niet wil deinstalleren op je systeem. Als je denkt dat het goed is, kan je doorgaan en emerge --unmerge toevoegen aan het commando.

Codevoorbeeld 4.3: Removing selected packages

# equery list kde-base/ | grep 3\.4 | xargs emerge --unmerge --pretend

Controleer de uitvoer en voer het commando opnieuw in zonder de >--pretend om het deinstalleren te starten.

Nadet je de job hebt uitgevoerd zou de map /usr/kde/3.4/ alleen enkele bestaan meer mogen bevatten (vooral configuratie bestanden omdat de portage het beleid volgt geen configuratie bestanden aan te raken). Als je dat wenst kan je veilig de map /usr/kde/3.4/ verwijderen.

5.  Veel gestelde vragen (FAQ)

KDE is extreem traag tijdens het opstarten

Controleer dat je /etc/hosts bestand correct is:

  • Als je een statisch IP-adres hebt, zorg er dan voor dat je FQDN en je hostnaam in die lijn staan, zoals 192.168.0.10 tux.mydomain tux
  • Als je een dynamisch IP-adres hebt, of geen extra netwerkinterface hebt, voeg dan het localhost verklaring toe aan die lijn, zoals 127.0.0.1 localhost tux

Controleer of je DMA hebt aangeschakeld voor je harde schijven.

Codevoorbeeld 5.1: DMA instellingen controleren

# hdparm /dev/hda
(...)
using_dma       = 1 (on)
(...)


Print

Upgedate op 31 oktober 2006

De originele versie van dit document wordt niet meer onderhouden

Korte inhoud: Een van de meest gebruikte One of the most used desktop omgevingen is KDE. Deze gids gaat proberen om alle aspecten van KDE, waaronder de instalatie, configuratie en gebruik te omschrijven.

Sven Vermeulen
Auteur

Gregorio Guidi
Redacteur

Dimitry Bradt
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.