Gentoo Logo

Avertisment : Acest document nu este valid şi nu mai este întreţinut.


Ghidul pentru Actualizarea Gentoo 1.4

Conţinut:

1.  Înainte de a începe

Pregătiţi-vă

Ca la orice actualizare majoră adusă sistemului de bază Gentoo, există întotdeauna posibilitatea apariţiei unor probleme neprevăzute. Este întotdeauna prudent să vă faceţi backup la datele importante înainte de a începe acest proces. Dacă este posibil, încercaţi să alocaţi o porţiune de timp mai mare acestei actualizări, pentru a nu vă simţi grăbit. Toate aplicaţiile de pe maşină vor trebui recompilate.

Alte opţiuni

Aceasta nu este singura modalitate de a vă actualiza sistemul. Puteţi instala un nou sistem 1.4 pe o partiţie separată şi să reutilizaţi o parte din configuraţia sistemului, în loc. Acestă metodă are, de asemenea, avantajul că vă puteţi face oricând backup la vechiul sistem, pentru siguranţă. Aţi putea, de asemenea, alege pur şi simplu să nu vă actualizaţi sistemul. Dacă decideţi că doriţi să actualizaţi sistemul, citiţi mai departe.

Note generale

Ori de câte ori afişările de cod vă sugerează rularea comenzii emerge, este o idee bună să efectuaţi un test e rulare a comenzii utilizând opţiunea -p sau --pretend pentru a vă asigura că acea comandă va acţiona conform aşteptărilor.

2.  Actualizarea locală

Actualizaţi Portage la o versiune cât mai curentă posibil

O parte din sintaxa fişierelor ebuild curente nu este interpretată de versiunile vechi de Portage. Dacă nu aveţi cel puţin Portage 2.0.44, încercaţi actualizarea acestuia.

Cod 2.1: Actualizarea Portage

# emerge --sync
# emerge -u portage

Notă: Dacă versiunea dvs. de Portage este foarte veche, este posibil să primiţi o eroare conţinând textul "unscriptable object". Consultaţi şi urmaţi instrucţiunile din fişierul /usr/portage/sys-apps/portage/files/README.RESCUE. Instalarea dvs. de Portage ar trebui să fie, atunci, curentă.

Pregătirea GCC pentru cohabitare

Veţi instala o versiune mai nouă de GCC în timpul acestei actualizări. Versiunile de GCC mai vechi de 2.95.3-r8 nu sunt proiectate să fie instalate împreună cu alte multiple versiuni de GCC. Va trebui, deci, să actualizaţi GCC la cel puţin versiunea 2.95.3-r8. Acesta va avea o consecinţă benefică prin instalarea pachetului gcc-config în sistemul dvs., ce poate fi utilizat pentru a comuta între versiunile instalate ale GCC.

Cod 2.2: Actualizarea GCC

# emerge -u gcc

Puteţi verifica, acum, să vedeţi dacă gcc-config funcţionează corect:

Cod 2.3: Verificarea profilului GCC

# gcc-config --get-current-profile

Aceasta ar trebui să returneze i686-pc-linux-gnu-2.95.3 pe majoritatea sistemelor x86. Sistemele mai vechi pot returna i586-pc-linux-gnu-2.95.3.

Instalarea GCC 3

Acum, puteţi instala o versiune mai nouă de gcc fără afectarea compilatorului dvs. curent. Verificaţi în /usr/portage/sys-devel/gcc o versiune de ebuild pentru GCC ce are versiunea de cel puţin 3.2.1-r6. Alegeţi cea mai mare versiune ce este marcată ca stabilă pentru arhitectura dvs. Pentru a verifica dacă un ebuild este considerat stabil pentru arhitectura dvs., verificaţi linia KEYWORDS din fişierul ebuild. Dacă are arhitectura dvs. în listă fără semnul ~ în faţă, este considerat stabil. Presupunând că 3.2.2 este cea mai recentă versiune stabilă, va trebui mai întâi să îndepărtăm dependenţa pentru glibc a gcc.

Editaţi /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild şi căutaţi linia ce conţine DEPEND. Ştergeţi dependenţa pentru glibc şi salvaţi ebuild-ul.

Cod 2.4: Editarea gcc-3.2.2.ebuild

# vim /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild

Acum instalaţi ultima versiune de GCC în sistemul dvs.:

Cod 2.5: Instalarea ultimei versiuni de GCC

# USE="-java" emerge /usr/portage/sys-devel/gcc/gcc-3.2.2.ebuild

Schimbarea profilelor

Acum, trebuie să schimbaţi două seturi de profile: profilul dvs. gcc-config şi profilul dvs. Portage.

Cod 2.6: Schimbarea profilului Portage

# cd /etc
# rm make.profile
(Înlocuiţi "x86" cu arhitectura dvs.)
# ln -s ../usr/portage/profiles/default-x86-1.4 make.profile

Cod 2.7: Schimbarea profilului GCC

(Notaţi-l pe cel corespondent versiunii pe care tocmai aţi instalat-o, pentru utilizare mai jos)
# gcc-config --list-profiles 
(Înlocuiţi cu versiunea notată mai sus)
# gcc-config i686-pc-linux-gnu-3.2.2

Recompilarea setului toolchain

Acum, trebuie să recompilaţi setul de bază toolchain cu noul dvs. compilator. Dacă veţi continua cu aceeaşi sesiune shell, va trebui să rulaţi source /etc/profile, aşa cum v-a fost indicat de gcc-config. Apoi compilaţi glibc şi binutils utilizând noul dvs. compilator:

Cod 2.8: Recompilarea setului toolchain

# emerge glibc binutils

Atenţie: Este cel mai probabil că veţi actualiza glibc de la o versiune 2.2 sau mai veche, la 2.3. Nu reveniţi la o versiune mai veche după. Orice aplicaţie ce a fost compilată cu glibc 2.3 nu va mai continua să funcţioneze, iar acest lucru vă va face sistemul inutilizabil.

Recompilarea tuturor aplicaţiilor cu noul compilator

Acum, puteţi recompila totul din sistemul dvs. cu noul compilator:

Cod 2.9: Recompilarea întregului sistem

# emerge -e world

Notă: Dacă această comandă returnează eroare din cauza erorilor, puteţi utiliza emerge --resume pentru a continua procesul de unde a rămas. Acestă caracteristică necesită Portage 2.0.47 sau mai nou.Imprimare

Actualizat la 2 Iulie 2005

Versiunea originală a acestui document a fost actualizată ultima dată la 24 Iulie 2012

Sumar: O modalitate de actualizare a instalărilor vechi de Gentoo la Gentoo 1.4.

Robert Coie
Autor

Jon Portnoy
Editor

Alin Dobre
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.