Gentoo Logo
Gentoo Spaceship

Get Started
Gentoo Handbook
Downloads

News
Security Announcements
Calendar
Infrastructure Status

Documentation
Gentoo Handbook
Featured Documentation
IBM dW/Intel article archive

Get Gentoo
Downloads
Mirrors

Community
Discussion Forums
IRC Channels
Mailing Lists
Report Issues
Planet (Blogs)
Online Package Database
Wiki
Contact Us
Sponsors

Get Involved
Report Issues
Help Wanted
Help maintaining packages
Discussion Forums
IRC Channels
Mailing Lists
Become a Developer
Offer Resources
Enhancement Proposals (GLEPs)
Source Repositories
Developer's Manual

Other
Developer List
Developer Map
Gentoo Stores
Projects

About
About Gentoo
Philosophy
Social Contract
Name and Logo Guidelines
Logos and themes
Screenshots
1.  Despre Gentoo

Ce este Gentoo?

Gentoo este un sistem de operare bazat fie pe Linux sau FreeBSD, ce poate fi optimizat sau personalizat automat pentru aproape orice aplicaţie sau nevoie. Configurabilitate extremă, performanţă şi o comunitate de utilizatori şi dezvoltatori de elită, reprezintă toate semnele experienţei Gentoo.

Mulţumită unei tehnologii denumită Portage, Gentoo poate deveni un server securizat ideal, o staţie de lucru pentru dezvoltare, o staţie desktop profesională, sistem pentru jocuri, o soluţie integrată sau orice altceva -- orice doriţi dvs. să reprezinte. Datorită adaptabilităţii aproape infinită, noi denumim Gentoo o metadistribuţie.

Ce Este Portage?

Portage este inima Gentoo, şi are multe funcţii cheie. Pentru aceasta, Portage este sistemul de distribuţie software pentru Gentoo. Pentru a descărca ultimile aplicaţii pentru Gentoo, trebuie să tastaţi o comandă: emerge --sync. Această comandă îi specifică sistemului Portage să actualizeze "structura Portage" locală de pe Internet. Structura Portage locală conţine o colecţie completă de script-uri ce pot fi utilizate de Portage pentru a crea şi instala utimile pachete Gentoo. În acest moment, avem mai mult de 10000 de pachete în structura noastră Portage, actualizări şi pachete noi adăugându-se în permanenţă.

Portage este, de asemenea, un sistem de construire şi instalare de pachete. Când doriţi să instalaţi un pachet, tastaţi emerge nume_pachet, pas în care Portage va construi automat a versiune personalizată a pachetului urmând specificaţiile dvs. exacte, optimizându-l pentru componentele dvs. hardware şi asigurându-vă că modulele opţionale din pachet pe care le doriţi sunt activate -- şi cele care nu le doriţi, nu sunt activate.

De asemenea, Portage vă păstrează sistemul la zi. Tastând emerge -uD world -- o comandă -- va asigura că toate pachetele pe care dvs. le doriţi în sistem, sunt actualizate automat.Actualizat la 7 Mai 2006

Versiunea originală a acestui document a fost actualizată ultima dată la 17 Septembrie 2007

Sumar: O viziune generică asupra Gentoo.

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.