Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 10 februari 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Inhoud

Gentoo Linux op de FOSDEM

                Gentoo Linux was aanwezig op de dit weekend gehouden FOSDEM, een bijeenkomst van ontwikkelaars van Open Source software. De bijeenkomst, gehouden in Brussel, Belgie, bracht ontwikkelaars van veel van de grootste Open Source projecten waaronder KDE, GNOME, PostgreSQL, iptables en anderen naar België. Daniel Robbins was ook aanwezig als vertegenwoordiger van het Gentoo Linux project.                 

Nieuwe Release Manager voor 1.4

                Brad Cowan (bcowan) is recent benoemd als de Gentoo Release Coordinator en heeft als taak om Gentoo Linux 1.4, evenals toekomstige versies van Gentoo Linux, naar buiten te brengen. Tot nu toe heeft Brad zich beziggehouden met het compleet maken van de lijst van pakketten voor het 1.4 Gentoo Reference Platform en het coördineren van de regeling tussen de verschillende ontwikkelmanagers om vast te stellen wat klaar moet zijn voordat 1.4 officieel kan worden gereleased.                 

Iconen voor Gentoo Linux

                Vorige week werd de Gentoo Icon Set reeds gemeld in Gehoord in de gemeenschap sectie. Deze set is continu gegroeid en verbeterd tot het punt waar de volledige set nu beschikbaar is op de Gentoo.org website.  Op dit moment, met meer dan 160 iconen beschikbaar plus wat elke week wordt toegevoegd, geeft deze iconenset gebruikers een extra manier om hun Gentoo Linux Systeem aan hun wensen aan te passen.                 

2.  Gentoo Veiligheid

Inhoud

GLSA: bladeenc

De bladeenc MPR encoder bevat een signed integer offset die gespoofed kan worden door een voorzichtig veranderde wave file met als doel om willekeurige code uit te voeren.  Een misbruik hiervan is aangetoond.                        

 • Ernst: Matig - willekeurige code uitvoering beperkt door de noodzaak van medewerking van de gebruiker.
 • Betrokken pakketten: media-sound/bladeenc eerder dan bladeenc-0.94.2-r1
 • Remedie: Emerge sync, emerge -u bladeenc, emerge clean
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: qt-dcgui

                De qt-dcgui DirectConnect client heeft een ernstige tekortkoming in de manier waarop hij omgaat met directory namen.                  Aanvallers van buiten kunnen dit gebruiken om files te downloaden welke niet expliciet zijn gedeeld.                         

 • Ernst: Hoog - Remote leestoegang op bestanden.
 • Betrokken pakketten: net-p2p/qt-dcgui eerder dan qt-dcgui-0.2.4
 • Remedie: Emerge sync, emerge -u qt-dcgui, emerge clean
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: slocate

                The slocate bestandzoekmogelijkheid bevat een buffer overflow tekortkoming die ervoor kan zorgen dat gebruikers                 hogere toegangsrechten krijgen op het systeem.  Een misbruik hiervan is aangetoond.

 • Ernst: Hoog - Toegangsrechten kunnen stijgen.
 • Betrokken pakketten: sys-apps/slocate eerder dan slocate-2.7
 • Remedie: Emerge sync, emerge -u slocate, emerge clean
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: Mail-SpamAssassin

                De populaire SpamAssassin utility is onderwerp van een misbruik dat gebruik maakt van escaped '.' karakters om een modificatie van                 de stack pointer te verkrijgen.  Dit kan een speciaal bewerkte email willekeurige code laten uitvoeren op het systeem.                        

 • Ernst: Kritiek - Van afstand uitvoeren van willekeurige code.
 • Betrokken pakketten: dev-perl/Mail-SpamAssassin eerder danMail-SpamAssassin-2.44
 • Remedie: Emerge sync, emerge -u Mail-SpamAssassin, emerge clean
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe Security Bug Meldingen

                De volgende nieuwe bug meldingen zijn doorgegeven aan de bugzilla database deze week:                         

3.  Ontwikkelaar van de Week

Brandon Low


Figure 3.1: Brandon Low

Fig. 1: Brandon Low aka lostlogic

Deze week nemen we Brandon Low onder de loep. Hij is onderhouder van de gentoo-sources kernel en het kernel eclass systeem, dat wordt gebruikt om nieuwe kernel source ebuilds te maken. Zoals velen van jullie weten, worden de gentoo-sources gemaakt door het toepassen van verschillende patches aan de vanilla sources (zoals je ze vindt op http://www.kernel.org); Brandon's job is om de vele fixes, performance verbeteringen en hardware ondersteuning patches aangeraden door Michael J. Cohen, Gentoo's huidige kernel kolonel, aangevraagd door gebruikers, of door hem zelf geschikt gevonden, allemaal samen te 'patch-monkey'en, wijzigingen aanbrengend om te verzekeren dat al de patches samen werken om zo een werkende kernel te krijgen. Voordat er wijzigingen in de gentoo-sources komen, worden ze frequent getest in de lolo-sources, die eerst worden gepatcht met een aantal updates. Daarna wordt het beste eruit gehaald tot het de gentoo-sources vormt. Brandon's kernels bevatten altijd documentatie in een patches.txt.gz file die in de documentatie map van de kernel sources wordt gezet. Maar omdat de informatie veelal niet zo compleet is als die van de lolo-sources, zegt hij dat de beste manier om iets over de kernel patchset te leren, het bekijken van de patches is die werden toegepast tijdens het mergen van de kernel-sources. De huidige lolo-sources zijn gebaseerd op de Con Kolivas patches, met toevoeging van Gentoo-specifiek materiaal alsook de iptables basis en optimalisatie patchsets. Zoals Nicholas Jones (die eigenlijk begonnen is met het gebruiken van Gentoo en het meehelpen op aanvraag van hem), mocht Brandon beginnen als een Gentoo developer door rond te hangen op IRC en het maken van ebuilds op Bugzilla en het helpen met het oplossen van bugs. Omdat hij het hoofd koel houdt en de neiging heeft te weten wanneer een patch teveel problemen zal teweeg brengen, kreeg hij het finale woord voor de gentoo-sources. Als lustige ebuilder, maakt Brandon nog altijd ebuilds voor applicaties die hij nodig heeft of wilt, die zich nog niet bevinden in de portage collectie.

Als student van computer engingeering aan het Illinois Institute of Technology, werkt Brandon ook als "general techonology specialist" bij CopyTec - het is geen wonder dat Brandon problemen heeft met het verdelen van z'n overige tijd tussen Gentoo en zijn vriendin. Brandon heeft twee machines, lost en found: lost is een Athlon XP werkstation, terwijl found een Athlon T-Bird is, die dienst doet als WWW/mail/DNS server. Hier volgt een lange lijst van de apps die hij graag draait op z'n werkstation: Gaim, Enlightenment, Eterm, Xchat, XMMS, giFT, Midnight Commander, Mozilla, gkrellm2, lm_sensors, mutt, screen, pork, en bash. In het echte leven, gaat Brandon graag zwemmen, op de GameCube spelen, en rollerbladen.

4.  Opgevangen in de Community

Web Forums

Wat zit er in een Framebuffer?

Laten we het de Framebuffer Aandacht Week noemen. Een grote interesse voor de mogelijkheden (en beperkingen) van framebuffer consoles,         het gebruik in X of als vervangmiddel, voor TV-out of op het grote scherm, en andere stukjes informatie doken op in een abnormale hoeveelheid:         

Fonds inkomen ideetjes

De forums zijn berucht voor de berichten, die mensen plaatsen die niet tevreden zijn met het verloop van de installatie, of de werking van applicaties.         Maar de algemene sfeer is dat men altijd Gentoo Linux steunt, het concept en de verdere ontwikkeling.         Het is niet verbazend, dit in acht nemend, dat er op regelmatige basis initiatieven ontstaan voor het ondersteunen van de idealistische steun met iets dat meer voelbaar is,         zoals het inzamelen van geld voor het project in z'n geheel. Er zijn mensen die geld geven voor e-mail adressen die hun liefde voor Gentoo tonen, club lidmaatschappen         (in de stijl van Mandrake) worden besproken, zelfs het betalen voor een service die 's nachts ebuilds zou maken, in een notedop: alles wat kan helpen om Gentoo naar het         volgende niveau van evolutie te brengen:         

Het gebruik van phpBB

Een aantal onderwerpen behandelen de tekortkomingen van de software waarmee de forums draaien, phpBB. De structuur ervan weerhoudt sommige dingen ervan om net zo krachtig         te zijn als sommige gebruikers het zouden willen, maar er wordt zeker vooruitgang geboekt. De zoek functie werd aangepast, het zoeken op alle termen is nu de standaard         geworden voor zowel de Search pagina als het Quick Search tekst vak, en soms worden dingen gewoon simpelweg opgelost door een upgrade van phpBB zelf: Berichten plaatsen         in het Japanees begon wonder boven wonder te werken sinds vorige week.         

Wat zijn die ._cfg* files eigenlijk?

Een van de functies van portage die het meest frequent over het hoofd wordt gezien, het etc-update commando, werd even frequent behandeld op de forums.                 Het is nu een beter geweten feit dat belangrijke configuratie files beschermd worden van overschrijven door emerge, maar voordat je begint te sukkelen met het                 manueel aanpassen van al die files met namen die beginnen met ._cfg die zich voordoen in de /etc/ map of op andere plaatsen, wil je wellicht eerst even deze onderwerpen                 lezen:            

gentoo-user

Het installeren van software waarvoor geen ebuild is

           In tegenstelling tot wat wij graag willen geloven, wordt software nog altijd geschreven op systemen die geen Gentoo draaien en worden die niet            gedistributeerd als ebuild. Robert Shar vroeg of er een standaard methode is voor het installeren van applicaties die geen ebuild voorhanden hebben.            Terwijl de antwoorden binnenstroomden, werd het duidelijk dat er geen 'standaard' methode is voor het behandelen van niet-ebuild software, maar wel            veel slimme manieren om dit te doen. Collins Richey stelde een            aanpassing van het configure script voor om de software te laten installeren onder /opt en Pat Double dacht dat net zo weinig moeite zou kosten            om een ebuild te maken.            Cal Evans stelde zelfs voor dat er een applicatie moet geschreven worden            om RPM (momenteel het meest populaire systeem waarin applicaties worden gedistribueerd) naar ebuild te converteren.       

OOOOoooOOooPPssss

           Een populaire thread werd gestat op gentoo-user met de klassieke systeembeheerders horror verhalen.            Van verwijderen van weken werk            tot    bijna ontslagen worden     van het werk, brengen de verhalen zeker nostalgische gedachten terug aan de wens dat tijd omkeerbaar was, ook al was het maar voor een enkel commando.    Er is ook een gelijkaardige thread    op de forums.    Tijd geneest, en het plaatsen van berichten ook.      

Harde schijf vol?!? Snelle oplossingen

  Tot Jorge Almeida's verbazing, meldde zijn vers Gentoo systeem dat de harde schijf vol was na een KDE 3.1 upgrade.   Ontwikkelaar Nick Jones raadde aan   om alle bestanden onder /var/tmp/portage, /usr/portage/distfiles, en /usr/portage/packages, te verwijderen -- met nadruk op het feit   dat distfiles en packages bestanden kunnen bevatten die door portage opnieuw moeten worden gedownload als ze worden verwijderd. Er werd ook   opgemerkt dat het leeg maken van /var/log een andere snelle manier is om vrije schijfruimte te maken, vooral als er geen log rotator geinstalleerd is.   Volker Hemmann liet ons weten dat zijn /var/log/.xsession-errors eens groeide tot een grootte van 3.7GB !

Gentoo XML Database. Yannick Koehler is een zeer interessante thread gestart met dit bericht: "Voor mijn plezier heb ik een zeer simpele (en ongeteste) tool gemaakt dat de cache files van gentoo leest en een xml file generereert op de stdout. [...] Wat interessant eraan is dat de database gegenereerd wordt uit de cache van een gentoo systeem. Men kan dan makkelijk denken over het maken van ebuilds -> xml db software, in plaats van via de cache te gaan." Vano D stelde voor om als een toepassing "een "portage server" voor het leveren van portage ebuilds en de cache informatie (en wat in de USE variabele staat) voor elke client die een account heeft op de server apart op te slaan in de database."

Todo/project list voor Gentoo. Kashif Shaikh vroeg: "Ik ben Gentoo nu al enkele maanden aan het gebruiken, heb enkele ebuilds geschreven, ik hou van de eenhoud van Gentoo, etc. MAAR, ik zou meer betrokken willen geraken met Gentoo, maar ik vind nergens waar te beginnen of wat te verbeteren." John Nilsson antwoordde bondig met: "Je todo list is genaamd bugs.gentoo.org =)" en vervolgde met: "Serieus, wat je zou kunnen doen wat ik leuk zou vinden is een gentoo-user-wiki. Voor Zweedse gebruikers, neem een kijkje op http://www.susning.nu en je zal zien wat ik bedoel. Is er een gelijkaardig iets in het Engels?"

Opvolging: Portage Database Management. Ingo Krabbe begon een zeer bezige thread met zijn vraag of er enige plannen waren om Portage een database te laten gebruiken om de snelheid te verbeteren. Enkele ideeën voor toepassingen werden er bijgegooid, zoals die van John Nilsson: "Deze database zou meer diepgaande informatie moeten hebben over elk pakket, ook nog HOWTO's, bugs, discussies en alle andere informatie die je nodig zou kunnen hebben (meestal gewoon wat specifieke uitleg over Gentoo en een link naar de homepage, maar je zou meer kunnen toevoegen)."

5.  Gentoo Internationaal

Geïmproviseerde Gentoo Dev & User Meeting in Barcelona, 12 februari 2003

BaSS, een van de Spaanse Gentoo ontwikkelaars, gaat morgen enkele dagen naar Barcelona. De perfecte gelegenheid om hem en iedereen die nog opduikt op de Sagrada Familia op 12 februari 2003 om 18.00 te ontmoeten. In het geval dat je niet weet hoe hij eruit ziet, hij zal een zwarte zak dragen met daarop de logos van Gnome en Guadec...

Snapshot uit Japan: Gentoo in User Mode Linux op RedHat 8.0

Masanori "Smiley" Omote is niet echt wat je noemt een hardcore Gentoo gebruiker. Hij gebruikt RedHat al vele jaren en hij heeft geen onmiddellijke plannen om dit op te geven. Maar zijn vrienden bij de Tokyo Linux User Group hebben hem zoveel gepest daarmee dat er wel iets moest gebeuren. Smiley, die op zoek was naar een manier om zowel gcc 2.9x als 3.x op dezelfde machine tegelijkertijd te gebruiken, installeerde Gentoo Linux in een virtuele machine in User Mode Linux (UML) op zijn kleine Sony Vaio C1, een subnotebook met een Transmeta CPU, 256 MB èn RedHat 8.0. Nu blijft de vraag of het wel goed is om Gentoo binnen RedHat te draaien en niet andersom, maar voor iemand die gewoon is aan RedHat heeft zijn documentatie een zekere geruststellende look...

6.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten werden afgelopen week toegevoegd aan portage

Note: Door de aankomende release van 1.4_final is de Portage tree momenteel bevroren. Geen enkele nieuwe stabiele pakketten worden toegevoegd deze week.

Updates aan belangrijke pakketten

 • sys-apps/portage - portage-2.0.46-r12.ebuild;
 • sys-devel/gcc - gcc-3.2.2.ebuild;
 • x11-base/xfree - xfree-4.2.99.4.ebuild;
 • gnome-base/gnome - gnome-2.2.ebuild; gnome-2.2_rc2-r99.ebuild; gnome-2.2_rc2.ebuild;
 • sys-kernel/* - aa-sources-2.4.21_pre4-r1.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre3-r5.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre4-r1.ebuild; ac-sources-2.4.21_pre4-r2.ebuild; development-sources-2.5.59-r7.ebuild; development-sources-2.5.59-r8.ebuild; linux-headers-2.4.20.ebuild; ppc-sources-benh-2.4.20-r5.ebuild; ppc-sources-crypto-2.4.20.ebuild; sparc-sources-2.4.20-r3.ebuild; usermode-sources-2.4.19-r48.ebuild; xfs-sources-2.4.20_pre6.ebuild;

Nieuwe USE variabelen

 • geen deze week

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) voor het rapporteren en opvolgen van bugs, aankondigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam. Het resultaat van de laatste 7 dagen resulteerde in:

 • 251 nieuwe bugs deze week
 • 1601 bugs momenteel gemarkeerd als 'new'
 • 577 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars
 • 52 bugs die eerst gesloten waren zijn heropend.
Er staan momenteel 2230 bugs open in bugzilla. Van deze zijn er 44 gemarkeerd als 'blocker', 77 zijn 'critical' en 151 zijn gemarkeerd als 'major'.

Gesloten bugs klassement

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs gesloten hebben deze week zijn:

Nieuwe bugs klassement

De ontwikkelaars en teams dewelke de meeste bugs zijn toegewezen week zijn:

8.  Tips en Trucs

Kijken welke USE variabele een pakket beïnvloeden tijdens een emerge

Een van de meest gevraagde features in Portage is de mogelijkheid om vlug en makkelijk te zien welke USE variabelen invloed hebben op het emergen. De release van Portage 2.0.46-r12 brengt deze mogelijkheid naar ons.

Om de invloeden van USE variabelen te zien moet je de -v optie gebruiken:

Code Listing 1.1: Display USE variable effects met the -v option

#emerge -vp exim

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild  U ] net-mail/exim-4.12 [4.10] -tcpd +ssl -postgres +mysql +ldap +pam

9.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars verlieten zopas het Gentoo team:

 • Ric Messier (kilroy)
 • Maarten Thibaut (murphy)

Toevoegingen

De volgende developers versterkten zopas het Gentoo team:

 • Zach Welch (zwelch) -- Gentoo/ARM, distcc

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden zopas hun functie of namen nieuwe verantwoordelijkheden op binnen het Gentoo project:

 • Brad Cowan (bcowan) -- Gentoo Linux Release Coordinator
 • Jack Morgan (jmorgan) -- Gentoo Events Coordinator

10.  Draag bij tot GWN

Ben je geinteresseerd om bij te dragen aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email

11.  GWN Feedback

Stuur ons alstublieft je feedback en help ons om GWN te verbeteren.

12.  Andere Talens

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in volgende talen:Print

Page updated 10 feb 2003

Summary: Dit is de Wekelijkse Gentoo Nieuwsbrief voor de week van 10 februari 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandstalige vertaling

Tom Van Laerhoven
Nederlandstalige vertaling

Roel Adriaans
Nederlandstalige vertaling

Peter Dijkstra
Nederlandstalige vertaling

Nicolas Ledez
Franse vertaling

Guillaume Plessis
Franse vertaling

Eric St-Georges
Franse vertaling

John Berry
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Michael Kohl
Duitse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanese vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanese vertaling

Andy Hunne
Japanese vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanese vertaling

Yasunori Fukudome
Japanese vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.