Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 21 april 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Gedetailleerde info over Portage veiligheid.

Zoals we reeds vroeger meldden zal Portage enkele nieuwe veiligheidsfeatures krijgen als een van de laatste verbeteringen aan de 2.0-tak. Onlangs werd er een bericht gepost op de gentoo-security mailinglist waarin er meer in detail getreden werd over de aankomende features. In het algemeen zal het systeem zwaar gaan leunen op het web-van-vertrouwen model van GnuPG. Gebruikers die hier meer over willen weten moeten zeker het GNU Privacy Handbook lezen.

Open posities binnen het Gentoo Linux project.

Het Gentoo Linux project is op zoek naar ontwikkelaars die willen meewerken aan één van de volgende pakketten:

 • KDE and related packages
 • wine (ook winex en aanverwante pakketten)
 • courier
 • exim
 • postfix
 • uw-imap
 • cyrus
 • sound tools (media-sound)

Stuur een mail naar recruiters@gentoo.org als je geïnteresseerd bent in één van de posities.

Gentoo Linux is op zoek naar meer mirrors en colocatie ruimte.

Zoals al vele mensen gemerkt hebben tonen onze mirrors veel tekenen van overbelasting. Dit vertaalt zich in tragere downloadtijden, meer "connectie geweigerd" foutmeldingen en een algemen stijging in de tijd nodig om een pakket te emergen. Dit probleem is vooral duidelijk in Noord Amerika waar we minder mirrors beschikbaar hebben. Gentoo Linux is dus druk op zoek naar sponsors die een mirror willen opzetten en onderhouden. Enige vragen hieromtrent kunnen gestuurd worden naar Kurt Lieber.

Verder is Gentoo Linux ook op zoek naar servers en colocatieruimte voor zijn fundamentele servers. Als je een bedrijf wilt dat misschien een server, bandbreedte of colocatie ruimte wil sponsoren, contacteer dan aub Kurt Lieber. De meeste sponsors krijgen een vermelding op onze Sponsors pagina. Verder krijgen ook de hoofdsponsors nog andere marketingvoordelen zoals artikels in de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief om hun genereuze aanbiedingen aan Gentoo Linux te vermelden.

Gentoo Linux is nu beschikbaar op HPPA.

Gentoo Linux is nu beschikbaar op het HPPA platform. Alhoewel de ontwikkeling nog in een vroeg stadium zit, is de port momenteel operationeel en het best geschikt als console of server. X, fluxbox en de framebuffer werken reeds en de LiveCD en stages kunnen gevonden worden in de /experimental/hppa/ directory op al onze mirrors.

Je kan een lijst van ondersteunde hardwae vinden op de ESIEE PA-Team website en op de parisc-linux web site. Momenteel zijn zowat alle machines ondersteund. Een installatie handleiding is ook beschikbaar. Gebruikers die problemen heben kunnen terecht in #gentoo-hppa op freenode en bugs kunnen natuurlijk gemeld worden op bugs.gentoo.org. Deze port heeft jullie hulp nodig bij het testen om overblijvende bugs weg te werken. Het Gentoo Linux/HPPA team is ook op zoek naar ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn om te helpen met de port naar HPPA. Geïnteresseerde personen kunnen mailen naar Guy Martin.

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSA: kdegraphics-3.1.x

Een nieuwe versie van kdegraphics is gereleased om de openstaande veiligheidsbugs op te lossen. Deze hadden betrekking op veiligheidsbugs in Ghostscript die de uitvoering van willekeurige code toestaat (zie ook de GWN van de afgelopen weken).

 • Ernst: Kritiek - Op afstand uitvoeren van commando's, vrijgeven van informatie.
 • Betrokken pakketten: kde-base/kdegraphics eerder dan kdegraphics-3.1.1a-r1
 • Remedie: Emerge rsync en emerge kdegraphics, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsmeldingen

De volgende nieuwe veiligheidsbugs zijn afgelopen week gemeld:

 • sys-apps/xfsdump
 • app-text/ghostscript
 • net-libs/libesmtp, net-mail/balsa
 • net-dialup/mgetty
 • net-dialup/pptpd
 • gnome-extra/gtkhtml
 • net-analyser/snort
 • net-libs/libpcap

3.  Ontwikkelaarshoek

De ontwikkelaarshoek is een nieuwe sectie in de GWN die in toekomstige GWN's regelmatig zal terugkeren. Hij wordt geschreven door Seemant Kulleen, de development manager en projectcoördinator voor Gentoo Linux. Deze sectie zal nieuws bevatten over de ontwikkeling van Gentoo Linux en verder alles wat er op dat moment in Seemant zijn hoofd omgaat.

Hallo aan mijn Gentoo vrienden. Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gemerkt is de XFree-4.3.0-r2 ebuild stabiel verklaard op bijna alle platforms. Er zijn echter een aantal zaken die je in de gaten moet houden wanneer je dit wil installeren. Ten eerste, je zult Xft moeten unmergen. De reden hiervoor is dat Xft eigenlijk een module is voor X, en als zodanig is de versie die in de XFree ebuild zit nieuwer en beter. Ten tweede kunnen games gebaseerd op SDL (bijvoorbeeld Frozen Bubble en Unreal Tournament 2003, zowel de demo als de release versie), zich anders gedragen als gevolg van de nieuwe XFree. Er is een nieuwe extensie voor X genoemd XRandR (lees de documentatie :P), welke ervoor zorgt dat deze games de laagste refresh rates kiezen voor elke gegeven resolutie. De oplossing hiervoor is simpel: emerge libsdl-1.2.5-r2, welke een patch bevat om alles goed te laten werken met de nieuwe X. Voor games die hun eigen libSDL bibliotheek gebruiken kun je simpel de libSDL-1.2.so.0 vervangen door degene uit libsdl-1.2.5-r2. Tot volgende week! Oh, nog een persoonlijke noot: Hartelijk gefeliciteerd aan mijn zus Sindhuja en mijn ouders gefeliciteerd met hun 31ste huwelijksverjaardag.

4.  Ontwikkelaar van de Week

Luca Barbato


Figure 4.1: Luca Barbato, aka lu_zero

Fig. 1: Luca Barbato, aka lu_zero

Deze week nemen we Luca Barbato onder de loep, een co-leader van Gentoo/PPC, die ook een custom versie van Knoppix hun cloop (een gecompresseerd loopback filesystem) en de closed-source ATI drivers ebuild onderhoudt. Verder is hij een ATI Radeon tester voor de XFree ebuilds. Luca had reeds verschillende bugs opgelost en gesubmit voor programma's die hij nodig had vooraleer hij Michael J. Cohen vertelde dat cloop beter zou werken met een ander compressie-algoritme. Luca werd gevraagd om een testcase te maken en hij kwam voor de dag met 2 nieuwe snellere versies versies, één die een vergelijkende compressie ratio had als zlib cloop. Snel na deze verwezenlijking werdt hij als developer voorgesteld. Zijn inbreng aan OSS bleef daar niet bij, hij werkte aan de BeOS port van FPSE (een PlayStation emulator; zie http://linux.fpse.org/voor meer informatie) en een peer-to-peer netgame patch voor frozenbubble waar hij is aan beginnen werken met vrienden als een distributed computing course project.

Luca, een fervent gimp en sodipodi gebruiker, installeert mozilla op iedere machine die hij te pakken krijgt en gebruikt hoofdzakelijk een Athlon 850 met 768MB RAM met een Radeon 9700 Pro en een 15" Powerbook G4. Beiden draaien GNOME2, lyx, dia, abiword en OpenOffice voor non-coding. Hij moest Eclipse gebruiken voor zijn Java cursus maar geeft nog steeds voorkeur aan vim voor het coderen.

Luca is een 21 jarige in zijn 3e jaar computerwetenschappen aan Politecnico di Torinoen heeft als hobbies Live-Action RPG, jujitsu, fietsen, windsurfen, snowboarden, reizen, lezen, Fumetti/Manga (dat zijn Italiaanse and Japanse strips), volleyball, fotografie en muziek (vooral epic metal, absoluut geen goedkope dance/pop). Hij leeft in Turijn, beroemd als de eerste hoofdstad van Italië, het beste Egyptisch museum van de wereld en griezelige legendes over de Turijnse ondergrondse grotten.

5.  Opgevangen in de Community

Web Forums

Fonts, fonts en nog eens fonts

Voor linux blijken fonts een altijd durend probleem. Met anti-aliasing, freetype fonts, truetype fonts en al de andere mogelijke font problemen is het geen verrassing dat er regelmatig enkele (of veel) font-related posts actief zijn op het forum:

XFree86 4.3.0 upgrade pijnen

De recente release van XFree86 4.3.0 heeft een steeds oplopend aantal threads in het forum over upgrade problemen en vragen teweeggebracht. Users die problemen hebben met de upgrade naar XFree86 4.3.0 moeten zeker de Ontwikkelaarshoek van deze week lezen.

gentoo-user

Gentoo en de Sharp Zaurus

Na de wereld van PDA's onderzocht te hebben, besloot Mathew Alexander een Sharp Zaurus SL-5500 uit te proberen. Hij hoopte dit apparaat te kunnen aanpassen zodat het met zijn Gentoo computer kon verbinden en vice-versa. De officiële Linux instructies leidden tot frustrerende resultaten. Gelukkig wist de Gentoo community raad. David Golpira in het bijzonder was erg behulpzaam met het vijgeven van zijn script voor NAT en routing. Ook Seth Rotherberg bood een oplossing aan. Louis Candell krijgt de eervolle vermelding omdat hij een Zauru 'über-fan' is geworden.

6.  Gentoo Internationaal

Er is geen Gentoo Internationaal nieuws deze week.

7.  Portage Watch

De volgende stabiele packages zijn deze week aan portage toegevoegd:

Updates aan belangrijke pakketten

 • sys-kernel/* - ck-sources-2.4.20-r6.ebuild; gaming-sources-2.4.20-r2.ebuild; genkernel-1.0.ebuild; gentoo-sources-2.4.20-r3.ebuild; mm-sources-2.5.67-r2.ebuild; mm-sources-2.5.67-r3.ebuild; openmosix-sources-2.4.20-r3.ebuild; pfeifer-sources-2.4.20.1_pre7.ebuild; selinux-sources-2.4.20-r4.ebuild; xfs-sources-2.4.20-r3.ebuild;

Nieuwe USE variabelen

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft activiteit op de site geresulteerd in:

 • 311 nieuwe bugs deze week
 • 444 bugs gesloten of opgelost deze week
 • 3 voordien gesloten bugs zijn heropend deze week
 • 2531 bugs zijn gemarkeerd als 'new'
 • 428 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars

Er zijn momenteel 3020 bugs open in Bugzilla. Van deze zijn er: 62 gemerkt 'blocker', 112 gemerkt 'critical', en 237 gemerkt 'major'.

Gesloten Bug Statistieken

De ontwikkelaars en teams die deze week de meeste bugs hebben gesloten zijn:

Open Bug Statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs zijn toegewezen deze week zijn:

9.  Tips en Trucs

Systeem-herstart door Ctrl-Alt-Del vermijden.

De "Drie-Vinger-Oplossing" of toetsencombinatie Ctrl+Alt+Del is normaal gemapped aan het commando /sbin/shutdown -r now. In andere woorden, het herstart je systeem. Soms kan dit ongewenst gedrag zijn, dus de tip van deze week toont je hoe deze toetsencombinatie uit te schakelen, of te hermappen.

Het bestand dat we moeten aanpassen is: /etc/inittab. Zoek de lijn ca:12345:ctrlaltdel:/sbin/shutdown -r now en eenvoudigweg becommentarieer hem door er een # voor te plaatsen. Of, als je dit verkiest, kun je het /sbin/shutdown -r now gedeelte in een ander commando veranderen.

Tenslotte moeten we het init-process over deze veranderingen vertellen.

Code Listing 9.1: init herladen

# /sbin/init q

10.  Verplaatsingen, Toevoegingen en Wijzigingen

Verplaatsingen

De onderstaande ontwikkelaar heeft recentelijk het Gentoo Linux team verlaten:

 • Tilman Klar (Phoenix)

Toevoegingen

De onderstaande ontwikkelaars zijn recentelijk toegetreden tot het Gentoo linux team:

 • Rainer Groesslinger (scandium) -- DotGNU Portable.NET
 • Todd Heim (heim) -- gentoo-stats, gentoo-stable
 • Meir Kriheili (mksoft) -- gentoo-stats, gentoo-stable
 • Arun Bhanu (codebear) -- gentoo-stats, gentoo-stable
 • Stanislav Brabec (utx) -- algemene dingen

Wijzigingen

De onderstaande ontwikkelaars hebben recentelijke andere verantwoordelijkheden op zich genomen binnen het Gentoo Linux projekt:

 • Geen deze week

11.  Draag bij aan GWN

Ben je geïnteresseerd om bij te dragen aan de Gentoo Weekly Newsletter? Stuur ons dan een e-mail.

12.  GWN Feedback

Stuur ons je feedback en help ons GWN nog beter te maken.

13.  Andere talen

De Gentoo Weekly Newsletter is ook verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated 21 April 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 21 april 2003.

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Tom Van Laerhoven
Nederlandse vertaling

Peter Dijkstra
Nederlandse vertaling

Bernard Bernieke
Nederlandse vertaling

Vincent Verleye
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Ben De Groot
Nederlandse vertaling

Jelmer Jaarsma
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Michael Kohl
Duitse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Nogueira
Portugese (Brazilië) vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.