Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 5 mei 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Lijst van features voor komende release van Gentoo Linux 1.4

Daniel Robbins heeft onlangs een lijst van features die af moeten zijn voor de volgende release van Gentoo Linux. Deze zijn onder andere:

 • baselayout mag niet meer afhankelijk zijn van tmpfs
 • Een handleiding voor de CFLAGS ingebouwd in de installatiedocumentatie, waaronder voorbeelden voor typische gevallen als servers, desktops, etc.
 • Een optioneel script dat gebruikers kunnen uitvoeren om automatisch de CFLAGS en CHOST in te stellen, gebaseerd op de CPU (tenminste voor x86 en ppc)
 • Creatie en het testen van verschillende pakketten voor het Gentoo Reference Platform
 • Een nieuw kernel script, genoemd "genkernel", dat de gebruikers zal helpen met het maken van hun eigen kernels

Rsync etiquette guidelines

De steeds groter wordende groei van Gentoo Linux vraagt steeds meer van ons mirror systeem. Beide source mirrors alsook de rsync mirrors tonen serieuze toenames in gebruik. Terwijl we groeien wordt het verantwoord gebruik van onze mirrors kritiek. Daarom zijn hier enkele richtlijnen die je in gedachten moet houden terwijl je emerge sync uitvoert:

 • Sync maximum 1 tot 2 keer per dag Je hebt het leven op de bleeding edge, en je hebt gewoon dom zijn. Analyse van de logs tonen aan dat er enkele gebruikers die 10, 15 of zelfs 25 keer per dag emerge sync uitvoeren, waarbij ze een groot deel van de bronnen zich toe eigenen. Administrators van rsync mirrors worden aangemoedigd om iptables te gebruiken om het misbruik van hun systeem te blokkeren.
 • Gebruik de rotations, niet de individuele servers Gebruik alsjeblieft niet specifieke rsync mirrors in je configfiles. Dit zorgt voor zware belasting van bepaalde servers. Door je land- of continent-specifieke rotatie te gebruiken kan je servers kiezen die geografisch dicht bij je liggen, terwijl de load toch nog steeds verdeeld wordt over verschillende servers.
 • Rapporteer slechte mirrors op bugs.gentoo.org Als je merkt dat een server niet reageert of andere problemen vertoont, meld dit dan alsjeblieft onmiddellijk op bugs.gentoo.org. Vele gebruikers nemen gewoon aan dat iemand anders een bug report zal posten, waardoor er nooit problemen worden vastgesteld tot een Gentoo ontwikkelaar dit toevallig ziet. Door snel bug reports te posten kunnen wij snel de problemen opzoeken en verhelpen.

Onthoud ook dat al onze servers slechts gedoneerde bronnen zijn. Deze niet misbruiken is dus niet alleen een teken van beleefdheid maar ook essentieel om de groei van Gentoo Linux te verzekeren.

Nieuwe mailinglist beschikbaar

Gedurende de laatste paar weken zijn er een aantal nieuwe mailinglists gecreëerd voor onze gebruikers. Enkele daarvan zijn:

 • gentoo-performance -- zeer technisce discussies over problemen met prestaties in Gentoo
 • gentoo-mips -- discussies over Gentoo op de MIPS architectuur

Discussie over het verbinden met machines van gebruikers

Onlangs discussieerde het Gentoo Linux ontwikkelingsteam of het wel of niet aanvaardbaar was dat ze van op afstand verbonden met computers van gebruikers (met hun toestemming natuurlijk) om te helpen met debuggen en problemen oplossen. Sommige ontwikkelaars spraken hun bezorgdheid over het wijzen met de vinger als er iets mis ging tijdens dit proces. Anderen vreesden dat ze misschien onredelijke verwachtingen zouden scheppen binnen de gebruikersbasis van Gentoo Linux. Na een lange discussie kwam het merendeel tot het besluit dat, hoewel dit niet vaak zou mogen gebeuren, het wel toelaatbaar zou zijn in sommige gevallen, zoals het zoeken naar een zeer vervelende bug.

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSA: openssh

OpenSSH heeft een kwetsbaarheid die een timing aanval het mogelijk maakt de indentiteiten van gebruikers op het doelsysteem te openbaren. Deze informatie verhoogt de kwetsbaarheid van het systeem voor brute-force aanvallen en zwakke paswoorden.

 • Ernst: Kritisch - Aantasting van de veiligheidsinformatie.
 • Betrokken pakketten: net-misc/openssh versies eerder dan openssh-3.6.1_p2
 • Remedie: emerge sync en emerge openssh, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: monkeyd

De monkeyd web server bevat een buffer overflow kwetsbaarheid in z'n afhandeling van POST verzoeken. Dit zou theoretisch kunnen gebruikt worden om een DoS aanval te implementeren, of om willekeurige code uit te voeren onder de privileges van de monkey server.

 • Ernst: Hoog - Uitvoeren code vanop afstand.
 • Betrokken pakketten: net-www/monkeyd versies eerder dan monkeyd-0.6.3
 • Remedie: emerge sync en emerge monkeyd, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: pptpd

De PPTP daemon bevat een buffer overflow in z'n afhandeling van PPTP pakket koppen. Dit zou kunnen gebruikt worden om vanop afstand uitvoerbare code te laden in de stack van de server.

 • Ernst: Hoog - Uitvoeren van code vanop afstand.
 • Betrokken pakketten: net-dialup/pptpd versies eerder danpptpd-1.1.3.20030409
 • Remedie: emerge sync en emerge pptpd, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: mgetty

De fax spool in mgetty is world-writable, wat toelaat gebruikers zonder voldoende rechten de transmissie rechten aan te passen. Daarbovenop is er een buffer overflow kwetsbaarheid in mgetty die gebruikt kan worden voor een DoS aanval of om willekeurige code uit te voeren.

 • Ernst: Hoog - Uitvoeren van code vanop afstand, verhoging van de rechten.
 • Betrokken pakketten: net-dialup/mgetty versies eerder danmgetty-1.1.30
 • Remedie: emerge sync en emerge mgetty, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging

GLSA: balsa

De balsa email client deelt een buffer overflow kwetsbaarheid met mutt. Deze kwetsbaarheid zou gebruikt kunnen worden om balsa te laten crashen vanop afstand of om willekeurige code uit te voeren met de gebruiker z'n rechten.

 • Ernst: Hoog - Uitvoeren van code vanop afstand.
 • Betrokken pakketten: net-mail/balsa versies eerder danbalsa-2.0.10
 • Remedie: emerge sync en emerge balsa, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsmeldingen

De volgende nieuwe veiligheidsbugs zijn gemeld de afgelopen week:

3.  Ontwikkelaar van de week

Alastair Tse


Figure 3.1: Alastair Tse, aka liquidx

Fig. 1: Alastair Tse, aka liquidx

Deze week is Alastair Tse de ontwikkelaar van de week, hij is betrokken bij het Gentoo GNOME team, Python modules en programmas en het algemene bug fixen. Alastair is een Python fanaat en KDE-basher/GNOME-gebruiker en dus zorgt hij voor verschillende Gtk/GNOME pakketten, speciaal de probleempakketten als Evolution, en hij houdt dev-python onofficieel in de gaten. Hij heeft ook onlangs etcat uitgebracht, een tool die het mogelijk maakt voor gebruikers om meer en sneller informatie te laten verkrijgen van Portage, het is nu onderdeel van de gentoolkit. Zoals Larry the Cow begon Alastair Gentoo te gebruiken na gefrustreerd te raken door andere distrobuties, hij werd verliefd op de mogelijkheid om de manier hoe pakketten worden gebuild aan te kunnen passen (tot dan onderhield hij zijn eigen .spec bestanden), hij begon patches en ebuilds aan te leveren en uiteindelijk werd hij vermeld en uitgenodigd om deel uit te maken van het team.

Alastair's favoriete applicaties zijn Epiphany, Xchat2, Gaim, Straw, Evolution, Gnome-Terminal, feh, zsh, en python-bash, en hij draait ze op een smalle Sony Vaio N505-VE (Celeron 333Mhz, 128MB RAM; voor degene van jullie die verrast zijn dat Alastair die applicaties draait op zo'n machine, hij zegt dat dat zo is omdat hij een erg geduldig persoon is). Alastair, nu 23, groeide op tussen Melbourne, Australie, en Hong Kong, verhuisde naar Sydney, Australië om te studeren na een incident waarbij een banaan en enkele pyjama's betrokken waren, en hij kreeg een Computer Engineering degree daar aan de University of New South Wales. Na jaren daar als een sysadmin gewerkt te hebben, heeft hij de stranden en kangoeroes van Australie verlaten en ingeruild voor gekke koeien Engeland, waar hij studeert voor een PhD aan de University of Cambridge zijn Laboratory of Communication Engineering. Naast de exotische dieren die hij heeft achtergelaten in Australie, heeft hij hobby's zoals het kijken naar en spelen van basketbal en voetbal, kijken naar F1 races, rijden, en het spelen op de Nintendo GameCube. Hij heeft ook een persoonlijke website op http://www.liquidx.net/

4.  Opgevangen in de Community

Web Forums

GCC 3.3

Hoog geprezen, hoge verwachtingen, eindelijk hier: GCC 3.3 is beschikbaar als een ebuild sinds donderdag, en de mensen op het forum geven het een kans:

 • GCC 3.3

Nieuws van het Zetagrid GLUE Team

"We are Michael Imhof, resistance is futile" is de krachtige mantra van Gentoo Linux Users Everywhere (GLUE) deelnemende in de Zetagrid competitie, het beroemde 'grid computing hunt for proof or rejection of Riemann's Hypothesis'. Als je wilt deelnemen, wees er dan zeker van dat je Tantive's user ID and mail address gebruikt - alleen individuele gebruikers kunnen de 10,000 USD prijzen winnen, en vele Gentoo workstations over de hele wereld die Tantive's ID gebruiken om zelfs de huidige vierde plaats voorbij te streven. Als Michael Imhof wint, zal al het geld naar Gentoo gaan.

gentoo-user

X gevoeligheid

Ben je het schokkerige X onder een zware load beu? Blijkbaar was dit zo voor enkele Gentoo gebruikers. Lees deze thread over welke methoden je moet gebruiken om de soms toch trage X te versnellen. Zoals gewoonlijk is er een overvloed aan systeem applicaties ter verbetering van het systeem, sommige bruikbaar, sommige niet. In het kort, zorg dat je harddisk settings goed getweaked zijn en als je geen -ck sources gebruikt, je X server te draaien met hogere prioriteit.

gentoo-dev

Interactieve emerge

Panard was niet tevreden met het gebrek aan interactiviteit tijdens het emergen van packages en besloot daar iets aan te doen. Hij paste de huidige emerge aan zodat deze de gebruiker vraagt of hij USE flags wil zetten die op die package invloed hebben. Hij ontving daarop heel positieve commentaar en uiteindelijk geeft carpaski zijn commentaar over hoe zo'n aanpassing moet ingevoerd worden in Portage, d.w.z. er moet iemand patchen toevoegen aan bugs.gentoo.org.

Init Scripts

De afgelopen week is er veel gediscussiëerd over hoe je initialisatie scripts in Gentoo aanpast of vervangt. Een xml voorstel en implementatie was door Wouter van Kleunen aangeboden met zijn werk aan http://sourceforge.net/projects/pinit/. Hij ontving commentaar van verscheidene mensen, de meeste onder hen gingen akkoord met het feit dat shellscripts leesbaarder en meer beproefd zijn dan XML "scripts". Chuck Brewer stuurde een link in naar een andere implementatie: Simpleinit-MSB.

5.  Gentoo Internationaal

Duitse regionale Gentoo User Meeting in Bonn

Na vele weken onbesluiteloosheid over de datum en - nog veel belangrijker - de ultieme keuze voor een ontmoetingsplaats, hebben de grote gentooïsten van Cologne/Bonn regio beslist wat de perfecte locatie is voor hun eerste get-together: op woensdag, 14 mei 2003, van 18:00 met natuurlijk een open einde, zal iedereen in West-Duitsland die iemand is in het Gentooism in Hellers Brauhaus zijn, gelegen in de Roonstrasse in Bonn. Zoals vele andere regionale Gentoo user meetings heeft deze een coördinerende thread in het forum, als uitnodiging op jouw deelname.

Gentoo Weekly Newsletter is nu ook beschikbaar in het Russisch

Voor onze steeds groeiende Russische Gentoo user community hebben we eer om iedere week de Russische Gentoo Weekly Newsletter aan te kondigen

6.  Portage Watch

Portage Watch is niet beschikbaar deze week maar zal er volgende week weer zijn.

7.  Bugzilla

Summary

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft de activiteit op de site geresulteerd in:

 • 265 nieuwe bugs deze week
 • 360 bugs gesloten of opgelost deze week
 • 6 gesloten bugs werden opnieuw geopend
 • 2522 bugs zijn momenteel gemarkeerd als 'new'
 • 386 bugs zijn momenteel toegewezen aan ontwikkelaars

Er staan momenteel 2964 bugs open in bugzilla. Van deze zijn er 48 gemerkt als 'blocker', 107 zijn 'critical' en 237 zijn 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die deze week de meeste bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die deze week het meeste bugs toegewezen hebben gekregen deze week zijn:

8.  Tips en trucs

Gebruikers toevoegen met superadduser

Gebruikers toevoegen aan een systeem kan vervelend zijn. Je moet immers een account creëren, een wachtwoord instellen en een home directory maken. De tip van deze week toont hoe dit makkelijker gaat met de hulp van superadduser.

Code Listing 8.1: Installeer superadduser

# emerge app-admin/superadduser 

superadduser gebruiken is heel makkelijk, start gewoon het programma en volg de prompts.

Code Listing 8.2: superadduser gebruiken

(Vervang de voorbeelden met je eigen gegevens)
# superadduser

Login name for new user []: johndoe

User id for johndoe [ defaults to next available]: 

Initial group for johndoe [users]: 

Additional groups for johndoe (seperated
with commas, no spaces) []:

johndoe's home directory [/home/johndoe]: 

johndoe's shell [/bin/bash]: 

johndoe's account expiry date (YYYY-MM-DD) []: 

OK, I'm about to make a new account. Here's what you entered so far:

New login name: johndoe
New UID: [Next available]
Initial group: users
Additional groups:
Home directory: /home/johndoe
Shell: /bin/bash
Expiry date: [no expiration]

This is it... if you want to bail out, hit Control-C. Otherwise, press
ENTER to go ahead and make the account.

ENTER

Making new account...

Changing the user information for johndoe
Enter the new value, or press ENTER for the default
    Full Name []: John Doe
    Room Number []: 
    Work Phone []: 
    Home Phone []: 
    Other []: 

New UNIX password: user_password
Retype new UNIX password: user_password
Done...

9.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende developers hebben recent het ontwikkelteam verlaten:

 • Seth Chandler (sethbc)
 • Michael Fitzpatrick (leachim)

Toevoegingen

De volgende developers zijn er recent bijgekomen:

 • geen deze week

Wijzigingen

De volgende ontwikkelaars wijzigden hun functie binnen het team:

 • geen deze week

10.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

11.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

12.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

13.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 5 mei 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 5 mei 2003

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Kerckenaere
Nederlandse vertaling

Peter ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Antoine Raillon
Franse vertaling

Sebastien Cevey
Franse vertaling

Jean-Christophe Choisy
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Jaroslaw Swierad
Poolse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Sergey Kuleshov
Russische vertaling

Dmitry Suzdalev
Russische vertaling

Anton Vorovatov
Russische vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Fernando J. Pereda
Spaanse vertaling

Lluis Peinado Cifuentes
Spaanse vertaling

Zephryn Xirdal T
Spaanse vertaling

Guillermo Juarez
Spaanse vertaling

Jesús García Crespo
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.