Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 19 mei 2003

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Samenvatting

Aankondiging Gentoo Games, Inc.

Op 15 mei kondigden Daniel Robbins en meerdere andere Gentoo Linux ontwikkelaars het ontstaan van een nieuwe bedrijf aan genaamd Gentoo Games, Inc.

De missie van Gentoo Games is Linux gaming te helpen -- punt. De eerste inspanningen van Gentoo Games zullen zich concentreren rond de Gentoo GameCD technologie, die iedereen met een moderne PC toelaat een CD in hun computer te stoppen, hem aan te zetten, om zo de GameCD hun rechtstreeks in het spel te laten booten. Het spel draait vanaf de GameCD, en de GameCD zorgt voor auto-detectie en configuratie van alle hardware.

Door dit te doen, transformeert de Gentoo GameCD elke PC met een NVIDIA of ATI grafische kaart in een soort console systeem. En aangezien de GameCD door iedereen kan gebruikt worden -- zelfs Windows gebruikers -- verbreed het bereik van op Linux gebaseerde gaming technologïen aanzienlijk. Het doel van deze inspanningen is Linux gaming naar een hoger niveau van aanwezigheid te tillen, wat zal uitvloeien in prachtige dingen voor Linux gamers, Linux game ontwerpers en uitgevers, Linux aanvaarding als een geheel, en natuurlijk GameCD gebruikers die nu een console-ervaring kunnen hebben met elke moderne PC dankzij de flexibiliteit en kracht van gratis software.

Gentoo Games, Inc. is een apparte, onafhankelijke entiteit van het Gentoo Linux free software project. Dit is verwezenlijkt om te vermijden dat de commerciële natuur van Gentoo Games de integriteit van het Gentoo Linux sociaal contract niet kan aantasten. De winst gegenereerd door Gentoo Games, Inc. zal gebruikt worden om verdere ontwikkeling van Gentoo Linux, alsook GNU/Linux in het algemeen te steunen. Aanvullend hoopt Gentoo Games interessante mogelijkheden te bieden aan bekwame ontwikkelaars die zouden willen meehelpen om Linux gaming te veranderen.

Eén van de eerste voordelen aan de creatie van Gentoo Games, Inc. (zelfs voor het officiële ontstaan van Gentoo Games, Inc.) was de aankondiging van vorige week dat Gentoo Linux binnenkort de volledige 64-bit functionaliteit van het AMD Opteron platform zal ondersteunen.

Gentoo Linux aanwezig op E3

Gentoo Linux was aanwezig op de recente Electronic Entertainment Exposition in Los Angeles om het ontstaan van Gentoo Games en de America's Army GameCD aan te kondigen. De show was een enorm success, met vele bedrijfen die interesse toonden in de Gentoo Games GameCD technologie. Tussen meetings in waren de Gentoo Linux mensen in staat om toch nog een stuk van de rest van de show te zien, waaronder enkele zeer indrukwekkende stands van NVIDIA en het Amerikaans leger.


Figure 1.1: De ingang van E3 dit jaar

Fig. 1: De ingang van E3


Figure 1.2: NVIDIA was voor de eerste keer op E3 aanwezig dit jaar.

Fig. 2: NVIDIA's stand op E3

2.  Gentoo Veiligheid

Samenvatting

GLSA: kopete

De GnuPG plugin in kopete zuivert de command-line niet goed wanneer gpg wordt uitgevoerd, dat zou remote aanvallers het mogelijk kunnen maken om willekeurige commando's uit te voeren.

 • Ernst: Kritiek - Cryptographic compromise, uitvoeren van willekeurige code op afstand.
 • Betrokken pakketten: sys-apps/shadow eerder dan shadow-4.0.3-r5
 • Remedie: emerge sync en emerge shadow, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging

GLSA: gnupg

Er is een bug in GnuPG's validerende code die sleutels toe staat met meer dan een gebruiker om alle gebruiker ID's op die sleutel te laten worden behandeld als of dat ze zo geldig zijn als de meest geldige sleutel.

 • Ernst: Hoog - Cryptographic compromise.
 • Betrokken pakketten: app-crypt/gnupg eerder dan gnupg-1.2.2
 • Remedie: emerge sync en emerge gnupg, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

GLSA: shadow

Een upgrade is beschikbaar voor de shadow utility om een bug te verlichten in OpenSSH die remote aanvallers toestaat om account namen te identificeren voor geldige gebruikers op het systeem (zie de vorige GWN).

 • Ernst: Hoog - Information blootstelling.
 • Betrokken pakketten: sys-apps/shadow eerder dan shadow-4.0.3-r5
 • Remedie: emerge sync en emerge shadow, emerge clean.
 • GLSA Aankondiging
 • Advies

Nieuwe veiligheidsmeldingen

De volgende nieuwe veiligheidsbugs zijn gemeld de afgelopen week:

 • dev-db/firebird
 • sys-apps/xinetd
 • app=games/unreal-tournament
 • app-cdr/cdrtools
 • app-text/lv

3.  Gebruikers verhalen

Kenneth, en hoe hij zijn school naar Gentoo Linux switchte

Op dit moment een "high-school senior" (laatste jaars van wat bij ons het voortgezet onderwijs zou zijn), doet Kenneth wat werk op de schoolcomputers in zijn vrije tijd. Op een dag vroeg iemand van het systeembeheer hem om Linux te installeren op 44 computers in het lab nadat hij niet zo blij was hoeveel Office XP de school zou kosten. Dus Kenneth besloot een image te maken met KDE, GNOME, OpenOffice.org, Mozilla, Samba, CUPS, distcc, gaim (wat een toffe school! ;), MPlayer, Flash, Java en GNUPlot. En natuurlijk gebruikte hij Gentoo Linux hiervoor!

Wat problemen.

Aangezien de school een Windows netwerk gebruikt, moest Kenneth ervoor zorgen om logins te maken zonder kennis te hebben van het administrator wachtwoord. Tevens moeten studenten de mogelijkheid hebben om hun webspace te bereiken op machines die onder Windows draaien. En je moet natuurlijk mensen overtuigen dat Linux niet kwaadaardig is...

Slimme oplossingen

Om de logins te laten werken, patchte Kenneth de GDM broncode om een script te laten draaien dat een UID aanmaakte als het nog niet bestond. smb_auth wordt gebruikt voor PAM en creeërt een home-directory volgens een template die Kenneth maakte. Er waren problemen met een paar programma's die de home directory opnamen in hun configuraties (vb. OpenOffice), dus maakte hij daarvoor een symlink die het template account gebruikt als home directory. Om Samba shares te mounten bij de login en te unmounten bij de logout maakt hij gebruik van smb_authtoken en schreef hij een C programma dat de mounts beheerd door het oproepen van smbmount en smbumount

Voor makkelijkere updates haaltt Kenneth de files van /usr/portage van NFS shares, gebruikt distcc op de bakken en maakte hij een lokale rsync mirror.. Wanneer hij zijn machines beheert, maakt hij gebruik van een speciaal konsole profiel dat ssh draait op elk van hen en gebruikt hij "send input to all".

KDE wordt gebruikt als de standaard desktop omgeving, CUPS doet de netwerk printers en KDE heeft snelkoppelingen naar verschillende file servers.

Conclusie

Op de eerste dag registreerde Kenneth meer dan 57 nieuwe gebruikers. Sommige mensen, waaronder een leraar, vonden het erg leuk. Kenneth plaatste een uitleg bij ieder icoontje, zodat mensen geen moeilijkheden hadden om uit te vogelen wat ze deden, maar sommige mensen bleven naar Internet Explorer zoeken en snapten niet helemaal waarom het er niet was. Andere problemen waren oa. het mounten van floppies en mensen die stug niets anders wilden gebruiken dan Windows.. Echter, Kenneth merkte ook dat sommige mensen alleen zijn computers gebruikten, ook al hadden ze geen idee wat een kernel is. Maar de grootste dag kwam toen de NT printerservers neergingen en idereen die wilde printen de Gentoo bakken gebruiken moest. Zelfs de scheikunde leraar (die eerst boos was om verschillende software) moest toegeven dat hij "het Linux spelletje heeft gespeeld en het goed print.".

4.  Ontwikkelaar van de Week

Chad Huneycutt


Figure 4.1: Chad Huneycutt

Fig. 1: Chad Huneycutt

Chad Huneycutt werkt aan laptopdingen. Druk als hij het heeft in het echte leven claimt hij dat hij relatief inactief is als Gentoo Ontwikkelaar. Zijn huidige bezigheid is het aan de praat krijgen van profielen zodat configuraties van verschillende netwerkomgevingen opgeslagen en opgevraagd kunnen worden en automatisch netwerk configuratie. Terwijl pcmcia-cs al 'schemes' ondersteund, is Chad aan het zoeken naar een alternatief dat goed integreert met Gentoo's huidige configuratie, en hij denkt dat de ultieme oplossing een verbetering van Gentoo's init script zal omvatten en een beetje hacken van pcmcia-cs om het allemaal samen te laten werken. En voor het automatisch netwerk hacken, werkt Chad samen met Peter Johanson aan het toevoegen van draadloze AP detectie aan de bestaande mix van goeie programma's.

Chad begon met het gebruik van Gentoo zo'n 2 jaar geleden toen hij Drobbin zijn IBM Developerworks artikelen las, en net zoals de meeste ontwikkelaars kwam hij bij het team door het insturen van ebuilds, rondhangen op IRC (Chad's eerste keer op IRC), en irritant zijn. Terwijl hij een Sourceforge project heeft (Hodgepodge), zegt hij dat dat een library van wat Java code is die hij een lange tijd geleden geschreven heeft en dat hij weinig OSS werk buitenom Gentoo gedaan heeft. Chad zegt dat als hij de netwerkprofielen hierboven beschreven afmaakt, dat dat zijn grootste prestatie tot nu toe is.

Hij heeft een Ph.D student in Computer Science aan de Georgia Institute of technology en studeert computerarchitectuur. Hij werkt voornamelijk aan een project genaamd SoftCache, een samensmelting van compiler, cache, en embedded systems concepten. Chad gebruikt Evolution, Mozilla, Xchat, en Gabber elke dag, terwijl zijn 'tools of trade' vim, gcc, and gdb (in die volgorde) zijn, alles draaiend onder GNOME, al gebruikt hij ook regelmatig KDE. Chad is 28 en woont al bijna zeven jaar in Atlanta, Georgia met zijn vrouw en zijn 2 jaar oude zoon. Terwijl hij er van houdt om tennis en bridge te spelen, spendeert hij meestal zijn tijd met zijn zoon en het spelen van (meestal Duitse) bordspellen.

5.  Opgevangen in de Community

Web Forums

Gamers in de zevende hemel

Het enige andere nieuws dat verantwoordelijk was voor net zo veel opwinding en controversiële discussies, was de 1 april grap. De sterke community van gamers en players van Gentoo (met een compleet eigen forum) heeft het nieuw opgerichte Gentoo Games Inc. begroet. Dit ging gepaard met veel speculaties van wat het nieuw bedrijf precies gaat doen, naast de America's Army CD die gelijk gelaunched werd. Hoewel sommige mensen liever discussieren of het vanuit het oogpunt van politiek wel verstandig is, begonnen anderen met het hosten van de ISO om de Supercomting's server wat te ontlasten. De nieuw ontstane FTP servers konden de stroom niet aan.

Voor op de tijd

Gek genoeg werd de aankondiging om samen een team te vormen met Super Computer Inc. nauwelijks genoemd in deze thread. Dit team wil Linux naar de Opteron platform porten. Het lijkt er op dat er al een aantal mensen bezig zijn met het optimizen van compiler settings voor systemen met AMD zijn new 64-bit CPU:

Patch wrok

John Whitney aka jjw heeft een programma ontwikkeld, dat downloadtijden zou moeten verkorten wanneer software wordt geupgrade. Dit wordt gedaan door alleen de verschillen in de oude en nieuwe code te downloaden. Deze worden vervolgens als patches toegevoegd aan de al bestaande code die lokaal beschikbaar was. Hier is de discussie thread die zijn ebuild verwelkomt:

Gentoo Gebruikers

Het leren van de Gentoo manieren

Waar is xinetd? Een onschuldige vraag van een Redhat gebruiker, die op zoek ging naar de missende deamon in Gentoo. Hij veroorzaakte een interessante discussie over open ports, aangepaste veiligheid en de deugden van een minimale default installatie:

Niet echt schadelijk

Een van die vervelende error messages die tijdens een bootup geconstateerd kunnen worden, "spurious 8259A interrupt", is zo breed dat hij voor onzekerheid zorgt bij Gentoo gebruikers. Mark Knecht legt uit hoe het kan dan deze error zich soms alleen laat zien wanneer een systeem opgestart wordt, maar niet wanneer het systeem herstart wordt. Alleen als er iets serieus fout blijkt te zijn moeten er pas zorgen gemaakt worden, aldus hardware buff Joe Stone:

gentoo-dev

System health en portage diagnoses

Dhruba Bandopadhyay denkt dat veel dan de problemen tijdens het installeren van nieuwe ebuilds opgelost kunnen worden door ldconfig, env-update, source /etc/profile of revdep-rebuild (van de gentoolkit package)uit te voeren. Daarom stelt hij voor om "alle tools die verspreid zijn in verschillende packages, bedoeld voor het diagnoseren en onderhouden van de gezondheid van het systeem geïntegreerd worden in één package en aan portage worden toegevoegd". Tot nu toe heeft hij nog geen feedback gekregen hierover!

ChangeLog aanpassingen

Weeve timidly vroeg de reden achter de aanpassingen aan het formaat van de ChangeLogs. Gentoo ontwikkelaar Dan Armak verklaarde de achterliggende redenen en hoe het komt dat er helemaal geen verandering was!

Verbeterde JDBC support

Gentoo ontwikkelaar Dylan Carlson kondigde in gentoo-dev de beschikbaarheid van zes nieuwe packages in "dev-java" aan, die JDBC connectiviteit toevoegen aan Gentoo.

[WIP] GCC 3.3

Gentoo ontwikkelaar Spider kondigde een initiële ebuild voor GCC 3.3. aan "Commentaar en testers zijn welkom :)"

6.  Gentoo Internationaal

Cologne Meeting Aftermatch

Ongeveer een dozijn Gentoo users waren vorige week aanwezig op de regionale meeting in Duitsland. Hellers Brauhaus in Keulen was gevuld met laptops, een ongewone hoeveelhaid aan electronica voor deze anders zo down-to-earth brouwerij, en natuurlijk heeft iedereen zich geamuseerd. Na een ongelooflijke snelle reactie op GWN's verkeerdelijke aankonidging van de foutieve locatie, nu twee weken geleden, is de volgende meeting inderdaad wel in Bonn - we herkennen een zelfvervullende profetie wanneer we er een zien... En zo zien Duitse Gentoisten eruit in het donker:


Figure 6.1: Gentoo users ontmoeten elkaar in Keulen, Duitsland

Fig. 1: Gentoo users ontmoeten elkaar in Keulen

Journee de Gentooiens en France - ja, maar waar?

Ondanks minstens één bijna serieus voorstel voor een shuttle service van de luchthaven naar de plaats van samenkomst, heeft de vorige week geopperde kwestie van een franse Gentoo user meeting, waarschijnlijk niet Martinique als locatie. Dankzij haar koloniaal verleden heeft Frankrijk een een vooraanstaand taalkundige erfenis over de hele wereld. Vele van de franstalige Gentooists leven in zeer mooie locaties. Maar het is moeilijk om een meeting plaats op gelijke afstand van deze plaatsen te zoeken, zeker met Guadeloupe, Nieuw Caledonië en België als uitersten op de kaart. Hierdoor zijn de mensen eerder geneigd om regionale meetings overal verspreid te bezoeken. Laat je niet weerhouden om hier je eigen voorstellen te posten.

7.  Portage Watch

De volgende stabiele pakketten werden toegevoegd aan portage deze week

We zijn ons bewust van het feit dat de USE-variabelen sectie verdwenen is. Ze zal vlug terugkeren.

Totaal aantal categoriën: 82

Totaal aantal pakketten: 4396

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistics

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs, verwittigingen, suggesties en andere interacties met het ontwikkelingsteam vast te leggen. In de laatste 7 dagen heeft de activiteit op de site geresulteerd in:

 • 277 nieuwe bugs deze week
 • 462 bugs gesloten of opgelost deze week
 • 3 eerder gesloten bugs weer heropend deze week.
 • 2531 bugs gemarkeerd als 'new'
 • 336 bugs toegewezen aan ontwikkelaars

Er zijn momenteel 2910 bugs open in Bugzilla. Van deze zijn er 42 gemarkeerd als 'blocker', 109 zijn gemarkeerd als 'kritiek' en 233 zijn er gemarkeerd als 'major'.

Gesloten bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs hebben gesloten zijn deze week:

Note: Sven Vermeulen werd vorige week overkeken. Met 22 gesloten bugs zou hij als eerste moeten staan.

Nieuwe bugs statistieken

De ontwikkelaars en teams die de meeste bugs zijn toegewezen deze week zijn:

9.  Tips en trucs

De Hardware Klok instellen

De tip van deze week toont hoe je het hwclock-commando kan gebruiken om de hardware klok van je Gentoo Linux machine in te stellen.

De hardware klok instellen is bijzonder nuttig indien je klok problemen ondervindt. Als je last hebt van een klok die te te veel voor- of achterloop na het herstarten, zet je hardware klok goed, en verwijder dan /etc/adjtime.

hwclock bevindt zich in /sbin/hwclock en je zal root moeten zijn om het te gebruiken. Als je het zonder opties uitvoert, zie je de huidige hardware-klokinstellingen. Met de --systohc optie kan je de hardware klok met je systeem klok gelijk zetten.

Code Listing 9.1: Het gebruik van hwclock

(De hardware klok bekijken)
# hwclock
(De hardware klok met de systeem tijd gelijk zetten)
# hwclock --systohc

Note: Er zijn nog vele andere opties beschikbaar voor hwclock, zie man hwclock voor meer informatie.

10.  Quote/Signature van de week

De uitspraak van deze week bestond oorspronkelijk reeds voordat we met deze nieuwe rubriek begonnen, maar het verdient nog steeds een vermelding: "I've got this feeling, shared by others I think, that XML is a hammer and everyone's looking for nail-like objects." ("Ik heb het gevoel, gedeeld door velen denk ik, dat XML een hamer is en dat iedereen opzoek is naar nagelvormige objecten.") (Joseph Carter in een discussie over een init vervanging.)

Versta ons niet verkeerd, we hebben niets tegen XML. We maken er zelf dankbaar gebruik van om de GWN tot bij jullie te krijgen. Het is enkel dat de hype soms wat vervelend is van tijd tot tijd...

11.  Verplaatsingen, toevoegingen en wijzigingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

 • niemand deze week

Toevoegingen

De volgende developers hebben recentelijk het Gentoo Linux team vervoegd:

 • niemand deze week

Wijzigingen

>De volgende ontwikkelaars wijzigden hun functie binnen het team.

 • niemand deze week

12.  Draag bij aan GWN

Geinteresseerd om bij te dragen aan Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons een email.

13.  GWN Feedback

Stuur ons alsjeblieft je feedback en help ons GWN te verbeteren.

14.  GWN inschrijvingsinformatie

Om in te schrijven voor de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om uit te schrijven uit de Gentoo Weekly Newsletter (Engelse versie) stuur je een lege mail naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org vanaf het mail adres waarmee je je ingeschreven hebt.

15.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated 19 May 2003

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van 19 mei 2003

Kurt Lieber
Hoofdredacteur

AJ Armstrong
Redacteur

Brice Burgess
Redacteur

Michael Kohl
Redacteur

Yuji Carlos Kosugi
Redacteur

Rafael Cordones Marcos
Redacteur

David Narayan
Redacteur

Ulrich Plate
Redacteur

Peter Sharp
Redacteur

Kim Tingkaer
Redacteur

Mathy Vanvoorden
Nederlandse vertaling

Hendrik Eeckhaut
Nederlandse vertaling

Jorn Eilander
Nederlandse vertaling

Bernard Bernieke
Nederlandse vertaling

Peter Ter Borg
Nederlandse vertaling

Jochen Maes
Nederlandse vertaling

Roderick Goessen
Nederlandse vertaling

Gerard van den Berg
Nederlandse vertaling

Matthieu Montaudouin
Franse vertaling

Martin Prieto
Franse vertaling

Steffen Lassahn
Duitse vertaling

Matthias F. Brandstetter
Duitse vertaling

Thomas Raschbacher
Duitse vertaling

Klaus-J. Wolf
Duitse vertaling

Marco Mascherpa
Italiaanse vertaling

Claudio Merloni
Italiaanse vertaling

Christian Apolloni
Italiaanse vertaling

Daniel Ketel
Japanse vertaling

Yoshiaki Hagihara
Japanse vertaling

Andy Hunne
Japanse vertaling

Yuji Carlos Kosugi
Japanse vertaling

Yasunori Fukudome
Japanse vertaling

Takashi Ota
Japanse vertaling

Ventura Barbeiro
Portugese (Brazilië) vertaling

Bruno Ferreira
Portugese (Portugal) vertaling

Gustavo Felisberto
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Jorge Louro
Portugese (Portugal) vertaling

Ricardo Nogueira
Portugese (Brazilië) vertaling

Sergey Kuleshov
Russisch vertaling

Dmitry Suzdalev
Russisch vertaling

Lanark
Spaanse vertaling

Rafael Cordones Marcos
Spaanse vertaling

Julio Castillo
Spaanse vertaling

Sergio Gómez
Spaanse vertaling

Pablo Pita Leira
Spaanse vertaling

Carlos Castillo
Spaanse vertaling

Tirant
Spaanse vertaling

Jaime Freire
Spaanse vertaling

Lucas Sallovitz
Spaanse vertaling

Aycan Irican
Turkse vertaling

Bugra Cakir
Turkse vertaling

Cagil Seker
Turkse vertaling

Emre Kazdagli
Turkse vertaling

Evrim Ulu
Turkse vertaling

Gursel Kaynak
Turkse vertaling

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.