Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Niewsbrief: 4 April, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

1 April

Onmogelijk om alle IT-gerelateerde 1-aprilgrappen van dit jaar op te vangen, ze waren overal, op Google, OpenBSD, een aantal vonden zelfs een weg in de Gentoo ebuilds. Eentje wist zich te kwalificeren voor de lijst van beste 1-aprilgrappen van 2005 van menig publicatie: Het GeNToo project, Gentoo voor de NT kernel is, helaas, een complete grap. Als je er een woord van geloofde, ben je erin getrapt.

Van de verschillende grappen op Gentoo, was dit jaar het GeNToo-plot het meest uitgebreid, en onstond al een tijd geleden toen een groep van drie ontwikkelaars zich van de rest van de aanwezigen op FOSDEM, gehouden in februari, afsplitste voor een spontane hack-en-friet-sessie: Karl Trygve Kalleberg, Patrick Lauer en Marius Mauch. Onder de invloed van te veel friet, karltk was de eerste, die wees op de verschijning in de naam van het project: "Zie, als je 'Gentoo' schrijft, heeft het NT in het midden," zei de Noorse ontwikkelaar. En hardop denkend: "Als je nu de NT kernel neemt ... er is een POSIX laag voor ... Portage erop zet ...". Terwijl hij dit surrealistische beeld schepte, met steeds schrillere contrasten, begonnen de drie ontwikkelaars zich te realiseren, dat de enig mogelijke uitgavedatum van deze vluchtige versie, 1 april zou kunnen zijn.

Zodoende, met het idee sinds februari al in de lucht, was het tijd om het verhaal te ondersteunen met overvloedige documentatie en zelfs screenshots (die zijn gemaakt van VMware tijdens een reguliere start van Windows 2000 in "Safe Mode"), met een laag van zelfgemaakte bootlogtekst, wat een vrij goede benadering was van hoe emerge info er eventueel uit zou kunnen zien op zo'n systeem.

Toen de aankondiging op de website en, bijna gelijktijdig rond het middaguur (UTC), in de onderwerpen van de 2 IRC kanalen was geplaatst, schoten de dataverkeersstatistieken van de website, waar de omschrijving van het project werd gehost, door het dak. Een ongelooflijk constante datastroom, met ongeveer 1 hit per seconde of 100MB per huur, werd over bijna de gehele dag aangehouden -- er vanuitgaand dat de totale website maar 165KB is, waren de schattingen dat de GeNTtoo-grap ongeveer 600 bezoekers per uur had.


Figure 1.1: Het dataverkeer van de webpagina's van het nepproject GeNToo: Net na de aankondiging

Fig. 1: Screenshot


Figure 1.2: Het dataverkeer van de webpagina's van het nepproject GeNToo: het effect van Slashdot na 22:00

Fig. 2: Screenshot

Om de illusie nog geloofwaardiger te maken, was er ook een kanaal op Freenode gemaakt: #gentoo-nt, de perfecte plaats om te discusieren over iets, wat niet eens bestond. Een interessante wending was, dat een aantal van de eerste mensen die erin getrapt waren, later echte aanhangers werden van GeNToo, en de mythe in het IRC-kanaal doorgaven en zelfs verder gingen: een maakte "een aangepaste NT kernel" en bood deze online aan, op zijn eigen website. Als je wat beter keek, dan zag je dat het erg veel leek op een 2.6.11 Linux kernel, maar toch -- aangegeven als een "GeNToo binary" -- vond het vele nieuwsgierige downloaders.

Terwijl het #gentoo-nt kanaal op Freenode nog bezig was met het ophouden van de schijn, ging de datum over in zaterdag 2 april, en niemand was bedroefd toen de wreedheden weg werden gehaald. Degene die de aankondiging in de Gentoo forums hadden gevolgd, dat het nieuwe ontwerp klaar was en nu gebruikt kon worden, via instellingen in het gebruikersprofiel, klaagden snel over hoofdpijn, spontane opkomst van claustro- en andere fobien. Een klein wonder, kijkend naar welk effect het "nieuwe ontwerp" had op berichten:


Figure 1.3: Kallamej's announcement, rendered in the freshly redesigned Forum layout

Fig. 3: Screenshot

De reacties waren wisselend, terwijl sommige mensen de grap best snel doorhadden, klaagden anderen over zere ogen. Terwijl moderators toekeken en de dubbele berichten naar de centrale discussie verplaatsen, besloten ze nog meer verwarring te scheppen door de moderators te hernoemen naar "Ninjas" and administrators naar "Ninja Masters". Bodhisatvas (the rang van ex-mods en -admins_ besloten deze trend niet te volgen -- en werden hernoemd naar HAL 9000. Hoe subtiel de moderatorbemoeienis was, bleek doordat het mensen vaak bijna de hele dag kostte om de verandering te merken.

emerge webrsync 'reloaded'

Portage-ontwikkelaar Brian Harring heeft een meer bronvriendelijke versie van emerge webrsync geimplementeerd. In plaats van de hele tarball binnen te halen, maakt het alleen maar gebruik van de gecomprimeerde patches tussen (dagelijkse) versies. Op deze manier kan een gebruiker met minimale belasting up-to-date blijven, zelfs als rsync niet beschikbaar is (meestal door firewalls en bij inbelverbindingen). Een beschrijving en 'HowTo' kan gevonden worden in zijn blog. Eerste schattingen geven een 99% besparing aan t.o.v. webrsync.

Donaties overtreffen verwachtingen

De aankondiging van vorige week over de terugkeer van Paypal donaties, heeft een geweldige reactie van de gemeenschap gegeven, zoals Corey Shields, een van de vertrouwelingen van de Gentoo Stichting, afgelopen week heeft aangegeven. De inleg voor de bankrekening werd spontaan compleet betaald door Gentoo-sponsor Genesi, die een vooruitbetaling deed van de commisie van de verkoop van PegasosPPC Open Desktop Workstations.

2.  Ontwikkelaar van de week

"Waarom Gentoo? Het is cool." -- Michael Hanselmann (hansmi)


Figure 2.1: Michael Hanselmann aka hansmi

Fig. 1: hansmi

De ontwikkelaar van deze week is Michael Hanselmann, beter bekend als hansmi. Hij doet verschillende dingen voor Gentoo/PPC, Gentoo/HPPA en qmail. Dat laatste komt vooral neer op het markeren van packages die stabiel zijn, bugs oplossen en rondhangen in IRC. Daarnaast is hij de administrator van een hosting experiment. Dit project is forkbomb.ch). Hij heeft ook zelf wat software geschreven, heeft wat werk gedaan met fli4l en houdt zichzelf nog steeds bezig met het m0n0wall project.

Op dit moment zit hij in Liechtenstein m.b.t. zijn opleiding. Hiermee is hij deze zomer klaar. Hij zou een baan in Zwitserland erg waarderen. Zijn favoriete programma's zijn vim, mutt en qmail welke hij op verschillende architecturen draait. Op de vraag welk programma hij als eerste start zodra de computer aan staat komt een nerdy antwoord: "Technisch gezien, /sbin/init. Of misschien toch bash bij het inloggen. In een grafische omgeving aterm en ssh."

Tijdens die zeldzame momenten dat er geen computer in de buurt is vindt hij het leuk om met elektronica aan de slag te gaan, dingen maken of kapot maken en soms overweegt hij om het echte leven eens te proberen i.p.v. constant met computers bezig te zijn.

3.  Geluiden uit de gemeenschap

Web forums

Verbannen uit OTW

Een nieuwe optie, voor het eerst geintroduceerd door oud-ontwikkelaar Christian Hartmann, en sinds een maand beschikbaar voor de forumbeheerders, is nu officieel bekend gemaakt. De OTW ban-knop geeft de forumbeheerders een preciezere mogelijkheid om mensen die de regels van "Off The Wall" aan hun laars lappen te verbannen, maar dan met het intact en geactiveerd houden van hun ID zodat ze nog steeds in de technische supportforums kunnen posten. Mensen kunnen heetgebakerd zijn en toch welwillend (en competent) om andere mensen te helpen met hun linuxproblemen. Voordat deze mogelijkheid werd geintroduceerd was het enkel mogelijk iemand volledig te verbannen van de forums.

gentoo-dev

De Pluggable Hel - PAM

Diego Petteno vertelt over zijn werk aan het werkend krijgen van PAM (Pluggable Authentication Modules) om zich hetzelfde te gedragen op niet-Linux Gentoo's als op gewoon Linux. Voor iedereen die geintereseerd is in porten van software zal dit een interresant stuk zijn, dat laat zien hoe kleine verschillen je het leven zuur kunnen maken wanneer je iets werkend probeert te krijgen ...

GTK / GTK2 USEflag gekte

Het gebeurt ongeveer elke 6 maanden, een discussie die het mis-/gebruik van de combinatie van de GTK en de GTK USEflags aan de kaak stelt. Er zijn veel ideeen om de situatie te verbeteren, maar nog geen echt consensus wat "-gtk gtk2" zou moeten opleveren.

1 april!!!

Zoals elk jaar, werd een klein aantal grappen verzonden naar de -dev mailinglist op 1 april. Hier is een lijst van die berichten:

4.  Gentoo in de pers

NewsForge (28 Maart 2005)

Bruce Byfield heeft het over de aankomende OpenOffice.org versie 2.0 en de implicaties van de beweging daarvan naar Java: "Omdat Java's licentie gratis noch open source is, heeft een kleine maar luidruchtige minderheid zowel hevig als negatief gereageerd," zegt Byfield, en legt in detail uit waarom er angst bestaat, dat platformsupport voor OOo uit elkaar valt (FreeBSD en Linux voor PPC, bijvoorbeeld, "hebben momenteel geen officiele versie van java," zoals hij opmerkt) en voor het vervreemden van gebruikers. In zijn artikel met de provocerende titel "Java fallout: OpenOffice.org 2.0 and the FOSS community", kijkt hij naar de plannen van grote distributeurs over hoe om te gaan met het probleem OOo en Java-inclusie, quote hij Gentoo developer Paul de Vrieze als voorkeur gevend aan een open-source implementatie van Java zoals GCJ, maar openstaand om Java te gebruiken als er geen alternatief beschikbaar is.

Samenvatting van release verslagen (28 Maart 2005 en later)

De lang-verwachte release van 2005.0 kreeg door de week heen veel aandacht, hier is een compilatie van de belangrijke berichten:

5.  Verplaatsingen, toevoegingen en veranderingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • Chris White

Toevoegingen

De volgende developers zijn recentelijk bij Gentoo Team gekomen:

  • Joe Sapp (nixphoeni) - gDesklets
  • Jory Pratt (anarchy) - qmail

Veranderingen

De volgende developers zijn recentelijk van rol veranderd in het Gentoo Linux project:

  • Geen deze week

6.  Gentoo veiligheid

mpg321: Format string kwetsbaarheid

Een bug in het verwerken van ID3 tags in mpg321 kan mogelijk leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

Smarty: Template vulnerability

Smarty's "Template security" feature kan worden omzeild. mogelijk een aanvaller op afstand de mogelijkheid gevende willekeurige PHP code uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

netkit-telnetd: Buffer overflow

De netkit-telnetd telnet client is kwetsbaar voor een buffer overflow, die mogelijk een telnet server beheerder willekeurige code kan laten uitvoeren.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

LimeWire: Vrijgeven van gevoelige informatie

Twee kwetsbaarheden in LimeWire kunnen worden gebruik om gevoelige informatie vrij te geven.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

telnet-bsd: Meerdere buffer overflows

De telnet-bsd telnet client is kwetsbaar voor twee buffer overflows, die mogelijk een telnet server beheerder willekeurige code kan laten uitvoeren.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

Sylpheed, Sylpheed-claws: Buffer overflow bij bericht-weergave

Sylpheed en Sylpheed-claws hebben een kwetsbaarheid die gestart kan worden wanneer berichten met speciale bijlagen worde weergegeven.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs te melden en op te volgen. Tussen 27 maart 2005 en 03 april 2005 leidde de activiteit op de site tot:

  • 911 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 489 bugs zijn gesloten of opgelost tijdens deze periode
  • 32 gesloten bugs zijn heropend tijdens deze periode

Van de 8410 huidige openstaande bugs zijn er 87 gemarkeerd als 'blocker', 235 als 'critical' en 633 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs gesloten hebben in deze periode zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs toegewezen zijn deze week zijn:

8.  Meewerken aan GWN

Ben je geinteresseerd om mee te werken aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons dan een email.

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief (Engelse versie) stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated April 4, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van 4 april 2005.

Ulrich Plate
Editor

Wernfried Haas
Author

Patrick Lauer
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Mans Matulewicz
Vertaler

Roderick Goessens
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.