Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 11 april, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Website face-lift

Xavier Neys heeft wat cosmetische veranderingen aangebracht op de officiele Gentoo website. Terwijl er nog steeds aan het herontwerpen van de site wordt gewerkt, toont de lijst met veranderingen bug-fixes voor specifieke browserproblemen, de introductie van uitgelijnde tekst -- een hoognodige voorjaarsschoonmaak, die een aantal onregelmatigheden in het kleurenschema verhelpt, het rechts van je scherm aflopen van code tegengaat, en andere minder zichtbare aanpassingen.

Indien de updates problemen voor je hebben gecreeerd i.p.v., die je gehad zou kunnen hebben, opgelost, maak dan gebruik van gentoo's Bugzilla om aa bugrapportage in te dienen.

Forumstaf veranderingen

Grote veranderingen bij de moderatoren en beheerders op de forums deze dagen: beheerder ian! (Christian Hartmann) verliet het Gentoo project twee weken geleden, en trok zich ook terug van zijn forumtaken. Nogmaals bedankt voor al het werk wat hij deed! Ter compensatie van het vertrek van ian!, zijn moderatoren amne (Wernfried Haas), kallamej (Anders Hellgren) en pilla (Mauricio Lima Pilla) beheerders geworden, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over spammers die niet verbannen worden of problemen met inactieve accounts die niet op tijd gerepareerd worden. tomk (Tom Knight) kwam ook bij het beheerdersteam, voornamelijk om het werk van ian om het forum te verbeteren voort te zetten. Het beheren van een van de grootste gemeenschappen neemt veel tijd in beslag, dus is het goed te horen dat de twee globale moderatoren, Maedhros (Jonathan Coome) en curtis119 (Michael Curtis Napier), bij de moderatorgroep zijn gekomen: Maedhros is bekend van zijn behulpzaam zijn in vele support forums, curtis119 voornamelijk vanwege zijn aanwezigheid in de OTW-gemeenschap. no4b (Adrian "Abaddon" Czerniak) en fallow (Michal Kaczmarski) hebben zich teruggetrokken van hun taken als moderator in het Poolse forum, en worden opgevolgd door arsen (Andrzej Olender) en _troll_ (Przemysław Maciąg), en ten slotte is slick (Uwe Hoelzel) bij het Duitse forum moderatorteam gekomen. Welkom aan boord, Gentoomannen!

2.  Ontwikkelaar van de week

"Gentoo heeft de kracht om de wereld te regeren, we zijn alleen nog niet op de juiste plek." -- Jochen Maes (SeJo)


Figure 2.1: Jochen Maes aka SeJo

Fig. 1: sejo

Dit is een bijzondere week voor SeJo, in het leven beter bekend als Jochen Maes, een van onze Belgische ontwikkelaars (hij woont in Leuven op het moment). Hij vervult vele rollen binnen Gentoo: Ontwikkelaarsrelaties, Gentoo/Java aanwerver, Java/PPC hoofd, GLSA padawan, PPC veiligheids contactpersoon (samen met hansmi). Zijn Gentoo-werk is, natuurlijk, werven, het schrijven van GLSA, werken op Java ebuilds, het stabiel verklaren van veiligheids bugs en over het algemeen pletten van bugs. Gevraagd naar wat hij het grootste OpenSource Project van dit moment vindt, wijst hij naar zichzelf -- maar hij laat zijn publiek in het duister over onder welke condities de broncode openbaar gemaakt is.

De aanschaf van de IBM-JRE/JDK licentie en het daarvan toevoegen op de portage tree en zijn werk op het porten van Java 1.5 naar PPC, zijn de dingen waar hij het meest trots op is bij Gentoo. Zijn "normale" baan, werkzaam zijn als algemeen Linux specialist bij de Franse IT-groep Bull, waar hij van alles doet wat ook maar vaag te maken heeft met Linux of VMware. Zijn indrukwekkende kundigheden heeft hij zichzelf aangeleerd, maar hij volgt een avondopleiding om zo een bachelor in de computer sciences te behalen, waar hij volgend jaar al klaar mee kan zijn. Daarna wil hij Japans gaan leren...

"Mozilla, Eclipse, pornview, vi, screen en zeker irssi!" zijn z'n favoriete programma's, die hij het meeste draait op zijn Powerbook G4 15" met 1.5GB (!) aan geheugen. Andere hardware is een Pegasos PPC, twee Sun Ultra10, een Sun Ultra5 en een Compaq Proliant 3000R, ondergebracht bij een bevriende Belgische Gentoo ontwikkelaar pvdabeels, in de kelder. Hoewel het lijkt alsof hij hij niet bewust is van leven buiten de computer, beschrijft hij het begin van een normale dag als "wanneer ik opsta steek ik een sigaret op en maak ik wat caffeine vrije koffie. Dan geef ik mijn vriendin een goedemorgen kus en dat soort dingen, en daarna is het op naar het werk." Zijn motivatie wordt weerspiegeld in zijn favoriete citaat, geleend van Shakespeare's toneelstuk Henry VI: "Defer no time, delays have dangerous ends" (Part1, act III, scene III).

3.  Geluiden uit de gemeenschap

gentoo-dev

Virtuals revisited (3de ronde)

Jason Stubbs zette voort wat hij lang geleden begon: "Back in my quest to rid the tree of the evil virtuals and their plot to destroy my mind. I think I've covered all bases with this one." Voor een langere uitleg van het probleem, lees de hele mail en de discussie die het veroorzaakte.

Verwarringen van Kernel/Header upgrades

John Mylchreest schrijft: "To all of you who have had issues with the kernel upgrade, or have confusions over the whole process, etc; Can I please point you towards http://planet.gentoo.org/developers/johnm/2005/04/05/kernel_sources"

make.profile symlink problemen

Sommige gebruikers die hun Gentoo systemen al een tijdje niet hadden geupdate, kunnen problemen tegenkomen omdat de 1.4 profielen deprecated zijn. Dit, gecombineerd met oude versie van portage die niet met cascading profielen om kunnen gaan, kunnen upgraden een stuk... interessanter maken.

4.  Gentoo Internationaal

UK: Voorbereidingen voor UK LWE

Rob Holland heeft de rol van coordinator op zich genomen voor de groep Gentoo ontwikkelaars en fans in UK die bezig zijn met het voorbereiden van de London editie van de Linux World Expo die in oktober gehouden wordt. Ondanks dat er nog veel tijd is voor voorbereidingen, is de eerste informatie en een oproep voor bijdragers al geplaatst: op een nieuwe Gentoo UK web server die nog niet veel informatie bevat, maar die is ingepland om te evolueren tot de Gentoo Linux website van de UK gemeenschap.

Duitsland: te laat om een verdrinkende Gentoo te redden

Het mag dan lijken op een late 1 april grap, maar het is waar -- en bijna bruikbaar... Markus Lenhardt, al lang Gentoo gebruiker en vaste Forum-bezoeker , heeft de case van zijn desktop PC verwijderd en de PC daarna in een bak vol plantaardige olie laten zakken. Zijn website is volledig in het Duits, maar de foto's spreken voor zich.


Figure 4.1: Gentoo host

Fig. 1: Oiled

Note: Foto met dank aan Markus Leonhardt

5.  Gentoo in the Pers

NewsForge (4 april 2005)

Jem Matzan had afgelopen week in Newsforge een artikel over de status van OS ontwikkeling voor 64-bit architecturen, wat een korte inleiding gaf van de voordelen van de AMD64 en EM64T instructieset- architecturen. Over het algemeen positief zijnd over het gemak van het ontwikkelen voor het platform, vindt hij dat, Linux en FreeBSD in het bijzonder, goed volwassen worden. "Hoewel het in eerste instantie moeilijk was om veel programmeurs te vinden die voor 64-bit zouden willen compileren, kan je vandaag de dag een compleet 64-bit desktop systeem hebben zonder al te veel te hoeven opofferen," zegt de auteur, wijzend naar Gentoo Linux als een van de bronnen voor een operationele omgeving op het gebied van 64-bit computers.

SYS-CON (11 maart 2005)

"Toen ik jonger was, haastte ik me om de laatste Led Zeppelin album aan te schaffen - nu haast ik me om de laatste versie van Gentoo of Hula," herinnert Kevin Bedell, de auteur van een stuk over open-source ontwikkelaars, die volgens hem hetzelfde voorbeeld geworden zijn als de rocksterren uit zijn jeugd. Mensen citerende die software schrijven voor commerciele bedrijven maar in het geheim ervan dromen om een open source-held te worden, zou het artikel best wel eens met een ironische ondertoon geschreven kunnen zijn, hoewel reacties voornamelijk aantonen dat mensen het idee vrij serieus nemen.

6.  Wijzigingen Gentoo Team

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • Michael Tindal

Verplaatsingen

De volgende developers zijn recentelijk van rol veranderd in het Gentoo Linux project:

  • Sven Vermeulen (swift) - niet meer aan het hoofd van PR

7.  Gentoo veiligheid

Gaim: Multiple Denial of Service problemen

Er zijn meerdere kwetsbaarheden in Gaim gevonden welke een remote gebruiker in staat kan stellen Gaim te laten vastlopen.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

phpWebSite: Arbitrary PHP execution en path disclosure

Het is mogelijk voor gebruikers om execute arbitrary PHP scripts te uploaden en uitvoeren. Een ander probleem is dat het mogelijk bleek te zijn om de volledige bestandslocaties van de scripts te kunnen achterhalen.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

xli, xloadimage: meerdere kwetsbaarheden

xli en xloadimage zijn kwetsbaar voor verschillende problemen welke het mogelijk moeten maken om ongeautoriseerde code uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

BidWatcher: Format string kwetsbaarheid

BidWatcher is kwetsbaar voor een format string vulnerability, wat de mogelijkheid geeft ongeautoriseerde code uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op GLSA Announcement

phpMyAdmin: Meerdere kwetsbaarheden

phpMyAdmin is kwetsbaar voor een format string vulnerability, wat de mogelijkheid geeft ongeautoriseerde code uit te voeren en beveiligingsmaatregelen te passeren.

Kijk voor meer informatie opGLSA Announcement

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla (bugs.gentoo.org) om bugs te melden en op te volgen. Tussen 27 maart 2005 en 03 april 2005 leidde de activiteit op de site tot:

  • 798 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 471 bugs zijn gesloten of opgelost tijdens deze periode
  • 23 gesloten bugs zijn heropend tijdens deze periode

Van de 8518 huidige openstaande bugs zijn er 88 gemarkeerd als 'blocker', 247 als 'critical' en 634 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs gesloten hebben in deze periode zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs toegewezen zijn deze week zijn:

9.  Meewerken aan GWN

Ben je geinteresseerd om mee te werken aan de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief? Stuur ons dan een email.

10.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

11.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief (Engelse versie) stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org.

12.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated April 11, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Niewsbrief voor de week van 11 april 2005.

Ulrich Plate
Editor

Wernfried Haas
Author

Patrick Lauer
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Roderick Goessen
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.