Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 18 april, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Updates van het documentatieproject

Shyam Mani's uitstekende "USB Guide" voor Gentoo Linux is een van de hoogtepunten van toevoegingen aan de immer groeiende collectie van binnenshuis gemaakte documentatie, wat deze maand ook een document bevat over Fluxbox configureren. Deze nieuwe Fluxbox window manager configuratiehulp, was geschreven door Jonathan Smith, als aanvulling op de al bestaande Gnome en KDE documentatie.

Ondertussen, wijst een aankondiging in de 'Gentoo on Sparc'-sectie op de Gentoo Forums naar recent toegevoegde documentatie voor Gentoo Linux op Sun hardware. Ciaran McCreesh, Todd Sunderlin en Colin Morey hebben de handleidingen geschreven, die zowel de installatie als de het gebruik van Gentoo Linux op Sparcs zou moeten bevorderen:

2005.0 nasleep 'releng' bijeenkomst

Op donderdag 14 april, had het Gentoo Releng Team een bijeenkomst om de goede en slechte dingen van de 2005.0 uitgave te bespreken en om nieuwe strategieen te vinden voor de volgende uitgave. De goede dingen konden als eerste genoemd worden, zoals het bouwen van een CD, die goed werkt op vele systemen en architecturen, wat was gekomen, door de uitgave niet te haasten, zodat we de tijd hadden bugs te repareren. Een onderdeel van de uitgave wat eerst misging was de communicatie, maar door de 'security-rebuilding' verbeterde de communicatie sterk, en verschillende 'arches' werkten best wel goed samen met het Release Management. En nu dan de slechte dingen: We hadden die grote vertraging van de uitgave van meer dan zes weken, na de eerst besproken uitgavedatum. Daarna waren er een aantal md5sum's, die niet 'up to date' waren met de LiveCD's, de aankondiging van de uitgave via ons PR-team werd niet zo goed behandeld, het handboek heeft nu verscheidene updates die nog niet in de offline-versie van de CD zitten, en als laatste accepteerde de gemeenschap de pre-orders van de winkel niet.

Om deze kwesties op te lossen, zijn een aantal strategieen besproken. Dus, het Release Team zal beter gebruik maken van de devwiki (devwiki houdt in, dat het alleen voor ontwikkelaars is), waar we onze documentatie voor de uitgave en een uitgave-checklist zullen plaatsen, waar elke 'arch' can aangeven, welke stap is goedgekeurd. Elke 'arch' zou een test LiveCD moeten maken, die op de mirrors in de expirimentele tak wordt gezet, zodat gebruikers met speciale hardware de nieuwe verbeteringen kunnen uitproberen en ons erover vertellen via de bugrapportages. gebruikelijke profielen en scripts zouden de verschillende LiveCD's van de 'arches' meer hetzelfde moeten maken, zodat gebruikers dezelfde voorzieningen op elke soort LiveCD kunnen vinden. En tot slot willen we beter PR-werk doen voor de volgende uitgave.

Als een laatste punt, is de volgende uitgavedatum besproken. We willen ons niet vastleggen op een speciale datum, omdat we een LiveCD willen uitgeven zonder grote bugs, alhoewel de 2005.1 uitgave een vernieuwde 2005.0 uitgave zou moeten zijn, met nieuwere software en minder bugs. XLiveCD's met de Installer bijgevoegd worden besproken, maar zijn nog niet zeker voor de volgende uitgave. De uitgavedatum zal ongeveer eind juli of augustus zijn.

Nieuwe officiele Gentoo IRC kanalen

Recentelijk zijn er twee nieuwe Gentoo IRC kanalen toegevoegd aan de Gentoo IRC kanalenlijst:

 • #gentoo-netmon: Network Monitoring Packages
 • #gentoo-voip: Voice over IP related Discussion

2.  Future Zone

Luminocity X-LiveDVD voor PPC vrijgegeven

Note: Het begon onschuldig als een ontwikkelproject voor automatisch X configuratie door het Gentoo/PPC team. Toen wilden ze alleen de nieuwe configurator op een paar LiveCDs met X showen. Maar wat Pieter Van den Abeele vorige week vrijgaf ging ver voorbij het originele doel van het project...

Een op Gentoo gebaseerde LiveDVD die geoptimaliseerd is voor de PowerPC Altivec met een lange lijst met mogelijkheden is vorige vrijgegeven. De meest unieke mogelijkheid is waarschijnlijk Luminocity, een op OpenGL gebaseerd experimenteel window manager testomgeving. Het medium geeft je de mogelijkheid Liminocity te proberen zonder experimentele software uit de Gnome CVS repository te hoeven compileren of installeren. Maar de 1.8GB DVD zit ook vol met andere interessante mogelijkheden:

 • Smartcard integratie: Gentoo sponsorbedrijf Genesi Inc. doneerde een aantal smartcard lezers, compleet met media, smartcards. De LiveDVD ondersteunt authentificatie via smartcard die gebruikers kunnen proberen, zonder de kaart van tevoren te hoeven personaliseren, dit kan later, met opensc.
 • GRID ondersteuning:Sun Grid Engine 6 (SGE) core geport naar PowerPC, Apple's XGRID engine agent en hun standalone LAM-MPI, PVM libraries. Deze mogelijkheden geven gebruikers de mogelijkheid om hun eigen programma's met grid-ondersteuning te maken.
 • Eclipse SDK: Veel gevraagd, eindelijk beschikbaar van schijf.
 • Videoconferentie: Compatible met QuickCam webcams van Logitech, cross-platform audio en video conferentie die zelfs werkt met Microsofts "net-meeting" is direct van de LiveDVD beschikbaar.
 • 3D desktop switchen: OpenGL technologie om gebruik te maken van 3D grafische mogelijkheden, inclusie drie-dimensionale window managers.
 • Tekst naar spraak, Blender, Ardour, en nog veel meer...
 • En als laatste, Gentoo's versie van Xautoconfig op Apple machines

Figure 2.1: Gentoo LiveCD/DVD image die vraagt om smartcard authenticatie

Fig. 1: Smartcard

The Luminocity X-LiveDVD is beschikbaar via bittorrent.

3.  Gehoord in de gemeenschap

Web forums

Zoeken is minder slecht

Tom Knight heeft uitvoerig de tijd genomen om de zoekfunctionaliteit van de forums te verbeteren, waarbij vooral werd gelet op snelheid en zoekcriteria. Naast het feit dat de resultaten nu sneller gegeven worden, geven de standaard instellingen van een zoekopdracht geen resultaten meer van de Off The Wall sectie, noch de dustbin en alle internationale forums, een functionaliteit dat door veel gebruikers, al lange tijd, gevraagd werd. Als een niet-gewenst neveneffect werden bij het zoeken naar posts van specifieke gebruikers ook die forums niet weergegeven -- een paar klachten en zelfs een paar uur later, had tomk dat probleem ook opgelost.

De terugkeer van de avatars

Avatars die niet behoorden tot de standaard verzameling op de forums, waren recentelijk uitgezet vanwege een veiligheidsbug in php. Terwijl sommige gebruikers er al bang voor waren dat ze nooit terug zouden komen, waren de avatars alweer binnen een dag geherinstalleerd.

4.  Gentoo in het nieuws

InternetNews.com (14 April 2005)

InternetNews heeft vorige week een artikel gepubliceerd met als titel "Non-Commercial Linux Use on The Rise"waarin gemeldt wordt dat "new data released this week from research firm Evans Data indicates non-commercial Linux distribution use has passed the inflection point and is now more widely used by developers than commercial Linux distributions." Gentoo Linux meetellende bij degene die het waard zijn om te noemen als voorbeeld van gemeenschapsdistributies die RedHat en SuSE achter zich hebben gelaten als favoriet platform voor ontwikkelaars, quote auteur Sean Michael Kerner het onderzoeksbureau om uit te leggen waarom Gentoo en collegadistributies populairder zijn bij ontwikkelaars dan hun commerciele neefjes: "As the general knowledge base of Linux has increased, developers are less reliant on formal models of support.", staat in de studie van Evans Data.

PC Inpact (13 April 2005, in het Frans)

Een complete gids voor de installatie en het gebruik van de populaire MMORPG World of Warcraft onder Linux, is vorige week gepubliceerd door het Franse "mégazine" PC Inpact in een artikel. Interessant om op te merken: Veel van de inhoud is overgenomen van de Gentoo Forums die ook worden genoemd als belangrijkste bron in het artikel.

5.  Tips en Trucs

Opstarten met het Gentoo 2005.0 logo

Wanneer je van de 2005.0 LiveCD opstart, zie je een mooi Gentoo opstartlogo en voortgangsmeter -- en je wenst indruk te kunnen maken tijdens de normale opstartprocedure? Daar gaan we:

Note: splashutils Dit werkt alleen op x86 en amd64. Ondersteuning voor ppc is op komst.

Eerst moeten we splashutils en splash-themes-livecd emergen:

Code Listing 5.1: emerge splashutils en splash-themes-livecd

# emerge splash-themes-livecd
splashutils is een dependency van splash-themes-livecd
  

Nu moeten we een initiele bootdisk aanmaken. Je kan de resolutie naar eigen inzicht aanpassen, maar kies er eentje die beschikbaar is als een configuratiebestand in /etc/splash/livecd-2005.0/:

Code Listing 5.2: Het maken van initrd met de 2005.0-splash

Zorg dat /boot gemount is voordat je het volgend commando invoert: 
# splash_geninitramfs -v -g /boot/splash-livecd-2005.0-1024x768 \
 -r 1024x768 livecd-2005.0
  

Controleer dat je kernel-config "Initial RAM disk (initrd) support" ondersteund. Deze optie is te vinden in "Device Drivers" --> "Block devices" --> "RAM disk support". Kijk tevens of je een geschikte framebuffer gebruikt: ("Graphics Support") of gebruik de veilige VESA-framebuffer. Normaal gesproken controleerd splashutils of alles goed zit, maar we willen het zelf ook graag gecontroleerd hebben. Nu moet de bootloader weten dat het de initrd met de 2005.0-splash moet laden:

Code Listing 5.3: De bootloader configureren

# nano -w /boot/grub/menu.lst
Eerst moet de kernel-boot-line veranderd worden in zoiets als dit: 
de gebruikte framebuffer en kernel-parameters):
kernel /boot/kernel-2.6.11-r6 root=/dev/hda3 video=vesafb:1024x768-32@72
 splash=silent,theme:livecd-2005.0 quiet CONSOLE=/dev/tty1
You must use more than 8bpp (in dit voorbeeld is het 32,
1024x768-32@72).

Voeg de volgende regel toe aan kernel-config:
initrd /boot/splash-livecd-2005.0-1024x768
  

Nu is de installtie van het bootup-splash voltooid. Nu willen we nog de Gentoo voortgangsmeter onderin de terminal-sessie, zoals deze ook in de LiveCD te zien is. Hiervoer moeten de de theme aanpassen: /etc/splash:

Code Listing 5.4: Aanpassen van splash afbeelding

# cd /etc/splash
# rm default
# ln -s livecd-2005.0 default
  

Deze afbeelding moet geladen worden:

Code Listing 5.5: Toevoegen afbeelding aan default runlevel

# rc-update add splash default
  

Als je het splash-theme wilt finetunen, kijk dan eens in /etc/conf.d/splash. Veel plezier!

Met dank aan Michael Januszewski voor zijn aandeel in splashutils en Nicholas D. Wolfwood voor de 2005.0-theme.

6.  Wijzigingen Gentoo Team

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

 • Niemand deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk versterkt:

 • Harald van Dijk (truedfx) - Portage
 • Vibhav Garg (vgarg) - Java
 • Diego Pettenò (Flameeyes) - KDE

Wijzigingen

De volgende developers zijn recentelijk van rol veranderd in het Gentoo Team:

 • Nicholas Jones (carpaski) - Vetrokken uit het Portage team (en zijn hoofdpositie)
 • Marius Mauch (genone) - Nieuwe Portage co-lead
 • Brian Harring (ferringb) - Nieuwe Portage co-lead
 • Jason Stubbs (jstubbs) - Nieuwe Portage co-lead

7.  Gentoo security

OpenMotif, LessTif: Nieuwe libXpm buffer overflows

Een nieuwe kwetsbaarheid is gevonden in libXpm, die is bijgesloten bij OpenMotif and LessTif, dat kan gebruikt kan worden voor uitvoeren van externe code

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

xv: Bestandsnaam verwerking kwetsbaarheid

xv bevat een "format string" kwetsbaarheid, die kan lijden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

Mozilla Firefox: Verschillende kwetsbaarheden

Mozilla Firefox is kwetsbaar voor het verwijderen van een lokale fles en voor verschillende manieren die het toestaan een gebruiker te misleiden om een vertrouwde nep web site of gebruiken van beschermde gegevens.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

ImageMagick: Bestandsnaam verwerking kwetsbaarheid

Een "format string" kwetsbaarheid bestaat in ImageMagick, welke een aanvaller de kans kan geven om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

Hashcash: Format string kwetsbaarheid

Een "format string" kwetsbaarheid bestaat in het Hashcash programma, welke een aanvaller de kans kan geven om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

mlterm: Integer overflow kwetsbaarheid

mlterm is kwetsbaar voor een "integer overflow", die kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

KDE dcopidlng: Onveilige tijdeljke file aanmakingen

Het dcopidlng script is kwetsbaar voor symlink aanvallen, die het mogelijk maken dat een lokale gebruiker willekeurige files overschrijft.

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

X.org: libXpm kwetsbaarheid

Een nieuwe kwetsbaarheid is gevonden in libXpm, die is bijgesloten bij X.org, dat kan gebruikt kan worden voor uitvoeren van externe code

Voor meer informatie, zie de volgende GLSA Mededeling

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo community gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en op te volgen. Tussen 10 april 2005 en 17 april 2005 leidde de activiteit op de site tot:

 • 835 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 436 bugs zijn gesloten of opgelost tijdens deze periode
 • 27 gesloten bugs zijn heropend tijdens deze periode

Van de 8583 huidige openstaande bugs zijn er 90 gemarkeerd als 'blocker', 237 als 'critical' en 641 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs gesloten hebben in deze periode zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams, die het meest aantal bugs toegewezen zijn deze week, zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnement informatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief (Engelse versie) stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated April 18, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief van de week van 18 april 2005.

Ulrich Plate
Editor

Wernfried Haas
Author

Pieter Van den Abeele
Author

Lars Weiler
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Roderick Goessen
Vertaler

Mans Matulewicz
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.