Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 9 mei, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Werving van print-experts

De Printgroep is op zoek naar hulp voor een aantal van hun pakketten, voornamelijk om een aantal van de meer dan honderd bugs te sluiten die zijn opgestapeld, omdat het team erg onderbemand is. Mensen met aanzienlijke ervaring met zowel Gentoo en applicaties of hulpmiddelen zoals CUPS, Ghostscript, gimp-print, xpdf, acroread en meer, worden dringend verzocht om Heinrich Wendel direct te benaderen, of contact op te nemen met Gentoo developer relations met een korte introductie van jezelf, inclusief een aantal woorden over je ervaring.

Nieuws van de Forums

Weer wat personeelsgerommel op de Forums. Beheerder Christian Hartmann is terug in het spel na een rustpauze van een aantal weken. Tijdens zijn afwezigheid, heeft medebeheerder Tom Knight de forumsoftware ge-update, naar de laatste versie van phpBB, 2.0.15, en wat handige veranderingen aan de zoekfunctie aangebracht. De verzameling van deze en andere aankondigingen kunnen gevonden worden in het News & Announcements forum.

2.  Developer of the week

"There must be no barriers to freedom of inquiry." -- Danny van Dyk (kugelfang)


Figure 2.1: Danny van Dyk aka kugelfang

Fig. 1: kugelfang

De ontwikkelaar van deze week is Danny van Dyk, het Operationele Hoofd (samen met Mike Doty) en Gentoo/AMD64 Release coordinator, alsmede een lid van het Gentoo Scientific Project. "Als operationeel hoofdontwikkelaar voor Gentoo/AMD64 moet ik vooral op de hoogte blijven van wat andere ontwikkelaars doen, moet ik hun werk coordineren, en daarnaast probeer ik zoveel mogelijk open bugs te repareren, waardoor ik ook in eerste instantie bij het team terecht ben gekomen."

Gentoo is Danny's eerste OSS project, en hij is behoorlijk trots op al het werk dat hij heeft gedaan voor Gentoo Linux op de AMD64. Hij is een natuurkunde student aan de Universiteit van Dortmund en besteedt een groot deel van zijn tijd aan Gentoo. Wanneer hij niet bezig is met zelfstudie, dan werkt hij wel als priveleraar om anderen te helpen met alledaagse zaken als wiskunde, natuurkunde en programeertalen, hoewel hij op dit moment beschikbaar is omdat zijn bijles baantje beeindigd is.

He werd nog maar recentelijk aangewezen als release coordinator voor AMD64. Jason Huebel zette hem aan het werk om 2005.0 release media (LiveCDs, stages, package-CD) te maken. Zijn computers hebben allen Griekse letters als hostnaam om ze wat interessanter te maken, en z'n verzameling van machines bevat het meeste van x86, PPC en AMD64. Zijn belangrijkste gereedschap is een HP LaserJet 4+, terwijl hij op software gebied aangeeft behoorlijk ruimdenkend te kunnen zijn, door bijvoorbeeld KDE met Mozilla Thunderbird en XMMS te gebruiken, waarmee hij aantoont dat Qt en GTK vriendelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Verbazingwekkend is, dat hij fluit speelt en dol is op koken, vooral nieuwe en ongeteste maaltijden die aangeven wat echte hackers kunnen doen in het echte leven. Voor alle vrouwen van de gepaste leeftijdscategorie in Witten (Danny's woonplaats): hij is vrijgezel, en heeft een indrukwekkende lijst vaardigheden. Danny's motto is geleend van Robert Oppenheimer, en daar zit meer in dan alleen de bovenstaande kop: "There is no place for dogma in science. The scientist is free, and must be free to ask any questions, to doubt any assertion, to seek for any evidence, to correct any errors."

3.  Heard in the community

Web forums

Plotselinge striktheid verrast gebruikers

FEATURES="strict" was een aantal weken terug geactiveerd, maar het aantal mensen die verward zijn geraakt bij nieuwe foutmeldingen en onvoorwaardelijke installatiefouten is niet afgenomen. Misschien komt dat doordat er geen "officiele" aankondiging was van de verandering? Deze discussie is 'sticky' gemaakt om mensen met dezelfde problemen er makkelijk naar te verwijzen:

Nieuwe generatie initvervanging

Er is weer een nieuw community project. Dit project heeft niet alleen honderden reacties op het forum veroorzaakt, het is al behandeld op Freshmeat en het krijgt ook al wat aandacht van de media. Zweedse forumgebruiker Jimmy Wennlund heeft deze "vervanging voor de oude en op vele manieren afgekeurde sysvinit" bedacht, die zojuist, afgelopen weekend, in de Portage tree is gezet:

Onofficiele installatiemedia uitgegeven

Samen met een klein team van bijdragers, heeft Bob Perdaina (een vaste forumbezoeker en schrijver van een populaire 'howto' over Gentoo installeren met een onderliggende NPTL-structuur) een serie van opstartbare CD's, die stage 3 tarballs bevatten, zo gemaakt, dat het lijkt alsof je gewwon een stage 1 installatie doet. De naam van het project zal alleen wel even wennen zijn:

gentoo-dev

Opdelen van dev-perl (fase een van een miljoen)

Michael Cummings brengt goed nieuws vanuit het perl-kamp: "Dit weekend hoop ik te starten met het opdelen van dev-perl in subcategorieen, beginnend met perl-core. Als iemand denkt dat er niet genoeg packages zitten in het huidige dev-perl, resync je tree want het is dan al enkele jaren geleden dat je dat voor het laatst deed :) Perl-core zal ebuilds bevatten voor die modules die ook worden gedistribueerd met de basisinstallaties van perl (alhoewel versies en patches kunnen verschillen van de versie die je geinstalleerd hebt). Iedereen die wenst input te geven over deze multigefaseerde migratie kan altijd reageren op bug 75435"

Gecertificeerde Gentoo?

Een geinterreseerde Gentooist die bij IBM hardware werkt vraagt wat er gedaan kan worden om Gentoo IBM-gecertificeerd te krijgen. Andere Gentooisten vragen zich af hoe Gentoo gecertificeerd kan worden voor andere commercieele software. Het lijkt er op dat IBM alleen distributies wil certificeren die een commerciele basis hebben (vanwege Service Level Agreements etc.), maar het is altijd goed mensen te zien, die Gentoo naar een hoger niveau proberen te tillen.

Portage als een tweede package manager

Aangezien Portage software management vrij goed aankan, waarom het dan niet gebruiken om andere distributies te voorzien van je eigen aanpassingen. Een vergelijkbare gedachte moet dit GLEP concept om Portage te verbeteren hebben gemotiveerd, zodat het ook software kan installeren en beheren op andere locaties en zo als tweede package manager kan fungeren als rpm weer eens tekort schiet.

4.  Gentoo Internationaal

Belgie: Gentoo website online gebracht

Afgelopen zondag heeft Gentoo-ontwikkelaar Jochen Maes een server opgezet die Gentoo's regionale webaanwezigheid van Belgie host. Net als vele andere Gentoo gemeenschapssites voro een apart land, heeft deze een aantal eigenschappen naast content van de officiele Gentoo website, inclusief een gebruikersforum, fotogalerij en andere gemeenschapsfuncties. De site is zo nieuw, dat het nog niet eens een eigen logo heeft, dus vandaar een oproep voor bijdragen voor een logocompetitie, die tot eind deze maand loopt. Een speciale sectie in het forum is voor dit doel gereserveerd, ga naar de site voor instructies.

Canada: Gentoo LTSP installatie voor de lagere school

Cory Oldford is de vice-president van de Prairie Linux User Group en manager voor een wonderbaarlijk gemeenschapsproject in Winnipeg. Zijn groep werd een tijdje geleden benaderd om een laboratorium om te zetten naar Gentoo Linux, op een lokale prive-basisschool. Het lab bestond uit ongeveer 30 werkstations, varierend van een P75 met 16MB RAM, tot een handjevol PIII's 667MHz met 128MB RAM. De machines werden continu geplaagd door hardware problemen en verouderde operatie systemen en software.

Orspronkelijk werd gedacht, dat de PIII's de belasting niet aan zouden kunnen, en dat het beheren van een aantal LTSP servers te veel moeite zou zijn. De oplossing die bedacht werd door het HC-Linux team (wat staat voor "Holy Cross" [Heilig Kruis], de naam van de school), was een openMosix-enabled LTSP, Gentoo Linux server. Maar, nadat de server's bestandssysteem was gecreeerd, wist de systeembeheerder van de school zijn hand leggen op veel meer geschikte hardware, een AMD Sempron 2500 met 1,2GB RAM.

openMosix werkte prima voor een tijdje, zegt Cory, maar in het klaslokaal werd het een zwakke schakel, omdat leerlingen erop stonden, om de systemen uit te zetten. Momenteel is openMosix uitgeschakeld, maar kan op elk moment weer gestart worden, door simpelweg de service te starten. De schijfloze clients delen hun eigen belasting niet, dus ze wachten gewoon op openMosix op de server om de processen af te handelen.

LTSP functioneerde als verwacht nadat een aantal netwerkproblemen waren opgelost, maar de gewenste desktop-omgeving was eerst nog een uitdaging: de geheugeneisen van zo'n 30 instanties van KDE en Konqueror, zorgde dat de server ten onderging aan de belasting. Met maar een trage 40GB IDE schijf, ging de prestatie van de server erg snel achteruit, als 30 leerlingen aan het werk waren in het lab. Een overstap naar icewm en een vereenvoudigde ROX-filer loste dit op. De overstap naar een minder vraatzuchtige desktop-omgevin, liet ook genoeg geheugenruimte over om belangrijke applicaties en gerelateerde bibliotheken op een RAM disk te precachen, voor een grotere prestatieverhoging.

De HC-Linux 'PLUGgers' worden voor kleine problemen van tijd tot tijd opgeroepen, maar de server heeft nu al maanden betrouwbaar gedraaid. Cory is dankbaar voor de ondersteuning die hij heeft gehad van de gemeenschap: "Bedankt Michael Imhof en de rest van het clusterteam, en aan alle andere Gentoo ontwikkelaars, voor hun harde werken."


Figure 4.1: Gentoo op historische hardware - Pentium 75MHz met 16MB RAM

Fig. 1: PentiumI

Note: Foto met toestemming van Cory Oldford

5.  Gentoo in de pers

Coyotegulch (2 mei 2005)

Afgelopen week voerde Scott Robert Ladd, de schrijver van een tool voor compileeranalyse genaamd Acovea, een benchmarking test uit om de compileerprestaties te vergelijken tussen de GNU C compiler (gcc) versie 3.4.3, en de nieuwe 4.0 dat net twee weken geleden is uitgegeven. "Het maakt niet uit welke compiler opties ik kies, iemand zal me waarschijnlijk een e-mail sturen om me te vertellen dat ik er volledig naast zit," zegt de de schrijver van de recensie, zich volledig bewust van de valkuilen van het benchmarken, en hij houdt zich daarom ook afzijdig van vergelijkingen tussen gcc en Intel's of andere commerciele C compilers. De platformen die hij gebruikt voor de benchmarktest zijn een AMD64 Dual Opteron en een gewone x86 Pentium 4 host -- beide draaiende op Gentoo Linux, die hij overigens niet zo snel volledig met 4.0 zal gaan compileren: "Versie 4.0.0 legt een fundament voor de toekomst, en moet gezien worden als een technologische stap vooruit met nieuwe interne architecturen en de toevoeging van Fortran 95. Als je een hoop C++ code compileert, zal je GCC 4.0 willen onderzoeken," zegt Scott Ladd. Als dat niet het geval is, ziet het ernaar uit dat de 3.4 serie nog steeds de beste keuze is.

Desktoplinux (8 mei 2005)

De onderzoeksresultaten van de Desktoplinux jaarlijkse lezersstemming laat een opmerkelijke daling zien in het aantal mensen dat meedoet, een onverklaarbare verdwijning van ongeveer twee-derde van de Debian gemeenschap, en een mooie groei voor Gentoo tot ongeveer twee keer haar marktaandeel in 2003; maarliefst 10% van alle desktop Linux-installaties bij de Desktoplinux lezers draaiden Gentoo. Er is echter het idee, dat een groot gedeelte van de markt bij dit onderzoek niet aan bod is gekomen.

6.  Verplaatsingen, Toevoegingen en Veranderingen

Verplaatsingen

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

  • Niemand deze week

Toevoegingen

De volgende developers zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

  • Duncan Coutts (dcoutts) - Haskell

Veranderingen

De volgende developers zijn recentelijk van rol veranderd in het Gentoo Linux project:

  • Tobias Scherbaum (dertobi123) - is bij het Gentoo PPC team gekomen
  • Bryan Ostergaard (kloeri) - nieuwe Alpha-architectuur co-lead

7.  Gentoo security

Sylpheed, Sylpheed-claws: Buffer overflow bij bericht weergave

Sylpheed en Sylpheed-claws bevatten een kwetsbaarheid dat geactiveerd kan worden bij het weergeven van een speciaal mismaakte attachment.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

Dnsmasq: Poisoning en Denial of Service kwetsbaarheden

Dnsmasq is kwetsbaar voor DNS cache poisoning aanvallen en een potentiele Denial of Service van het lokaal netwerk.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

mit-krb5: Meerdere buffer overflows in telnet client

De mit-krb5 telnet client is kwetsbaar voor twee buffer overflows, waardoor een kwaadwillende telnet server operator ongewenste code zou kunnen draaien.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

Gaim: Denial of Service problemen

Gaim heeft meerdere kwestbaarheden, wat kan leiden tot een Denial of Service.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

sharutils: Onveilige tijdelijke bestands aanmaak

Het unshar programma is kwetsbaar voor symlink aanvallen, waardoor een lokale gebruiker willekeurige bestanden kan overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en op te volgen. Tussen 01 mei 2005 en 08 mei 2005 leidde de activiteit op de site tot:

  • 833 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 433 bugs zijn gesloten of opgelost tijdens deze periode
  • 27 gesloten bugs zijn heropend tijdens deze periode

Van de 8576 huidige openstaande bugs zijn er 95 gemarkeerd als 'blocker', 219 als 'critical' en 629 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs gesloten hebben in deze periode zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die het meest aantal bugs toegewezen zijn deze week zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Other languages

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated May 9, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 9 mei 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Author

Cory Oldford
Author

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Johan de Wolff
Vertaler

Roderick Goessen
Vertaler

Mans Matulewicz
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.