Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 30 mei, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Hardwaredonatie op OSU

Met dank aan Gentoo AMD64 archtester Chris Parrot, een ontwikkelaar bij AMD's fabriek in Austin, ontving het Open Source Laboratorium van Oregon State University deze maand een verrassingspakket. Wat oorspronkelijk aangekondigd was als een donatie van een gebruikte PC met AMD64 architectuur, bleek drie dual-CPU moederborden te zijn, compleet met zes processoren en 3GB aan DDR geheugen.


Figure 1.1: Nieuw uit de doos: gedoneerde AMD64 moederborden

Fig. 1: mobos

Een machine gaat naar het Gentoo Release Engineering team en zal gebruikt worden voor de productie van toekomstige uitgaven, inclusiefs LiveCD's, stages en meer. De andere twee zullen gebruikt gaan worden als algemeen ontwikkelingsplatform voor het Gentoo/AMD64 team en zal, op aanvraag, toegankelijk gemaakt worden voor zowel Gentoo- als externe ontwikkelaars Heel veel dank aan Chris Parrott en AMD voor deze gulle donatie!

Update documentatiestatus

Een leuk spel om te spelen voor aspirant-auteurs van Gentoo documentatie: Als je je vaardigheden in het schrijven van goede nette XML code voor Gentoo documentatie wilt uitproberen, kan je eventueel door het "geweldig lelijke" misvormde document gaan, gemaakt door het documentatieteam als onderdeel van een examen. Als je dat kan repareren, lees dan het bijgewerkte beleid om lid te worden van de documentatie-eenheid, en help ze bij meer dingen die ze doen: Een aantal van de hoogtepunten van afgelopen maand, waaronder de KDE configuratiegids die achterstand inloopt met verscheidende applicaties in de gesplitste ebuild van KDE hoger dan 3.4, updates van de Gentoolkit en Portage introductiegidsen, die opnieuw gemaakt zijn wat de veranderingen en toevoegingen aangeeft, en veel meer nieuwe dingen om de Gentoo documentatie zelfs beter te maken dan het al is. Zie de complete status-update van de afgelopen maand op de statuspagina van de documentatie.

2.  Ontwikkelaar van de week

"Try Gentoo once, you'll see it's the obvious way to go" -- Damien Krotkine


Figure 2.1: Damien Krotkine aka dams

Fig. 1: dams

Damien Krotkine of dams is officieel een van de PPC-apen, die een paar ebuilds bijhoudt van programma's die hij gebruikt, maar hij besteedt het meeste van zijn Gentoo-tijd aan het programmeren van configuratieprogramma's en gerelateerde dingen. Hij was oorspronkelijk de leider van de - momenteel non-actieve - Desktop research Project. Naast Gentoo heeft hij het officiele logo van het PLF (Penguin Liberation Front) ontworpen en heeft hij wat Perl coden gedaan in zijn tijd, inclusief maffe dingen als proberen de interne objecten van Perl van Mozilla te gebruiken met Perl-XPCOM. Aangezien hij best wel een stil en bescheiden persoon is, is hij niet bijzonder trots op zijn werk, maar de combinatie van Perl en GTK in zijn handen, kunnen aardige dingen opleveren.

Hij ging op verschillende plaatsen naar school, zoals Frankfurt en Parijs, studeerde zelfs Informatica, maar toch heeft hij niet zo'n hoge dunk van school. Zijn echte leven heeft niet zo veel met Gentoo te maken als je eigenlijk zou willen, maar software ontwikkelen, gebaseerd op Mozilla en een OSS zoekmachine bij een Frans bedrijf is best wel te accepteren als werk.

Hij heeft recentlijk nog het aantal computers in huis verminderd, maar het blijft een indrukwekkende collectie, met o.a. een Athlon, een PegasosPPC en een iBook. Zijn voorkeur voor perl en emacs zorgen dat hij de meeste 'flame wars' verliest, maar hij is ook goed in het vermijden ervan. Andere applicaties, waarvan hij houdt zijn screen, zsh en Firefox, en zijn meestal altijd binnen handbereik op een of al zijn computers. icewm en enlightenment zijn zijn favoriete "window managers" en zijn mailprogramma is momenteel Thunderbird i.p.v. gnus - dams houdt ervan om de juiste tool voor het juiste werk te gebruiken.

Aangezien hij wel een koele gast is, doet hij aan snowboarden, rolschaatsen en klimmen. Hij was de "befaamde TM van het officiele Sporks of Chaos-team, hey dat is eigenlijk iets waar ik trots op ben", en als hij niet werkt of programmeert, probeert hij nij OSS evenementen te zijn. Wonend in Parijs (wat hem erg Frans maakt), houdt hij ervan om de stereotypen te bekrachtigen, door een verleidende gladde Fransman te zijn - maar hij heeft de juiste meid om te trouwen nog niet gevonden.

3.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

ebuilds vers houden

Naarmate de tijd verstrijkt worden sommige ebuild niet zo goed onderhouden als men wel zou willen. In deze thread zijn vele ideeen opgegooid over hoe men de gebruikers de mogelijkheid kan geven om te helpen met testen en onderhouden van nieuwe versies van programma's in de portage tree.

Bashrc mini HOWTO

Chris White heeft een aardige mini-howto geschreven over het gebruik van een bashrc bestand met portage - als je niet weet wat dit betekent, is deze howto waarschijnlijk nog niet wat je nodig hebt, maar het komt er in het kort op neer dat het de grote kracht van de nieuwste portage cvs versies laat zien.

vraag naar baselayout testers

Mike Frysinger vraagt om wat testen van de nieuwe baselayout 1.11.12-r2, een nieuwe en hopelijk veel betere versie van de baselayout scripts. Aangezien veel dingen veranderd zijn en sommige dingen gemodulariseerd kunnen er wat dingen kapot gaan - dus als je het niet erg vindt dat je systeem mogelijk kapot gaat wordt en wilt helpen, lees de aankondiging van Mike en heb er veel plezier mee.

4.  Gentoo Internationaal

Canada: Ottawa Linux Symposium

Het Ottawa Linux Symposium (OLS) wordt gehouden van 20 tot en met 23 juli 2005. Gentoo PPC64 ontwikkelaar Omkhar Arasaratnam gaat er heen, mocht je graag andere Gentoo gebruikers en ontwikkelaars willen ontmoeten in Ottawa, dan kun je dat via hem regelen.

Japan: Open Source feestje met GentooJP

Ongeveer 50 Japanse Gentoo ontwikkelaars en geavanceerde gebruikers zullen elkaar op 3 juni ontmoeten op een Open Source feest waarmee het begin wordt gevierd van de Linuxworld in Tokyo. Het begint om 19:00 uur en wordt gehouden op het Ginza-onderdeel van een T.G.I. Friday's. GentooJP stichter Masatomo Nakano, laat vanuit London weten, dat hij de bijeenkomst ook zal bijwonen. Het is niet nodig om aan de GentooJP verzendlijst te laten weten dat je komt, schrijf je vooraf gewoon in op de reserveringspagina.

5.  Gentoo in de pers

LinuxUser (mei/juni 2005)

Het Duitse magazine LinuxUser publiseerde kortgeleden een "Gentoo-Mini-Series". Het eerste deel was over het juist installeren van een Gentoo-systeem: "Gentoo Linux biedt een op-maat-gemaakt product: De slimme distributie kan perfect aangepast worden aan de benodigdheden van de gebruiker." In het tweede en laatste deel, gepubliceerd in hun huidige uitgave, gaat het over het systeemonderhoud met behulp van Portage. Een Engelse versie wordt in ongeveer twee maanden in de UK/US-editie van het LinuxMagazine verwacht. Als een eerste succes van het Gentoo-artikel door LinuxUser gepubliceerd, raakte de hoofdeditor geinfecteerd met het "Gentoo-virus" en kon de verleiding niet langer weerstaan: Hij installeerde Gentoo Linux zelf.

The Triangle (20 mei 2005)

In een artikel met de titel Debat zet open source Linux als tegenstander tegen Microsoft, doet de studentenkrant van de universiteit van Drexel verslag van een evenement, georganiseerd door Drexel's Wiskunde- en Informaticavereniging. Tegen het eind van een grondig debat tussen een Microsoft relatiemanager student en een lid van de lokale Linux gebruikersgroep, wordt Gentoo genoemd als een voorbeeld voor een 64-bit computers zoals het zou moeten zijn, met niet alleen de kernel, maar ook applicaties gecompileerd voor deze architectuur.

6.  Codeersessie

Inleiding

Een korte presentatie van dams' configuratieprogramma's: (het inspringen van code kan gebroken zijn. Vragen kun je sturen naar dams)

Libconf

Note: website: http://libconf.net
wat is het: je kunt hiermee makkelijk config programma's lezen/schrijven

Stel, je wilt je gdm configuratie aanpassen en de autologin gebruiker instellen. Laten we kijken of libconf hierin kan voorzien. Start in een console:

Code Listing 6.1: libconf starten

libconf

Figure 6.1: libconf command line

Fig. 1: sc_libconf1

Nu roepen we de ingebouwde help op:

Code Listing 6.2: libconf help

help

Als aangegeven, zal je het 'list_templates' commando zien. Type

Code Listing 6.3: list_templates

list_templates

Figure 6.2: lijst van beschikbare high level templates

Fig. 2: sc_libconf2

Generic/Shell is een van de meest gebruikte, maar er zijn een aantal andere. Zoals je kunt zien is er een 'X/Gdm' template. Laten we eens kijken welke opties deze biedt:

Code Listing 6.4: opties voor X/Gdm

list_template_options X/Gdm
   

Figure 6.3: X/Gdm opties

Fig. 3: sc_libconf3

Zoals je ziet, wordt er gevraagd om man Libconf::Glueconf::X::Gdm te starten. Als je dat doet, dan word je verteld dat deze documentatie niet bestaat, dat komt omdat deze nog niet geschreven is. Jammer he? Gelukkig zul je zien dat het makkelijk genoeg is.

Nu gaan we een stukje Perl schrijven:

Code Listing 6.5: gdm_autologin.pl

#!/usr/bin/perl
# eerst includen we de libconf template module
use Libconf::Glueconf::X::Gdm;
# dan gebruiken we de template
my $gdm_conf = Libconf::Glueconf::X::Gdm->new({ filename =>
'/etc/X11/gdm/gdm.conf' });
# daarna willen we zien hoe de structuur eruit ziet
use Data::Dumper;
print Dumper($gdm_conf) . "\n";
# dit laatste print de structuur
   

schrijf dit naar een bestand genaamd gdm_autologin.pl, maak het bestand executable en start het op:

Code Listing 6.6: start gdm_autologin.pl

./gdm_autologin.pl
   

Figure 6.4: dump structuur met gdm_autologin.pl

Fig. 4: sc_libconf4

Het is simpel om de structuur te begrijpen. Wat we nu willen is een username als variabele instellen en deze in de autologin invullen. Dat doen we met:

Code Listing 6.7: de username in variabele zetten en invullen bij autologin

$gdm_con->{daemon}{AutomaticLogin} = $user;
   

En dan is dit het volledige scriptt:

Code Listing 6.8: volledig script voor autologin

#!/usr/bin/perl
# first of all, include the libconf template module
use Libconf::Glueconf::X::Gdm;
# get the first argument
my $user = $ARGV[0] or die 'please give me one parameter';
# use the template
my $gdm_conf = Libconf::Glueconf::X::Gdm->new({ filename =>
'/etc/X11/gdm/gdm.conf' });
# change the autologin field
$gdm_conf->{daemon}{AutomaticLogin} = $user;
# then write the structure back to the file
$gdm_conf->write_conf();
   

En het doet z'n werk. Je kunt zien dat libconf het bestand van inspringing heeft voorzien, wat het leesbaarder maakt. Als je dat niet wilt, voeg de volgende lijn toe voordat je het bestand gaat schrijven:

Code Listing 6.9: laat libconf niet inspringen

$Libconf::Templates::Indentspaces = '';
   

Note: nog meer documentatie (sorry, het is niet compleet): http://libconf.net/documentation/html/Libconf.html

Gtk2Fu

Note: website: http://libconf.net/gtk2-fu/
wat is het: Het is een schil over perl-gtk2, die het simpeler en beter maakt.

gtk2fu is eigenlijk best simpel: het zorgt voor meer kracht en eenvoud. Er is ook full documentation beschikbaar.

Als je de documentatie hebt gelezen, dan zou je eenvoudige code makkelijk zelf moeten kunnen maken. Hier is een kleine applicatie die volledig functioneel is en die een GUI laat zien om de Automatic login faciliteit van gdm te bewerken, op basis van de code hierboven met libconf:

Code Listing 6.10: GUI voor Automatic Login faciliteit van gdm op basis van libconf

#!/usr/bin/perl

# first of all, include the libconf template module
use Libconf::Glueconf::X::Gdm;
my $gdm_conf = Libconf::Glueconf::X::Gdm->new({ filename =>
'/etc/X11/gdm/gdm.conf' });
$Libconf::Templates::Indentspaces = '';

# include Gtk2Fu
use Gtk2Fu qw(:all);
# initialize Gtk2;
Gtk2->init;

# create the window
my $main_window = create_window();
my $entry;
# create the menubar
my ($menubar, $item_factory) = $main_window->create_full_menubar(
  [
   [ '/_File', undef, undef , 0, '<Branch>' ],
   [ '/File/_Save', '<control>S', sub { $gdm_conf->write_conf();
Gtk2->main_quit }, 0, '<StockItem>', 'gtk-save' ],
   [ '/File/_Quit', '<control>Q', sub { Gtk2->main_quit }, 0,
'<StockItem>', 'gtk-quit' ],
  ]
  );
# create the widgets, handlers, and actions
$main_window->signal_connect_(destroy => sub { Gtk2->main_quit } )
 ->add_(Gtk2::VBox->new(0,0)
     ->gtkpack_(0, $menubar,
          1, Gtk2::VBox->new(0, 0)
            ->gtkpack_(1, Gtk2::HBox->new(0, 0)
                   ->gtkpack_(0, 'Gdm AutomaticLogin',
                        1, $entry =
Gtk2::Entry->new()

- ->set_text_($gdm_conf->{daemon}{AutomaticLogin})

- ->signal_connect_(changed => sub {

$gdm_conf->{daemon}{AutomaticLogin} = $entry->get_text();
                                   } )
                        )
                 )
           ->set_border_width_(5),
          0, Gtk2::HSeparator->new(),
          0, Gtk2::HButtonBox->new()
            ->set_spacing_default_(10)
            ->set_layout_('end')

- ->gtkpack(Gtk2::Button->new_from_stock('gtk-cancel')
                 ->set_border_width_(5)
                 ->signal_connect_(clicked => sub {
Gtk2->main_quit; }),
                 Gtk2::Button->new_from_stock('gtk-ok')
                 ->set_border_width_(5)
                 ->signal_connect_(clicked => sub {
$gdm_conf->write_conf(); Gtk2->main_quit; })
                )
          )
    )
 ->show_all();
Gtk2->main;
   

Bewaar dit in een test.pl, maak het uitvoerbaar en start het op. Het laat iets zien dat lijkt op het volgende:


Figure 6.5: gtk2fu autologin test-window

Fig. 5: test.pl

De applicatie is functioneel, als je het als root kan uitvoeren en je wijzigt de inhoud van de invoer en save, zal het werken. I gebruik een gelijke aanpak met perl-ncurses om tekst modus GUIs te maken.

Dat was het voor vandaag, dit is slechts een voorbeeld van wat mogelijk is met libconf+gtk2fu+ncurses. Ik hoop dat het sommigen onder jullie een idee geeft waar je wat mee kunt. En als je graag wilt meehelpen in het configuratie tool deployment team, neem dan contact met me op.

7.  Vertrokken, Toevoegingen en Veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben het Gentoo Team recentelijk verlaten:

 • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk bij het Gentoo Team gekomen:

 • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

 • Mike Doty (kingtaco) - AMD64 strategic lead (vervangt Jason Huebel)
 • Simon Stelling (blubb) - AMD64 operational co-lead (samen met Danny van Dyk)
 • David Holm (dholm) - PPC strategic lead
 • Luca Barbato (lu_zero) - PPC operational lead
 • Lars Weiler (pylon) - PPC release engineering (voormalig tactical lead)
 • Markus Rothe (corsair) - PPC64 Security
 • Daniel Ostrow (dostrow) - PPC profile maintainer
 • Joseph Jezak (josejx) - PPC documentation lead

8.  Gentoo veiligheid

Qpopper: Meerdere kwetsbaarheden

Qpopper bevat twee kwetsbaarheden die een aanvaller toestaan om willekeurige bestanden te overschrijven en bestanden te maken met onveilige permissies.

Voor meer informatie zie de GLSA Aankondiging

Net-SNMP: fixproc onveilig tijdelijk bestand

Net-SNMP maakt op een onveilige manier tijdelijke bestanden aan, die gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie zie de GLSA Aankondiging

gxine: Format string kwetsbaarheid

Een format string kwetsbaarheid in gxine kan worden gebruikt om willekeurige code uit te voeren op afstand.

Voor meer informatie zie de GLSA Aankondiging

Mailutils: Meerdere kwetsbaarheden in imap4d en mail

De imap4d server en het mail hulpprogramma van GNU Mailutils bevatten meerdere kwetsbaarheden die mogelijk gebruikt kunnen worden door een aanvaller op afstand om willekeurige code uit te voeren met root privileges.

Voor meer informatie zie de GLSA Aankondiging

9.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs te melden en te volgen. Tussen 22 mei 2005 en 29 mei 2005, leidde de activiteit op de site tot:

 • 835 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 474 bugs gesloten of opgeloste bugs tijdens deze periode
 • 35 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8480 huidige openstaande bugs zijn er 85 gemarkeerd als 'blocker', 217 als 'critical' en 615 als 'major'.

Gesloten bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bugs ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is tevens verkrijgbaar in de volgende talen:Print

Page updated May 30, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 30 mei 2005.

Ulrich Plate
Editor

Daniel Herzog
Auteur

Damien Krotkine
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

Lars Weiler
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Mans Matulewicz
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.