Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 15 augustus, 2005

Content:

1.  Gentoo Nieuws

Gentoo Linux 2005.1 uitgegeven

Het Gentoo Release Engineering team is trots om de uitgave van Gentoo Linux 2005.1 aan te kondigen. Deze uitgave is de tweede uitgave van 2005 en is het hoogtepunt na vijf maanden werk. Een aantal grote veranderingen in de software t.o.v. 2005.0 zijn GNOME 2.10, KDE 3.4.1, XFce 4.2.2, X.Org 6.8.2 en een 2.6.12 kernel.

Deze uitgave levert ook twee extra x86 LiveCD images, in combinatie met de minimale- en universele InstallCD's, die we ook al zagen bij eerdere uitgaven: een nieuwe x86 LiveCD van het Hardened project, en de nieuwe x86 Installer LiveCD met de eerste publieke uitgave van de Gentoo Linux Installer, met zowel een GTK+ als een op 'dialog' gebaseerde front-end.

Het SPARC-team is overgegaan naar het gebruik van hwsetup voor het automatisch detecteren van apparatuur, wat meer compatibiliteit geeft en het IA64 team heeft een minimale LiveCD uitgegeven, zoals aangegeven in de vorige GWN. PPC en PPC64 opereren nu onder een gesamenlijk hoofdprofiel, zoals SPARC en MIPS doen voor hun 32/64-bit equivalenten, en G5 ondersteuning is compleet van PPC32 naar PPC64 gegaan.

Er is ook flink gewerkt aan genkernel en het heeft nu vele nieuwe eigenschappen, zoals initramfs, gensplash en dmraid ondersteuning samen met nog vele andere verbeteringen en bug fixes.


Figure 1.1: CD labels kunnen voor elke architectuur gedownload worden

Fig. 1: ISO

De uitgave is te downloaden van onze mirrors en van de BitTorrent tracker, die door Friends of Gentoo e.V. wordt aangeboden. Bijbehorende labels, met elke architectuur in een eigen kleur, kunnen gedownload worden van een gewone locatie.

Eerste webcast van Gentoo ontwikkelaarsconferentie

Na net de Gentoo-kraam ingepakt te hebben van de Linux World Expo afgelopen week in San Francisco, bleven de ontwikkelaars, die Gentoo daar hadden vertegenwoordigd (voornamelijk degene uit Amerika), nog een dag extra om mee te doen met de eerste complete US Gentoo ontwikkelaarsconferentie, gehouden in het gebouw van Global Netoptex, Inc. (GNi). Met het succes te danken aan de onvermoeibare Corey Shields, bracht het evenement bestuurders van de Gentoo Stichting, ontwikkelaars en gasten bijeen. Speciale dank gaat uit naar de Universiteit van Indiana, voor hun streaming services, die het mogelijk maakten voor tientallen mede-ontwikkelaars om bij te dragen aan de conferentie. Voor degene die de presentatie via de webcast volgde, was een speciaal IRC-kanaal, #gentoo-devconference, opgezet op irc.freenode.net, om interactie mogelijk te maken: ontwikkelaars overal vandaan hadden de mogelijkheid om in bijna real-time, vragen te stellen en hun mening te geven gedurende het evenement die dag.

De gehouden presentaties staan op de website van het evenement, en de dia's van de presentaties zullen binnenkort beschikbaar gemaakt worden. De webcast is ook opgenomen en zal ook beschikbaar gemaakt worden om te downloaden. Houdt het in de gaten.

2.  Toekomstzone

Modulaire X

Je zou je kunnen afvragen waarom in hemelsnaam een mooi handig enkel xorg-x11 pakket omgezet wordt naar bijna 300 aparte? En dat is terecht. Het is niet iets wat door Gentoo alleen wordt gedaan, onafhankelijk van X.Org; zij splitsen alle pakketten in aparte uitgaven en wij volgen hun alleen maar.

Het splitsen en veranderen van de opzet heeft drie redenen:

  • X is te ingewikkeld voor nieuwe ontwikkelaars om in te stappen, dus vandaar de overgang naar autotools, een systeem wat voor veel mensen gemakkelijker is.
  • Met de overgang, is het mogelijk om de broncode op te splitsen met autotools, en dit maakt het ook wat meer ontwikkelaarsvriendelijk.
  • Dingen waren in het verleden onnodig gekoppeld, en dit maakte bugfixen vaak haast onmogelijk. Als het al lukte, moest de hele XOrg opnieuw gecompileerd worden. Bijvoorbeeld, een bug in de ati driver, zou zes maanden moeten wachten op de volgende uitgave, of je zou je lettertypen voor niks moeten hercompileren om het te krijgen.

Voor Gentoo-gebruikers, zou de verandering probleemloos moeten zijn. Al wat je moet doen is `emerge xorg-x11` en je krijgt alle benodigde pakketten, alhoewel minder gebruikte programma's, zoals xedit of xmh daar niet zouden kunnen bij zitten.

Tot nu toe, zitten de meeste pakketten in Portage, maar nog niet de meta-ebuilds die nodig zijn voor de naadloze overgang. Komende maand, kan je verwachten de modulaire X te zien veranderen van lastig naar opwindend.

De uitgave van X11R7.0 wordt niet eerder dan ergens in september verwacht, maar de allereerste release candidate kwam al een aantal weken geleden uit. Als je al vroeg de modulaire X wilt adopteren, wees dan bereid om wat werk te doen en bugs te rapporteren. Hier is een handleiding om, wat Gentoo aan modulaire X in Portage heeft, te gebruiken. Het zal langzamerhand steeds makkelijker worden om over te gaan ten opzichte van hoe het nu is. Als je vragen hebt, neem dan contact op met Donnie Berkholz.

3.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

imlate op x86

Olivier Crête heeft het "imlate" script, wat gebruikt wordt om pakketten te vinden die nieuwere versies hebben, gebruikt om te zien hoe up-to-date de x86 architectuur is t.o.v. andere architecturen. Hij schrijft: "De resultaten zijn verrassend, 214 pakketten zijn meer recent op non-x86 architecturen. Maar het is vrij moeilijk om te weten te komen, of het komt doordat ze arch-specifieke patches hebben of omdat de arch van de beheerder niet x86 is..."

hebben we een "man" USEflag nodig?

Aangezien bijna alles in Gentoo aangepast kan worden, waarom hebben we dan geen "man" useflag, die voorkomt dat man-pages geïnstalleerd worden? Uiteraard is er FEATURES="noman", maar dat lost niet alle (potentiële) problemen op.

gcc-config 2.0 ontwikkeling

Jeremy Huddleston biedt wat inzage in de ontwikkeling van gcc-config 2.0, een herschrijving van gcc-config wat een aantal tekortkomingen van de gcc-config 1.3 tak moet aanpakken.

4.  Gentoo Internationaal

UK: AFFS conferentie in Londen

Gentoo in de UK (Groot-Brittannië) was recentelijk gevraagd een spreekbeurt te houden op de jaarlijkse algemene bijeenkomst van de Association For Free Software (Genootschap voor vrije software) . Gentoo ontwikkelaars Daniel Drake, Tim Yamin , Stuart Herbert en Rob Holland gingen er heen, vergezeld door George Prowse van de Gentoo Forums. Tim Yamin gaf een introductie van 45 minuten over Gentoo en haar voordelen.


Figure 4.1: Van links naar rechts: Rob Holland, Stuart Herbert, Daniel Drake en Tim Yamin

Fig. 1: AFFS

Georganiseerd door het genootschap, werd de bijeenkomst ook gebruikt om valkuilen en problemen met de aankomende software-patenten-problematiek in het Europese Parlement te bespreken; en op het zelfde moment konden de Linux distributies in gesprek gaan met FOSS advocaten. De bijeenkomst maakte niet alleen mogelijk dat Gentoo ontwikkelaars in de UK enkele van de gebruikers konden ontmoeten maar ook enkele collega-ontwikkelaars van Debian. De dag is succesvol verlopen. Na Tim's verhaal werd het erg druk aan de Gentoo kraam met geïntresseerde mensen en wij vernamen dat een paar van onze gebruikers gemigreerd waren van Debian naar Gentoo.

Duitsland: Verslag van het eerste GentooZomerKamp

Met dank aan de organisatie van de Duitse Forum moderator Uwe Hölzel (slick), hadden van vrijdag tot zondag, 12 tot 14 augustus 2005, enige Gentoo gebruikers en ontwikkelaars hun tenten gepakt en een tocht gemaakt naar het Duitse achterland genaamd "Westerwald". Op een weiland op de camping en herberg “Gasthof Hahnhof” zetten de eerste aanwezigen hun tent op op vrijdagmiddag. Er arriveerden meer mensen gedurende de avond, omdat zij soms wel tot 800 km moesten rijden. Zoals Stefan Walkner (Hephaistos) uit Salzburg, die helemaal vanuit Oostenrijk moest komen, of Hilefoks die woont aan de Duitse Noordzee kust.


Figure 4.2: Kampeerterrein “Gasthof Hahnhof” en het kampvuur

Fig. 2: Camping

Na een lange avond en een korte nacht, bleek de zaterdag een zeer mooie dag te zijn. De zon scheen de hele dag en bijna iedereen was lekker verbrand. In de namiddag duwde iemand zijn fiets naar het kampeerterrein... Het bleek dat Thorsten Zantis (psyqil) de trip van 100 km gemaakt had op zijn fiets en dat gedurende de allerlaatste kilometer hij een klapband had gehad. Gelukkig hadden we genoeg te drinken beschikbaar, zoals elk type bier van een goede Oostenrijkse “Helles”, via enkele Pils, Alt en Kölsch naar een droog biertje van de kust. En niemand hoefde hongerig te blijven, omdat we genoeg vlees hadden voor op de barbeque en ook salades voor iedereen.

Een kampvuur in de avond hield ons warm gedurende de hele nacht en hoewel het begon te regenen vroeg op de zondag morgen, zaten nog steeds enkelen van ons aan het kampvuur. Na een kort ontbijt in de regen braken we de natte tenten af.


Figure 4.3: (van links naar rechts) oma, HaPhi, tomyum, Pylon, dertobi123, Hilefoks, Danny, Hephaistos, psyqil, slick, inte

Fig. 3: Groepsfoto

Het is vermeldingswaardig dat we geen computers nodig gehad hebben en evengoed voldoende stof hadden om over te praten, zelfs naast Gentoo! Het was een genoegen om een paar mensen te ontmoeten die je anders alleen kent van de forums en IRC. En er zijn reeds enkele prille plannen voor een kamp volgend jaar aan de kust van de Noordzee.

5.  Gentoo in de pers

Ars Technica (8 augustus 2005)

Een review van een 64-bit laptop waar Gentoo Linux op draait is afgelopen maandag gepubliceerd in Ars Technica. Het "LinuxCertified" model heeft een AMD64 processor en komt kant-en-klaar met Gentoo, Fedora of SuSE Linux.

Harvard Business School Working Knowledge (1 augustus 2005)

"How Toyota and Linux Keep Collaboration Simple" is de titel van een artikel dat oorspronkelijk in de Harvard Business Review stond, dat vertelt over de gebeurtenissen van wanneer Gentoo ontwikkelaar Andrea Barisani - of om precies te zijn zijn Trieste University's Gentoo Linux server - een paar jaar geleden aangevallen werd. Auteurs Philip Evans en Bob Wolf nemen de bug fix activiteiten door, die snel de wereld overgaan als een voorbeeld voor de manieren van de Linux wereld, en zetten ze in perspectief van het Toyota productiesysteem, waarbij ze veel overeenkomsten vinden: "Verspreide, korrelige communicatie. In zowel de Linux als de Toyota gemeenschappen, is informatie over problemen en oplossingen wijd, vaak, en in kleine hoeveelheden verspreid."

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Luis Medinas (MetalGOD) - Printing herd en AMD64

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Jose Alberto Suarez Lopez (BaSS) - gestopt als hoofd Spaanse vertaling

7.  Gentoo veiligheid

Geen veiligheidsaankondigingen deze week

Geen GLSA's zijn sinds de publicatie van de laatste GWN gepubliceerd. Kijk volgende week weer.

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 07 augustus 2005 en 14 augustus 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 832 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 462 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 34 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8117 huidige openstaande bugs zijn er 108 gemarkeerd als 'blocker', 196 als 'critical' en 538 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated August 15, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 15 augustus 2005.

Ulrich Plate
Editor

Donnie Berkholz
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

George Prowse
Auteur

Lars Weiler
Auteur

Tim Yamin
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Lennard Klein
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.