Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 22 augustus, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Verslag van Linux World Expo San Francisco

De 2005 San Francisco LWE (Linux World Expo) bleek een groot succes, en Gentoo was er ook om er deel van uit te maken. Alles ging vrij goed voor de kleine Gentoo kraam. Er waren een aantal problemen met netwerkverbindingen en kraamlocaties (er waren twee verdiepingen aan expositieruimte deze keer, en Gentoo zat op de bovenste).


Figure 1.1: Foto met toestemming van Michaelian Ennis

Fig. 1: LWE kraam

Note: Chris Gianelloni en Jason Wever praten met gebruikers bij de kraam. Een x86 en een Pegasos PPC Open Desktop Workstation staan ten toongesteld.

Een groot aantal Gentoo infrastructuurmedewerkers was aanwezig, waaronder een aantal vaste ontwikkelaars, en anderen die er alleen waren om de expo te bezichtigen. De mensen bij de kraam waren o.a. Corey Shields, Kurt Lieber, Lance Albertson, Andrea Barisani, Chris Gianelloni, Jason Wever, Stephanie J. Lockwood-Childs, Saleem Abdulrasool, en Chris White. De Universiteit van Indiana en de Open Source Labs van de Universiteit van Oregon State hebben veel geholpen bij alles opzetten van Gentoo, en we bedanken ze daarvoor.

Veel vragen en opmerkingen ontstonden bij de Gentoo kraam. Veel bezoekers wilde gewoon weten wat Gentoo was, anderen hadden het al eens gebruikt en kwamen even langs om gedag te zeggen. Ook veel zakelijke gebruikers kwamen langs, en vroegen naar gedistribueerde installaties en hoe Gentoo was te gebruiken voor zakelijk gebruik. Een aantal van de andere projecten hadden ook wat aardige dingen: Trolltech werkt hard aan de QA, en vroeg Linux distributies (inclusief Gentoo), over de kwaliteit van Qt in hun distributies. De modularisatie van X.Org was ook een veelbesproken onderwerp, en ook de overgang naar autotools voor een makkelijkere ontwikkelingsspecificatie. Het Linux Test Project was er, en gaf speciale aandacht aan Mike Frysinger's werk in patch-ontwikkeling en zijn hulp bij het project. Philippe Ombredanne, schrijver van EasyEclipse, kwam langs voor een praatje met Chris White en Saleem Abdulrasool over het splitsen van de eclipse ebuilds. En ten slotte, het GenUX project was er ook, om over hun eigen project te praten.

De onderste verdieping van de Expo was voornamelijk voor bedrijven en betalende kraamhouders om nieuwe projecten te delen; Intel met het tonen van hun 64-bit technologie, HP wat een aantal toespraken hield over het zakelijk gebruik van Open Source, en Sun met voornamelijk projecten als Looking Glass ten toongesteld, een aantal Sparc systemen, en ook wat toespraken over OpenSolaris. Al in al was de Expo een groot succes, en we hopen dat het volgend jaar ook zo zal zijn.

2.  Gebruikersprojecten

Gentoo-gestuurd -- autoconsole

Er zijn maar weinig mensen over, die vandaag de dag slechts van één computer gebruik maken in hun dagelijkse omgeving. De meesten hebben thuis computers bovenop diegenen die ze al op hun werk gebruiken, en wellicht nog een laptop erbij om hun gezelschap te houden tijdens de het op en neer pendelen tussen huis en werk. Maar hoeveel mensen hebben er eentje geïnstalleerd in de console van hun auto's? En hoeveel daarvan draaien op Gentoo Linux? Hier is een voorbeeld dat de gemoederen bij slashdot een paar dagen bezighield, een CarPC geïnstalleerd in een Mazda sportwagen. Gebaseerd op een Via Epia klein formaat moederbord, en met stoere functies als een GPS ontvanger, Bluetooth en een hoge snelheid draadloos netwerk maken van deze Gentoo-gestuurde wagen een droomvoertuig voor techneuten. En om het nog interessanter te maken werd een mobiele telefoonconnectie (Verizon EVDO) gebruikt voor streaming video van een MythTV systeem thuis, zodat de trotse eigenaar van deze wagen onderweg een film kan kijken...


Figure 2.1: Gentoo in de auto: ingebouwd scherm, draadloos toetsenbord en muis

Fig. 1: LWE booth

MythTV project

Afgelopen week kwam een Gentoo gebruiker genaamd Jay Ferrandini met het idee "om een super-geoptimaliseerde, hoog presterende MythTV machine te bouwen, compleet nieuw voor maximaal 500 USD" en heeft afgelopen weekend al het complete systeem in elkaar gesleuteld. Zijn verhaal wordt nog steeds geschreven terwijl hij voortgang boekt, maar is desalniettemin al zeker interessant. Hij geeft een kort overzicht van het installatieproces, van de hardware setup tot het optimaliseren van zijn /etc/make.conf. Hij heeft zelfs een stukje van het "geweldige" Gentoo Handboek erin gezet, om maar weer eens aan te tonen dat het installeren van Gentoo lang niet zo moeilijk is als sommigen beweren en dat Gentoo (bijna) alles kan, als je er wat tijd in wilt steken.

3.  Gehoord in de gemeenschap

Webforums

Bijlezen over de Linux kernel

Op zoek naar wat meer te lezen of wil je gewoon wat meer weten over hoe een kernel werkelijk werkt? Nou, dan zou deze discussie bruikbaar moeten zijn:

gentoo-dev

Automatisch ChangeLog bestanden genereren van `cvs commit`

Mike Frysinger startte een discussie met het idee om Changelogs automatisch van de cvs commit berichten te genereren. Dit zou het beheer van changelogs moeten bevorderen en er ook een standaard opmaak op forceren.

"Maintainer wanted"

Een tijdje geleden werd de "maintainer-wanted" alias gecreëerd, om te helpen, de door gebruikers ingezonden ebuilds in Bugzilla te volgen. Ciaran McCreesh vraagt voor een nieuw bugzilla keyword, dat aangeeft dat een ebuild is gecontroleerd op juistheid, door een ontwikkelaar. Dit zou potentiele beheerders moeten helpen om te zien of een ebuild voldoet aan de standaard QA eisen, of dat het nog veel werk vereist om het te repareren, wat het makkelijker of moeilijker maakt voor nieuwe pakketten, om 'geadopteerd' te worden door een ontwikkelaar.

ebuild ontwerpprobleem: ebuilds splitsen?

Een discussie of ebuilds monolithisch moeten zijn of gescheiden moeten worden in 'server vs client' of 'headers vs full package' splitsingen, evolueerde op de ontwikkelaarsverzendlijst. Het was niet de eerste van zijn soort, en viel inderdaad weer dood na het verkennen van de gebruikelijke problemen en tekortkomingen van zo'n voorstel, maar het had zijn momenten:

4.  Gentoo in de pers

Open Enterprise Trends (21 augustus 2005)

Een artikel getiteld "Oracle Eyes Open Source Add-ons for Linux" van Vance McCarthy geeft aan dat Oracle hoopt, dat Gentoo zich zal aansluiten bij de lijst van distributies die Oracle's Cluster File System 2 aanbieden, wat eerder deze maand onder een open source licentie werd geplaatst. Volgens Wim Coekaerts, Oracle's hoofd van Linux Engineering, is het doel om OCFS2 ook in de officiele 2.6 kernel te krijgen.

iX (9/2005, in Duits)

Er is leven na Google: in de septemberuitgave van iX, "magazine voor professionele informatie technologie" van Heise, een Duitse toonaangevende IT uitgever, schijnt wat licht op twee open-source zoekmachines. Beiden stabiel - maar wat tot stilstand gekomen - ASPseek project, en een meer recent Java alternatief genaamd Nutch, ontvingen goede scores in de test, waarvoor de auteur Michael Nebel de laatstgenoemde op een Gentoo systeem installeerde, gebaseerd op een Pentium III CPU met 800MHZ, 360MB geheugen en een 120GB harde schijf. Voordat hij zijn verslag schreef, zag hij eerst 3 maanden lang de index van Nutch groeien.

eWEEK (9 augustus 2005)

Gentoo ontwikkelaar Greg Kroah-Hartman's presentatie over 'persistent device naming', gehouden op OSCON in Toronto, twee weken geleden, kreeg ruim aandacht in een conferentieverslag op eWEEK. Getiteld "Torvalds: Hoe een Linux Kernel op koers te houden", biedt het artikel een overzicht van de processsen die behoren tot het ontwikkelen van de Linux Kernel, de keuze tegen een 2.7 ontwikkelingsboomstructuur en andere onderwerpen.

5.  Tips en Trucs

Het loggen van opstart-berichten

Altijd al gewenst de output op de console te loggen tijdens het opstarten? Vanaf de nieuwe baselayout-1.12 is dat nu mogelijk: Verander in /etc/conf.d/rc de optie

Code Listing 5.1: Fragment van /etc/conf.d/rc

RC_BOOTLOG="yes" (in plaats van RC_BOOTLOG="no")

en emerge Showconsole. Hierna zullen alle berichten, die tijdens het opstarten voorbij rollen op het scherm, worden opgeslagen in /var/log/boot.msg

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Gabor Veszi

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Łukasz Damentko (rane) - Pools hoofd documentatie-vertaler

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

7.  Gentoo Veiligheid

Gaim: uitvoeren van willekeurige code op afstand

Gaim is kwetsbaar voor een buffer overflow dat kan leiden tot het draaien van willekeurige code of een Denial of Service.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

AWStats: Uitvoeren van willekeurige code via onveilige Referrer informatie

AWStats faalt erin om bepaalde log input te valideren, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige Perl code bij het maken van de statistieken.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Xpdf, Kpdf, GPdf: Denial of Service kwetsbaarheid

Xpdf, Kpdf en GPdf kunnen crashen als gevolg van een Denial of Service kwetsbaarheid.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

bluez-utils: Bluetooth apparaatnaam validatie kwetsbaarheid

Het onzorgvuldig valideren van Bluetooth apparaat namen kan leiden tot het uitvoeren van een willekeurig commando.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Kismet: Meerdere kwetsbaarheden

Kismet is kwetsbaar voor meerdere problemen die mogelijk kunnen leiden tot het draaien van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Adobe Reader: Buffer Overflow

Adobe Reader is kwetsbaar voor een buffer overflow wat kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 14 augustus 2005 en 21 augustus 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 747 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 481 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 55 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 7981 huidige openstaande bugs zijn er 99 gemarkeerd als 'blocker', 194 als 'critical' en 533 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email, met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd, met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated August 22, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 22 augustus 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Auteur

George Prowse
Auteur

Lars Weiler
Auteur

Chris White
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Emil Jacobs
Vertaler

Marco de Reus
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.