Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 29 augustus, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Gentoo documentatie updates

De Gentoo documentatie is geweldig geweest vanaf het moment dat het project vijf jaar geleden startte, maar zelfs voor een indrukwekkende collectie dat het momenteel is, is er altijd nog genoeg ruimte om te groeien. Zelfs als al de anderen het wat kalmer aan doen gedurende de zomer, werkt het documentatieteam de achterstand t.o.v. ontwikkeling weg en gaat door met het links en rechts uitgeven en bijwerken van teksten. Twee compleet nieuwe gidsen zijn afgelopen week bijgedragen:

Tim Yamin's gids over genkernel is ook weer bijgewerkt, met de veranderingen die zijn gekomen met de 2005.1 uitgave. Ook bijgewerkt was de pagina die artikelen, gepubliceerd door Gentoo auteurs, uit verschillende media verzameld, velen ervan op de werkpagina's van IBM ontwikkelaars. Trouwens, als je geïnteresseerd bent in de populariteitsstatistieken van de verschillende onderdelen van het documentatieproject, bekijk dan zo nu en dan eens de Topdocs pagina!

2.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

Orde brengen in de TERM rotzooi

Ciaran McCreesh geeft een diepgaande uitleg over de verschillen tussen de verschillende terminals (bijv. xterm, konsole, Gnome Terminal) en waarom hun huidig gebruik onsamenhangend is. Hij legt ook de twee, met elkaar concurrerende, methoden uit voor het vinden van de mogelijkheden van een terminal (termcap en terminfo) en hun verschillen. Er zijn een paar mogelijkheden om deze suboptimale situatie op te lossen - lees verder voor alle details!

Meerdere portage discussies

Hoewel het vanaf de buitenkant lijkt of de Portage ontwikkeling tot stilstand is gekomen, achter de schermen gebeurt er veel. Sommige ontwikkel-beslissingen voor de komende nieuwe-en-verbeterde Portage zijn behoorlijk radicaal of veranderen het huidige gedrag zo drastisch genoeg dat er meerdere threads zijn deze week die gaan over de binnenkant en veranderingen van Portage:

[RFC] autotools ondersteunende eclass

Er is een hoop zwarte magie in de build tools, bekend als "autotools". Alhoewel veel ontwikkelaars proberen zo ver weg als mogelijk van hun proberen te blijven, sommigen zijn gedwongen om ermee te werken. Zij proberen de hantering van autotools in Gentoo te verbeteren. Een voorstel van Diego Pettenò voor een autotools ondersteunende eclass om te helpen met de autotools magie, daarover wordt in deze thread met veel detail gediscusseerd.

3.  Gentoo internationaal

Zweden: Op Gentoo-gebaseerde Mupper herstel CD voor PegasosPPC


Figure 3.1: Het Mupper logo

Fig. 1: Mupper

Afgelopen zaterdag heeft Mikael Karlsson, bekend als lisardman bij zijn lokale Linux User Group en anderen, versie 0.3 uitgebracht van zijn "Mupper" project. Mupper is een herstel systeem, vergelijkbaar met Dolphin of SystemRescueCd en ook gebaseerd op Gentoo, maar het is speciaal ontworpen voor PegasosPPC's, te weten voor Gentoo sponsor Genesi's Open Desktop Workstations. Mupper bestaat uit diverse tools, zoals parted die je ook verwacht bij herstel media, en bied ondersteuning voor AmigaFFS en vele andere bestandssystemen.

4.  Gentoo in de pers

Linux Journal (25 augustus 2005)

Als je altijd al een callcenter hebt willen opzetten, dan vertelt Michael George's artikel in Linux Journal je hoe dat te doen, met enige hulp van zijn vrienden Gentool, het Linux Terminal Server Project, soft-phone programma kphone, en een paar terminals en headsets. Het resultaat laat niets te wensen over in termen van comfort en bruikbaarheid vergeleken met dure commerciele oplossingen, maar het gebruik van bestaande open-source oplossingen houdt het project binnen het krappe budget van de non-profit onderneming waar het voor wordt opgezet.

Linux.com (26 Augustus 2005)

De Puerto-Ricaanse commerciele Gentoo spin-off Vidalinux heeft recentelijk een nieuwe versie 1.2 gelanceerd, en Linux.com auteur Jem Matzam schreef een review van VLOS 1.2 dat op geen enkele manier minder toegeeflijk had kunnen zijn. Vidalinux (ongeveer Gentoo met Red Hat's Anaconda installer er bovenop) evolueert grotendeels langs dezelfde lijnen als Gentoo zelf, maar Matzan vergelijkt het met andere commerciele verkopers, en is totaal niet onder de indruk: "De veranderingen en verbeteringen aan deze editie zijn groot, maar niet goed genoeg om dit systeem te redden van falen." Vidalinux heeft blijkbaar wat moeite gestopt in de aanpassingen van een van de Portage GUI projecten -- Porthole -- en heeft het hernoemd naar Yukiyu, maar "ondanks dat het geen probleem is de voorgeinstalleerde programmas te gebruiken, zal je problemen hebben met het updaten van huidige paketten of nieuwe software installeren via Yukiyu."

5.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Michael Cummings

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

6.  Gentoo veiligheid

Evolution: Format string kwetsbaarheden

Evolution is kwetsbaar voor format string kwetsbaarheden, die zouden kunnen leiden tot het op afstand uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

PEAR XML-RPC, phpxmlrpc: Nieuwe PHP script injection kwetsbaarheid

De PEAR XML-RPC en phpxmlrpc bibliotheken geven aanvallers op afstand de mogelijkheid om willekeurige PHP scriptcommando's uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

TikiWiki, eGroupWare: Willekeurige commando uitvoering via XML-RPC

TikiWiki en eGroupWare bevatten beiden PHP XML-RPC code, dat kwetsbaar is voor uitvoeren van willekeurige commando's.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Apache 2.0: Denial of Service kwetsbaarheid

Een bug in Apache zou een aanvaller op afstand de mogelijkheid kunnen geven om een Denial of Service aanval uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Tor: Informatie ontsluiting

Een fout in Tor leid tot de ontsluiting van informatie en het verlies van anonimiteit, integriteit en vertrouwlijkheid.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

libpcre: Heap integer overflow

libpcre is kwestbaar voor een een heap integer overflow, wat mogelijk kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

FVoor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

PhpWiki: Willekeurige commando uitvoering via XML-RPC

PhpWiki bevat PHP XML-RPC code, dat kwetsbaar is voor uitvoeren van willekeurige commando's.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 21 augustus 2005 en 28 augustus 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 791 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 391 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 51 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8038 huidige openstaande bugs zijn er 103 gemarkeerd als 'blocker', 198 als 'critical' en 529 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

8.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

9.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated August 29, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 29 augustus 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Lennard Klein
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.