Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 12 september, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Grote updates voor de Apache pakketten

Het Gentoo Apache team is blij om het stabiel maken van update pakketten aan te kondigen waar al meer dan een jaar aan werd gewerkt. Een aantal van de grote veranderingen zijn:

 • Nieuwe configuratie en configuratielocaties om dichter bij de hoofdstroming te zitten en verwarring te verminderen voor gebruikers die van andere distributies komen.
 • Modules gebruiken nu een gecentraliseerde eclass die compileert, installeert en standaard informatie toont, bij het activeren van de module. Dit geeft de mogelijkheid voor het makkelijker onderhouden van bestaande modules, en ook om sneller ebuilds voor modules te maken, die nog niet in de Portage lijst staan.
 • Meer uitgebreide USE flags om je te laten kiezen welke MPM is gecompileerd.
 • Een nieuwe gentoo-webroot, die uiteindelijk een gentoo-getinte icon-set, error documenten en een standaard website zal leveren. Dit is een eigen pakket gestopt, en bevat een USE-flag om de gentoo-webroot niet in /var/www/localhost te installeren - handig als je je eigen website daar zet.
 • En veel meer, inclusief het oplossen van vele vele bugs.

Deze veranderingen zullen op zondag 18 september stabiel gemaakt worden. Deze veranderingen zijn grondig getest en hebben van vele gebruikers het groene licht gekregen. Het geeft je ook de mogelijkheid om de nieuwe PHP ebuild (inclusief ondersteuning voor PHP5) te gebruiken als ze volledig beschikbaar worden.

Vanwege deze veranderingen en verbeteringen zal je als je upgrade naar de nieuwe versie van Apache zal je een aantal dingen moeten afhandelen. Deze zijn volledig gedocumenteerd in ons Upgrading Apache document, maar samengevat, moet je dit doen:

 1. Alle aanpassingen die je aan de Apache configuratie hebt gemaakt samenvoegen in de nieuwe configuratie in /etc/apache2/httpd.conf (de locatie van het configuratiebestand is veranderd). Let wel, dat het init script voor apache controleert op een configuratie op de oude locatie en weigert te starten als je het niet hebt verplaatst/verwijderd - dit is om over te gaan naar een configuratie wat niet geschikt is voor jou systeem te vermijden.
 2. Update alle modules die je gebruikte, om ze aan te passen, om de nieuwe elass te ondersteunen. Oudere modules zullen niet werken door locatieveranderingen.
 3. Herstart Apache

We hebben ons best gedaan om het overgaan makkelijk te maken, maar als je problemen hebt, kom dan gerust langs in #gentoo-apache op irc.freenode.net of op onze verzendlijst gentoo-web-user@gentoo.org en we zullen je graag helpen.

2.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

USE="minimal" voor kernel sources

De kernel sources zijn behoorlijk groot, maar bevatten "onnodige" zaken zoals assembler sources voor alle architecturen die je niet hebt. Dus waarom zou je de kernel sources niet uitkleden tot een zo klein mogelijk formaat, en zo belangrijke diskruimte besparen? In deze thread loopt een discussie waarom Gentoo niet zo'n kernel aanbiedt en waarom het in de basis een slecht idee is om de kernel sources uit te kleden.

[Samenvatting] x86 arch team glep probeersel

Chris White heeft het weer eens voor elkaar en geeft een samenvatting van één van die buitengewoon lange discussies, die het lezen van de -dev mailinglist zo veel tijd in beslag laat nemen. Bedankt Chris!

3.  Gentoo in de pers

ComputerWorld (9 september 2005)

"Een van de open-source beweging's meest zichtbare aanjagers" Eric S. Raymond lijkt ternauwernood te zijn ontkomen aan de verlokking om in een soortgelijke positie te komen zoals Gentoo stichter Daniel Robbins nu bezet bij Microsoft, zo schrijft Robert McMillan in een ComputerWorld artikel. Gezien het feit dat de uitgever van de Halloween documenten zich wel eens niet helemaal op zijn plek zou kunnen voelen bij het bedrijf dat hij al jaren vrij heftig bevecht, lijkt het meer op een vergissing van een recruiter die niet precies wist wie hij nu probeerde in te huren...

REBOL website (9 september 2005)

Carl Sassenroth, hoofd van REBOL Technologies, heeft het bereik van zijn programmeertaal/-operating environment uitgebreid naar een nieuw platform, zo legt hij uit in een korte aankondiging over REBOL voor Linux op PPC. Dit is getest op de PegasosPPC in Gentoo en Debian Linux, en is klaar voor download voor eenieder die het eens wil proberen.

4.  Tips en Trucs

Kernel opties nog wat meer afstellen

Herinner je onze vrij beknopte tip over de zoekfunctie in de kernel's make menuconfig afgelopen week? Eem gerelateerde tip is vooral handig als je bijvoorbeld een onbekende afhankelijkheid probeert uit te roeien. Laten we bijvoorbeeld zeggen, dat je je kernel configuratie van modulair naar monolithisch wilt veranderen. Maar als je die verandering probeert te maken, wordt het geblokkeerd omdat er nog onderdelen als "M" gemarkeerd zijn op sommige plaatsen.

Een makkelijke manier om deze verborgen afhankelijkheden op te sporen is om eerst "Save Configuration to an Alternate File" te doen, en iets als .config.now te kiezen (type gewoon ".now" enter). Vervolgens, ga je naar een andere console en bekijk je het bestand:

Code Listing 4.1: Lees het config bestand

less /usr/src/kernel/.config.now

Kijk nu naar het werkelijk product van menuconfig. Zoek gewoon:

Code Listing 4.2: Zoek naar modulaire opties

/=m

Als je gevonden hebt, waar aandacht aan besteed moet worden, dan kan je terug gaan naar make menuconfig en gebruik je de tip van afgelopen week om de locatie te zoeken in de hiërarchie (indien dat nog niet duidelijk is).

Deze tip is vooral handig als je een minimaal systeem probeert te creëeren en je vindt dat de kernel vol zit gepropt met ondersteuning voor verouderde hardware dat je in eerste instantie over het hoofd hebt gezien. Door in het .config bestand te zoeken, terwijl je menuconfig gebruikt, kan je pas echt gebruik maken van haar mogelijkheden.

5.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

 • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

 • Matti Bickel (mabi) - Arch tester voor PPC
 • Christian Hartmann (ian) - Officiele staf (Globale forummoderator)
 • Mauricio Lima Pilla (pilla) - Officiele staf (Globale forummoderator)

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

 • Geen deze week

6.  Gentoo Veiligheid

OpenTTD: Format string kwetsbaarheden

OpenTTD is kwetsbaar voor format string kwetsbaarheden, die kunnen leiden tot het op afstand uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

phpLDAPadmin: Omzeilen authentificatie

Een fout in phpLDAPadmin zou aanvallers kunnen toestaan om veiligheidsrestricties te omzeilen en anoniem verbinding te maken.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Net-SNMP: Onveilige RPATH

Het Gentoo Net-SNMP pakket kan Perl modules met een onveilige DT_RPATH leveren, wat mogelijk kan leiden tot het verhogen van privileges.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Squid: Denial of Service kwetsbaarheden

Spuid bevat een aantal bugs bij het afhandelen van vervormde aanvragen wat leidt tot een Denial of Service.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

7.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 04 september en 11 september 2005, leidde de activiteit op de site tot:

 • 794 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 386 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
 • 29 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8269 huidige openstaande bugs zijn er 97 gemarkeerd als 'blocker', 198 als 'critical' en 543 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

8.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

9.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

10.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated September 12, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 12 september 2005.

Ulrich Plate
Editor

Chris X Edwards
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

Michael Stewart
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.