Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 19 september, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Eerste vergadering Gentoo bestuur

Op donderdag 15 september 1900UTC, had het Gentoo bestuur zijn eerste vergadering. Het bestuur was gevormd met in gedachten het maken van belangrijke beslissingen, die van invloed zijn op meerdere projecten, en de eerste vergadering was in die zin een echt succes. De vergaderingsagenda bevatte een aantal belangrijke zaken, zoals standpunten van het bestuur bevestigen, en het stemmen op een aantal belangrijke GLEP's (Gentoo Linux Enhancement Project). De vergadering ging van start in een wat aangepaste vorm, omdat een stemming voor GLEP 33 (Eclass Herstructurering/Herontwerp) onderop was toegevoegd. De resultaten zijn uit een email van Aron Griffis gehaald:

 • "Het bestuur bevestigt nadrukkelijk, dat het geen disciplinaire taken op zich gaat nemen. Het QA team zou klachten m.b.t. onopgeloste technische overtredingen naar devrel moeten brengen om disciplinaire acties na te streven."
 • GLEP 31 (Karaktersets voor Portage items) werd gesteund door het bestuur. Maar, ze wilden wel wachten tot nano bevestigd is utf8-klaar te zijn. De GLEP is momenteel ingetrokken tot het weer opnieuw wordt ingediend.
 • GLEP 40 (Standaardisering "arch" keywording voor alle archs) is aangenomen door het bestuur.
 • GLEP 33 (Eclass Herstructurering/Herontwerp) was aangenomen door het bestuur.
 • Er werd besloten om toekomstige bestuursvergaderingen te houden op de tweede donderdag van elke maand, 1900UTC. Als dit niet zou kunnen, dan zou de derde donderdag van elke maand achter de hand gehouden worden.

De vergadering werd gevolgd door een open Vraag en Antwoord-sessie. De eerste opvallende nota was het zogenaamde "slacker" voorstel. Zoals de nieuwe bestuursregels stellen, worden bestuursleden die niet op komen dagen, daar op aangesproken. De eerste vergadering kreeg hier niet mee te maken, aangezien alle bestuurleden aanwezig waren. Een uitspraak was ook gedaan m.b.t. het plaatsen van de logs. Toekomstige logs zullen op de plek van het bestuursproject worden gezet. De logs van de eertse vergadering zijn te vinden op de Gentoo website.

Gefeliciteerd met een erg succesvolle eerste bestuursvergadering, en veel geluk gewenst gedurende toekomstige vergaderingen!

Europese Gentoo ontwikkelaarsconferentie gepland voor 18 november in Duitsland

25 ontwikkelaars, 14 presentaties en verscheidene nieuwe ideëen - de eerste Gentoo ontwikkelaarsbijeenkomst bij FOSDEM dit jaar in Brussel was een groot succes. Om bij dit succes direct aan te sluiten, zouden we graag alle Gentoo ontwikkelaars willen uitnodigen om deel te nemen aan de Europese Gentoo Ontwikkelaars Conferentie. Dat wordt gehouden bij "Kransberg Castle" op 18 november, de dag nadat de Linux World Expo in Frankfurt (Main) haar deuren sluit. Gepland zijn presentaties over libconf (een configuratielaag voor Linux), de Gentoo Forums en een status rapport over de Duitse non-profit organisatie "Friends of Gentoo e.V.", dat ook 10 EUR van de 30 EUR conferentiebijdrage van elke deelnemer zal vergoeden. Registreer aub. op de conferentie website zo snel als mogelijk en stuur voorstellen voor presentaties in voor 30 september.

De Gentoo ontwikkelaarsconferentie zit geklemd tussen twee andere open-source evenementen, de Duitse editie van LWE en een open-source evangelisme dag voor het normale publiek in de regio van de ontmoetingsplaats. Als je het leuk zou vinden om te helpen bij de Gentoo LWE stand of op de "Kransberg open software dag", gebruik dan aub. dezelfde registratieprocedure als voor de ontwikkelaarsconferentie.

2.  Gentoo internationaal

Japan: Open-source conferentie 2005 verslag van Tokyo

Enkele leden van GentooJP, waaronder Matsuu Takuto, Mamoru Komachi, Jason Stubbs en anderen, namen deel aan de Open Source Conference Tokyo op 17 September 2005. De ruimte in de expositieruimte was gelimiteerd, maar er was genoeg ruimte voor twee hele kleine Gentoo PowerPCs, een OpenBlockS en een Kurobox waren te zien bij de Gentoo stand. Beiden verbaasden mensen door hun afmetingen en gewicht, ondanks dat een simpele emerge wget van een xterm minutenlang bezig was met src_unpack (het uitpakken en patchen van sourcecode) en het niet echt een snelheidsmonster was toen het letterlijk regel voor regel ging compileren. Bezoekers vroegen zich af hoe lang het zou duren om de wereld te mergen.


Figure 2.1: Matsuu Takuto en zijn nauwelijks zichtbare waren bij de OSC Gentoo stand

Fig. 1: matsuu

In de hands-on classroom, gepland om een stap-voor-stap stage3 installatie van Gentoo Linux te doen (een Japanese PDF van de instructies is beschikbaar), slaagden alle deelnemers erin hun installaties te voltooien. Na de workshop gingen tien GentooJP leden naar een andere bijeenkomst, deze keer in een Japanse bar en die duurde vijf uur. Het volgende Gentoo feest zal in december worden gehouden, maar details zijn nog niet beschikbaar, dus /join #gentoo-ja op irc.freenode.net als je geïnterreseerd bent om up-to-date te worden gehouden, en vertel ons of je agenda je toestaat rond die tijd in Tokyo te zijn.

3.  Tips en trucs

"Watch it!"

Soms wil men kijken naar veranderingen, bijv. naar de vrije ruimte op hun schijven, of naar de ingelogde gebruikers en dergelijken. Zoals met de meeste zaken bestaat er een Unix tool die dat met de minste hoeveelheid werk doet: watch.

De man pagina zegt: "voer periodiek een programma uit, geeft de output fullscreen weer". Dus laten we dit proberen:

Code Listing 3.1: Draai watch

$watch df

Als je nu begint bestanden te kopieeren zou je de vrije ruimte van ten minste 1 schijf moeten zien, de waarde verandert elke 2 seconden.

Code Listing 3.2: Nog een voorbeeld

$watch w

Dit laat zien wie er momenteel ingelogged is.

Code Listing 3.3: En nog een

$watch cat /proc/mdstat

En dit laat de status van al je software RAID apparaten zien. Hint: watch kan niet worden gebruikt om direct veranderingen in bestanden te zien, je zal cat/head/tail voor ze moeten gebruiken. Natuurlijk kan watch worden toegepast voor bijna alles als een monitoring helper, ik weet zeker dat je er enkele manieren voor kan vinden om het te gebruiken.

4.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

 • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

 • Mark Mahle (markm) - Infrastructuur

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

 • Geen deze week

5.  Gentoo Veiligheid

X.Org: Heap overflow in pixmap allocatie

Een integer overflow in de pixmap geheugenallocatie kan ertoe leiden dat een X.org user willekeurige code kan uitvoeren, met verhoogde privileges.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Python: Heap overflow in de meegeleverde PCRE library

De "re" Python module is kwetsbaar voor een heap overflow, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Py2Play: Het op afstand uitvoeren van willekeurige Python code

Een ontwerp fout in Py2Play geeft hackers de mogelijkheid om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Mailutils: Format string kwetsbaarheid in imap4d

De imap4d server bevat een kwetsbaarheid die een geauthentificeerde user de mogelijkheid geeft om willekeurige code uit te voeren met de privileges van het imap4d proces.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Mozilla Suite, Mozilla Firefox: Buffer overflow

Mozilla Suite en Firefox zijn kwetsbaar voor een buffer overflow dat gebruikt kan worden om willekeurige code te draaien.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

6.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 11 september en 18 september 2005, leidde de activiteit op de site tot:

 • 769 nieuwe bugs tijdens deze periode
 • 380 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
 • 65 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8286 huidige openstaande bugs zijn er 101 gemarkeerd als 'blocker', 186 als 'critical' en 547 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

7.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

8.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

9.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated September 19, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 19 september 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Auteur

Tobias Scherbaum
Auteur

Chris White
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Marco de Reus
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.