Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 10 oktober, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Gnome 2.12 gaat naar 'unstable'

De nieuwe Gnome 2.12 zal deze week naar 'unstable' (~arch) gaan. Een upgrade gids is beschikbaar met stap voor stap instructies voor gentoo gebruikers, die zouden willen updaten. Als je problemen ondervindt, zoek dan eerst op Gentoo bugzilla, ga eens langs bij #gentoo-desktop op irc.freenode.net, of open een nieuwe bug. Veranderingen aan specifieke pakketten staan aangegeven in de upgrade gids.

'Unstable' KDE gebruikers worden door deze verandering ook getroffen. Als een KDE gebruiker hal/dbus/pmount upgrade dan zal kde-base/kdebase-kioslaves daarna opnieuw gecompileerd moeten worden.

Gentoo bij de Linux World Expo in London

Afgelopen weekend was het tijd voor de jaarlijkse Linux World Expo in London. Dit jaar werd Gentoo vertegenwoordigd door meerdere ontwikkelaars, waaronder Tim Yamin, Marcus Hanwell, Benjamin Smee, Tom Knight, Colin Morey, Tom Martin en Herbie Hopkins. Ook aanwezig bij de stand waren Gentoo ontwikkelaars Rob Holland en Andrea Barisani, die juist hun nieuwe bedrijf, Inverse Path Ltd. hebben gelanceerd, slechts twee dagen voor de LWE haar deuren opende. Hun gloednieuwe onderneming verzorgt - naast het co-sponsoren van de Gentoo stand - professionele Gentoo ondersteuning voor zakelijke klanten.


Figure 1.1: Van links naar rechts: James Le Cuirot (chewi) en ontwikkelaars strerror, plasmaroo, tomk, peitholm en cryos

Fig. 1: Team

Het was behoorlijk druk aan de stand gedurende de show, maar het gebrek aan een internet aansluiting maakte het moeilijk om de hele reeks van voordelen van Gentoo te tonen. De beslissing om LiveCDs op verzoek te branden werkte ook heel goed, omdat de x86 LiveCDs op voorraad konden worden gemaakt en uitgedeeld wanneer nodig, en amd64 of PPC media werd gebrand op verzoek wanneer mensen deze nodig hadden. Dank aan de Computashop aan de Tottenham Court Road voor het doneren van genoeg blanco media en voorgedrukte labels hiervoor!.


Figure 1.2: Tigger (links) en peitholm ontvangen de Linux Format Awards van Nick Veitch (rechts)

Fig. 2: Awards

Editor Nick Veitch van Linux Format, het Engelse Linux magazine, kwam naar de stand om de prijzen die het Gentoo project had gewonnen in maart dit jaar, in twee categoriën, beste support forum en beste distributie. Buiten de Gentoo stand had de LWE ook z'n momenten: Gentoo Forums veteraan en GWN auteur George Prowse slaagde erin om ReactOS te tonen aan twee hoofdpersonen bij de Novell stand. Ze vonden de open-source kloon van een Windows NT omgeving interessant genoeg om hun team langs te sturen om te praten met de oprichter en te discussieren over de legaliteit van het project. Andere hoogtepunten waren de vrije discussies (waar Microsoft ook bij aanwezig was), optredens door Mark Cox en Alan Cox van Red Hat, en door Mark Spencer van Digium. Maar zoals altijd, het belangrijkste voor iedereen was de mogelijkheid om weer de andere ontwikkelaars en gebruikers te ontmoeten waarmee men elke dag in contact staat.

Om een mooi einde aan een geweldige show te geven, nam Digium president en Asterisk maker Mark Spencer de hele Gentoo stand staff mee voor drankjes, eten en een praatje over de toekomst van open source technologie en Linux in een Sushi restaurant in Kensington. Meer foto's van de expo en het after-show evenement, en andere zaken, kunnen gevonden worden in Marcus Hanwell's galerie.

2.  Gehoord in de gemeenschap

Forums

CFLAGS voor verschillende Athlons

Forumgebruiker dannysauer vraagt over de verschillende optimalisaties, die gevonden kunnen worden in de verschillende Athlon chips van AMD. Er schijnt nogal wat verwarring te zijn over wat het beste was met Thunderbird, XP en MP modellen, die allemaal andere attributen hebben.

gentoo-dev

Grub en Reiser4

Versie 4 van het Reiser bestandssysteem wordt door meer en meer mensen getest. Sommigen willen het overal gebruiken, inclusief de boot partitie - maar om dat werkend te krijgen moet de bootloader eerst het bestandssysteem begrijpen. Patches voor Grub bestaan wel, maar Reiser4 is nog niet officieel ondersteund - zou Grub van een patch voorzien moeten worden, of niet?

Interactieve emerge

Eens in de zoveel tijd is er een "slechte" ebuild die interactief is, en die vraagt om invoer van de gebruiker. Deze discussie bespreekt waarom dat in de meeste, zoniet alle gevallen, onacceptabel is - stel je voor een "emerge -uD world" te starten, en als je een uur later terug komt vind je een ebuild die je vraagt "weet je zeker dat je me wilt installeren?" in plaats van gewoon te doen wat 'm is verteld...

Gentoo lessen?

Als idee om Gentoo power users te helpen bij het leren van bepaalde tools en concepten, stelde een gebruiker voor om "Gentoo lessen" te hebben - gerichte IRC discussies met een vast tijdschema, overzien door iemand met redelijk goede kennis van het onderwerp. Hoewel het niet foutloos is, zou het een aardig expiriment kunnen zijn, met de kritische aantekening dat goed geschreven documentatie beter is dan een IRC logfile.

3.  Gentoo internationaal

Duitsland: Gentoo User Meeting in Oberhausen

4 November is de datum voor de volgende GUM bij Gasthof Harlos in Oberhausen, de stad in het Ruhrgebied waar een heel cluster van Gentoo ontwikkelaars woont. Op de agenda voor volgende maand staan onder andere: voorbereidingen voor de ontwikkelaars conferentie in november bij slot Kransberg, een inleidende presentatie van de "Capture the flag" wedstrijd (CTF) gevolgd door wat oefenen en een test op dit tijdstip en locatie. De bijeenkomst - Oberhausen GUMs zijn maandelijkse bijeenkomsten, elke eerste vrijdag van de maand - start om ongeveer 18.00 uur, graag een plaats reserveren en - indien nodig - je Schnitzel maaltijd vooraf aangeven.

4.  Gentoo in de pers

WAGM-TV (6 october 2005)

De lokale, bij CBS aangesloten, TV zender WAGM heeft een regulier nieuwsonderdeel genaamd "Sci Tech Flash", geproduceerd door Samantha Hensell en het wordt elke donderdag uitgezonden om 18:00. Vorige week zond WAGM-TV een interview uit met Michael Surran. Hij is docent informatica en netwerkbeheerder op de Greater Houlton Christian Academy, een prive kinder-tot-middelbare-school in Houlton, een stad in de VS vlakbij Canada. Het 2:41 minuten durende item verslaat de principes van het besturen van een computer lab dat in zijn geheel Gentoo-gestuurd is: gedistribueerde compilaties over alle werkstations, snelle uitrolling en gemakkelijk beheer. En Surran kan geweldig in simpele bewoording uit leggen waar het om draait met source-gebaseerde distributies. Een thread op de Gentoo forums houdt een up-to-date lijst bij met mirror sites met de uitzending, in verschillende formaten om zo rekening te houden met alle mogelijke codecs en brandbreedte limieten.

PPC Zone (8 october 2005)

Gentoo beta-testers gezocht: een t-shirt premie is aangekondigd door Gentoo sponsor Genesi. Geïnspireerd door het initiatief voor beta-testing van de PPC build van de REBOL programmeeromgeving waarover wij ongeveer een maand geleden verslag van deden, belooft dit bericht op het PPC Zone forum "het coolste t-shirt dat we ooit gemaakt hebben" aan de eerste 100 beta-testers die zich aanmelden.

5.  Tips en Trucs

Wat log ruimte terug winnen

Om je computer opgeruimd en schoon te houden kun je deze opdrachten gebruiken om /var/log mooi en schoon te krijgen.

Als eerste, comprimeer die oude berichten die ouder dan een dag zijn met tar:

Code Listing 5.1: Vind oude logs

# find /var/log/remove -name -mtime +1 *.log -exec bzip2 -z {};

Vervolgens kun je de tar bestanden die ouder zijn dan 30 dagen (of een andere tijdspanne, pas gewoon het "-mtime +n" gedeelte aan) verwijderen met:

Code Listing 5.2: Verwijder oude tars

# find /var/log -name \*.bz2 -mtime +30 -exec rm {} \;

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Robb Romans

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

7.  Gentoo veiligheid

gtkdiskfree: Onveilige aanmaak tijdelijke bestanden

gtkdiskfree is kwetsbaar voor symlink aanvallen, wat eventueel de mogelijkheid geeft aan een gebruiker om willekeurige bestanden te overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Berkeley MPEG Tools: Meerdere onveilige tijdelijke bestanden

De Berkeley MPEG Tools gebruiken tijdelijke bestanden op verschillende onveilige manieren, wat eventueel een lokale gebruiker de mogelijkheid kan geven om willekeurige bestanden te overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Uim: privilege escalatie kwetsbaarheid

Onder bepaalde omstandigheden lijden applicaties die gekoppeld zijn aan Uim aan een privilege escalatie kwetsbaarheid.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Texinfo: Onveilige aanmaak tijdelijke bestanden

Texinfo is kwetsbaar voor symlink aanvallen, wat eventueel de mogelijkheid geeft aan een gebruiker om willekeurige bestanden te overschrijven.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Ruby: Omzeiling van beveiliging kwetsbaarheid

Ruby is kwetsbaar voor een omzeiling van de beveiliging van het safe level mechanisme.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Dia: Uitvoering van willekeurige code via SVG import

Onjuist gezuiverde data in Dia geeft de mogelijkheid aan aanvallers op afstand om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

RealPlayer, Helix Player: Format string kwetsbaarheid

RealPlayer en Helix Player zijn kwetsbaar voor een format string kwestbaarheid wat leidt tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

xine-lib: Format string kwestbaarheid

xine-lib bevat een format string error in CDDB antwoordafhandeling, dat kan misbruikt kan worden om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Weex: Format string kwetsbaarheid

Weex bevat een format string error dat misbruikt kan worden door kwaadwillende servers om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 02 oktober en 09 oktober 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 713 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 379 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 40 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8511 huidige openstaande bugs zijn er 103 gemarkeerd als 'blocker', 181 als 'critical' en 530 als 'major'.

Gesloten bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Nieuwe bug ranglijst

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated October 10, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 10 oktober 2005.

Ulrich Plate
Editor

John N. Laliberte
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

George Prowse
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Johan de Wolff
Vertaler

Marco de Reus
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.