Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 17 oktober, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Nieuwe USE flag editor uitgebracht

Damien Krotkine heeft een nieuwe command line interface tool genaamd flagedit aan zijn groeiende collectie van configuratie editors toegevoegd. Naast alles wat profuse al doet en met zijn keuze uit 3 GUI's, kan de nieuwe flag editor ook /etc/portage/package.keywords aanpassen, en biedt zo dus een simpele manier om een nog niet ondersteund platform toe te voegen aan een pakket wat je graag zou willen testen:

Code Listing 1.1: Toevoegen aan package.keywords

# flagedit net-im/amsn -- +~ppc +~x86

Naast keywords, laat flagedit je ook de USE flags van /ect/make.conf aanpassen, evenals die in het bestand /etc/portage/package.use, voor zowel een specifieke ebuild, of voor een totaal systeem. En natuurlijk geeft een backup van elk aangepast bestand je de mogelijk het gemakkelijk terug te draaien.

Introductie van subforums op de Gentoo Forums

Subforums zijn een feature wat al geruime tijd door gebruikers wordt aangevraagd. Hoewel normaal gesproken het beleid op de Gentoo forums was om de standaard phpBB te gebruiken, hebben de beheerders pas een meer open instelling aangenomen naar aanpassingen en patches toe. De meest recente consequentie is de komst van een subforums-modificatie, voornamelijk geschreven door forumsbeheerder Tom Knight. Voordat het op het productiesysteem werd gebruikt, is er eerst getest op forumbeheerder Christian Hartmann's testserver, die normaalgesproken niet beschikbaar is voor het algemene publiek. De testserver is nog steeds open en het forums team zou heel graag nog meer reacties willen en meer willen testen voordat de subforums op de hoofdserver gebruikt worden. Zie deze discussie voor meer informatie.

2.  Gehoord in de gemeenschap

Web forums

MySQL 4.1 wordt gestabiliseerd

De forum admins voorspellen enige uitval voor MySQL versie 4.1, dat binnen enkele dagen verplaatst wordt naar de stabiele 'tree'. Aangezien deze upgrade een hobbelige rit zou kunnen worden is er een sticky thread op het forum dat probeert te voorkomen dat gebruikers hier aan ten prooi vallen:

OpenVPN en TAP

Voor OpenVPN, een VPN applicatie dat remote access, site-to-site VPN's, WiFi beveiliging en andere VPN accessoires biedt, is een How-To gemaakt voor diegenen die liever TAP dan TUN willen gebruiken door gebruiker cchee:

gentoo-dev

Gebruik van meedere compatibele tools

Soms is er meer dan een tool voor dezelfde klus. Zo zijn bijvoorbeeld bsdtar en GNU tar vrijwel compatibel. Diego Pettenò vraagt of er een makkelijke manier is voor gebruikers om te kiezen tussen zulke tools.

Einde van de levenscyclus voor onbeheerde pakketten

De media-video ebuilds worden een dezer dagen opgeschoond en enkele onbeheerde applicaties worden zeer waarschijnlijk binnenkort verwijderd: avifile, vcr, zphoto, drip, divx4linux en quicktime4linux

Mensen nodig voor net-p2p

Ontwikkelaar Marcin Kryczek is op de uitkijk voor nieuwe ontwikkelaars in de net-p2p kudde, vooral voor diegenen met Java ervaring.

Portage: waar naartoe?

Ontwikkelaars Jason Stubbs en Brian Harring praten over waar ze mee bezig zijn met portage en wat zij vinden dat de weg voor de toekomst zou moeten zijn.

Vim 6.4 beta tester gevraagd

Ciaran McCreesh is op zoek naar mensen om de nieuwe vim-6.4_beta te testen:

3.  Gentoo internationaal

VS: Professionele ondersteuning voor Gentoo

Het in Los Angeles gevestigde GenUX is in de slotdagen van een testaanbieding voor professionele services aan Gentoo gebruikers. Vanaf vandaag tot het eind van het jaar zal GenUX ondersteuning aanbieden voor 25 procent van hun originele vraagprijs, en het tweede uur van desktop ondersteuning gratis voor iedereen die professionele services aanschaft tot het eind van het jaar. CEO Joseph Cohen kondigde ook aan dat GenUX een deel van de verkregen inkomsten zal doneren aan de Gentoo Stichting! Het bedrijf sponsort het project al en heeft Gentoo ontwikkelaars Deedra Waters, Jeremy Huddleston en Homer Parker op hun loonlijst staan.

Zwitserland: Installfest in Aargau met Gentoo

De LUG-AG in Aargau is bezig met het organiseren van een installatiefeest voor geïnteresseerde gebruikers, deze vrijdag 21 oktober, op het terein van de Aargauischer Computer Club Brugg. De aankondiging spreekt van Debian als de gebruikelijke LUG-AG's ditributiekeuze, maar "als je iets anders wilt doen, zoals Gentoo of FreeBSD installeren", zijn ze schijnbaar vriendelijk genoeg om dat ook toe te staan. Je kan waarschijnlijk het beste je eigen installatiemedia maar meenemen, om zeker te zijn...

4.  Gentoo in de pers

Newsforge (14 oktober 2005)

Een artikel in Newsforge schrijft dat een "nieuw nationaal centrum om overheden te helpen met open-source applicaties" is opgezet tijdens GOSCON 2005 in Portland, Oregon, georganiseerd door Gentoo-supporter OSL. Zoals andere toekomstige partners in de nieuwe onderneming genaamd "National Center for Open Source Policy and Research" (NCOSPR), is OSL's 'associate director' Scott Kveton ook "nog niet zeker wat ze zullen gaan doen", maar dezelfde mensen, die actief Gentoo ondersteunen binnen de OSL, zullen de mogelijkheid hebben om het nieuwe centrum te laten profiteren van hun ervaring met open-source ontwikkeling.

Hardware Upgrade (14 oktober 2005, in Italiaans)

"Bouw een homeserver met Gentoo" is de titel van een tutorial door Andrea Raviola uitgegeven op een Italiaanse website, toegewijd aan hardware voor persoonlijk computeren, en wat al sinds 1997 bestaat. De Gentoo installatie gaat op "een beetje teruggevonden materiaal", dus op bij elkaar geraapte onderdelen die samen een heel gave server maken voor allerlei gebruik voor thuis.

5.  Tips en Trucs

Je bestandssysteem afstellen

ext2/3 zijn de belangrijkste bestandssystemen voor een grote hoeveelheid gebruikers, maar wat veel mensen niet weten is dat je er bijna Reiser4-snelheid uit kan halen zonder enige instabiliteit, die met Reiser4 geassocieerd wordt. Een van de geweldige eigenschappen van ext2/3 is de mogelijkheid om af te stellen d.m.v. parameters aan te passen.

Laten we wat voorzorgsmaatregelen nemen, door eerst eens te kijken of sommige parameters al aanstaan, door het volgende uit te voeren:

Code Listing 5.1: Controleer de partitie eerst

# tune2fs -l /dev/hdXX

(vervang XX met je schijf en partitie waar je ext2/3 bestandssysteem zich bevindt). Als je geen dir_index in de lijst ziet, dan kunnen we het aanzetten, en als je wel 'dir_index' in 'Filesystem features' ziet staan, was het of door jou al zelf aangezet, of was het al automatisch voor jou aangezet.

Je zal een Gentoo LiveCD nodig hebben, omdat het veranderen van instellingen op bestandssystemen die gemount zijn problemen kan veroorzaken, dus in het kader van veiligheid starten we op van de CD. Tijdens de opstartfase wordt het Gentoo installatiesysteem geboot in wat een "ramdisk" wordt genoemd - dit is waar de benodigde bestanden in RAM worden gestopt voor gebruik. mke2fs, tune2fs en andere onderdelen van het e2fsprogs pakket zullen dan aanwezig zijn.

Laten we de feature aanzetten met

Code Listing 5.2: Het bestandssysteem afstellen

# tune2fs -O dir_index /dev/hdXX

Doe een controle van het bestandsysteem met

Code Listing 5.3: Controle bestandssysteem

# e2fsck -D /dev/hdXX

Doe dat op elke ext2 of ext3 partitie en start daarna opnieuw op. Je zou het verschil meteen moeten merken.

6.  Vertrokken, toevoegingen en veranderingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

7.  Gentoo Veiligheid

uw-imap: Buffer overflow op afstand

uw-imap is kwetsbaar voor een overflow op afstand van het buffer in de IMAP server, dit kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

OpenSSL: SSL 2.0 protocol rollback

Als je een specifieke optie gebruikt, kan OpenSSL gedwoingen worden terug te vallen op het minder veilige SSL 2.0 protocol.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

KOffice, KWord: RTF import buffer overflow

KOffice en KWord zijn kwetsbaar voor een buffer overflow in de RTF importer, dit kan leiden tot het draaien van willekeurige code.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

SPE: Onveilige bestandspermissies

SPE bestanden zijn geïnstalleerd met world-beschrijfbare permissies, dit kan leiden tot privilegebreuk.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Samenvatting

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 09 oktober en 16 oktober 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 849 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 431 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 17 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8607 huidige openstaande bugs zijn er 106 gemarkeerd als 'blocker', 183 als 'critical' en 545 als 'major'.

Ranglijst gesloten bugs

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Ranglijst nieuwe bugs

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated October 17, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 17 oktober 2005.

Ulrich Plate
Editor

Wernfried Haas
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

David Nielsen
Auteur

George Prowse
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Emil Jacobs
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.